- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Fotók, videók mobillal
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Syl
nagyúr
Ubuntu előtt kipróbáltam mindegyik összeszerelést (kubuntu, lubuntu, xubuntu, mint), de egyik sem jött be. 20 év vindózozás után (lásd blogos bejegyzésem) valami mást akartam. Mac-re nem telik
hackintosh-sal meg nincs kedvem szenvedni, a unity mac like kinézet pedig nagyon bejön.
lionhearted
Ez az egér sarokba húzás nagyon tetszik. Tipikus OSX. Hogy/hol is lehet beállítani?
-
Syl
nagyúr
válasz
buherton #6246 üzenetére
Az első Unity-s találkozásom (két éve?) számomra is sokkoló volt. Persze akkor még sehol nem volt a win8
Ahhoz képest egy szimpla Enlightenment vagy OpenStep is százszor jobb, szebb, használhatóbb.
A 12.04-ben már számomra tökéletesen használható. Persze az ikonok le vannak véve a legkisebb méretre és csak azoknak van színes háttere, amely programok futnak.
A munkaterület-váltót meg soha nem használom. Annál inkább a super+w kombinációt. -
Syl
nagyúr
Úgy tűnik, én vagyok az egyetlen elégedett Unity felhasználó
-
Syl
nagyúr
válasz
quailstorm #6140 üzenetére
Telefonon nem, de táblagépen kipróbálnám
-
Syl
nagyúr
válasz
draco31 #6102 üzenetére
Én az ubuntu.hu-ról szedtem le a telepítőt és úgy emlékszem install közben töltött le valami nyelvi modulokat.
Miért nem csinálod úgy, hogy virtuális gépbe feltelepíted az ubuntut. Rá minden szükséges programot, majd Kendek SysBackup programjával készítesz live cd iso-t. Ez pendrive-ra dobva mindenhol ugyanaz a beállított környezetet adja.
-
Syl
nagyúr
"Srácok (lányok)!"
Miért? Itt egy linuxos csaj.
De te is jó bőrnek tűnsz -
Syl
nagyúr
válasz
leslieke #5743 üzenetére
Mármint hogy ez nem működik?
sudo apt get install mtpfs
mkdir ~/android/
mount.mtpfs ~/android/
Nálam működik hibátlanul, csak éppen leválasztani nem tudom az eszközt. Gép újraindításig ott marad bemountolva a Nexus.Youri
Nem található „umount.mtpfs” nevű parancs, talán erre gondolt:
„mount.mtpfs” parancs a(z) „mtpfs” (universe) csomagból
umount.mtpfs: a parancs nem található -
Syl
nagyúr
Nem hülyeség.
De előbb le kellene választani ezt a "mount.mtpfs ~/android/" mappát. Mert ha nautilusban rábökök a kis "kiadás"-t jelző ikonra, azt mondja: A kötet (android) nem választható le.
Már lehúztam a gépről a Tab-ot, de a mappában még mindig ott vannak a táblagép fájljai -
Syl
nagyúr
Táblagépet használ valaki Ubuntuval?
Nexus 7-et ha rákötöm a gépre, akkor az alapértelmezett MTP (médiaeszköz) módban semmi nem jelenik meg a számítógépen. PTP-ben (kamera) pedig csak a táblagépen található fotókat lehet elérni.
Nincs valami varázslat, hogy vindózos módon hozzáférjek a Tab egyéb fájljaihoz? (vbox-ba telepített win7 persze megy, de valami közvetlenebb megoldást keresnék)
-
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #5584 üzenetére
Szerintem jó ötlet. Pláne ha majd később folyamatosan ápdételed az írást.
-
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #5562 üzenetére
Rendben, akkor maradok az SSD-n
A Trim engedélyezéséhez az fstab-ba be kell írni a discard,noatime kapcsolókat a partíció(k)hoz.
Segítséga VMWare képfájlokat hova rakom?
Nálam a virtualbox és a vmware cuccok egy usb3-as dokkolóban csücsülő (wd black) vinyón vannak.
-
Syl
nagyúr
válasz
turbobusa #5451 üzenetére
Skype benne van a szoftverközpontban. De ha letöltesz egy deb fájlt, akkor azt csak el kell indítani. Az behozza a szoftverközpontot és jobb oldalon ott lesz a telepítés gomb.
A unity dock-ot elrejteni tudod: rendszerbeállítások, megjelenés, viselkedés fül.
Az asztalra ikonokat úgy a legegyszerűbb kirakni, hogy fájlkezelőben megnyitod az asztal mappát és odapakolod amire szükséged van. -
Syl
nagyúr
válasz
lionhearted #5274 üzenetére
Nem tudom mi sérült rajta (most már mindegy, formáztam), de nem tudta felcsatolni. A lemezkezelő ext2-nek látta az ext4 partíciót.
Régóta használok már usb vinyókat. Win alatt rendszeresen előfordult, hogy nem lehetett leválasztani (valami használja a lemezt, .... bla-bla-bla), de adatvesztés nem volt rajta. Most ubuntuval meg gyakorlatilag pár nap után beütött a ménkü. -
Syl
nagyúr
Csak azért értetlenkedem, mert volt a minap ez az adatvesztésem. És mivel az egy USB vinyó, arra gondoltam, talán nem megfelelően állítottam le.
-
Syl
nagyúr
USB vinyót hogy kell szabályosan és biztonságosan eltávolítani a rendszerből?
Mert én kapásból három módszert látok (a terminálos bűvészkedést nem ismerem):
1. A nautilus ablakában az eszköznél a kiadás gomb.
2. A unity dock ikonon jobb klikk "biztonságos eltávolítás"
3. A unity dock ikonon jobb klikk "leválasztás" -
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
Biztosan a manók jártak itt az éjjel. A gremlinek.
Szombaton mentettem rá dolgokat, majd "biztonságos eltávolítás", kihúztam a dokkolóból és félretettem. Ma bekapcsoltam, erre ilyen error, olyan error. És még nem ért a végére.
Minden esetre, az adatokra én már keresztet vetettem... -
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
A sudo fsck.ext4 -v /dev/sdb ezt adja:
e2fsck 1.42 (29-Nov-2011)
fsck.ext4: Superblock invalid, trying backup blocks...
fsck.ext4: Bad magic number in super-block a(z) /dev/sdb megnyitására tett kísérlet közben
A szuperblokk nem olvasható, vagy nem egy helyes ext2 fájlrendszert ír le.
Ha az eszköz érvényes és valóban ext2 fájlrendszert tartalmaz (nem pedig
swapet, ufs-t vagy mást), akkor a szuperblokk sérült, és próbálja meg futtatni
az e2fsck-t egy alternatív szuperblokk használatával:
e2fsck -b 8193 <device>Ezen a vinyón egy ext4 partíció van, de valamiért ez a mocsok ext2-nek látja.
-
Syl
nagyúr
Másik gépen sajnos nem tudom kipróbálni, de hardveresen jó kell hogy legyen.
Fdisk ezt adja rá:
Disk /dev/sdb: 500.1 GB, 500106780160 bytes
255 fej, 63 szektor, 60801 cilinder, összesen 976771055 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Lemezazonosító: 0x00010127
Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sdb1 63 976768064 488384001 83 Linux -
Syl
nagyúr
válasz
tragiQss #5158 üzenetére
Ahogy anno moonman oly találóan fogalmazott: a legnagyobb vírus a számítógép kijelzője és a szék támlája között található.
Nem kell csodálkozni a vírus/féreg invázión, ha
- minden szir-sz*r helyről letöltött programot rápakolsz a gépre
és/vagy
- telepítéskor nem gondolod át az alkalmazás jogosultság-igényét.
Mert ha pl. egy animált háttérkép sms küldéshez kér hozzáférést, akkor az tuti nem normális helyzet. -
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
Oké, egy újszülöttnek minden vicc új.
Köszönöm! Ki-bejelentkezés után már hibátlan! -
-
Syl
nagyúr
Köszönöm a segítséget! Amint hazaérek, izzítom a Vbox-ot
-
Syl
nagyúr
Mindent most hozok létre. A win7.iso is frissen lett létrehozva az ultimate lemezemről. A Vbox-ot már feldobtam deb fájlból, el is indítottam. Ugyanaz mint a win verzió
Sajna csak estére tudok vele foglalkozni, most mennem kell.
Addig is egy újabb kérdés. A vbox tud olyat, hogy fizikai partíciót használ, nem pedig virtuális hdd fájlt? (A vmware tuti kezel ilyet) Mert van egy 500 gigás vinyóm usb3 dokkolóban, arra menne a virtuális gép.
Ha csak ilyen hdd image fájlokat tud, akkor a vinyót, amire a vdi kerül, mire formázzam? ext3? -
Syl
nagyúr
Ha már szóba került a VirtualBox.
Ubuntu 12.04 x64 alá innen letöltöm a megfelelő verziót, kettőt kattintok a deb fájlon, bejön a szoftverközpont, azzal telepítem és jónapot. Ugyanúgy használom mint anno win alatt? Vagy ennyire egyszerűen nem úszom meg? -
Syl
nagyúr
Van egy belakott 12.04-es ubuntum, de szeretném kipróbálni az új kubuntut. Kendek professzor Systemback programja képes visszaállítani a teljes rendszert? Vagyis, ha formázom a "/"-t (a home külön partíció), ráteszem a kubuntut és később vissza akarom rakni a lementett ubuntut, akkor azt hogyan? Kubuntura felteszem a Systemback-et és visszaállítom a lementett állapotot?
-
Syl
nagyúr
Gimp-et töltöttem le és érdekes dologra lettem figyelmes. A 12.04-es ubuntun a 2.6.12-es gimpet szedi le, holott a weboldaluk szerint létezik 2.8.2 is (12.10-re).
Hogy tudom az új gimpet rárakni a régi ubuntura? -
Syl
nagyúr
Köszi! Most már nem vagyok otthon, de estére komoly teszt elé néz a kicsike
Szerelés után csak beállítottam a biost és egyszer elindítottam a gépet. Már ennyiből is látszik, hogy soooookkal gyorsabb, mint az E350.
Az meg külön öröm, hogy amd->intel csere után nem f**ta magát össze, mint a win szokta -
Syl
nagyúr
Bent van az új alaplap+cpu (Asrock B75M-ITX + Intel Core i3-3220T), hasít mint az állat
Az normális, hogy nem hoz fel zárt vga drivert a "Rendszerbállítások/További illesztő programok"? -
Syl
nagyúr
Ha minden igaz, holnap megérkezik az új alaplapom és processzorom. Kérdés az, hogy az ubi túl fogja élni az átépítést, vagy jobb a friss telepítés?
Asrock E350M1 + AMD E350 helyére Asrock B75M-ITX + Intel Core i3-3220T kerül.
-
Syl
nagyúr
Oké, ezt tudom
(sudo gedit /etc/fstab), de a beírás?
Mert a neten látni ilyet is:
/ ext4 defaults,relatime,discard 0 1
de ilyet is:
/ ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
Most akkor melyik a helyes?
Ráadásul nálam a /-ra ez áll: errors=remount-ro, a /home-ra pedig defaults. -
Syl
nagyúr
SSD-re telepítettem az ubuntu 12.04-et és be szeretném kapcsolni rajta a trim-et.
Azt már sikerült kideríteni, hogy a /etc/fstab-ba kell beleírni a noatime és a discard paramétereket, csakhogy nálam külön van a /home, ezért az említett fájl így néz ki:# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=4a1374dd-1229-4c64-ac8d-6b189a20bf0b / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda2 during installation
UUID=e53c3709-f55f-4062-8e2f-6f51abe2fd67 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=09898468-e364-4d72-a469-2b6e163ecd86 none swap sw 0 0Így akkor mindkét ext4 partícióhoz be kellene írni a plusz paramétereket. De hogyan?
-
Syl
nagyúr
válasz
God Vazzeg #4843 üzenetére
Akkor (szép magyar szóval) pontosíccsunk:
1. Ez vili.
2. Csak úgy fájlkezelővel? ctrl+a, ctrl+c -> ctrl+v? Rejtett állományok?
3. Ajjaj.
4. Feladom.
5. Nem örülök -
Syl
nagyúr
válasz
lionhearted #4777 üzenetére
Ne haragudj, hogy napokig nem reagáltam a kimerítő írásodra, bocsi!
Éppen egy gép-átépítési projektben vagyok, fele alkatrész már megvan, a másik fele hétfőn jön
Szóval a mappamegosztásom egyszer csak megoldódott magától, a franc sem érti. De azért köszönöm, még jól jöhet a leírásod!És ha már itt vagyok, rögtön kérdeznék is egy nagyot.
Az ubuntum most egy 500-as vinyón terül el, külön swap, root és home partícióval. Hogy tudom ezt legegyszerűbben átvinni egy 128 gigás SSD-re? Persze minden partíciót méretezgetni kell. És ugye mivel SSD, nem árt a korrekt alignálás is. -
Syl
nagyúr
válasz
lionhearted #4751 üzenetére
-
Syl
nagyúr
Kellene egy kis segítség.
Megosztottam egy mappát (mindenkinek írható/olvasható), hogy másik gépről, táblagépről hozzá tudjak férni a bele kerülő cuccokhoz. Hálózaton látszanak is a benne lévő fájlok, de nem lehet hozzájuk hozzáférni, még olvasásra sem.
Megnéztem és ebbe a megosztott mappába kerülő fájlok nem kapják meg a "többiek: írás-olvasás elérés" jogosultságot. Ezt kézzel kell megtennem.
Nem lehet ezt automatizálni? -
Syl
nagyúr
Együttműködik vele rendesen? Problémák telepítéskor? Az integrált ATI vga-val gondok? Sleep?
Ideiglenesen valami P35 inteles alaplapot és egy 4550-es ATI-t használok ubuntu 12.04-hez és minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel megvagyok elégedve, kivéve hogy nem megy a sleep. -
Syl
nagyúr
Valakinek van tapasztalata Asrock E350 alaplap/cpu/gpu ügyben?
-
Syl
nagyúr
Nyáron Agyasima érdeklődött egérgörgő ügyében, de nem láttam érkezett volna rá válasz.
-
Syl
nagyúr
válasz
fradi81 #4546 üzenetére
Ezt a vinyót én már nem akarom babrálni, ez itt a végleges verzió. Ha majd egy SSD beesik az ablakon, akkor (új alaplap után is kell nézni, mert ez a J&W egy rakás sz@r) új ubuntu telepítés lesz, némi csavarral. Azt tervezem, hogy majd megpartícionálom az SSD-t és a jelenlegi home tartalmát átmásolom az újra. Gondolom működni fog.
Vagy nem
-
Syl
nagyúr
válasz
lionhearted #4528 üzenetére
A home sikeresen átméretezve, köszönöm a segítséget!
(#4530) fradi81
Most már (két nap ismerkedés után) én is látom. 500-as vinyó, más nem kerül rá (a filmjeim a routerre kötött vinyón vannak), vindóz pláne nem
Ahogy elnézem, egy 32 gigás SSD is bőven elég lenne, de olyat nem találtam itthon.
-
Syl
nagyúr
válasz
lionhearted #4528 üzenetére
Köszi. A pendrive-on még rajta van a telepítő, estére ránézek (erre is).
-
Syl
nagyúr
Az előző melós gépemben egy kingston szolgált két évig hibátlanul, remélhetőleg a samsung is bírja majd a gyűrődést
Kényelmi szempont -> a melós gépen állandó jelleggel fut a total commander, itunes, thunderbird, indesign, photoshop, chrome. Nehogy már bekapcsolás után még hatot kelljen kattintanom a munka kezdéséhezOtthon ubuntun kibírom ha nincs hibernálás, csak kíváncsi voltam.
(#4526) Kendek
Köszi, estére kipróbálom.
-
Syl
nagyúr
A hibernálás kényelmi szempont. Tudod, lustaság fél egészség
Az irodai gépben SSD-van, folyton hibernálom. Köszöni szépen, jól van.
(#4522) Kendek
4 gigás a swap partíció, a RAM meg csak kettő. Ha jól emlékszem (most nem vagyok otthon) csak kijelentkezés, felfüggesztés és leállítás van. Ubuntu 12.04.01
(#4523) fradi81
Van egy swap, egy /, egy /home és egy fat32 partíció. Ez összesen négy.
A terv az lenne, hogy a fat megy a levesbe, a /home pedig a végéig. És akkor három partíció maradna a vinyón. -
Syl
nagyúr
Következő kérdések
1. Ubuntu-ban nincs hibernálás? A felfüggesztés nem jó, mert nem tud felébredni a gép. Valami alaplap-gebasz lehet, mert anno win7 is összef**ta magát ettől.
2. Amikor telepítettem az ubit akkor az 500-as vinyóra létrehoztam 100 gigát a /-nak, 100-at a /home-nak a maradékot pedig fat32-re formáztam. Persze gyorsan rájöttem, hogy ez utolsó baromság volt, legjobb lenne a /home-ot "kihúzni a vinyó végéig". Ezt hogy tudom megoldani? -
Syl
nagyúr
Terminálból hogy tudok SSH-n kapcsolódni a routeremhez (OpenWrt)? Nézegettem az ssh parancs kapcsolóit, de csak összezavartakHülye vagyok
PuTTY itt is van...
-
Syl
nagyúr
válasz
cashback #4456 üzenetére
Ráuntam és kinyomtam a szemét. Valamibe belegabalyodhatott, mert másodjára pár másodperc alatt létrehozta a partíciókat.
A vinyó üres volt, úgyhogy nem fenyegetett veszélyMost kezdek ismerkedni a 12.10-zel és mivel nincs nagy linux múltam (20 év win
), sokat fogok kérdezni.
-
Syl
nagyúr
Gyerekek! Mennyi ideig formáz az ubi telepítője?
Mert egy 100 gigás /home partícióval szüttyög már vagy két órája
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Parfüm topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Revolut
- Hálózati / IP kamera
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Honor X6b 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest