- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Fire/SOUL/CD #9940 üzenetére
De van, csak ki kell vezetni. Az alaplapi tűsorra rádugod a vezetéket, majd a csatit rácsavarozod a gépházra.
-
válasz
huliganboy #9938 üzenetére
Természetesen, bár úgy rémlik, hogy már ajánlottam is.
-
válasz
huliganboy #9933 üzenetére
Szerintem azzal a PowerVR SGX545-tel lehetnek gondok. Ennél ezerszer kompatibilisebb egy Brazos lap (más márkánál van E-450-el is).
-
válasz
szoke12 #9869 üzenetére
Én alapból kikapcsolom ezt a jelentegetősdit, mert általában feldobja az ablakot, de gyakorlatilag nem történik semmi probléma. Tökre idegesítő tud lenni, gyakorlatilag feleslegesen. Ha valami jelentős összeomlik, arról nem kell jeleznie, mert előbb észreveszem minthogy szólna róla.
-
válasz
donceleger8 #9836 üzenetére
Mert jön helyette több másik kiadás is amikre folyamatosan frissíthetsz. Az LTS-nek meg pont az a lényege, hogy egy biztos, elvileg stabilabb alapot ad, amire hosszabb távon lehet építkezni.
-
válasz
sz.balazs.95 #9732 üzenetére
Azt a jogosultságot azért nem tudja beállítani, mert az NTFS fájlrendszer nem kompatibilis vele (12.04-es kiadáson sem).
-
válasz
God Vazzeg #9699 üzenetére
Szerintem nem állítottak el semmit, jó ideje ugyanaz minden.
A lásson azt értettem, hogy ne csak nézd, hanem értelmezd is. -
válasz
God Vazzeg #9697 üzenetére
A
sudo apt-get update
parancs hibakimenetének segítségével beszerezhető a szükséges kulcs, az alábbi parancsba behelyettesítve a karaktersorozatot:
sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com 5A9A06AEF9CB8DB0
(#9697) God Vazzeg: A kikommentezésre csak annyit tudok mondani, hogy ne csak nézz, hanem láss is.
-
válasz
God Vazzeg #9695 üzenetére
Akkor valami nagyon nem jó, mert az alaptárolók címét ott tárolja a rendszer, anélkül semmi frissítést sem fogsz megkapni, és telepíteni sem fogsz tudni semmit sem.
Törölj ki mindent belőle, és írd bele ezt:deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu raring main multiverse restricted universe
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu raring-security main multiverse restricted universe
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu raring-updates main multiverse restricted universe
#deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu raring-proposed main multiverse restricted universe
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu raring-backports main multiverse restricted universe
deb http://archive.canonical.com/ubuntu raring partner
deb http://extras.ubuntu.com/ubuntu raring mainBár a Mint plusz tárolóit nem tudom, de ezek az Ubuntué.
-
válasz
God Vazzeg #9693 üzenetére
A /etc/apt/sources.list fájl hetedik sorával van a probléma, és nem feltétlenül függ össze a Systembackkel.
-
válasz
quailstorm #9686 üzenetére
A GRUB eredeti változata és a GRUB 2 között elég nagy különbség van, már csak konfigurálás terén is. Elég nehéz összetéveszteni a kettőt. Egyébként ez a verziószámozás jellemző, és valóban, a 2-es számot elérve vált hivatalosan is stabillá a GRUB 2. És igen, az Ubuntu a hivatalosan még nem stabil és nem teljesen kész rendszerbetöltőt használta éveken át. Pontosan azért, mert évekig tartott amíg ide eljutottak a fejlesztői. Van olyan disztribúció amely még mindig a Legacy GRUB-ot használja alapértelmezetten.
Nem kell nekem hinned, nyugodtan olvass utána, nem tilos. -
válasz
quailstorm #9683 üzenetére
Az 1.99 az a GRUB 2. A GRUB első változata sosem élte meg az 1-es verziószámot, Raring alatt a 0.97-es verza telepíthető belőle.
És amúgy kiadásfrissítéssel nem cserélődött le a GRUB GRUB 2-re a 9.10 esetében sem és a későbbiekben sem. Ezt csak manuálisan lehetett megejteni. -
válasz
quailstorm #9680 üzenetére
Akkor ezt te írd le neki, mert itt mi az Ubuntuhoz értünk és nem a Windowshoz.
A GRUB 2 a már rég nem támogatott 9.10-es Ubuntu kiadásban lett az alaptelepítés része.
-
válasz
quailstorm #9677 üzenetére
Alapból az MBR-be rakja, de onnan kitúrta a Windows, hiszen az indul. Te mondtad az előbb, hogy a partícióra kellene hozzá telepíteni, hogy meglehessen azt adni, de jelenleg nincs ott.
Amúgy ez az öt másodperc nem tudom, hogy honnan jön, de én nem tapasztaltam még soha, semmilyen konfigon.
-
válasz
quailstorm #9672 üzenetére
De jelenleg sehova sincs telepítve a GRUB.
(#9674) sz.balazs.95: Nem szó szerint kell másolni, hanem ahogyan oda is írtam, az sdXN az az Ubuntu partíciója. Úgy mint például /dev/sda1 vagy /dev/sda2. Az MBR pedig ebben az esetben a /dev/sda lesz.
-
válasz
sz.balazs.95 #9669 üzenetére
De, újratelepítheted a GRUB-ot az MBR-be, majd frissítheted a konfigurációs fájlját.
Indíts a telepítővel egy Live-ot, majd terminálba írd:sudo mount /dev/sdXN /mnt
ahol az sdXN az Ubuntu partíciója, majd:
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /sys /mnt/sys
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo chroot /mnt
grub-install /dev/sdX
update-grub
exit
sudo reboot -
válasz
sz.balazs.95 #9667 üzenetére
A Windowst kell előbb telepíteni, majd aztán az Ubuntut. Mivel az előbbi nem ismeri az utóbbit, buta mint a tök. Az Ubuntu viszont beteszi a listába a Windowst, és induláskor választhatsz.
-
válasz
sz.balazs.95 #9665 üzenetére
Hiszen alapból az Ubuntu indul, már ha a GRUB-ot használod, és nem állítottad el.
-
válasz
God Vazzeg #9645 üzenetére
Az a lényeg.
-
válasz
God Vazzeg #9625 üzenetére
GNOME Shell netbookra? Ezek normálisak?
Még nagyobb képernyőn is zavar, hogy mennyire pocsékolja a helyet. A Unity-nél nincs jobb, eredetileg is oda tervezték. -
Nyilván az operációs rendszernél frissebb hardverekhez nehezen tartalmazhat a telepítő meghajtót (Ubuntunál ugyanez a helyzet). Ha pedig emiatt internetkapcsolatot sem lehet létesíteni, akkor utólagosan sem tud telepíteni semmit sem onnan. A gyártók pedig csak annyit csinálnak, hogy nem 3-4 éves hálózati vezérlőket szerelnek be. De ez szerintem inkább pozitívum, mint negatívum. De egyébként is érdemes ilyenekhez a gyártótól beszerezni a szoftvert, mert az MS által biztosítottak direkt butítottak (körítést nem adnak, csak az alap drivert).
-
-
Ha van, akkor próbáld meg régebbi kernelekkel is indtani a rendszert, aztán akkor könnyedén indíthatsz rendszer-visszaállítást. Ha nem tudod sehogyan sem elindítani a rendszert, akkor pedig indíts egy megegyező architektúrájú Live-ot és telepítsd a Systembacket. Aztán a rendszerjavítás alatt csatold a rendszer partícióit, lépj vissza egyet, tallózd be a visszaállítási pontok tárolási könyvtárát, válaszd ki a visszaállítási pontot és indítsd a javítást.
-
-
A problémát több minden is okozhatja úgy, hogy másik gépen nem jelentkezik. Pl. a 12.04.2-es kiadás frissen telepítve a 3.5-ös kernelt szállítja, így ha notin azt használod, akkor ott nincs gond miatta. De az is lehet, hogy engedélyezve vannak az előzetesen kiadott frissítések, és az okozza a galibát, bár a hibaüzenetből nem ez jön le (mert akkor fordítva lenne a függőségi hiba). Sajnos nincsen telepítve nekem ez a kiadás, de talán Live-ban megnézem, hogy mi a helyzet.
Szerk.: Na megnéztem, és elvileg - legalábbis most már - jónak kell lennie. Amit bemásoltál hibát, az már elavult információkat tartalmaz. Egy Systemback frissítésnek rendbe kell hoznia. Még a magyar kiszolgáló is aktuális, szóval azzal sem lehet gond.
-
Ezen valószínűleg az idő fog segíteni, mert olyan függőségi probléma lépett fel amit te maximum csak a metacsomag eltávolításával tudsz jelenleg javítani. Viszont valószínűleg hamar megoldódik a helyzet, a Systembackkel való frissítés jó, időnként futtasd le, és elvileg rendbe hozza, amint a csomagtárolóban is rendeződik a helyzet.
-
-
A --private kapcsolóval indítható az alaptelepítésű Firefox, aztán telepítve van alapból a LibreOffice, a Dokumentummegjelenítő és az Ubuntu One kliens. Ha másokat szeretnél ezek helyett, akkor telepíted őket, ennyi.
A szabványos felhasználók (szóval nem rendszergazdák) nem tudnak semmit sem módosítani, csak a saját könyvtárukon belül. Annak a tartalmát lehet rögzíteni valahol, majd a rendszer indításakor csak felül kell íratni az eredetit. Ha ennél sűrűbb tisztítás kell (vagyis nincs minden nap újraindítva a gép), akkor meg belehet rakni a cronba egy szkriptet rá, amely megoldja. -
válasz
unknownerror #9174 üzenetére
Egyszerűen csak egy saját isolinux.cfg fájl kellene, a rendszerképen nem szükséges módosítani.
-
válasz
sz.balazs.95 #9071 üzenetére
Az experimental, amit egyébként is a Steam miatt raktak be. De ha játszol, akkor érdemesebb az AMD oldaláról beszerezni a legfrissebb telepítő(ke)t (folyamatosan), majd az abból készített Debian csomagokat használni.
-
válasz
klasszsrac #9007 üzenetére
Nyilván ez így utólagosan már nem oldja meg a dolgot, de a jövőben megakadályozza a hasonlókat. Most pedig vagy visszafejtegeted a csomagokat, vagy vársz amíg kijavítják a problémát.
-
válasz
klasszsrac #9005 üzenetére
Én nem találkoztam ilyesmivel, de ma csakis a casper csomagja frissült, ami nem is képezi az alaptelepítés részét. Szóval ha véletlen engedélyezve vannak nálad az előzetesen kiadott frissítések (proposed), akkor javaslom, hogy tiltsd le a tárolójukat.
-
válasz
joecontra #8950 üzenetére
Szerintem ez neked is egy ilyen keresős megoldás lesz, kezdve a xorg.conf fájl létrehozásától a megfelelő átírásáig. Mert én sajnos ebben sokat nem fogok tudni segíteni neked, tekintve, hogy fejből nekem sem megy. Ami nem meglepő, mert jó pár kiadás óta nem kell ezzel foglalkozni, főleg nem LCD monitoroknál.
-
válasz
Kingfisher1 #8939 üzenetére
- Igen.
- Igen. (Persze te kérted, döntsd el, hogy melyikre mondtam.)
-
-
válasz
cornelius #8928 üzenetére
Pontosan melyik kiadásról, és melyik meghajtóról van szó? Mert a régi, ezeréves ATI meghajtók már régóta nem kompatibilisek, és az AMD is csak legacy-ban támogatja a HD 2XXX és HD 4XXX közötti szériákat. Ami annyit jelent, hogy azok sem kompatibilisek a legfrissebb kiadásokkal. És lehetséges, hogy az ötéves notiban még ennél is régbbi, X szériás karesz van mint nekem is, amihez már csak a nyílt meghajtó használható.
-
Hát, annyi, hogy Windows alatt jobban ki van használva szoftveresen az IGP. Ezért a netezés és a videózás kicsit zökkenőmentesebb lehet mint Ubuntu esetében. Mert amúgy a CPU része az elég harmatos az APU-nak. De ettől függetlenül én atomos netbookon is elhasználtam, annál meg nem gyengébb, sőt.
-
-
válasz
eddie17 #8886 üzenetére
Ha gondolod megpróbálom én is telepíteni itt a notira (friss 64 bites Raring van ezen is), aztán max. visszaállítom a rendszert. Mert ebből a semmilyen hibaüzenetből úgysem fogjuk tudni megoldani a problémát. De legalább meglátjuk, hogy mennie kell-e tényleg, vagy ha nem, akkor csak rájövök, hogy hogyan kell beröffenteni.
-
válasz
#68216320 #8876 üzenetére
Nem, mert a tárolóban régebbi verza van. Az AMD honlapjáról lehet letölteni a 13.4-es Catalysttot, majd ezzel a módszerrel lehet belőle Debian telepítőcsomagokat készíteni.
Az SDK biztos, hogy kell, mert ugyan OpenCL drivert tartalmaz a Catalyst, de az nem elég ugye.(#8877) rigo88: Grafikusan a Lemezek nevű alkalmazással, terminálban pedig a hdparm segítségével lehet ezt beállítani.
-
válasz
#68216320 #8873 üzenetére
Én mindenképpen a 13.4-es Catalysttal próbálkoznék (Debian csomagból telepítve), mert ott ezt írják változtatásnak:
OpenCL Console Mode Support
Az első hibaüzenet érthető, és nincs is vele gond.
A másikból meg az jön le, hogy nincs olyan kernelmodul, hogy fglrx (szóval nem települt rendesen, nem fordult be), vagy rootként lehet csak betölteni (ami igaz). -
Én nem feltétlenül frissítésre gondoltam, hanem a jövőben ha frissebb kiadásokat akarsz használni, akkor inkább Xubuntu-val vagy Lubuntuval próbálkozz. Mert gondolom amiben ilyen videokártya van, az amúgy sem lehet valami erőgép. Egyébként pedig igen, ha a 12.04 LTS kiadással nincsen problémád, akkor érdemes megmaradni nála.
-
válasz
soldi3r #8735 üzenetére
Ha az Ubuntu-GNOME-ot akarod telepíteni, akkor telepítsd azt, vagyis a ubuntu-gnome-13.04-desktop-amd64.iso nevű fájl töltsd le. Ha nem tartalmaz Wubis telepítőt (nem tudom, nem néztem), akkor pedig telepítsd a normál Ubuntut, majd arra a GNOME Shellt. Akkor a bejelentkező képernyőn tudsz váltani köztük.
-
válasz
leslieke #8696 üzenetére
Ja-ja, azok is fontosak.
Amúgy engem csak azért nem hoz annyira lázba a dolog, mert már egy ideje fent van a Raring. Viszont a kilenc hónapos támogatási időszak miatt annak sem feltétlen érdemes megvárnia a három hónapos kiforrási időt, aki eddig azt tette. Úgyhogy irány frissíteni/telepíteni!(#8697) sh4d0w: Ahogy a neve is mutatja, egy igen kicsi méretű, előtelepített Ubuntu rendszerkép. Főleg ARM-re érdekes, ahol mondjuk csak simán rá kell másolni a memóriakareszra a cuccot, meg pár beállítást el kell végezni rajta. Bár igazából ez fejlesztőknek jó, mert annyira alaprendszer, hogy netet is nehéz varázsolni rá.
Alternatív telepítő nincs, a funkcióit beépítették a desktop telepítőbe. -
Nah, megjelent az Ubuntu 13.04 (Raring Ringtail) kiadás, tölthetitek lefele.
-
Rányomhatod, de hiányozni fog a kernel amit betöltene, plusz beállítatlan marad a nyers rendszer. Nem tudom, hogy pontosan mi a célod, de ha VirtualBoxban felnyomod a rendszert és készítesz a Systembackkel egy visszaállítási pontot, akkor azt már átmásolhatod egy másik partícióra (legfeljebb a vdfuse segítségével csatolni lehet). De persze ha csak a jelenleg futó rendszeredet akarod átmásolni vagy áttelepíteni, akkor a Systemback ugyancsak a segítségedre lehet.
(#8667) Male: Az Ubuntu alapból UTC-t, a Windows pedig helyi időt használ. Előbbi esetében a /etc/default/rcS fájlban kell átírni a UTC=yes-t UTC=no-ra.
-
válasz
Penge_4 #8564 üzenetére
Mert ez nem a bejelentkező képernyőre hat, hanem a rendszer betöltése közben megjelenő plymouth boot animációt kapcsolja ki. Helyette pedig a quiet törlésével egészen beszédes lesz betöltés közben a rendszer. Ha már elindult a grafikus felület, akkor lényegtelenné válik ez a beállítás, egészen addig amíg le nem akarod állítani (újraindítani) a rendszert.
-
válasz
#68216320 #8505 üzenetére
Érdekes kérdés, hogy így, grafikus felület nélkül is működik-e, mindazonáltal nem ajánlott az olyan módú telepítése a meghajtónak mint ahogyan azt te szeretnéd. Ha Debian csomaggal rakod fel, akkor kernelfrissítéskor automatikusan befordítja az új kernelmodulokat, különben pedig nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Gyermek PC játékok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest