- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
Aktív témák
-
Atapi
senior tag
válasz
Nowhereman #49344 üzenetére
ahogy látom ő azt szajkózza, hogy közvetlenül áramerősséget nem tudsz szabályozni ezeknél az eszközöknél, és ebben szerintem alapvetően igaza van (eddig én is csak feszültség állítási lehetőséggel találkoztam, ami nyilván az áramfelvételre is hatással van, de ettől még nem áramra szabályzol. persze kitalálhatja a gyártó, hogy a feszültségszabályzás helyett vagánykodásból áramszabályzást tüntet fel, de biztos vagyok benne, hogy az is feszültség mérésre és feszültség szabályzásra lenne visszavezetve, függetlenül attól, hogy a driver esetleg áramot ír.). a megfogalmazás meg nyilván pongyola helyenként, de azért te sem az akadémiai székfoglalódat írogatod ide apránként, nemde? btw, ez a téma szerintem abszolút nem ide tartozik, főleg hogy csak a szavakon lovaglás megy...
-
Atapi
senior tag
válasz
sellerbuyer #48432 üzenetére
dd nem csak használt biteket mozgat, hanem minden bitet, ezt azért vedd figyelembe.
-
Atapi
senior tag
10.04-be bele lehet valahogy rugni, hogy a nyomtatási sor alatt a spooler feldolgozottság aktulis állapotát is mutassa? cups status oldala (http://localhost:631/printers/) tök jól mutatja, de zavar, hogy a nyomtatási sor alatt kb csak annyit mond, hogy feldolgozás. emiatt nincs kedvem böngészőt indíthgatni/frissítgetni. ötlet?
-
Atapi
senior tag
válasz
Mtbsrác #46076 üzenetére
nem lehet igennel, vagy nemmel válaszolni a kérdésedre. próbáld ki. kis segítség: testdisk undelet for ext2. ha az előző nem jön be, akkor azokat a fájlokat van esélyed visszanyerni, amiket az általad választott program felismer. hogy melyek ezek, azok többnyire a programok honlapján fel van tüntetve, pl photorec esetén ezek. utóbbi esetben viszont készülj fel arra, hogy a fájlneveket valószínűleg elvesznek, és ömlesztve nyered vissza azt, amit sikerül visszahozni, illetve nem csak azt állítja helyre a prog, amit szeretnél, hanem mindent, amit talál.
ha nem teoretikus a kérdésed, hanem adatot szeretnél visszanyerni, akkor van adatmentős topic, oda is látogass el. -
Atapi
senior tag
válasz
Mtbsrác #46068 üzenetére
nem létezik olyan program, ami bármilyen körülmények között minden elveszett adatot vissza tudna hozni. a linkelt oldal elég pongyolán és szűkszavúan fogalmaz. a lényeg az, hogy logikailag sérült adathordozóról (pl fájlrendszer sérülés, törlés) megvan az esély adat visszaállítására, de hogy ez sikerül-e, az sok körülmény (pl hw sérülés van-e, milyen fs, milyen adat) és vak szerencse kérdése.
saját tapasztalat, hogy jpg formátumú képek bárminemű fájlrendszertől függetlenül, feltéve, hogy nem titkosított az fs, nem töredezettek a képek, felülírás nem történt és nincs hw hiba, nagyon jó eséllyel nyerhetők vissza photorec segítségével (is). más fájltipusok is visszahozhatók, de ott sokkal nagyobb a fals találatok aránya, illetve léteznek olyan fájltipusok, amiket nem talál meg a prog. az adat formátuma alapvető kérdés a szoftveres adatmentés során, mert az összes program több-kevesebb sikerrel adott fájltipusra jellemző struktúrát keres a lemez vizsgálata során, amit ha megtalál, azt mondja rá, hogy az egy olyan fájl... gond az is, hogy a vizsgálat után a prog helyreállítja neked az összes lehetséges fájlt, amik között utólag kell szelektálnod. a talált fájlok nagyságrendje pedig hatalmas tud lenni.
sikerült valamelyest válaszolnom a kérdésedre?
-
Atapi
senior tag
válasz
jochen #43894 üzenetére
ha most letöltesz/készítesz valamilyen fájlt, aminek rossz a kezelése, azzal mentés után mit csinál a rendszer? jól nyitja meg?
milyen adathordozón vannak a dokumentumok? (hdd, ssd, usb flash?)
esetleg egy halandzsa részt tudnál tölteni valahova egy olyan dokumentumból, amiben nincsenek bizalmas adatok (vagy akár az egész fájlt)? -
Atapi
senior tag
válasz
God Vazzeg #43885 üzenetére
saját tulajdonba vétel kellhet újratelepítés után.
-
Atapi
senior tag
válasz
tropico #43862 üzenetére
csak a pontosság kedvéért szerepeljen azért itt, hogy az mbr mindenhol mbr, a grub és lilo boot loader, ami win esetén egy ideje nt loader néven fut default. az mbr meg tartalmazza azt az utasítás végrehajtási információt, ami a boot loader indításához szükségeltetik. jól mondom-e?
-
Atapi
senior tag
értő olvasás megy-e?
szókaratézni nem szokásom, csak nem szeretem, amikor valaki csúsztat. te speciális feladatok megoldását állítod be úgy, mintha egy rendszer használhatóságának alappillérei lennének (lásd az imént: k3b az használható, de csak ameddig egy annyira egyszerű feladatot nem akar megcsinálni vele az ember, amit kb egyetlen program tud megcsinálni még ms környezetben is, ráadásul a felhasználók túlnyomó többségének fogalma sincs róla, hogy az mi, nemhogy szüksége lenne rá valaha is), pedig nem azok. (ezt fogalmaztam meg az előbb, csak úgy tűnik túlbonyolítottam.)
megjegyzem nem túl elegáns rögtön a vita elején elkezdeni személyeskedni. ha most felvenném a kesztyűt, pár hsz múlva elérnénk a szokásos szintet, hogy itt téged mindenki bánt, meg egyébként sem ért senki semmihez, csak te vagy helikopter. kösz de nem.
-
Atapi
senior tag
válasz
God Vazzeg #43790 üzenetére
home partíció csak a személyes adataidat és beállításaidat tartalmazza. vannak még egyéb rendszerbeállítások a /etc/ könyvtárban, de ezek csak beállítások. ha programostúl akarsz mindent menteni, akkor praktikusan az egész rendszeredet tükröznöd kell, vagy a beállítások mentése mellett lekéred a telepített programokat dpkg --get-selections > fájl formában, amiből később hasonlóan vissza tudsz rakni mindent egy friss telepítésen... btw, szerintem egyszerűbb rendszerment használatával rendszervisszaállítási pontot csinálni, amihez vissza tudsz térni baj esetén. illetve a magam részéről azt vallom, hogy ha ésszel bánik az ember a rendszerével, akkor úgyis disztribúciófrissítés lesz, mire széthullik a rendszer, így elég az adatokat menteni a beállításokkal, aztán újratelepíteni egy frissebb rendszert, ha majd kell...
-
Atapi
senior tag
válasz
medek3 #43766 üzenetére
ennyi bs hw hiba nélkül elképzelhetetlen. ha garos a gép, ne szivasd magad. ha nem, akkor egy arra alkalmas programmal (pl ha már ubuntu, akkor badblocks) ellenőrizd, hogy kb egybefüggő terület halálozott-e el. ha igen, akkor azt szervezd ki a használt területről (partícionáld úgy a diszket, hogy a hobás rész ne legyen használva), úgy még tudod majd egy darabig talán használni. ha random hibás a diszk felülete, akkor ÍJ, kezdj neki új diszket keresni.
-
Atapi
senior tag
válasz
Sweet Lou 6 #43616 üzenetére
chown -R user:group /home/akármi
a -R kapcsoló a rekurzív mód, így egy könyvtáron belül fa bejárás szerint minden almappán és fájlon érvényre jut a tulajdonosváltás. chmod hasonlóan megy. ha nem jut eszedbe, akkor man is megmondja. -
Atapi
senior tag
válasz
vilmaboy #43012 üzenetére
a profilmappát is másolhatod, azzal is minden átvihető.
-
Atapi
senior tag
válasz
csibor #42061 üzenetére
szerintem ez csak a cd képtől függ, abban úgy van benne az anyag, ahogy annak a cd-re kell kerülnie. szóval a kérdés az, hogy mit értesz az alatt, hogy bootolható legyen a kiírt képfájl? ha a képfájl maga bootolható, akkor csak ki kell írnod, semmi mást nem kell csinálnod. ha a képfájl maga nem bootolható, akkor a megoldás meg leginkább attól függ...
-
Atapi
senior tag
válasz
Dead Zone #42054 üzenetére
teamviewer simán fut wine alatt (a portable legalábbis biztosan), 6-os verzióból pedig elérhető a teamviewer oldalán kifejezetten linuxos telepítő (igaz, az is gyakorlatilag egy wine csomagba ágyazott win verzió ahogy néztem). szóval hogy csináltad, hogy nem találtál teamviewert linuxra?
btw, keress vnc viewert androidra, és akkor használhatod a beépített távoli asztalt, vagy kereshetsz leírást x11vnc telepítésről, ha a beépített nem elégíti ki az igényeidet.
-
Atapi
senior tag
válasz
Badman 4ever #42036 üzenetére
a helyedben fakeraid témakörben néznék szét, de többet sajnos nem tudok segíteni.
-
Atapi
senior tag
-
Atapi
senior tag
válasz
szaby_gyerek #41080 üzenetére
dpkg --get-selections, de szerintem ebből nehezebb kihámozni, mivel bővebb lista... futó folyamatok között szerepelnie kell a szervernek ha fut, szerintem nyálazd át jobban a listát. én mondjuk top-pal nem szoktam folyamatokat keresni, ps -A kimenetével jobban boldogulok. név alapján szerintem vpn vagy pptp tag esélyes a folyamatnévben, de ha kell, egyenként bogarászd végig, hogy mi micsoda, annyira azért nincs sok..
-
Atapi
senior tag
válasz
szaby_gyerek #41054 üzenetére
ha már nem akarod használni, akkor talán a legjobb ha eltávolítod a szervert a szokásos apt-get remove <csomag> módon. így a beállításai megmaradnak, ha később esetleg visszaraknád. hogy milyen szerver fut pontosan a gépeden, azt meg neked illene tudnod. ha nem tudod, akkor pl futó folyamatok alapján ki lehet sakkozni.
-
Atapi
senior tag
válasz
#16695808 #41056 üzenetére
nem dolgom az ítélkezés, de tudj róla, hogy tilosban jársz. én az előző hozzászólásomban a vino-serverről beszéltem, amiről a képet linkelted az ezt megelőző hozzászólásodban. ennek beállításainál vedd ki a pipát az irányítás elől, mert ha elkezded rángatni a gyerek orra előtt a kurzort, az levágós, illetve alul az értesítési ikon nyilván ne jelenjen meg.
@(#41057) hcl: azért naiv módon feltételezem, hogy a munkahelyi gépeknél a felhasználási szabályzat tartalmazza annak lehetőségét, hogy ezt csinálják. ez kb olyan, mint a telefonhívások rögzítése. előre fel kell hívni rá a figyelmet, és akkor szabad, vagy az inkriminált fél eldönti, hogy ilyen feltételek mellett vállalja-e a dolgot. a felmerült esetben erről ugye szó sincs...
-
Atapi
senior tag
válasz
#16695808 #41049 üzenetére
a sima beépített távoli asztal esetén is beállítható, hogy ne kérjen megerősítést a kapcsolódáshoz, illetve hogy ne jelenjen meg az értesítési területen a kapcsolódási értesítés. mindazonáltal azt vedd figyelembe, hogy a felhasználó tudta nélküli kukkolódás nem csak hogy etikátlan, de a törvény szerint büntetendő is.
-
Atapi
senior tag
válasz
pinnacle #40693 üzenetére
nem abban a könyvtárban adod ki a parancsot, ahol a fájl van, így a teljes elérési utat kellene megadnod. ha nem mozgattad el a linkelt képhez képest, akkor azt a parancsot kellene kiadnod, hogy
sudo sh /home/xy/Letöltések/ati-driver-installer-11-11-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/oneiric
sudo dpkg -i fglrx*.deb
vagy pedig az eredetileg írt parancs kiadása előtt navigálj oda, ahol a fájl van. ez esetben "cd Letöltések" paranccsal kellene indítani, majd folytatni a paranccsal. -
Atapi
senior tag
válasz
róland #40679 üzenetére
mivel ilyen nyomtatóm nincs, csak bökni tudok. ha nyomtatás-másolás-szkennelés az igény, akkor én a photosmart B010a multifunkcit nézegetném hp fronton. színenként cserélhető benne a tintapatron, ami meg tudja hálálni magát, hplip szerint támogatott. hangsúlyozom, hogy tapasztalatom nincs ezzel az eszközzel, sem az epsonokkal. ha van linuxos driver ahhoz az eszközhöz, ami neked szimpatikus, akkor azt vedd. persze vétel előtt egy gyors guglizás sosem árt...
szerk: annyit elfelejtettem írni, hogy maga a hp márka nekem sem a szívem csücske, szóval csak linux támogatás miatt hívtam fel rá a figyelmed, mert hogy arra azért valamelyest odafigyel.
-
-
Atapi
senior tag
válasz
adidas4death #40653 üzenetére
mit jelent nálad a "jó kis USB-ről bootolható rendszer"? gyakorlatilag bármelyik desktop telepítő tartalmaz live indítási lehetőséget, és a unetbootin kb bármilyen linuxos telepítőt felzavar neked egy usb drive-ra (egy telepítő kb egy CD, szóval mondjuk 1GB pendrive kell hozzá. van ennél kisebb, a slax 200MB-n elfér, de az a topic témáján kívül esik).
a vbox idekeverése további félreértéseket okozhat, de azért megjegyezném, hogy vbox rendszer lemezképről is tud bootolni, szóval ha virtuális gépet szeretnél usb-ről live bootolni, akkor elég letöltened a desktop telepítőkészleteket próbálkozáshoz, azokat beállítva cd meghajtónak tudnak indulni a virtuális gépek. -
Atapi
senior tag
válasz
sh4d0w #40614 üzenetére
nekem otthon a vino-server fut (ez a beépített távoli asztal, szóval én inkább ezt hívnám defaultnak), hogy tudjam távolról tutujgatni a gépem. két klienst szoktam ehhez használni:
- tightVNC win klienst wine alatt. ez eléggé lebutítja a képet, ha úgy van beállítva, tud átskálázni is, és nagyon gyors.
- vinagre (aka távoli asztalok megjelenítése). ez sokkal lassabb, mint a másik, de cserébe nagyon szép a képe, szinte mintha otthon ülnék.azt mindenesetre passzolom, hogy esetleg az x11vnc már bizonyos opciókkal indítva butítja-e a küldött képet, de első körben én is a kliens tájékán néznék szét.
-
Atapi
senior tag
nem tudom aktuális-e még, de van libre office ppa. ezzel ha minden igaz, fel tudod zavarni. viszont emlékeim szerint elég sok mindent frissít, a frissítésekkel meg egy csomó nyűgöd szokott adódni, szóval telepítés előtt csinálj rendszerment visszaállítási pontot biztos ami biztos.
-
Atapi
senior tag
mplayer beállításainál nézd meg, hogy a video beállításoknál a meghajtó kimenetet lehet-e vdpau-ra állítani. ha igen, állítsd oda, és elvileg lesz hw gyorsításod. ezt onnan látod, hogy hd film lejátszásakor nem nő a cpu használat az üresjáráshoz képest (vagy legalábbis nagyon minimálisan).
wol-hoz első körben szerintem többnyire elég annyi, hogy bios-ban engedélyezed, és a gép acpi leállításal állt le. nálam legalábbis semmi nem lett hegesztve, mégis működik kezdettől fogva (valami realtek gigabites integrált kártya).
-
Atapi
senior tag
ezek önmagukban nem jelentenek biztonsági kockázatot. a három közül a legveszélyesebb talán a portscan, mert a segítségével a támadó megtudhatja, hogy fut-e valamely porton szolgáltatásod, amit esetleg lehet támadni. de nem maga a portscan a veszélyes, hanem a támadás, ami esetleg követi.
a flood meg csak lelassítja a rendszert, bizonyos funkciókat időlegesen esetleg megrogyaszt, de biztonsági kockázata gyakorlatilag nincs. -
-
Atapi
senior tag
"a 8600-am is vitte, VDPAU nélkül is"
ilyenkor a processzor dekódol, nem a vga, szóval nem a 8600-ad vitte vdpau nélkül.viszont programfüggő, hogy mi tudja kihasználni a hardveres gyorsítást. smplayer tudja, és csak annyit kell beállítani, hogy a video kimeneti meghajtó a vdpau legyen.
-
Atapi
senior tag
gondolom amikor beszélgetsz, akkor más hangforrás nincs, így program/csatorna szétválasztás nem szükséges. így esetleg próbáld ki az outRec-t. ez elvileg a hangkimenetet veszi fel, szóval ha csak a partner hangját akarod visszahallgatni, akkor elég lehet (azért csak a partnerét, mert a saját hangod default le van tiltva kimenetként a visszhang és gerjedés elkerülése végett. ha engedélyezed a mikrofont a kimeneten is, akkor a elvileg saját hangodat is rögzíti, de ez normálisan csak fülessel működhet, de úgy is zavaróan). grafikus felülete van, így nagyon egyszerű használni. a felvett anyagot a ~/outrec mappába dobálja.
-
Atapi
senior tag
válasz
SzEgHaLoM #39820 üzenetére
több helyen is olvastam mostanában olyat, hogy egy linux teljesen leveszi a fényerőt egy nb képernyőjéről. először próbáld meg, hogy fn+FX/Y funkcióbillentyűvel tudod-e változtatni a fényerőt. ha szerencséd van, nem csak szoftverrel működnek a funkció billentyűid. illetve azt sem árt ellenőrizni, hogy esetleg a kimenetet nem állította-e át a rendszer, bár ezt szerintem nem kellene megjegyeznie.
a másik, hogy az újabb ubuntu verziókba szokott sz*r nyílt nvidia meghajtó bekerülni, ami nem kompatibilis bizonyos kártyákkal. szóval ha a fényerős tipp bejön, akkor boot során nyomogasd a shiftet, így elvileg bejön a grub2 rendszerválasztó menüje. itt recovery módot kellene indítani, majd egy failsafe x-et, amivel driver nélkül talán betölt az x. ha ez sikerül, akkor iziben feltolni minden frissítést, és keresni zárt meghajtót a kártyádhoz. unity alatt nem tudom ez hol van, de 11.04-ben még be tudsz klasszikus gnome alá jelentkezni, ott a rendszer/adminisztráció/további illesztőprogramok alatt valószínűleg talál majd valamit. -
Atapi
senior tag
ejha! meghasadt a valóság, dícsérik a unity-t a zindexen!
-
Atapi
senior tag
ha a compiz beállításokkal vágtad haza, akkor ~/.compiz mappának kellene szerintem tartalmaznia a beállításokat, ha azt törlöd talán meggyógyul. ha ez kevés, akkor el lehet kezdeni sorra venni, hogy milyen egyéb, esetleg hibás beállításokat tartalmazó könyvtárak lehetnek, pl ~/.gnome*, stb., aztán lehet szisztematikusan törölgetni.
-
Atapi
senior tag
válasz
csibor #39397 üzenetére
esetleg próbáld ki ezt: [ext2read]. bár magam részéről inkább keresnék egy telepítőlemezt, ami live rendszerként indítva kezeli a linux partíciót, és az ntfs-t is...
-
Atapi
senior tag
valódi pdf --> doc konverter nem létezik, mert egy pdf fájl alapján nem képezhető le egy egzakt doc struktúra, a két fájltipus nem feleltethető meg egymásnak ilyen szinten. esetleges megoldások vannak, melyek struktúrától függően viszonylag jó eredményeket is képesek elérni.
a leghatékonyabb program, amit a témában eddig találtam, az a readiris volt. ennek a karakterfelismerője is viszonylag hatékony, és szövegdobozokat alkalmazva az oldal elrendezését is képes úgy alakítani, hogy viszonylag formázottnak tűnő doc fájl legyen a kimenet. sajnos a program csak win és mac alá van fejlesztve, ezen kívül fizetős, de bizonyos multifunkciós készülékek mellé adják ajándékba is. wine segítségével bizonyos funkciói talán futnak linux alatt is. -
Atapi
senior tag
válasz
Kephamos #39293 üzenetére
ha az új telepítés opció, akkor unetbootin csinál neked bootolható usb kulcsot, ha letöltesz egy telepítőkészletet.
-
Atapi
senior tag
válasz
Mtbsrác #39108 üzenetére
valamihez nem fér hozzá a program, amihez szeretne, ezért esik hanyatt ha minden igaz. a log alapján valami usb eszközt szeretne. ha keresgélsz guglin, találsz egy csomó ilyesmi hibával foglalkozó leírást, mindegyik azt mondja, hogy udev szabályokkal kell machinálni. a legígéretesebb leírásnak talán ez tűnik: HowTo: Create device-matching udev rules and permissions, de a saját wiki oldalukon is írnak erről, csak az nem tűnik valami frissnek.
-
Atapi
senior tag
nem csak a hw számít, hanem a hw kezelés is. azt meg senki sem vonja kétségbe, hogy a gyártók nem ugyanakkora vehemenciával dolgoznak a linux driverek fejlesztésén, mint a windowsosokén, tisztelet persze a nagyon kevés esetleges kivételnek. azt meg ismerjük el, nem a közösségi fejlesztők feladata lenne hw gyorsítós drivert rittyenteni a videokártyákhoz.
-
Atapi
senior tag
ez a hiba elvileg annyit jelent, hogy nem támogat bizonyos glx funkciókat a videókártyád, emiatt nem lesz hardvergyorsításod. esetleg meg lehet próbálni utánanézni, hogy van-e valami driverfrissítési lehetőség a vga-dhoz, hátha az javítana a helyzeten. de ha nincs, ettől a hibától még gond nélkül futnia kellene a programnak.
-
Atapi
senior tag
ha változtatod a profilt, attól az még az a profil marad, nem lesz új. új alatt azt értettem, hogy egy teljesen új profilt kell létrehozni. ezt lehet úgy, hogy törli az ember a profil könyvtárát, és profil hiányában a program a következő indításnál generál egy újat, vagy profilválasztóval indítja az alkalmazást (firefox -ProfileManager), így lehetősége van egy új profilt létrehozni, vagy megválasztani, hogy melyik létező profilt használja az alkalmazás. profilválasztót használva az is megoldható, hogy legyen egy külön profilja a két verziónak, így nem fognak összeakadni, de minden indításnál profilt kell választani (legalább az egyik verziónál).
az normális, hogy kilép az ff, ha bezárod a terminált, amiből indítottad. ez úgy kerülhető el, ha indításnál mögé írod, hogy /indítási/hely/firefox & exit.
-
Atapi
senior tag
-
Atapi
senior tag
a legtöbb drivert a linux rendszerek natívan tartalmazzák, szóval csak akkor kell driverekkel foglalkoznod, ha valami nem, vagy nem megfelelően működik. szóval ha mindenáron egy újratelepítéssel akarod kezdeni, akkor tölts le egy desktop ubuntu telepítőkészletet (10.04 vagy 11.04 javasolt), indítsd el live módban, és ha feláll a rendszer, akkor kb telepítheted is, és jó eséllyel működni fog. ha jól veszem ki a szavaidból, most másik gépről írsz. szóval ha menet közben valami problémád, kérdésed adódna, akkor majd tudsz hova fordulni.
@(#39022) mzx a két ff között csak a profilhasználat a közös pont, egyedül ezzel adódhat probléma. beállítások esetén el is tudom képzelni, hogy esetleg használ valami olyat az új, amit a régi nem tud értelmezni. legrosszabb esetben egy új profil létrehozásával a probléma orvosolható ha működésképtelenné válna a régi verzió, de valamiért mégis azt szeretnéd használni.
-
Atapi
senior tag
válasz
Greenebola #39017 üzenetére
jogos, én néztem el, elnézést.
@(#39016) mzx: szerintem 2 kézenfekvő lehetőséged van. vagy letöltöd a hivatalos oldalról a neked tetsző firefox verziót (pl ff 7.0.1), kicsomagolod valahova, majd futtatod az /ahova/kicsomagoltad/firefox paranccsal, vagy keresel egy firefox ppa-t (pl), felveszed szoftverforrásokhoz, és frissítéskezelő megoldja.
-
Atapi
senior tag
válasz
Greenebola #39011 üzenetére
hivatalos oldalon én 280.13-as verziójú drivert találok a kártyádhoz, szóval valamit szerintem elnéztél a letöltési adatok megadásánál.
viszont nem javasolom, hogy így frissítsd a drivered. ha már akarod, inkább keress hozzá ppa-t (pl: Ubuntu-x-swat), különben minden kernelfrissítéskor újra kellene generálnod manuálisan a kernel modult, és gyanítom, hogy pár hónap múlva eszedbe sem jutna, hogy vajon miért nem indul az X egy kernelfrissítés után, csak menne az idegeskedés... illetve a boot során ezzel sem javulna a helyzet. gondolom később tölt be a driver, de ez csak tipp, sosem zavart engem az a fél perc csúfság, a lényeg, hogy használat közben menjen rendesen, szóval nem jártam utána a probléma okának. -
Atapi
senior tag
válasz
Greenebola #39008 üzenetére
Kendek kolléga rendszerment programjának nézz utána, csak elismerő szavakkal lehet illetni, és teljesen jó arra, amit szeretnél.
-
Atapi
senior tag
válasz
bajnokpityu #38548 üzenetére
a telepítés egyébként befejeződött? ha igen, akkor boot során elvileg shiftet nyomva előjön a boot menü, ahol választhatsz recovery módot, amiben van csökkentett grafikus módban indítás. így ha minden igaz, vga driver nélkül be tud tölteni a rendszer, amiben tudsz zárt meghajtót telepíteni, feltéve, hogy azért zuhan szét a rendszer, mert elkezdi betölteni a nem megfelelő nyílt nv drivert. egy próbát mindenesetre megér.
-
Atapi
senior tag
korábban írták, hogy grub 1-t telepít a mandriva, az pedig még nem kezeli az ext4 fájlrendszert. szóval csak akkor kapod vissza az ubidat, ha egy grub2-t felpakolsz. ehhez találsz millió leírást google-lal, még itt a topicban is le lett már írva, hogyan lehet livecd-vel megoldani, de szerintem mandriva alól is biztosan lehet valahogyan.
-
Atapi
senior tag
válasz
SpongyaBob #35468 üzenetére
ilyenkor a gondot az szokta okozni, hogy az egyik rendszer helyi időt használ rendszeridőnek (windows), a másik (linux) meg utc időt, de az időzónák meg téli/nyári idő miatt a kettő eltér egymástól. valamelyik ráfrissít neten az időre, aztán beírja a saját maga által helyesnek véltet a megfelelő regiszterbe, így a másik rendszeren nem fog stimmelni az idő. a megoldás, hogy vagy a windows rendszert veszed rá, hogy utc időt használjon, vagy a linuxot, hogy helyit. ha már egyszer ubuntu topicban vagyunk, essék szó, mit kell az ubuntuban elvégezni.
szóval a megoldás, hogy root jogokkal felvértezett szövegszerkesztőben megnyitod a /etc/default/rcS fájlt, és az UTC=yes sort átírod UTC=no értékre. mentés és újraindítás után elvileg a későbbiekben nem lesz ilyen probléma.
-
Atapi
senior tag
szerk: viszont azt írják, hogy 4-es verziótól már nincs ez a két külön verzió, hanem egy, open source verzió van, ami tud mindent.
-
Atapi
senior tag
a kérdésed flash részére a válasz, hogy az nem böngészőtől, hanem a flash plugintől függ, azt meg b...ik rendeset csinálni az adobe. ha minden igaz, addig jutottak el, hogy 32biten nvidia kártyákkal megy, de ha gondolod tehetsz egy próbát. legfrissebb flash-t varázsold fel, aztán /etc/adobe/mms.cfg fájlba írd bele ezeket:
EnableLinuxHWVideoDecode=1
OverrideGPUValidation=trueegyéb számítások alatt meg nem tudom mit értesz, ha pontosabban meghatározod, hogy mire is gondolsz, könnyebb lesz válaszolni is rá.
-
Atapi
senior tag
válasz
#16820480 #34571 üzenetére
szerintem a gparted is megoldja két lépésben. először az 55GB-s partíció méretét csökkentened kell, hogy ráférjen a 40-es diszkre, utána már sima másolás elvileg. az első lépést egyébként kb az összes általam ismert program esetén el kell végezni, hogy működjön a dolog...
szerk: mondjuk én komplett partíció mozgatásra gondolok, nem csak adatmásolásra.
-
Atapi
senior tag
pontosan mi is a kérdésed? mert meg is válaszoltad magadnak, hogy az opció amit találtál, az a lan boot, vagyis hálózaton keresztüli boot lehetőség. usb bootra ez nyilván nem használható.
hogy tud-e usb-ről bootolni a géped, azt meg elég nehéz megmondani úgy, hogy nem árulod el, hogy milyen alaplapról van szó, csak annyit, hogy p3-as. meg mondjuk ez a kérdés nem is igazán kapcsolódik ezen a ponton az ubuntuhoz, szóval nem értem teljesen, hogy miért nem keresel neki olyan topicot, ahol nagyobb eséllyel tudnak segíteni? -
Atapi
senior tag
-
Atapi
senior tag
ha kiadod a mount parancsot, elvileg listázza a csatolt eszközöket. lesz valami ilyesmi sorod:
/dev/sdc1 on /media/disk type vfat (rw,nosuid,nodev,uhelper=udisks,uid=1000,gid=1000,shortname=mixed,dmask=0077,utf8=1,showexec,flush)az sor elején találod az eszközöd azonosítóját.
-
Atapi
senior tag
a /dev/sdXY jelöli az eszköz fizikai elérhetőségét. úgy általában minden eszközhöz tartozik a unix rendszereknél egy fájl a /dev mappában. a merevlemezekhez többnyire az ad, sd előtag szokott tartozni aszerint, hogy ata, vagy sata eszközről van-e szó. aztán az X jelöli, hogy hanyadik eszközről van szó, az ábécé betűrendjének megfelelően. Y pedig a partíció sorszáma az adott diszken.
szóval azt ki kell majd találnod, hogy milyen útvonal tartozik a kütyüdhöz, nem csak beírni azt a parancsot, amit Kendek írt. nálam van a rendszer/adminisztráció menüben egy lemezkezelő, ott grafikusan is meg tudod nézni ezeket, és még lemezellenőrzést is tudsz indítani. (10.10-nél van ez így, korábbi rendszereknél nem emlékszem, hogy volt-e már ilyen. ha minden igaz, gnome-disk-utility a neve.)gondolom már válaszolt más is mire ezt megírtam, de ha már megszenvedtem vele csak elküldöm. hátha ez is segít valamit...
-
Atapi
senior tag
erre szerintem tor való, ha ingyenes megoldást keresel. viszont a technológia közös erőforráshasználaton alapul, ezért elég lassú, ezt bele kell kalkulálni. szóval folyamatos használatra szerintem alkalmatlan, csak akkor jó, ha valamiért tényleg fontos a láthatatlanság (pl tartalomszűrés kikerülése).
viszont olyan ingyenes megoldást nem is fogsz találni, ami folyamatos internetezgetésre alkalmas. léteznek ilyen vpn szolgáltatások, de a dedikált sávszélességnek meg kell fizetni az árát. -
Atapi
senior tag
válasz
pethYeti #34064 üzenetére
miből gondolod, hogy egy újratelepítés megoldás lehetne? ha bugos egy sw, akkor az egy újratelepítéstől nem fog megjavulni...
inkább azt kellene próbálgatni, hogy a hiba reprodukálható-e, mert az nagyban segíthet az okok feltárásában. ha pedig sikerül megtalálni az okot, talán gyógymódot is lehet rá találni. -
-
Atapi
senior tag
válasz
Kendek #33857 üzenetére
gondolom a kérdés inkább az, hogy hogyan lehetne onnan a tömérdek helyet máshova rakni? ha a telepítésnél az lett megadva, hogy a /usr az a partíció, akkor gondolom oda kerültek a telepítésnél a /usr-be való dolgok, így csak úgy arrébb csatolni nem lehet. szóval milyen megoldás létezik a probléma áthidalására? live boot, és a mostani /usr partíció tartalmát a /usr alá bemásolni, majd fstab-ból kilőni, és a particiót máshová csatolni, pl home rámásol, /home alá becsatol? egyáltalán működne ez így? élő rendszeren valahogy megoldható ez?
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Dell notebook topic
- Direct One (műholdas és online TV)
- Háztartási gépek
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Windows 11
- Kutya topik
- Bestbuy játékok
- Xbox tulajok OFF topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Gyermek PC játékok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged