- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Prohardver app (nem hivatalos)
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
inf3rno #40758 üzenetére
Jaj, igen, ez gyak. minden érintős eszközön baja az asztali Firlefrancnak, tableten is így kellett.
-
válasz
inf3rno #40754 üzenetére
Vótmá', rinyálok rendesen
És szerintem többeknek kellhet.
Amúgy nem biztos, hogy ide jutsz, sokszor van, hogy egy-egy disztróba mást tesznek be de az inkább tök más ágak esetén jellemző. (Pl. nézz utána, hogy Fedorán mik a tapasztalatok...)
Amúgy nem feltétlen fog romlani a dolog, ritkán vannak ilyen nagy változások.Meg ha vannak annak a T100-nyk saját témái egy-egy helyen (Reddit, Git, stb.), ott is érdeklődhetsz, ha van megoldás, valószínű tudják.
-
válasz
inf3rno #40752 üzenetére
Pedig tud tőle függni. Ha hivatalosan kiadott valami, ha nem.
De különben akár egy kernelmodulnak is lehet paramétereket átadni, szóval még ez sem kell, ha belepakolták azt a funkciót, akkor meg lehet csinálni. Amivel én szívok, azt nulláról írták újra, miután a hivatalos már nem volt használható.És a Git-en látni is, hogy folyamat jönnek az új funkciók bele.
-
válasz
cooi11 #40750 üzenetére
Igen, így kell telepíteni kézzel csomagot (de ha filekezelőben jobb katt egy .deb csomagon, akkor is fel kéne ajánlania, hogy telepíted, legalábbis a fullosabb asztali környezetekben szokott lenni ilyen).
@inf3rno : Olyan megesik, hogy valami egzotikusabb cucc támogatása kikerül, mert változik valami a kernelben, és nem igazítják hozzá a drivert... Én most hasonlóval szívok, csak itt meg a multi-touch támogatást kéne kikapcsolni, mert nagyon pontatlan, de a single touch meg csak azzal a driverrel ment, ami pár verzióval korábbi kernelig volt használható... Pedig azzal problémamentes a rosszabb állapotú touch érzékelő is...
-
-
-
válasz
inf3rno #40742 üzenetére
Az akkor lehet, hogy a sajátjuk. Bár nem szoktak ezek maguknak gyártani, lehet, hogy csak egy saját VID
ID-et írtak a szoftverébe, hogy sajátnak tűnjön.
Lehet ezt érdemes lenne egy specifikusabb fórumon megkérdezni, mert kb. az fogja tudni, hogy hogyan kell ezt belőni, aki látott már ilyet. -
-
válasz
inf3rno #40733 üzenetére
" Nem USB-re van dugva, hanem része a tabletnek. "
Gyakori megoldás, hogy belül is USB-re van kötve a periféria, olyankor USB-n látod. Sok érintő ilyen, meg sok webkamera, meg sok más."Ja a synaptic a package manager, nem tudom hogyan sikerült összekötnöm vele"
Touchpad/érintőgyártó cég neve isNem találok olyasmit, hogy a libinputban lehetne egyujjas/multitouch módot állítani.
Ez segíthet :
https://wiki.debian.org/LibinputTouchpad -
-
-
-
-
-
-
válasz
tasiadam #40711 üzenetére
Nemtom, próbáltam Owncloud konténert i3 1st gen laptop procin, a natúr Debian 230-260Mb-t eszik webszerverekkel, stb., Dockerrel megy néha swappelt :S
Szerintem virtuálgépen futtatni egy Linuxot és azon tolni a Dockert értelmesebb. (Meg mondjuk nekem egyszerűbb, mert a Linux az alap OS, Windows van virtuálban, ha kell valamihez.)
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
inf3rno #40660 üzenetére
Unetbootint macerásabb feltenni, tárolóban asszem semmihez nincs.
"under the hood ott is dd-t vagy ilyesmit használnak."
Azt. Kb. minden ilyesmi csak imageket ír az eszközökre, a lényeg az, hogy mit rak mellé. Amúgy létrehozna 2 partíciót is, ha tud EFI-t az adott dolog, meg ha pl. az imageben van.
De amúgy visszatenni a boot módot legacyba?Xubuntu helyett inkább valami Cinnamonost, mert az XFCE nagyon fapad
@májkimiki : Nekem az volt a meglepő, amikor működött ISO-val a dd
Amúgy oda-vissza használom, de olyan még nem volt egészen a közelmúltik, hogy csak egy ISO-t natúr kiírva működjön
-
-
-
-
-
válasz
Teagol #40619 üzenetére
Ilyenkor érdemes másik wifivel is megnézni.
Nekem a PostmarketOS-es tablet csinál olyat, hogy a Broadcom firmware eltérése miatt alig valamelyik wifikkel megy. Még nem volt időm kiszedni a fw-t az Android buildekből, mert azzal meg jó. Sima odamásol-újraindít-tesztel körök... -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Dark Archon #40567 üzenetére
Após hányszor rakta már újra a Windowsát ilyesmi miatt...
Ami csak egy uninstall vagy registry pucolás lenne.
Updatekról nem beszélve.
De amúgy egy ilyesmi WIndows alatt sem hiszem, hogy egyszerűbb lenne.Out of the box privát felhő szerintem nincs (tehát azért komolyan, out of the box egy olyan cucc, amit komolyabb szolgáltatók szoktak üzemeltetni ügyfeleknek?). Max ha szolgáltatónál béreled (akár az Owncloudnál) szolgáltatásként.
-
válasz
Dark Archon #40565 üzenetére
Alapvetően egy Owncloud szerverre nem kellene GUI sem. Amiket felsoroltál, azok meg azért erősen külső gyártók, vagy olyan cuccok, amiket (Onedrive) egy valaki csinál erre az OS-re...
Amúgy az Owncloud doksija és maga a cucc is igen trágyadomb, én sem jutottam még semmire az SSL-el, de legalább maga a konténeres cuccuk fut.
" Mert visszacsinálni mindent még nagyobb nyakatekert agyf@sz, mint felrakni. Nincs egy normális leírás, 6 féléből kell összeollóznod, kikísérletezned mindent."
Ez megint nem az OS hibája. Ugyanezzel szívtam a hétvégén PostmarketOS/SXMO kapcsán.
Illetve, Unix/Linux alatt nem gondolkodik helyetted senki, de bármit megtehetsz. Illetve most hogy terminálból kell valamit... Hát azért ez nem éppen ok a nagyhalálra. -
válasz
Dark Archon #40561 üzenetére
Van olyan OS, amit nem kell belakni újrarakás után, vagy ami hibamentes, és soha semmit nem kell rajta megoldani, vagy akár belakni?
-
-
válasz
Dark Archon #40554 üzenetére
MAC szűrés még csak-csak ér valamit, de az sem igazán biztos dolog. (Simán hamisítható a MAC, bár az már nem annyira mindenféle script kiddie tudomány.)
A VPN és hasonlók sajnos nem olyanok, hogy pár katt és megvan. Ha parancssor, ha nem. Muszáj hozzá tanulni
-
-
-
válasz
inf3rno #40548 üzenetére
Ja, én az ilyen külső tűzfaltesztekre gondoltam, amivel a saját hálódat nézegetheted kintről. De pl. a melóhelyről indított nmap is működik nálam
" Valószínűleg a Digi is szűr valamit, gyanúsan más portok látszanak egy külső scannel, mint amiket a routeren kinyitottam. "
Akartam ezzel utalni arra az anomáliára, hogy szerveradminként elég sokszor kellett bizonyítanunk, hogy amiket az idióta szekus nyitott portoknak hisz, azok a valahol közbeiktatott tűzfal hatására vannak ott, mert azon át vannak engedve, de nem felénk -
válasz
inf3rno #40546 üzenetére
No-ip -s dinamikus DNS, és egy otthoni szerver, ahol a hálózat többi gépe ki van kapcsolva, amikor nincs használva... Pár éve megy a cucc (2014 óta talán?), csak tavaly óta x86 alapú a szerver, nem OpenWrt, router hardveren megy.
Amúgy van monitoring, pl. látom, hogy milyen ip-kkel voltak lekérések (a logokból gyűjti), és a gyanúsakat rendszeresen tiltom a routerenPersze vannak érdekes dolgok, pl. egy USA-beli IT biztonsági cég rendszeresen scannelne ha hagynám.
Meg az ssh-ra pl. van fail2ban is. (Ez gyakorlatilag unatkozik, alig van bepróbálkozás a nem standard port miatt.) A webszerveren nincs feltöltős cucc, csak mezei letöltési lehetőségek. Nagyon lelopni nincs mit róla, mert az kerül oda, amit másoknak akarok küldeni, a Google megkerülésével. Az is addig van kint, amíg kell. SSL cert persze van
Szóval ilyen méretekben ez még működik."Ha így csinálod, hogy kiteszed a HTTP szervert, akkor figyelni kell rá a biztonsági frissítéseket is, hátha találtak valami újat, "
Debian StableScript szépen minden éjjel updatel.
"Szóval ez nem úgy megy, hogy teszünk dolgokat, aztán reménykedünk, "
Nekem mondod?"Vannak amúgy ilyen szolgáltatások, amik listázzák, hogy hol mit találtak."
Azám! Valószínűleg a Digi is szűr valamit, gyanúsan más portok látszanak egy külső scannel, mint amiket a routeren kinyitottam. De nem úgy, hogy van egy plusz webszerver, hanem ilyen tök random dolgok, hogy RDP meg ilyenek. Tuti hogy a Digi ONT és az egyéb eszközeik is beleszólnak a forgalomba.Amúgy igen, VPN jobb lenne, az mindennél biztonságosabb, csak a macerát is növeli
Nyilván ha paranoidabb lennék, akkor lenne VPN.
-
válasz
Dark Archon #40536 üzenetére
OK, de mi az amit távolról akarsz vele szórakozni? Mert egy Owncloud üzemeléséhez nem kell GUI, csak a ramot eszi.
A SQL userhibára rájöttem én is
De az csak az egyik...
A port meghatározása sem nehéz a Dockernek, és elég is az, ha kintről a megfelelőt irányítod be; az nem érdekes. Nekem most az a bajom, hogy a futó http-s Docker image-be kéne bepakolni a SSL certet, úgy, hogy meg is maradjon...és @inf3rno :
" A routerben vettem fel egy átirányítást a 8080-as portról a szerver 443-as portjára. "
Ne hagyd standard porton. 7777 8888 vagy ilyesmi, magas porton, ahol nem nézik. Nagyban csökken a támadások száma. Meg kell egy fail2ban is. (Csak akkor úgy kell meghívni, hogy https://szerver.com:8888 )
Belül lehet a 443-on a szerver, csak a routeren a forward legyen a nem standardon.Nekem amúgy a mezei http szerver a home szerveren PHP-val kint van a net felől, nem standard porton. Rendszeresen nézem a logokat, nem nagyon próbálkozik senki.
-
válasz
Dark Archon #40534 üzenetére
Ezen bőven elfut akármilyen Linux. Anydesk miért kéne? Mire lenne használva?
Amúgy a fene tudja, amiket egy kifejezett szervergép esetén használ az ember, az sima ügy parancssorból is.
Illetve ha csak az kell, hogy a gépen akarsz ügyködni grafikus felületen, akkor a full asztal átvitele helyett (ami az Anydesk, Teamviewer, VNC, XRDP) helyett lehet használni X forwardingot is.
Másik opció az XRDP, ami nem megy ki külső szolgáltatóhoz, mint az Anydesk meg a TV.Mondjuk én most csinálok itthonra Owncloud-ot a home szerverre, és a szenvedés nem a parancssor miatt van, hanem amiatt, hogy az Owncloud még Dockerből is mekkora tákolmány...
(Docker nélkül jobb lenne, de az még nagyobb cumizás. Érzékeny a PHP verzióra, hibák vannak a telepítési leírásban... megcsináltam egy teszt virtuálgépen, de az élesre inkább ne
)
-
válasz
s4hu|SyD^ #40529 üzenetére
Milyen verziós Ubi?
Hasonlóra itt az a megoldás, hogy az energiagazdálkodást kiüti (abban a gépben is AX200 van).
-
-
válasz
Dark Archon #40525 üzenetére
Elvileg egy PPA-t egyféleképpen lehet felvenni, ha hozzá tudja adni, akkor nem tudom, miért nem ment fel onnan...
És @ubyegon2 : A PPA, főleg a Launchpad-on, mindenképp azért jó, mert ellenőrzött, és hitelesített. Tehát nem a legjobbszoftverek.co.pak -ról, szedsz le valamit, hanem azpn a tárolón pontosan lehet tudni, kinek a cuccai vannak, és ha valami kártékonyat terjeszt, le lesz szedve.
Amúgy amin a Mint megy, azon a Debil is. Jó dolog az szerverre (parancssor only), meg öreg gépekre is
-
válasz
Dark Archon #40521 üzenetére
Nem az IPv6-nak van baja?
(Amúgy Debian alapú dolgokon a normális telepítő az a PPA vagy egyéb tároló alapú
)
-
-
-
válasz
Dark Archon #40514 üzenetére
Jobb katt, és abban a menüben lehet állítani a legtöbb ablakkezelőn, hogy mivel akarja megnyitni. Ha nem, akkor az ablakkezelő beállításai között.
@Ubyegon2 : "Ha csak nem ügyeskedtél, akkor ugyanaz a jelszó, mint userként, "
Az a sudo, a rootnak nincs, nem szabad lennie már több főverzió óta. Ezért nem is kéri telepítéskor."Ha azt írja a terminalba, hogy
sudo su - "
Igen, a - az a további input sudoval értelmezése, valóban egyszerűbb. -
válasz
Dark Archon #40512 üzenetére
Az apt-key tippre már nem rootként fut. Idézőjelbe a sudo utáni résszel, vagy az apt-key elé is egy südőt.
A root alapból tiltva van, mert úgy nem lehet rootként bejelentkezni -> nem lehet egy root jelszó birtokában rombolni. A sudo-val viszont lehet root jogokat kapni.
-
-
-
-
-
-
válasz
tordaitibi #40470 üzenetére
Én is mindig elfelejtem
-
válasz
tordaitibi #40464 üzenetére
Nálam fordított a helyzet
"Kéerdezném tisztelettel, miért nem reagál az etc/default/grub szerkesztésre,"
Mert utánasudo update-grub
-
válasz
I02S3F #40461 üzenetére
Nem tudom, milyen az Arch. Nekem a tartalék gépen tök jól megy a desktopos Debian, nagyjából semennyit nem kell vele foglalkozni (néha updatelni), de pl. hogy legyen sleep, meg hálózatról filemegnyitás, az nem ment magától. (Nyilván egyszer feltettem a megfelelő csomagokat, az megy.) Ugyanakkor nem értem, miért ne lenne jó egy csupaszabb rendszerből épített desktop cucc a mindennapokra.
A mondandóm lényege az volt, hogy a Windows olyan mint a Windows, mástól ne várjuk, hogy olyan legyen, mert nem lesz olyan.
-
válasz
tordaitibi #40459 üzenetére
Az még közösségi support, nem? Én már upgradeltem
-
-
válasz
I02S3F #40453 üzenetére
Akkor a Windows lesz a megoldás, mert az elvileg olyan, mint a Windows
Debian sokkal fapadosabb egy Ubuntunál (az Ubuntu egy Debian Testing, alaposan felextrázva), de persze ha telepítéskor olyat raksz fel, akkor ugyanúgy lesz grafikus felület, stb., de sokkal kevesebb dolog működik megától, ami egy Ubiban alapból benne van. Viszont nincs tele felesleges sallanggal sem. És persze sokkal stabilabb is, kevesebbet is fogyaszt.
Ha egyszer összerakod, akkor utána működik a világ végéig, de bele kell rakni sok időt, na. -
-
válasz
I02S3F #40447 üzenetére
4GB-al mondjuk kb. semmi alatt nem nagyon kell virtualizálni
Szóval szerezz be még némi RAM-ot. Én is futtattam virtuálgépeket 4GB RAM-mal, sok éve, és nem olyan OS-en, ami mellette még desktop is, de az se volt kellemes.
Anydesk nem telepíthető .deb -ből? Mert akkor abból kéne.
-
-
-
-
válasz
inf3rno #40436 üzenetére
VLC-hez nem tudok semmi ilyesmit, pláne nem codecet. Pár féle csomag van, ami bizonyos videókhoz kell, de a VLC-nek nagyon ritka, hogy valami külső segítség kéne videolejátszáshoz (OS-től függetlenül), az a lényege, hogy mindenféle formátumot maga ismer.
Mplayer-t érdemes feltenni + hozzá GUI-t (ez nem lényeges) mert ha valami VLC-vel nem megy, akkor 99% hogy azzal fog.Illetve minden meghajtó mountolt
Más kérdés, hogy te csatoltad, vagy bootolás közben az OS, de különben ugyanúgy működik. (Ez megint nem Linux specifikus, gyak. minden OS felcsatolja a meghajtókat, csak a csatolási pont a kérdés, van, ahol meghajtóbetűjelek vannak, van, ahol könyvtárban látszik a tartalom.)
-
-
-
-
-
válasz
#63718632 #40423 üzenetére
Nekem eddig mind azt értette, hogy normálisan unmountolta, és ki lehetett húzni. És ugyanúgy, legalábbis KDE-n, ott van a tálcaikon is, ami ugyanazt csinálja, mint Winen, leválaszt, és kihúzhatod.
Amúgy Windowson is az van, hogy ha valakinek nem mutatod meg, és magyarázod el, nem fogja tudni, hogy oda kell nyomkodni
-
-
-
válasz
tordaitibi #40402 üzenetére
Nemtom, Systemd óta van talán az Ubuntuban /media, azóta nem a /mnt a standard, többit nemtom
-
-
-
válasz
inf3rno #40389 üzenetére
WTF.
@gyulank : Linux esetén a verzió az kb. egy csomagkészlet (tehát adott verzió adott verziószámú csomagokat tartalmaz) . A 22.04.4 a 22.04 updatelésével áll elő... Vannak ilyen anomáliák, bár nehezen érthető.
"zek olyasmit írtak, hogy csökkentett módban van, belépés után gépeljem be az exitet a normál boothoz, nyomjak Entert, vagy Ctrl+D-t valamihez"
Root shellt kapsz a Ctrl-D után, amiből egy hibás rendszert ki lehet javítani. Hibásan letöltődött ISO okozhat ilyet pl., hogy nem megy végig a boot, vagy valamiért nem látja a CD meghajtót egy pont után, és megáll boot közben.
De ezeket érdemesebb virtuális gépen próbálgatni, mint a fizikaira feltelepített rendszert hazavágni állandóan. -
-
-
-
válasz
gyulank #40378 üzenetére
Jut eszembe! Valamilyen partíciókiosztást mutató képet nem tudsz betenni?
Az jutott még eszembe, hogy mi van, ha extended partíción van a Windowsod? Hajlamos a telepítő olyat csinálni, hogy a recovery vagy az EFI sima partíció, majd egy extended, és abban van a másik 3-4 Windows-os cucc. Márpedig az extended az külön partíció, tehát nem a 2. lesz a Windows a recovery után, ha így van, hanem a 3.
-
válasz
gyulank #40378 üzenetére
Na akkor ez jó kérdés, sosem volt még olyan gépem, amin lett volna ilyen
Amit láttam dualbootot pl. apósnál, ott azért ez a része rendben volt, de az csak Win10, és az sem gyári, hanem normál telepített.
UEFI-ből nem tudsz bootmanagert játszani, amíg rá nem jössz a megoldásra?BTW tényleg a 2. partíció a normál Windows? Próbálhatsz a GRUB-nak külömböző értékeket megadni, max. nem tud bebootolni róla.
-
-
válasz
inf3rno #40372 üzenetére
Valami van, a Quick Access toolbal az Intézde tetején valami hasonló dolog.
@Gyulank: "Az Ubuntun elindítom pl. a Firefoxot, az ablak nem nyílik meg, "
Nekem ez egy évek óta kísértő Firlefranc bug. Kinyitod, félig megjelenik, ha kicsit kattogsz az ablakfejlécen, akkor teljesen, és utána már jól működik az ablak.
Nem tudom, Windowson van-e ez."Meg még most sem ismeri fel a W11-et a GRUB."
A sima sudo update-grub -nak is fel kéne... WTF -
-
válasz
gyulank #40367 üzenetére
Logical Volume.
Adott diszk(eke)t fizikai kötetekként használsz, amin logikai kötetek (LV) vannak. Ezek a partíciók megfelelői, de kb. bármennyi lehet belőle, és szabadon méretezhetőek, növelni ext4-en menet közben is lehet, és némely filerendszereken menet közben csökkenteni is. (Pl. asszem a btrfs és a zfs is.)
Amikor ilyen sok részre akarod osztani a lemezeket, akkor már jobb az LV, mert azt tök szabadon lehet rakosgatni (akár másik lemezre), méretezni. És akkor gyak. bármelyik kövnytár a /home-ban lehet külön LV, vagy akár a /home is kerülhet külön Logical Volume-ra, nem kell annyit macerálni vele, mint ha külön partíciókkal valósítanád meg. -
-
válasz
Tutu7030 #40362 üzenetére
Itt megjavult egy régebbi OpenCL-től.
De ahogy látom fórumokon, panaszkodnak erre mindenen, Intel, AMD, Nvidia...@gyulank : Nem tudom, én sem szeretem újrarakni a gépem, de azért ha már kell, akkor ennyi bele szokott férni. Akár egy levél export-import is, meg akkor már a /home takarítás is.
"Mármint jó lenne, ha kiadnának mondjuk egy olyan Linuxot amin külön van erre mappa. "
Már kiadtak, mindegyiken csinálhatsz erre külön LV-t, és oda teszed a /home/.cache /home/.local meg ezeket, ahol tárolja."De az se jó, mert mindig célszerűbb volt máshova menteni a dolgokat, mint a rendszerpartícióra. "
Onedrive-nak is meg lehet adni, miket szinkronizáljon."a nem szinkronizálthoz alig lehet eljutni az intézőben."
Sosem próbáltam, de nem lehet a bal sávba kitenni mappákat abban is? Inkább az a para, hogy már volt olyan update, ami eltüntette az áthelyezett Documents, stb. könyvtárakat, ha nem a C:\Users... alatt volt. -
válasz
urandom0 #40360 üzenetére
Csináltam grafikon generátor PHP-t PHP-GD-vel. Egy oldalra betettem pár grafikont, és a PHP scriptben ott volt a hiba, ahol a kép oszlopait generálta. képernyő szélességű kép generálása, többször. És olyan hiba volt, amitől lefutott, de loggolta...
...hamarosan tele volt a /log -
válasz
inf3rno #40357 üzenetére
"Olyan viszont nem fordulhat elo, hogy betelik a tarhely, es azert kell naplot torolni "
Előfordulhat, de nagyfokú sötétségre vall
Nekünk előfordult, hogy már 6GB volt a log filerendszer (általában 2 elég volt), és jött a manager, hogy mi a franc van?
Ez egy site-on levő fizikai szerver volt, Linuxon (nem részletezném, mit csinált). Megkérdeztem a helyieket, hogy ott mennyien vannak?
12 ezer user volt
10GB-nál volt az a pont, amikor már nem akart állandóan megtelni a log 3 hónap alatt..."Sokszor kerek be virusos fajlokat, hogy megnezzem mivel szornak minket, aztan azt kevesbe jo Windows rendszeren tartani."
Fizikai gépen sem jó igazán ez. Virtuálgép, hálózatot nem adsz neki, egyéb módon tudsz rá file-okat bejuttatni (pl. USB-n átadod, vagy lemezképen betolod neki a CD-jébe/floppyjába), és az azért elég jól izolált. Persze, kell neki 30-40GB hely, de ez a legnagyobb erőforrás, amit leköt. A fizikai gépet is jobb ilyen feladat esetén teljesen szeparálni, és akkor az is leköt +1 vasat. -
válasz
inf3rno #40355 üzenetére
"es loggolasnal az az alapelv, hogy" rotáljuk. Tehát az x napnál régebbieket törölni.
Mondjuk én PHP-val tudtam párszor teletolni a /-t, de így jár, aki nem teszi külön LV-ra a /log-ot - de az nem is egy mezei asztali volt." A log rotation korulbelul olyan, mintha nem is lenne naplozas."
De, olyan, mintha lenne. Pl. cégeknél megvan az időtartam, amíg meg kell maradnia. Nem akkor törlődik, ha sok a log.
Meg lehet tömöríteni is a régieket, van zcat meg bzcat is...Windowson az szokott sok helyet enni, hogy visszaállítási pontokat csinál, meg a letöltött updateket nem nagyon törli, de az eltávolításukhoz szükséges cuccokat sem (most fejből meg nem mondom, de pont lehet tudni, hogy melyik könyvtárakban vannak ezek). Win7-en meg még Service Pack volt, aminek a telepítése után ott maradt jó sok ilyen cucc, amivel el lehet távolítani (ha letörlöd ezt, akkor már nem lehet uninstallni a Service Pack-ot). Ha hibernáció van engedélyezve, akkor hiberfil.sys is van, az is pár guga.
Virtuálgéppel amúgy jobban jársz tesztelésileg, annyit kalkulálj bele, hogy nyilván lassabb lesz, mint egy fizikai gépen ugyanaz. Qemu/KVM és Virt-manager, azzal frankón GUI-ról tudsz gépeket kreálni, indítani/leállítani/nézni a konzoljukat (azaz a képernyőjüket).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Háztartási gépek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Torrent meghívó kunyeráló
- Mobil flották
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest