- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Skacok! Live módban futtatott ubuntun is lehet állítani a képernyőfrissítést igaz? Mi a módja?
Ati HD videokarim van és a monitoromon csak 75 hertzen normális a megjelenítés, de az ubi 60 hertzen indítja alapból. -
Telepítésnél jelszó megadása kötelező vagy el lehet hagyni mint a windowsnál? Ha nem írok semmit akkor hogy alakul a root ? lesz jogosultságom mindenhez?...esetleg semmihez?
-
-
-
Az oldalon ahonnan a drivert töltöttem ez van. Te is megnézheted
sajnos ennél a 10.04-es drivernél lehetetlen frissebbet találni....
Mutatnék képeket a terminálról de ha kimentem őket Live alól akkor windows alatt nem tudom megnyitni a fájlokat.......
-
Két láma kérdés.
Ha a terminál nem ablakban hanem egész képernyőn jelenik meg akkor, hogy tudom "eltüntetni"? Az exit-re nem reagál.
Egy tar. gz kiterjesztésű drivert akarnék telepíteni. mi a legegyszerűbb menete?
A driverhez mellékelt leírással elakadok
abban ez áll:
terminal
mappába belép
tar (és a file neve)
sudo su
make install
modprobe atl1e
exit
A make installnál hibaüzi és nincs tovább.... -
-
Skacok! A merevlemez problémákat megoldottam (formázott új merevlemez) de van egy másik. Az alaplapi hálókártyámat nem is meri fel az Ubuntu! Próbáltam drivert keresni de csak a 10.04-hez találtam (én ugye a 12.04 et szeretném) és azt sem tudom telepíteni
A hálókártya Qualcomm Atheros AR 8151 PCI-E Gigabit Ethernet Controller -
Hát skacok én nem akarom feladni de egyszerűen sehogy sem boldogulok az Ubuntuval. Volt ugye, hogy nem látta a merevlemezemet (itt már hajlandó lennék kompromisszumokra) most live módban cd-ről futtatom de most meg nem látja a hálókártyát!
Megpróbáltam keresni de csak egy 10.04 es verziót találtam (én ugye a 12.04 et telepíteném). Azt felpakoltam pendrive-ra aztán be a gépbe. Felmásoltam egy neki létrehozott könyvtárba de már megnyitni sem tudom. A terminálba egyszerűen nem tudok egy jó elérési utat beütni. Eddig nem tartottam magam hülyegyereknek az őskorban a Dos is jól ment de ez katasztrófa!
-
...írtam, hogy az alsó sor nem pont így nézett ki....
Biztos, hogy nem VMware azért azt tudnám......Esetleg ha előre formáznám más progival Fat, vagy mittomén milyenre az nem segítene? Bár megmondom őszintén az a gáz, hogy ha nem látja a többi meghajtót akkor olvasni sem tudja ugyebár. Pedig az nem ártana.
-
-
Skacok! Nem kis problémám van! A tanácsaitok valamint egyéb információk alapján fel akartam dobni az ubuntut de rögtön az elején elakadtam! Mivel egy merevlemezen van három partícióm és csak az elsőt akartam eme célra formázni a Valami más opciót választottam és... és kijött a nagy semmi! Magyarán semmit nem látott a partícióimból a telepítő csak egy 160 Gb-os merevlemezt minden partíció nélkül. Így persze nem tudtam neki megmutatni a C:-t amit formázni szerettem volna..... Mi lehet a probléma? nincs valami tippetek? Semmi különös nincs a wincsiben egy full sima 160 Gb-os Sata cucc három NTFS partícióval!
ez a kép fogadott a telepítőben a két asó sor lehet, hogy nem az volt ami itt de amit látott az igen a méretet kivéve! -
Ha ugye van a három partícióm és mondjuk csak a Linuxnak szánt részt formázom az OS-nek megfelelően és a többivel nem foglalkozok egyáltalán, akkor a telepítés után látni fogja az Ubuntu őket? (vagyis a két NTFS partíciót)?
-
Először is köszönöm skacok a sok segítséget (rybanj, hcl, laca026) és végül már csak annyit kérdeznék, hogy a Linuxnak szánt ~ 47 Gb ot hogy osszam el? Volt egy olyan verzió, hogy 4 Gb+20 Gb+ maradék, ez se gond, de nem elég a 4 Gb+ az összes többi egyben? Ha szerintetek érdemes (és van értelme) egy 20 Gb-os (rendszer?) partíciót csinálnom + még egyet akkor oké (a 4 Gb swap felett persze). A 4 Gb az opciókban is szereplő "cserehely" legyen? A 20 Gb az Ext4 a maradék is lehet Ext4 nem? olyan sok fájlrendszert ajánl fel a telepítő....
-
válasz
mefistofeles #2318 üzenetére
...tényleg az uccsó... Ha vissza akarom állítani a windowst akkor látni fogja az ubuntu partíciókat?
-
-
-
válasz
BigManus #2313 üzenetére
oké én ezt a könyvtárba csatolom dolgot nem értettem. A windowst meg nem teszem tönkre mert nem mellé hanem helyette raknám föl az ubuntut! A meghajtóim a következők:
C: ~48 Gb
D:100 Gb
E:7 GbA C helyére menne az ubuntu. A lényeg, hogy a D és az E megmaradjon és olvasni tudjam őket (NTFS) az Ubuntu alól is.
...ja és még valami! Ha esetleg újra windowst akarok rakni a C:-re akkor a win látni fogja azt a particiót? -
-
válasz
mefistofeles #2309 üzenetére
...bocsi a sok láma kérdést. Ha már fent lesz a cucc (és látja is a maradék partíciót) akkor szerintem már boldogulok....
-
még egy...
Ha jól láttam a rendszer nem ajánl fel NTFS fájlrendszert. Ezt az EXT4-et tanácsos választani? -
...na várjunk ezt meg is kell értenem....
Ha most nekem van egy C, D, és E partícióm és kijelölöm a C-t ami mondjuk 50 Gb akkor a telepítő "csinál" belőle egy 46+4 Gb két particiót magának vagy nekem kell ezt megtenni? Magyarán csak az általam kijelölt fizikai helyet fogja elosztani vagy kell egy elszeparált külön 4 Gb-os? -
-
a fent említett partíciós dologban nem lenne probléma? A két megmaradó NTFS partíción fontos cuccok vannak
-
-
Nincs szükségem csicsára, bár azt olvastam, hogy ezt a verziót már igen szépen alakítható. Gondolom a win alatt használt progikat nagyrészt újra kell cserélnem. pl. a total commanderhez hasonló progi van? Azt már nagyon megszoktam. A böngésző gondolom firefox
, azonkívül alapból igazán egy egyszerű fényképnézegető progi és egy médiaplayer az ami alap.
-
Skacok!
Egy ubuntuban teljesen újonc alak vagyok.
A kérdésem/kérdéseim a következő egy Intel DualCore procis 2x2 Gb dual ramos de csak alaplapi VGA-val rendelkező gépen jól futna? Teljesen hétköznapi használatra kellene. Internet, levelezés, filmnézés, képnézegetés efféle. Ami a lényeg, hogy egy gyors stabil rendszer legyen. Gigabyte deszkám van alaplapi, lan, hang, vga. Szerintetek lehet driver gondom? Ha három partícióm van egy wincsin (mindhárom NTFS) akkor, ha a rendszernek szánt partíciót pucolom csak le és oda telepítem akkor fogja látni, kezelni gond nélkül a másik két partíciót?Nekem a 12.04 teljes, magyar verzió van meg. Igazábol a Win 7-tel sincs semmi bajom de szívesen kipróbálnék valami újat. Ja és még valami, mennyivel összetettebb, bonyolultabb a telepítése (mint a windowsé)?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Androidos fejegységek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- BestBuy ruhás topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged