-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Tutu7030 #33869 üzenetére
Egyszerűsítés Ubuntu módra!
Eddig ALT+F2-vel feljövő ablakba írtam a
gksu nemo
szöveget, most ennyivel megoldhatom:"
Másoljuk ki a rendszerünknek megfelelő sort. Tehát csak az egyiket!
Ha valaki nem tudja melyik kell, a Fájlkezelő > Súgó > Névjegy segíteni fog
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY nemo
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY caja
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY thunar
Lépjünk át a terminál ablakba, kattintsunk bele jobb gombbal, és válasszuk a Beillesztés opciót, majd nyomjuk meg az Enter billentyűt. Hagyjuk nyitva a Terminált.
Ekkor megnyílik a Fájlkezelő egy színes, figyelmeztető csík kíséretében, ami jelzi az emelt szintű jogosultságot.
Figyelem! Ilyenkor szinte bármit törölhetünk, vagy elronthatunk. Csak akkor végezzünk el bármilyen műveletet, ha biztosak vagyunk a dolgunkban!
A Fájlkezelőben ilyenkor a Saját mappa látható. Ezzel csak az a baj, hogy az nem a mi saját mappánk, hanem a Rendszergazdié.
Bár a Saját mappához általában nem kell emelt szintű jogosultság, de azért csak navigáljunk el oda.
Fájlrendszer (a bal oldalon) > home > Felhasználónevünk
A fenti problémára létezik egy sokkal egyszerűbb módszer is. Zárjuk be a Fájlkezelőt, vagy a Terminálban nyomjuk le egyszerre a Ctrl+C billentyűket.
Nyissuk meg a fájlkezelőt, Kattintsunk bal oldalon a Fájlrendszerre, majd jobb gombbal a kívánt mappára, és válasszuk a Megnyitás rendszergazdaként opciót. Innentől újra emelt szintű jogosultsággal ruháztuk fel a Fájlkezelőt, és nem használtuk a terminált, és a pkexec parancsot.
A másik gyakori eset, amikor a Jegyzetkezelőt szoktuk gksu paranccsal indítani. Erre például az fstab állomány szerkesztésekor van szükség.
Írjuk be Terminálba a megfelelő sort. Itt is segít a jegyzetkezelő > Súgó > Névjegy.
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xed
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY gedit
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY mousepad
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY leafpad
A továbbiakban a xed helyére mindenki írja a saját Jegyzetkezelője nevét.
A megfelelő utasítás az alapértelmezett Jegyzetkezelőt indítja emelt szintű jogosultsággal.
Ha például az fstab állományt szeretnénk szerkeszteni, azt most egyszerűen megtehetjük, ha a Fájl > Megnyitás után elnavigálunk az etc mappába, ahol az fstab fájl található.
Persze erre is van egyszerűbb megoldás, ami megegyezik az előzővel.
Nyissuk meg a fájlkezelőt, Kattintsunk bal oldalon a Fájlrendszerre, majd jobb gombbal az etc mappára, és válasszuk a Megnyitás rendszergazdaként opciót.
Ezután nyissuk meg az fstab fájlt, és máris szerkeszthetjük.Eddig már a megoldottuk a két leggyakoribb rendszergazda jogosultságot igénylő művelet végrehajtását a gksu, és a pkexec parancsok nélkül.
De, ha valakinek mégis az lenne szimpatikus, hogy a jegyzetkezelőt tudja emelt szintű jogosultsággal indítani, arra is van lehetőség.
A Linux lehetőséget ad arra, hogy hogy egyéni parancsokat definiáljunk. Erre való az alias parancs.
Az /etc/bash.bashrc fájl végére beírjuk egy fájl elérési útvonalát, ahová majd elhelyezzük a parancsainkat.
Az előbbiek alapján tegyük a következőket. Nyissuk meg a Fájlkezelőt, kattintsunk a Fájlrendszerre, majd jobb gombbal az etc mappára, és válasszuk a Megnyitás rendszergazdaként opciót.
Nyissuk meg a bash.bashrc szöveges fájlt görgessünk az aljára, az utolsó sorban, kattintsunk a "fi" után, és nyomjuk meg kétszer az Enter gombot, majd másoljuk be ezt a három sort:......még hosszan tart a leírás "" forrás
Ubuntu fórumAnnyira jó ez a határozott wayland-ra való átállás, amiről hamar visszaállnak persze az x-re.
-
válasz
Frawly #33855 üzenetére
Akkor nem döntöttem rosszul, ez a 3D TLC se nagyon hatott meg, no meg faragni kellett a költségeken amennyire tudtam és emlékeztem, nemrég írtad ezeket a típusokat a Flash SSD topikban. Csak valami mezei disztró lesz rajta, gondolom Mint 19 is, böngészőn belüli munkára, ha a desktop bekrepál. Mostanában sűrűn lekapcsol az Asus védelmi elektronikájs, így ez a szórakozós HP lesz a tartalék melós gép is, emiatt lett sürgős.
Köszi a megerősítést! 😉
Eddig Intel 520 és Adata SP920 volt, már jó ez a A400 is. Nem OEM. -
-
válasz
Frawly #33851 üzenetére
Naná, hogy nem árthat, sőt! Mivel azonnali TRIM-et biztosít. fat meg csak boot partició lehet (uefi) annak meg nem jó a TRIM éppen.
Igaz utóbbi időben rá sem nézek az FSTAB-ra, de azért megsúgom, mikor utoljára Arch alapút raktam fel, abban alapból ott volt a discard.
Debianban telepítés során lehetett választani. A többibe nekem kellett manuálisan.
Szóval TRIM-meltesse csak nekem azonnal a vezérlő, ne hetente jusson eszébe. Azért van az SSD, hogy használjuk és azért veszünk SSD-t HDD helyett, hogy gyorsabb legyen!
(akartam is kérdezni, hogy az UV500 és a A400 120-as mindkettő, csak az AES256 titkosítás a különbség, mert én mást nem nagyon láttam) Hirtelen kellett, így a különbségből vettem 600 ml pressure air-t!
Ja bocs, az UV500-ra 5 év garancia van, másikra 3 év.
Holnap a 8470p helyett beszerzek egy 8570p-t, abba tökéletes lesz az A400. Nem állandó napi használatú lesz. -
válasz
Tutu7030 #33843 üzenetére
Igen, azért írtam, hogy 16.04-ig működnek a dolgok úgy, ahogy a blogban van. épp a 28. hsz miatt nem töröltem a blogot. Ott is említik két másik ellenőrző paranccsal együtt.
systemctl list-timers -a
vagy
sudo journalctl -u fstrim.timerEnnek ellenére az online TRIM-nek (discard) is van létjogosultsága. Szerintem.
Hátránya csak akkor van, ha gyakran dolgozol nagy adatállományokkal. Megint csak szerintem. -
válasz
Tutu7030 #33841 üzenetére
Igazán nincs mit!
Trimmelte a /-t és /home-ot, úgy néz ki. (főleg ha egy darabig nem írt ki semmit, csak állt a terminal)
sudo run-parts -v /etc/cron.weekly Nincs benne.....
Ez csak annyi, hogy nincs a heti lefuttatandók között időzítve az fstrim. Ubuntu alapúakban default benne van (16.04-ig ismertem)
-
válasz
Frawly #33832 üzenetére
Ha megírod hol jelezzem, akkor felveszem a kapcsolatot a PH-val
Megírom és ott jelentkezel TG-nek.
Az alapkérdés azt mondanám, ne hívd ki magad ellen a sorsot. Nagyon nem csípték, aki támogatni próbált anno, a kivágásom idején.
Ez nem annak a kérdése, hogy ők kivel jönnek ki.
Pedig DE. Ők a zistenek!
Ha nem tudsz írni anyanyelveden, az nem gond, épp ebből volt az egyik utolsó vitám. Persze, nem lett igazam. Pedig félanalfabéta ne próbáljon írni közösségnek, amíg nem tanulta meg.Egyszóval aki nem bólogat, hanem visszapofázik időnként, az nem való funkcionáriusnak. Régi idők árnyai lassan halványulnak.
(#33839) Tutu7030
Ha megnézted volna az SSD-s írásomat, láttad volna, sok ellenőrző parancshoz kellett
sudo
. Épp ma dobták ki kérésemre az összes Linuxos topikból. Elavult, 14.04-re íródott. Ez van. Lesz majd jobb.****************************************************
● Ha meg akarod állapítani, működik-e a TRIM az SSD-n, akkor azt az alábbi terminal parancs kiadásával ellenőrizheted:sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
-ez ellenőrzi, hogy a TRIM támogatott-e
-egy tipikus válasz:
* Data Set Management TRIM supported (limit 1 block)-a válasz supported, tehát minden OK! A block limit értékkel nem érdemes foglalkozni, tipustól függ, hogy 1, 4, vagy 8 block
● Ubuntu alapú disztrók általában /etc/cron.weekly-ből hetente lefuttatják az fstrim parancsot, ellenőrizheted ennek a működését is:
sudo run-parts -v /etc/cron.weekly
eredmény, ha benne van
run-parts: executing /etc/cron.weekly/fstrim
további ellenőrző parancsok:sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
-SATA link ellenőrzése, ebből megtudod, hogy SATA1, 2 vagy 3 átvitelt alkalmaz a Linux.sudo hdparm -Tt /dev/sda
-lemezolvasás ellenőrzésedmesg | grep -i --color ahci
-AHCI ellenőrzésesudo smartctl --all /dev/sda
-SMART adatok ellenőrzésecat /sys/block/sda/queue/scheduler
az eredmény a zárójelben lévő:
noop [deadline] cfq***********************
Egyéb lehetőségek:cat /sys/block/sda/queue/discard_max_bytes
Ha eredményként 0-át kapunk, nem működik a TRIM.
lsblk -D
Ahol a DISC-GRAN és DISC-MAX értéke 0, ott nem működik a TRIM.
példa
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ cat /sys/block/sda/queue/discard_max_bytes
2147450880ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ lsblk -D
NAME DISC-ALN DISC-GRAN DISC-MAX DISC-ZERO
sdd 0 0B 0B 0
└─sdd1 0 0B 0B 0
sdb 0 0B 0B 0
├─sdb2 0 0B 0B 0
├─sdb9 0 0B 0B 0
├─sdb7 0 0B 0B 0
├─sdb5 0 0B 0B 0
├─sdb3 0 0B 0B 0
├─sdb1 0 0B 0B 0
├─sdb8 0 0B 0B 0
└─sdb6 0 0B 0B 0
zram3 0 4K 2T 0
zram1 0 4K 2T 0
sdc 0 0B 0B 0
└─sdc1 0 0B 0B 0
sda 0 512B 2G 0
├─sda2 0 512B 2G 0
├─sda5 0 512B 2G 0
├─sda3 0 512B 2G 0
└─sda1 0 512B 2G 0
zram2 0 4K 2T 0
zram0 0 4K 2T 0 -
válasz
Frawly #33830 üzenetére
Én nem lehetek, mert a nagybetűsök így döntöttek. Nem a szakmai ténykedésem miatt, hanem mert nem jöttem ki a többi topikgazdával a TG topikokban.
Az nem sokakat érdekel, ha szakmai topikoknak nincs gazdája. Linuxos topikok csak.....
Ha most kérném, hogy helyezzenek vissza, kívágnának a fórumról is.😶Pedig gondoltam én is arra, hogy nagyon feküdne neked egy SSD-blog. Ha nagyon hosszú lenne, legfeljebb a lényeges 1000 mondatot kiemelnéd! 😂
-
Már megint eltűnt a TG a topikból?
Akkor hiába kérném meg, hogy az elavult SSD-s írásomat vegye ki az Összefoglalóból.....Ubuntu 16.04.5 is kijött, ha valakit érdekel.
-
Szia!
Gyakorlatilag az imént is linkelt Képregény - Windows mellé Ubuntu Linuxos része alapján megcsinálhatod, a képek alapján egyszerű lesz, ha valami nem tiszta kérdezz rá.
Az a lényeg, hogy a telepítés particionáló részénél a mostani Ubuntu particióját jelöld ki és a formázást is pipáld be. -
válasz
Ducati916 #33718 üzenetére
Szia!
Jelenleg nekem nem érzékeli.
Megoszthatnád a hozzáértő népekkel, hogy min és mit nem érzékel.
(milyen hardver és milyen eszközről telepítenél)
Ha ez megvan, akkor amúgy annak sincs akadálya, hogy UEFI-ben telepítsd a WinX mellé az Ubuntut, az Összefoglalóban vannak leírások erről.
(már érkeztek hozzáértők szerencsédre.....akkor ezt azért itt hagyom OFF-ban)
-
válasz
Regirck #33690 üzenetére
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash psmouse.synaptics_intertouch=0"
Legegyszerűbb a GRUB-ot is szerkeszteni, ha mondjuk terminalba beírod a
gksu xed /etc/default/grub
sot, kérni fogja a jelszavadat, Enter után feljön a szövegszerkesztő, kiegészíted a fenti sort, elmented és végül terminalban lefuttatod asudo update-grub
parancsot.Nálad nem Xed a szövegszerkesztő, azt a szót cseréld le az Ubuntu által használt bármely szövegszerkesztő megnevezésére.
Nem tudom, fog-e működni, de a kolléga által javasolt link alapján ezt kell tenned.
előtte
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
hozzáad
psmouse.synaptics_intertouch=0
ez lesz az eredmény
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash psmouse.synaptics_intertouch=0"
(ha valami nem tiszta, nyugodtan kérdezz)
-
válasz
azbest #33680 üzenetére
Ha irreleváns, hogy van még egy SSD a gépben.....amivel a 16GB fizikait teljesen ki tudod használni és rárakhatsz swap-ot.
Az ssd-re tett swap nem gyorsabb, mint a memóriában lévő tömörített swap.
Szerintem én sem írtam, hogy gyorsabb, mivel köztudott, hogy a RAM nagyságrendekkel gyorsabb a flash alapú memóknál. (Azért SSD-n csak nem olyan lassú, mint ha HDD-n lenne a swap)
Altatás alatt a hibernálást érted, gondolom, mert ahhoz kell a fizikai memóval megegyező virtual memó.
A fájlrenszeren lévő swap szerintem csak növeli a megbízhatatlanságot
Még mindig különállónak gondolom swap-ot a használt fájlrendszertől. Annyi biztos, hogy esetedben se így se úgy nem a zram az optimális.
Hardverhiba szerintem kijött volna a stresszeléssel. ( a win is bekavarhat valami beállításával, legalábbis sosem zárható ki ez sem)
-
válasz
azbest #33676 üzenetére
Csak hát az nem jó, hogy összeakad a fájlrendszerrel...
Fájlrendszeren kívül van a zram, nem nagyon akadhatna össze, valami más gond lehet. Lassan kiderülnek a hardvereid is, úgy látom.
Eddig nem esett szó másik SSD-ről, érdemes arra rakni a swap-ot, bár maga az Ubuntu swap fájlt csinál alapból, nem értek hozzá, de akár ez is zavarhatja a zram-ot. Amúgy a zram a fizikai memóból vesz el, emiatt is jobb lenne a lassabb swap a másik SSD-n. Az a 8/1 arány is elég érdekes, mert harmadára tömörít a zram. Mondjuk Linuxon elég érdekes néha megállapítani a használt RAM mennyiségét. -
válasz
fagy53 #33461 üzenetére
Értem és igazad van, nem is a kérdésedre válaszoltam.
módosíthatja-e a grub2 a win 10 MBR-t ha bekapcsolom a gépet?
Alapesetben nem. Ha viszont kernelt raksz fel vagy maga a rendszer frissítéskor, akkor lefut a grup-update parancs, ami már a gépben lévő meghajtókat végig fogja pásztázni és berakja a GRUB-ba.
Amúgy az UEFI tudósok itt azt mondják, hogy UEFI esetén már a GRUB-bal nem kell foglalkozni, én nem hiszek ebben, neked se javaslom!
de egy átok, ha bármelyikkel probléma van, pl meghajtó hiba.
Nem átok a GRUB ilyenkor, de ha nem talál egy bejegyzett particiót, akkor elkezd visszaszámolni 90 másodpercet, addig nem megy tovább.
Erre az esetre meg arra, ha kiveszel egy meghajtót, a
nofail
opciót szokták alkalmazni az FSTAB fájlba beszerkesztve.nofail - Csatoljuk fel az eszközt, ha elérhető, de ne vegyünk róla tudomást, ha nem az. Ezzel kiküszöbölhetők a hibaüzenetek, ha hordozható eszközről indítjuk a rendszert.
forrás -
Szia!
Nem fog a többi meglévő partícióhoz nyúlni, természetesen ez a kézi partícionálás esetén biztos. Ott te fogod gyakorlatilag kiválasztani a telepítéshez szükséges particiókat, itt egyértelműen látni fogod a már meglévő / és a /home particiódat, ami már használatban van, ezekhez ne nyúlj hozzá, akkor a telepítő sem fog. (ha van swap particiód, azt is kihagyhatod, a telepítő csinál swap fájlt, bár ez már a 16.04-ben is így volt....)
A képen láthatod, amint kiválasztásra kerül a valami más opció, ez kell neked is!
Egyébként érdemes átfutnod a Képregény Ubuntus részét.
Ha elakadsz vagy nem tiszta, inkább kérdezz, jó most nem nagyon vannak az emberek online......
-
válasz
ubyegon2 #33392 üzenetére
---- (videóba láttam) de már nem lehetséges úgy látom, vagy megfelelő amit használ alapból a rendszer ? ----
A fenti mondatból kiemeltem két szót. Gyanítom, hogy ha működik az intel-driver-tool, akkor neki is ugrasz......és utána meglepődsz!
Ezek a videók szépek, jók, hasznosak is lehetnek, de ha nem egetverően fontos, ne kezdjük el csinálni, amit ott mondanak. Ha nagyon érdekes a dolog, akkor is le kell ellenőrizni több forrásból,mielőtt azt teszed, amit ott mondanak. Ezt attól függetlenül mondom, hogy nem tudom milyen videóról van szó! Még a legjobb szándékú nagytudású videátorok sem tudnak mindent tutira, azt viszont biztosan nem tudják, neked milyen hardvered van.
Ellenőrizetlenül nem alkalmazunk semmit videók alapján!
Mellesleg én azokkal a videókkal szemben is szkeptikus vagyok, amiket úgy mutat be valaki, hogy nem is használja a bemutató tárgyát, csak felrakja és végigszalad rajta, hogy ebben ez nem jó, az nagyon jó, ezt kell csinálni, azt nehogy csináld. sorry, de ez van
-
válasz
SirAlo #33387 üzenetére
Ne bánkódj hogy a driver tool nem működik, nincs rá szükséged, mert a tárolókban is benne vannak ugyanazok, amiket a tool felrakna, viszont innen a legfrissebb kerülne fel, ami talán jobb is ha a disztró tárolóiból kerül frissítésre az optimális időben. Mivel ez nem rolling disztró, így okozhat gondot is ez a fajta driver telepítés.
Ha jól látom, ezek most a legfrissebb driverek az Intelnél, megnézheted milyen verziójú van fenn a tárolókban, mondjuk Synaptic-ban.
Linux Kernel - 4.16
Mesa - 18.0
Libdrm - 2.4.91
Libva - 2.1.0
Vaapi intel-driver - 2.1.0
Cairo - 1.15.10
Intel-gpu-tools - 1.22
Xserver - 1.19.99.901forrás a lap alján vannak a támogatott hardverek!
-
válasz
SirAlo #33380 üzenetére
(#33383)-at neked címezhettem volna igazából. Ne rakj most fel Mint-et, használj Chromiumot, mint látod a fenti képekből, így is a Chrome bejelentkezés fog megtörténni.
Mint-et kb egy hónap múlva érdemes feltenni!
Nagyon rapido lesz az új Cinnamonnal és a felgyorsított ablakkezelővel. (reméljük)
(#33385) BoB
Nyilván, viszont a kérdező és sokan mások pont ezt az okot szokták felhozni érvként! Ezért bátorkodtam jelezni, hogy emiatt nem kéne erőltetni.
"miutan be szeretnek jelentkezni a bongeszobe a google accountommal"
Nyilván egyébként is értelmetlen Chrome-ot használni, de gondolom Windowson is azt használtuk, akkor ez kell és kész!
ha már megint egyszerűen látod ezt a Linuxot
-
válasz
#20749568 #33382 üzenetére
Nálad nem írja ki a verziót, mint az innen leszedettnél. Lehet, hogy az itteniekkel is érdemes lenne egy próbát tenni.
itt van verziószám is:
Egyébként nem értem, ha valaki a google bejelentkezés miatt akar Chrome-ot, mivel a Chromium is ugyanoda jelentkezik be, még az ablak is elég beszédes, ha megnézitek ezt a Chromiumos bejelentkezési kísérletet:
-
válasz
#61392896 #33366 üzenetére
Halkan szólok, hogy összegyűlt a 3, ki fogsz pontozódni! Van már Topikgazda újra a topikban, azért szeretnélek megkímélni.
Nem korrekt, hogy ha valaki segíteni próbál, de neked valami oknál fogva nem sikerül és akkor leprimitívezed! Rohadtul nem ment fel ez alól az sem, ha utána elnézést kérsz. Szakmai topikokban ez nagyon nem elfogadott, de legalább szerencsés vagy, hogy nem fél éve kezdted ezt csinálni itt.
Amúgy nehogy félreértse valaki, de ritka nagy marha, aki ezek után próbál segíteni.
Erre a hsz-re ne válaszolj, nem párbeszéd nyitója akart lenni.......
-
válasz
lev258 #33347 üzenetére
Persze, szeretem, ha kettő van!
Ó, hogy a fene vigye el ezt a kisképernyős valamit, persze most is kiszúrhattam volna! (qrva tapipados másolást is szoknom kell úgy látom)
Köszi!
(ilyen mikor a hóhért akasztják, másnál tuti kiszúrtam volna) Ilyen banális elq*-ra azért nem gondoltam volna.
-
válasz
lev258 #33345 üzenetére
Tudom, igazad van, de nem volt kiírás, ill. mindjárt bekapcsolom a gépet.
glxinfo | grep OpenGL
Ezt a parancsot másoltam be, gyakorlatilag sokat segítettél, mert valami elméleti irányra volt szükségem, de ezek szerint jó felé próbálkoztam, többnyire ha megvan az irány, akkor már elvagyok én a bogarászásokkal, csak ez a 2 kártyás dolog volt új, meg, hogy nincs switcher.....
szóval itt a parancs, ami desktopon ezerszer működött:
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: X.Org
OpenGL renderer string: AMD ARUBA (DRM 2.50.0 / 4.13.0-39-generic, LLVM 5.0.0)
OpenGL core profile version string: 4.1 (Core Profile) Mesa 17.2.8
........és ennyit ír ki a laptopon a Mubuntu
ubyegon@ubyHP8470p:~$ $ glxinfo | grep OpenGL
$: a parancs nem találhatódesktopon a parancs:
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ lshw -numeric -C display
WARNING: you should run this program as super-user.
*-display
description: VGA compatible controller
product: Trinity [Radeon HD 7660D] [1002:9901]
vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] [1002]
........ugyanez laptopon:
ubyegon@ubyHP8470p:~$ $ lshw -numeric -C display
$: a parancs nem található
ubyegon@ubyHP8470p:~$Természetesen mindkét alapparancs fenn van, mert úgy kiadva működik. (a kimeneteket rövidítettem)
ubyegon@ubyHP8470p:~$ lshw
WARNING: you should run this program as super-user.
ubyhp8470p
description: Computer
width: 64 bits
capabilities: smp vsyscall32
........Szóval azt nem értem, miért írja ki, hogy a parancs nem található?
-
válasz
lev258 #33343 üzenetére
Erre figyelek már rutinból.
El vannak mentve jegyzetekben bizonyos témákhoz kapcsolódó parancsok és onnan másolom be őket (ha megtalálom a millió email mentés között). Nem is tudnám másképp alkalmazni ezt a függőleges elválasztó jelet. (fogalmam sincs, hogyan kell beírni)
-
válasz
lev258 #33341 üzenetére
glxinfo | grep OpenGL
Köszi! Rossz hír, hogy ez a parancs volt elmentve többek között nekem is, kiírta, hogy nincs ilyen parancs, próbáltam telepíteni a glxinfo-t, mert minimal Mubuntut raktam fel, fene tudja, mi fért bele, Végül is fenn volt a mesa-utils csomag és a sima glxinfo parancsot el is fogadta. Az jó hosszú volt, elkezdtem görgetni szépen, görgettem... és meguntam. Ha fenn van a glxinfo, akkor miért írja ki nekem, hogy nincs a fenti parancs, amit már ezerszer használtam? Még volt valami infós parancs, arra is ezt írta ki, hogy nincs ilyen parancs, pedig ezt is használtam sokszor, nem is volt elírva, mert ki/be másolok terminalba parancsokat. Ezért jó az ilyen MIL.xxx katonai megfelelőségű laptop, mert simán kibírta, hogy lecsuktam. Nem a gép tehet róla persze, de a Mubuntut nem tudom felrúgni belőle.....
Szóval köszi a segítséget, ezek szerint az eddig ismert módok nem mennek, ez a minimal Munubtu sem megy már ezen többször, majd ha lesz kedvem, újra előveszem a gépet és mivel a legacy nem megbízható, lehet, hogy GPT-re rakok egy teljes disztrót, elsőre Mubuntu lesz, ha ez is vacakol, akkor bakfitty.
Vagy csak felrakom a Xubit, hogy futpacának ne kelljen nézegetnie, mik vannak benne!
Leteszteltem egy FB flash game-val a gépet és eléggé kegyetlenkedett a procival, attól függetlenül fut rendesen minden, lehe, hogy nem FF alatt kéne próbálnom, (az openGL böngészőben be van kapcsolva) flashplayereket is felraktam....eddig ez volt a legjobb teszter laptopra, semmi nem kegyetlenkedik úgy velük, mint a FB flashgame.
Lesz még ezzel trükköznivalóm bőven. Ha viszont még 1x kiírja a terminal, hogy nincs ilyen parancs.....még a végén valami félnyers csomagokból összarakott klónt kell felraknom. -
Köszi, az alap beépített kompozitor volt eddig rémesen *r, ezért érdekelt. Ez meglep, hogy nincs alternatíva, bár már rémlik, hogy mikor a béta1-et feltettem (futpalika kedvéért) akkor sem találtam, akkor már érthető. A Mate verzióban meg van választási lehetőség, a Mint XFCE-ben is, azért az XFCE-ben is felfért volna.
Mate-n kellett is állítanom, mert a HP 8470p-n meglepően tearingelt, compizra állítva nem volt gond.
Anno kérdeztem is, hogyan tudom megnézni, mikor melyik VGA van használatban, mert laptopkhoz nem értek, mindig csak egy VGA-s gépeim voltak, ill már annyi sem, csak APU van desktopban. Gondolom, sokan használnak két VGA-s laptopot, de valahogy 10 kérdésemből 1-2-re ha kapok választ, olyan, mintha nekem csak válaszolnom lehetne itt.Azt tudom, hogy nVidiánál van valami switcher, de itt semmi: (rakjam fel erre is a Mint Cinnamont)
infók a gépről, hátha.....Felrakod és kipróbálod. Furfangos és bonyolult kérdéseidre úgyis csak így kaphatsz kielégítő választ.
Furfangos és bonyolult kérdések......és ezt pont futpaca írja!
Agyam elvetem.
-
válasz
#61392896 #33331 üzenetére
Nem a fenét, a rendszerbeállításoknál valahol lehet váltani ezek között. Nem tudom Xubi hány kompozitorral van, de composite, compiz....ilyenek vannak. Van, hogy ezek helyes kiválasztása megoldja a tearing (v-sync) gondokat. Emiatt kérdeztem.
Nincs most kéznél XFCE-s disztróm.... -
-
válasz
#61392896 #33328 üzenetére
Poén volt persze, de ettől még elhiszem, hogy gyorsabb lett. 🙂
Ha valamit nem használsz, miért 💷 os, hogy ugyanúgy működjön?
Én sem használom harmadát sem, mint ami a kettővel ezelőtti disztrón fenn volt, viszont fel sem akarom rakni.
Ugye mozijegyet sem veszel azokra a filmekre, amiket nem akarsz megnézni!? (nehogy beírd, ha mégis)
😜
Milyen kompozitorral fut a Xubi? -
válasz
#61392896 #33326 üzenetére
Ezt hogyan vetted észre? Egy 80 perces filmet meg tudtál nézni egy óra alatt? 😀
Látom kezded belakni a Xubidat, mondtam én, hogy menni fog. Csak azt nem értettem, miért szivatod magad olyan programokkal, amik fenn voltak a régin is, de bevallottan már nem érdekelnek!? -
válasz
lev258 #33286 üzenetére
& (#33287) futpalika
Köszi, értem. Nem sok perifériám van, ami ezt igényelte volna, ezért lepett meg. Azt viszont rengetegszer olvastam, hogy drivert keres valaki a nyomtatójához.
Gyanakodtam amúgy erre, de rá kellett kérdeznem:
Talán azért sem ugrott be, mert ha kéne, a synapticban keresnék ilyeneket....
-
-
válasz
Lathronos #33268 üzenetére
A vizipók alatt a remastert érted?
Egyébként ezek a dicséretek újra csak a default felülettel érkező Ubira nem vonatkoznak. Aki eddig Ubuntu Gnome-ot használt, jól megszívatták ezzel a Unitisytott felülettel, persze a kinézettel lehet mit kezdeni, de ez a szisztematikus lebutítás.....
Viszont végre van új Topkgizdánk!
Sok sikert és kitartást kívánok neki, musicmaster Tg-nk még úgysem volt!
-
válasz
#61392896 #33262 üzenetére
Ne foglalkozz semmivel, ami neked a legjobban bejön, az a legjobb! Mondhatnak bármit a KDE-sek meg az Archerek! Főképpen az egyhetes KDE használókra gondolok itt.
Én 5 éve használom a Cinnamont, engem nehéz letéríteni az útról, de a Mate is tetszik egyre jobban.
KDE is tetszik egyébként, csak nem tudom használni az egyik legalapvetőbb dolgot rajta, a paneljét. Dockot meg nem szeretem, igazából bármit felrakok, pár hét múlva ugyanúgy fog kinézni szinte, ehhez meg panel kell.Majd, ha megunod az XFCE-t, próbálj ki valami ütősebbet is!
Kicsit sajnálom, hogy az Unity ment a levesbe, mert azt annyira jól lehetett froclizni. (vagyis a 2-3 felhasználót)
-
válasz
#61392896 #33256 üzenetére
Mert jobb.
Sokkal, ez az Xubuntu Mint XFCE esetén durván észrevehető az utóbbi javára. Felraktam nemrég a Xubit, mikor bajlódtál vele erősen és elképedtem, mekkora űr van a két disztró között (Xubi és Xmint) A Mate verzióból viszont jobban bejön az Ubuntus, mint a Mint-es. Alapvetően maga a Mate DE jóval felszereltebb, mint az XFCE, bár azt is fel lehet építeni klasszul. Az alap Ubuntu sajnos elhibázott a Gnome-mal, de abból lehetett kihozni értelemszerűen az Unitys kinézetet. Ha nincs ez a szándék, simán a Mate lehetett volna a fő felülete.
A Kubuntu is jó, ha valakinek a KDE jön be, Cinnamon felülete ugye nincs, ezt sosem kockáztatnák meg, de minek is, ott a Mint Cinnamon, ami mindent visz! -
válasz
lev258 #33254 üzenetére
Ez esetben egyébként tényleg az, nekem már a béta2 Mubuntu is tök stabil volt. Gyanítom, hogy SSD lepucolása után ez lesz a végleges is a kis üzleti HP masinán. (mármint a Mubuntu, nem a béta2)
Ne legyen már a desktop mellett ezen is Mint.🙂
Jelenlegi Ubik közül a Mate veri a mezőnyt! (16.04 is jelenlegi)
Ez van.
De miért nem Mubuntu? Logikus lenne...... -
válasz
lev258 #33252 üzenetére
Értem, amúgy is elég magas az 5-ös szám RC-nek, de jobban nézne ki 18.0.1-ként. Nem tartalmi kérdés, de mégis csak megnyugtatóbb, ha más nem pszichésen.
Az LTS és az RC kifejezések, illetve a jelentésük enyhén antaginisztikus, ha egyáltalán illik ide ez a kifejezés.😉
Az RC olyan aRCher-es......(csak hogy rájuk is gondoljunk kicsit) -
válasz
szaszayanou #33242 üzenetére
https://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_60338-60338.html
Szia!
Lehet, hogy ez nálad is használni fog.
Egy próbát mindenképpen megér. -
válasz
#61392896 #33237 üzenetére
Az a gond, hogy kellett volna külön KDE-s VGA meg CPU, memória is, mert így ugyanazokkal a hardverekkel csak ugyanúgy fog menni, ez így halott 5let volt, de nem akartalak lebeszélni a kísérletről, úgysem sikerült volna!
Nálam mondjuk gyorsabb volt a Xorg XFCE-n, mint Cinnamon alatt, biztos azért, mert mégiscsak X-es dolog mindkettő.
Vannak még hasonló 5leteid? Nekem határozottan tetszenek amúgy.
-
válasz
#20749568 #33231 üzenetére
és minden működik?
Ezt tényleg annyira nehéz elhinni?
Nem, de rá kellett kérdeznem! Nagyon szűkszavú volt az első beszámoló.
RC05-ös mesa ott van.....akkor ez még csak a béta3 lesz, de csak frissül előbb-utóbb, mondjuk, mire kijön a Mint 19!
Amúgy most ez futkorászik live-ban a laptopon, minden OK vele, kicsit unalmas így elsőre, de nem esek abba a hibába, hogy egy live kinézet alapján ítéljek. A Mate verzió jobban bejön, de az olvasottak alapján a Mint 19 Cinnamon 3.8-at jobban várom. Memóriát viszont mint ha jobban szeretné, mint az Arch alapú KDE-k, bár a jelenlegi gépen még nem próbáltam azokat.Ubuntu alapúaknál szerintem ha már KDE, akkor mégiscsak Kubuntu lenne a választásom, egyrészt egész stabilan fut, nincsenek meg a szokásos KDE hülyeségei (kulcstartó például) egyelőre, LTS verzió a plasma5 és van saját tárolója természetesen.
Meglesz ezzel simán a 72 órád, várjuk a bemutató cikket!
szerintem ajánlott kategóriát érdemel!
-
válasz
#20749568 #33219 üzenetére
Felraktam a 18.4 Kubuntut és teljesen hibamentes, működik ahogy kell neki
Én azért futpalika-tól azt vártam volna, hogy rákérdez, miért, hogyan kell neki működnie?
Ezt kihagyta, de ez a lényegre törő kérdés (különben én eddig bal felsőben láttam ezt a valamit) és a konstruktív válaszoknál jóval érdekesebb, hogy egyáltalán valaki Kubuntu-t rak fel, mert nem csak a 18.04, de a régebbi verziók is eléggé hanyagolva voltak, ill. sokan szidták, hogy a Kubuntu az nem jó, más KDE-s disztrót használj......
Valami jó kis bemutató írásra vágyunk már! Tudjuk, hogy a Manjaro KDE az aceoface meg a buta Ubuntu vonal az semmire se való...... No, de ha valaki ismeri a Debian/Ubuntu vonalat, akkor miért ne lenne akár a legjobb választás egy új Kubuntu! Függetlenül attól, hogy mekkora visszaesés lehet ez a Mint Cinnamon után.....
Ide rakhatnál egy rövid bejegyzést, hogy milyen gépre mit raktál fel:
https://logout.hu/tema/re_melyik_linuxot_notebookra/hsz_1-200.html
Megjelenítéssel nincs gond, tearing és hasonló böngészésnél, lejátszásnál? Semmi? Csak úgy felraktad ezt a Kubuntut és minden működik?
inxi- Fxxx
kimenetet is felrakhatnál, a xorg 1.1819 rc05 verzió megléte miatt. Nekem ez egy végleges verzióban elég fura.(#33226) futpalika
Benned jobban bíztam, hogy lesznek kemény kérdéseid, mielőtt visszamész Windows-ra.
Valóban zavart téged ott az a valami, mivel nem is használsz KDE-s disztrót?
Azt tudod mi a közös a KDE és az XFCE felületekben? -
válasz
lev258 #33170 üzenetére
Biztosan rosszul fogalmaztam valamit. Ettől még a 32bites program nem kezeli valami a 64bites Winx partícióit.
Az ntfs-3g-re meg a fuse-ra gondolok, valami oka csak van, hogy van külön 32bites és 64bites. Utóbbira írják is, hogy multi-arch......
Majd kiderül, ha a kérdező megpróbálja a 64bites live-val is. Ettől még tuti, hogy én marhaságot mondhatok akár, de a józan logika és a 2 külön verzió.....
He nem oldja meg a problmát a 64bites, akkor sorry! -
válasz
#61392896 #33164 üzenetére
Gondolom a monitorodon.
Kb így válaszolsz te is a segítőknek. Nincs szó sértődésről, csak valahogy lepereg rólad minden help, mint csutiról a nomorestadion óhaj!
Wine-t amúgy nem használok.
(#33166) sphe
Az nem látja a 64bites rendszereket. szerintem
Amúgy ha tényleg csak erre kell, akkor lev258 ötlete megfontolandó, de ott is figyelj a 64bites kiválasztására.
-
Fenn van mindkét program, de az lehet a gond, hogy 32bites mindkettő, ha jól látom.
ezt jobb lenne látnod szerintem:
ii fuse 2.9.4-1ubunt amd64 Filesystem in Userspace
ii ntfs-3g 1:2015.3.14A amd64 read/write NTFS driver for FUSE
(nem pont ugyanaz a verzió, mert ez Mint 18.03)A 64bites Zorinban ez a csomag van amúgy :
ntfs-3g (1:2015.3.14AR.1-1ubuntu0.1)
Annyit tudsz tenni, hogy letöltöd a 64bites Zorint, mert szerintem nálad a 32bites ketyeg:
inxi -S
parancs kiírja, hány bites, amit most használsz~ $ inxi -S
System: Host: mintcinnamon-18 Kernel: 4.13.0-39-generic x86_64 (64 bit)
-
válasz
#61392896 #33156 üzenetére
Szerintem itt a topikban senki nem látóasszony, ezt már mint ha említettem volna! Én tuti nem vagyok az és a meghatározásaid meglehetősen hozzávetőlegesek. Így erről a védett módról meg a fekete képernyőről akár gondolhatja az ember, hogy a recovery mód konzolos felülete.
Az látszik viszont, hogy a hibák feltárásához szükséges alapvető történéseket elfelejtesz megemlíteni, mint a WinX frissítés például. (gyakorlatilag biztos, hogy ez okozza a hibát)
Egyébként az inteles asus alaplapokon az alaplapi videókártya is inteles. Azt hittem ezt mindenki tudja.
Annyit írtál, hogy Asus alaplapi vga, még csak az Intel szót sem említetted, de nekem úgy is jó, ha nem mondod el pontosan, miről van szó, akinek van kedve, barkóbázzon. Szerinted.
Én nem ismerem fejből az összes hardverelem összetételét. Te ezek szerint jóval többet tudsz nálam. Viszont az tény, hogy ha továbbra is csak az infók kis részét vagy hajlandó megosztani velünk, qrvára meg fogja unni mindenki!
-
válasz
#61392896 #33152 üzenetére
biztosan nem matattam olyan helyen, ami ilyesmit csinálhatna.
cat /var/log/apt/term.log
parancs mutatja mik frissültek, ha éppen nem mutat semmit, akkor már archiválta magát, abban kell nézelődnicat /var/log/apt/term.log.1.gz
Pedig Asus alaplapi videókártya,
inxi -F
parancs kicsit hátha szűkíti a körta fenti parancsokat rakd fel ide pastebin-nel!
védett módban indítom - ez mi akar lenni? Ne találj ki új fogalmakat, mint az Asus alaplapi kártya meg védett mód.
-
válasz
#61392896 #33144 üzenetére
Valami nagyon nem OK ott nálad, ennek egyszerűnek kéne lennie. Mi az ami nem sikerül, hol akad el a dolog? Szerencsére nulla részletet árulsz el többnyire, én meg nem vagyok látóasszony.
A kinézettel most ne törődj, az nem érinti a problémát. Leírhatnád, mikor milyen eszközökkel milyen műveleteket hajtasz végre! Mik a jelei annak, hogy nem sikerül? Firefox sync profilod van, emailben visszaigazolt? Sync bejelentkezéskor (új eszköz) kapsz emailt?
-
válasz
#61392896 #33139 üzenetére
Akkor egy adott FF-on megcsináltad a Sync-et vagyis van Firefox fiókod, az új telepítésnél rákattintottál a szinkronizálásnál a vanmárfiókom részre, kaptál egy amailt, abban rákattintottál a jóváhagyás részre és mégse szinkronizál? No, ez kizárt.
Ha rámész a Beállítások jelnél (3 vízszintes csík jobb fent) az egérrel a profilod sorára, aktívnak látod?
Ha valami nem OK, akkor olvasd el újra, amit linkeltem és csináld végig, ha nem megy újra és újra és újra............annál jobban, mint ami a Firefox magyar nyelvű súgójában van, senki nem tudja elmesélni!
Az alternativo.net nem letöltő oldal és eddig is ilyet használtál, nem oprendszerfüggő !!!!
(#33141) core2
-
válasz
#61392896 #33131 üzenetére
Itt jól le van írva, még video is van.
[link]
Szerintem jó, felrakok a laptopra egy új disztrót, rákatt a szinkronra és néhány perc alatt ugyanaz a FF fogad, mint a desktopon lévő.
(#33132) petya220
Külön klubotok van már!
Szegény kitervelője mennyit csuklik naponta.......
-
válasz
#61392896 #33126 üzenetére
Super!
Lassan belátod, hogy azért mindenki használható tippeket, segítséget próbál adni guglizástól függetlenül, ami esetenként elkerülhetetlen, ha mondjuk pontosan akarsz megadni egy linket. (vannak, akik fejből nyomnak sok dolgot persze) Ettől még célzottan keresünk és tudjuk mit keressünk, mik a megbízható ill. hivatalosnak tekinthető források, infók. Mint láttad, van aki nem is használja az adott disztrót, de betölti az isot live-ba vagy virtualba, hogy segíthessen. Vagy felrak egy csomagot, hogy ránézzen.
Türelmesnek kell lenned, mert sok esetben még segítség mellett sem egyszerű hipp-hopp megoldani valamit. De legalább elég elszánt vagy!
Majd ráérzel a dolgok menetére és egyre jobban eligazodsz a rengetegben! -
Kicsit hamar előjött ez a PopOS a 18.04 verziójával. Ha valaki ki akarná próbálni, óvatosan, mert csak titkosított particiót hajlandó csinálni, de azt is úgy, hogy rákattintasz a particióra, várva a szükséges beállítási lehetőségeket, de ő akkor már bőven el is kezdte a particionálást.
(előző verzió legalábbis ezt csinálta)
(#33095) bogil99
2016-ban megérné a próbát, de leálltak a fejlesztéssel (Release date: November 25, 2016). Egyébként amit írsz, az egy desktop Linux perzisztens módban pendrive-ra telepítve és viheted a zsebedben.
-
Ez igazán jól jön! Egy láthatóan kezdőknek készülő disztróban tiszta szerencse, hogy az orra előtt lévő panelapp-ból kiveszik, mert úgyis be van építve ez a
nm-connection-editor
. Majdnem azt írtam, hogy életemben nem hallottam, de ahogy nézem, ez ott csücsül lenn a Cinnamon hálózatkezelő appjában.Fene se érti ezt a Gnome-ot. Mivel gondolom nem egyedi eset ez az egyszerűsítés felé menés
, még inkább javaslom mindenkinek a Mate felületet Ubuntun.
Ezen a múltkori memoryleak-kel a maradék eszük szivárgott el.
Egyébként az a linkelt leírás is egyszerű volt, csak a kollégának nem jött be, mert azt hitte, az egész művelet a terminalban fog lezajlani.
-
válasz
cooi11 #33069 üzenetére
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ nmcli con edit type pppoe con-name "My DSL"
===| nmcli interactive connection editor |===
Adding a new 'pppoe' connection
Type 'help' or '?' for available commands.
Type 'describe [<setting>.<prop>]' for detailed property description.You may edit the following settings: connection, 802-3-ethernet (ethernet), pppoe, ppp, 802-1x, ipv4, ipv6
nmcli> set pppoe.username digiadta-al
nmcli> save
Saving the connection with 'autoconnect=yes'. That might result in an immediate activation of the connection.
Do you still want to save? (igen/nem) [igen] igen
Connection 'My DSL' (95402e58-c6bd-4e5f-90d4-254c9d36dk87) successfully saved.
nmcli> quitA
save
és aquit
parancsok után ENTER, kilép, majd a GUI-s felületen megnyitva ott lessz a MyDSL kapcsolat szerkeszthetően!Itt nem betűt írsz, hanem kiírod, amit választasz!!!!!!!!!!!!!!!!
Do you still want to save? (igen/nem) [igen] igen -
válasz
Dévacsen #33040 üzenetére
Ha nem ragaszkodsz a Gnome felülethez, több szempontból is jobban járnál a Mate felülettel, abban például még a normál network-manager-gnome (!) applet van. Vicces, hogy a Gnome-ban nincs, de az extesion oldalon van egy
kiegészítő applet, azt is felrakhatod.Egyébként csak a Gnomenál van ez így, a többi felületnél még maradt a hagyományos nmapplet. (KDE-ben nem vagyok biztos meg az új XFCE-ben sem)
-
válasz
<Lacy85> #33024 üzenetére
Azt anno én is észrevettem, hogy a Linux jóval pörgősebb még HDD-n is (desktop WD Black 1003FZEX), de azért az SSD az igazi. 10 rugó körüli árért már 120GB-os SSD-t rakhatnál bele, nem kell arra 50 eft. De a ritka Win használat miatt túl sok jelentősége nincs.
Mióta SSD-m van, nincs Windows. (egy vésztartalék 8.1 van HDD-n távsegítség miatt) -
válasz
<Lacy85> #33014 üzenetére
Akkor bánhatod, hogy nem Linuxos notebookot választottál, az MS-nek mindegy, használod-e, ha már fizettél érte. Ez a 20-25 rugó különbség megvan minden eszköznél, mondjuk ennél az egy betű különbség miatt egyszerűen kiszámolható, mennyiért "jár" a Windows a géphez. 😉
-
De, lehet szidni a windowst, azért az átlagfelhasználót gyorsan kikészíti az, hogy Linuxban sok mindent csak utánajárással, parancssorral, lehet megoldani, és akkor is csak úgy, ha az embernek van valamennyi számítástehcnikai előképzettsége.
Utolsó vastagított rész gyakorlatilag nem igaz. Az összes iskolámat úgy jártam végig, hogy nemcsak számtech óra vagy informatikai előadások, de még PC sem volt abban az épületben. Soha nem tanultam egy percet sem.
Amikor először láttam Windowst, nem is én telepítettem, mert nem lettem volna rá képes. A Linuxokat már én telepítettem.A többi része sem igaz ebben a formában, inkább úgy igaz, hogy sok esetben van úgy, ahogyan leírod.
Azért így már jóval árnyaltabb a kép, ha már ragaszkodunk az igazsághoz. Vannak olyan hardverelemek, amikkel nehezebb a helyzete a felhasználónak. Ez van. Akinek ehhez nagyon nincs kedve, használja a csodás Winx-et. Nincs kényszer, az egyik oldalon költségek vannak, a másik oldalon sok esetben a szabadidő hasznos felhasználása.
Azt ne írja senki, hogy az ő laptopjához járt a Windows, nem került pénzébe, mert most nincs kedvem megkeresni a múltkori linket, ahol 2 tökéletesen ugyanaz a laptop van, az egyik a T betűvel jelölt a Windowsos, ami 26000.- pezoval kerül többe, mint a Linuxos.
-
-
Nagyon anno mintha olvastam volna én is, de azért az utóbbi egy évben legalább egy-két helyen csak megemlítették volna, ha ez a 18.04-ben valósul meg. Jó, hogy nem ez a fő DE Ubuntuéknál, de az Unitys cseréről 70ezerszer olvastam, legalább 2-3 alkalommal ez is a szemem elé került volna...ha valóban.......
No de köszi az infót, erre a típusú várakozásra nem nagyon gondoltam.(#32992) Cyrin
Ez komoly? Átírták a verziószámot tegnap este óta, mégis előbbi verzió jött le? Phhf, bocsi ezt nem tudtam, ill. ezt sem tudtam. Ma sok haszna nem volt, hogy a fórumokon ügyködtem, nem is tudok semmit, amott az anarchizálódást úgysem tudom késleltetni..... inkább unplugolom magam kis időre.
-
-
Ne szemléld már megint ilyen eccerűen ezt a Linuxot!
Ha futpaca azt mondja, hogy befordítja, akkor be is fogja!
Kifordítom, befordítom, mégis bunda a bunda! - szép magyar mondóka.....
...éééés így születik futpaca Xubuntujából a Xubunda
Ez van. A tudás részben akarat alapú!
Nem? De.
-
válasz
#61392896 #32964 üzenetére
"Néha neked sem ártana egyszerűen szemlélni a Linuxot, de akár értelmezhetnéd is a kapott válaszokat, még ha túl egyszerűek is." idézet innen
Ezt csak amiatt említem, mert novellányi hsz tartalom szólt erről, amit most megállapítottál. Az viszont látszott, hogy kérdeztél ugyan, de lesz*tad, amit írunk neked a témában.
Csak itt és itt nyilvánvalóan le van írva, mi lesz a helyzet. A zemberek annyit jegyeznek meg, hogy neked válaszolhatnak bármit, úgysem hiszed el, biztosan a sok egyszerűen látó topiklakó miatt van ez.
Mire számítottál amúgy, hogy a freeze állapot után, olvasva ezt a topikot, a kedvedért még berakják a neked szimpi programokat?
-
Megjelent az Ubuntu 18.04 LTS
Ha már tölteni akarjátok a friss 18.04-et, csak a hivatalos oldalról érdemes, mondjuk az ubuntu.hu-n még nem is tudnak róla.
-
válasz
lev258 #32954 üzenetére
Ez a főverzió frissítés azért elég speciális lesz, tekintve, hogy a default DE is más lesz. Mondjuk a kolléga esetben nem sokat számít. Hol ez kerül fel, hol az fő kezelő felületként.
(#32955) EclipseGT
Azért lélekben jobb, ha felkészült egy tiszta telepítésre, mert a nálad lévő keveredésre még rájön pluszban egy 3. DE is. Én már egy Unity/Gnome3 belső cserét se vállalnék be.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Milyen légkondit a lakásba?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- 135 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen,
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged