- Netfone
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Honor Magic V2 - origami
- Magisk
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Tarisznyarak #30546 üzenetére
Ez szuper! Ma már ez a második ehhez hasonló jó hír, örülök, hogy mindent sikerült gond nélkül megcsinálnod!
Látod, fog ez menni, csak eleinte ilyen göröngyös az út!
-
válasz
Tarisznyarak #30535 üzenetére
Szuper!
Örülök, hogy sikerrel jártál! Azon a linkelt oldalon egyébként nagyon jó és megbízható leírások vannak Ubuntura és Mintre is.
A terminal használat az kifejezetten jó, ha már az elején próbálod használni és sikerül, akkor tutira meg fogod kedvelni!Kernelt is frissítettél amúgy vagy csak az nvidia csomagot és a tlp-t tetted fel?
-
válasz
Tarisznyarak #30531 üzenetére
Ahogy olvasgattam Nvidiás driverekről itt a topikokban, mintha az ugrana be a gépedről, hogy nagyon új a VGA benne....nem tudom, AMD-m van mindig. Az Inteles nyílt drivereket jónak mondják, viszont az Nvidiás esetén úgy rémlik, hogy a rendszerben lévő kernelt frissebbre javasolják cserélni és ezzel párhuzamosan az Összefoglalóban lévő PPA-ből frissíteni kell a mesa-t.
De nincs kizárva, hogy a linkelt leírásban is lévő újabb nvidia csomag is megoldja a gondodat.
Laptopnál a HD megjelenítőd miatt érdemes kipróbálni a tlp csomagot, konfigolni elég bonyolult kezdőknek, de akár alap beállitásokkal is javíthat a helyzeten. Én felraktam a nem túl fiatal Toshiba Satellite-re és kevesebbet zúg a ventije egy ideje.
Mivel nem ismerem az Nvidia VGA-kat, igy ezeket ne vedd készpénznek, várjuk meg, míg valaki jön és megerősíti ezeket az infókat! Ettől persze próbálgathatod a javasoltakat a link alapján, valamint a tlp-t is kipróbálhatod, az nem Nvidia függő.
Ha kernelt akarsz frissíteni és bonyolultnak tartod a terminalos módszert, akkor tedd fel az ukuu csomagot és onnan telepítsd az újabb, de lehetőleg lts kernelt.
Az ukuu-t én is kipróbáltam a Toshibán 4.12-ig, semmi gond nem volt a rendszer működésével. Mint 18.1 Cinnamonon persze, de az is 16.04 alapú. Ezt csak azért írom le, hogy tudd, hogy kipróbáltam ezt a dolgot, nem csak úgy írok valamit, aztán vagy bejön neked vagy nem!
-
válasz
Tarisznyarak #30523 üzenetére
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)A fenti lista nálad kicsit hiányos.
frissítettem a vga drivert a minap.
Lehet, hogy amit linkeltél, már elavult, próbáld meg ezt a leírást használni, ugyanaz a Graphics Drivers PPA van ebben is, mint amit az Összefoglaló is javasol, de azt gondolom nem olvastad. A Grafikus driverek frissítése részt pedig ajánlott olvasgatni ilyen esetekben.
-
válasz
Tarisznyarak #30461 üzenetére
Az SSHD egy hibrid megoldás, fél úton foglal helyet a HDD-k és az SSD-k között. Egy szabvány méretű 2,5”-es csomagon belül találunk egyaránt helyett kapott egy normál 1TB-os HDD, és közös vezérlőre kötve egy 8GB-os NAND flash lapka is. Ez utóbbi 8GB-os modult nem érjük el szabadon, gyakorlatilag nem is látjuk, így a közhiedelemmel ellentétben nem tudunk rá operációs rendszert telepíteni, és nem is kell attól tartani, hogy ráfér-e (valószínűleg úgy sem jönne össze). Az operációs rendszer felé egy meghajtóként látszódik, a trükk pedig a vezérlőben van. Folyamatosan figyeli a merevlemez terhelését, és azon fájlokat, amiket gyakran szoktunk használni, áttükrözi az SSD részegységre, így ha legközelebb szükségünk lesz rá (például az éppen betöltődő operációs rendszer, vagy alkalmazás apró fájljai esetén), akkor azt már SSD-hez közeli sebességgel fogja elérni.
Ahogy lev258 szaki mondta, számodra az HDD-ként funkcionál!
rövid ismertető:
-
lev258
veterán
válasz
Tarisznyarak #30461 üzenetére
Ha minden igaz, az SSHD saját vezérlője intézi a dolgokat, az operációs rendszer beavatkozása nélkül. Neked sima HDD-ként kell kezelned.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest