- Google Pixel topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- iPhone topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Yettel topik
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #27057 üzenetére
Akkor bocsánat, rosszul emlékeztem. Volt már olyan, aki ilyet kreált magának (vagy /efi-t), csak az önmagában még nem EFI-s telepítés és gondot okozott.
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #27055 üzenetére
A /boot/efi nem jó megoldás, felesleges bonyolítás.
Magát az EFI partíciót a fájlrendszer megadásnál jelöli ki az ember és nincs csatolási pontja.
swap-nál a none rendben van. -
lev258
veterán
válasz
Merula Alba #27045 üzenetére
Eleve nem is lett volna szükség külön /boot partícióra. Amennyiben jól értem.
-
lev258
veterán
válasz
csongi #27008 üzenetére
Akkor fstab-ról még nem hallottál.
sudo blkid
Ez kiír sok okosságot az egyes partíciókról. Ezután
gksu gedit /etc/fstab
Itt egy új sorba beírod a megfelelő partícióazonosítót, csatolási pontot, meg pár dolgot. Ha megmutatod az első parancs eredményét és megmondod, melyiket akarod automatikusan csatolni, segítünk a többiben.
Arról viszont tudnod kell, hogy egyrészt NTFS partícióra kisebb sebességekkel dolgozik a Linux, másrészt a torrentek nagyban tudják növelni az NTFS töredezettségét. Linux alól viszont nem tudsz töredezettségmentesítést futtatni, ahhoz Windows kell. -
lev258
veterán
Általános válasz.
AMD videókártya esetén érdemes minél újabb verziójú rendszert használni. Esetleg nem árt megnézni dmesg-ben, minden megfelelő-e, nincs-e valami bug, van-e rendes dpm. Vezérlésre lehet használni a radeon-profile programot.
Másik lehetőség, ha az ember olyan régebbi rendszert használ, amihez még van működő fglrx driver. Ekkor a Catalyst Center-ben lehet vezérelni, egyéb módon nem. -
lev258
veterán
válasz
saelin #26965 üzenetére
Különbséget kell tenni két dolog között.
Az új Szoftverközpont "kínálata" jelenleg szegényesebb, de ez folyamatosan bővülni fog, ahogy a szoftverek átesnek a megfelelő vizsgákon. Ami még oda nem került be, azt továbbra is tudod telepíteni Terminálból, Synaptic-ból, vagy akár a régi (korábbi) Szoftverközpontot is felrakhatod addig.
Vannak olyan szoftverek, melyek fejlesztése már leállt, nemcsak támogatásuk nincs, de már nem is működnek újabb rendszereken. Az ilyenek természetesen törölve lettek a szoftvertárolókból is.
Az új Szoftverközpont kicsit nehézkesebb, de emögött az is ott van, hogy a frissítések egy része is ezen keresztül elérhető, telepíthető. Így aztán induláskor ezt a listát is be kell töltenie, meg sok egyebet. Idő kell még, hogy kialakuljon, kifejlődjön. -
lev258
veterán
válasz
Dhampir #26951 üzenetére
Egyes AMD cuccoknál vannak még bug-ok, a múltkor írtam a kernelcserémről, amivel nálam a dual-VGA-s gép vált használhatóvá.
A Mint ilyen téren nem jobb, legfeljebb bugmentes kernel (vagy kevesebb bug-ot tartalmazó) kernel van benne.
A bugmentes-t értsd úgy, hogy a te hardveredet tekintve az. -
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #26946 üzenetére
Sajnos előfordul, hogy kalibrálási gondok vannak pl. rossz offset, ...
Talán majd javítva lesz később.
A microcode egy frissebb cpu firmware-t telepít. Fel lehet tenni, de nélküle is elleszel. A 16.04-esben jelent meg először ez az opció, de előtte sem panaszkodott senki, hogy gond lenne a régivel. -
lev258
veterán
válasz
ampulla #26937 üzenetére
UEFI-nél talán annyira már nem egyértelmű a helyzet, de korábban a Windows bootloader felülírta a Grub boot bejegyzését a lemezen, ha később települt. Így aztán újra kellett tenni az utóbbit.
Elvileg UEFI-ben ezek egymástól függetlenül, egymás mellett képesek létezni. De én se tudom, csak tippelek. Nincs Win-em. -
lev258
veterán
válasz
#63761920 #26924 üzenetére
A 16.04-es rendszerek ezt írják ki. Nem kell vele foglalkozni.
Tessék megismerkedni a Grub-bal (valójában Grub2-vel). Vagy inkább ne nyúlj hozzá, ha nem ismered.
t72killer: Elvileg az Ubuntu és variánsai rendelkeznek secureboot-os aláírással. Érdemes megnézni, milyen partíciók és valódiak-e. Újabban a Windows preferálja a dinamikus partíciókat, ami csak a rendszeren belül létező valami. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Még mindig komoly információhiányban szenvedsz.
A gyári AMD driver nincs többé, új rendszereken már semmiképpen sem használható. A nyílt driver van, amit maga az AMD fejleszt és egyes videókártyáknál már a korábbi fglrx-nél (vagy épp Crimson-nál) is jobb teljesítményt ad.
A tiéd GCN előtti, így kevesebb szeretetet kap tőlük, de ha még most nem is, hamarosan eléri azt a teljesítményszintet, ami várható tőle, amire képes.
core2: Kivéve akkor, ha a régi kártyához is régen adtak ki legacy drivert. A nyílt meg küzd, megy előre a sötétben. -
lev258
veterán
válasz
t72killer #26914 üzenetére
Az nem gond. Viszont úgy értettem, egy adott kernelhez több csomag tartozik, szükséges a kernel teljes mértékű telepítéséhez.
Mindjárt megírom, melyek kellenek neked.
64 bites procihoz kell a két generic "amd64"-es csomag, valamint az "all" szót tartalmazó is.
Ez a szentháromság adja a kernelt. -
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #26892 üzenetére
A Windows-on belül fontos kikapcsolni a fastboot-ot, nem a BIOS-ban (ott a secure-t elegendő).
-
lev258
veterán
AMD-vel kapcsolatban.
16.04 alá jelenleg nem lehet zárt drivert feltenni, a nyílt van, amit használ.
A fekete képernyőre meg lehetne próbálni a nomodeset parancsot, amennyiben nem az egész fekete (van kezdeti kép-Grub vagy valamilyen választási lehetőség).
Előfordulhat az is, hogy kernel problémába futottatok, nálam volt ilyen dual-VGA-s gépen.
Esetleg várjátok meg a 16.04.1-et, vagy megpróbálok egyenként segédkezni nektek. -
lev258
veterán
válasz
Oryctolagus #26853 üzenetére
Az usb-n keresztüli internetkapcsolat egyáltalán nem triviális. Utána kellene nézni, hogyan kell beállítani.
-
lev258
veterán
válasz
Oryctolagus #26849 üzenetére
usb-kábelen?
-
-
lev258
veterán
válasz
#63761920 #26776 üzenetére
A parancs az, ami indítja. Jelen esetben az, amit te a névhez írtál.
A kolléga észrevétele jogos. Miért arról a honlapról töltögetsz fájlokat, amikor ott van a rendszer tárolóiban?
Ha a Szoftverközpont elindulásával gondok vannak, indítsd Terminálból, hogy kiderüljön, ki a gond. Mert valami biztosan el van romolva. -
lev258
veterán
válasz
gratzner #26761 üzenetére
Elnézést kérek. Nagyon úgy tűnik, hogy valami véletlen volt, amikor működött nálam. Most már folyamatosan dobálja az AMD videókártyával a hibát.
Akkor a probléma mégsem oldható meg az új kernellel. Vagy még újabb kellene hozzá, vagy frissebb Mesa csomag.
Javaslom, maradj még a 14.04-nél és majd néha ránézek, hogy áll a helyzet. -
-
lev258
veterán
válasz
gratzner #26743 üzenetére
A 16.04 ebben a tekintetben mérföldkő, de azért bug-ok is akadnak. Nekem épp tegnap sikerült beállítani az ideális megoldást a dual VGA-mra (Intel, AMD).
Próbáld a következőt:
[link]
[link]
[link]
Ezeket letöltöd, telepíted.
Telepíteni úgy a legegyszerűbb, hogy elnavigálsz a letöltési mappába Terminálban és kiadod a
sudo dpkg -i linux-headers-4.4*.deb linux-image-4.4*.deb
parancsot. -
-
lev258
veterán
válasz
gratzner #26733 üzenetére
pastebin-re áttettem. Kérlek, ilyen hosszú szövegeket ne másolj be direktbe legközelebb.
-
lev258
veterán
válasz
koviamy #26717 üzenetére
A Wine-os dolgokhoz nem sok köze van annak, hogy melyik rendszert (verziót használod).
A Xara-t megpróbálhatod .deb csomagból telepíteni, aztán kiderül, a függőségek okoznak-e gondot. Ahogy látom, már évek óta nem fejlesztik, ugyanaz a verzió van mindegyik rendszerben.
A Handbrake benne van a tárolókban, ahogy az mkvmerge is. A Krusader meg lerántja magával a fél KDE-t, ha nem tévedek. -
lev258
veterán
válasz
koviamy #26713 üzenetére
Én azért örülök neki, mert AMD támogatásban a 16.04 egy mérföldkő. Egyébként nálam is arra jó, hogy komolyabb programok, esetleg játékok fussanak vele, amik nagyobb teljesítményt igényelnek.
Amit az avidemux-szal kapcsolatban említettél, úgy tudom, ők még nem adtak ki csomagot a xenial-ra, forrásból fordítva meg nem tudom, megvan-e minden függőség (megfelelő verziók). -
lev258
veterán
válasz
koviamy #26698 üzenetére
Na, sikerült megoldanom az AMD gondomat is, most már tökéletes.
Ha az AMD-t akarom használni, Terminálból bármely programot el tudom indítani úgy, hogy azt használja. Semmi kijelentkezés, újraindítás nem kell. Minden más esetben megy az Intel és az AMD "lekapcsolt" állapotban van.
Kérek egy vállveregetést. -
lev258
veterán
válasz
koviamy #26694 üzenetére
Használok Ubuntu Mate 16.04-et, valamint Ubuntu 16.04-et (Unity-vel és Mate-vel is).
Nekem nincs vele bajom, nincs hiányosság.
Két problémával találkoztam, ami szerintem összefügg és egyértelmű bug. Frissebb kernel valószínűleg megoldaná, de még lusta voltam kísérletezni. A dual VGA-s gépemmel kapcsolatos, az AMD driverrel. Mivel az Intel is elég nekem, így nem okoz fennakadást.
Ami fura, hogy a frissítések két blokkra vannak szedve. Az egyik része a Frissítéskezelőn keresztül zajlik, míg a másik a Szoftverközponton keresztül. -
lev258
veterán
válasz
Oryctolagus #26664 üzenetére
Videókártya? A verzió ugyanaz? Try-t választva is ez a helyzet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Nintendo Switch 2
- Google Pixel topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Formula-1
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3 Gamer notebook.I5 10300H / 16GB DDR4 / GTX 1650 / 250SSD +500HDD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged