- Google Pixel topik
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Yettel topik
- Netfone
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Mobil flották
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
válasz
Dhampir #35974 üzenetére
Én már 16.04 óta uefi-t használok, sosem volt efi-hez köthető gondom. Ha támogatja az eszköz akkor érdemesebb arra váltani. Secure boot-ot ha nem indokolja semmi akkor ne kapcsold be, de ha érzel magadban elég kihívást akkor igen. Nálam be van kapcsolva (dual boot-os a gép és kell a win-nek) és vitrualbox-szal voltak gondjaim, de urrá lettem rajta. És ha jól olvastam akkor nvidia drivereknél is előfordulnak problematikák.
-
sonar
addikt
6.10 szépen megy uefi-vel. Régebbieknél volt, hogy elsőre nem jött össze és én hagytam is akkor a legacy-t
De tapasztalataim alapján leginkább "vas" függő volt, hogy 6.x mennyire supportálta az uefi-t
viszont ami még érdekesség, hogy uefi-ben sokkal gyorsabban indul a rendszer. -
sonar
addikt
Nálunk melóban van saccra 1500 végpont. És switch monitorozással szoktuk kiszűrni, hogy bizonyos linkek többet mennek 100-on, mint 1000-en. Aztán ha lemegyek és megnézem akkor látom, hogy vagy nem lett belenyomva minden ér koppanásig vagy csak az erek vannak a dugóban.
Szívatós tud lenni az biztos. -
sonar
addikt
válasz
peterattila #35582 üzenetére
Az én tippem: gpu acceleration. (nekem chrome-nál szokott ilyet csinálni ha be van kapcsolva, FF-nél meg pöpec)
-
sonar
addikt
válasz
halhatatlan #35339 üzenetére
Openshot helyett shotcut-ot ajánlanám.
Egyiket se egyszerű megszokni, de shotcut-tal én sokkal több mindent tudtam megcsinálni.
Érdemes ezt a repo-t használni ha friss verziót szeretnél:$ sudo add-apt-repository ppa:haraldhv/shotcut
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install shotcut -
sonar
addikt
No kérem XRDP nél nem kell semmit se mókolni.
A baj az szokott lenni, hogy nem a latest verzió van a gyári tárolókban és ez a szivás forrása
[link]sudo add-apt-repository ppa:hermlnx/xrdp
sudo apt-get update
sudo apt-get install xrdpIlletve ami még szokott lenni, hogy a remmina néha a felbontást nem jól kezeli. De nekem minden problémám megszünt ha az utolsó xrdp-t használtam.
Illetve nagyon nagyon ritkán tapasztaltam olyat, hogy xrdp service-t újra kell bökni. -
sonar
addikt
Hi,
Ha esetleg vki ubuntu serverre akar gui-t meg xrdp-t akkor:
apt-get install xubuntu-desktop xrdp
systemctl enable xrdprestart után már lehet is próbálni csatlakozni.
Tesztelve 16.04-en
Csak azért írom le ide is mert a net tele van jó sok tippel... -
sonar
addikt
válasz
Victoryus #34813 üzenetére
Oké, látszik is, hogy változik a default gw és tuti ez okozza a gondot.
Csak azt nem értem ha NAT-olsz enp0s8-as interfacen akkor miért akarsz azon pingelni egy másik 192.168-as cimet? Bocs, hogy ezt mondom, de szerintem nem teljesen érted, hogy mit is akarsz és emiatt van a kavar.
Skicceld le magadnak, hogy mit akarsz és meg fogsz világosodni (vagy mi is)
Ha csak az a cél, hogy a két VM-et elérd és ők is elérjék egymást akkor NAT helyett válassz bridge-t (és akkor úgy fog viselkedni, mintha az otthoni kis routeredbe dugtad volna a gépeket)Vagy pingnek add meg, hogy melyik interfacen menjen ki. ( -nagyí, mint Interface )
ping -I enp0s8 ....
Vagy az interface down/up -pal állitsd vissza a route-otip set dev enp0s8 down;ip set dev enp0s8 up
Bár továbbra is kérdés, hogy mi a konkrét cél -
-
sonar
addikt
válasz
Csontbrigád #34796 üzenetére
Googli szerint már támogatott. De mondjuk ha nem megy akkor vennék vmi ilyet: [link]
-
sonar
addikt
válasz
Victoryus #34793 üzenetére
Helló,
ubuntu servert még nem használtam gui-val, konfigolni én mindig csak parancssorból. A gui-val az a baj, hogy felületenként eltérhet, hogy mit, hogyan kell csinálni. Sajnos ebben nem tudok segíteni.
Tab meg szivatós tud lenni, de vim/vi sed-del pikk pakk ki lehet cserélni mondjuk 4 space-re.sed -i 's/\t/ /g' filename
zentyal-ra meg kéne vmi konkrétabb infó. Ez így túl általános.
-
sonar
addikt
válasz
Victor Súgó #34705 üzenetére
Nézd mivel a probléma nem általános ezért vmit félrenyomtál v vmi konfigot nem jól csináltál.
Ehhez nem kell tudomány. Én leírtam, hogy mi a debug első lépése. Aztán onnan lehet menni jobbra balra.
Aztán vpn-hez visszatérve, ki lehet próbálni live rendszerrel, hogy mit csinál. Esetleg másik distróval.
Kb 1 óra alatt elég sokat lehetne nyomozni.
És ez nem ismeret kérdése, nem sok emberrel fogsz itt találkozni aki pont ilyen hibát látott és megoldott. -
sonar
addikt
válasz
Victor Súgó #34703 üzenetére
Igen, eddig nem sok konkrétum hangzott el. Leginkább monológok amiket leírsz.
Ha segítségét szeretnél akkor úgy írd le, de tőlem sztorizgatással is tömheted a fórumot. Izgalmas lehet amiket irsz, egy kevésbé hozzáértőnek. De se konkrét probléma és se konkrét megoldás még nem hangzott el. -
sonar
addikt
válasz
Victor Súgó #34699 üzenetére
Mivel csak általánosságban beszélünk ezért azt mondom, hogy vmit félrenyomtál.
-
sonar
addikt
válasz
Victor Súgó #34697 üzenetére
Meg kéne nézni az interface konfigokat és a route táblát mind két esetben
parancsok:
ip
ip route
Aztán lehetne nézni mtr-rel, hogy merre mennek a csomagok -
sonar
addikt
-
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Ubuntu automatizált installról találni vhol vmi jó kis leirást?
Vmi hasonlót keresek, mint a RedHat/CentOS-nál a ks (kickstart) file-ok.
PXE boot, package lista, mindenféle konfigurálás (különösen hálózat és particionálás) -
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #34333 üzenetére
Már hogyne lenne. NAT mögötti gépek alapból egy csomó külső támadás ellen védettek.
Pl.:Melyik szolgáltató szereti ha a zombi hálózatot üzemeltetnek rajta keresztül?
Igen az IPv4 cimek elfogyása hozta a helyzetet, de szerintem ha jól van konfigolva akkor abból alap esetben nem tünhet fel semmi. -
sonar
addikt
válasz
Core2duo6600 #34172 üzenetére
getent group
ami mindent mutat
Mert ha van ldap akkor a /etc/groups nem biztos, hogy a teljes képet mutatja -
sonar
addikt
válasz
Core2duo6600 #34152 üzenetére
Lehetnek egyszerre 2 csoport kezelésében is ? - sima posix jogosultságokkal nem. De ha létrehozol egy harmadik csoportot és az előző kettő tagjait bele rakod.
Vagy pedig ACL-t kell használni. (ez némileg bonyolultabb, de csak először. A lényeg, hogy több csoportot, usert tudsz definiálni akiknek személyre szabott jogosultságokat tudsz adni, és ezeket örököltetheted is)Valamint van - e olyan program ami a termináli szinten, de grafikusan kezeli a jogokat ?
Sejtem, hogy mire gondolsz. Én nem tudok ilyenről -
sonar
addikt
válasz
Core2duo6600 #34131 üzenetére
listázd ki a jogosultságát.
-
sonar
addikt
válasz
Core2duo6600 #34126 üzenetére
Egészen addig amíg nem visz el túl sok felesleges időt. Csak, mint alternatíva mondtam.
-
sonar
addikt
válasz
Core2duo6600 #34124 üzenetére
mondjuk akkor ftp helyett jobban járnál egy samba-val és akkor nem kéne feltöltögetni amit csinálsz
-
sonar
addikt
válasz
Core2duo6600 #34119 üzenetére
Nos ez egy public szerver lesz v otthoni tesztelgetős fejlesztős?
Én egyébként igy szoktam
ezzel inditok: chmod -R 2770 /var/www : hogy öröklődjenek a jogosultságok
és akkor beáll minden jogosultság
directoryra 770
file-okra: 660Illetve find-dal is végig lehet pörgetni
find /var/www -type d -exec chmod 2770 {} \;
find /var/www -type f -exec chmod 0660 {} \; -
sonar
addikt
Sziasztok,
gnome3 felület-en scriptből beállítok egy hátteret, de egy idő után mindig visszaáll a defaultra.
Mi a bánat lehet?gsettings set org.gnome.desktop.background picture-uri file:///root/Pictures/hostname.jpg
gsettings set org.gnome.desktop.background picture-options "wallpaper" -
sonar
addikt
válasz
Core2duo6600 #34097 üzenetére
Szia,
Van hálód a virtuálgépen? Tudsz pingelni vmi külső servert?
-
sonar
addikt
válasz
#61392896 #34064 üzenetére
Lehet ragaszkodni a gui-hoz, de néha át kell lépni a korlátokat, mert nem minden eszközhöz gyártottak frontendet mert veszít a képességekből.
Egy gui-s megoldást javasoltak (lemezek).
A másolásos felülíráson amit még tudok javasolni, hogy beteszel egy live CD-t, indítasz egy telepítőt és a titkosítást beállítod. Majd eltörlöd a végén az összes particiót (gparteddel) -
sonar
addikt
válasz
#61392896 #34062 üzenetére
Figy ha már 5hsz-t irtál, de egy parancsot se vagy hajlandó begépelni akkor másold teli lemezt régi magyar nótákkal (de csak gui-ból
) aztán had örüljön az aki esetleg visszaállítja. Garantálom, hogy a második Bangó Margit szám után abbahagyják
Esetleg a PakoJambo 24h-s változatát klippel együtt még tedd rá -
sonar
addikt
válasz
King Unique #34034 üzenetére
Ez egy kisérleti kreténség kollégát idézve: törmelékből
-
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #34031 üzenetére
Ha szarul particionál akkor abból galiba lesz. Szerintem legyen kezdő Ubuntu Linux a topic címe
Nem előnyöket soroltam hanem lehetőségeket, amik adott esetben előnyök lehetnek.
Van otthon olyan gépem ahol tök jó, hogy a /boot egy kis méretű ssd-n van, a / egy másikon, és a /home meg a disk-en. Tőlem mindneki úgy csinálja ahogy akarja.Csak jeleztem, hogy van más megoldás is és van létjogosultsága.
-
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #34016 üzenetére
A kérdésben érzek némi iróniát.
A kezdő usernek nem biztos, hogy előnyére válik. Lehet, hogy a linux sem..., Kérdés, hogy nyitott-e a tanulásra, kísérletezésre és a megszerzett tapasztalatok alapján el tudja majd dönteni, hogy neki mi a jó.
Amit én hiányolok újabban a sok sok hsz-ből, hogy a téma nincs körüljárva, el van döntve, hogy xy kezdő és ne is csinálja másképpen, de a topicot mások is olvassák akik néha ötletet merítenek egy egy jó hsz-ből (jó magam is így vagyok ezzel). Vagy csak tágul a világ, hogy tudnak róla, hogy lehet másképpen is.Egyébként, én a következők miatt szoktam külön szedni:
#1 - ha fontos a biztonság akkor fstab-ban read only-ra van csatolva. Ez miatt nem tudnak neki könnyen minden hülyeséggel odacseszni. Természetesen ha frissíteni kell akkor újra kell csatolni. De sok helyen "unattended" frissítést szoktam beállítani, mert maguktól még arra is lusták, hogy kattintsanak párat...
#2 - legacy rendszerre is tudsz gpt particiót csinálni
#3 - a további szeparálással elérhető, hogy ha elfogy a hely akkor is el tud indulni a rendszer
#4 - mert én így szeretem
btw - Mint-nél (is) én manuálisan szoktam megadni, hogy mit hova csatoljon és még egyszer sem volt problémám vele. így/boot
/boot/efi
/
/home -
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #34000 üzenetére
Miért is aggályos külön rakni?
Én (is) szeretem szétszedni. Egyetlen gond vele ha nincs takarítva akkor elfogyhat a hely. Bár a 2Giga jó sokáig elég szokott lenni.Egyébként a gond szerintem az, hogy az efi-t a /boot/efi-be kell csatolni.
# lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 278.5G 0 disk
├─sda1 8:1 0 1G 0 part /boot/efi
├─sda2 8:2 0 1G 0 part /boot -
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #33981 üzenetére
Ezzel csak az a baj, hogy a legacy support egyre inkább háttérbe szorul.
Server fronton nem egy kártya van ami már nem igazán tud legacyban bootolni.
Lassan de biztosan ez is kikopik, mint a 8bit, 16bit, 32bit...
Lehet mellette kardoskodni, de a trend egyértelműen az uefi -
sonar
addikt
válasz
Core2duo6600 #33799 üzenetére
Ott pedig a jelszó nélküli megosztás lesz a probléma.
Egyszer elmented a windows-ban a jelszót és soha többet nem kell beirkálni.
A net use-os parancsot kiegészíted/PERSISTENT:YES
-szel -
sonar
addikt
válasz
Core2duo6600 #33796 üzenetére
próbáld meg windows parancssorból
Kérd le, hogy van-e már vmi authentikált v beragadt kapcsolatodnet use
Ha van akkornet use /d \\ipcim
Manuálisan csatold fel. Max visszaad vmi használhatóbb üzenetet.net use \\IPCIM /USER:felhasználó jelszó
felhasználó - amivel a sharehez kapcsolódsz! samba configban ami van -
sonar
addikt
válasz
Core2duo6600 #33793 üzenetére
Melyik irányba nem megy a ping?
win10-ről -> ubuntu v ubuntu -> win10 v mindkettő -
sonar
addikt
válasz
Core2duo6600 #33775 üzenetére
Szia,
hasonlóan, mint az allow-nál:
host deny = ip cim -
sonar
addikt
válasz
Core2duo6600 #33711 üzenetére
Akkor én a samba megosztást variálnám meg. Talán az lenne a legegyszerűbb (ha fix ip-s az otthoni rendszered)
Elvileg létezik hosts restriction amit ha a share konfig részbe irhatsz
pl.:# 1 IP
hosts allow = 192.168.1.11
# több IP
hosts allow = 192.168.1.11, 192.168.1.22
# subnet (192.168.1.1 - 192.168.1.254)
hosts allow = 192.168.1.11 / 255.255.255.0De próbáld ki, erre nem tenném rá a bal h3rémet.
-
sonar
addikt
válasz
Core2duo6600 #33709 üzenetére
ACL - access control list
kinek milyen jogosultságai vannak: ls -lh /media/torrent
mondjuk tudna segiteni a dolgon ha elmondanád, hogy mivel éred el most a gépet. (file megosztás?)
Vagy mi alapján telepítetted (van elég gázul kidolgozott telepítő leírás a neten...) -
sonar
addikt
válasz
Core2duo6600 #33707 üzenetére
Hmm igy elsőre ACL-lel biztosan megoldható a dolog.
De agyalós, mert ha csak te férsz hozzá akkor ugye a transmission se fér hozzá
Esetleg a te useredet hozzáadod a transmission groupjához és figyelsz rá, hogy 770 -val jöjjenek létre a fileok, könyvtárkat (az utolsó 0 fontos mert ugye az az others)És akkor vmi ilyesmi megosztást tudnék elképzelni:
[torrent]
comment = torrent
path = /media/torrent
browsable = yes
directory mask = 0770
create mask = 0760
read only = No
force create mode = 0660
force directory mode = 0770
use sendfile = Yes
hide special files = Yes
hide unreadable = Yes
browseable = No -
sonar
addikt
hali,
bitbox böngészőt próbálta már vki?
-
sonar
addikt
válasz
360xbox360 #33628 üzenetére
Hát én is azt mondanám, hogy a kedves win kavar vmit.
#1 - én a floppy-t ki szoktam venni a boot sorrendből, nem mondom, hogy az a gond, csak engem mindig is zavart
#2 - Liveban megy a dolog? ISO checksum-ja rendben van?
#3 - ubuntu server install, tehát nincs gui, ha ez sem indul akkor a paravirtualizáció megrottyant. -> Agyalás -
sonar
addikt
válasz
360xbox360 #33623 üzenetére
Vmi konkrétumot mondjál már a virtuál gépről. Ez igy full levegőbe beszélés.
Print screen a beállitásokról, melyik iso-t tetted fel. Live v install... -
sonar
addikt
válasz
360xbox360 #33616 üzenetére
Milyen ubuntu-t? (32 v 64 bit?) Vbox beállításait jó volna látni. Egyáltalán milyen host OS-en milyen verziós vbox-szal?
-
sonar
addikt
válasz
Core2duo6600 #33489 üzenetére
Milyen HW?
-
sonar
addikt
Helló,
(g)ufw -vel, hogyan tudom külön kontrolálni az ipv6 meg az ipv4 rule-okat?
akárhogy nézegetem nem igazán értem. Hiába mondják, hogy az az iptables-be irogat. Hát én annak a nyomát se látom. Inkább egy másik solution a netfilterhez. -
sonar
addikt
válasz
velizare #32530 üzenetére
Meg ugye a rootnak fent szoktak tartani 5% helyet, amit nem látsz. (mondjuk ez nálad én többnek érzem)
Adott partición megnézni, hogy mennyi a reserved space
sudo tune2fs -l /dev/sdx1 | grep ‘Reserved block count’
adott partició-n 0% hely fenttartása: (felszabaditása a fentartott helynek)
sudo tune2fs -m 0 /dev/sdx1
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Google Pixel topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Android szakmai topik
- Kutya topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest