- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Yettel topik
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Poco X3 NFC - minden, ami kell
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Tankréd #20020 üzenetére
Max 400 MB- ot használ fel a memóriádból, megadhatsz kevesebbet is, nekem még a 200- at se érte el eddig.
Fájlrendszer Típ. Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda1 ext4 20G 8,3G 11G 45% /
none tmpfs 4,0K 0 4,0K 0% /sys/fs/cgroup
udev devtmpfs 3,5G 4,0K 3,5G 1% /dev
tmpfs tmpfs 3,5G 72K 3,5G 1% /tmp
tmpfs tmpfs 711M 1,4M 710M 1% /run
none tmpfs 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
none tmpfs 3,5G 840K 3,5G 1% /run/shm
none tmpfs 100M 20K 100M 1% /run/user
tmpfs tmpfs 400M 5,7M 395M 2% /home/ubyegon/.cache
tmpfs tmpfs 3,5G 796K 3,5G 1% /var/log(#20019) Tankréd OK! Mindenki a kedvencét dícséri, de én Ubi disztrókon belül értettem a dolgot az SSD kezelés miatt. Amúgy én is úgy hallottam eddig, hogy a Crunch openbox páros igen pörgős.
Hát ennyit a Kingfastról! -
válasz
Tankréd #20017 üzenetére
No, lehet elértük a maxot, amit ebből ki lehet hozni! Ez is 25%- os javulás.
Utánanéztem az SSD fórumon és kicsit ledöbbentem, miket írnak a Kingfast SSD- ről, de ez a teszt le is taglózott! Ebből már tudhatjuk, hogy ennél jobb értéket nem csiholsz ki abból a csodából. Ha viszont az eddigekhez képest lassúbb lett, akkor annak már nem hw, hanem sw oka lehet!
Az sincs kizárva egyébként, hogy nem támogatja a TRIM- et, legalábbis ezzel a disztróval.Lehet, hogy le kéne pucolnod és felrakni rá valami pörgős Linuxot pár GB swappal. Mint XFCE elég könnyű tip. vagy Peppermint, azt is dícsérik, de a Mintről tudom, hogy jól támogatja az SSD- ket. Azért ettől még lehet, hogy be kell állítani cron- ba a heti TRIM- et, ahogy az egyik linkelt írás javasolja!
-
válasz
Tankréd #19993 üzenetére
Azt nem említetted, hogy változtattál- e a rendszeren hw/sw szinten és miből vetted észre, hogy lassabb lett a rendszer!? Lehet, hogy frissült a disztró! Vagy én nem vettem észre.
Ok! Nézzük végig azokat, amikre tudok valamit mondani nem hozzáértőként:
alignálás, TRIM rendben, noop [deadline] cfq I/O shedule is jó
➜ ~ sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
[ 2.020036] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)ez sajna SATA1, ami az SSD- nek igen lassú átvitel, még a SATA2 is kevés, de gondolom ennyit tud a gépben a lap!?
Timing cached reads: 1458 MB in 2.00 seconds = 729.40 MB/sec
Timing buffered disk reads: 312 MB in 3.00 seconds = 103.93 MB/secezek az értékek nem túl jók, még egy régi HDD is ennyit hoz 2610.83 MB/sec, 106.33 MB/sec
Crunchbang az 64 bites, lehet az is sok neki. De a legérdekesebb ez a cat /etc/fstab eredmény! Ebben szerepel swap, dvd író meg jó pár tmpfs sor is. Próbaképpen vedd ki ezeket a sorokat:
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=aa8bf435-834f-4fd1-9347-5e73b130ee51 none swap sw 0 0
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0%ezt pedig módosítsd tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0 erre:
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime 0 0én ezt is használom a cahe- ra:
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0Így nézne ki az új fstab
Gparted segítségével azt a két nem használt partíciót is formázd ext4- re és hagyd használaton kívül, hozzáértők szerint úgy jobb ez a overprovisioning.
Most ezeket próbáljk ki, lehetőleg külön lépésenként és meglátjuk mi javul! Az sincs kizárva, hogy ki kell próbálnod egy lightosabb Ubi alapú disztrót, mert a Debian elég régi driverekkel dolgozik, de az is lehet, hogy éppen frissítés okozta a gondot.
Ami nem teljesen tiszta, arra inkább kérdezz rá. Fstab szerkesztése után mindenképp újraindítás kell.
A próbákhoz minden pillanatnyilag felesleges meghajtót, memória kártyát húzz ki.
-
válasz
Tankréd #19993 üzenetére
df - Th- t én írtam rosszul, így helyes df -Th.
ez még kéne.
cat /sys/block/sda/queue/scheduler ezt nem írtad.Az alsó kép az mostani állapot? Nincs összhangban az fstab- bal.
Pótold léci a df -Th- t, a másik nem annyira fontos, aztán kielemezzük a helyzetet!sudo blkid
még ezt is rakd be, mert itt a meghajtóknál sok ellentmondás van. -
válasz
Tankréd #19937 üzenetére
A (#19933)- ben linkelt ellenőrzéssel kapcsolatos terminal parancsok eredményeit és a gnome-disk-utility- vel végzett sebesség mérést is bemásolhatnád!
A gépedről is írhatnál bővebben, processzor, memória mennyisége, meghajtók, böngésző,stb.
Az a 7 GB lefoglalatlan hely partícionálva van? A használt területre értettem, hogy nincs- e megtelve, ezeknek a parancsoknak a kimenetét is berakhatnád:df - Th
cat /etc/fstab -
válasz
ubyegon2 #19935 üzenetére
Azt elárulhatnád itt is, hogy pontosan melyik Ubi verziót használod, mert a gnome-disk-utility például jó sebességmérést is csinál. az is lehet, hogy nem, mivel a Self-test sincs támogatva a smart szerint
Látom ott is beraktad a smartos hsz- t, amiről már tudjuk, hogy nem árult el semmit a lassulásról. Van elég szabad hely az SSD- n? -
válasz
Tankréd #19934 üzenetére
Bármikor szivesen, de tényleg nem értek hozzá, csak a pár hónapja vételezett Intel 520- ra Linux Mint- et telepítettem és utánaolvastam elég sokat, hogy Linux alatt mire kell figyelni, mert Win 7 alatt jó sok dolgot célszerű állítgatni és lassan összejött egy Linuxos SSD cikk is. Az a valószinű, hogy Ubuntu alapúak 14.04 től kezelik auton a legfontosabbat, a TRIM- et, ez is az Intel és Samsung SSD esetén volt igaz pár hónapja.
Egyébként bármilyen SSD- nek gyorsnak kéne lennie HDD- hez képest a soxoros acess time miatt. Ha nálad valami nem olyan, mint kéne lennie, érdemes lenne a Flash SSD topicot meglátogatnod, elég sok hozzáértő van, ahogy az utóbbi hónapokban olvasgattam, igen komoly szinten tudnak segíteni. Én, mint laikus csak félrevinném a dolgot, mert az összegyüjtött infókat megosztom, ha szükséges, de másra nem szivesen vetemednék.Ahogy sejtem, indításnak ssdok képet fognak kérni egyből, amit Linux alatt nehéz lesz produkálnod, de a reggel linkeltek közül valamelyik pont ezt vizsgálja, hogy rendben van- e, áruld el nekik, hogy Linuxot futtatsz!
főleg Winhez értenek, kivéve berus.berus -
válasz
Tankréd #19931 üzenetére
Nem vagyok szakértő, de a noatime gyakorlatilag már elvégzi, amit a nodiratime, utóbbit kiveheted az fstab- ból. Felesleges könyvtárakra külön kiadni azt a parancsot, ami fájlokra már ki van adva!
Itt találsz pár ellenőrzéssel kapcsolatos segítséget.
-
Értem, például a Gnome 3.14- ről!?
14.10- re tudsz frissíteni, arra meg lehet telepíteni a Gnome 3.14- et. -
válasz
Kendek #19544 üzenetére
Nem tudom, lehet, hogy átlagos felhasználók is kipróbálnak dolgokat! Én nem érzem ezt annyira ördögtől való dolognak.
Ha azt nézzük, hogy valaki mondjuk Win- ről áttér Linuxra, már feltételezhető bizonyos kísérletező kedv!
Ismerem a guruk véleményét a felhasználóbarát Linuxokról és az azokat használókról. De erről is van véleményem, ... Tisztelem, ha valaki már óvodás korában Linux guru lett mindenféle külön gyakorlás nélkül. -
válasz
Atlantisz48 #19533 üzenetére
GNOME3 Staging PPA nem működött?
-
válasz
Atlantisz48 #19448 üzenetére
Szia!
Ez a két parancs kiiratja, ha jól rémlik:
lspci | grep VGA
glxinfo | grep OpenGL -
válasz
DrojDtroll #19417 üzenetére
Próbáld ki a 3.14- et, nekem azzal egész jól megy a Gnubi!
How To Install GNOME 3.14 In Ubuntu GNOME 14.10
Lehet, hogy a 3.12- vel van valami gubancod a gépeden.
-
Linux alatt Win- es programokat használni!?
N0zer0 fórumtársunkkal maximálisan 1-et értek!
-
válasz
growler #19385 üzenetére
Hmm, lehet, bár alapfeladatokra csak alkalmas, ha sok disztróba alapból benne van. Párszor használtam csak, nem tudok véleményt alkotni, eddigi tapasztalatom az, hogya MINT- nél azt rakják a disztróba, ami egyszerűen használható és stabilan működik.
Winest meg inkább nem ajánlgatnék Linuxos topicban!
nem neked írom
kispx fórumtársunkkal már ketten látjuk ezt hasonlóan!
-
-
-
válasz
5150head #19319 üzenetére
Valami alapból nem kóser, ntfs- re
telepítenéd a Linuxot? Sikerült a telepítés?
Egyébként felismeri a swapot, de nem használja, ha telepítéskor nem jelölöd be neki, legalábbis én ezt tapasztaltam.A GRUB telepítéssel arra figyelj, hogy semmiképp ne partícióra telepítsd, hanem a meghajtóra!
(#19323) lev258
Ugye?
Biztosan nem sda- ra. -
-
válasz
#35202114 #19258 üzenetére
Szia! Conky- t érdemes megnézned, testreszabható, de nem hozzáértőnek nem túl egyszerű. Én Conky manager- t használtam hozzá régebben. Azzal elég könnyen megy.
Grafikusan tudod beállítani az ablakok paramétereit:
Biztosan van még pár hasonló program ilyen célra, de hirtelen ez jutott eszembe, használtam is, nagyon jól is néz ki!
Anno próbálkozás minta:
-
válasz
lev258 #19214 üzenetére
No, Kendek ft, most megtanulsz pár dolgot, ha akarsz, ha nem. Érted már a zsenit??? Ne szégyenlősködj!
Úgy néz ki, hogy most személyre szabott jó tanácsokkal okatatás jön guruk számára!
Minek a disznók elé gyöngyöt szórni!(#19213) Dhampir Igazad van! Van mit tanulni Varga ft- tól, legfőképpen a szerénységet, amit említesz itt.
-
-
Nincs mit! Ezek szerint megtaláltad, én elég nehezen igazodok el a MINT Nemo fájlkezelője után ebben az Ubis fájlkezelőben, de úgy látom berakja a programot az /usr/share/applications mappába is. Közben beugrott, hogy synapticban, ha rámész a program tulajdonságaira, ott kilistázza a telepített fájlok helyét.
Valahogy fel kell rakni a Nemo- t, mert ez így nem állapot.
-
válasz
#40553216 #19178 üzenetére
Nem kellett visszamenni, de így is ráleltem! Valmit félrekereshettem, mert így ránézve nem úgy tűnik, hogy ez segítene Ubin a Picasa source key problémáján, de szerencsére ez az UbiGnome az új Gnome 3.14 (?) megsasolására van feltéve, bátran kísérletezek rajta.
ez lenne az:
Update Missing GPG Keys
Most látom, hogy ez egy 4 éves írás. -
válasz
#40553216 #19176 üzenetére
Viccelsz? Kicsit távol állok még az ilyen kulcsok fabrikálásától!
MINT fórumban találtam, gyorsan elmentettem és itt az Ubi Gnome- ban ki is próbáltam, és működik. A fórum linkje most nincs meg, de ha érdekel valakit, visszamegyek MINT- re és előhalászom az előzményekből.
-
válasz
#40553216 #19174 üzenetére
/etc/apt/trusted.gpg.d/
Itt sem találtam kulcsokat.Most viszont Ubuntuban sikerült felvenni ezzel:
$ sudo apt-get update 2> /tmp/keymissing; for key in $(grep "NO_PUBKEY" /tmp/keymissing |sed "s/.*NO_PUBKEY //"); do echo -e "nProcessing key: $key"; gpg --keyserver subkeys.pgp.net --recv $key && gpg --export --armor $key | sudo apt-key add -; done
Nem is nyekereg tovább, megy az update, csak éppen a Picasa telepítésnél hiányol függőségeket:
picasa:
Függ ettől: libc6-i386, de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: ia32-libs but it is not installable
Függ ettől: lib32asound2 but it is not installable
Függ ettől: lib32z1, de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: ia32-libs-gtk but it is not installableEzt már nem játszom végig, de akinek kell a Picasa, az eddig kipróbált módszerrel fel tudja tenni.
-
válasz
5150head #19169 üzenetére
Most kipróbáltam MINT 17- en is és tudtam feltölteni. A képen látható logint visszadobta, de az alul lévő Signup for webalbumra kattintva be tudtam jelentkezni.
Próbáld felvenni a /etc/apt/sources.list.d mappában lévő official-package-repositories.list fájlba a következő source- t :
deb http://extra.linuxmint.com rebecca main
majd frissíts a sudo apt-get update- val és elméletileg benne lesz a synapticban.
Ha megvan, inaktiváld ezt a tárolót. Mást ne frissíts vele.Másik lehetőség, hogy MINT 17.1- et telepítesz Ubi mellé. Még mindíg jobb és gyorsabb a Winnél.
-
válasz
5150head #19143 üzenetére
Picasa 3.0.0 Build 57.4402 változat megvan synapticban is éppen, azt nem szoktad nézni, mert ami ott is megvan, azt inkább onnan kellene telepíteni.
Ha szükséges valami függőség, akkor a synaptic húzza magával azt is, a .deb meg nem valószinű, hogy kezeli azokat.
Próbáld ki, amit az imént linkeltem vagy ezt: Easily Upload Images To PicasWeb Using Picapy[link]
(#19144) 5150head Jobb lenne, mert jóval frissebb a linkelt verzió, másrészt ami ott a leírásokban van, az szokott is működni eddigi tapasztalatok alapján.
-
válasz
5150head #19140 üzenetére
Install Picasa 3.9 In Linux And Fix Google Sign In Issue [Wine][link]
Ez van jelenleg, mint megoldás.(#19139) lev258 Én értettelek!
(#19138) Elrood Úgy néz ki, hogy erre magadnak kell rájönnöd, ha csak nem érkezik valaki, aki használ Ubit és nvidia vga- t használ.
Ahogy nézem az írásaidat, nem lehet gond ez sokáig!
-
válasz
toth_janika #19124 üzenetére
Ne hagyd magad lebeszélni semmiről, itt egy jó leírás, gyerekjáték.
Egy éves MINT tapasztalattal már gondolkodom rajta, hogy valamikor megcsinálom az Arch telepítést. Kár, hogy élő netkapcsolat nélkül nem egyszerű, legalábbis egy MINT- esnek nem.
(#19126) lev258 Lemezkezelő névvel többnyire nem tudják a kezdők, hogy mi az pontosan, így ezt beillesztem ide is: Disks engedelmeddel.
-
válasz
szundybence #19042 üzenetére
Komolyabb szakértelemmel rendelkező ember nem fogja felrakni ezt, az amúgy nagyszerű próbálkozásnak indult programot. Hamar rájössz, hogy miért:
System Requirements:
Supported Operating Systems
(32 bit and 64 bit)Ubuntu 12.04
Red Hat Enterprise
Linux Server 5.9, 6.3
Fedora 17
SUSE Linux Enterprise Server 11
OpenSUSE Linux 12.1
Debian 6.0
CentOS 5.9, 6.2
Mint 13
CentOS 5.8, 6.2De ha ez nem győzött meg, Version 1.126 Feburary / 2013 a második és egyben utolsó verzió dátuma.
Amúgy jó fej vagy, Te vagy kíváncsi valamire, de rakja fel más és mesélje el mit rontott el a gépén?
[moderálva]Ne személyeskedj!
[ Módosította: Qru ]
-
-
-
válasz
_Dumber_ #18910 üzenetére
Köszi, 20 perc keresés után már kezdtem is gyanakodni, hogy nem jó a kereső!
Meg is találtam ezt, amiről most Te is írsz.
[link]
Volt is ott valami vitaszerű a ramdisk- ről whbear ft- vel, hogy az- e a tmp v. nem az.
Most már így emlékszem is a Kapitány eligazítására ezzel kapcsolatban!
Köszi az Arch- os linket, átböngészem, ezeket jó párszor el kell olvasnom, hogy valami leessen belőlük!
-
válasz
#40553216 #18907 üzenetére
Értem, köszi! Nem biztos, hogy kell ez nekem, de most ennek a hatása alatt megnéztem a /proc mappát és tényleg kiírkál így is mindenféle infókat!
De legalább van fogalmam a dologról.
(#18908) nolika
Nagyszerű, főleg, hogy azt mondtad, nem jön be neked a Unity asztali felület!Feleslegesen dolgoztatsz bennünket.
Mindegy, a Noobs- on akkor is rengeteg témát találsz. -
válasz
_Dumber_ #18903 üzenetére
Jól hangzik, kipróbáljuk! Előbbi threadhez annyit, hogy nekem az rémlik, hogy a /var/tmp- t nem előnyös tmpfs- be tenni.
(#18904) nolika
Előny lenne, ha tudnánk mit sikerült feltelepítened pontosan!Ez az Ambience téma egyik képen eléggé hasonlít az általad linkelt képhez.
Cinnamonra meg ezeket találtam.[link]
[link]Amúgy a fenti linken található noobs- on rengeteg jó témát találni!
-
válasz
_Dumber_ #18900 üzenetére
Köszi, miért jó ez a .cache tmpfs- be rakás? 8 GB memóriánál mennyit érdemes beállítani a or végén?
Ezek a howto- k inkább guruknak készülnek saját használatra, mert én egy kukkot se értettem ebből sem, főleg azt nem, hogy a gyakorlatban ez a /proc mire való!
Viszont köszi!
Itt annyit megértettem, hogy ez a proc különleges eset, "azokat a rendszer generálja abból a célból, hogy sajátmagának információt szolgáltasson önnmagáról."
-
válasz
#40553216 #18897 üzenetére
Okozhat ez nekem gondot egyébként, hogy nem menti el a logokat, hanem felülírja?
Írok egy live- ot penre, új Chakra- ra úgyis kíváncsi vagyok mert DVD- k már nem operálnak új alaplappal.Hogyan ellenőrzöm ezzel a logokat vagyis azt, hogy nem íródik felül? Szerkesszem live- ban az fstabot?
proc /proc proc defaults 0 0
Ez a proc sor nem ismert neked sem?
-
válasz
_Dumber_ #18896 üzenetére
Elgondolkodtam egyébként, ami nem túl gyakori nálam, lehet kiveszem ezt a /var logolást piszkáló sort és meglátjuk mi lesz!
Hirtelen nem ugrik be ez a ramdiskes dolog, hogyan tetted fstabba a .cache- t? A nem tervezett leállást tényleg nem tervezik meg előre az elmü- nél!
(#18895) karamblo Remélem hasznos lesz valami belőle! Azért a Linux és az SSD infókat ne felejtsd el! Ha valami nem tiszta
mindenképp kérdezz, mielőtt cselekszel! Mint látod, mi sem vagyunk guruk a témában, csak erősen próbálkozunk megérteni. Új ez a két dolog még így együtt, nem véletlen, hogy az Ubuntunál is csak az új LTS- től fut a auto TRIM és még azt sem tesztelték minden SSD tipusra!
-
válasz
_Dumber_ #18891 üzenetére
Persze, hogy nem trollkodás ez, ugyanígy vagyok én is, a megértési folyamat elején vagyok, bár elnézve a Flash SSD topic gurujait, nem panaszkodhatunk, mert komoly viták vannak a helyes optimalizálásról, pedig tőlünk jobban értenek az SSD- hez.
Rengeteg helyről próbáltam infókat összeszedni, akkor még ez a cikk sem volt, ami csak egy kiindulási alap lenne Linuxosoknak. Ramdisk- ről máshol olvastam, de jó az a beállítás, külföldi leírásokban általában le is írják a beállítások hátrányait. de ilyet is például Általában újabb SSD újabb Linuxon elég optimálisan működik, legalábbis az Ubuntu 14.04 óta heti fstrimet használja automatikusan Samsung és Intel SSD- n, más esetben be kell kapcsolni. Normál használatnál pedig heti trimmelés mellett nem lehet gond.
Megnéztem ezt a log dolgot, nem ír új logot a /var- ban az I-nex, amit elindítottam.
Minden log csak mai dátumú, no legalább nem fognak itt nekem megbüdösödni!más
Ezt a sort ismeritek az fsatb- ból? Mi ennek a feladata?proc /proc proc defaults 0 0
-
válasz
karamblo #18885 üzenetére
UUID=b69e4324-6363-427b-a95f-b071ffa13fc6 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
Ha már ezt berakod a megfelelő sor helyett, akkor már működni fog a TRIM, ha semmi mást nem állítasz be, akkor is jó lesz.
"A discard hatására az OS közli a vezérlővel, hogy az adott adat logikailag már nem létezik, valósan törölhető, a blokk felszabadítható."
(#18889) tomtyi
Tényleg nem törli a logokat, ezek megvoltak újraindítás előtt és után is, bár a méret változott picit. Igazából, ha törölné se nagyon zavarna, mivel túl sokat nem tudnék analizálni belőlük. -
válasz
karamblo #18887 üzenetére
Milyen Linuxod van pontosan? uname -a parancs kiírja, és pontosan milyen SSD- d van?
Ezeket a parancsokat futtasd le pihenésképpen és tanulmányozgasd, valamint a neked linkelt SSD Linux cikket is nézd át:
sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
ez a parancs terminalból leellenőrzi, hogy az alignálás rendben van- e. Itt, ha nulla az érték,jó az alignálás, de a másik módszer is jelzi, ha rendben van:sudo fdisk -l /dev/sda | grep -E sda[0-9]+ | sed s/*// | awk '{printf ("%s %f ",$1,$2/512); if($2%512){ print "ROSSZ" }else {print "OK"} }' | column -t
sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
ez ellenőrzi, hogy a TRIM támogatott-esudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
SATA link ellenőrzése, ebből megtudod, hogy SATA1, 2 vagy 3 átvitelt alkalmaz a Linux.sudo hdparm -Tt /dev/sda
lemezolvasás ellenőrzésesudo dmesg | grep -i --color ahci
AHCI ellenőrzésesudo smartctl --all /dev/sda
SMART ellenőrzéscat /sys/block/sda/queue/scheduler
noop [deadline] cfq
I/O ütemező ellenőrzése, a bejelöltet használja a meghajtóA megfelelő optimalizálásról szól ez a cikk is, érdemes átolvasgatni és értelmezni. Később jobban ráérek, addig megfogalmazódnak benned a kérdések. Nagyon addig ne változtass semmit, az SSD- d jól elvan anélkül.
(#18882) _Dumber_
A cikket Dumber fórumtársnak is javallom! -
válasz
karamblo #18879 üzenetére
Ejha! Ezt az fstabot érdekesen hoztad össze, az biztos!
Azért a sudo blkid terminal kimenetet majd biggyeszd ide, mert van mit fésülni az fstabodon, SSD- vel kapcsolatos bejegyzések is kellenek majd azon felül, amit a blkid- ből érdemes berakni.
Jól pihend ki magad, aztán majd megoldjuk szakértők segítségével.
Ez is most alakult fstab, új rendszer van SSD- n, de ehhez jobban kell majd hasonlítani az fstabodnak, mint amit bemásoltál:
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=77c25784-65fa-4a22-b7c5-eac5445027b4 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb7 during installation
UUID=d86f7120-35a8-49e2-a09f-9e9c1f9a49e5 none swap sw 0 0
UUID=2fa88d20-a201-40d2-a081-be1a74000196 /media/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=107ca107-b9b5-4af8-ad53-6c714391b3ca /media/Data auto nosuid,nodev,nofail 0 0
# Modification for SSD
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0 -
válasz
nolika #18873 üzenetére
Melyik felületre gondolsz? Ha gnome- ra, akkor van külön Ubuntu Gnome változat is. Megnézhetsz egy MINT Cinnamont is, ha egy jó kezelő felületet is ki akarsz próbálni!
(#18871) max4o4
Ezen leírás alapján csináltam tegnap egy Win 7 pendrive- ot és működött. Az Unetbootin verziójára érdemes figyelni. -
válasz
szundybence #18842 üzenetére
Valami win 8 specifikus gondja van az Unetbootin- nak? Win 7- et simán kiírja Linux alatt.
-
válasz
honda 1993 #18800 üzenetére
Ha a biztonság érdekel: [link]
A baj csak az, hogy ezek a felsoroltak is jórészt Linuxok, amiknek a "logikátlanságával" nem nagyon vagy kibékülve!
illetve hallottam olyat is hogy valaki "osszekapcsolja" a linuxot a windows-al, es ezaltal is biztonsagosabb lehet. de ez pontosan mit is takar ? nem csak azt hogy siman fel van telepitve a win melle ?
Érdekes dolgokat hallassz, az már biztos! Legközelebb, ha ilyen érdekeseket hallassz, gyorsan kérdezz rá a forrásnál!
Az biztos, hogy ha a Linuxot feltelepíted a Win mellé, akkor a Linux ugyanolyan biztonságos marad, mint ha csak magát a Linuxot telepítetted volna fel! Mondhatnám azt is, hogy amíg a legalapvetőbb Linuxos lépésekkel is komoly gondjaid adódnak, addig nem kéne már megint a bonyolultabb dolgok közepébe lavírozni magad, bár tudom, hogy szereted a kihívásokat. Viszont túl hamar elvérzel ezektől! -
válasz
honda 1993 #18766 üzenetére
Ez a Linux bosszúja, Koma!
Túl sokat szidtad, márpedig neki lelke van!
Egyébként, ha ennyire penge vagy Win- ből, akkor miért csak a formázást csináltad Win alól, miért nem írtad ki onnan az iso- t is!
Azt gondolom tudod, hogy Win kiírása pendrive- ra mindíg gázosabb, mint Linux iso- t kiírni.Különben meg amennyit fikáztad itt a Linuxot a Debian topicon, miért nem a Win topicon teszed fel megszokott szinvonalú kérdéseidet? Már csak a telepítési kísérlet során kiírt hiba miatt is okosabban tennéd, ha Win topicon érdeklődnél.
-
Sokunkban merülnek fel időnként az SSD optimalizálásával kapcsolatos kérdések.
Linux és SSD gyorstalpaló címen most került fel egy írás fórumtársunk jóvoltából, érdemes átolvasni!
Ha van valakinek kiegészítése, egyéb észrevétele, ne tartsa magában!
-
válasz
Aethelstone #18514 üzenetére
Van annak most elég baja, ki kell találnia hogy vigye át csakazértis a netadót úgy, hogy ne ugráljon itt ez a sok népség hőbörögve! Az biztos, hogy bevezetnek valamit valamilyen formában, legfeljebb várnak januárig, hogy -20 celsius legyen! Fegyvereseknek meg jó nagy fizuemelés!
-
válasz
Aethelstone #18510 üzenetére
Ilyent mondani a királyról!
Ujjujujjj! Szerintem TEK már el is indult érted!
(#18509) szundybence
Ha a MINT gubancos, akkor nálad az Ubi is az lesz az alapok miatt.
Lehet, hogy ki kéne próbálnod akkor nem Debian alapú disztrót, ha még nem tetted. Manjaro XFCE DE- vel nagyon jó kis fürge disztró, Arch alapú. emiatt a terminalba kiadandó parancsok változnak, de nem vészes, át kell állni. Vagy a Netrunner, van Debianos és Manjaro alapú is belőle. -
válasz
szundybence #18504 üzenetére
Nem tudom itt mi lehet a gond, de amíg kapsz választ, addig nézd át a GRUB- ot, hogy nincs- e valami érdekes bejegyzés benne, ami az alaptól nagyon elüt.
Biztosan meghajtóra telepítetted a GRUB- ot nem partícióra?ALT+ F2
gksu gedit /etc/default/grub -itt tudod szerkeszteni a GRUB- ot, ha kellpélda innen:
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT="3"
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""Fenti linken jól leírják, hogy melyik bejegyzés micsoda, miként lehet módosítani.
(#18507) Dhampir
Ez bizony valóban az eddigi legjobb ötlet!Nekem mondjuk letépték az arcomat, mikor MINT- et ajánlgattam itt az Ubi fórumon, de néha tényleg nincs más hátra!
Támogatom maximálisan! -
válasz
Aethelstone #18496 üzenetére
Tudom, hogy szöcske vagy Te is, nem is rád gondoltam, hogy egy ilyen dolgot benézel! Igazából furcsa ez, mert eddig alapból mindíg jól ajánlotta fel a telepítő a GRUB telepítendő helyét. Azt csak piszkálva lehet elrontani.
Dedikált HDD? Az má' döfi, csak nem Orbán the King dedikálta, legfeljebb csodálkozhatott, hogy milyen fura könyvborítóra kell írnia!
-
válasz
Aethelstone #18492 üzenetére
Az gáz, de ha valamit rosszul csinálsz, akkor elképzelhető, akár az is, hogy rossz helyre próbáltad telepíttetni, ami elég gyakori hiba. sda helyett sda1- re például.
Itt azonban nem is a friss telepítésről van szó, hanem backup készítéséről, mint jelezve volt, a Systemback programmal, ami igen nagyszerű erre a célra!
(#18491) Kendek
Tiszta nekem, amit írsz, valami gond van a GRUB- bal, sokkal jobb, hogy így nem menti át a Systemback a rossz telepítést!Ha nem írod be a figyelmeztetést, az lenne a gond.
Remek alkalmazás a Systemback egyébként, szoktam is ajánlani, ha ilyen kérdés merül fel! Le a kalappal!
-
válasz
V.Stryker #18486 üzenetére
Bocs, hogy segíteni próbáltam. A kérdés azért volt, mert ezeket a belinkelteket a Synapticból lestem ki. Kár egy jogos kérdéstől megbántódni, főleg amiatt, mert volt már olyan kezdő, aki nem is hallott a Synapticról és örült neki, mikor megemlítettem neki!
Sajnos elég nehéz belőni a kérdező tudásszintjét, talán maga a kérdés feltevése az egyetlen szempont ehhez.Újabb kérdésem: El szoktad- e olvasni a segítségképpen belinkelt programok rövid leírását?
Mint ahogyan fórumtársunk már utalt rá, a CheckGmail Features- ben található egy ilyen mondat:
Can be run in multiple instances to check different mail accounts
Use the -profile=[profile name] command-line switch to set up a new accountPróbáld ezt összevetni azzel a kérdéssel:
Olyat keresek, ami egyszerre több gmail fiókot tud kezelni.Újra elnézésed kérem, hogy értelmetlennek gondolható válaszommal mindkettőnk drága idejét pazaroltam!
Nem fog többször előfordulni, kivéve ha külön leírod, hogy akár én is küldhetek javaslatokat!
(#18484) szundybence
Azt jelenti, hogy rakd fel kézzel a GRUB- ot! -
válasz
Fritz Teufel #18471 üzenetére
Biztosan tetszik neki ez az áramlástani feladat is.
Ubuntu a Linux fidesze!
[link] -
válasz
Fritz Teufel #18467 üzenetére
Nem úgy, mint Vida néni a reptéren minap.
(#18468) Aethelstone
Higgadtabban ügyesebb! -
válasz
Fritz Teufel #18465 üzenetére
5 sec volt beírni a 2 kulcsszót és már elő is jött: [link]
Jó a kereső!Nagyon hasznos kis összefoglaló egyébként és gratula a NAV- os melóhoz. Remélem voltál már Amerikában!
-
válasz
szundybence #18388 üzenetére
Ha csak nem direkt akarod látni soxor egymás alatt az avatarod, akkor légy kedves az 5 percen belüli szerkesztési lehetőséget kihasználni a hozzászólásaidnál!
Avatar mellett piros betűkkel írva, zárójelben lévő Szerkesztés szó.
-
válasz
toth_janika #18353 üzenetére
-
válasz
Fritz Teufel #18326 üzenetére
Szerintem ebben a tényleges memória használatot látjuk. Junity az utolsó, nem a KDE!
-
Ez elképzelhető, bár akkora KDE nagyon jó valamiben, ha az összmemória rendszerfelállás után alig több, mint a MINT- é!
A lényeg azonban az, hogy a kérdezőnek ez mit segít abban, hogy az őskövület gépére mi lenne jó?
Különben igaz lehet amit említesz, mert most néztem a Cinnamon 72,5 MB- ot eszik.
-
válasz
Fritz Teufel #18322 üzenetére
Ez érdekes, KDE közel 3x akkora memória igénnyel bír, mint a Cinnamon? Mivel használtam MINT Cinnamont és Chakrát is már, így aszondom, hogy ez a táblicsku a vicc kategória inkább!
A számok mit jelentenének amúgy? -
válasz
toth_janika #18305 üzenetére
Sorry mindkettőtöknek!
Mindíg le szoktam ellenőrizni a linkeket, most nem történt meg!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- ASUS notebook topic
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Diablo IV
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Battlefield 6
- gerner1
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Hisense LCD és LED TV-k
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 08.05
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Eladó Karcmentes állapotban levő Samsung A40 4/64GB / 12 hó jótállás
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest