- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
őstag
Van ötletetek, hogy miért nem látom a linuxos fájlkezelőben a Hálózatok alatt a Home Assistant samba megosztást? Maga a megosztás működik Ip címmel és hosztnévvel is, de a fájlkezelők (PCManFM-Qt és Dolphin) nem listázzák. Mintha nem működne a felderítés. A Windowsok és az Androidok azonnal megtalálják.
-
kpityu2
őstag
válasz
#61872278 #42014 üzenetére
Terminálba:
sudo apt install gdebi
. Vagy az App Centerben, ha ott is megvan és feltelepíted. Utána jobb egérgomb egy .deb fájlon, Más alkalmazások, megkeresed a GDebit (alighanem a Rendszereszközök közt lesz) és bepipálod, hogy mindig ezt használja. Pont mint a Windowsnál.Én korábban Mate Mintes voltam, de idegesített a verzióeltérés a fő Ubuntu vonalhoz képest, az Ubuntu verzió meg mindig kellett a drivertelepítéseknél. Aztán Ubuntun is meguntam a dolgot mert sose tudtam megjegyezni a disztró nevét és megcsináltam a Terminált színes-szagosra.
-
kpityu2
őstag
Én is a Baszmannaja utcában...
Akarom mondani én is 18.04-en tolom az egyik gépemen, mert ez az utolsó ami 4.15-ös kernellel jött ki, ami az utolsó kernel ami elindul az 5.2.24-es VirtualBoxban, ami az utolsó verzió ami elindul Windows XP-n.
De amúgy tök jól megy rajta a legfrissebb Brave böngésző.
-
kpityu2
őstag
A múltkor ezt a snap, flatpak dolgot már kitárgyaltuk, az a baj ezekkel, hogy maga a konténerkezelés túlságosan integrálva van. Nincs az, hogy látod, hogy itt van egy 1,5 gigás konténer és azután ha hely kell, letakarítod. A Dockerben az a jó, hogy tényleg mintha virtuális gép lenne, egy blokk az egész és saját környezete van a konténerkezelésnek és nem keveredik a normál csomagokkal.
#41980 hcl: Nem független. Az OS rendszerhívásait használja. A Docker gyakorlatilag a linuxos chroot felpimpelt változata. Mondjuk Windows alatt tényleg virtuális gépként fut.
-
kpityu2
őstag
Jó, egy qBittorrentet talán nem érdemes Dockerbe tenni, de komolyabb szervert szerintem mindenképpen. Tisztább, szárazabb érzés. Nekem volt már komplett desktop linux is Dockerben.
Webtop
-
kpityu2
őstag
válasz
kevesbence #41923 üzenetére
Egy próbát megér. Nekem akkor állt le azonnal az fstrim üzenet nélkül, ha nem VDI formátumban volt a virtuális meghajtó és a host nem discard opcióval csatolta. De ez virtualbox, nem VPS.
-
kpityu2
őstag
válasz
kevesbence #41918 üzenetére
Pozítiv választ adott vissza? Úgy értem írt ki valami felszabadított helyet vagy egyből kidobott az fstrim? Mert ha azonnal leállt akkor jó eséllyel nem csinált semmit. Nekem virtualboxban van a rendszer és amikor fut az fstrim akkor a host alatt látom, hogy csökken a virtuális meghajtófájl mérete.
-
kpityu2
őstag
válasz
kevesbence #41914 üzenetére
Próbáld meg kézzel lefuttatni azért.
sudo fstrim -av
-
kpityu2
őstag
válasz
kevesbence #41912 üzenetére
SSD? Fut az fstrim?
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #41909 üzenetére
Nekem is elindul az LXQt Lubuntu 23.04-en, az is QT alapú mint a KDE. De neki is elindult először.
-
kpityu2
őstag
válasz
daninet #41905 üzenetére
Rákerestem a
libgiognutls
és az AppImage párosra a gugliban, volt pár találat, valami gnutls csomagproblémára utaltak a válaszok amiket néztem. Talán az AppImage készítője nem csomagolt be minden függőséget. Itt van egy vim AppImage aminek a terminálüzenetei nagyon hasonlóak a tiédhez: [link]
Itt meg egy github bejegyzés [link] -
kpityu2
őstag
Sajnos szembesültem a Flatpak egyik hátrányával. Azt vettem észre, hogy kezd elfogyni a hely az 55 gigás rendszerpartíciómon. Hosszas nyomozás után kiderült, hogy a Flatpak képes akár egy 5-10MB-os programhoz telepíteni egy 800+ Mb-os runtime függőséget. Ráadásul akár több példányban is. És itt jött a bonyodalom, mert egyik elterjedt szoftver/csomagkezelő se enged szűrni flatpak, snap forrásra, hanem parancssorból kell keresgélni. Némi guglizás után azonban szerencsésen rátaláltam a Bauh nevű univerzális csomagkezelőre, és nagyon tusom ajánlani. Igaz, hogy python, de van AppImage verzió is belőle és szerintem remekül használható. Furcsa, hogy nincs benne alapból a népszerű disztrókban. Bauh ismertető
-
kpityu2
őstag
Múltkor én is küzdöttem egy smb megosztással, azt hiszem valami jogosultságprobléma. Más a jogosultság ha az fstab mountolja és más ha a munkamenet indulásakor csatolódik fel. Amikor munkamenetből csinálod kézzel akkor persze megkapja a jó jogosultságot. Igazság szerint nem volt kedvem az fstab paraméterezésével küzdeni, a Lemezek programmal beállítottam, hogy a munkamenet betöltődésekor csatolja fel, nekem így is jó az desktop gépen.
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #41864 üzenetére
Xubuntu 18.04.6-ot használok, mert ez az utolsó kernel ami elindul XP-s Virtualboxban, a legfrissebb Brave böngészővel. Meg a legújabb Vivaldi böngésző. Ez utóbbit a régi Operás csapat csinálja, a legtöbb minden ami a 12-es Operában megvolt, ebben is megvan.
-
kpityu2
őstag
válasz
daninet #41839 üzenetére
Helyén kell kezelni a dolgot. Végül is egy ingyenes, önkéntesek által karbantartott cucc. Nem az a baj, hogy ennyiféle van, a linux nyílt forráskódú, mindenki azt barkácsol amit akar. A probléma a félkompatibilitással van, amikor fel tudod rakni a különböző csapatok dolgait egymás mellé csak épp nem integrálódnak rendesen. Vagy épp nem izolálódnak rendesen. A Gnome cuccok ne piszkéljanak a KDE-s cuccokhoz, a KDE-s cuccok ne piszkáljanak a Qt cuccokhoz. Ha felraksz több desktopot, a startmenüben meg a beállításokban ott van mind vegyesen és fogalmad sincs, hogy melyik melyikhez tartozik. És a csomagkezelő se segít ebben.
-
kpityu2
őstag
válasz
I02S3F #41832 üzenetére
Lubuntut (LXQt) meg Xubuntut (KDE) használok. Sajnos nincs mindennek alternatívája, de a snap csomagok flatpakon is meg szoktak lenni. Régen én is Minteztem, de zavart a verziószámeltérés amikor drivereket kellett keresgélnem, úgyhogy visszatértem az Ubuntu főverziókhoz.
A Linux egyik nagy hátránya a katyvasz ami a külféle desktopok terén van, gyakorlatilag lehetetlen elkerülni, hogy ne legyen keresztbeszemetelés mert az egyik DE-re írt programnak nincs rendes megfelelője a másikon. Ráadásul a csomagkezelők mindent egyben odatesznek, vegyesen van a Gnome, KDE, LXQt, plusz a Flatpak, Snap, DEB csomagkezelés és még csak szűrni se tudsz rájuk (Flatpak és Snap esetén parancssorból ki tudod listázni a felügyeletük alá tartozó programcsomagokat, de a GUI csomagkezelők (Szoftverek, Discover, FlatHub) összekutyulnak mindent. -
kpityu2
őstag
válasz
daninet #41812 üzenetére
Ja, aszittem Chrome. Firefoxnak is van ilyesmi, talán az about:config alatt. De próbaképpen megnézheted a Chrome alatt is, hogy ott is van-e a probléma. A böngészőmotorokban van GPU gyorsítás, meg blacklist mindenféle gpu-hoz, csak tippeltem, hátva valami ilyesmi kavar be.
-
-
kpityu2
őstag
válasz
gyulank #41753 üzenetére
Próbáld meg ezt Boot-Repair Disk
Ez ugyanaz mint amit korábban linkeltem csak ez Live Iso. Szerintem a Ventoyról is elindul. Az egyik USB drive-on megtaláltam felcímkézve, ami nálam azt jelenti, hogy hasznos valami. Lehet, hogy ez csinálta azt a EFI boot bejegyzést amit utana ki tudtam választani a Win indításához. -
kpityu2
őstag
válasz
gyulank #41753 üzenetére
Úgy rémlik, hogy nekem is ez volt, hogy a grub nem indította, de az UEFI bootmenüből el tudtam indítani. Ha a Win kiírja a boot javítás hibát az azt jelenti, hogy a win bootmanager megkapja szálat a grubtól, csak ő nem találja a telepített windowst. Mert pl. felcserélődtek a meghajtók a telepítéskorihoz képest. Az a baj, hogy már nem emlékszem mit buheráltam. Ha belépsz az UEFI bootmenube ott kell lennie a bootsorrendeknél egy bejegyzésnek a talált indítható bejegyzések listájával. És ott ha nem jó van kiválasztva akkor csinálja ezt. Azt hiszem. Pár hónapja volt. Nekem volt alul egy olyan menüpont, hogy kézzel kiválaszthattam melyikbe akarok belépni (ez nem az F12-re feljövő miről akarok bootolni, hanem az UEFI Boot fülön van). És ott ha az egyiket választottam akkor bejött a Win és azt kell fixre beállítani utána.
-
kpityu2
őstag
Nekem így néz ki a grub.
EFI: sda1
Lubuntu 23.04 LXQt: sda2
Windows 11: sda3
a win rendszertöltöje az EFI/Microsoft mappában van a jobboldali ablak szerint.
Nincs secure boot de a TPM aktív.
Ezt azt hiszen a Boot Repair csinálta mert nekem se akar elsőre működni. Bár halványan rémlik, hogy a Win telepítése után az UEFI Firmware Settings-nél (UEFI bootmenü indulásnál) a bootbeállításoknál át kellett állítanom az egyik boot célmappát, lehet, hogy ott állítottam be a Win bootmenedzsert indításra. -
kpityu2
őstag
válasz
gyulank #41742 üzenetére
Valószínűleg nem a jó bejegyzést indítja. Ha jól emlékszem be kellett állítani, hogy a Win bootmenedzserét indítsa, ne a Win rendszerpartíciót. Nézd meg, hogy nincs-e másik bejegyzés az os-prober listában. Esetleg megpróbálatod ezt a progit: Boot-Repair
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #41738 üzenetére
Nem szeretek olyasmit megtanulni amire a büdös életbe nem lesz szükségem. És a grub paramétereinek többsége ilyen. Azért találták ki a grafikus felületet, hogy az ember kényelmesen átlássa a lehetséges opciókat, választhasson közülük majd elfelejthesse a legközelebbi alkalomig.
Az fstab buheráláshoz is a guglit kell turkálni ha mondjuk nem alapértelmezett paraméterekkel akarsz felcsatolni valamit. Mondjuk hálózati megosztáshoz. Aztán véletlenül elírsz egy karaktert és lehet vészterminálból farigcsálni az fstabot mert nem indul a rendszer.
-
kpityu2
őstag
válasz
gyulank #41717 üzenetére
A Ventoy alapvetően a Live ISO-k futtatására van, lehet, hogy elindul de ki tudja, hogy a Win telepítőnek milyen háklijai vannak. Soha nem próbáltam onnan telepíteni. Nem tudom miket másolgattál, de sima fájmásolással nem tudsz boot USB telepítőt csinálni. Telepítsd fel a balenaEtchert, tegyél be egy megfelelő méretű USB meghajtót és a telepítő ISO-t írasd ki a meghajtóra a balenaval. De ne kelljen már itt leírni, amikor a net tele van leírással, hogy hogyan kell Win USB telepítőt csinálni. Még az MS-nek is van rá saját toolja.
-
kpityu2
őstag
-
kpityu2
őstag
válasz
gyulank #41709 üzenetére
Mivel a hardvergyártók elég mostohán bánnak a linuxszal (többek között azért mert nincs idegük/energiájuk küszködni a pár havonta változó kernelllel) sajnos az ilyesmivel együtt kell élni. Ráadással ott a kavarás is, hogy a rendszer Alsa vagy PulseAudio hangkezelőt használ. Vagy mindkettőt egyszerre.
Ui. Emlékeim szerint a Win11 iso-t simán kiírtam Rufus-al pendrive-ra.
-
kpityu2
őstag
-
-
kpityu2
őstag
Sziasztok. A következő problémába ütköztem: akármivel próbálom kiírni a live isot USB-re, nem hajlandó bootolni. Próbáltam Rufus, balenaEtcher, unetbootin, stb. még dd paranccsal is, ugyanaz a hibaüzenet: failed to load ldlinux.c32
Gugliba van jó pár találat hosszú évekre visszamenőleg, de semmi értelmes javítási lehetőséget nem láttam. -
kpityu2
őstag
válasz
airsoftpro #41646 üzenetére
Ha nincs USB passthrough akkor csak a host rendszeren keresztül éri el a virtuális gépet a Linux VM. Ami pedig varázslatos problémákat okozhat. Nincs egy x86 gép a közelben amin felbootolhatsz egy Live Linux-al vagy akármelyik adatmentő Live USB-jével?
-
kpityu2
őstag
válasz
gyulank #41570 üzenetére
Áramtalanítsd, ebben az állapotban nyomd meg a bekapcsológombot, hogy kisüljenek a kondik, ha van valami az usbre dugva azt távolítsd el. Ha usb egér/billentyűzet van, azt tedd át másik portba. Esetleg cseréld ki, lehet, hogy valamelyik megmakkant. A 0x84 usb eszköztől nem kapja az órajelet.
-
kpityu2
őstag
De, lehet. Pont az nem tetszik, hogy nincs alapból a live rendszerben. Én még olyan linuxal nem találkoztam amelyikhez nem kellett.
Mivel ismert körülmény, hogy a hardvergyártók mostohán bánnak a rendszerrel, ezért már alkalmazkodhattak volna. Billgéc is alkalmazkodott, hogy sokféle hardverhez kell passzintania a windózát.
Aztán amikor a legelterjedtebb realtek chipes wifin akarsz netet varázsolni, ott ülsz meglőve. -
kpityu2
őstag
Már kezdem belakni a Xubuntut, némi reszelgetéssel hozza azt a sebességet mint az LXDE és hát valóban pofásabb. Nagyjából pariban van az LXQT-vel. Vannak idegesítő dolgai, mint pl a runasroot hiánya a jobbgombos menüben vagy a fájlmenedzserben, meg egy csomó szükséges cucc (pl. build-essential) ami nélkül egy linuxon sajnos nem lehet meglenni, de jó esély van rá, hogy megtartom.
-
kpityu2
őstag
Be van kapcsolva a 3D, de így is lassabb kompozitorral. A gugli adta a megoldást mert más is tapasztalta. Amúgy arról volt szó, hogy gyenge masinákhoz ajánlott, tehát nem játszik az az érv, hogy majd a GPU erőből megoldja.
A linux alatt amúgy is nehéz lecsekkolni, hogy van-e rendes GPU gyorsítás mert az LLVMpipe eldugja az infót. Mindig első dolgom a unity_support_test feltelepítése.
-
kpityu2
őstag
Feltettem egy Xubuntut virtuálgépre csak a kihívás miatt.
Úgy néz ki, hogy a kompozitor miatt lassú, ha azt kiiktatom elég vállalható sebessége van. Ajánlják hogy akinek kell az átlátszóságcsicsa az inkább a comptont tegye fel. Bár nekem nem hiányzik. Amúgy kinézetre valóban jobban kidolgozott mint az LXDE.
-
kpityu2
őstag
-
kpityu2
őstag
Én virtuálgépről netezek és tapasztalatom szerint az LXDE pattogósabb mint az Xfce. A htop szerint kábé ugyanannyi RAM-ot esznek (LXDE: 500 MB, XFCE: 480 MB). Lehet, hogy nincs akkora támogatás mögötte és nincs annyira kicsiszolva, de a böngészőt gyorsabban elindítja.
Amúgy a Trinity desktop is elég fürge, annak ellenére, hogy KDE 3.5/Qt alapú.
-
kpityu2
őstag
Ez egy ilyen linuxos mitosz, hogy a grafikus kinézettől függ, hogy használnak-e az emberek linuxot. És nekiálltak windózositani. Nem attól függ. Egyebként az XFCE nemigen használ kevesebb erőforrást mint mondjuk a Mate vagy a TDE vagy az LXDE. Cserébe viszont erős kompromisszumokra kényszerít felhasználói oldalon.
-
kpityu2
őstag
Szétkutyulja. Nekem egy desktop próba után feszt dobálja a rendszerhiba történt, küldjek-e logot a fejlesztőnek üzit. Mert ugye még ha a minimál csomagot is teszed fel, viszi magával a rendszerbeallitó progikat és szolgáltatásokat, munkamenetinditókat, démonokat amelyek részleges átfedésben lehetnek a régi desktoppal. És már nem fogod tudni kitakaritani teljesen. Meg ha esetleg dockerbe menne.. de jobb a békesség.
-
kpityu2
őstag
Szétkutyulja a rendszert. Amikor betölt az egyik desktop, a menüben ott lesznek a másik által behozott programok is és azok vagy normálisan működnek az adott környezetben, vagy nem. Ráadásul,ott vannak a háttérben induló szolgáltatások is...
De ha próbálkozni akarsz, nem kell telepítened. Csinálsz egy Ventoy USB-t, arra annyi Live iso-t raksz amennyi ráfér és csak bebootolsz az USB-ről.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Android játékok topikja
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 és 22" Eizo FlexScan EV2216W monitorok szépek, talp nélkül
- Bomba ár! Dell Latitude 3540 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest