- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Google Pixel topik
- Apple Watch
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- iPhone topik
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Magisk
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
PeL
addikt
válasz
lipi67 #38367 üzenetére
Nem akarok én vitázni
Persze, gyorsabb a Qxxx, de ár/teljesítményben most a G860 a legjobb CPU, hiába csak két magos. És az árához képest annyira nincs lemaradva attól a Q szériától. Átlag felhasználónak elég a mATX-es 12-14.000-es alaplap is. Ha valaki nem akar tuningolni minek vegyen 20.000+ -ba kerülő alaplapot mikor a legolcsóbbak is kiszolgálják. Én pl. nem vagyok tuningos, inkább veszek magasabb órajelű CPU-t de nem kell húznom akkor. A hőfokokra érzékeny embereknek amúgy is nagy, jól szellőző ház kell, de átlag user nem fog parázni az 50 fokos alkatrészek miatt, még azok is bőven beleesnek az elfogadható hőfok tartományba. mATX-es alaplapon is van mindig 1-2 plusz venti csatlakozó, jó CPU hűtő + jó hűtésű VGA-val nem lesz senkinek sem hőfok problémája. A tömörítés meg kódolás meg ilyen olyan tesztekben amúgy lehet jobb a Qxxx proci, de játékokban már semmivel sem hoz több FPS-t, vagy ha igen nagyon elenyésző az előnye. Most a tuningot ne nézzük. Mindkettőt lehet húzni nyilván. De itt a fő szempont hogy a lehető legkisebb pénzráfordítással lépjünk előre. Ebből a szempontból sokkal jobban megéri a platformváltással egybekötött CPU csere, mert a 4 magos 775-ös processzor árán lecseréli, modernizálja az alaplapot, CPU-t, memóriát. És amúgy lehetne ezen tényleg vitázni, de ez csak az én véleményem, te másképp látod én elfogadom ezt is, viszont nálam az olcsóság+jövőállóság a fő szempont, ha megveszem a G860-at mos utána már csak CPU-t kell később cserélnem i5-re vagy i7-re akár. A platformcserét úgysem ússza meg senki, előbb utóbb úgyis váltani kell mindenkinek ha fejleszteni akar.
-
PeL
addikt
válasz
lipi67 #38360 üzenetére
Most ne azt nézd hogy a q9xxx szarrá veri, hanem azt hogy a legkisebb Q9300 is 30.000-nél kezdődik használtan, a G860 meg újan 16.500, használtan 12 körül
És a 30.000-be belefér bőven az új alaplap és RAM is ha a régit eladja és van egy modern, új platformja amibe később upgradelni is tud ha az i5 procik olcsóbbak lesznek egyszer. És ha már linkelted az összehasonlító oldalt
A Qxxx széria akkor erős ha olyan alkalmazás fut rajta ami ki is használja a 4 magot. De még ma sincs túl sok játék ami 2 magnál többet hasznosítani tud. De nekem mindegy, én biztos nem költenék már 775-ös platformra. Én is 2011 december végén vettem az E6700-asom újonnan 22K-ért, de ha ezt tudom hogy 1 évvel később a G860 ilyen olcsó lesz tuti spóroltam volna az új platformra inkább.
-
PeL
addikt
-
PeL
addikt
válasz
syberia #38350 üzenetére
Mennyire hajtottad meg? Az én E2160-asom anno bírta a 2.7GHz-et alapfeszen több mint 1,5 éven keresztül Inteles hűtővel. Idleben 32 fok volt. Tovább nem mertem meg nem is akartam húzni, egy HD4850 mellett volt, de abban hagyott bőven tartalékot
Szerk.: Nem szóltam, látom neked is 2.7-en megy. Maradhat elvileg tartós használatra, nekem is úgy ment addig amíg el nem adtam
-
PeL
addikt
-
PeL
addikt
Sajna hiába húznám, még akkor is nagyon sok maradna a kártyában, hogy rendesen ki tudjam hajtani mindenképp újítanom kellene. G860-at lehet kapni újan 16K körül, használtan még olcsóbban. i3 már nagyobb összeg, újan 30K. A G860 lényegében egy HT nélküli i3. Nagyon jó kis processzor az áráért. Én tavaly decemberben vettem az E6700-asom 22.000-ért. Ha most vennék procit gondolkodás nélkül G860-at vennék.
-
PeL
addikt
Igen én is azt hittem először hogy rosszul van feltéve. Mikor meglett a proci BIOS-t kellett frissítenem mert csak az újabb támogatta a mostani CPU-t, aztán tesztképpen visszaraktam a régi E2160-asom de az csak 30-32 fokon üzemelt. Utána megint vissza az E6700, 50 fok.
De amúgy szerintem erre a procira már nem fogok költeni, inkább majd cserélem az alaplappal és RAM-al együtt egy LGA1155-ös G860-ra vagy G870-re, esetleg ha lesz úgy pénzem akkor egy i3-2100-ra. A HD7770-hez állítólag elegek ezek is.
-
PeL
addikt
válasz
Kean_Sorbo #38263 üzenetére
rendben, nincs mese valamit szereznem kell. Köszi hogy foglalkoztál az üggyel
-
PeL
addikt
válasz
Kean_Sorbo #38259 üzenetére
És a tuningot szted be merjem vállalni a 68-70 fokos prime hőmérsékletek ellenére? Nem tudom lenne -e amúgy értelme jobb hűtőt venni rá, mert találtam itthon egy ugyanilyen hűtést, annyi különbség volt hogy azon egy coolermaster venti volt fix 2800 fordulatszámos ventivel, meg a réztalpa nagyobb volt. De a hőfokok azzal is ugyanazok voltak.
-
PeL
addikt
mindegy, azt hiszem ramaty ez a hűtő. Fetettem 3.6GHz-re a CPU-t, a BIOS újraindítás után egyből 57 fokon látta a procit. Elindítottam így rajta a Prime95-t, a magok felmentek 66-68 fokig, közben néztem az AIDA-ban is a hőfokot, a CPU már 70 fokos volt. Nem értem miért ennyire szar, mindenesetre inkább hagyom alapon amíg nem szerzek egy jobb hűtőt valahonnan...
-
PeL
addikt
válasz
Kean_Sorbo #38249 üzenetére
-
PeL
addikt
válasz
Kean_Sorbo #38246 üzenetére
Filmnézés közben készült. De a maghőmérsékletek AIDA-ban is ennyin szoktak lenni alapon, meg van hogy tök egyforma értéket mutat a két mag
-
PeL
addikt
-
PeL
addikt
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tuninggal kapcsolatban. Adott egy ASUS P5K-VM alaplap és egy Wolfdale magos Dual-Core E6700, 3.20Ghz-es alap órajellel. Lehetséges az hogy fals hőmérsékletet mutat a szenzorja? A körülmények a következők. Amit anno kaptam hozzá gyári hűtőt pontosan ugyanilyen volt:
Először ezt tettem fel, gondoltam csak jó lesz. De 50 fokkal indított a proci Win7 idle-ben. Akkor még megvolt az E2160-as procim a hűtőjével amit 1.8GHz helyett 2.7GHz-en járattam és 32 fokon tartotta ez a hűtő:
Ez ránézésre is masszívabbnak tűnik, bár ugyanúgy Intel hűtő ez is. Mindenesetre kicseréltem erre a fentit, aranypasztát használtam de meglepetésemre ezzel is ugyanúgy 50 fokkal indított Win7 idle-ben. Megtapiztam a borda alját, az bizony csak enyhe langyos. Szerintem ha 50 fokos lenne a CPU jócskán érezni lehetne a hőt a bordán. Nem tudtam mit csinálni, így használom mostmár több mint 1 éve a gépet ezzel a coolerrel. Túlmelegedésem nem volt még nyáron sem, beton stabil a gép vele, és fura hogy 58-60 foknál nem is volt nagyon melegebb a mérések szerint, csak akkor mikor ráeresztettem az AIDA64 FPU stressz tesztjét, akkor felment 68-69 fokig is. Az Intel oldala szerint a processzor max Tcase hőfoka 74 celsius fok, a mérés szerint elég közel voltam a shutdown hőfokhoz (bár AIDA 100 fokot ír TJMax-nak).
Vettem a napokban egy HD7770-es VGA kártyát, és szeretném picit jobban kihasználni mivel a procim nagyon sok tartalékot hagy benne. A cserére mostanában nem lesz alkalmam, ezért megpróbáltam kicsit húzni. 3.6GHz-et lőttem be neki pár teszt erejéig, feszültséget hagytam alapon majd próbálgattam pár játékkal, és úgy vettem észre hogy max 2-3 fokkal melegszik jobban, játék alatt 60-61 fok volt a mért maximum. És nyertem ezzel a 400MHz emeléssel áltag 10 FPS-t játékokban, szerintem elég jelentős úgy hogy FullHD-ben játszom, alap órajelen 30-40FPS-t futnak a játékok. Fagyás nem volt játékban.
A gondom azzal van hogy nem tudom hogy mennyire hihetőek ezek a hőfokok, és hogy nem-e lesz baja a gépemnek ha 24/7-ben 3.6Ghz-en hagynám a CPU-t. Néha elég fura hőmérsékleteket mérek, volt hogy Crysis alatt 52-53 foknál nem melegedett jobban a CPU alap órajelen. Meg az is fura hogy ha 50 fokkal kezd idle-ben miért csak 8-10 fokot melegszik átlagosan játékok alatt. Szerintem az arányok nem stimmelnek. És a legfurább hogy télen-nyáron 50 fokot ír idleben. Se több se kevesebb. Sosem láttam még 49 vagy 51 fokos idlet vagy akármennyit, mindig 50. Most akkor mi lehet ezzel a francos CPU hőszenzorral?
Gondolom a végére tudnék járni azzal hogy egy minőségi hűtőt tennék rá és ha úgy is 50 fok lenne idleben tuti rossz a szenzor. De igazából egyáltalán nem tehetem meg hogy 12+ ezer forintot kiadjak egy CPU hűtőre.
Szóval várom a tippeket, ötleteket, ti mit csinálnátok?
Előre is köszi
-
PeL
addikt
Nem tudom, nem hinném hogy AMD-nél többször fordulna elő hiba mint Intelnél, bár ki tudja
Igaz 2007-ben volt egy húzott 3800+ X2es AMD gépem (1,8 helyett 2,4) amiben 2x meghalt ugyanolyan típusú alaplap (Abit KN8 Ultra) valszeg ugyanazon hiba miatt (alaplapi túlmelegedés hosszútávon káros), de ez szerintem Intelnél is ugyanúgy megeshet
De amúgy hőmérsékletekben tényleg nem látok szinte semmi különbséget itt, max 1-2 fok
-
PeL
addikt
-
PeL
addikt
Sziasztok.
Némi bizonytalanságom támadt tuninggal kapcsolatban. Adott egy ASUS P5K-VM alaplap, benne egy igen tuningbarát E2160-as CPU ami 800-as FSB-n 1,8GHz -en pörög gyárilag.
BIOS-ban az FSB 200MHz-en van, ebből nem tudom hogy lesz 800MHz az FSB, de nem is ez a fontos. Az alaplapom elvileg támogatja a 800/1066/1333 MHz FSB-jű CPU-kat.
Ami a lényeg:
Az FSB-t BIOS-ban 300MHz-re növelve a CPU 2,7GHz-en megy alap feszültségen beton stabilan (így használom már 3 hónapja 0 fagyással, 0 újraindulással). Engem az érdekel hogy mivel az alaplap alapból támogat sokkal magasabb FSBs CPU-kat is így tartós túlhúzással használva a gépet okozhat-e károsodást az alaplapban a tuning? Vagy ez nem ugyanaz mintha egy magasabb FSBjű procit tartanék a lapban? -
PeL
addikt
válasz
dvd_R+ #29148 üzenetére
Egy ilyen procit sztem felesleges húzni egyelőre, sokkal nem lenne gyorsabb a Crysis 2 tőle. Ha gyorsabb is lenne nem vennél észre különbséget szemmel, max az FPS számláló mutatna valamivel többet. Csak lerövidíted az alaplapod élettartamát feleslegesen a húzással
Persze ez csak jótanács, húzd ha nem félted
Csak szerintem tényleg értelmetlen
Alap órajelen is elég mindenhez bőven...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- BestBuy topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged