- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Aktív témák
-
válasz
Xmodule #29908 üzenetére
Az MoonLight és van külön Chrome-ra belőle plugin. Mondjuk annak a telepítését és beüzemelését nem tudom leírni, mert az kicsit másabb mint az Operás és Firefoxos, de a lényeg, hogy a legújabb verza kell, hogy az RTL Mostos videók menjenek. Nálam remekül viszi őket most mindkét böngészőben, jobb mint a régebbi flash videók.
-
Inkább csak az új Operában sokat gyúrtak erre, mert a régebbin ugyanúgy nem ment mint most Firefoxon. Ettől függetlenül még az Adobe Flash Playert mondanám inkább bugosnak.
Éppen ma néztem és majdnem, hogy az RTL Most is jobban megy a MoonLighttal. Ott nincsenek ilyen kattintásos problémák sem. Bár igaz, hogy örülhetünk (már aki), hogy egyáltalán megy, mert nemrég még nem játszotta a videókat. -
-
válasz
Xmodule #29895 üzenetére
Hát, ez könnyen elképzelhető, persze. De csak úgy tudsz megbizonyosodni róla 100%-osan, ha SATA csatival is összekötöd a vinyót a lappal (mert hát a külső házból bizonyára kiszedhető a HDD). Telepítetted egyébként a gépedre az Ubuntut belső merevlemezre is? Mert akkor azt is összevetheted a külső vinyóval.
-
válasz
hackeeeee #29879 üzenetére
Dehogy gyorsabb, az 3 különböző parancs, különböző szitukra. Ha Compizt használsz, akkor csak a compiz --replace parancsot futtasd (és nyom egy-két bal egérgombot, azt szereti). Igazából egyszer beírod, aztán Alt+F2 és lefele nyíllal előjön egyből (vagy egy-két nyomásra, ha használtad már más parancsok osztogatására is utána).
-
válasz
martin66 #29874 üzenetére
Akkor pedig nem a pendrive-val van a gond, hanem a notiddal. Bár, volt már olyan szitu Gigabyte alaplappal nálam, hogy Windows alatt a diskparttal takarított pendrive nem bootolt, de ha mással csináltam a takarítást, akkor tökéletes volt. Közben pedig más lapnál, notinál meg jól bootolt mindenhogyan.
Ha előhívtad a bootválasztó menüt, akkor a pendrive rendesen látszódik mint választható?(#29875) martin66: Akkor a legegyszerűbb, ha a Gimpet használod. Úgyis át kell szokni, bár ha már kiadtad azt a több százezer Ft-ot rá, akkor persze gáz. Habár ilyenkor már egy Windowsra is telhetne.
-
válasz
hackeeeee #29870 üzenetére
Felső menü? Az ablakkeretre gondolsz? Azon lehet segíteni valamennyit egy, az indítópultban elhelyezett paranccsal (bár nem mindig segít). Viszont kézzel futtatva okés mindig (Alt+F2).
compiz --replace
metacity --replace
gtk-window-decorator --replace(#29871) ntomka: Szóval akkor melyikre álltál át? KDE, Xfce vagy LXDE?
-
A Firefox beállítása a négyféle visszaállítási lehetőség közül kettő esetben 100%-osan visszaállítódik a mentéskori állapotra (teljes visszaállításnál és a felhasználók beállításainak teljes visszaállításánál), valamint egy esetben (a felhasználók beállításainak visszaállítása az új alkalmazások beállításainak megtartásával) minden jelenlegi fájl (mármint a Firefox beállításfájljai) és azok 100%-os tartalma állítódik vissza a mentéskori állapotra. A negyedik esetben (csak a rendszer visszaállítása) a Firefox beállításai nem állítódnak vissza, de maga a program igen.
Általánosan elmondhatjuk, hogy a rendszer teljes visszaállításához a Teljes visszaállítást kell választani.(#29861) ntomka: Én úgy vettem ki (bár igazából nehezen, mert jól összekavartatok
), hogy az jelenleg nem segítene, mert a pendrive bootolásával van a gond.
-
válasz
martin66 #29856 üzenetére
Mondjuk ezt nemigazán értem, mert eddig minden egyes alkalommal működött az általam leírt módszerrel készített Ubuntu telepítő pendrive. Persze ettől függetlenül előfordulhat, hogy nálad mégsem jó, de azért vannak még egyéb lehetőségek is, nem kell csüggedni.
Az universe tárolót pipáld be (ha nem lenne) a Synapticban a Beállítások -> Tárolók -> Ubuntu szoftverek fülnél, majd a Bezárásra kattints és a Frissítés gombra. Várd meg amíg megkreálja az indexet, majd keress rá az unetbootinre és telepítsed. Próbáld meg eme alkalmazás segítségével megkreálni azt a telepítő pendrive-ot.
Egyébként az Unetbootint innen is letöltheted és úgy is telepítheted mondjuk a GDebivel. -
-
válasz
martin66 #29836 üzenetére
A sudo apt-get install gparted az a parancs, amivel feltudod telepíteni a GPartedet (ezt terminálban kell kiadni). De egyébként ha megnyitod a Synapticot (Rendszer -> Adminisztráció -> Synaptic csomagkezelő), akkor avval kicsit egyszerűbb, csak keress rá, jelöld ki telepítésre, majd kattints az Alkalmaz gombra.
(#29837) martin66: De mégis milyen tuningra gondolsz?
-
válasz
martin66 #29833 üzenetére
Telepítsed fel a GPartedet (sudo apt-get install gparted), majd indítsad el (Rendszer -> Adminisztráció -> G...). Válaszd ki a pendrive-ot (pl. /dev/sdb), majd a rajta levő partícióra kattints jobb egérgombbal -> Leválasztás. Utána Eszközök menü -> Partíciós tábla létrehozása. Aztán hozz létre egy új partíciót, formázd FAT32-re, ha kész, akkor jobb egérgomb rá -> Jelzők kezelése -> pipáld ki a Bootot.
Ha mindezzel megvagy, akkor kreálj belőle "indítólemezt", de az alkalmazásban már ne formázd. -
válasz
hackeeeee #29801 üzenetére
Nem a BIOS-ba írt, hanem a rendszerórát (hardverórát) állította át. Ezt a Windows is megteszi, mikor abban módosítod az időt és/vagy a dátumot.
(#29800) yanna: Van pár backup alkalmazás még, de az enyémmel vissza is lehet állítani a rendszert, úgy is ha közben fut az. Erre éleztem ki, mert aztán meg kinek kellett volna a 121. adatmentő cucc.
-
Az időzónát jól kell beállítani.
A rendszer-visszaállításnak éppen ez a lényege, garantálom neked, hogy nem hagy szemetet. Telepítsél fel akármennyi csomagot, állítsad vissza a rendszert és ugyanazt kapod mint mikor készítetted a visszaállítási pontot (egy-két esetet kivéve).
Amúgy gondolom, hogy nem tudtál róla, innen töltsed le a cuccot.(#29795) ArGab: Mavericket még nem támogatja, illetve az abban levő xservert és a kernelt, így nem fog menni a dolog.
-
Nem kell ondemandra állítani, mert pár perc múltán automatikusan átáll (Windowsnál is ugyanígy van egyébként). Ha zavar, akkor saját kernelt kell fordítani, persze előtte át kell állítani itt:
Az Ubuntu Szoftverközpont közvetlen a menüben van (nem is lehet nem észre venni):
Újratelepítés helyett csinálhatsz egy visszaállítási pontot, melyre bármikor visszaállhatsz. Így spórolhatsz időt és energiát. Persze a gyakorlás nem árt, de a telepítésen nincs igazán mit gyakorolni, és általában változik is kiadásról-kiadásra kicsit, például a Mavericknél már egészen más lesz.
A 3470 simán megy a nyílt meghajtóval is, hacsak az energiagazdálkodással nincs problémád, akkor nem érdemes a zártat telepíteni. Mivel ez asszem nem integrált cucc, lehet mégis jól jöhet, de attól függ.
Nálam a wifi van mindig bekapcsolódva az egyik notin, a másikon meg éppen kikapcsolódva. Szal indításnál nyomogatnom kell, de nem olyan nagy dolog azért, ez annyira nem zavar. -
-
Milyen GPU-ra kellett zárt meghajtót telepítened, mi volt konkrétan a gond a nyílt meghajtóval? A bluetoothot gombbal kell aktiválni, mármint notebookod van? A proci amúgy is performance-on megy indulás után egy pár percig, de nálad nem szűnik meg a nagy prociterhelés? Szoftverközpontnak persze, hogy kell alapból lennie, de csak Ubuntun és Xubuntun és csak Karmictól meg Lucidtól. Annyi biztos, hogy csak az újbóli feltelepítéstől a problémák nem szűnnek meg, ez nem Windows.
-
válasz
x123456 #29776 üzenetére
Tudom, hogy emiatt van, a VirtualBox csinálhatja. Csak más nincs fönt ami piszkál bele nálam, ezért gondoltam érdeklődöm. Mondjuk gond akkor sincs, ha valakinél tökre tiszta, mert attól, hogy beépítem, attól még azokat a könyvtárakat nem törli amik kellenek, csak minden mást. És, nálad is ilyen akkor?
-
Figyuzzatok, létszi nézzétek már meg, hogy nálatok is a /lib/modules tele van-e olyan könyvtárakkal, melyeknek nevei a régen kitörölt kerneleké. Bár gondolom, hogy normál esetben a kernel eltávolításánál ezeket a könyvtárakat nem hagyja meg, de nálam például mindig kézzel kell törölni ezeket (ha nem üres a könyvtár, akkor meghagyja ...). Engem ez zavar és meguntam már, ezért beépítettem a könyvtár takarítását a rendszerfrissítő kernel eltávolítás funkciójába. De valóban, hogy ez egy általános dolog és valóban szükséges, nálatok is ilyen?
-
válasz
ngabor2 #29768 üzenetére
Örülök neki. De jó is, hogy felhoztad a dolgot, mert közben eszembe ötlött, hogy ilyen sok kernel eltávolításánál nem túl előnyös a mostani megvalósítás (sebesség szempontjából), ezen lehetne még finomítani kicsit, hogy egyszerre szedje le az összeset, mármint, hogy ne külön parancsokkal. Rögtön állok is neki átírni, mondjuk nem nagy dolog.
Amúgy meg de lassú az Ubuntu kerneles csapata. Se a 2.6.35.1-est, se a 35.2-est nem fordították még le (legalábbis nem rakták még ki), aztán már itt a 2.6.36-rc1 is. Borzasztó, kénytelen vagyok ezt is magam csinálni, pedig minimum egy config fájl jól jött volna a 36-hoz. Így a 35-ösét használhattam, és egy csomó m-et meg y-t kellett nyomnom Enterek kíséretében.
-
válasz
hackeeeee #29756 üzenetére
Nyitva van (vagy fut) egy csomagkezelő, egyszerre csak egy futhat. Ha csak telepíteni szeretted volna, akkor a tárolót nem kellett volna felvenni, hanem le is tölthetted volna.
(#29757) lujó55: Indítsad a következő paranccsal (Alt+F2) és jó lesz:
32 bites rendszernél:bash -c 'LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype'
64 bitesnél:
bash -c 'LD_PRELOAD=/usr/lib32/libv4l/v4l1compat.so skype'
-
válasz
hackeeeee #29749 üzenetére
Update után vagy kattints Synapticban a keresésre, vagy várd meg amíg az indexet megkreálja, aztán keress rá. Terminálban viszont nem lehet gond, akkor csak elírhattad a nevét.
(#29750) upszilon: mindenhogyan nagy veszélyben vagy, de logikus mindenképp, hogy Ubuntu alatt internetezz, tehát azt futtasd Virtuális gépen. Természetesen ez kompromisszumokkal jár, hisz nem oszthatsz meg könyvtárakat sem. Fájlok letöltésekor ez igencsak körülményes tud lenni, merthogy hogyan juttatod át a fájlokat így ugye.
-
válasz
ngabor2 #29738 üzenetére
A Rendszerment frissítő funkciójával ez könnyedén megoldható (ha a beállításoknál engedélyezve van a felesleges kernelek eltávolítása, de az alapból igen).
Egyébként meg esetleg a /etc/apt/apt.conf.d/01autoremove fájlból a NeverAutoRemove részből a "^linux-image.*"; kiszedése esetleg segíthet, de még sosem próbáltam, hogy valóban működik-e (főleg, hogy a headers nincs itt felsorolva, de mégsem szokta leszedni azokat sem).(#29741) hackeeeee: az a különbség, amit rögtön ír is ott:
duplex: 1 kimenet / 1 bemenet
output: 1 kimenet(#29744) hackeeeee: automatikusságról volt szó, így meg az lenne.
-
válasz
hackeeeee #29735 üzenetére
Mármint az ikontémacserére gondolsz a beállításoknál? Mondjuk ezt nem szoktam állítgatni, lehet, hogy valóban elállít ilyeneket, nem tudom. De verziófrissítésnél nem kell ilyen nagy elállításokra gondolni, általában minden jó. Olyan kétszer fordult elő, hogy az eltűnéses animáció kissé megváltozott, egyszer el sem tűnt, másodszor meg más animációval mint előtte. De ezek inkább olyan bugok voltak, amelyek a instabil verziót jellemzik. Olyan is volt éppen nemrég, hogy egy pár hétig két ikonom egyáltalán nem látszódott, eltűntek (de kattintani lehetett rájuk, elindult az alkalmazás).
-
válasz
hackeeeee #29732 üzenetére
Beállítások -> Megjelenés -> Ikonok -> Nagyítás -> Az ikonok maximális nagyítása
(#29733) hackeeeee: Jah, akkor mindegy. Jó alaposan át kell nézni a beállításokat szépen sorban, mert sok van és eltart egy darabig amíg az ember kiigazodik rajtuk. Aztán meg verziófrissítésnél van, hogy egyes dolgok elállítódnak, szóval jobb, ha az ember képben van.
-
válasz
hackeeeee #29729 üzenetére
A haladó módos utat írtam le. Bár ahogy elnéztem, a fordítással kicsit babráltak, mert az előző verzióhoz képest nem mindennek ugyanaz a neve mint most. De látom azért sikerült megtalálnod. Amúgy igen, írtam is, hogy a semmit kell választanod, akkor nem lesz animáció.
-
válasz
hackeeeee #29727 üzenetére
Ha nincs ott a pipa, akkor az nem az értesítési terület amiről beszélünk.
Most akkor nem tudom, hogy pontosan miről is van szó, de ha jól értem, akkor az indítóikonokat húztad rá, és akkor is animálódik az amikor valaki ír? Ugyanazt csinálja, mint amikor rákattintasz? Mert ezt az ikonanimációknál tudod állítani.
De lehet itt kellene a semmit választani (valószínű):
Viselkedés -> Feladatkezelő -> Jelezze a figyelmét kérő alkalmazást animációval? -
válasz
hackeeeee #29721 üzenetére
Ha az ikonanimációknál nem lehet állítani semmit (ami könnyen elképzelhető, mert név szerint erre a pluginra nem vonatkozik semelyik), akkor szerintem sokat nem tudsz állítani rajta, mert a plugin beállításainál sincsen rá opció. De hogyan viselkedik, mi a zavaró benne? Ha a no OpenGL-est indítod, akkor is ugyanúgy csinálja?
-
Alapértelmezetten a Ctrl+Alt+bal egér gombot kell nyomva tartani, miközben az egeret balra-jobbra mozgatod.
A munkaasztalkockánál a kupolának érdemes képet beállítani (nem akármilyent, "folyamatosat") és az animálást bekapcsolni. A fedlapok képének állításához a compiz-fusion-plugins-extra (esetleg unsupported) csomagot érdemes felrakni, majd a kocka tükröződés és alakváltásnál, ha lenyitod a megjelenést, akkor lehet külön a felsőnek és az alsónak képet beállítani. Belehet még állítani a tükröződést és a 3D ablakokat, de ezek kicsit komolyabb GPU-t követelnek. -
válasz
martin66 #29713 üzenetére
Azért amd64 mert a 64 bites telepítőt szedted le, és azért az a neve, mert az utasításkészletet az AMD fejlesztette ki és használta először. Később aztán, mikor az Intel belátta, hogy az Itaniummal (IA-64) aztán sokra nem mennek, lekoppintották azt (kereszt licenc), náluk EM64T lett a neve. Ezért ugyanúgy fut az a 64 bites Ubuntu a Te procidon is (már ha nem valami régi vagy túl olcsó, amely nem támogatja az utasításkészletet).
Próbáld meg az Unetbootinnel is a dolgot, a normális iso képfájl kell hozzá. A pendrive-ot általában érdemes lepucolni előtte (új partíciós tábla), de nem ilyen jellegű problémád volt most. Ha a monitor ismét kikapcsol, akkor próbálkozz azzal, hogy a videókártyádnak egy másik kimenetét használod. Egyébként meg régebben lehetett csökkentett grafikával is indítani, most ennek állítására nem látok lehetőséget, így még az a lehetőséged marad, hogy az alternate telepítővel teszed fel a rendszert.
-
De felrakhatod a simple-ccsm (Egyszerűsített Compiz beállításkezelő) csomagot is, amivel sokkal egyszerűbben és gyorsabban megcsinálhatod.
Bár a fedlapok képét, vagy éppen a kupoláét itt nem tudod állítani, illetve ez utóbbi animálása sem bekapcsolható, de magát a kockásítást és forgatást egyszerűbb beállítani vele.(#29706) martin66: Milyen progit töltöttél le és honnan? Valószínűleg nem lett jól megcsinálva az a pendrive-os telepítő, persze lehet egyéb probléma is, de a videókártyáddal szerintem nincs gond.
-
Nem kell másik vinyó, csak egy másik partíció és egy Live rendszer. NTFS is jó, ha rootként csatolod, akkor a jogosultságokkal sincsen gond (tudod futtatni az extundelete-t), bár attól függ, hogy mit szeretnél visszanyerni.
Próbálkozz a --restore-directory kapcsolóval könyvtár visszanyeréséhez.
Olyat semmiképpen se csinálj, hogy a szóban forgó partíciót módosítod még azelőtt, hogy az adatokat visszanyerted volna. -
He-he, apt-get moo
-
Igen, mindenképpen el, hiszen 25 MB-ra nem is telepíthetted.
Nincsen gond, csak a /home-nál nem elsődlegest választottál, illetve nem kattintottad át, mert a kiterjesztett az alapértelmezett. Ha ez a dolog zavar, akkor átlehet variálni könnyedén a dolgot, újratelepítés nélkül is (főleg, ha a /home-on nincs még sok adat, bár 125 MB elmentése hamar megvan).
-
-
Letöltöd az extundelete-t, majd kicsomagolod a másik partícióra, fordítod és futtatod. Ennek a menete például:
sudo su
apt-get update
apt-get install build-essential e2fslibs-dev
cd /... (ahol található a letöltött cucc)
tar -xvjf extundelete-0.2.0.tar.bz2
cd extundelete-0.2.0
./configure
make
mv src/extundelete ../
cd ..
./extundelete --restore-all /dev/sdXNMinden kitörölt cuccot amit talál kimásol ide. Ha tudod a fájl konkrét nevét, akkor azt is meglehet adni, akkor sokkal hamarabb végez a művelettel (--restore-file 'path') (egyéb segítségért ./extundelete --help).
Igen, ez így kevésbé kényelmes, mint az általad említett programmal, de hát ez van. -
válasz
Xmodule #29669 üzenetére
1. Lejátsza (Mért is ne tenné?).
2. Megfelelő lejátszóval biztosan nem lesz gond.
3. Mért ne játszaná le, főleg ha elég erős hozzá a hardver, vagy ha van gyorsítás? Nekem a monitorom pont ekkora, nem volt még gondom a FullHD videók lejátszásával sem. SMPlayer és VLC amit ajánlani tudok, a kimeneteket jól megválasztva. -
A telepítést követően létrehozott swap fájl szerintem előnyösebb, mint ha egy egész partíciót szentelnél neki. A partíció helyhez kötött, körülményes az átméretezése és áthelyezése is. A fájlt viszont rugalmasan lehet alakítani, mozgatni, és bármikor létre lehet hozni vagy törölni. Mivel manapság már elég sok RAM van a gépekben, igazán nem fontos az sem, hogy a lehető leggyorsabb legyen, inkább csak vésztartaléknak jó. De ha nagyon kevés a központi memória, akkor azért még érdemes lehet inkább partíciót használni, azt pedig elől, a tányér külső szélén elhelyezni.
-
válasz
#16820480 #29638 üzenetére
Cairo-Dockban belehet állítani reflektorfényt, pattogást, forgást, villanást, lüktetést, remegést, hullámzást és ezek kombinációját is, méghozzá négyféle helyzetben (fölötte az egérmutató vagy rákattint az ember a háromféle ikonra). Én a reflektorfényt használom egérfölééréshez meg a villanást a rákattintáshoz.
-
-
Igen, így is jó, de ezt is írtam neki.
(#29625) mzx: Nem, én ezt írtam:
rsync -a /home /media/idemegy --exclude=/home/alma
tehát mindig az utolsó / jel utánitól kezdve. Hogy értsd, az alábbinál így néz ki:
rsync -a /home/másolandó /media/idemegy --exclude=/másolandó/alma
Esküszöm nem értem, hogy mit nem lehet ezen érteni.
-
válasz
hackeeeee #29602 üzenetére
A jobb kattintásos automatikus indulás az működik persze (bár az újabb verziókból már kiszedték). A konfigurálásával ellehet tölteni egy jó időt, mert nagyon részletesen állítható mindent. A RocketDock bár egész jó Windowsos alternatíva (én is azt használtam), de közelébe sem ér a Cairo-Docknak (bár én ez utóbbit is csak tökéletesen úgy használom mint anno az előbbit, olyanra lőttem be). Ikonokat eltüntetni vagy kihúzással lehet igen (ha nincsenek zárolva az ikonok), vagy az indítóikon eltávolítására kattintva (ha a dokk nincsen zárolva).
-
Most néztem, hogy a TrueCryptből megjelent a 7.0-ás verza. Annyival mindenképpen jobb mint a régebbi, hogy már a Linuxos verzióban is van benchmark.
Habár a letölthető telepítő segítségével már nem "extrahálható" ki a Debian csomag, én azért összeütöttem mindkét architektúrára azt. Ha valakit érdekel, akkor megosztom szívesen, így könnyebb telepíteni, frissíteni és eltávolítani is.
Amúgy jól döntöttem anno, hogy az AES-t választottam. -
Mikor több Krusadert nyitok meg (4-et, 5-öt és azokkal dolgozom), meg közben VirtualBoxozok, akkor szokott egy idő után "elfogyni" a RAM. Normál használat mellett amúgy nem szokott gond lenni. Csak ilyenkor ha bezárok mindent, akkor sem jön vissza az egész tárterület és újra kell indítanom a gépet. Amúgy most 29%-on áll, tehát olyan 1200 MB használt.
Opera 289 MB
Krusader 13 MB
Pythonokból is összejön 100-on felül
Rhythmbox 26 MB
wnck-applet 73 MB
xorg 62 MB
compiz 41 MBMeg ugye van még sok kevesebbet fogyasztó folyamat is, de összességében szerintem bőven nincs meg a GB, főleg nem mikor mindent bezárok, mégis marad a nagyobb RAM használat. De hát valamire csak elhasználódik a sok MB...
A sync ; echo "3" >/proc/sys/vm/drop_caches paranccsal meg sokra nem megyek. -
válasz
pinnacle #29580 üzenetére
Ha van rázkódásvédelem a merevlemezben, akkor annak működéséhez nem kell külön szoftver, hanem teljesen automatikusan vezérli az elektronika. Mondjuk szenzor az bizonyára van az újabb vinyókban, mert ott a G-sense hibák gyakorisága a S.M.A.R.T.-ban, de nem hiszem, hogy ez felhasználható erre. Legalábbis számomra kétséges, hogy ez a szoftver jó lenne bármelyik merevlemezhez, úgyhogy inkább a Toshibát kérném számon a helyedben emiatt.
-
válasz
ntomka #29576 üzenetére
Ez szerintem igazán nem akadály, csak csatolni kell a partíciót amin a swap fájl van és kész. Azt már mindenhol lehet használni, így ugyanolyan közös lehet. Ilyenkor akár ésszerű lehet elhelyezni az "adatpartíción", amit amúgy is mindenhova felcsatolsz (fstab), hisz ott vannak azok az adatok amiket használsz nap mint nap. Persze ha igazán sokat tesztelsz rövid időközönként, akkor ésszerűbb lehet a partíciós megoldás. Viszont ilyenkor nem is gond az, hogyha be van határolva az adott partíció mérete, hiszen úgyis jönnek-mennek a rendszerek, változhat a partíciós tábla gond nélkül.
NTFS -> Ext4 konvertálót igazán nem nehéz gyártani, csak legyen helyed, meg elég időd, hogy lefusson.
De nyugtasson a tudat, hogy Ext-ből már igazán nem nehéz btrfs-t csinálni, méghozzá komolyabb adatmozgatás nélkül. -
válasz
hackeeeee #29574 üzenetére
Nálam előfordul néha, hogy elfogy a 4 GB, de persze ez inkább valami bug lehet és csak egy újraindítás segít. Na ilyenkor azért jól jön az az 1 GB-os swap fájl, noha maximum arra jó csak, hogy ne fagyjon le, hanem újra tudjam indítani a rendszert. Én amondó vagyok, hogy ilyen merevlemez kapacitásoknál már bőven elfér ez, minek lespórolni. De a partíciót azt nem szeretem azért.
-
-
1. Igen, ha annak a tartalmát lemented, majd (lehetőleg Live rendszerben) átmásolod az újonnan telepített rendszerbe (felülírással), akkor jó lesz (már ha ugyanaz a felhasználó neve).
2. Rögtön a menüben (már ha telepítve van). De igazából ezzel tényleg nem mész sokra, lényegesen egyszerűbb, ha kompletten átmásolod a mostani rendszeredet az új helyére.
3. Az Windowsos, a linkelt honlapon is egyből láthatod: "This compact and portable Windows application supports NTFS and FAT32 file systems."
-
A beállításaid a saját könyvtáradban vannak (/home/<felhasz.neved>), azt kell elmenteni, illetve abból a rejtett könyvtárakat. Később a tulajdonost át kell állítani, ha másnak mennek ezek. Telepített csomagok lecsekkolására ott a szoftverközpont, baloldalon a telepített szoftverekre kattints. Még ezzel olyan sokra nem mész, később ezek szinkronizálására lesz lehetőség (mármint amit Te is most szeretnél elérni, de ez a funkció még hiányzik).
Jelenleg talán az a legegyszerűbb, ha klónozod ezt a mostani rendszeredet arra a másik gépre (vagy vinyóra) és kész.
(#29516) mzx: Annak idején a Piriform Defragglert használtam, nagyon jó.
-
-
válasz
ntomka #29395 üzenetére
Na, erről még nem is hallottam, ez tényleg hasznos. Viszont szerintem akkor ugyanez van a Ubuntu Tweakbe is beépítve, mert nemrég ott is megjelent a csomagtisztítónál egy olyan, hogy Purge PPAs. Mondjuk nem próbáltam, de azt hittem, hogy csak a PPA címét törli és a tárolóból telepített csomagokat nem bántja. De akkor valszeg azokat is visszacseréli az Ubuntu tárolóban levőkre.
-
válasz
body007 #29388 üzenetére
A legegyszerűbb, hogyha eltávolítod az összes csomagot (ami nem nehéz, mivel minden egymástól függ). Az xserver-common-nal kezd, majd a xorg-edgers tárolót vedd ki és (csomaginfó frissítés után) a szoftverközpontban nézd meg, hogy annál a tárolónál még milyen csomagok vannak telepítve. Amelyiket gondolod, azt még távolítsad el, akár az összeset. Végül telepítsed újra a csomagokat az Ubuntu tárolójából. Amíg nem indítod újra a gépet, addig a gdm futása közben is kivitelezhető ez a műveletsorozat.
-
válasz
hackeeeee #29373 üzenetére
Tároló volt egy darabig hozzá, de aztán bizonyos okokból megszüntettem (egyébként akkor a tárolót felvette magától telepítésnél).
Ha nem állítasz semmit, akkor az alapbeállításokkal használod. Igen, ilyenkor kézzel tudod indítani a mentéskészítést. A rendszerfrissítés kicsit több mindent csinál mint a frissítéskezelő; javít, folytat, frissít, eltávolít, takarít.
De jókor raktad ám fel, éppen nemsokára (még a mai nap folyamán) jön az új verza belőle. -
válasz
stevenadler #29361 üzenetére
Hát, megnéztem én is, és szerintem azt nem lehet onnan eltüntetni, mert csak azon keresztül lehet beállítani. Viszont ajánlani tudom helyette a Cairo-Dock-ot, amely bár kissé komolyabb és a beállítása hosszadalmasabb (hogyha ilyenre szeretnéd mint ez), de nincs ilyen probléma nála.
-
válasz
kovaax #29358 üzenetére
Nem, a dist-upgrade csak akkor frissít kiadást, ha a tárolóinak címe fel van véve (át van írva a régi). Mondjuk a sources.list-ben az összes karmic kivan cserélve lucidra:
grep -lr -e 'karmic' /etc/apt/sources.list | xargs sed -i 's/karmic/lucid/g'
Kiadást még lehet frissíteni a do-release-upgrade paranccsal is.
-
válasz
kovaax #29355 üzenetére
A sima upgrade frissíti a csomagokat, de ha valamely újabb verziójú csomagnak eddig még telepítetlen függősége van, akkor visszatartja a frissítést. Ha a frissítés miatt más csomago(ka)t kellene eltávolítani - mert az újabb verzió nem jó függősége annak -, akkor sem frissít. A dist-upgrade ezzel szemben telepít új csomagokat és távolít is el ha arról van szó, hogyha egy frissítés megköveteli azt. Például tegnap este került be a Maverick tárolójába egy apt frissítés. Ha akkor dist-upgrade-el frissítettem volna, a "fél rendszert" leszedi, hogy azt felrakja. Ezzel szemben sima upgrade-el visszatartja addig, ameddig nem jár ilyesmivel a telepítése (ameddig a többi csomag, amely függött tőle is követi verziószámban).
Ezért nem frissül a kernel sem sima upgrade-el. -
A flash-el nekem nincsenek problémáim, a legújabb Operával még a kattintásos bug is megszűnt. A 32 bites azért is lehet éppen ugyanolyan jó, mert PAE kernellel 64 GB-ig kilehet tolni a memóriakezelést, de egyes helyzetekben azért a 64 bites gyorsabb, mégha nem is átlagos napi használatnál.
(#29348) ntomka: Gratulálok, jó döntés volt.
Egyébként én is felraktam a Kubuntut (Maverick) ide a másik vinyómra, és bár annyira nem rossz, találkoztam néhány idegesítő buggal, de ami a legjobban zavart, az a panel elrejtésének és megjelenítésének animációja, ami borzalmasan lassú. Viszont érdekes mód a görgetéses képernyő eltűnéses dolog meg nem jelentkezett, ki érti ezt... -
válasz
szimla65 #29340 üzenetére
Ezt nem kell telepíteni, egyszerűen futtatható a ./xnview.sh paranccsal. Ha akarsz neki indítóikont a menübe, akkor az XnView.desktop fájlt másold be a /usr/share/applications könyvtárba, de a fájlban az Exec=/home/pierre/Desktop/XnViewMP-025/xnview.sh -t írd át a valós elérési útvonalra.
-
válasz
szimla65 #29338 üzenetére
Ha adsz egy linket, hogy honnan töltötted le, akkor megnézem. Találtam egyfajtát belőle, abban van egy install elnevezésű fájl, gondolom azt kellene futtatni. Ha nálad is ilyen, akkor az alábbi parancsot add ki a kicsomagolt könyvtárában állva. Mivel nincs futtathatónak jelöve, ezt:
sudo sh install -
Aktív témák
Hirdetés
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Hálózati / IP kamera
- Vezetékes FEJhallgatók
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Konzol Screenshot
- Mesterséges intelligencia topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest