- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
growler #32948 üzenetére
Ez tényleg érdekes, valami egyszerű oka van amúgy, gondolom. Nekem fel is tűnt, hogy soha nem magyar bill kiosztással indul telepítéskor, míg az Ubuntu meg azzal. Kicsit zavaró, mert itt boot előtt nem tudok nyelvet választani, mint Ubuntunál, így ha elfelejtem beírni terminalba a setxkbmap hu-t, akkor pislogok a netmanager jelszavazása után.
futpalika
Nagyon tűkön ülsz már?
-
válasz
cooi11 #32946 üzenetére
Persze, az összes ismert hivatalos disztrót lehet magyar nyelven használni, disztrófüggő, hogy már a live rendszer betöltésénél (F2 v F4 bill) vagy a telepítés során a telepítősegédben lehet megadni a magyar nyelvet. A kipróbálás során persze még nem lesz magyar, de install után már igen.
-
válasz
<Lacy85> #32942 üzenetére
Ha megszoktad már a Cinnamon felületet, inkább rakj fel egy Linux Mint Cinnamont vagy ha mindenképpen Ubuntut akarsz, akkor érdemesebb a 18.04 Mate verziót leszedned, az Unitysre formált Gnome nem az igazi még, ahogy olvashatja a zemberfia.
A letöltést Ubuntu esetén innen javaslom: https://www.ubuntu.com/download/desktop
Mint esetén meg innen: https://www.linuxmint.com/download.php -
válasz
ubyegon2 #32939 üzenetére
.............
ca-certificates 20170717
caribou 0.4.21-2
casper 1.387
cheese 3.26.0-0ubuntu1
cheese-common 3.26.0-0ubuntu1
cifs-utils 2:6.7-1
colord 1.3.3-2build1
colord-data 1.3.3-2build1
command-not-found 0.3ubuntu17.10.2
command-not-found-data 0.3ubuntu17.10.2
console-setup 1.166ubuntu7
console-setup-linux 1.166ubuntu7
coreutils 8.26-3ubuntu4
cpio 2.11+dfsg-6
cpp 4:7.2.0-1ubuntu1
cpp-7 7.2.0-8ubuntu3
cracklib-runtime 2.9.2-5build1
............Megnéztem a listát, milyen csomagok vannak a 17.10-ben és nyoma sincs a Cinnamonnak, igaz 1000%-ig biztos voltam benne, hogy nem lehet benne. (most azért leszedtem az aktuális 17.10 iso-t)
Nekem is furcsa volt, hogy mi a franc ez a felület, de miután megszoktam, egész jó.
Az tuti!
(#32941) growler
Ez azért elég durva! Valami letöltési gond nekem is rémlik, írták itt is, hogy ne a magyar oldalról töltsék az iso-t. Most is a 17.10.1 jött le, amit írsz.
-
válasz
<Lacy85> #32937 üzenetére
Azt a linkben szereplő PPA-t nem raktad fel véletlenül? Mert, ahogy lev258 is említi, normál esetben onnan ilyen iso nem kerülhet le.
inxi -r
parancs kimenete mutatja a fenn lévő repókatMondjuk, ha fenn lenne a PPA, akkor frissült volna a Cinnamon is, ami ott is 3.6.7-1~xenial0 verziószámú.
-
válasz
<Lacy85> #32935 üzenetére
Desktop: Cinnamon 3.4.6 Distro: Ubuntu 17.10
No, ez valami érdekesség lesz, de az tuti, hogy az ubuntu.hu-ról ilyent nehéz leszedni, mert nem létezik hivatalosan Cinnamon felülettel az Ubuntu. Igazából az alsó/felső panelrész alapján lehetne Cinnamon is, de hogy azt hogyan hoztad össze?
Wazzz...tényleg van ilyen menüpont, életemben nem vettem még észre, viszont ez alapból ki van kapcsolva.
Mik vannak..... egyébként valóban a képernyő-beállításoknál kéne ennek lennie.Desktop: Cinnamon 3.6.7-hoz képest elég régi, ami fenn van nálad, akár ebből is lehetne sejteni, hogy nem egy normális installal került fel a felület.
-
válasz
<Lacy85> #32930 üzenetére
Ubuntu.hu-ról szedtem le a 17.10-et.
Ebből nagyon nem derül ki a felület, de nem Unity, inkább Mate lehet. Igazából még nem hallottam ilyen problémáról meg laptopról sem, amiben giroszkóp lenne vagy mi a manó.
Azért csak nézegesd a beállításoknál, mert tuti van valahol valami opció. Megnézem a 18.04-ben mindjárt, de ebben a laptopban tuti nincs ilyen, így lehet, hogy ilyen opció sem lesz.
Azért ha már használod, megismerkedhetnél vele alapszinten, mert az elég lényeges, milyen DE van rajta.
inxi -F
parancs terminalból megy?Megnéztem, de itt csak fixen lehetne beállítani a fejjel lefelé irányt meg a többit.
-
Ezt ne csináljátok, még szerencse, hogy épp a vízálló mobilomon olvastam a hsz-eket, mert simán kiköptem a koffeint a röhögéstől....
...hol fog megjelenni először
- szerintem álmodban és pont hajnal fél kettőkor! Futipalika, el ne aludj, mert lemaradsz róla!
Bocs, de már ilyen hangulatom volt, én azon is felröhögtem, hogy gondol egyet a laptop és elfordul a képernyő.............
EclipseGT
Biztosan Unitys felületed van, az ilyen mobilos, érintősre van kitalálva. A képernyő beállításoknál nézz körül. -
Ha dátummániás vagy te is, akkor a Studio verzióra még várhatsz, annak még most jött ki csak az utolsó rc verziója. De gondolom milliomos és időmilliomos is vagy.
Nekem még mindig megvan a majd egy hónapja felrakott Mate 18.04 beta2, ma is frissített, szóval mire ti meglátjátok 26-án + egy hét a 18.04_et, nekem már pont az vigyorog a gépen.
(ha csak le nem szedem, mert van az SSD-n pár halott Arch klón, ami foglalja a helyet)
-
válasz
#61392896 #32915 üzenetére
Nem használok ilyet, de a Faetures nekem egyértelműnek tűnik.
Nem tudom te mit látsz 5 darabnak, ha ott rákattintasz, akkor ez jön be:
2. Multiple account support
több fiók támogatása
Gondold végig, hogy nem csinálsz-e valamit rosszul!
Ha a fentiek ellenére mégsem kezel több fiókot.....hát akkor bakfitty!
-
válasz
#61392896 #32908 üzenetére
Te csak várd türelmesen a 26-át!
Addig nézegesd meg ezeket.
az első multis: (ha mégsem működik, akkor nem jó a disztró, rosszul csinálod és mindenképpen várd a 26-át)
Features:
1. No requirement to enter your credentials.
2.Multiple account support
3. Multiple label support
4. Low bandwidth usage by using RSS technology
5. Mark as read, report span, trash or archive massages right from Firefox toolbar**********************
-1 -
-
Mióta Arch klónokkal fárasztod magad, kissé marha kérdéseket teszel fel.
A mikrosütődre már KDE-t teszel?
Puppys disztrókat minek raktál fel valamelyik flexelt szörnyűségre? Minek építesz olyan csodamasinákat, amit a fenti logikád alapján nem is lenne éremes bekapcsolni?
Egyébiránt nagyon jók ezek a remasterek, mert ha valakinek alacsony gépigényű disztróra lenne szüksége, kap egyet konyhakészen, mert amúgy kezdőnek az Openbox nem barátságos elsőre.
(#32871) futpalika
Ajajj, még egy napot várnod kell!
Kattints rá Lathronos nickjére és nézd meg a blogbejegyzéseit, akkor megtudod mik azok a remasterek.
-
Halkan jegyzem meg, ha már senkit nem érdekel, amit már jó ideje írogattunk itt, nyugodtan lehet már telepíteni 26. előtt is, rendszert érintő változások nem lesznek már addig. Utána is lehetnek még bugok, de a lényeg, hogy ha valakinek menne a hardverén 26-án kiadott végleges verzió, akkor megy a mostani freeze beta2 kiadással, ha nem menne valamiért, akkor a 26.-ai kiadással sem fog.
Egy példa: felraktam a beta1-et, egyből frissült 500MB adattal, pár nap múlva kiadták az ezekkel a frissítésekkel ellátott iso-t beta2 néven. Ami nálam fenn van most beta1 iso frissítésekkel, az 26-án ugyanaz lesz, mint a 26-án kiadott iso.
Ha viszont Mint Cinnamon helyett rakjátok fel.....
(megjegyezném, hogy aki ezer éve Ubuntut használ, azt írja, nyugodtan rakd fel, az Arch vonalasok, akik nem használnak Ubuntut, azt mondják, várd meg a 26-át) ....in conclusive ?
-
válasz
#61392896 #32818 üzenetére
Super! Egyébként, ha kérdezel valamit és kapsz választ is, akár el is hiheted, hogy megalapozott választ kapsz. Ha ebben kételkednél mégis, keress rá a válaszadó nicknevére és látni fogd, hogy hihetsz-e neki vagy sem. Ezt egy praktikus tanácsnak szántam, mert nem tudhatod elsőre úgy, mint én meg a régiek, hogy mi a helyzet ezzel a topikban, de én mióta olvasom, nagyon ritka kivételtől eltekintve, csak megalapozott válaszokat látok.
Ha valaki bármely okból rosszat írna, azt hamar kijavítják. -
-
válasz
Thocy a ZAGY #32812 üzenetére
Igen, itt elég jól látható is, mennyire óvatos az Ubuntu a verziók közötti ugrásokkal. Egyébként jól van ez így, akinek meg nem, annak ott a rolling.
Vagy a PPA és manuális mód, ahogy említed. Különben a rollingnál is ott az AUR.....
-
válasz
#61392896 #32807 üzenetére
Örülök, ha tettél még egy lépést a dolgok megértése irányába. Ha valami más disztrónál vagy csomagverziónál nem pontosan így van, ahogy leírtam, azzal ne foglalkozz, inkább a működési elvre próbáltam rávilágítani. Előfordul, hogy az egyik disztróban valami default telepítve van és nem minden úgy történik, ha utólag rakod fel egy másik terjesztésre, de én most csak az alapján írtam le neked, amit ennél a telepített disztrónál látok.
Az Ubuntu és variánsai meg arra az alapra épült disztrók nagyrészt ugyanazon elveken működnek, így a rájuk felrakható csomagok is. De ez ugyanúgy érvényes az Arch, Fedora, etc. alapokra is, itt most az adott csoporton belüli hasonló működési elvre gondolj.
A cél, hogy valaha te is olyan egyszerűen szemléld majd a Linuxot, mint BoB szaki.
-
válasz
#61392896 #32805 üzenetére
Az utóbbi 3 hsz-ben benne van a lényeg, eddig is így működött, ha a nyelvi beállítások alapvetően rendben voltak, nem csak részlegesen volt fenn az adott nyelv, akkor telepíti a csomagkezelő a szükséges nyelvi fájlt is hozzá, ha nálad mégse, akkor telepíted a (#32802)-ban is említett magyar nyelvi kiegészítést és örülsz.
Azért célszerű kezdőknek a synaptic-ot használni, mert ott jól átlátható, ha egy adott progamcsomaghoz vannak kiegészítő csomagok is, a nyelvi fájlokat különösen jól fel lehet ismerni, ha ismered a nemzetközi autójeleket!
Az is lehet, hogy nálad nem az egész metacsomag került telepítésre és azért nem rakta fel a nyelvi csomagot hozzá. A képen láthatod, ha a komplett metacsomagot telepíted, akkor alul felsorolja, mik tartoznak hozzá, a * jelzi, hogy a nyelvi csomagokból úgy néz ki, felrakja az összeset talán.
Nálam igaz, hogy nincs fenn a metacsomag, de az alaprészek fenn vannak és a magyar nyelvi csomag is velük együtt: (nem Xubuntu 18.04, amit látsz, hanem Mint Cinnamon 18.3)
-
válasz
lev258 #32799 üzenetére
Nem lehet, hogy az
libreoffice-l10n-hu
csomag hiányzik ill. nem rakja fel a telepítés, külön kell kiválasztani?
Firefoxnál is volt már ilyen, bár alapból felrakja a nyelvi csomagokat.futpalika a fenti csomagot rakd fel, ha nincs. Mondjuk itt még nem látom a 6.0.3 verziót
-
válasz
#61392896 #32796 üzenetére
Néha neked sem ártana egyszerűen szemlélni a Linuxot, de akár értelmezhetnéd is a kapott válaszokat, még ha túl egyszerűek is. Ebben az első link elég egyértelműen megválaszolja neked a mostani LO-s kérdésedet is!
Van benne ez a hasznos ablak, oda ügyesen beírod a keresett program/csomag nevét, alá az általad használt Ubuntu verziót.....éééés figyelj
eredmény:
Ennyi, ha az ember egyszerűen szemléli a Linuxot.
-
válasz
#61392896 #32787 üzenetére
Mindent összevetve, úgy tűnik ebben az Ubuntuban valóban az a helyzet, amit írsz, hogy nincsen meg vagy még nincsen meg. (ilyent már magam is többször fedeztem fel)
Nem gondolkodtál még a rolling rendszerű disztrókon? Ott minden mindig friss, nem lennének ilyen gondjaid, mint ezekkel a release-rendszerű disztrókkal. Az Arch-nál ilyen téren nincs zseniálisabb, van saját topikja is, bár van ott is, aki egyszerűen szemléli ezt a Linuxos világot, de ezzel szerintem meg tudnál békélni hamar.
Neked egy pörgős disztró kell.
-
válasz
#61392896 #32754 üzenetére
Elindítottam, majd felraltam róla a rendszert egy másik pendrájvra. Azon rendezgetek.
Értem. Bocsi, de azt nem írtad, hogy ellopták a meghajtót a gépedből. Valamiért nekem most a csixy mágus mesterkedései jutottak eszembe......
(#32753) BoB
Ezt leginkább Arch-ot telepítőknek javasold!
-
válasz
#61392896 #32751 üzenetére
Nekem nem a systemback kell, hanem egy, a helyén működő, jó rendszer.
Nem tudom, érted-e, amit csinálsz. Teljesen belaksz egy neked megfelelő rendszert live USB-n, ahelyett, hogy telepítenéd és ott csinálnád meg ugyanezeket a lépéseket?
Párszor már mondtam, hogy telepítsd nyugodtan, totál marhaság ezzel a live módszerrel kínlódni, ráadásul majd innen akarod kézzel átemelni a beállításokat....
Amúgy most leszedtem egy 18.04 verziót és telepítés után van komoly alaprendszer frissítés, a verziószámokból nézve és a mennyiség alapján úgy fest, hogy ez már 99,9%-ban a végleges verzió alapvetően. 15 perc alatt lesz egy kész rendszerem, neked 2-3 nap alatt lenne, ha sikerülne a live-ból kézzel átemelni a végleges verzióba mindent. Engedd meg, hogy gratuláljak.
Én tovább nem akarlak győzködni, úgy látom, hogy teljesen értelmetlen bármit is mondanom. Majd számolj be a sikerről jövő héten.
-
válasz
ubyegon2 #32749 üzenetére
Neked egyébként ezt az alábbi szöveget nem írta ki, amikor a PPA-ból próbáltad telepíteni?
E: A(z) „http://ppa.launchpad.net/nemh/systemback/ubuntu bionic Release” tárolónak nincs Release fájlja.
N: Az ilyen tárolóból való frissítés nem végezhető el biztonságosan, így alapesetben ki van kapcsolva.
N: Lásd az apt-secure(8) kézikönyvoldalt a tárolólétrehozással és felhasználói beállításokkal kapcsolatos részletekért. -
válasz
#61392896 #32748 üzenetére
Az 5. az tuti választás volt, miért pont ne a Debian 8at választva sikerülne.
Amúgy valóban van olyan opció, hogy live készítése, de ne számíts arra, hogy ez az, amit szeretnél, mert ez telepített rendszerről készít egy live iso-t. Ennyi idő alatt már 50x kipróbálhattad volna live-ban és ha minden OK, akkor fel is telepíthetted volna. A live- ban futtatott rendszer nem alkalmas arra, hogy azt jól bekonfigolva utána abból egy iso-t készítve azzal telepítsd a végleges rendszeredet. A jelek szerint ezt nem vagy hajlandó elfogadni, de legalább gyakorolgatsz. Az elég hasznos, mire megunod, ki is jön a végleges 18.04!
-
válasz
#61392896 #32725 üzenetére
Volt egy Linux Mint Mate megírt live pendrive-om és azzal bootoltam a laptopon, csináltam netet rá és a 3 parancsot lefuttattam, felrakta a tárolót, frissítettem és telepítette a systemback-ot is. El is indult.
Ha ezzel készítesz installt, attól még nem lesz benne a telepített rendszerben, mivel ez a memóriában futó rendszer és amit így telepítek, az nem része a telepítő live rendszernek. Ez nem működik így nálad sem.
Említettem, hogy ez egy normál live futtatás pendrive-ról, nem egy pendrive-ra telepített perzisztens rendszer, amiben kikapcsolás után is benne maradnak a telepített programok, konfig fájlok.
-
válasz
#61392896 #32723 üzenetére
Nem találja? Ezt nem értem, kipróbáltam egy live pendrive-val és simán felrakja a systemback-ot. Ott valami más gond van nálad, de mivel a live-ot úgysem tudod normál rendszerként átmenteni.....
Mit ír ki olyankor, amikor nem találja, lehet, hogy fura, de általában akkor lehet tudni valamit, ha a hibát nem a saját szavainkkal meséljük el, hanem pontos terminal kimeneteket idézünk.
-
válasz
#61392896 #32721 üzenetére
Ha a 18.04-en nem működik, akkor bocsi, de sokáig tartana leírást keresni, inkább leírom 3(2) lépésben:
terminalban első parancs
sudo add-apt-repository ppa:nemh/systembackmásodik parancs
sudo apt update
Ez ha jól tudom, 18.04-től már felesleges parancs, de ártani nem tudsz vele.
harmadik parancs
sudo apt install systemback
Ennyi a PPA hozzáadása és a program telepítése.
-
válasz
growler #32718 üzenetére
No ez eléggé meglepett, annyi helyen olvastam anno, hogy már nem fejleszti Kendek. Ezek szerint a régit lehet használni....az tök jó!
Én már megbarátkoztam a Timeshifttel, ez is szögegyszerű.
Feladom, itt van 16.10-ig PPA-ban, ezek szerint nagyon régen olvastam a programról. (lehet, hogy magával az Ubuntuval kapcsolatban vagyok nagyon lemaradva, nem is kéne ide irkálnom)
futpalika
Bocsi, nem akartalak félrevezetni, akkor tárolókban nincs, de a PPA-ból fel tudod rakni. Mondjuk az alap problémát ez sem oldja meg.
-
válasz
#61392896 #32716 üzenetére
Jó amit írsz, csak nem értem.
Nem érdekes.....
Systemback tényleg jó volt, de a 14.04/16.04 váltást nem tudta megoldani Kendek szaki, így abbahagyta.
A Timeshift is jó. Addig, amíg gondolkodsz, nézd meg live-ban a Mint XFCE-et meg a Timeshift-et.
Plusz van egy tök egyszerű saját programja is a Mint-nek, ennél már nem létezik egyszerűbb: -
válasz
#61392896 #32714 üzenetére
Normál live módban szerintem nem fogod tudni átrakni, perzisztens módban biztosan lehet, de nem egyszerű. (lehet, hogy így sem lehet amúgy, nem használtam még)
Képzeld el a dolgot, ami torténik, live-ban minden a memóriából fut, semmi particionálás meg hasonlók, ehhez komoly szintű varázslás kéne minimum, hogy meghajtóra ezeket a beállításokat átrakd. Mondjuk a konfigokat ki lehetne menteni és egy telepített rendszert felülírni vele, de nem biztos, hogy így megéri.
(lehet amúgy, hogy ez is marhaság így)
Amúgy belenéztem, valami félkész érzésem van, vagy amiatt nem jön be, hogy a Mint XFCE-t használtam már párszor. Egyből kerestem is a kompozitor váltót, de nem találtam, pedig első dolgom a compizra átállni, az XFCE compizzal az igazi, egyszerűen imádnivaló, ahogy lubickol! Nem próbáltad még a Mint XFCE-t, gondolom, különben nem a Xubit erőltetnéd. Igaz a Mintnél májusban jön ki a 18.04 alapú két fő verzió és utána még bő egy hónap az XFCE.
-
válasz
#61392896 #32712 üzenetére
16.04-től már nincs systemback.
Timeshift van Mint-en alapból, az nagyon hasonló és könnyen kezelhető. Nézd meg Ubuntuban benne van-e alapból tárolókban vagy snap meg hasonlók, megvan, flatpak!
és amikor már gondtalannak találom, Systembackkal átrakom a végső helyére.
Live-ból futtatod most a rendszert? Ha igen, azt úgy memóriából átmenteni végleges helyére.......
Inkább csak próbálgasd, tesztelgesd és ha tetszik, tedd fel.
-
válasz
Slownz #32710 üzenetére
Az alap Ubuntunál is igaz, az Ubuntu Gnome eddig független volt, azt befagyasztották, mivel a default DE a Gnome3 lett.
Gyakorlatilag minden eddig meglévő programból lesz egy frissebb verzió (ha van frissebb persze), de minden ugyanúgy működik majd. Ha valamelyik csomag fejlesztése leállt időközben, az nem lesz benne a tárolókban, de mondjuk lesz PPA, ahonnan fel lehet rakni.
Itt ciklusonként jönnek ki LTS verziók, a rolling rendszerű dusztróknál meg folyamatosan bekerül, ami frissül, a programokat ez alig befolyásolja, mindkét esetben működnek tovább.
Pár hétig azért itt is előfordulhat a működés során bármi, azért elég sok alap dolog változik, de nem félév lesz, mint a Windowsnál.
Ráadásul itt majd apró frissítések jönnek, amik pillanatok alatt lefutnak, nem hal le a rendszer fél napra.
Ha valami nem úgy működik, ahogy megszoktad, jelezd itt, ilyenkor beindul a hsz- áradat amúgy is. -
válasz
#61392896 #32704 üzenetére
Ha nem szakértőtől is elfogadsz választ: - egyrészt már nem fognak semmit kivenni vagy lecserélni ez alatt a 2-3 nap alatt, a freeze-től kezdve meg nincs verzió ugrás sem csak biztonsági frissítések.
Amúgy ha valamit kivennének addig, akkor se lenne nálad semmi gond ebből. Legfeljebb van fenn egy csomag, ami másnál nem lesz, ha csak nem telepíti, de ez tényleg kizárt már ilyenkor. Ha valami olyat vennének ki, ami után viszont maradhatnak felesleges részek, azt a sudo apt autoremove parancs leszedi, ez a frissítésekkor is elő szokott jönni javaslatként. Ha csak ez tartana vissza, akkor ezzel ne foglalkozz, én régebben sok Mint-et felraktam már beta korában és a stabil változat megjelenésekor frissült és beállít a stabil verzió. Kb ennyi ez már ilyenkor, ami hiba lesz, az a következő hónapokban fog előjönni és kerül javításra.
(#32705) cigam
Szerintem a Mate változatot egymástól függetlenül csinálja a Mint és az Ubuntu, nem hiszem, hogy így egy az egyben átvennének bármit is. Próbáltam mindkettőt, nagyon nem hasonlítanak semmiben egymásra. Azt a ponthiányt azért jól kiszúrtad.
(igaz, Te most a fordításról beszéltél, most már leesett-szerintem írj mindkét fordító csapatnak!) -
válasz
#61392896 #32699 üzenetére
Igazán nincs mit! Egyébként amint azt a kollégák javasolták, kipróbálhatod már nyugodtan ezt a beta verziót is, nem sok változás lesz már és ugyanúgy
lehetnek
kisebb hibák a stabil verzió kiadása után is.Itt azt írják, hogy pár nap és lefagyasztják a kernelt is, onnantól kezdve már lényegi változtatás nem nagyon lesz.
-
válasz
#61392896 #32697 üzenetére
A Xubuntu az kifejezetten az Ubuntu XFCE-s változata, sok disztrónak van XFCE-s változata és fel lehet tenni külön is, persze van kivétel is. A Chakra ilyen, ez kifejezetten KDE-s felületre készült.
példák
Mint
Manjaro
Debian
Fedora
........De hasonló a helyzet a többi DE-vel és WM-mel is, előbbi asztali kezelőfelület, utóbbi ablakkezelő.
Az Ubuntu ilyen, például a KDE-s Kubuntu, XFCE-s Xubuntu, LXDE Lubuntu, de nincs Mubuntu, Gubuntu és Bubuntu. -
-
-
válasz
#61392896 #32648 üzenetére
Itt is megnézheted a csomagok listáját a megfelelő verzióra kattintva, ott pedig a lap aljára görgetve az
All packages
-re kattintva látod a részletes listát.A már telepített programok listáját legkönnyebben terminalban tudod megnézni a
apt list --installed
parancs segítségével.Azt sem tudom, hogy a gyári programokat automatikusan frissítő rendszerhez lehet-e hozzáadni más programokat.
Ezt nem értem. Így nem lehet, repokat lehet hozzáadni, programokat külön telepíteni lehet, ha olyat választasz, ami nincs a tárolókban és azt külön telepíti mondjuk a
gdebi
vagy ha nem.deb
kiterjesztésű, akkor más telepítési módszer.tar.gz, ....
A PPA is tároló, amit felveszel a hivatalos tárolók mellé, így az is frissül, amikor kiadod az
apt update && apt upgrade
parancsot.
PPA list
PPA list ez is -
Az, de elég sokáig nem jutott eszembe benézni a topikjába, mert akkor egyből láttam volna, mi a helyzet országosan a Diginél, át is állítottam 8.8.8.8-ra most már. Elég bosszantó tud lenni ez a fajta hiba, mert nem azt dobta vissza, hogy nincs netkapcsolat, még mobilon is erős volt a wifi jel. Csak éppen nem vagy nagyon nehezen jöttek be az oldalak.
-
válasz
cinemazealot #32624 üzenetére
Minden rosszban van valami jó. Elég sokat olvasgathattam a r8169 és r8168 driverek közötti különbségről és nagyon nem derült ki számomra sem, mi lehet nálad a gond, mert ezek a driverek már nem mai csirkék és alapból benne van az első (8169-es) a linux-firmware-ben. Közben egy órára bedőlt a Digi net, így már azt is hittem, valamit elállítottam a sok terminal parancs írogatása közben.
-
Lehet, nem ismerem, ugyanez a verzió van a compiz oldalán is, most ha ez igazítás, akkor az, de dátum szerint frissebb.
Ezek szerint van ez meg a reloaded. Nincs más.
Az, hogy az Ubuntut ez nem igazán érdekelte, teljesen érthető, épp eléggé érdekelte őket anno, hogy csináljanak belőle egy fő DE-t. Az meg eddig tartott. (lehet, hogy most amúgy keverem a dolgot valamivel)
-
válasz
lev258 #32594 üzenetére
Most viszont a Mint-ről csak érintőlegesen esett szó, nem összehasonlítás okán, a kolléga az Ubuntu és a Gnome Ubuntu közötti frissítési különbségről kérdezett, amire írtam, hogy lehet, hogy nem alkalmazza a hwe-t. Ezek szerint ezt eltaláltam, de én nem ismerem az Ubuntut úgy, mint Te. Akkor mi az oka annak, amit a kolléga kérdésként felvetett? Abból, hogy azt írod, nem igaz, amit én mondok, nem tudtunk meg túl sokat.
Ti mutatjátok állandóan az inxi kimeneteket (meg javasoljátok másoknak).
Tudom, hogy ezt nem szereted, de egy általános infó képet ad, más célja nincs, még ha nem teljes verzió mélységig jeleníti is meg a kernelt. Annyira károsnak azért én nem érzem, hogy ennek a kimenetét javaslom, hogy rakják be.
Amúgy a xorg 1.19-et a Mint-be nem lehet behegeszteni, gyakorlatilag lefagyaszt mindent, kernelt viszont bármelyiket fel tudom rakni.
-
Szerintem a Gubuntu nem olyan régen még külön vonalon futott, nem volt hivatalos az Ubuntu csapatban, így lehet, hogy ezt a hwe frissítést nem alkalmazza, amit (#32586)-ben lev258 szaki említ. A Mint sem alkalmazza ezt, lehet, hogy totál marhaság, de amúgy gőzöm sincs, mi annak az oka, amit írsz ezekről az anomáliákról.
Az tuti, hogy a Kubuntu és a Gubuntu az azonos csomagjaiban teljesen egyezik verzióra, igaz előbbiben 300 csomaggal több van. Emiatt gondolom, hogy ez a hwe frissítés különbözősége kavar be.
Amúgy jó volt a tipp, már alvó állapotúnak jelzi a distrowatch a Gnome Ubuntut.
-
válasz
cinemazealot #32590 üzenetére
Szia!
Elméletileg, ha normális és friss kernelt használsz, akkor a csere utáni bootkor az új lapnak megfelelő driverek töltődnek be.(#32589) cigam
Esetleg lenne abban ráció, hogy a 16.0.4 Gnome-os kiadását telepítem?Érdekes ez az átállási kérdés, nem nagyon említik sehol, egyes leírások úgy kezelik a 16.04 17.04 to 18.04 upgrade-et, mint ha nem is lenne DE váltás.
Amúgy Gnome Ubuntut sem érdemes emiatt feltenni, mert nagyot fog változni, igazából most úgy tűnik, hogy az a verzió ki is került a képből, mivel default lett a Gnome3.
-
Mint-en pedig pipa kérdése, hogy frissül-e. Az utolsó link érdekes. Utólag is feketelistázhatom a kernelt? Tehát hagyom hogy frissüljön, de ha nem jön be, mert már problémás, akkor berakhatom ide? Leveszi, és visszatér az előzőleg használt verzióra? -ez nem fog visszafejleszteni semmit!
A kollégának amúgy igaza volt, csak a Mint-es fejlesztők nem egyeztettek vele.
Szép és jó a Frissítéskezelő Mint-en, én is használom, megnézem vele, hogy vannak e frissíthető csomagok.
A csomagok lock-olásának ill. hold-olásának két egyszerű módja van:
1. Synapticban zárolod a megfelelő csomagot (egyébként itt van lehetőséged visszafejleszteni downgrade is)
ez egy régebbi leírás, de a képek alapján egyértelmű, hogyan zárold a csomagot.2. Az APT használatával a hold parancs végzi el a fenti műveletet.
(ezeket természetesen Ubuntun is javaslom ugyanígy csinálni)How to Disable/Lock or Blacklist Package Updates using Apt Tool
Ez a kettő bőven elég most neked, az összes többi módszert most felejtsd el!
Aki kételkedik, annak itt egy reggeli kép arról, hogy mi az, ami frissítette volna a kernelt és mi nem:
A képen Linux Mint 18.3 Cinnamon látható frissítés előtt, jobbra a Frissítéskezelő, balra a terminal kimenete.
Ugye, hogy érdekes! -
válasz
<Lacy85> #32576 üzenetére
Ne már, wubi még van? Azt hittem rég kukázták, annyi gond volt vele. Ez teljesen más, mint a normál telepítés, így nem javaslom az előbbi módszert, mert nem ismerem a wubis telepítést.
Amúgy a normál telepítés gyorsabb és egyszerűbb, valamint problémamentesebb. 10-15 perc a max.
-
válasz
<Lacy85> #32574 üzenetére
Itt gyanítom, nem az utolsó opciót választottad így a rendszerbetöltő nem került automatikusan a rendszer default ajánlott helyére:
Ha Linux alatt vagy, telepítsd a meghajtóra a GRUB-ot, mert most valószinűleg particióra telepítetted:
sudo grub-install /dev/sd
x(az X-et cseréld le a meghajtód megfelelő betűjelére)
utána frissíted a
sudo update-grub
paranccsalA képek e nagyszerű írásból származnak:
-
válasz
Core2duo6600 #32550 üzenetére
recovery módból indítasz, ahogy kéklufi javasolta és ha az általa javasoltak nem jönnek be, akkor
lslogins -u
Mivel csak a user name-re vagy kíváncsi, ez passwordot nem ír ki.
-
Szia!
Ha olvastad az Összefoglalót, akkor ezt is látnod kellett:
Videókártyák támogatottsága:
.........................
AMD: Az utóbbi évek átalakításai nyomán a 16.04-es verziótól kezdve nincs szükség driver telepítésre.
Amit az AMD oldalán látsz, az vagy a régi fglrx, ami a 14.04-es verzióig volt használható zárt driver. Sajnos nem írod, mit akartál leszedni a gyári oldalról. Az AMDGPU és AMDGPU PRO drivert a kártyád nem használhatja, mivel még nem GCN1, hanem TeraScale 1-es csak.
A megfelelő driver a nyílt esetedben, azt meg alapból használja a disztró.
Mi az oka, hogy drivert akarsz felrakni? Miért a 17.10-es verziót használod a 16.04-es stabil (LTS) helyett?
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_graphics_processing_units
-
Elhiszem neked, akkor viszont az összefoglalóba be lehetne írni a user hogyan találja meg a parancsok infóit magyarul, és akkor nem kellene ilyen alapvető kérdésekkel foglalkozni.
No de jó, hogy említed, nagyon felszabadult a Tg poszt, ha jól látom! Vállald el és már írhatod is az okosságokat az Összefoglalóba! Én már nem fogom tudni beleírni, az tuti.
(mind a 3 kezdő topik érintett)
-
válasz
LA4030 #32312 üzenetére
Komolyan!? De jó, örülök neki, már gyakorlatilag én is kezdtem lemondani a dologról, mert megfoghatatlannak tűnt a probléma!
Azért ezt mégiscsak Te csináltad, én csak próbáltalak terelgetni félig vakon, mert nekem is ismeretlen a terep, talán a múltkori Digis NAT-olást kivéve.
De gondolkozok egy ujratelepitesen. Szerinted?
Ha most működik, én inkább nem bántanám. Ha majd újratelepítesz, ezeket a linkeket készítsd elő.
Kozvetlen kabellel fogok tudni valaha bongeszni?
Persze, én sokáig router nélkül használtam rengeteg disztrót. Ez a mostani probléma akár el is tűnhet, a Digi mindig variál valamit, nálunk is újra faragják a házat, kábeleznek ezerrel, ha beindulnak, lesz itt sok érdekes dolog. Az sem zárható ki, hogy a Linux frissítés megoldhatja a dolgot, lásd az én esetemet a régebbi verzióval, ami teljesen jó volt NATolás alatt is. (egy alap router azért mindig jó, ha van, különben is kell valaminek a wifit is szórni a mobil eszközöknek, ma már lassan a fakanál is wifis lesz)
Ha elkoltozok, es szinten a digitol optikat berlek, akkor valtozhat barmi?
Itt is ugyanaz érvényes, akár két egymással szemben lévő épületben lehet teljesen más tipusú netelérés, így aztán csak bízni tudunk abban, hogy az esetek nagy részében minden flottul működik.
-
válasz
LA4030 #32308 üzenetére
Ezekkel elméletileg sikerülhet, de Linux alatt pár ilyen dongle mütyür nem nagyon működik, de majd kiderül. Mindenképp olyan router a jó, amin van pár lan kimenet is.
update
a V2-es verzión rajta van a Linux compatibilitás isa cat /proc/sys/net/ipv6/conf/all/disable_ipv6 kiirta,hogy 1.
Akkor sikerult kiiktatni. Nem?A mutatott érték alapján igen. De az nem jó jel, hogy az Ubuntu nem nyitja meg FF-ból. Másik böngészővel nem próbáltad még?
Amúgy roppant érdekes, mert amikor nekem a NATolás miatt nem jött be sok sűrűn használt oldal, akkor a fent lévő Mint 17.3 mindent meg tudott nyitni. Abban még nem volt ez a TSL handshake nevű valami. Most ezt pontosan nem tudom leírni mi a fene, elfelejtettem.
Csak megérne egy próbát egy 14.04 Ubuntuval vagy egy 17.3-as Mint-tel kipróbálni. (ezek egy alapon nyugszanak)
-
válasz
LA4030 #32305 üzenetére
Wifis router nem jobb lenne, mint a switch?
Azt látod nem tudom, a NATolást érdemes-e erőltetned, mert nem NATolt az IP-d szerintem. Nem lenne jobb megvárni, amíg a routert megveszed? Ha Win alatt működik minden, akkor a Digi úgysem fog semmi hibát látni, így kicsi az esély arra, hogy ez a probléma meg fog szűnni.
A tesztben most is 10/10-es az Ipv6-od. Sehogyan sem sikerült kiiktatnod a linkelt leírással sem? Fene se érti.
-
válasz
LA4030 #32301 üzenetére
A fenébe, nem akartam eltérni a szerkesztési helpben a magyar link leírásától, abban meg nincs benne a grub frissítése.
Ami abban alinkben van, azt a grub-update-en kívül megcsináltad?Probléma: Le szeretnéd tiltani az IPv6-ot.
Megoldás: Szerkeszd a /etc/sysctl.conf fájlt az alábbiak szerint.Írd az állomány végére a következő sorokat és mentsd el a módosításokat:
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1Add ki a sudo sysctl -p parancsot.
Amennyiben a sysctl nem indul el automatikus a rendszerindításkor, a /etc/default/grub állományt is szerkeszteni szükséges. A GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT sorba írd be az alábbiakat: ipv6.disable=1. Valami ilyesmit kell kapnod a végén: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”ipv6.disable=1 quiet splash”
itt maradt ki a leírásból a sudo update-grub ez nem link, csak kiemeltem pirosra
Ezt nem hagytad ki ?:
sudo sysctl -p
parancsNem értem, hogyan tünt el a sysctl.conf nálad, megnéznéd, hogy az tünt-e el?
ezzel:cat /etc/sysctl.conf
Amúgy amikor teminalból indítva szerkesztünk valamit, akkor ugyanazt a config fájlt nem célszerű a GUI-s beállító programmal is piszkálni, mert ezek a grafikus felületű beállító programok ezeket a fájlokat szerkesztik szintén.
Ezt sajna nem mondtam el, eszembe sem jutott, hogy még abban is kutyulsz.
Nem baj, nézd meg újra azt a tesztoldalt az ipv6-ról és ha megölted a conf fájlt, akkor újra létrehozzuk legfeljebb.
Egyébként nem értem, mi a fene lehet ott a cíviseknél, mert itt Pesten is Digit használok, nemrég volt gépbe dugva is a kábel, nincs is letiltva az ipv6, mégsem voltak ilyen anomáliák. Nálam a NAT-olt ip cím kiosztás miatt volt hasonló.Ha nem javul semmi, érdemes lenne hibára bejelenteni és ahhoz majd ez a tesztoldal is jól fog jönni talán. Anno én is bejelentettem, de nem elsőre vallották be, hogy valamit ők toltak el. (konkrétan kicserélték a publikus IP címem NAT-oltra)
-
válasz
ubyegon2 #32299 üzenetére
lemaradtam a szerkesztési időről
# Ipv6 letiltás, conf fájl szerkesztése
ALT + F2
megnyomására előjön egy kis ablak, oda beírod agksu xed /etc/sysctl.conf
sort és nyomsz Entert, a xed a szövegszerkesztő neve, ha nálad más lesz a név, cseréld le a xed szót a sorban. Kell majd jelszót is beírni, de ezt látni fogod.A megnyíló szövegszerkesztőben látható fájl legaljára a # utáni sorba bemásolod ezt a 3 sort és mented.
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1Utána terminalban kiadod ezt a parancsot
sudo sysctl -p
A leírásban szereplő GRUB szerkesztése hasonló módon zajlik
gksu xed /etc/default/grub
Itt találod ezt a részt, ahová be kell illesztened az említett sorokat:
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" - ez változik erre:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="ipv6.disable=1 quiet splash"
A macskakörmök kellenek!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ha valaki lát valami hibát, szóljon léci! Próbáltam nem elírni semmit.
-
válasz
ubyegon2 #32298 üzenetére
Bocsi, rosszul írtam, nem a terminalból kell megcsinálnod, hanem szerkesztened kell a
/etc/sysctl.conf
fájlt. A magyar leírásban fel sem tünt, csak ezt nézegettem, itt meg egyből kiütötte a szemem, pedig ez nem túl egyszerű cikk.Ezek a konfig fájl szerkesztések mennek?
-
válasz
LA4030 #32295 üzenetére
A Hálózati kapcsolatok nevű beállításoknál kéne talán kilőni az Ipv6-ot, az a másik netbeállító opció, így néz ki ha a beállító ablak jobb alsó sarkában lévő fogaskerékre kattintasz:
Nálam szerintem a routerben van letiltva, itt ezért lényegtelen, mi van bekapcsolva.
Megcsinálhatod a letiltást terminalból is. Az IPv6 tiltása másik leírás
A terminalból ezzel a paranccsal tudod ellenőrizni a statuszát, ha 1-es eredményt ír ki, akkor van letiltva:
cat /proc/sys/net/ipv6/conf/all/disable_ipv6
-
válasz
LA4030 #32287 üzenetére
Nem nagyon, csak valami IP6-os dolog lehet valóban, ahogy a kollága is említette. Ezt a böngészőben lefuttatott tesztet lefuttatod és berakod az eredményt? Pár sor az egész, ebből tisztán látjuk az IP helyzetét:
ha rákattintasz, egyből lefut egy kis teszoldal, ami innen van, nyugodtan futtathatod:
Most amúgy elbizonytalanodtam, hogy csak a 100. kezdetű címek NAT-oltak-e vagy a 100 feletti címek......
[link]
[link] -
Valóban nem ártana, én elég sok mindent megértek az irott angolből, de egyes manualok még leforditva is elég nehezen érthetők lennének, mert hiába próbálod megérteni, nincsenek tanult alapok. Mondhatnék most példákat előző pályámból, ahol igen részletesen és érthetően le volt irva minden, mondjuk egy szakutasitásban, mégse értette csak az, aki alapvetően rendelkezett képzettséggel az adott szakterületen.
-
Manual világosan leírja.
Ezek szerint Te vagy Manuel!
Köszi, ezt tényleg világosan leirtad, sajna nem szoktam manuelt olvasni, mert amikor nagyon kellett volna, egy kukkot nem értettem belőle! :-) (nem ez az upgrade dolog volt)
Egyébként nagyjából egyszer már megértettem majdnem ezeket, aztán kicsit mégsem mindenhol volt ez egyértelmű, épp valamit linkeltem ma és ott van benne az Ubuntu és a Debian út, ami nagyon különböző.
Ettől fóggetlenül tényleg köszi, szerintem a manuel átforditásával sokak számára tetted érthetőbbé a frissitési metodikát. Egyszer én is megértem majd, már kezdem abbahagyni a hopperkedést és tényleg belevetem magam az alapok megértésébe.
A legszörnyűbb, hogy valamit megtanulok végre és kétszer annyit meg felejtek!
-
válasz
zoltanz #32281 üzenetére
Dehogynem, illetve ez sem egyértelmű teljesen. Én inkább az apt update && apt upgrade-et használom, de nem pontosan világos, miért hagy ki bizonyos programokat az apt-get. Egyszer már bele kezdtem ásni magam a témába, mert izgat a dolog, de mire belebonyolódok ezekbe, mindig jön valami más. Laikusoknak egy élet is kevés, hogy kiismerjék a Linuxot, de én most már elvagyok vele. Ha nagyon elkényelmesedek, előveszem a Debiant és próbálom feszegetni a határokat! Az előzőt két évembe telt kinyirni, addig csak próbálta velem elhitetni, hogy kampeca. Ha nem akarsz nagyon meglepődni a napi használatú disztródnál, kell egy olyan, amit nyúzhatsz, ez meg egyértelmű, hogy csak Debian lehet! :-)
Amúgy a Debian ezekkel a függőségekkel sokkal zártabb, mint a többi, szerencsére.
-
válasz
zoltanz #32279 üzenetére
Az apt esetenként jóval több dolgot frissített nekem, az apt-get kihagyott sok mindent. Amikor van nagyobb frissítendő csomag, ne hajtsd végre, hanem próbáld ki mindhárommal.
Az apt-get nagyon más a többihez képest.
Itt van két disztrónál amiről beszélek:
ubyegon@ubydeb9:~$ sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Találat:1 http://security.debian.org/debian-security stretch/updates InRelease
Mellőz:2 http://ftp.de.debian.org/debian stretch InRelease
Találat:3 http://ftp.de.debian.org/debian stretch-updates InRelease
Találat:4 http://ftp.de.debian.org/debian stretch Release
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
linux-image-amd64
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 1 nem frissített.
ubyegon@ubydeb9:~$ubyegon@ubydeb9:~$ sudo aptitude update && sudo aptitude upgrade
Hit http://security.debian.org/debian-security stretch/updates InRelease
Ign http://ftp.de.debian.org/debian stretch InRelease
Hit http://ftp.de.debian.org/debian stretch-updates InRelease
Hit http://ftp.de.debian.org/debian stretch ReleaseFüggőségek feloldása...
A következő ÚJ csomagok lesznek telepítve:
firmware-linux-free{a} irqbalance{a} linux-image-4.9.0-5-amd64{a}
A következő csomagok lesznek frissítve:
linux-image-amd64
1 csomag fog frissülni, 3 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 38,8 MB letöltendő. Kicsomagolás után 190 MB lesz elfoglalva.
Folytatás? [Y/n/?]ubyegon@ubydeb9:~$ sudo apt update && sudo apt upgrade
Találat:1 http://security.debian.org/debian-security stretch/updates InRelease
Mellőz:2 http://ftp.de.debian.org/debian stretch InRelease
Találat:3 http://ftp.de.debian.org/debian stretch-updates InRelease
Találat:4 http://ftp.de.debian.org/debian stretch Release
Függőségi fa építése
1 csomag frissíthető. A megjelenítéséhez futtassa az „apt list --upgradable” parancsot.
Függőségi fa építése
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
firmware-linux-free irqbalance linux-image-4.9.0-5-amd64
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
linux-image-amd64
1 frissített, 3 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 38,8 MB.
A művelet után 190 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]***********************************************************************
Mint XFCE 18.3
apt-getFrissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
libdrm-amdgpu1 libdrm2 libegl1-mesa libgbm1 libgl1-mesa-dri libwayland-egl1-mesa
libxatracker2
apport libdrm-intel1 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libgl1-mesa-glx libglapi-mesa
libgles1-mesa libgles2-mesa libjavascriptcoregtk-4.0-18 libruby2.3 libseccomp2
libwebkit2gtk-4.0-37 python3-apport python3-problem-report ruby2.3
15 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 7 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 18,7 MB.
A művelet után 76,8 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]aptitude
Függőségek feloldása...
A következő ÚJ csomagok lesznek telepítve:
libdrm-common{a} libllvm5.0{a}
A következő csomagok lesznek frissítve:
apport libdrm-amdgpu1 libdrm-intel1 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libdrm2 libegl1-mesa
libgbm1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglapi-mesa libgles1-mesa libgles2-mesa
libjavascriptcoregtk-4.0-18 libruby2.3 libseccomp2 libwayland-egl1-mesa
libwebkit2gtk-4.0-37 libxatracker2 python3-apport python3-problem-report ruby2.3
A következő csomagok AJÁNLOTTAK de NEM lesznek telepítve:
apport-symptoms fonts-lato libjs-jquery libwebkit2gtk-4.0-37-gtk2 python3-systemd
22 csomag fog frissülni, 2 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 39,2 MB letöltendő. Kicsomagolás után 69,3 MB lesz elfoglalva.
Folytatja? [Y/n/?]apt
apport libdrm-amdgpu1 libdrm-intel1 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libdrm2 libegl1-mesa
libgbm1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglapi-mesa libgles1-mesa libgles2-mesa
libjavascriptcoregtk-4.0-18 libruby2.3 libseccomp2 libwayland-egl1-mesa libwebkit2gtk-4.0-37
libxatracker2 python3-apport python3-problem-report ruby2.3
22 frissített, 2 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 39,2 MB.
A művelet után 69,3 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] -
válasz
zoltanz #32277 üzenetére
Ez egy csoda dolog, mert többnyire működik a dolog a dist-upgrade használata nélkül is, mégis egyik disztrünál működik, másiknál kevésbé. Az apt-get és az apt használata meg főleg egész mást eredményez, az aptitude viszont nagy frissitésekhez hozzá sem kezd, amig nem ellenőrzi a függősági helyzetet. Tegnap próbáltam ki Debianon a buster repo felrakása utáni frissitést és 10 percig csak a függőségeket csekkolta az aptitude.
Sparkly testing (rolling) LXQT kipróbálva, eddig ez az egyetlen disztró, amelyiket nem érdekli, hogy vannak tapipadok is a világon. Eddig beállitásokban sem találtam ott, ahol lehetne. Nem tudjátok mi a neve a tapipad beállitónak? Nem a synapse az? Szintén érdekes, hogy van saját LXQT beállitó programja, de fenn van külön az Openbox beállitója is, az is állitgatja a dolgokat. Ezt nem értem elsőre, mert LXDE QT-val nem lenne elég?
A panel beállitása elég érdekes, mert minden betú jó pozicióban állitható, az óra számai viszont le vannak csúszva és ki is takarja a show desktop gomb.
-
válasz
growler #32275 üzenetére
Volt egy ilyen sejtésem, de attól még lehet, hogy rácsipázok!
Sőt! Felkeltetted az érdeklődésem, milyen lehet a kiforrottabb LX felület QT-sítva.
Rolling (based on Debian “testing”) - érdemes szerinted ezzel kezdenem a próbát? Vén Toshiba laptopra fel kéne rakni, mit szólna hozzá.....
-
válasz
torosaga #32273 üzenetére
Millió oka lehet, miért van függőségi gondja, lehet, hogy ez is megoldható lenne, de nem lenne tökéletes. A másik két említett disztró más alapú és ott a fejlesztők rakták bele, hogy működjön. Nekik könnyebb dolguk volt, nincs kizárva!
(#32272) growler Köszi a tippet, nincs kizárva, hogy ha időm lesz rá, megnézem. Még akkor néztem az LXQT-t, mikor nagyon friss fejlesztés volt, persze, hogy nem maradt meg bennem sok.
-
válasz
LA4030 #32269 üzenetére
Ha nem 100-zal kezdődik, akkor az a probléma kilőve.
Nekem simán kiírja.
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ dig TXT +short o-o.myaddr.l.google.com @ns1.google.com | awk -F'"' '{ print $2}'
178.127.96.51Ez a gép ip címeit írja ki, azért mondtam, hogy a valós ip-t néz, de persze googléban egyszerűbb.
ip addr show
(#32270) torosaga
Ezek szerint az LXQT nem fog felmenni a KDE felületre, de valószínűleg nem csak a panellel lenne gondja. Jobb nem erőltetni. Nagy katyvaz lehet a vége. Tegyél fel mellé inkább valami LXQT-s disztrót.
-
válasz
zoltanz #32265 üzenetére
Igen, vagy a törlés oldja meg vagy ez, amit javasoltam vagy semmi vagy magától megoldódik. Nekem az üres-re Enter nyomás sosem jött még be. Az egyik legidegesítőbb valami ez a kulcstartó. Nemrég Mint KDE-ben szívatott már a netkapcsolatot sem engedte anélkül, tegnap felraktam, meg sem jelent a kulcstartó téma. Persze nem tudtam reprodukálni a fehér betűket sem a FF hsz írásánál, pedig arra lettem volna kíváncsi, ezt sem értem, az egyik KDE-nél van, a másiknál nincs vagy könnyen elháríthat hiba.
(#32266) Mtbsrác
a --purge kapcsolót rakd be a terminal parancsba, úgy töröld
sudo apt remove --purge audacity
utána csekkold le a
locate audacity
paranccsal, hogy maradt-e valami -
Gondoltam, hogy nem a wattok miatt kérded.
Nem tudom a VGA-don mennyire jó a gyári venti, de én mindig lecseréltem a gyáriakat CPU-n és VGA-n is, sokkal olcsóbb befektetés, főleg a mai VGA árak miatt!
(#32260) LA4030
Csak egy tipp, ha már Digi, a tényleges ip címed nem 100-zal kezdődik véletlenül?
ez a terminal parancs kiírja:
dig TXT +short o-o.myaddr.l.google.com @ns1.google.com | awk -F'"' '{ print $2}'
(#32259) Osiris
Gyanús, hogy ezt a Haladó topikban inkább megválaszolják.
-
Lehet, hogy a Kezdő topik Összefoglalójára gondoltam, bár szerintem ugyanez nagyrészt.
Eredeti kérdésedre, a Cinnamont tudod szoftveres leképezés módban is indítani kijelentkezés után más kezelőfelület választásával, viszont ez esetben a processzor terhelése nő meg.
Sajnos az nVidiát nem ismerem, nem tudom zárt meghajtód van-e fenn, ill. abból a legfrissebb-e a jó, a helyedben még a vdpau-t kipróbálnám, van-e valami változás.
-
Szia!
Nem értem pontosan, milyen aktuális állapotra gondolsz, de nVidiára van GUI-s alternatíva és van egy általános is.
nVidia- CUDA-Z
általános- I-NEXAz ezt megelőző hsz-edhez: Nem használhatsz Cinnamon ablakkezelőt, mert nincs olyan, a Cinnamon az DE, azaz asztali kezelő felület. Vannak WM-ek, de Te olyat még egy darabig nem fogsz használni, ahogy én sem.
egyéb infók a VGA-ról
How to get information about graphics card (GPU) on Linux
érdemes még a psensor-t kipróbálnod, ez is GUI-s. Detektálni kell először a sensorokat, de minden parancs le van írva a linkben.
Talán ez informatívabb leírás a psensor-ról. [link]Az Összefoglalót meg ne ignoráld, hasznos olvasnivalókat tartalmaz.
-
válasz
cinemazealot #32224 üzenetére
Sehol nem olvastam ilyet.
Lehet, hogy kellett volna.
Szerintem még most sem késő elkezdened pár alapdolgot átolvasgatni, mert előbb-utóbb érdekes dolgokkal fogsz szembesülni.
Ez a desktop Linux telepítési utáni felállása annyira pofonegyszerű, miből gondoltad, hogy érdemes így agyon kutyulni.........
Ettől még továbbra is érdekelne az élő elsődleges partíció átméretezésének lehetősége. Ha valaki tudna róla nyilatkozni, nagyon hálás lennék.
Ez speciel most a siker után mit takar vagy mi a célod vele? Amennyire meg tudod bonyolítani a dolgokat, inkább rakj be egy Gparted screenshotot, addig senki nem fog erről nyilatkozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Xbox Classic / Xbox 360
- Jövedelem
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Lexus, Toyota topik
- Nintendo Switch 2
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Vezetékes FEJhallgatók
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Gyermek PC játékok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged