- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- T Phone 2 Pro - majdnem mindenben jobb
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
- Yettel topik
- Mobil flották
Hirdetés
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave™
nagyúr
válasz
Mtbsrác #35275 üzenetére
Nem ahhoz kell hozzáadni, hanem a rendszerhez: /home/user/.fonts mappát hozd létre ha nincs és oda másold be őket, ennyi az egész.
betűtípusokat lehet találni pl. a fonts.google.com oldalon, a csomagkezelő is tud letölteni vagy professzionálisabb és ingyenes változatokat a befonts.com oldalról.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Oposzumtoszó #34923 üzenetére
Böngészőből megy a OneDrive is. A Dropboxnak van rendes kliense, az kiválóan megy. Vagy alternatíva pl. egy Synology NAS, annak is van kliense és Android app is (privát felhő).
-
Dave™
nagyúr
válasz
Oposzumtoszó #34921 üzenetére
Office futtatható Wine alatt (de azért nem tökéletes), OneDrive böngészőből (nincs kliens). Hosszabb távon nem érdemes ezekhez ragaszkodni (na jó, az Office megkerülhetetlen, de arra pl. ott van egy virtuális gép is). Ha nem kell másoknak elküldeni szerkeszthető formában, többnyire jó a LibreOffice is.
-
Dave™
nagyúr
válasz
#61392896 #34068 üzenetére
Na látod, megy ez neked
Ilyet sajnos nem tudok, de van pár tipp fentebb, hátha valamelyik szimpatikus. Az ilyen "tisztító" programok Windowsos berögződések, szerintem azt engedd el.
ubyegon2: szerintem ez két külön kérdés volt, két külön célra. Utóbbinak mondjuk sok értelme szerintem nincs.
-
Dave™
nagyúr
válasz
#61392896 #34050 üzenetére
A gnome-os disks (magyarul lemezek) esetén lehetőség van a formázásnál nullákkal teleírni a lemezt, grafikus megoldásból ez elég egyszerű.
Alternatívaként terminálba
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdb bs=1M
(az sdb helyére a megfelelő lemezt kell behelyettesíteni, ha két meghajtó van és nem a rendszer meghajtóról van szó akkor az sdb lesz az nagy valószínűség szerint). -
Dave™
nagyúr
válasz
Frawly #33946 üzenetére
Nekem úgy rémlik azért dobták, mert ki akartak vonni erőforrásokat költségcsökkentés címén, és a Unity emésztette fel az erőforrások nagy részét. Sokkal könnyebb út a minimális hozzájárulás a Gnome-hoz, így olcsóbb is. Persze sokaknak nem tetszett a Unity, ami azért vicces mert a Gnome 3 nagyon hasonló logikában és felépítésben, csak (alapból) sokkal rondább és kisebb funkcionalitású. Az a 90-95% nekem eléggé optimista becslésnek tűnik, a HUD, global menu, integrálódó fejléc stb. nem tudom mennyire megoldható Gnome alatt, arról nem is beszélve, hogy mindenhez plugin kell, míg a Unity ezeket alapból tudta. Kb. egy hete egyébként én is Gnome-ot használok újra, de csak azért, mert a Manjaro-s változat meg tudott győzni arról, hogy lehet ezt jól is, az alap Gnome annyira fapados, hogy tényleg el tudj venni az ember kedvét az egésztől.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Necroman_Mk2 #33937 üzenetére
Az alap Gnome és a Unity között elég nagy a különbség használhatóságban és küllemben. A Unity ellen szól viszont, hogy már nem fejlesztik és régebbi Gnome-ra épül. Sajnos az Ubuntu-féle Gnome túl közel van az alaphoz, nézd meg pl. egy Live Manjaro Gnome-ban hogyan fest, aztán alakítsd át a szükséges mértékben.
-
Dave™
nagyúr
válasz
#37391872 #33467 üzenetére
Nem emlékszem mikor láttam utoljára bármit, ami fájlok alapján játszik le, nem pedig a metaadatok alapján. Csinálj valami zenelejátszó szoftverrel m3u listákat albumonként, az elég gyorsan megy és ezeket játszd le. Ha meg hiányoznak a tagek, arra is vannak online adatbázisok, és albumcím alapján ki tudják tölteni, hirtelenjében csak egy Windowsos szoftvert tudok mondani, a Helium Music Managert, de biztos van alternatívája.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Slownz #33444 üzenetére
Valószínűleg a gamma lesz a ludas, azt X-ben lehet állítani. Ubuntu alatt nekem más gammát adott a Displayport, meg mást a DVI, azóta cseréltem disztribúciót, gépet meg megjelenítőt is, nincs is problémám, de nem tudom mi okozta, csak azt, hogy egyértelműen alacsonyabb volt a gamma, mint kellene.
-
Dave™
nagyúr
Annak leginkább történelmi okai vannak, az Ubi régebben is Gnome alapú volt, meg a Unity is a Gnome-on alapult részben. Számomra irreleváns hogy melyik a legelterjedtebb (egyébként a Gnome az), azt használom amelyik a legjobban megfelel az igényeimnek.
A legtöbb alkalmazás GTK alapú, bár ez ismét mellékes, lévén KDE-n is nagyon szépen bele tudnak simulni a Qt-s környezetbe. Ugyanez fordítva nem igaz, a Qt-s alkalmazások borzasztó bénán festenek GTK környezetben.
Általánosságban elmondható, hogy a Gnome (meg a GTK alkalmazások többsége) az egyszerűségre, letisztultságra fókuszál, a KDE (meg a Qt alkalmazások zöme) pedig a testre szabhatóságra, funkciókra, paraméterezhetőségre.
-
Dave™
nagyúr
Gnome memory leak a 3.26-tól, a 3.28 is érintett.
-
Dave™
nagyúr
válasz
#19482368 #32454 üzenetére
Nincs feltörhetetlen rendszer, te viszont sem ismert, sem érdekes célpont nem vagy, így teljesen felesleges aggódni ezeken. A Wayland jelen állapotában még erősen béta, fejlesztés alatt áll, egyszer majd jó lesz, addig meg itt a már bizonyított X. Hülye analógia, de kb. utcára sem érdemes kimenni mert a fejedre eshet egy tégla, de otthon se maradj mert ráeshet egy repülő a házra.
-
Dave™
nagyúr
Na megnéztem, mpv-vel simán megy. Ha viszont nincs felcsatolva az SMB megosztás, akkor a film sem megy, maximum ha engedélyezve vannak a vendég hozzáférések gondolom. Ezt érteni nem értem miért így van, és elég fura, de ennyi belefér.
Az XFCE volt sokáig az alapértelmezett, aztán már van mindenféle. Amikor megjelenéskor kipróbáltam a 17.10-et már elég fura volt a GTK környezet, rengeteg olyan dolog hiányzott, amit időközben megszoktam és megszerettem. Ha egy éve valaki azt mondja nekem hogy KDE-t fogok használni (és még szeretni is fogom) lehet körberöhögöm, aztán lám.
-
Dave™
nagyúr
Ja oké, nem követtem az eseményeket
Hamarosan összeszedem magam és megírom (most már tényleg) a Manjaro KDE-t bemutató cikkem, hátha kedvet kapsz valami rendes rendszerhez
Ha jól rémlik még te írtad régebben hogy KDE alatt SMB esetén nem megy a lejátszás, és tényleg! Nekem korábban fel volt mountolva, úgy természetesen megy, de ha csak ideiglenesen akarsz megnyitni egy SMB megosztáson egy videót, akkor az valóban nem fog menni. VLC-vel kikerülhető a dolog (a beállításokban meg kell adni a felhasználónevet és jelszót), egyébként meg ha felcsatolod akkor megy simán bármivel. Erre azt mondom hogy tényleg problémás, állítólag a Gnome alatt a gvfs vagy mi miatt működik, csak KDE alatt nincs ennek megfelelője. Csak most jutott eszembe hogy régebben szóba került...
-
-
Dave™
nagyúr
válasz
#40553216 #31683 üzenetére
Nekem meg Ubi verzióupgrade-nél volt elhasalásom, utána nem is nagyon volt kedvem hozzá. Vannak konzervatívabb, Arch-alapú rendszerek, pl. a Manjaro esetén +1-2 hét mire a stable ágra kerülnek a csomagok, vagy ott van a half-rolling Chakra. Meg ezernyi más is, ha ezen múlik.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Lathronos #31670 üzenetére
A Waylandet úgy általában a Gnome fejlesztők erőltetik a leginkább, nem? Nem hiszem, hogy ez most Canonical agymenés lenne. Ha már váltanál, nézz meg egy Arch alapú rendszert, az AUR önmagában az egyik legvonzóbb alternatívává teszi (gyakorlatilag olyan mint a PPA-k csak minden egy helyen van, nem kell felvenni külön tárolókat).
-
Dave™
nagyúr
válasz
30z.Samu #31511 üzenetére
Itt elég jól át lehet tekinteni őket, kiválasztva egy-egy disztribúciót láthatod a főbb paramétereket.
-
Dave™
nagyúr
válasz
30z.Samu #31507 üzenetére
Inkább fordítva: a Linux kernel a közös, de annak is van sok verziója, meg ilyen-olyan patchek hozzájuk. A különböző disztribúciók különböző csomagkezelőket, tárolókat, asztali környezeteket használhatnak többek között. Illetve eltérnek előtelepített programok és különböző optimalizációk tekintetében. Szóval elég nagy különbségek lehetnek.
-
-
Dave™
nagyúr
Ez addig jó, amíg firefoxot használsz, de csak emiatt nem fogom. Meg nem túl ízlésesen/felhasználóbarát módon oldották meg a böngészést sem. Arra várhatsz, hogy Unity-re fejlesszenek bármit is
Inkább a Gnome-ot faragnák át kicsit Unity-re, úgy legalább használható is lenne
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #31246 üzenetére
Egy alap Manjaro KDE 500MB körül foglal, és meg van pakolva mindenfélével. Még az 1GB-os VM is korrektül hasít (SSD-ről). A Plasma 4 nagyon nem volt ilyen takarékos ha jól rémlik, és az Oxygen téma borzasztó giccses is volt. A Plasma 5 viszont nagyon jól sikerült, és az egyik legjobb dolog benne hogy bármilyenre át lehet faragni, pillanatok alatt (miután tudod hova kell nyúlni
)
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #31243 üzenetére
Annyi volt a gond, hogy nem ismertem
Meg GTK alatt a Qt alkalmazások nem túl szépek, eléggé kilógnak a rendszer többi részéből. Fordítva kevésbé.
Testreszabás: a gond ott van, hogy a többit tizedannyira sem tudod testreszabni, mint a KDE-t (élén a Unity-vel, amit viszont még most is nagyon szeretek, csak hát ugye discontinued). A KDE-vel a legnagyobb baj még mindig a túlbonyolítottság, de pl. erőforrások tekintetében sokkal takarékosabb mint a Gnome, ami rendesen meglepett.
-
Dave™
nagyúr
Az irónia ellenére tényleg mindent be lehet állítani, de ezt a sambás dolgot én sem értem. Viszont a Gnome funkcionalitásban és testreszabhatóságban a kanyarban sincs a KDE-hez képest, ami akkor nem szempont ha megfelel a Gnome ahogy van, engem viszont nagyon taszít az alap megjelenés és működés, és még a plugineket is sikerült jó körülményesre megoldani hogy nehogy megjöjjön az ember kedve hozzá. A Unity borzasztóan el volt találva, de pl. az erőforrásokkal nagyon nem bánt takarékosan (a kisebbik gond), viszont az már a nagyobbik, hogy nem fejlesztik tovább. Mondjuk a Gnome-mal is valószínűleg simán megoldható a Unity funkcionalitása, csak szerintem nagyon lassan fog megvalósulni, ha egyáltalán. A mostani nagy fejlesztés az volt, hogy az asztalra kiraktak egy kuka ikont. Innen azért látszik, hogy mennyire sok erőforrást fordítanak a projektre.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Dhampir #31233 üzenetére
Numix circle-lel szerintem sokkal ízlésesebb. Az tény, hogy nem mindegyik egyértelmű elsőre. A legjobb szerintem továbbra is a Breeze/Breath, bár igazán csak KDE alatt mutat jól, "otthoni környezetben". Ahogy a Numix Circle is Unity/Gnome alatt szép igazán.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Dhampir #31231 üzenetére
Amikor én próbáltam, még a telepítés sem ment végig, kifagyott. De live módban ment, és igen, elég ízléses és mindenképpen jobb, mint egy alap Gnome 3 környezet. Azt viszont még mindig nem értem, mire fel fogyaszt annyi erőforrást, mert ahhoz képest elég puritán (ami abszolút nem baj, csak túl nagy lábnyom társul hozzá).
ubyegon2 A KDE szerintem mindenkinek overkill, olyan ember biztosan nincs aki minden funkcióját használja. Gnome esetén ez sokkal könnyebb, mivel sokkal egyszerűbb az egész. KDE esetén viszont rengeteg mindent csak akkor ismersz meg, amikor használod is már (egy ideje). Pl. fogalmam sem volt mik azok az aktivitások, és hogy miben más mint egy virtuális asztal, de mostanra már megértettem. Vagy az is furcsa volt elsőre, hogy hiába később kapcsolom be a külső USB-s DAC-ot, mint a rendszer elindulna, ha feljebb van a "prioritási" listában, akkor mindenképpen arról fog szólni a zene. Vagy amikor először leállt a zenelejátszás a connect miatt, mert bejövő hívásom volt, majd amikor leraktam folytatta és a többi. Egy végtelenül túlkomplikált rendszer, ami tele van nagyon hasznos és értelmes dolgokkal is, csak tudd kihámozni belőle azt, ami számodra hasznos. Most nem tudom hol tartok időben (pár hónapja használom), de mostanra már egészen jól kiismerem magam benne. Kellett a kezdeti elszántság (ebben nagy szerepe volt a Manjaronak), de utána már minden "adja magát". Néha kicsit visszasírom a Unity egyszerűségét/célorientáltságát, de akkor eszembe jut mennyire hiányozna a Dolphin szűrője, a Kmail, a KDE connect vagy a qbittorrent, nem beszélve a többiről.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #31228 üzenetére
Mutass már valami kutatást vagy kimutatást, ami alátámasztja azt amit mondasz
Mert én is tudok mindenfélét kitalálni, csak értelme nincs sok az önprojekción kívül. Amit leírt, hogy "én is szeretem..." pedig egy szimpla szófordulat, szerintem te is használtad már ilyen kontextusban, ne legyünk már nyelvtan nácik. A Gnome 3 alapállapotában pedig szerintem is sokkal szarabb, mint a Unity, mert hiába hasonló az elrendezése, egy csomó dolgot nem tud amit a Unity igen, és cserébe még sokkal rondább is (ami szubjektív). Egyetlen szerencséje hogy jelentősen át lehet szabni (szemben a Unity-vel), de az minden csak nem felhasználóbarát.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #31221 üzenetére
Igen, csak sok androidos médiaboxnál vannak kisebb-nagyobb problémák. A legolcsóbb és legegyszerűbb HTPC egy Raspberry Pi 2 vagy 3, Openelec-kel. A hálóban ilyen van, SMB-ről lejátszani a filmeket nem kell több. Ha már szeretnél torrentklienst is oda még mindig elég az Openelec, de ha böngésző is kellene vagy normális Spotify kliens akkor már nem lesz elég. Szóval az én javaslatom is az, ha nem kizárólag médialejátszás kell, akkor x86 és valamilyen disztró plusz Kodi (meg az egyéb alkalmazások, pl. Spotify).
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #31219 üzenetére
HTPC-nél két lehetőséged van: x86 vagy valami ARM alapú cucc. Előbbinél adja magát valamilyen disztribúció (bár lehet Openelec is, de akkor megy a levesbe a plusz funkcionalitás), utóbbinál meg vagy Openelec vagy hasonló cél OS, vagy Android. De akinek előbbi van, oda pazarlás szerintem egy Openelec vagy hasonló, mert pl. Ubi alatt is berakhatom hogy Kodival induljon és akkor látszólag nincs különbség, viszont van böngésző meg minden más is, ami az Openelecben nincs. Még csak erős hw sem kell hozzá, az előző gépem egy J1900-as Celeron volt, 2GB RAM-mal (később kapott még kettőt, de előtte is teljesen használható volt).
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #31212 üzenetére
Az előző HTPC-men (ami egyben "asztali" gép is volt funkcióját tekintve) Ubi futott, most meg Manjaro. De lehetne Mint, Solus vagy bármi egyéb is, az összes kb. ugyanannyira megfelel. A HTPC nem feltétlenül csak médialejátszó, mint pl. egy Openelecet futtató RPi 2. A jelenlegi HTPC-m egy Silverstone ML06B házban van a TV alatt és egy 50"-es TV van rákötve, wireless bill/egérrel használom. Ha kell csak filmeket és zenéket játszik le, ha kell fórumozok róla (mint most is), de futtathatok virtuális gépeket, szerkeszthetek képeket vagy bármi egyéb. Szóval kiválóan megfelel a Unity-s Ubi egy médiacenterhez, ahogyan gyakorlatilag bármi más disztró is. 100x inkább, mint egy Windows 10, amit ugyanúgy előszeretettel használnak HTPC-ken (és miért ne tehetnék, mert alkalmasnak ugyan alkalmas rá, csak messze nem annyira rugalmas a dolog mint egy tetszőleges Linux).
szerk: sokan játékra is használnak HTPC-t, ott persze megvan a Windows létjogosultsága, de ebből is láthatod, hogy a HTPC mint kategória több annál, mint amit te társítasz hozzá. Szerintem elég úgy elképzelni mint egy TV-re kötött számítógép a nappaliban/hálóban, aminek lehet több funkciója is annál, mint ami a nevéből eredeztethető.
-
-
Dave™
nagyúr
Manjaro KDE. Rengeteg előnye van az Ubihoz képest, és ennek ellenére nincs túlbonyolítva. Rolling, tehát mindig frissek a csomagok, és nem kell külső tárolózni, legalábbis egyenként nem, mert ami nincs meg a sajátban, arra ott van az integrált AUR, az Arch felhasználók repository-ja. Alapból van TLP meg sok minden egyéb is, nagyon szimpi. Gyakorlatilag egy Arch for dummies, nem bonyolultabb mint az Ubi.
-
Dave™
nagyúr
Ez tényleg media player hatáskör, mpv-t használok, simán mennek a feliratok.
szerk: természetesen KDE alatt is vannak bugok, az sem tökéletes (nem úgy mint a Cinnamon, azt kár is továbbfejleszteni, már csak rontani lehet rajta), de eddig mindenre lett megoldás szóval elégedett vagyok. Kicsit túl van bonyolítva az igaz, de meglepő módon takarékosabb az erőforrásokkal mint a Gnome, testreszabhatóbb és az alap alkalmazásai is jobbak általánosságban véve.
MPV? Igen, gyakorlatilag csak a filmet látod, meg persze egérrel előjönnek a vezérlők (vagy billentyűzettel is vezérelheted).
-
Dave™
nagyúr
Lehet érdemes lenne megpróbálnod a KDE-t, akár a Neon-ban, akár egy másik disztribúcióban. Nem csak a Dolphin miatt, egyébként is. Amennyire tartottam tőle régebben, annyira megkedveltem. A Gnome meg továbbra se begyere, és egyelőre a Canonical sem töri össze magát hogy valami normális formát adjon neki.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #31050 üzenetére
Gondolom a készítők nevezték el Redmondnak a stílust, leginkább azért, mert úgy néz ki mint a tradicionális Windows desktop. Tehát nem a cikkíró hozza ide a Windowst, hanem a MATE fejlesztői, akik Redmondnak nevezték el. Ami ugye a MS központja (ugyanez él a Cupertino - MacOS vonalra).
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #31006 üzenetére
Nincs ebben semmi ködös megfogalmazás, meg nem hiszem hogy kérték tőled hogy vonulj vissza, csupán egy visszajelzést kaptál sokadik alkalommal a stílusoddal kapcsolatban, amit megint "értetlenül" fogadsz. Ahogyan a példa is mutatja nem feltétlen azt éred el vele, amit szeretnél, hiába jó a szándékod. Sajnos ez a kontraszt erősen árnyalja a képet, pedig a hozzáadott értéked igencsak magas, ami miatt abszolút jár a tisztelet, részemről is!
A második felére inkább nem is reagálok érdemben, mert az a szokásos fától az erdőt történet.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #30858 üzenetére
Azt nem mondom, hogy nem lehet elveszni a beállításokban, de így 1-2 hónap után már elég jól kiismerem magam. Manjaron a KDE-n kívül is van elég sok újdonság annak, aki Debian/Ubuntu irányból jött, de kis fejvakargatás után azért meg lehet benne találni a logikát. Most már rengeteg dolog hiányozna belőle (főleg a KDE-ből), és az is igaz, hogy szinte az utolsó porcikájáig át lehet szabni a megjelenését (ráadásul sokkal egyszerűbben, mint pl. Gnome esetén). Kicsit olyan érzésem van ismét, mint amikor anno Windowsról váltottam Ubira. A KDE connect pedig önmagában az egyik legerősebb érv mellette, jön egy bejövő hívás és megállítja a zenelejátszást, amint lerakom folytatja. Zseniális cucc
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #30856 üzenetére
Nem tudom, 5.9 óta használom a Plasmát, az már tudta, a kurrens az 5.10.2. Szerintem szimplán megjegyzi a nyitott programokat, de pl. a Vivaldi-t nem nyitja meg, hiába volt nyitva (szerencsére a Vivaldi alapból megjegyzi a teljes sessiont). De kmail, okular és a többi KDE alkalmazás szépen ott nyílik meg ahol volt.
Régebben a 4-es Plasma idején még nagyon visszataszító volt számomra, és több disztróban alapból most sem túl "gusztusos", de Manjaro alatt szerintem közel tökéletes az egész megjelenése, működése (out of box). Nyilván átfaragható bármelyik másik alatt is, csak Manjaro alatt pl. ott a Breath téma alapból, ami nekem nagyon bejött. Ubuntu vonalon meg ott a KDE Neon, aminél a KDE ugyanúgy gyakran frissül. Majd írok róla egy szép összefoglaló cikket, de mindenképpen érdemes kipróbálni.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Di Natale #30807 üzenetére
Vannak jelentős különbségek, pl. a Chakra rolling release (ahogyan a Manjaro meg az Arch is), a Neon meg igazából nem is disztribúció, hanem egy sima Ubuntu LTS és rajta a legfrissebb KDE. A Kubuntu a Neonhoz hasonlít leginkább, csak régebbi csomagokat használ, és hivatalos változat. A Neon mellett mondjuk szerintem sincs sok értelme, de az nem hivatalos Ubuntu variáns.
-
Dave™
nagyúr
válasz
growler #30804 üzenetére
Mire gondolsz? Ha az "új" Manjaro miatt linkelted az nem érdekes, mert rolling release, mindig a legújabb verzióra frissül, ahogyan az alapját képező Arch is, csak azért vannak új verziók belőle mert úgy frissebb a kiindulási alap
szerk: látom frissítették az installert is többek között, de ez így utólag nem nagyon érint ugye.
-
Dave™
nagyúr
válasz
growler #30802 üzenetére
Nem tudom miben nyilvánul meg a felgyorsult fejlesztés, de az alap Gnome 3 se a futó programokat nem jelzi a panelen, se gyorsmenü nincs és még lehetne sorolni. Menekülni egyszerűbb volt, így lett KDE (amit korábban elképzelni sem tudtam volna, de be kell látnom hogy nagyon jó az 5-ös Plasma és ahogyan Manjaro alatt megcsinálták az előtt le a kalappal).
-
Dave™
nagyúr
A visszafejlődés is fejlődés, csak más előjelű
Sajnos engem a legkevésbé sem sikerült megnyernie sem működésben, sem külsőségekben, a pluginek kezelése is eléggé kényelmetlen szerintem, most már ezt használnám utoljára, vannak bőven jobb alternatívák (és igen, a Unity 7 is az, jelen formájában is).
-
Dave™
nagyúr
válasz
growler #30798 üzenetére
Persze, gondolkodtam is mennyire fogalmazzak óvatosan, de M. S. szavai is kicsit olyan bizonytalanok voltak a 18.04-es elérhetőséggel kapcsolatban, hogy valószínűleg lesz aki majd gondozza és nem látja okát, hogy ne lenne elérhető. Ha ugyanezt a funkcionalitást kívánják megoldani Gnome vonalon, akkor ahhoz vagy be kellene építeni alapból a megfelelő plugineket vagy nekik kellene kicsit belenyúlni, nem tudom melyik lesz, az alap Gnome - hacsak nem fejlődik addig érdemben - azért elég vérszegény tud lenni egy Unity 7 után (szerintem). Engem mondjuk már nem érint, de azért érdekel hogy mi lesz ebből.
-
Dave™
nagyúr
válasz
PuppetKnight #30724 üzenetére
Beírod azt, amit eddig használtál és kínál alternatívákat, népszerűségi sorrendben.
-
Dave™
nagyúr
Erre mondjatok valami okosat:
A hardver Surface Pro 2, Ubi alatt minden működik ahogy kell. Váltottam Manjaro-ra (KDE, gyakorlatilag egy arch), és nem megy a tabletes hangerőállítás (tehát a hardveres hangerőgombok a tableten). A hwdb fájlokban nem látok különbséget a két rendszerben, és a gombok is működnek, a scancodes alapján megvannak a kimenetei. Ha global kombinációként akarom megadni, ott nem érzékeli a gomb lenyomását, és érdekes módon a scancodes is két billentyű lenyomásának érzékeli a hangerőállítást, kivéve ha folyamatosan nyomva tartom, úgy csak egy kódot ad vissza. Merre keresnétek a megoldást?
-
Dave™
nagyúr
válasz
leslieke #30218 üzenetére
Engem is meglepett anno, de itt talán látszik hogy elég flottul megy.
-
Dave™
nagyúr
válasz
devil-k #30216 üzenetére
Van amelyik gépen hiba nélkül megy minden, van ahol meg dolgozni kell vele. A Cinnamont nem tudom, de a Unity nagyon jól skálázható HiDPI kijelzőkhöz, tegyél vele egy próbát, most még lehet (sima Ubuntu 16.04.2, ez kiválóan megy Surface Pro 2-n meg a vadi új HP Envy 15-ön is).
-
Dave™
nagyúr
Tehát eddig a Canonical volt a dekstop linuxok motorja. Igaz, hogy pont az volt a kritika évek óta, hogy nincs semmi fejlődés az Ubinál, mert elviszi az erőforrásokat a convergence meg a hozzá kapcsolódó dolgok, de most minden fejlődés leáll, megszűnik a Linux és behintik sóval. Vagy nem, és csak feleslegesen kelted a pánikot. Szerintem kb. észre sem lehet majd venni azon túl, hogy nem lesz Unity meg nagyra törő convergence tervek (amiből nem tudom mit profitált a többi disztró eddig is).
-
Dave™
nagyúr
válasz
Neil Watts #30117 üzenetére
+1, lehet maradok 16.04-en amíg lehet. A Gnome közel sem hozza ezt a felhasználói élményt... Remélem a közösség felkarolja a Unity 7-et és továbbfejleszti.
-
Dave™
nagyúr
válasz
#32592640 #29997 üzenetére
Esetleg ez? Nekem szerencsére minden eszközöm FHD, kezdve a 10,6" tablettől a 15,6" notebookon át az 50" TV-ig, így nem kellett ezzel küzdenem, de átérzem a probléma súlyát. Elvileg a linkelt megoldás működik erre a problémára, érdemes tenni vele egy próbát.
-
Dave™
nagyúr
-
Dave™
nagyúr
Az gyakorlatilag ugyanaz (illetve nem, de ez most mindegy, mindkettő eléri a másikat). Ha Kodit használsz, ott meg tudod adni a Samba megosztást, autentikálod és meg is jegyzi ezt a forrást. Ez független a rendszered által felcsatolt megosztástól. De persze annak is mennie kellene, én könyvjelzőztem a fájlkezelőben (a jelszót megjegyeztetve), ajánlom neked is.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Tutu7030 #29624 üzenetére
Előbb-utóbb lesz mail kliens is ha jól rémlik. De már most többet tud, mint az összes többi nagy böngésző együttvéve
leslieke: rosszul fogalmaztam: ha régen is használtál Operát... Én az utóbbi szerintem legalább 10 évben Operát használtam többnyire, és nagyon szerettem, csak a saját motor anno több kompromisszummal is járt. Most már nincs ilyen gond, és a funkcionalitása is remek. Egyedül a szinkronizáció és tableten a pinch to zoom hiányzik, de nagyon.
-
Dave™
nagyúr
válasz
leslieke #29622 üzenetére
Már nincs fent az Opera, de megnéztem, van Opera import opció, meg .html és Firefox is. Ha régen (a váltás előtt) használtál Operát, akkor sok ismerős dolog visszaköszön újra, számos újdonság mellett. A színes tabok/fejléc nem tetszettek, de szerencsére kikapcsolható, ahogy minden más is testreszabható.
-
Dave™
nagyúr
Ha nem használod a szinkronizáció szolgáltatásokat, akkor érdemes kipróbálni a Vivaldit is, nekem eddig ez tűnik a leggyorsabbnak, tudásban pedig nincs párja (ahogyan anno az Operának sem volt a maga idejében). Ugyanúgy a Blink motort használja mint a Chromium és ugyanúgy mennek a pluginek is. Hamarosan lesz egy részletes alkalmazásos írásom, és ott majd bővebben kitérek rá.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 11
- Vezetékes FEJhallgatók
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rap, Hip-hop 90'
- India és az AI a McDonald's jövője?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Formula-1
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Túra és kirándulás topic
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- PC Game Pass előfizetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP ProBook 650 G4 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- MacBook Pro 14" M3 Pro 18GB RAM 512GB MAGYAR BILL 1 év garancia
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest