Hirdetés

Aktív témák

• harry
    veterán

Helló mindenkinek!

Engem személy szerint nagyon érdekelne a linux, de valahogy, akárhány disztrót kipróbáltam, nem működött minden úgy, ahogy szerettem volna!
    Most jutottam el oda, h megtaláltam az Ubuntut (8.04 HH, Kemény Kócsag)! Eddig live módban próbáltam ki, csak volt vele egy kis gond: akárhogy állítgattam a gépet, nem volt rajta hang!
    Tehát: ahogy a leírás is szól ,rákattintottam egy mp3 fájlra, vártam, h letöltse a codec-et, de semmi! Utána állítgattam a hangbeállításokat is, mindent alsára, meg próbálgattam én mindenhogy, de egy kumma hang se jött ki a gépből.

És akkor, a gépem:
    Toshiba L30-134 laptop, specifikációk everest alapján:

CPU típusa Mobile Intel Yonah, 1466 MHz (11 x 133)
    Alaplap neve TOSHIBA Satellite L30
    Rendszermemória 896 MB
    BIOS típusa Phoenix (10/24/07)

Videokártya ATI RADEON XPRESS 200M Series (256 MB)

Hangkártya Realtek HD Audio output

Videokártya tulajdonságai:
    Eszköz leírása ATI RADEON XPRESS 200M Series
    Adapter leírás ATI RADEON XPRESS 200M Series
    BIOS leírás BK-ATI VER008.050I.036.005
    Lapka típusa ATI RADEON XPRESS 200M Series (0x5A62)
    DAC típusa Internal DAC(400MHz)
    Telepített illesztőprogramok ati2dvag (6.14.10.6587)
    Memória mérete 256 MB

Windows audió
    midi-out.0 0001 0066 MS GS hullámt. SW-szintetizátor
    mixer.0 0001 0068 Realtek HD Audio output
    mixer.1 0001 0068 Realtek HD Audio Input
    wave-in.0 0001 0065 Realtek HD Audio Input
    wave-out.0 0001 0064 Realtek HD Audio output

Hát, kb így néz ki a gép!

És lenne még két kérdésem:
    1, amikor elindult a live CD, a képernyőfelbontásom tökéletese volt, olyan, mint windowson! DE: kell letöltenem drivert ugye? Ehhez az ATI kártyához vajh létezik-e ubuntu alá driver (Xpress 200M)? Pl PClinuxOS alá volt... És ezzel elfut-e a szép 3D-s asztal?

2, olvastam a PC World-ben, h lehet windows alól is telepíteni! Namármost: nekem két partícióm van: C (XP) és D(multimédia, adatok)- lehet olyat, h a D-re telepítem??? És akkor kell-e ennek az oprendszernek swap??? Ui azt hallottam, h bizonyos linuxok képesek fájlból swapolni, mint az XP... Ha esetleg majd törlöm ezt a disztrót, nem lesz gondom az XP indításával? (Ui régen mindig telepítettem a rendszertöltőt is, és amikor lepusztítottam a linuxot, és feltettem egy XP-t, az nem indult, mert a linux rendszertöltő indult elsőként és az nem találta a saját oprendszerét, ezért a windows-t se indította el!)

Bocs, ez mégse két kérdés lett, inkább két témakör :)
    Várom a válaszokat, és előre is köszönöm a segítséget!

Nálam pl. azért nem volt hang, mert a digitális kimenetet akarta használni alapból. Katt kettőt a hangerőszabályzó ikonra, Switches fül, és ott van ilyen kapcsoló, h digital/analog kimenet. Persze lehet neked mással van gondod, de azért gondoltam megemlítem (nekem egy Audigy kártyám van).

Szerintem nem kell letölteni drivert, de lehet. Nem tudom alapból mi van fent, majd a többiek megmondják jóól. Talán az első hsz-ban is van erről infó.

Az a Wubis telepítés, erről talán volt is egy cikk a logouton. Telepítheted arra a partícióra, akkor egy saját könyvtárat hoz létre, és azt használja. Nekem ez nem tetszett, problémák is voltak vele, inkább csináltam neki egy partíciót külön, és egyet swapnak is (hogy ez pontosan hogyan megy, szintén nem tudom).

Aktív témák