- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Android szakmai topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
Hirdetés
(használd a CYBSEC25PH kuponkódot további 20 ezer ft kedvezményért!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
VladimirR
nagyúr
a kurzormozgato nyilak es hasonlok nem vezerlokarakterek
az ascii tabla elso 32 karakteret nevezik vezerlokarakternek, mint pl (a teljesseg igenye nelkul):
0 (00): NULL
7 (07): BEL (csengo)
8 (08): BS (backspace)
9 (09): TAB (tabulator)
10 (0A): LF (soremeles)
13 (0D): CR (kocsivissza)
27 (1B): ESC (escape)
a masik, amit belekevertel azok a billentyukodok, mint pl (a teljesseg igenye nelkul):
8 (08): backspace
9 (09): tabulator
13 (0D): enter
27 (1B): escape
32 (20): space
48 (30): 0, )
57 (39): 9, (
97 (61): a, A
122 (7A): z, Z
de vannak olyan billentyuk is, melyekhez ket elemu kod tartozik, mint pl (a teljesseg igenye nelkul):
0, 59 (0, 3B): F1
0, 68 (0, 44): F10
0, 133 (0, 85): F11
0, 134 (0, 86): F12
0, 75 (0, 4B): balra
0, 77 (0, 4D): jobbra
0, 72 (0, 48): fel
0, 80 (0, 50): le
0, 71 (0, 49): home
0, 79 (0, 4F): end
elobbiek (ascii kod) segitsegevel kiirni tudsz a kepernyore (illetve vezerlo karakterek nem jelennek meg, azoknak valami funkciojuk van, mint pl sort emel, sipol), utobbiak (billentyukodok) pedig a billentyuzetrol valo olvasasnal hasznalatosak
a ketelemu kodokat arrol lehet felismerni, hogy minden esetben 0-val kezdodnek es a 0-t mindig koveti valamilyen masik kod, maganban nem allhat
ilyen ketjegyu kodok tartoznak egyebkent a modositobillentyukkel egyutt leutott billentyukhoz is (pl.: 0, 104 (0, 68): alt + F1) -
ViragL
tag
Előszöris gartulálok az ORSZÁGOS szakmai tanulmányi verseny döntőjén informatika alapismeretek tantárgyból elért 6. helyezésedhez, az szép.
De, ha ilyen versenyen indultál, akkor gondolom tanítottak neked az iskolában programozást (is). Nos , szerintem, aközött, hogy te olvasod a szakirodalmat és aközött, hogy egy tanár magyarázza el neked nincs nagy külömbség. A tanár nyilván használt szakirodalmat és az abból származó ismereteket osztotta meg veletek. Követte az irodalmat és kitért minden lényeges részre, pontosan definiált mindent és nem annyival intézte el pl. a ciklus fogalmát mint itt a topikban, mert ha így lenne nem lenne a fent említett helyezésed.
Én sem kötekszem, csak szeretem a pontosságot és a hatékonyságot.
Még néhány apróság:
- forráskódból, nem nehezebbmegtanulni bármit is, mint egy könyvböl?
- ha te helpből tanulod a szemantikát, minden tiszteletem a tied
- nos, a jegyzetet én is említettem
- segíteni pedig csak annak lehet aki tud valamit -
ViragL
tag
Jószándékú megjegyzés volt részemről, remélem, nem bántottalak meg, nem az volt a célom!
Azért remélem nem csak az off-ot olvastad. Ha kell a témában segítség, segítek szivesen.
Valóban az a legfontosabb, hogy te átlásd, amit csinálsz, de ha egyszer egy ehhez hasonló kódot odaadsz valakinek, hogy nézze át...csak les majd szegény...
Még egyszer sorry! Az is igaz, hogy el kell kezdeni valahol, tehát hajrá! -
ViragL
tag
Ha transzformációkat végzel, akkor tárold az adatokat lebegőpontosan, külömben pontatlan adatokkal számolsz tovább és torzulni fog (ugye?)
Egy apróság, ha nem vagy tisztában a tömb és a ciklus fogalmával, akkor korai neked ilyen dolgokkal foglalkozni, ha meg igen akkor használd, átláthatóbb lesz a program. Ez csak tipp. -
alitak
senior tag
Up bizony!
Na úgy néz ki, hogy elkészült a programom első bétája, amiben már minden műxik, remélhetően jól. Ha lesz még kedvem valaha, akkor biztos lesz még bővítve: pl varázslás, tárgyak...
Szóval ha esetleg valaki kipróbálná, esetleg véleményezné, akkor küldöm. Csak még várom haverom, hogy befejezze a könyv gépelését... -
emitter
őstag
ez jó ötlet, már én is gondolkoztam rajta!
ehhez nem kell véletlenül egy kicsit magasabb matematikai tudás? pl. mátrixok, koordináta-transzformáció..
_eskimo: ha van vmi programozás-könyved, abban szoktak lenni feladatok. Meg gugli, csak elég sokat kell keresni, míg talál az ember vmi sovány eredméynttudom, mert egy éve én is hasonló bőrben voltam
(csak nekem volt könyvem)
amúgy meg 2005-ös feladatsor kész van?
[Szerkesztve] -
alitak
senior tag
A problémás rész az volt bizony.
Nagy segítség volt, hogy észrevetted a két helyen is előforduló exitet, azt jó eséllyel suliban is beleírtam, és elfeledtem.
case jel of
#80: begin
o:=o+1; {fel}
textbackground(white); gotoxy(2,y+oe); write(lehet[oe]); {elozo atfestese}
textbackground(blue); gotoxy(2,y+o); write(lehet[o]); {uj atirasa}
end;
#72: begin
o:=o-1; {le}
textbackground(white); gotoxy(2,y+oe); write(lehet[oe]); {elozo atfestese}
textbackground(blue); gotoxy(2,y+o); write(lehet[o]); {uj atirasa}
end;
Ezzel az a baj, hogy ha az o értéke kiesik a 0-3 intervallumból, akkor is kirajzolja, és csak utána korrigálja az o értékét.
#13: case o of
1..5: fej:=lehetfej[o];
end;
Ez világmegváltás volt, thx érte
Lefutattam F7-ttel az egész szart, és arra jutottam, hogy mikor megnyomom az ESC-pet, akkor a jel-be bekerül a #27, és ott is marad, amíg ki nem lép a procedúrából. Utána már rejtélyesen az #0 értéket veszi fel. Ezért az egész menübe kilépést megoldottam egy boolean változóval. Ami legalább műxik. Viszont onnan meg nem működik rendesen a menu procedura, de az már a holnap munkája lesz.
ui.: Sokat segítettél, köszi. És én is Attila vagyok
mod: frissítettem a változatot, amit nemrég linkeltem.
[Szerkesztve] -
Lortech
addikt
-
Tangerine
senior tag
Kicsit átalakítottam:
{$N+} {8086-os numerikus tarsprocesszor bekapcsolasa}
program hazifeladat;
uses crt;
const
enter: char = #13;
esc : char = #27;
var
c: char;
k: array [1..60] of char;
a, b, s, error: integer;
kod10:double;
begin
clrscr;
writeln('Kerem a 6-os szamrendszerbeli szamot, max 60 karakter!');
a:=0;
repeat
repeat
c:=readkey;
until c in ['0'..'5',enter];
if c <> enter then
begin
write(c);
inc(a);
k[a] := c ;
end;
until (c = enter) or (a = 60);
writeln;
kod10:=0;
for b:= 1 to a do
begin
val(k,s,error);
kod10 := kod10 + s * (exp(ln(6)*(a-b)));
end;
writeln(kod10:0:0);
writeln;
writeln('Kilepes: ESC');
repeat
c := readkey;
until c = esc;
end. -
Lortech
addikt
Szerintem azért lett kihangsúlyozva a karaktertömb, hogy rávezessen a readkeyre.. Mellyel - ahogy VladimirR megoldásában láthattad- még bekérés közben megakadályozhatod, hogy a számrendszer számjegyein kívül bármi mást bevihess. Én is szinte ugyanúgy oldottam meg, ahogy VladimirR, teljesen függetlenül az ő megoldásától (külön érdekesség, hogy én is gondolkodás nélkül belevettem a 6-os számjegyet
).
if kod6 in[ '0','1','2','3','4','5' ] then else hiba:=true; {a not in muveletet nemtom megcsinalni}
Ez a sor hogy is van? kod6-ot charnak kéne deklarálnod, hogy ez működjön szerintem, nekem nem fordul le. Meg a not in műveletet miért nem tudod megcsinálni?
not (kod6 in [ '0','1','2','3','4','5' ]) - ezt akartad?
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Z Fold6 ,Navy ,120 Hz AMOLED dupla kijelző, Snapdragon 8 Gen 3,12/512 GB,2027. 07. 11
- SzinteÚJ! HP Elitebook 860 G10 i7-1355U 16GB 512GB 16" FHD+ Gar.: 1 év
- BESZÁMÍTÁS! Asus A620M R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Zalman M4 A-Data 750W
- Honor X6 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3083
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest