Új hozzászólás Aktív témák
-
IO.sys
őstag
válasz
kenwood #47088 üzenetére
VGA alulfeszelést kell csinálni egyenként minden kártyára. Heteket voltam el ezzel. A beállításaimat meg tudom adni, ha Polaris kártyákkal dolgozol. Nekem winen fut, ott kicsit tágabbak a határok, linuxon vissza kell venni a frekit vagy/ és emelni a feszültségen kicsit. Szerintem a procival nem kell csinálni semmit.
-
IO.sys
őstag
válasz
Kender23 #47080 üzenetére
- Ne foss, legyél okos.
- Nem kell 30 perc, elég pár perc. 24 óra stresszteszt után egy fájlkezelő nyitás merevre fagyaszthatja a gépet.
- Ahhoz a procihoz nem értek, de lennie kell önvédelemnek benne, ami hatására Tjmax hőmérsékleten throttlingol. Azaz a maximális megengedett hőmérsékleten visszaveszi a teljesítményt önvédelemből. Kivéve akkor, ha ezt ki lehet kapcsolni biosban és kikapcsolod. -
IO.sys
őstag
-
IO.sys
őstag
válasz
LoyalGuard #46972 üzenetére
A házban van kereszthuzat?
-
-
IO.sys
őstag
válasz
Powerer #46948 üzenetére
Everyday OC-ra teljesen igaz, néha elfelejtem, hogy nem mindenki hardcore OC-t akar. Húzom a procit, ramot, alaplapon is mindent, lefuttatok minden tesztet, mind kibírja, örülök, nyitom a fájlkezelőt, erre csont merevre fagy a gép. Szóval a tanulság, hogy a fájlkezelő a legdurvább real world stresszteszt.
-
IO.sys
őstag
válasz
BUZZLGHTYR #46947 üzenetére
Keress rá, az ark.intel.com oldalon a Tjmax érték az, ami 105°C. Tehát 85-90, mert kell a headroom a hőmérőtől távol eső pont miatt, meg mert az az egészséges.
-
IO.sys
őstag
válasz
BUZZLGHTYR #46943 üzenetére
Ne aidával tesztelj, mert az púder. Próbálj prime95-tel, Lynx-szel, intelburntest-tel, ezek közül válassz. 5-10 perc már elég, addigra melegszik át a hűtés.
Próbáld apránként lejjebb vinni a cpu feszültséget. -
IO.sys
őstag
válasz
BUZZLGHTYR #46936 üzenetére
Tuningoltam gyárival egy fél évtizedet legalább, igaz, 750-ig bezárólag. Ettől függetlenül a hűtés alapján megítélni egy OC-t olyan, mint egy autó végsebességénél a gumikat nézni. Van szerepe, de adottnak vesszük, hogy rendben vannak. Az eredeti kérdésre visszatérve, előrébb leszel vele.
-
IO.sys
őstag
válasz
BUZZLGHTYR #46934 üzenetére
Nem értem a kérdést. Ha 4,2-ről húzol 4,6-ra, akkor 0,4 GHz-zel leszel előrébb... A hűtőnek nem sok köze van a húzhatósághoz, az adott proci dönti el, hogy meddig tud elmenni, de ez minden procinál más, nincs két egyforma.
-
IO.sys
őstag
válasz
BUZZLGHTYR #46930 üzenetére
Ilyen procim van, sokat foglalkoztam vele, el lehet vele játszani. Most nem vagyok gépnél, de majd megnézem, hogy mit hoztam ki belőle.
-
IO.sys
őstag
Mindegy, hogy feszültséget állítasz vagy a maximális áramfelvételt növeled, ugyanúgy nagyobb teljesítményen üzemel a kártya. P=U×I
A jelenlegi beállításon 20%-kal több áramot vehet fel, ami már nem éppen ártalmatlan OC, ha az élettartamot nézzük. Úgy működik ez, hogy minél gyorsabbak a feszültségjelek, annál jobban torzulnak és kezdenek el az élek lekerekedni, ezért kell neki még kakaó, hogy kipótolja a sarkokat. Ez így működik, de minél nagyobb teljesítményen üzemel, annál gyorsabban degradálódik a szilícium. Próbáld meg 100% target powerrel, hogy úgy fagy-e. Amúgy valószínűleg a biztonságos határon belül vagy, különben nem lenne ott ez a lehetőség a gyári programban (általában).
-
IO.sys
őstag
válasz
IO.sys #46878 üzenetére
A headroomra azért van szükség, mert az egyik chipnek 1.12V elég, a másiknak ugyanahhoz a teljesítményhez 1.16V, így lesz 1,2V mondjuk a gyári feszültség. A gyári tuningot nem hagyják ki a gyártók, vannak ilyen feláras termékek, de ott is headroommal dolgoznak. Egyedül az Intel foglalkozik aranyáron proci válogatással és tuninggal azt hiszem, de ahhoz nekünk, földi halandóknak semmi közünk.
-
IO.sys
őstag
válasz
scansat #46877 üzenetére
Nincs a felvett teljesítmény és a számítási teljesítmény közt egyenlőség. Ennél kicsit bonyolultabb, nem így működik. Van egy frekvencia, amihez kell egy bizonyos feszültség. Ez túl van gyárilag lőve a biztonság kedvéért. Headroomnak hívják. Minden proci más minimum feszültséget visel el adott frekvencia mellett. Ennek a kiderítése az alulfeszelés, első lépes a tuningban, erről beszélt az ismerősöd.
-
IO.sys
őstag
válasz
scansat #46875 üzenetére
Akkor azt az ohm törvényt át kell rágni újra. De maradjunk csak a teljesítmény képletnél.
P = U × I
Ha a szorzatban az U kisebb lesz, akkor a P is kisebb lesz, ez ennyire bonyolult.
Jól mondja az ismerősöd, legalábbis odáig, hogy 550W-ot fogyaszt a gépe.A gép induláskori áramfelvétele egy pár pillanatra elérheti az 500W-ot vagy többet, de utána 100W körül, illetve alatta fogyaszt. Raktam össze olyan gépet, ami nyugalmi állapotban 37W-ot evett, JÓ MESSZE van az 550-től.
Ha olyan videokártyája van, ami játék közben a gép többi részével együtt 550W-ot eszik, akkor úgy már értem, de azért derék teljesítmény, a mosógép nem kezdett még a gépének udvarolni??
-
IO.sys
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #46866 üzenetére
userbenchmark?
-
IO.sys
őstag
válasz
Powerer #46860 üzenetére
Ha valaki nem ért az internethez, nem tudom, a tuningtól mit remél. A dedikált topik létrehozásának akadályát se látom.
Telespammeltem a topikot az Inspectre, alulfeszelés és ram húzás témák kifejtésével. Szívesen leírom 87-edszer is, nehogy valami önállóságot kelljen tanúsítani egy erősen önállóságra épülő sportban. -
IO.sys
őstag
válasz
Dávidka1995 #46858 üzenetére
Akkor nem ment át az üzenet. Nem kell 24 óra, 24 perc bőven elég. Inkább több stresszteszt legyen különböző programokkal, mint eggyel egy egész nap. Teljesen értelmetlen. Inkább ellenőrizni kell Memtesttel a memóriahibákat, mert azok általában rejtve maradnak és csak közvetve derül ki, hogy attól halt le a win, nem a magas cpu frekitől. Inkább ésszel, mint 24 órás teszttel.
-
IO.sys
őstag
válasz
Dávidka1995 #46855 üzenetére
Se az aida, se a cinebench nem terhelésteszt. Az aida az akar lenni, de púder. A linx, a prime95 és az IBT már terhelnek.
-
IO.sys
őstag
válasz
Dávidka1995 #46852 üzenetére
Az majdnem teljesen mindegy, hogy meddig fut hiba nélkül. A valós használat durvább, mint a stresszteszt. Nekem fél órát ment prime95, aztán nagy elégedetten leállítottam, majd nyitottam egy fájlkezelőt és a win merevre fagyott...
-
IO.sys
őstag
válasz
Dávidka1995 #46849 üzenetére
Keress rá a topikban, nagyon sokat írtam róla. De amíg erre a válaszra vártál, gondolom, neten utánanéztél...
-
IO.sys
őstag
válasz
Dávidka1995 #46847 üzenetére
InSpectre megvolt?
-
IO.sys
őstag
válasz
Dávidka1995 #46845 üzenetére
Így néz ki a nem stabil OC.
-
IO.sys
őstag
Mobilról írok úgyhogy csak gyorsan.
A tuning frekvenciát nem az ember dönti el, hanem a vas.
Ótvar táppal is lehet húzni, csak a végén a táp lesz a szűk keresztmetszet. Én HKC táppal kezdtem és elvoltam, amíg tanulgattam. -
IO.sys
őstag
válasz
Fr@nkieWilde #46809 üzenetére
Cpu-Z vagy HWInfo a működési feszültséghez.
A gyári értékhez gyártói adatlap. -
IO.sys
őstag
válasz
Swiftmendi #46787 üzenetére
Gyorsabb lesz a rendszer, nem hülyeség húzni. A nevemre keress, többször leírtam már.
Leggyorsabban úgy érsz el eredményt, ha az időosztást 2T-ről 1T-re állítod. RAM tuningkor minden lépésnél ellenőrizni kell memtest-tel, hogy nem-e hibázik.
Mivel a rendszer egy egységes egész, a CPU tuningot is tovább viheted, vagy épp ellenkezőleg, el kell venni belőle, de utóbbi nem jellemző. Csak ne lepődj meg. -
IO.sys
őstag
válasz
Kovács86 #46774 üzenetére
Hát nincs mit. Azért ha megnézed, van választék.
Azt meg már nem is mondom, hogy 20k körül lehet kapni X3480-at, ami a legerősebb a platformon. -
IO.sys
őstag
válasz
Kovács86 #46772 üzenetére
Ennyire pro nem vagyok, azt a fene tudja így. De itt van egy rakás program, amikkel próbálkozhatsz.
-
IO.sys
őstag
válasz
Kovács86 #46768 üzenetére
Azon a platformon gyengébb és erősebb procikat is szénné húztam, soha nem volt gond.
Annyit találtam, hogy ki lehet próbálni az XTU-t. De a helyedben azt a procit beleraknám egy másik deszkába, ami engedi a tuningot. Én egy alap Gigabyte alaplapban húztam nagyon sok ilyen procit, most szerintem majdnem gombokért megkapod.
-
IO.sys
őstag
válasz
Kovács86 #46764 üzenetére
Egyre inkább azt érzem, hogy egy programot keresel, amin van egy hatalmas piros HACK gomb, amit megnyomsz, aztán ki van húzva. A tuning egy teljesen más műfaj. Az informatika hőskorában bizonyára voltak ilyenek, de ma, ha szembe jön valami hasonló, csak nevetünk rajta egy jót és megyünk a biosba/uefibe megdolgozni azért az eredményért.
-
IO.sys
őstag
válasz
Kovács86 #46756 üzenetére
Hát az, hogy meddig "kell" mennie, az az adott példánytól függ, hogy hogy sikerült.
Az alaplapra rá kell nézni, hogy van-e hozzá hackelt bios (bios mod), hogy tudd állítani a szorzót.Itt van tuning: [link]
De egyébként ezekre negyed óra keresgélés után jöttem rá és nem azért, mert én vagyok a topikgéza...
-
IO.sys
őstag
válasz
Kassai0716 #46734 üzenetére
Jól bírja a BCLK tuningot, ha a lapod támogatja.
-
IO.sys
őstag
Az újraindulgatás a bios biztonságos értékekre való visszaállásának a próbálkozásai voltak, 2 restart után sikerülni szokott. Olyankor kiírja, hogy nem jó a tuning, és betölt valamilyen alap értékekkel. Ha annyira magasak voltak az értékek, hogy a bios initig se jut el, akkor nem tudja abbahagyni. De valami állapotot állít, mert ahogy írtad, az áramtalanítás után már sikerül neki.
Az új ramoknak a régi profilt beállítani nem valószínű, hogy jó ötlet volt, mert az a 2x8 Kingston ramhoz tartozott. Nem kell annak a profilnak jónak lennie 2x16 ramhoz. Magyarul újra kell állítani a tuningot az új ramhoz.
-
IO.sys
őstag
válasz
enginev3.0 #46725 üzenetére
Olyan dolgok vannak a rendszer döntésére bízva, amiket azért én uralmam alá hajtanék.
Az XMP sok mindent piszkál tudtommal, nem csak a memória órajelét. Szerintem kapcsold ki és állítsd be kézzel a ram frekvenciát. Ugyanott van, kicsit lejjebb.
Spread spectrum legyen kikapcsolva. Olvass utána, ha nem tudod, mit csinál.
LLC-t állítsd 0-ra és gyári feszültségről feszelj alul.
Aztán 1-re (vagy 25%-ra) és gyári feszültségről feszelj alul.
Aztán 2-re...
3-ra...Rá kell jöjjél valami szisztémára, hogy hogy jobb a processzornak. Nem árt, ha közben papíron vagy excelben vezeted az eredményeket.
-
IO.sys
őstag
válasz
enginev3.0 #46723 üzenetére
LLC hányason van?
-
IO.sys
őstag
válasz
enginev3.0 #46721 üzenetére
Ha gyári alapra állítod a biost és fixálod a feszültséget, meddig tudsz lemenni?
-
IO.sys
őstag
válasz
enginev3.0 #46719 üzenetére
Én nem értek az AMD procikhoz, de abban a topikban elég nagy hülyeségeket beszélnek. Nem 1.2V a stock ennél a procinál. Ha rákeresel, mindenhol 1.375-öt írnak.
És mi a gond konkrétan?
-
IO.sys
őstag
-
IO.sys
őstag
válasz
Gambito #46709 üzenetére
Az a baj ilyenkor, hogy olyan, mintha egy versenyautó pilóta megkérdezné egy fórumon, hogyan kell chiptuningolni, mert 160-nál rángat a kanyarban. Az angol jól megy, addig jó, most az kéne, hogy évtizedek alatt kitapasztalt tudományt adjunk át itt pár sorban. Közben a fogalmak meg kínaiak. Ez nem megy. Ha már megy az angol, gyakorlatilag a világ összes tuningos cikkét érted, nem vagy lekorlátozva a magyarra. Rá tudsz keresni a processzorod nevére és az overclockra, aztán amit találsz, azt elolvasod, és amit abból nem értesz, azzal kell idejönni.
-
IO.sys
őstag
válasz
flikenflaken #46685 üzenetére
Igen és kisebb fogyasztást is. Ha leértél az aljára, menj fel 4,5 GHz-re és adj rá apránként a feszültségre, lehet, hogy szerencséd lesz.
-
IO.sys
őstag
válasz
szojafasirt #46660 üzenetére
Akkor nem annyira érzem át a problémát, nekem 90°C terhelés alatt.
-
IO.sys
őstag
válasz
szojafasirt #46658 üzenetére
Várjuk a képet.
A 70 fok az tétlen vagy terhelés alatt ennyi? Mert nem megfelelő feszültségtől természetes a kék.
-
IO.sys
őstag
válasz
szojafasirt #46656 üzenetére
Arra a procira már nem biztos, hogy él a garancia. A folyékony fém a felületet kikezdi és kémiailag összeforrasztja a másik felülettel. Ha eleget vársz, a hűtőblokkot csak úgy lehet leszedni, hogy jön vele az alaplapról a procival együtt a foglalat is. Most kerestem ilyen liquid metal disaster képet, de nem találtam. Ha még le tudod a blokkot szedni, mindkettőt polírozni kell, hogy újra síkak legyenek. A liquid metal a cpu kupak alá való, fölé Kryonaut kell.
Így nagyon jó a hőátadás, de ha eleget vársz, nem lehet soha többet szétszedni.
ha bluescreent kapsz, az még nagyon nem jó.
A CPU Chache Ratio-ra azt írják, hogy csak komoly OC-nál van jelentősége, ami esetedben igaz lehet. A memória sávszélhez van köze, többet nem igazán tudtam kideríteni.
-
IO.sys
őstag
válasz
szojafasirt #46654 üzenetére
Üdv!
A Conductonaut a proci és a vizesblokk közt van?
A BCLK-ra 2-3 MHz-et adhatsz, fölötte elszáll a PCIe, SATA, USB, minden. Tönkre is tudnak dolgok menni. Ne az 5GHz-t keresd, hanem a jó tuningot... Persze mindenki szereti a kerek számokat, én is.
-
IO.sys
őstag
A MEBx-et úgy éred el, ha bootolás közben nyomogatod a Ctrl+P-t. Ha bejön, ami nem valószínű, akkor lehet ezzel menni tovább.
Az UEFI nem egy tevékenység, hanem annak a programnak a neve, ami leváltotta a BIOS-t úgy 10 éve.
Az Intel RST-t uninstallálhatod, attól is lehet lassú a boot.
Az automatikusan induló szolgáltatások közül a Microsoftosokat el kell rejteni, aztán ami marad, azt kell átnézni. Azonosítani kell őket egyenként és eldönteni, kell-e vagy sem. Az első képen a Szolgáltatásokra gondoltál, gondolom. A telepített programokat is át kell nézni, hogy mi az, ami nem kell. Pl. teljesítménynövelő programok csak a teljesítményt veszik el a futásukkal, azok mehetnek (menjenek) a levesbe.
A BIOS (UEFI) gatyába rázás egy rázósabb feladat, sokszor leírtam már itt a módját, a nevemre keresve megtalálod a beszélgetéseket.
-
IO.sys
őstag
válasz
#68216320 #46644 üzenetére
Ja, így már értem. Sokat írtam korábban alulfeszelésről, esetleg olvasd el azokat.
Azt is nézd, hogy normál terhelés mellett soha semmi nem fogja olyan terhelésnek kitenni a CPU-t, mint egy stresszteszt. A másik oldalon meg előfordult velem olyan, hogy kiteszteltem 3 programmal is a feszültséget, aztán megnyitottam egy fájlkezelőt és merevre fagyott a gép.
Meg aztán headroom is kell, tehát ha megvan a legkisebb stabil fesz, utána párszáz mV-ot rá kell adni, hogy meglegyen a mozgástere a hirtelen nagy energiafelvételhez.
-
IO.sys
őstag
Szia!
A boot időt befolyásoló tényezőkről könyvet lehetne írni, olyan sokrétű a dolog. Nem csak bios (UEFI) beállítástól függ.
Feltételezem, hogy SSD van a gépben, mert a háttértárról nem írtál.
A boot idő többek közt ezektől függ:
- Szabad hely a rendszermeghajtón
- Intel MEBx
- UEFI friss-e
- Intel RST
- Automatikusan induló folyamatokAmiknek ezek közül utána tudsz nézni első nekifutásra, azokat nézd meg, aztán ha nem jó, megyünk tovább.
Az órajelekhez fűződő viszonyod kicsit furcsa.
A windows power management nem igazán jó teljesítményszabályzásra. Megcsinálja, csak nem nagyon jön össze jól neki. Elsőre ezt állítsd alapértelmezettre és hagyd kiegyensúlyozotton. Tudom, hogy más meg teljesítménycentrikuson használja, nekem meg nem az a véleményem.
Le lehet bontani a teljesítményszabályzást programok szintjére, de elsősorban nem erre van szükség, hanem az alapok rendes működésére. Aztán lehet specializálódni különböző programok felé, ha feltétlen az kell.
Szerintem először állítsd az UEFI-t alaphelyzetbe és nézd meg úgy az órajeleket, mert már az is eleve furcsa, hogy 3,6 GHz-en megy egyfolytában. Ott is el van piszkálva az energiamanagement, vagy a windows nem hagyja pihenni, ezt innen nem lehet tudni.Azt se lehet tudni, hogy egy filmnek nem-e kell több 1 GHz-nél, ezt általában nem a felhasználó határozza meg.
Normál körülmények közt alapjáraton 1.2-2.0 GHz közt matat, ez jellemző filmlejátszáskor is, akció közben pedig a maximális boost órajelen. Innentől kezdve beszélünk tuningról.
-
IO.sys
őstag
válasz
olarobaa #46634 üzenetére
Üdv!
Minden processzor máshogy sikerül a gyártáskor, ezért mindegyiket addig lehet húzni, ameddig az adott példány engedi magát.
Nem mindegy az alaplap se, főleg a fázisok száma. Ez egy 4 fázisos lap, ami azt jelenti, hogy túl messzire nem mehetsz.Ha az uefiben tanulmányozod az AI Tweaker menüpontot és érted nagyjából, ami oda van írva, akkor könnyű lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M2 Pro - M2 Pro 16GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest