- iPhone topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Yettel topik
- Mobil flották
- Huawei Watch 4 Pro - kívül-belül domborít
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlackV
őstag
"boosternek pedig akár jó is lehet, sima teljes elölt vírus. bennem felmerül kérdésként, hogy nem jobb-e, mint megint csak egy s-fehérjét mutatni a szervezetnek."
- Vagy igen, vagy nem. Ez egy olyan kérdés, amire nehéz tanulmányt kiírni, mert a jövőt nem ismerjük.
- Lehet, hogy az opszonizáció által a nem neutralizáló antitestek tovább erősítik a már eleve nagyon hatékony NK sejteket és makrofágokat, stb. veleszületett sejtes elemeket.
- Vagy éppen trójai falóként viszik be a neutralizálatlan vírust pont azokba a sejtekbe, melyek drámai módon pont elpusztítani mentek oda, aztán tovább szaporítanak, mint a dengue-vírus esetében.
- Azt lehet megvizsgálni mi a valószínűsége egy későbbi ADE-nek és mi a valószínűsége az opszonizáció általi előnyöknek, múltbéli tapasztalatok alapján.
- Amit látok, hogy az elmélet, mely szerint a tüskefehérje nem tud úgy mutálódni, hogy az IGG-S -t kikerülje, de az ACE2-t ne, megdőlni látszik. A delta is pont ebbe az irányba kezdett elmenni.
- Láthatáron se látok 2.0 mrns-t. -
Ringman
félisten
boosternek pedig akár jó is lehet, sima teljes elölt vírus. bennem felmerül kérdésként, hogy nem jobb-e, mint megint csak egy s-fehérjét mutatni a szervezetnek.
pont ez a lényeg, hogy "akár"
nem nézem ki a szakhatóságokból (politikai nyomás miatt), hogy egy később publikálható trialt le tudnának nyomni ezzel kapcsolatban.lehet fordítva elindulni az autópályán (mrns-re valamit, nem bármi után mrns-t adni), csak akkor ne dacból.
arról nem is beszélve, hogy majd sino-t gyártunk licenc után, de mégis kinek?
olcsóbban nem fogjuk tudni gyártani mint a kínaiak, jövőre azért elég nagy kapacitás lesz az mrns-ből (pfizer 3mrd, moderna 1mrd), vektorosból (astra, j&j, szputnyik) és ha beválik akkor a recombinant protein vakcinákból is. -
Én úgy képzeltem, hogy az oltással kapok egy alap védettséget, és mivel mindenki be lesz oltva, a vírus visszaszorul, így még jobbak lesznek az esélyeim, mert kicsi lesz a valószínűsége, hogy valahol összefutok vele. (Nem mellékesen a veszélyesebb variánsok kialakulására is kisebb lesz az esély.) Ha arra kell kell alapozni a túlélést, hogy az ember mindig elkapja a soron következő variánst, akkor az oltások talán kihagyhatóak is lesznek, végül is kevés olyan vírus van, ami teljesen kiirtott egy fajt...
-
balojazz
aktív tag
És pont ez a lényeg. Mivel biztosan bekapja mindenki, ezért mindenkinek elég, ha a maximális védelemre törekszik, a többit meg hagyja a fenébe. Még mindig ott tartunk, hogy a jövő miatt aggódnak egyesek. Minek? Vannak (tőlünk eltérően) nyílt, szabadsajtós demokráciák, melyek közül párat elkapott a delta, pl UK, elég azt figyelni, mi történik ott. Amíg ott nincs nagy gáz, addig az oltottaknak nem kell aggódniuk. Ha az oltott mégis aggódik, kér egy valamit a HO-tól vagy átugrik shoppingolni valamelyik szomszédos országba, közben meg a parkolóban megkapja. A magyar járványkezelési és oltási program, illetve az arról történő kommunikáció olyan híresen ótvar volt mindig is, hogy azokat mind le kellett szarni. Védje mindenki úgy magát, ahogy neki tetszik, és kész.
Mondok egy példát a közelmúltból. Mondjuk, hogy nyár van, és jó eséllyel jön idén is jégeső. Hogyan véded meg a kocsidat? Vajon úgy, hogy aggódsz, mikor jön a jég? Nem. Sok lehetőség van: fa alá álsz, garázst bérelsz, viharban betakarod pléddel vagy ponyvával, casco-t kötsz stb. Hát tessék választani, és nem lesz gáz. Mifelénk a kocsik 60-80%-a tojástartó lett. (Parkoló autók szemrevétrlezése alapján.) Na ez gáz. Tessék tenni valamit, ha félünk, nem pedig rettegve nézni az ablakon kifelé, vagy bújni a meteorológiai jelentéseket napjában többször. Mert hogy lesz jégeső, az tuti. Hol és mikor? Nem fontos, ha van algoritmusod.
-
El Kebir
őstag
"a szervezet akár olyan antitesteket is termelhet, melyek saját szöveteit támadják, és ezek az antitestek a vér-agy gáton is átjuthatnak"
Ez így érv az elölt vuhani ellen, hiszen amellett az volt a "politikai" érvelés, hogy többféle antitestet is termelhet tőle a szervezet. Akkor akár ilyen longcovid mellékhatása is lehet, de ugye ezt tutira kitesztelték a kínaiak.
Másik ok az ADE! Jobb helyeken azért nem preferálják az elölt vírusos vakcinákat, mert akár azt is okozhat egy jövőbeli új variánssal együtt.
Az mrns oltások nagyon specifikus antitestgyártásra késztetik a szervezetet, ettől kisebb az ADE esélye a jövőben megjelenő variánsokra.erre most be "kell" oltani "mindenkit" sinoval, ha esetleg kialakul egy vuhanira ADE-t produkáló törzs, akkor legyen k.rva világ??? ...ezek politikai és közpénzeltüntetési okból tök hülyék és közveszélyesek
)
-
-
Vesa
veterán
"viszont ténylegesen nem biztos, hogy úgy van az, hogy nem jó egy sinopharm az mrns után, sőt, szólnak logikus érvek mellette is"
Ő arról beszél, hogy amíg nincs adat arra, hogy ez jó, addig a "lehet, hogy jó" az nem játszik! Ami egyébként alapból is így van, hiszen amíg valamit nem tudunk, addig bármi IS igaz lehet, de hogy mi a valóban igaz, azt előbb ki kell deríteni! Jelenleg nincs kiderítve, hogy mRNS-re bármit oltogatni jó lenne és biztonságos, sajnos a keleti oltások esetén az adathiány/kérdőjeles hitelesség faktorok miatt még annyira sem várható, hogy erről konkrét infóink lesznek, mint bármi másról. Vagyis jelenleg valid érv az, hogy ezeket valaki nem kéri. Még AZ-re mRNS-t is kérdéses, mert bár azt azért oltottak, de nem harmadiknak hanem az AZ második dózisa helyett, és túl sok idő még nem telt el azóta, hogy ezeket beadták, tehát még gyűlnek az adatok itt is. De erről legalább már látunk valamit.
Sino-t adni bármire az szerintem nettó felelőtlenség úgy, hogy még a Phase 3 adatai sincsenek publikálva mai napig, és még az oltás biztonságossági adatai is enyhén szólva hiányosak, amit maga a CHO jelentett ki pár hete.
-
Drizzt
nagyúr
De nem mindegy, hogy mikor. Mert egy ev mulva lehet mar tomegevel lesznek emberek oltva olyan cuccal, ami hozza a delta ellen a mostani jabek alfa elleni hatekonysagat. Az sokkal nagyobb kerdes, hogy addigra lesz-e olyan vatians, ami kitolja a deltat. A tippem az igen lenne, de hatha a lefolyas szempontjabol enyhebb lesz az a cucc.
-
Sir Pocok
őstag
Én azt mondom, hogy jövőre ez az egész COVID kérdés megy majd a kukába.
Két dolog miatt:
Next-gen vakcinák
+
merck molnupiravir + a Pfizer gyógyszere.Oltás plusz gyógyszer kombó mellett nem lesz súlya a betegségnek mert akinél az oltás mérsékelten véd azt a gyógyszerrel meg lehet támogatni.
-
Tigerclaw
nagyúr
Meg ha meg is bizol mondjuk egy orosz kutatasban, eleg kicsi a valoszinusege, hogy talalsz olyat amiben azt nezik, hogy milyen hatasa lenne Pfizerrel keverve. A hirek szerint nagyon sokan elutasitjak naluk a Szputnyikot, de ott szerintem szoba se johet hogy emiatt masfajtat rendeljen a kormany.
Kisebb orszagokban biztos nem vegeznek semmi ilyen kutatast, szoval esetleg arra lehet varni, hogy a nagyobb, gazdagabb adoptalok kozul kutatja valaki ezt. A Sino detto ugyanez a tortenet.
Nyugaton is valoszinuleg foleg gyartoi kutatasok zajlanak, hogy pl. azoknak is tudjanak eladni x vakcinat, ahol y-al oltottak korabban. -
törölt tag
"az igazság az, hogy fogalmunk sincs"
De azért az iránymutatást már küldik a háziorvosoknak, hogy Pfizerre menjen a Sinopharm, mert ők most ezt találták ki. Szerinted ez rendben van? Szerintem kurvára nem. Ami szakirodalom és oltási programok mennek, olyat látni Bahrein, Dubai kérik az elölt kínai után az mRNA-t, a vektoros AstraZeneca első dózis után az mRNA-t, hol van a fordított eset? Nem látom Izrael rohanna most Szputnyikot venni, nem látom USA 99% mRNA után átállna vektorosra, elöltre. (AZ ott még forgalomban sincs)
"az nem jó válasz, hogy a topik szerint a sino gagyi"
Most nem a gagyiságról vagy nem gagyiságról van szó. Ahogy írtam AZ-t, Janssent, Szputnyikot se fogok kérni a bennem lévő két Pfizer után. Mert csak tanulmányban nézték meg Pfizer/Moderna+AZ sorrendet, arra jutottak AZ+Pfizer/Moderna sorrend jobb. Átesett+Pfizer tanulmány alapján se aggódom egyelőre. Hol vannak a Pfizer+Sinopharm, Moderna+Szputnyik tanulmányok, amire ezek szerint hivatkoznak?
t72killer: láttam a Pfizer+AZ tanulmányt, legalább tudjuk jó, mégis fordítva alkalmazzák élesben mert úgy még jobb összességében. Viszont hol van mRNA+Sinopharm tanulmány, alkalmazás, amiről most beszél a kormány?
-
Hosszabb távon az a kérdés, mi a helyzet a memóriasejtekkel? Teljesen természetes, hogy az ellenanyagmennyiség lecsökken, ha nincs rá szükség, nem hinném, hogy sok himlő vagy mumpsz-ellenanyag keringene most bennem.
#23389: értem
, nem tudtam, hogy az érintettek egyáltalán képesek ellenanyaggyártásra.
-
Z.É.T.
őstag
Őszintén szólva várnék egy harmonizációt valamelyik komoly szakember(csoport)től, mert amit ide egyszer beokoskodtam a hatásosságról, immunizáltsági arányokról, az eddig nem dőlt meg, de a sok átfedés mellett sok az ellentmondás is jelenleg.
Nincs időm és energiám az összes tanulmányt értelmezni (a magam szintjén), de látom, hogy a mostani inputokat itt is, máshol is nagyon különbözően értelmezzük.
Nekem - a felületesen átfutott infók alapján - például úgy tűnik, mintha a brit-izraeli adatok alapján elég jó arányban védenének a betegségtől a vakcinák, de amennyiben nem alakult ki immunitás és/vagy áttörés történik, úgy a halálozás viszonylag magas arányban esélyes.
(még logikusnak is tűnne:
a) nem alakult ki védettség, így simán ott van az illető, hogy wuhani mortalitás + delta morcossága
b) áttörés a mutációk miatt + az áttöréshez magasabb vírusdózis szükséges, így a lefolyás súlyossága, végzetessége sem alacsony arányú közöttük)De egyrészt tényleg kevésbé foglalkozom most a témával és ettől függetlenül is tévedhetek, mert nem vagyok expert, másrészt látom, hogy mások - köztük nálam sokkal hozzáértőbbek is - más logikai sor alapján más következtetésekre jutnak.
Személy szerint óvatosan bizakodó vagyok a hazai következő hullámmal kapcsolatban, de egyáltalán nem annyira, mint az "alig van már megbetegedésre alkalmas egyed" arcok.
Messze nem voltak olyan arányban a tünetmentesek itthon, mint a 6-8-20-szorosa a hivatalos számoknak, ennek az elméletnek az alapja szerintem csupán annyi, hogy sokan az első tünetek előtt lettek pozitívak. (de később tünetessé vált a többségük)
Erre van két megerősítésem:
Laboros ismi + koncertek miatti antitest szűrések eredménye. Utóbbinál 10-15-ből egy, akinél lett kimutatható ellenanyag azok közül, akik hitték, hogy tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel estek át.
(nagy fesztiválcsoport adminként)Szóval, leginkább fogalmam sincs semmiről
-
Ringman
félisten
"vektorosok igazi hosszútávfutók"
nem a vektorosok, csak a szputnyik
amúgy az mrns-nek van hová csökkennie, de jelenleg ott tartunk, hogy az "átlagembernek" nem amiatt kell booster, mert a kezdeti védettsége eltűnt, hanem max azért, mert az új variáns ellen alapból nagyobb védettség kellene.
-
Vesa
veterán
Igen, egyetértek. Én sem azzal a céllal írtam be ezt, hogy akkor mindenkinél ez a helyzet. Ez csak egy adat, önmagában nem mond sokat. Normálisnak nevezhető, ha eltűnnek pár hónap alatt az antitestek, a kérdés persze az, hogy ez mit jelent? Azt, hogy megszűnt az oltás hatása és a védettségem (ez is benne van a pakliban), vagy csak azt, hogy mivel nincs vírus, felesleges az antitest? Ezt én nem fogom megfejteni sajnos.
Abban persze bízom, hogy mivel anno megmérettem és volt immunválasz, akkor talán memória/T sejtes immunitás azért kialakult. Viszont a reménykedés nem az én világom, jobb szeretem ha a mérés egyértelműen mutatja amit akarok.Ezzel együtt, kivételesen örömködöm a mostani döntésen, mert így nem kell Romániába kocsikáznom oltásért.
-
Vesa
veterán
"folyamatos 3. oltáson nyafogás, miközben pár hónapos oltása van legtöbbeteknek"
Akkor ehhez érdekes adatok oltás ügyileg.
Február 11-én kaptam az első dózsi Astrát, Március 12-én a másodikat. Második után 2 héttel a Biosynex teszt IgG POZITÍV lett (ide is linkeltem), majd május elején a laborteszt 1860 AU/ml (50-től jó).
Most július 14-én (tehát 4 hónappal a második dózist követően), ismét toltam egy Biosynex tesztet, ami NEGATÍV lett! Közben megjött a múlt héten levett labor eredményem is, ami 65 AU/ml, vagyis gyakorlatilag eltűntek az antitestek a véremből.Már hívtam az orvosomat, hogy azonnal kell egy Pfizer. Egyelőre nem tudnak semmit, azt mondta, jövő hét végén jelentkezzek, akkorra talán már lesz arról infója, hogy ő adja be, vagy csak oltópontra fog utalni. Ahova természetesen gázálarcban fogok menni.
-
fatal`
titán
Persze, hogy nem, azért emeltem ki az 50 fölöttit, mert arról a statisztikáról beszéltünk, egyébként a hozzászólásom többi része nyilván a teljes lakosságra vonatkozik.
Én se fogok menni tesztre.
#23298: Ha nem veszem figyelembe hogy mennyi tünetmentes/enyhe tünetes oltott lehet, akkor a 2%-os halálozási arány az az eredeti vírussal megegyező lenne, oltatlanul. Ezért nem néz ki jól és hülyeség a statisztika.
-
Dr.NX
addikt
Használjuk rendesen a terminus technicust:
feltételes forgalombahozatali engedély
Kérdések és válaszok: A Covid19-oltóanyagok feltételes forgalombahozatali engedélyezése az EU-ban -
Ringman
félisten
[link]
A népesség korcsoportos megoszlását tekintve idehaza a legidősebbek átoltottsága a legmagasabb, ugyanis
a 90 év fölöttieknek a 73 százaléka
a 85–89 évesek 82 százaléka
a 80–84 évesek 89 százaléka
a 75–79 évesek 86 százaléka
a 70–74 korosztálynak a 92 százaléka
kapott védőoltást.
Az átoltottak aránya a hatvanas korosztálynál és a középkorúaknál is kiemelkedő:
a 65–69 évesek 85 százaléka
a 60–64 évesek 67 százaléka
az 55–59 évesek 70 százaléka
az 50–54 évesek 71 százaléka
a 45–49 évesek 70 százaléka
a 40–44 éves korosztálynak 57 százalékaA fiatal felnőttek oltottsági aránya is meghaladja az 50 százalékot:
a 35–39 évesek 57 százaléka
a 30–34 éves korosztálynak 56 százaléka
a 25–29 éves fiataloknak 49 százaléka
a 20–24 évesek 52 százaléka
a 18–19 évesek 57 százaléka
vette fel a védőoltást.
Annak ellenére, hogy a 16–17 éves korosztály oltakozása csak májusban kezdődött, a beoltott fiatalok aránya eléri a 45 százalékot, míg a 12–15 évesek – akik június közepétől regisztrálhattak a védőoltásra – 12 százaléka döntött a vakcinák beadatása mellett. -
mpo
veterán
Vegyük úgy, hogy július 15-i a döntés.
Szintén döntés született arról, hogy augusztus 30-án és augusztus 31-én, a tanévkezdés előtti napokban a 12–15 év közöttiek számára oltást szerveznek.
Van másfél hónap addig, miért egy nappal az iskolakezdés előtt kell beadni?
Nem vagyok érintett, te meg igen, mit szólsz ehhez? -
daneel_hu
addikt
"srácok, ne csináljátok már, nem tudok már negyedik topikot csinálni, de ami itt egy ideje megy, az kezd erősen sok lenni.
- folyamatos politikai nyafogás (oké, hogy igaz, de minek századszorra is, minden nap?)
- folyamatos 3. oltáson nyafogás, miközben pár hónapos oltása van legtöbbeteknek
- folyamatos variánspara
ez egy szar vírus, egy szar betegség, de ettől még eléggé indokolatlanok a fentiek. és minden jel arra mutat, hogy az oltások jól működnek, igazából az elvárhatónál is sokkal jobban. az immunrendszer sem egy faék valami, okosabb, mint egy ötödikes, felkészítés (oltás) után egy oltáskerülő variáns sem 100%-ban oltáskerülő stb., szóval szerintem sok a pánik.
egyedül a gyerekek és immunkompromittáltak miatti aggódást értem és érzem át."
Jó, hogy ezt modiként leírhatod.
Durvábban már ezerszer megtettem, "Lyullly, menj át a laza topikba". Ilyen válaszok jöttek.Ráadásul ha mást nem legalább azt fogadja meg mindenki, hogy az állandó parázás és stressz az árt az immunrendszernek. A rosszabb immunrendszer viszont fasza lesz a vírusoknak.
Egyértelmű, hogy lesz 4. hullám, ebben eddig is konszenzus volt itt. A mértéken lehet agyalni (megtettük tegnap), plsuz azon, hogy milyen gyorsan fog lezajlani.
Ettől még van X millió ember akit semmivel nem tudsz rávenni az oltásra, mindegy, hogy Orbán Viktor, Gulyás Gergely, Gyurcsány Ferenc vagy Jakab Péter mondja nekik... -
mpo
veterán
Ha nem adnának ilyen sűrűn alapot a felháborodásra, akkor csöndben lennénk.
Ma végiggondoltam ami a Sinopharmmal a kezdetektől a mai napig történt (offshore, oltásellenes, OGYÉI, rendelet, mi vagyunk az élen oltásban, 60 fölött nem ajánlott, ne mérjünk antitestet, minden vakcina egyformán jó táblázat, az MTA szakértő felelőtlen, a SOTE mérése a jó, ha nincs antitest, akkor is védett).
Jelenleg kölcsönadunk a cseheknek, a magyarok meg Romániába mennek Pfizerért.
Ma megint lesz mise a Kossuth rádióban, még jó, hogy 35 éve nem hallgatok rádiót még kocsiban sem. -
1. A két oltás csökkenti a kockázatot. Mondjuk tizedeli. Akinek eleve alacsony volt, annak most pláne nem marad félnivalója. Akinek közepes volt, az fellélegezhet. De akinek magas volt (pl. egyszerűen öreg), annak azért tizedelés után is marad elég kockázata, hogy aggódjon egy keveset.
2. Deltát nagy valószínűséggel kapják el oltottak is. Csak enyhébb lesz a betegség. Viszont az enyhébb betegségnek is lehetnek rövid vagy hosszú távú egészségügyi kihatásai. Állítólag. Emiatt is lehet azért aggódni, ha az ember nagyon akar.
3. És nyilván mindenkinek van oka aggodalomra az Omikron++ variáns miatt, ami már fiataloknál is komoly bajt okoz, és ami ellen az oltások szinte semmit nem érnek. (Már az is óriási mázli, hogy eddig még nem fejlődött ki.
)
-
sipi700
tag
Feleségem+én duplán oltottként, azért aggódunk
attól soha nem féltünk, hogy komolyan betegek lehetünk. Nem is lettünk, de utána akadtak pulzusgondok mindkettőnknek. Majd várni vizsgálatokra. Az oltás biztos megvéd attól is, hogy ne legyen gond a keringéssel egy esetleges fertőzés után? Állóképességi sportban 2 hét kihagyás is érvágás és egyelőre semmi ajánlás nincs duplán oltott fertőzöttekre sport ügyileg. Bezárkózni nem szeretnénk, csak annyit tehetünk, hogy zárt térben maszkot hordunk.
Gyerekeket jobban féltjük. Britet elkapták nem lett szövődmény, de ettől még bármi lehet deltánál. Suli meg menni fogDe most éljen a nyár nem gondolunk erre
-
Vesa
veterán
Én nyugodt még nem vagyok, mivel már csak egyetlen vesém van (vagyis ha arra rámegy ez a sz*r, akkor gyakorlatilag nekem reszeltek), és sajnos AZ-t dobott az osztó. Abból is április 4-én kaptam a másodikat, tehát nyugodtan jöhet rá egy Pfizer. Továbbá a legkisebb fiam miatt aggódom, aki még nem oltható.
-
Vesa
veterán
Ezen lehetne vitázni. Nem sokszor hallottam vitába szállni merkelyvel, konkrétan egyszer sem. Tavasztól a harmadik hullámban már egészen másként beszélt, mint előtte. A kínait kifejezetten ellenezte még ősszel is, mert nem volt rendben a paírozása, aztán hirtelen már jó volt szerinte is, pedig a dokumentációk szintjén semmi nem változott. Ha megnéztél pár kovidőket, ott se nagyon vitázott merkely-vel, pedig utóbbi már ott is tolta a furcsaságait.
Kemenesi viszont tényleg tartja magát, ő még maximálisan hiteles és tényszerű mai napig.
-
BlackV
őstag
Egyrészt nem értem a kérdést se teljesen, másrészt nem értek hozzá de szeretem a kihívásokat, megpróbálok józanparasztul válaszolni
Szóval úgy tudom az IGG spike a szérumban neutralizál véráram vagy szöveti folyadék. Gondolom a tüdő szövetközi folyadékában tud a legjobban szekretálódni ezért ott a leghatékonyabb erre gondolhatott az a bárki. Lehet, hogy mittomén a vese környékére kevesebb IGG jut de akkor oda kevesebb vírus is. Így logikus. Tehát hülyeség. De jó lenne látni a cikket.
-
-
Ringman
félisten
nálam ugye kicsit más, de átesés előtt is inkább szüleim és az akkor még várandós húgom miatt aggódtam, nem magam miatt (ne adjam át nekik, a családi cég miatt nem igazán volt opció, h szüleimmel nem találkozom).
felépülés után egyből váltottam is szövetmaszkra, mert akkor még kellett hordani.én most attól tartok, hogy lesz-e kb. 1 hónap múlva horvátországban lezárás, mert akkora van foglalva szállás.
akinél működik a vakcina, de komolyan tart a deltától, ott boosterig azt tudom javasolni, hogy továbbra is hordjon maszkot meg a kitettségét csökkentse, amennyire tudja.
az továbbra is áll, hogy kisebb vírusterhelés -> kisebb esély a fertőzésre, a vakcinák hatékonysága mindig környezetfüggő! -
Az esetszámok eltérhetnek ("times higher than start of wave" - azaz relatívan nézi). De itt egy egy másik interpretáció:
(A 90 napos időszak az, amikor még az eredeti változat terjedt, utána indult ismét emelkedésnek a görbe az alfa miatt. Ezek 7 napos átlagok, azaz pl. a mai csúcsokat még nem tükrözik.)
-
Ringman
félisten
pedig ugye pont ezt kellene elkerülni, mert akkor az intenzíven lévők esélyei rohamosan esni fognak. (gyerekeké és immunhiányosoké is, az általad "megfejtésben lévőknek" nevezett csoporton kívül is. meg ugye az időseknél még pre-deltánál sem olyan a hatékonyság, a dán idősotthoni számokat már linkeltem párszor)
-
Ringman
félisten
úgy néz ki, hogy ez tényleg mindenkin végigmegy, akin eddig nem, vsz. a wuhani mércénél kb. mindenki superspreader lehet.
#23040 bigdady
nem tudok róla, a hivatalos kórházi adatoknál ez nincs feltüntetve.
age group meg elég szegényes: (fenti link aljáról) -
Tigerclaw
nagyúr
Itt most nem arrol van szo, hogy a Sino nem er semmit, de ahogy a Pfizer, AZ, Szpunyik is ritkabban, valakinel nem er el eredmenyt. Ketto utan eleg kicsi az eselye, hogy a harmadik az viszont tuti lesz. Azt ne is varja el senki a masiktol, hogy arra tegye fel az eletet, sorsat, hogy a harmadik majd tuti megvedi, illetve olyan magas vedettseget fog kapni, mint akinek mar az elso ketto is bevalt. Neki nem jar a magasabb vedettseg?
Talan ma olvastam, hogy van olyan orszag aki mar nem tekinti vedettnek azokat, akiket naluk Sinovaccal oltottak. Nem ugyanaz a ketto vakcina, de ugyanaz a problema, csak ezek szerint egy Azsiai orszag vezetese megerti a problemat. Nem azt kell nezni, hogy mivel oltottak, vagy hogy miert nincs vedelem, hanem cselekedni kell, idoben. Naluk massal fogjak oltani azokat az embereket.
Ha meg a kormany nem akarja felvallalni a feleloseget, tegyek lehetove hogy valaki sajat felelosegre beoltassa magat a valasztott vakcinaval... ha mar nekik nem jart a valasztas luxusa tavassal, ami most az oltastagadoknak alapbol jar. (nem beszelve arrol, hogy a tobbseguket megzsaroltak anno, hogy vagy kinai vagy semmi)
A tegnapi idohuzasuk is csak arra utal, hogy nekik jol jonne ha lenne egy komolyabb negyedik hullam, az meg kifejezetten ha meg elvinne parezer nyugdijast. Egy Pfizeres keresztoltas ahhoz kepest alacsony kockazatu, amit ok tavasszal bevallaltak a Sinoval es Szputnyikkal.
-
Vesa
veterán
"itt picit megbicsaklik a logikád, ugyanis ha kötelező, akkor kötelező. az oltásellenes most is csak annyit mond, hogy "azt a génkutyulékos dns-izét belém nem bökitek", szóval a végeredményben pont semmi különbség."
Már hogy a fenébe ne lenne? Az antivaxer adatok nélkül, mendemondákra, és/vagy a személyes HIT-ére és tudatlanságból eredő félelmére alapozva jelenti ki, hogy ezt+azt az oltást (vagy egyiket sem) nem akarja. Én viszont pont ennek ellenkezőjére alapozva jelentem ki valamiről, hogy XY vakcinát miért nem kérek.
A kötelező oltások mindegyike átment azokon a szakmai protokollokon, melyeken át kell menni. A kínaiak mai napig képtelenek rendes publikációt letenni az asztalra, az adatokból már látjuk, hogy több a gond az oltásukkal, mint a haszon, és egyébként is: ha van egy igazoltan legjobb oltás, akkor nekem ne tegyenek kötelezővé egy publikálatlan pöcelét. Legyen kötelező az oltás, de _kizárólag_ olyan anyaggal, ami megfelel az amúgy nagyon szigorú kritériumoknak. Ebben semmi logiátlan nincs. -
Kékes525
félisten
A védelem szempontjából csak a neutralizáló antitesteknek van jelentősége, a nem neutralizálók nem okoznak védettséget, legfeljebb csak nálam, mert nekem már van sejtes védelmem, remélhetőleg. A fertőzött sejtek felületén megjelennek a magi fehérjék is és a nem neutralizáló antitestek hozzájuk kötődnek. Ez még nem jelent semmit, de ha van sejtes védelem, akikor a CD8+ sejtek elpusztítják az így megjelölt sejteket. Másrészt a nem neutralizálók még elvileg ADE-t is okozhatnak, de ez nem bizonyított, csak elméleti feltevés.
-
Tigerclaw
nagyúr
-
Kékes525
félisten
-
Kékes525
félisten
Hát szerintem nem, mert mi a vuháni ellen vagyunk védettek és nem a delta ellen. Persze tudom, hogy azok ellen is védenek, de nem olyan hatékonyan. Ha megerősítjük ezt a védelmet, akkor a delta ellen is jobban védenek. Másrészt nincs mire várni olyan sokat, mert lejárnak a vakcinák szavatossága és a beadás sem olyan gyors. Például a Pfizer, a Moderna, a Johnson & Johnson által készített oltások a gyártástól számítva maximum hat hónapig eltarthatók, a tárolás módjától függően. Mondjuk zöme decemberben jár le. Akkor adjuk be novemberbe, amikor a járvány a csúcson van? Mire hatnának vége a 4. hullámnak. Szeptemberig be kellene adni, hogy mire ideér a 4. hullám addigra hassanak.
-
Tigerclaw
nagyúr
Miert lenne korai? Akkor van ertelme oltani, ha a negyedik hullam elott mar kialakul a vedelem, raadasul ahogy kimutattak, 1 pfizeres vedelem meg keves a delta ellen, szoval az lenne az idealis, ha 2 honappal a delta erkezese elott mindenki beoltananak kettovel. Mivel a delta mar itt van, nemhogy raerunk, hanem mar el vagyunk kesve.
-
Ezt nem tartom valószínűnek. UK-ben se dőlnek a kórházba az 1x oltottak, sőt, az oltatlanok se, pedig van eset bőven. Igen esélyes, hogy már a természetes módon szerzett gyengébb immunitás is sokat javít az esélyeken.
Kérdés, hogy az érzékeny populációból hánynak hiányos az antitest-készlete, mert az épphogy negatív, de >0 sino-s eredmény is lehet elég arra, h megússza a kórházat az érintett mert kap elég időt a szervezet a védekezés kiépítésére. Persze ágyban fekve, kínlódva, de otthon.
-
Kékes525
félisten
"várjuk ki, amíg meghalunk, utána lehetünk mérgesek!"
Hát azért ezt ne.
Nem szabad várni. Ahhoz hogy megfelelő legyen már most el kellene kezdeni beadni (egyszerre nem tudják annyi embernek) és szeptemberig nem szabadna a járványnak bekövetkezni. Ha a vakcinázás késik és/vagy a járvány hamarabb jön, akkor már gáz van.
"a úgy fut fel a negyedik hullám és dőlnek a kórházba emberek, hogy nem kaptak harmadik oltást az érintettek, az gáz. "
Nem, már most is gáz van. A 6500 tagot számláló "Sinopharm vakcinával oltottak negatív laboratóriumi eredményekkel" Facebook csoportban több mint 25 haláleset volt a két oltás után. Extrapoláld az összes Sinopharmosra. Ez már most gáz!
[Hamarosan kiderül, kik kaphatnak harmadik oltást, itt a virológus véleménye]
"Boldogkői Zsolt szerint korábban a vakcinák hatékonysága ismeretlen volt, de most elérkezett a pont, hogy levonjuk a tanulságokat. A szakember úgy véli, hogy harmadik oltásként a Pfizer és a Moderna is jól működhet a Sinopharmmal oltottaknál. "
"A hazai laborok eredményei alapján úgy tűnik, hogy a hatvan év felettiek húsz-harminc százalékánál, míg a nyolcvan év felettiek ötven százaléknál nem alakult ki megfelelő védettség a Sinopharm vakcina esetében. Nekik elsősorban az mRNS vakcinák jelenthetnek megoldást harmadik oltásként, a Pfizer és a Moderna is jól működhet"
-
Kékes525
félisten
" jó, hogy volt és hamar volt. "
Igen, nagyon jó, hogy behozták, mert akkor nagyon nagy szükség volt rá, de nem a megfelelő korcsoportnak adták, politikai okok miatt. Az idősebbekkel jobban eltudták fogadtatni. De még ezt is eltudnám fogadni, ha azután, amikor már más is volt, akkor a védtelen időseket újra oltanák a megfelelőbb vakcinával. Ez teljesen korrekt lenne, pontosabban lett volna. Ehelyett csak politikailag kezelik az újraoltást.
-
Kékes525
félisten
Szegeden és Pécsett is megtudták volna vizsgálni, de azok renitens egyetemek. Az lett volna logikus, ha ezeket is megbízzák, hogy a régiójukba végezzék el. Dehát nem az igazság feltárása volt a cél. Különben csak akkreditált laborok végezhették el ezeket a teszteket, azaz hozzáértők vannak azokban is. Másrészt a facebook csoportba aki beküldte a Merkely féle pozitív teszt eredményét és előzőleg negatív volt, azok éppenhogy csak pozitívok lettek, alig tértek el a negatív tartománytól. Ez sokat elárul.
-
Csatravi
senior tag
Nem tudom hány helyen tudnak ilyen vizsgálatokat elvégezni, de hogy nem csak 1 helyen kellett volna elvégezni az biztos. Most a fővárosi adatokat állítjuk szembe a Semmelweis adataival szemben. Ki az aki nem a valóságnak megfelelő adatokat jeleníti meg? Vagy ha mindegyik valós és helyes adat akkor viszont a nagy különbség miatt még nagyobb számú vizsgálatra lenne szükség főleg a kínaival oltottak körében.
-
Tigerclaw
nagyúr
A sajat vakcinagyar jo dolog, foleg mert korabban leepitettek anyagi okbol ezt az agazatot, viszont most egyre jobban latni hogy az onellatas nagyon hasznos feature egy orszag eseten, foleg ilyen kritikus esetekben.
A vakcina fejlesztesetol viszont nem varok sokat. Mondjuk mar kicsit osszezavarodtam, mert volt mar ugy hogy magyar fejlesztes lesz, ugy is hogy osztrak magyar, meg ugy is hogy kinai licensz. Mindenesetre szerintem mar tul keson jon majd, llletve talan nem fog illeszkedni az aktualis variansokhoz. Idealis lenne egy jo sajat vakcina, de inkabb egy jobb kulfoldit gyartsanak ott, mint egy gyenge sajatot.
-
Tigerclaw
nagyúr
A Sino eseten a tobbseg nem attol tart, hogy veszelyes, hanem hogy hatastalan. Ha mar boostert ker az ember, ne merulhessen fel, hogy nem er semmit. Aki az oltas mellett dontott, nem azert teszi, mert elvezi hogy tuvel megszurjak, vagy az utanna kovetkezo mellekhatasokat.
Tudom, hogy mindent is kinaban gyartanak, de nem mindegy hogy kinai ceg, vagy nyugati ceg tervezi a termeket, vagy ellenorzi a minoseget. Egy kinai ceg szamara a mennyiseg jelenti a minoseget.
-
Ringman
félisten
Mo-n sikerült azt beleverni a fejekbe, hogy csak a legvégső esetben jelentkezzünk tesztre; ellenpélda dánia, ahol eddig per capita min. 10-szer annyit teszteltek eddig (meg is van az eredménye)
ami egyébként alapvető eü-kultúra is itthon, a szűrésekre nem nagyon jár senki; meg lehet nézni mit jelent ez a rákos halálozások statjaiban.
-
Ringman
félisten
a vakcinagyár nem pr, hanem építkezési lehetőség.
eddig az a biztos, hogy jelenleg nem veszünk részt a beszerzésben, ami amúgy nemzetgazdasági szempontból egy homokszemnyi tétel (1-200 mrd-os)az oltások, amiket hoztak, jók voltak mind, az allokációt lehetett volna jobban.
ez ok, de most az van, hogy az eddig kb. minden metrika szerinti legjobb oltóanyagból nem rendelünk, mert van helyette gyengébb. -
Ringman
félisten
nehéz a szakmai szempontok szerint is megfelelő intézkedést meghozni, ha a második körös vakcinabeszerzés legfontosabb döntési szempontja (kommunikáció szintjén) az önellátás megteremtése az oltóanyaggyártásban (!!) és az egészből nemzeti szuverenitási kérdést csinálnak. E mellé azt kell kihozni, hogy eddig soha nem hibáztak.
majd ma kiderül, hogy a dottore mit mond (nem mintha képben lenne bármivel is, a mátyás-lego ott a prioritás)
-
PuMbA
titán
-
Vesa
veterán
"viszont én az oltást kötelezővé tenném."
Egyértelműen Én is! Viszont rohadtul nem mindegy, mivel és ebben itthon megint csak a para lenne, mert itt semmit nem csinálnak szakmai alapon! Sinot belém és a családomba semmiképpen nem fognak tolni, és a későbbi SzittyaVAC-ot sem! Pfizer/Moderna és azok uppolt változatait bármikor belövetem. Vagy olyan későbbi vakcinát, amivel legalább ennyi adat áll majd rendelkezésre és minimum ilyen jó hatásfokú lesz, teermészetesen csak megfelelően publikált forrásból.
Szóval csak óvatosan ezze a kötelezőséggel, mert itthon ez esélyesen azt jelentené, hogy liliput királya márpedig azt tol a pórnépbe, ami neki dacpolitikailag előnyös lesz, tehát várhatóan valami keleti sz*rt. Na úgy már én sem támogatnám a kötelezőséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch
- Formula-1
- Az adatközpontok szolgálatába állítja a nap- és szélenergiát a Meta
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- AI-aranykort jósolnak, tarol az NVIDIA
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Xbox Series X|S
- Mesterséges intelligencia topik
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged