- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- One mobilszolgáltatások
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 Ultra akku probléma?
- Magisk
- Megvan a Pura 80 nemzetközi startja
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Hatalmas teleppel futott be a Xiaomi Mix Flip 2
Aktív témák
-
FixY67
senior tag
Jól értem, több partícióra van szabdalva a linuxod? Így egy picit macerásabb a dolgot elmagyarázni, pláne, ha még LVM-t is használtál a telepítéskor vagy titkosítottad a home-odat...
Alaphelyzetben azt kellene, hogy elindítod a live cd-t. Amikor már üzemképes, elindítasz egy terminálablakot (xterm, kterm stb. - valahol az alkalmazások közt kell, hogy legyen egy ilyen)
Lehet, hogy van olyan is, hogy "root terminal", ha azt indítod, akkor a rögtön root jogokkal rendelkező shellt kapsz. Egyébként a terminál indítása után ki kell adni egy 'sudo -i' vagy egy 'su -' parancsot. A live cd-n elvileg nem kér jelszót hozzá.Ha van root prompt (sor elején # van), akkor fdisk -l, ez kilistázza, hol, milyen partíciód van.
Én (ha nem tudom, melyik a root), végignézném valamennyit linux típussal jelölt partíciót úgy, hogy felmountolom, megnézem, van-e rajta etc/passwd file, ha nincs, elengedem. Például:mount /dev/hda1 /mnt
ls -l /mnt/etc/passwd
ha ez hibaüzenetet ad, akkor nem ezt keressük
umount /mntJöhet a következő linuxos partíció ugyanígy. Egészen addig, amíg meg nem találod azt, amelyiken a passwd file van, de valószínű, hogy a legelső linuxos partíció lesz az.
Ha az ls nem ad hibaüzenetet, akkor nem kell az umount, helyette:chroot /mnt
passwd usernév
(a usernév helyére a te usered nevét kell írni - ha a passwd hibaüzenetet ad, akkor esetleg érdemes kilistázni a tartalmát egy cat /etc/passwd paranccsal és megnézni, mit írtál el)Ha ez megvolt, akkor
exit
umount /mnt
rebootAmikor látod, hogy indul a BIOS program, akkor kiveszed a CD-t.
-
FixY67
senior tag
Pusztán az, hogy felcseréled a diszkek boot sorrendjét, az nem volna szabad, hogy cheksum errort okozzon - bár láttam már csodákat...
Ami a bejelentkezést illeti... amit én próbálnék (nem biztos, hogy nálad is megy!)
Elindítanám a telepítőről a Live rendszert (próba telepítés nélkül v. valami hasonló a magyar neve ha igaz), megkeresném, hol van a telepített rendszer root ( / ) fájlrendszere.
Ha megvan, felmountolom a /mnt alá, majd "chroot /mnt", ott "passwd énuseremneve", adnék neki új jelszót, gép újraindít linux-szal és belépek az új jelszóval.
Írjam le részletesen, hogy mit kell tenni?recovery mód: nálad azért nem jó, mert nincs jelszava a root usernek (ha jól értem), a recovery pedig azt kéri...
-
FixY67
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22010 üzenetére
Bocs, azt a xent csak poénnak szántam.
Ez a wubi-s bigyó hogy indul? Kapsz egy menüt, amiből választhatsz, hogy Ubuntu vagy Windows?
Esetleg nyomsz egy kis "e" betűt az ubuntu során, akkor kihoz egy listát, hogy milyen paramétereket használ a boothoz. (de tartok tőle, hogy nálad már grub2 van, olyat meg nem láttam közelről)
-
FixY67
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22007 üzenetére
Most esett le: wubi - ez mivel bootol? Mert a hibaüzeneted valóban olyan, amivel én szórakoztam tegnap, míg a xen alá akartam beerőszakolni egy debiant.
-
FixY67
senior tag
válasz
Sk8erPeter #22007 üzenetére
A grub konfigból az initrd elől eltűnt a kernel kezdetű sor... sacc/kb.
Vagy te is xen-nel próbálkozol?
Mert akkor meg module paranccsal kell betölteni a kernelt is és az initrd-t is. -
FixY67
senior tag
Rendszergazdaként belépni a linuxba: ha minden igaz, gyártanod kellett a telepítés során egy saját usert. Ezzel kell belépni és parancssorból "sudo -i" - itt valószínűleg kérni fogja még1x a saját jelszavadat.
A recovery az többé-kevésbé arról szól, hogy ha nem tudod feléleszteni normál boottal a rendszert, akkor ezzel még mindig van esélyed rá, hogy kapj egy root promptot.
Őszintén szólva (számomra) elég zavaros a történeted...
Az a checksum error elég csúnyán hangzik... a táp biztosan jó? (az jutott eszembe, hogy esetleg döglődik és a rádugott plusz diszk már sok neki, ettől bizonytalanná válik az egész gép működése)
-
FixY67
senior tag
-
FixY67
senior tag
Egy Ubuntu 8.10 grub-jából szeretnék bebootolni egy frissen telepített debiant.
A debian a /dev/sdc12-re van telepítve. A fájlrendszert a grub látja, ez biztos.grub
root (hd2,11)
cat /x.xEz működött.
A menu.lst így néz ki:title Debian server
root (hd2,11)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.26-2-amd64 root=/dev/sdc12 ro
savedefaultMégis elpánikol azzal, hogy nem találja a root filesystemet...
Van valami megkötés, hogy hová lehet telepíteni egy linuxos root fájlrendszert? -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #21959 üzenetére
Engem zavar egyes tagok arcmérete...
-
FixY67
senior tag
válasz
Sweet Lou 6 #21954 üzenetére
Pár órája gondolkodtam rajta, hogy keresni kéne másik fórumot, mert itt inkább hobbilinuxosok vannak, nekem meg annál komolyabb segítségre lenne mostanság szükségem. (annak ellenére, hogy én is csak játszadozom vele)
Ha az ubuntunak nem is csináltál ezzel komoly reklámot, azt eszembe juttattad, miért is érdemes nagy ívben kerülni a hup-os társaságot. -
FixY67
senior tag
válasz
FixY67 #21907 üzenetére
Ha nehezen is, de rájöttem: az eredeti konfig természetesen a (hd0,0)-ról bootol, mivel azt nem írtam át...
------------------------------------------------------------
Kicsit pontosítok, mit csinálok rosszul?Az eredeti virtuális gépen egy diszk volt. Ahol visszatölteném, ott ugye van a használatban lévő diszk és mellette az, ahová visszatöltök. Erre a másodikra létrehoztam ugyanazokat a partíciókat, amik az eredetin is megvoltak. Felmountoltam a /dev/sdb1-et a /mnt alá. Kicsomagoltam rá az elmentett rendszert. Ezután:
grub
root (hd1,0)
setup (hd1)Ha ezek után újraindítom a gépet és a hd1-ről indítom a bootot, akkor is a jelenlegi rendszer jön fel a saját diszkjéről, a visszatöltött helyett.
-
FixY67
senior tag
Na most kellene egy kis SOS segíccség... Szopok a grub-bal, mint ama bizonyos torkosborz.
Készítettem egy mentést tar-ral egy működőképes rendszerről. Szeretném látni, elindul-e ha visszatöltöm. A file-okat sikerült átteni másik diszkre, de nem tudom bebootolni, mert a diszken ugye nincs semmiféle boot program.
Ilyenkor mi a teendő?
Elméletileg az 1. partíción ott az eredeti fájlrendszer, rajta a /boot/grub. De ez egy másik (virtuális)gép, mint ahol az eredeti működött, más a diszkkiosztás. Mit kell tenni, hogy a grubot fel tudjam tenni a visszatöltött környezetet tartalmazó diszkre úgy, hogy onnan bootolni is tudjon?Ha felmountolom a partíciót és egyszerűen chroot-tal belemegyek, akkor a grub nem találja a fizikai eszközöket. Ha kívülről próbálkozom, akkor meg olyan beállításokkal települ a grub, hogy a gép saját rendszerét indítja, bármelyik diszkről bootolok.
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #21868 üzenetére
Köszi, annyi elég volt amit találtam: ez önáll boottal megy, az nálam nem játszik.
-
FixY67
senior tag
Valaki összefoglalná pár szóban, hogy a LiveCD-ről kreált pendrive-os rendszeren mi a bánat az a wubi.exe? Valahol olvastam róla, de nem igazán tiszta...
-
FixY67
senior tag
Tudja valaki mi kell ahhoz, hogy az "e2fsck -c /dev/sdax" hibátlanul fusson le egy offline fájlrendszeren?
Konkrétan: adott egy (virtuális)gép, amin hirtelen elkezdtek dőlni a diszkre az I/Oerrorok. Bebootoltam egy grml live CD-t (ez egy debian alapú rendszer, kifejezetten ilyen célokra) és próbáltam futtatni a rendszerem partícióira egy-egy fsck-t.
Minden próbálkozásom ugyanúgy ér véget:
"*** FILE SYSTEM WAS MODIFIED ***" és 1-es return code-ot ad. Van rá módszer, hogy ha nem talál hibát, akkor hibaüzenet se legyen? -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #21655 üzenetére
Érdekesnek érdekes és nem kevés igazság van benne, de viszonylag távol áll az én nyavajgásaimtól. Ugyanis én még mindig az intrepidnél tartok Ubuntuban.
Persze az is igaz, hogy kizárólag a VirtualBox-ot futtató hostomon használok Ubuntut a virtuális gépeken nem jellemző... -
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #21658 üzenetére
Nem véletlenül emlegettem korábban, hogy mégiscsak egy cég, egy vállalkozás áll az Ubuntu mögött...
(megjegyzem, lehet, hogy hűtlenné válok a debian alapokhoz - a RedHat-nél mintha tisztességes - vagy legalábbis annak látszó - doksi lenne. A 2.0-st még megvettem)
Kár, hogy a Fedora párszor megszopatott a virtuális gépeimen. -
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #21651 üzenetére
Na... kb. az utolsó két mondatod miatt van ez a szófosás részemről... Csak szerettem volna elérni, hogy valaki más is kimondja, anélkül, hogy rákérdeznék.
szerk: nekem már nincsenek éles rendszereim, de a saját játszóteremet sem szeretném agyonverni egy ilyen marhasággal...
---
Mellesleg lásd lejjebb! Azért a stabil debian nem nevezhető annyira alfa-béta-gamma állapotúnak és nézd meg a dokumentációját!
Ellentétben mondjuk a HPUX-szal, ami gyönyörűen le volt dokumentálva, amennyire emlékszem, viszont a legfrissebb stabil verziókat valahogy nem szerettük... -
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #21648 üzenetére
Te nem tartod kissé veszélyes húzásnak ilyen mélyen belenyúlni egy működő rendszer lelkivilágába? Mert egy két éves rendszerre én bizony nem tennék fel, egy két hónapos rendszerhez tartozó, totálisan átalakított init-et.
(és akkor megintcsak ott tartok, hogy vajon a telepített rendszer mé' nem hoz magával egy tisztességes doksit is...)
---
szerk.
Egyébként te látsz ott bármiféle utalást verziószámokra? Mert én nem... szóval max. sejthető, hogy a verziókkal van a gond.
Egyébként szvsz nem érted a "problémámat"
Megtalálom a megoldást, csak közben morgok egy sort a hanyagul összerakott, átgondolatlan stb. cuccok miatt.
És akkor az offtopic VirtualBox hülyeségeit még nem is említettem... -
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #21646 üzenetére
Nem init.d! Egyszerűen /etc/init - mint könyvtár, ha jól emlékszem az írásra.
Most másik gépnél vagyok, ha visszaültem a notebookhoz, akkor előszedem, mit is találtam.
(ha jól emlékszem, az említett event.d-ben vannak az upstart scriptek - csakhát ettől kezdve a bánat tudja, még miben tér el az intrepid és az ottani írás) -
FixY67
senior tag
Apropo doksi: tudja valaki, hogy az ubuntu-serverguide csomag telepítése után a benne lévő doksit hogyan lehet elérni?
Nálam lighthttpd van, úgy emlékszem, ez volt az alapértelmezett web szerver. A DocumentRoot a /var/www, a fenti csomag meg a /usr/share/ubuntu-serverguide alá pakolja magát. OK, elérhetővé tudom tenni, automatikusan nem rakja be magát valahova?
Vagy csak az a gond, hogy lighthttpd van fenn az apache helyett?
Vagy csak figyelmetlen voltam? -
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #21633 üzenetére
Köszi, a gúglival kezdtem, ott találtam valamit, amiről kiderült, hogy használhatatlan, utána kezdtem itt "anyázni"...
Az 1. ha jól értem, egy fórum jellegű valami, ahol a felhasználók által írt doksikat gyűjtik. (majd átnézem alaposabban, egyelőre olyasmit keresek, amit a fejlesztők írtak)
A 2. linken meg mutass nekem egy _használható_ doksit!
(onnan jöttem ide anyázni, miután egymásra mutogató linkek során eljutottam a "Getting Started - upstart" című részhez, aminek köze nincs a nálam futó Intrepid-en található verzióhoz)És azt már meg sem említem, hogy a FAQ-ban azon elmélkednek, hogy a sok hülye gnome rajongó mit aggódik a D-Bus-a miatt...
----
Mellesleg a Debian-on is ki vagyok akadva: szinte minden doksi mellett ott virít az "obsolete" jelző.
De azt még megértem, mert végülis egy "közösségi rendszer", közösség által fejlesztgetve. De az Ubuntu mögött ott egy cég, ők miért nem képesek egy tisztességes, karbantartott, átfogó doksit készíteni a saját rendszerükről?------------------------------------
Szerk.
Az ismételt félreértéseket elkerülendő: általában megtalálom amit keresek, csak baromira bosszantanak az ennyire gyatrán dokumentált rendszerek. Egy fejlesztés ugye nem csak abból áll, hogy úgy-ahogy megtervezem szoftvert és megírom a kódot. Kell hozzá dokumentáció is, ami mostanság nem divat.
Jó, el vagyok kényeztetve, mert a VMS, HPUX, de még a Solaris is viszonylag jól dokumentált volt, azokhoz vagyok szokva, rühellem, ha minden doksit máshonnan, más forrásból kell előtúrni és akkor is kétesélyes a dolog: vagy használható vagy nem... -
FixY67
senior tag
Olyan embereket keresek, akik úgy érzik, az Ubuntu dokumentációja kielégítő, mind mennyiségét, mind minőségét tekintve!
Keresnék valami írást, amiből kiderül, hogy az ubuntu rendszereken mi a szerepük az egyes runleveleknek, miért jobb az upstart-os init-jük a SysV-félénél, stb. Szóval egy korrekt üzemeltetési doksit kezdtem keresgélni. Csak én nem találok ilyet vagy valóban nem létezik ubuntu specifikus dokumentáció?
Még ez tűnik a legrészletesebbnek: https://help.ubuntu.com/8.10/serverguide/C/index.html de... hát ez kb. az a színvonal, amit én tudok, amikor nagyon utálom dokumentálni azt, amit csinálok.
(értsd: leírom pár szóban, hogy mi a funkciója egy adott alkatrésznek és két sorban összefoglalom, hogyan kell telepíteni)
Lehet, hogy szerver téren visszatérek a FreeBSD-re? (bár épp a napokban rémisztgettek vele, hogy már ott is qrvulnak a doksit illetően
)
-------------
szerk: ha valaki tud olyan viszonylag részletes, érthető doksiról, amiben az upstart használatát leírják... plíííz... -
FixY67
senior tag
válasz
Major Major #21587 üzenetére
De, tképp a live CD-re épül(t) ( nem is volt teljesen világos, hogy hogy is képzelik a dolgot).
Ettől függetlenül az update valami olyasmit vert fejbe, amit nagyon nem kellett volna. Az általa kezdeményezett grub update-et ki is hagytam (amikor rákérdezett, hogy melyik drive-ra tegye, akkor azt mondtam, hogy egyikre sem), a dist-upgrade meg kernelből max. hozzátesz, de a régit nem szokta eltávolítani.
De annyira nem izgat a dolog, hogy mélységében utánamásszak, mi romlott el.Egyébként nekem arra kellene, hogy a notebookomról tudjak linuxot futtatni, abszolúte windows mentes környezetben, de a Vistát nem akarom kiirtani.
-
FixY67
senior tag
9.10-es ubuntu, gnome. Bemegyek a Preferences alatt a hálózati beállításokba, ott beállítok egy proxy-t, majd rábökök a System wide (Apply system wide?) gombra.
No ilyenkor pontosan mi történik a háttérben?
Azért érdekelne, mert a már futó processzekre is érvénybelép, tehát nem csak szimplán valamelyik startup file íródik át... -
-
FixY67
senior tag
válasz
Sk8erPeter #21559 üzenetére
Kísértetiesen hasonlít arra, amit lentebb emlegettem. Nem lehet, hogy be volt kapcsolva az automatikus update? Mert akkor elképzelhető, hogy kikerült valami bugos szemét az update-ek közé és az szopat mindkettőnket.
-
FixY67
senior tag
válasz
#25954560 #21553 üzenetére
Nem néztem meg alaposabban, a loader pofázik, hogy nem találja a perzisztens partíciót, ha jól értem...
De a 9.10 egyébként is erősen bugosnak tűnik, mert pl. VirtualBox-ban futtatva próbáltam USB-re telepíteni (Create USB Boot disk ha jól emlékszem a menüpontra) és egyszerűen kifeküdt a program valami olyan üzenettel, hogy nem elérhető filesystem...
Úgyhogy van egy feleslegessé vált (amúgy tetűlassú) 4GB-os pendrive-om... -
FixY67
senior tag
Hurrá... sikerült egy bootolható, perzisztensnek nevezett rendszert telepíteni egy pendrive-ra.
Két bootig működött, utána ráfuttattam egy apt-get dist-upgrade-et és azóta halott...
Amikor valaki megkérdezi, hogy mi bajom a linuxokkal, akkor az ilyen esetekre szoktam hivatkozni. -
FixY67
senior tag
válasz
tukko1 #21539 üzenetére
Valahol az upstart csomag környékén kellene keresgélni. (ez is egy "jól átgondolt" fejlesztés... inittab-os SysV init helyett egy saját, újraírt init, ami az Ubi 8.10-9.10 közöt gyökeresen átalakult
)
Mondjuk arra nincs biztosíték, hogy két, egyszerre indított X közül az lesz az alapértelmezett, amelyiket te szeretnél annak látni.
-
FixY67
senior tag
válasz
ntomka #21520 üzenetére
Elolvasva a leírását, szerintem amit az imént legyártottam, azon is megvannak ezek a dolgok, épp csak valamiért a letöltött update-ek nem maradnak meg a rendszeren... Hmmmm....
(Ubuntu-n a casper-rw cimkéjű file-rendszerre hivatkozik, mint perzisztens adatokat tároló területre - ez meg is van, de mintha itt nem lennének programok) -
FixY67
senior tag
Pendrive-ról szeretnék Ubuntu 9.10-t futtatni úgy, mintha normál diszkről tenném (tehát saját userrel, megmaradó beállításokkal, telepített programokkal stb.)
Tud ehhez valaki _kipróbált_, működőképes leírást?Egyelőre ott tartok, hogy ennek: https://wiki.ubuntu.com/LiveUsbPendrivePersistent#Installing%20Ubuntu%20on%20USB%20drive%20using%20Windows a windows-os telepítésről írt részét próbáltam ki, de abból egy sima live rendszer lett, amit nem lehet update-elni, mert memóriából fut. (reboot után mindent elfelejt)
Egyéb ötlet? (nem ártana, ha windows alól kivitelezhető lenne az USB-re telepítés, de nem is elvárás - ha netán az ugyanott leírt linuxos metódusok működnek, akkor persze tárgytalan)
-
FixY67
senior tag
bocs, barom voltam, a kérdésem tárgytalanná vált.
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #21241 üzenetére
Régebben is figyelmetlen voltam, az elmúlt pár napban egyszerűen katasztrofális amit művelek.
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #21239 üzenetére
Gyakorlatilag igen, de ha elég erős géped van (mondjuk core2duo proci v. az amd-s megfelelője és legalább 2giga memória), akkor érdemes az csinálni, hogy felraksz egy alap linuxot, arra valamilyen virtualizációs szoftvert (virtualbox, vmware, kvm stb.) és virtuális gépekbe telepíted a kísérleti rendszereket. Főként azért, mert kisebb az esélye a véletlen károkozásnak.
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #21235 üzenetére
Ha az a freedsb valójában freebsd akart lenni, azt mindenképpen ajánlanám, de az nem linux! És sokat kell hozzá olvasni, mert sokmindenben eltér a linuxos környezettől.
-
FixY67
senior tag
Alapban mind DNS, mind DHCP kiszolgálóként akar működni és a DHCP portját már fogja a dhcp3.
Fix címeket osztogatni ő is tud a /etc/ethers alapján (elméletileg a /etc/dnsmasq.conf elég jól el van látva kommentekkel, pár perc alatt ki lehet bogarászni belőle mindent)
A MAC szűrést meg... biztos, hogy azt a dhcp3 tudja? Oda valami más kellene (tán netfilter/iptables beállítások? Wifit még nem konfiguráltam parancssorból)szerk: a DNS-e ráadásul úgy működik, hogy részben az /etc/hosts alapján fordítja a neveket/címeket, részben a szolgáltatód DNS-ét használ(hat)ja a külső nevek feloldására.
-
FixY67
senior tag
traceroute (ill. ha windows-on nem megy, akkor tracert) mit mond? Megtalálja a külvilágot név alapján? (szerk: most látom, hogy ping-gel nézted és nem megy a névfeloldás - akkor lásd dnsmasq!)
Az ip_forward biztosan be van állítva? Reboot után törlődik! (/etc/sysctl.conf-ba kell egy "net.ipv4.ip_forward=1" sor)Egyébként ha nincsenek extrém igényeid, akkor a dhcp3 helyett inkább tegyél fel egy dnsmasq-t, azt lényegesen egyszerűbb kezelni és egyszerre tud dhcp-t + DNS-t.
-
FixY67
senior tag
Persze, én kizárólag a javítások követéséről beszélek, semmi másról, sőt... nem is örülnék, ha egy régi verziójú rendszerben hirtelen megjelenne egy újabb programverzió (mittomén az eredetileg Firefox2-t használó Ubuntun felbukkanna egy 3.5-ös FF, attól igen rosszul érezném magam
)
-
FixY67
senior tag
válasz
78zolika #21189 üzenetére
A GRML egy linux alapú disztribúció, ami (állítólag) épp arra lett kitalálva, hogy a rendszergazda egy live CD-n megkapjon minden hibajavításhoz, diagnosztikához szükséges eszközt. (lásd még http://www.grml.org)
A live cd - ha maga a fogalom sem ismerős: egy olyan CD/DVD, amit ha beraksz a meghajtóba és arról bootolsz, akkor van egy élő, működő rendszered, ami önmagában, telepítés nélkül is működőképes.
-
FixY67
senior tag
válasz
Nagytalp #21169 üzenetére
No, válasszuk ketté a fikciót és a tényeket, mert így kissé zavarossá kezd válni a történet.
Az általam említett linuxos nvidia driver csak feltételezés volt részemről - helyettesíts be bármi olyan drivert, egyéb szoftvert, aminek "külső" forrása van! Pusztán arról van szó, hogy ha beleraknak egy xy szoftvert egy disztribúció csomagjába, akkor szerintem elvárható, hogy kövessék a szoftver javításait. (a shadow által említett OOo v2-v3 jellegű váltást természetesen nem várom, de hogy ha a v2.0 után kijön egy v2.1, ami elsősorban hibajavítás, akkor azt igenis csomagolják be!)
A windows-os nvidia viszont tény: ugyan régóta nem használom, de volt a gépemen olyan nvidia driver, amihez a windows update hozta a frissítést. (XP SP2 v. SP3 alatt).
-
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #21165 üzenetére
Ha az a windows részeként jött, akkor igen - többnyire meg is csinálják (lásd épp nvidia driverek)
Félreértések elkerülése végett: kifejezetten az op.rendszerbe csomagolt driverekről beszélek. Azt természetesen nem várom el senkitől, hogy az általam, a gyártótól letöltött drivereket frissítsék! És nem újabb kiadásról, hanem javításokról van szó (részemről).Ha történetesen az nvidiától töltök le egy drivert, azt az én dolgom karbantartani. De ha az ubuntu repository-ból jött ugyanez, akkor elvárom tőlük, hogy tartsák karban és ha a készítője javítja az esetleges hibáit, azt a javítást tegyék be ők is a saját csomagjaikba, amíg a rendszerük támogatottnak van kikiáltva.
Hisz épp azért használok csomagkezelőt (a függőségek mellett), hogy ne kelljen nekem szórakozni az ilyen apróságokkal, követni minden egyes felrakott csomag gyártójánál az update-eket.szerk: végülis épp arról beszélek, amit a legvégén az OOo kapcsán leírtál te is. Korábban viszont mintha nem erről lett volna szó.
-
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #21162 üzenetére
Biztosan én értelmezem rosszul, de szvsz ha valaki készít egy linux alapú op.rendszert, benne mindenféle driverekkel, akkor elvárnám tőle, hogy ha frissülnek a becsomagolt driverek, akkor kövessék a frissítéseket a csomagjaikban. (jó, tudom: szuvenire nyihuhu...
)
Magyarán ha van egy Ubuntum, amibe becsomagolták a gyári nvidia drivert, akkor legyenek szívesek ők is frissíteni, ha az nvidia kiad egy új verziót. (mondjuk legalább akkor, ha valami biztonsági frissítést/hibajavítást publikál a gyártó)
Kicsit hülyén érzem magam, amikor egy komplett op.rendszer csomagjaiba bele kell szemetelnem, mert a javított drivereket már nem tudom egy apt-get distupgrade-del felrakni. -
FixY67
senior tag
válasz
Nagytalp #21129 üzenetére
Közben kicsit magamhoz tértem:
- root user alatt ne dolgozz, még virtuális gépet se használj! A virtuális gépek userhez vannak kötve, ha a saját usered által gyártottad, azt a root nem fogja látni.
- a VBoxManage paramétere nem az XML file, hanem a gép neve.VBoxManage list vms
Ezzel tudod listázni az aktuális usered által készített virtuális gépeket.
A listában megjelenő nevet kell a VBoxManage modifyvm-nek odaadni.Érdekelne, mi történik, ha felemeled a problémás gép virtuális processzorainak számát és megpróbálod elindítani a gépet.
-
FixY67
senior tag
válasz
gyurman #21109 üzenetére
Erre sajnos nem tudok válaszolni, mert PC kategóriában csak hardveres virtualizációt támogató gépeken foglalkoztam komolyabban ilyesmivel.
Régebben a vmware 1.x szépen ment hardver támogatás nélkül is, csak picit lassú volt.A többit egyszerűen nem értem... a CentOS, az egy RedHat alapú linux. Gondolom, ezen fut valami webes applikáció.
De mi van a fájlszerverrel?
Miért kell win alatt futtatni az ubuntut? Vagymivan? Nem igazán értem...Namajd nekifutok még1x, hátha visszaolvasva megértem.
-
FixY67
senior tag
válasz
Major Major #21098 üzenetére
Köszi, azért még bízom benne, hogy másnak is volt már hasonló problémája és talált rá megoldást.
-
FixY67
senior tag
Erre tudna valaki tippet adni? OpenWRT-s routert szeretnék...
-
FixY67
senior tag
válasz
upszilon #21063 üzenetére
Szerintem olvasd el mégegyszer! Mert nem azon folyt a vita, amibe megpróbáltál belekötni.
Szerk:Megjegyzem, az ott említett 300ms alatti átállás sem feltétlenül hülyeség. Tudtommal pl. egy alkalmazás szervert fel lehet építeni úgy is egy clusteren, hogy minden cluster tagon fut belőle egy-egy példány és szükség esetén az elhalt szerepét átveszi minden különösebb macera nélkül. Az adatbázis szervernek nem kötelező ugyanazon a gépen futnia. Az meg mondjuk lehetne egy Oracle RAC és akkor máris ott vagyunk, hogy nagyjából igazat is írtak.
Persze mindez SZVSZ. -
FixY67
senior tag
-
FixY67
senior tag
válasz
Nagytalp #21020 üzenetére
Pontosabban ez a windows-os volt, de most nézem az Ubuntu hoston, ott a
VBoxManage modifyvm TesztMachine --cpus 6
segítségével 6 CPU-snak is hazudhatom a virtuális gépet egy mezei Core2Duo procival.
Eredetileg 16-tal próbáltam, az valamiért nem tudott bootolni.
Egyébként márcsak azért is meglepett volna, ha nem megy, mert a VirtualBox a qemu-ra épül, azon meg már láttam olyat, hogy két procis (v. hyperthreadinges?) gépen valaki elindított egy látszólag 32 processzoros gépet. -
FixY67
senior tag
Valaki mostanság keresett backup szoftvert, végre eszembe jutott a neve annak, amit javasolni akartam: Bacula.
(bár ha jól sejtem a későbbi társalgásból, nem ilyen jellegűt keresett a kérdező) -
FixY67
senior tag
Egyszer volt, holnem volt, volt egyszer egy Debian GNU/Linux Network Administrator's Manual.
Mi van most helyette? A fenti doksi ugyanis "obsolete" státuszban van. És nem csak ez, hanem a hasonló jellegű debianos doksik nagy része is, ha jól látom.Térjek át redhat alapokra, ha jól dokumentált rendszerben akarok turkálni?
-
FixY67
senior tag
válasz
Major Major #20934 üzenetére
btrfs-ről mit tudsz? Lehet, hogy ez is a hurd sorsára jut?
-
FixY67
senior tag
válasz
upszilon #20855 üzenetére
Azért láttam én már nagyobb csodát is, mint hogy egy DOS-ra írt program funkcionalitását és adatait áttegyék más (windows/linux) platformra. Ez messze nem lehetetlen, csak munka(és persze pénz) kérdése (lenne).
Újonnan írt programokat meg nyugodtan lehet mondjuk java alapokon készíteni, netán web-es felületre és attól kezdve végképp mindegy, milyen platformon működik a rendszer. -
-
FixY67
senior tag
Hm... firestarter...
Stabil Debianra tettem fel, gnome mellé.
Az elmúl fél órában két alkalommal záródott be az ablaka anélkül, hogy hozzányúltam volna.
A next-next-finish alapon konfigurált szabályokkal nem tudott elindulni a bootoláskor. (logokat még nem néztem, a konzolon csak egy failed, exit 2 üzenetet láttam).
Ilyenek miatt tudom nemszeretni a linuxos rendszereket. -
FixY67
senior tag
-
FixY67
senior tag
válasz
78zolika #20688 üzenetére
A sajátomra, amit kifejezetten e célból dobáltam össze. Nem op.rendszerfüggő.
Eszembe jutott, hogy unatkozom, kéne valami játék, felraktam egy linuxot a gépemre, meg egy VirtualBox-ot, aztán virtuális gépeken kezdtem játszadozni. Mivel sem a virtuális gépeken, sem az alattuk lévő hoston (ez az Ubi) nincs semmi érdemleges, nyugodtan kísérletezhetek rajtuk. Mondjuk a hostot most annyira nem szeretném újrahúzni, de az más téma.
Aktív témák
Hirdetés
- Antivírus szoftverek, VPN
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus 16-D0655NG notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest