- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2749 üzenetére
Memóriatesztet is futtass le mindenképpen! Nálam korábbi gépeimen általában a memóriák okoztak hasonlóan megmagyarázhatatlan gondokat. Amiket elmondtál, azok alapján nekem nem Vista hibának tűnik, sokkal inkább valami hardware gond lehet szerintem. Miután memóriát bővítettél, meddig volt fent még az XP? Vagy egyből ment fel Vista? Mivel már az oprendszer telepítésekor is adódtak gondjaid, esetleg még elképzelhető, hogy valami összekókányolt, hibás Vistád van
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2747 üzenetére
No? Mi a baj? Nálam nincs gond a driverekkel, mióta uTorrentet beállítottam, nem is fagy a gép. Mi a kalap sz*r nálad?
Aero-t ki lehet kapcsolni, nálam csak internetes videóknál okozott gondot, ha teljes képernyőn néztem. Amúgy semmi hiba, most betonstabil a Vista, minden működik, egyelőre nem érzem, hogy vissza kéne térnem XP-re.
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2739 üzenetére
Hát a vérem nem kéne?
A végén még eladom alkatrészenként a notit.
Amúgy egy R61-es Lenovo-IBM gépet néztem ki, potom 270-ért. Ja, és arra még garikiterjesztés +30e...
De basszus, nem akarom évente szervizelni a gépet, mert nem bírja a napi strapát... Sajnos Toshiba kínálatában nem találtam egyelőre olyan gépet, ami még emberi áron szimpi lenne. Satellite széria kiesik most már számomra, a jó Tecrák pedig rohadt drágák.
-
ABE
őstag
Emberek!
Ugye múltkor említettem, felmerült bennem a gondolat, hogy lecserélem a gépet. Tovább játszottam a gondolattal, de ott akadtam meg, vajon mennyit ér a cucc. Ha valakinek van érzéke megsaccolni a gép értékét (persze már megjavított állapotban), az ne tartsa magában!
Tehát:
Satellite L30, egy 2200mAh-s + 4400mAh-s akkuval, proci: Core Duo T2450, memória: 2 Gb, HDD: 60 Gb vagy 160 Gb (vagy akár mindkettő, egyik USB-s keretben).
Gép állapota: a billentyűzeten és touchpadon látszik rendesen a használat, a fedlap elég karcos. Képernyő pixelhiba és karcmentes. Géphez gari nincs, doboz, kellékek megvannak, egy PCMCIA-s hybrid TV tunert, és egy Bluetooth dongle-t vettem hozzá, ez is menne mellé, illetve egy olcsó hordtáska. Röviden ennyi.Egyelőre csak terv szintjén van a dolog, ha meg is valósul a csere, leghamarabb 1-1,5 hónap múlva lesz esedékes. Addig mérlegelek, de egyre inkább úgy tűnik, hogy számomra egy még strapabíróbb gép kell...
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2734 üzenetére
Akkor Hotfix-et kilőhetjük, megnéztem a frissítési naplót, és az utóbbi napokban semmit nem töltött le.
Nálam ATI driver gond nélkül felment, Control Center is működik. Egy ideig a gyári driverrel használtam a gépet, akkor nem volt gond, szóval szerintem VGA driver nem okozhatja a gondot.
Egyre inkább az uTorrentre gyanakszom. A kapcsolat beállításoknál szöszöltem vele kicsit, és most nem dobott még kékhalált. Én is az utolsó verziót használom, lehet, hogy hibásak az alapbeállításai? Visszagondolva... eddig mintha csak akkor halt volna meg a rendszer, mikor uTorrent is ment. Pár napja tettem fel a gépre, Vista alatt az elmúlt napokban kezdtem csak el használni...
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2732 üzenetére
Nah ez érdekes. Nekem is ez a bajom. Pár napja jött elő ez a gond, hogy kiszámíthatatlan időközönként kékhalál, gép újraindul. Nem értem. Pedig már minden progit próbáltam kilőni alóla. Jelenleg két dologra tippelek: vagy valamelyik hotfix kevert be, vagy még gyanús nekem az uTorrent. Egyelőre tesztelem. Ha jutok valamire, szólok. Addig is, le tudnád írni, hogy milyen programok futnak nálad a háttérben állandóan? Hátha van valami közös pont. Nekem pl. ThreatFire és Eset Smart Security fut folyamatosan, illetve a Vista oldalsáv. Vista Aero és Basic alatt is dob kékhalált. Ami érdekes, hogy legtöbbször akkor hal be a gép, ha hozzá se nyúlok, és nem is fut semmi (max. uTorrent vagy egy böngésző ablak)...
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2729 üzenetére
1.1.7-eset töltötted le? Nálam gond nélkül felment, még akkor is, ha a többi driver után próbáltam telepíteni. Nem lehet, hogy esetleg sérülten jött le a file? Meddig jut el az installnál? Ha előtte telepítetted már valamelyik verzióját, akkor töröld le, esetleg próbáld úgy, hogy az összes Toshiba drivert leszeded telepítés előtt. Ha végképp nem megy fel, esetleg próbáld meg csökkentett módban installálni. Amúgy jó kérdés, mert nekem soha nem volt gondom a Toshiba driverek telepítésével.
Máskor még soha nem kaptál ilyesmi hibaüzenetet?
Rákerestem a hibaüzenetre, és talált Toshibás fórumot ezzel a problémával. Úgy néz ki, 3 esetben szokott probléma lenni:
1. 64 bit-es rendszerre nem megy fel a cucc
2. Ha nem a legújabb BIOS van fent, akkor is lehet gond a telepítéssel
3. Néha a teljes telepítés nem műxik, olyankor próbálkozni kell, hogy csak bizonyos komponenseket kell felrakni, ami tényleg szükséges (gondolom nálad a Power Saver a fontos) -
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2727 üzenetére
Nem fura. Nekem is Samsung volt benne, és LG DVD író. Van, akinek meg Panasonic optikai meghajtóval szerelték a gépét. Amit éppen kap a gyár óccsóért, azt rakja bele.
A lényeg, hogy azoknak a paramétereknek megfeleljen a gép, amiket az adatlapon megadnak, az végülis nincs megszabva, hogy melyik gyártó cuccát használja fel. Amúgy a Hynix és Hyundai ugyanaz, elvileg már csak Hynix néven futnak tovább a memóriák.
-
ABE
őstag
válasz
Malachi #2718 üzenetére
Ha két modul van benne, akkor egyből ki is próbálhatod, hogy egy modullal talán megy akkor is, ha nem 533-as. A lényeg, hogy a tesztelést egy modullal végezd (akár 533-as, akár 800-as), ha így is gond van, még lehet próbálkozni a slot cserével, hátha egyik rakoncátlankodik. Ha 2 Gb-ig akarsz bővíteni, személy szerint csak 533-asat ajánlok. Van, akinek megy 2 db 1 Gb-os 667 Mhz-es együtt, de ezt senki nem tudja garantálni, hogy nálad is menne. Sok sikert a teszteléshez!
-
ABE
őstag
válasz
Malachi #2716 üzenetére
Én azt ajánlom, szerezz kölcsönbe egy 533 Mhz-es memóriát, és próbáld bele. Az L30 hivatalosan 667 Mhz-ig támogatja a memókat, 800-as vagy megy, vagy nem, de még a 667-esekkel is van néha gond. Főleg akkor szokott hiba előjönni, ha 2 db modul van a gépben. Ezért a legtutibb, ha először önmagában egy db 533-assal (max. 1 Gb-os, lehetőleg ne a leggagyibb márka legyen) kipróbálod. Ha ez nem jön be, lehet továbblépni, de én ezt látom legvalószínűbb problémának jelenleg.
-
ABE
őstag
válasz
Malachi #2714 üzenetére
Hali!
Természetesen mennek rajta régebbi játékok. Alapetően a gyári drivert érdemes használni, mert az a legbiztosabb. Ha azzal nem megy, akkor valószínűleg más driverrel sem fog működni. Első körben arra gyanakodnék az esetedben, hogy vagy a Windows nyekkent meg, vagy a memória rosszalkodik. Mi a pontos hibaüzenet? Milyen Windows-t használsz? Mennyi memória van a gépben? Melyik játékoknál ad hibaüzenetet?
-
ABE
őstag
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2706 üzenetére
Én is szoktam hordani, de eddig nagyobb gondot okozott, hogy akárhogy is figyeltem rá, a fedlap szanaszéjjel van karcolva.
Azon már meg se lepődöm, hogy a sok MSN-ezés miatt egy-két gomb tükrösre kopott, és a tapipad felülete is kifényesedett. Hiába, no, annyit használom a gépet, hogy erre a strapára már felsőbb kategóriás cucc kéne.
-
ABE
őstag
Számomra sosem tűnt igazán masszívnak a gép, és nem is voltak kétségeim, hogy belépőszint.
Bár abban bíztam, hogy mégiscsak Toshiba, és meghálálja, ha nem dobálom ide-oda. És tulajdonképpen egy banális hiba, kenőanyaghiány miatt törött el a cucc, mégis mekkora bosszúság! Apámnak van egy asszem T43-as IBM-e, néha fogja, és kinyitott állapotban, csak a kijelzőkeret peremét fogva hurcolássza, mégsincs baja évek óta (mármint a gépnek, nem apámnak... illetve egyiküknek sem).
Na, most valami hasonlóra fáj a fogam, mert én még egyszer olcsó notit nem veszek. Pláne nem egy év garival!
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2701 üzenetére
Igen, én is erre gyanakodtam, hogy valahogy eltűnt a kenőanyag belőle. De alig több, mint egy év alatt? 1 hónappal a gari lejárta után?
Mindenesetre maradok a Technotrade-nél, és megnézetem velük a másik zsanért is, nehogy az is megadja magát... Remélem, hogy baráti áron lehet ezt cserélni.
-
ABE
őstag
Ha azt kérdezed, leejtettem-e, vagy hasonló, a válaszom nem. Vigyázok a gépemre, az utóbbi időben igyekszem csak középen fogva nyitni-zárni a tetejét, nem ütöm neki semminek, stb. Egyszerűen az a fém persely (vagy minek nevezzem), ahol forog a cucc, berágódott (mintha nem lett volna kenése), és a belőle kilógó pöcök, ami egyik irányba pozicionálja, na az szétfeszítette a tartózsanért. Ez így elmondva elég hülyén hangzik, látni kell hozzá a felépítését, de a lényeg, hogy külső behatás nélkül ment tönkre.
-
ABE
őstag
Időközben kicsit szétkaptam a notit, és megtaláltam a hiba forrását. Azért törött el a zsanér, mert a persely mintha berágódott volna, alig lehet mozdítani még kombináltfogóval is, és így szétfeszítette még a fémet is. Azt hiszem, beadom valahova egy alapos ellenőrzésre és javításra a gépet...
-
ABE
őstag
Na emberek, most ábrándultam ki az L30-ból. Eltörött a bal oldali zsanérja (pedig fém). Jelenleg a műanyag burkolat tartja a helyén azt az oldalt. Szuper, mehetek javíttatni, nem tudom, mennyibe fog ez kerülni... Hova érdemes vinnem vajon? Technotrade vagy valami sufni műhely?
-
ABE
őstag
Egy 4000mAh-s akksi levett fényerővel és proci sebességgel akár 2-2,5 órát is kibírhat. Nálam újkorában az L30-ban a 4400mAh-s akksi bírt 2 óra 45 percet, pedig ott még a proci sebességét sem tudtam levenni. Persze, ez az érték WLAN-os netezésre értendő, nem volt a gép leterhelve. Az A200-ban nyilván többet fogyaszt a VGA, de szabályozható a processzor sebessége és a fényerő (talán a videokártya teljesíménye is visszavehető, ezt nem tudom), úgyhogy érdemes az energiagazdálkodási beállításokkal játszadozni. Akksit legkönnyebben úgy találtok, ha megnézitek rajta a típusszámot, és beírjátok keresőbe. Egyébként itt is látszik, hogy nem éppen felsőkategóriás termék, mert egy komolyabb géphez nem gond erős akksit találni. Mellesleg a Toshiba honlapon fent van, hogy létezik hozzá 9 cellás, 6000 mAh-s akkumulátor is.
-
ABE
őstag
válasz
Legendd #2679 üzenetére
Kérdésedet inkább itt tedd fel, jobb rálátásuk van a notebook kínálatra: [link]
A két processzor az órajel különbsége ellenére kb. azonosan teljesít, viszont a HD2600 és HD2400 nem egy kategória. Az MSI több memóriája nem túl nagy előny, pláne, hogy 5000 forint körül lehet a Toshibába is venni. Ugyanakkor a jobb VGA nem indokolja önmagában ezt az árkülönbséget, ami előrevetíti a személyes véleményemet is: a 60000 forintos árkülönbség nem véletlen... Csodák nincsenek, amelyik gépet olcsón adják, ott valahol spóroltak. És ahogy olvasgattam, bizony az MSI-k nincsenek azonos minőségi és megbízhatósági szinten a Toshibával.
-
ABE
őstag
Ha jól tudom, Kavarc és Ranti fórumtársaknak van itt A200-as gépe, ők biztos tudnak mondani valamit a gép kialakításáról és használhatóságáról, egy pü-t megéri küldeni nekik. Valóban, a gép legkevésbé odaillő része a proci, illene már egy Core 2 Duo-t rakni ebbe a gépbe. Ezt jól meg kell gondolni, ugyanis ha kevésnek találnátok, a cseréje nem biztos, hogy egyszerű dolog. Ha garanciát biztos nem akarja valaki elveszíteni, akor a Technotrade-nél kell horror áron cseréltetni. Nem tudom, A200-nál hogy megy, de pl. L30-nál a proci cseréjéhez teljesen szét kell bontani a gépet, ami garancia megtartása szempontjából necces. Továbbá, ha Vistát akartok rajta használni, akkor még 1 Gb memóriának is bele kell ficcennie, hogy gond nélkül fusson. A kialakítását, minőségét, képernyőjét viszont mindenképpen érdemes élőben megnézni, hogy megfelelne-e nektek, ha már kiadtok érte 220e forintot. A Satellite A széria a Toshiba gépei között inkább az alsó kategóriát jelöli, persze jobb, mint az L széria. Igaz, 2 év gari van rá, tehát addig nincs probléma, meg eddig nem is nagyon volt itt a fórumon senkinek sem garis problémája.
-
ABE
őstag
Nah, időközben sikerült rájönnöm, hogy nálam mi okozta a gondot internetes videók teljes képernyős nézésekor: az Aero felszín.
Kikapcsolva máris gond nélkül mennek a videók, nem dob fel driver hibát, szóval ha valakinek ilyen gondja akadna, az legelső lépésként az Aero-t lőjje ki.
Más: van egy bluetooth-os sztereó headsetem, és gépre rá akarom csatlakoztatni, hogy azon hallgathassam a zenét. Valakinek esetleg tapasztalata, hogy milyen bluetooth adaptert érdemes venni?
-
ABE
őstag
2 Gb memória alatt valóban könnyen lefoglalja a gép erőforrásait a Vista, és érdemes egy-két teljesítményzabáló szolgáltatást (pl. rendszervisszaállítás, indexelő szolgáltatás) kikapcsolni, hogy ne a winchesterhez nyúlkáljon állandóan. Nálam pl. a 2 Gb memóriából alapból 256 Mb-ot levesz a videokártya, és további kb. 550 Mb megy el, mire feláll a Vista, úgyhogy a kellő mennyiségű memória elengedhetetlen. 1 Gb-tal nálam is nagyon szenvedett a gép, na meg persze egy kétmagos processzor sem árt.
-
ABE
őstag
Nah, a hétvégén próbálgattam a Vistát, és egyre jobban tetszik. Egyelőre nem vettem észre különösebb változást a teljesítményben, ellenben stabilabbnak tűnik az XP-nél. Sikerült belőni a saját ízlésem szerint a kinézetét, leállítottam a felesleges szolgáltatásokat, de az Aero és a Vista oldalsáv maradt, mert tetszik.
Szerencsére a megszokott programokat is gond nélkül fel tudtam telepíteni, egyedül a VGA driverrel van gond. Sajnos egy ismert Vista hiba, hogy néhány esetben (nVidia és ATI kártya alatt is egyaránt) a teljes képernyős programok alatt a driver nem válaszol, elsötétül a kép, és hibaüzenetet ad a rendszer, vagy rosszabb esetben teljesen meghal. Nálam úgy tűnik, szerencsére csak az internetes videók teljes képernyőn való lejátszásánál van gond, filmeket viszont tudok nézni, és az az egy szem játék is ment, amit kipróbáltam eddig. Remélem, nem fog rosszabbodni a helyzet, és végre kiadnak egy patch-et a hibára. Mondjuk a nevetséges, hogy ez a hiba már kezdetektől fogva ismert, és 100 %-os megoldás még nem létezik rá...
Kabooom
Nálad is jelentkezett a vga driverének a hibája, vagy eddig még nem vetted észre? A Vista által feltelepített drivert használod, vagy a Toshibáét? Ha eddig még nem találkoztál a hibával, megtennéd, hogy mondjuk YouTube-on egy 1-2 perces videót végignézel teljes képernyőn, hogy nálad is jelentkezik-e a hiba? Előre is köcce!
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2661 üzenetére
Nem tudom, honnan szedted a drivereidet, én általában a hivatalos oldalról szerzem be.
A Value Added Package révén gyakorlatilag visszakaptam az XP alatt is működő Power Savert, és az FN gombok működése közben is egy felbukkanó sáv mutatja az éppen aktuális funkciót. Tetszik.
-
ABE
őstag
Utánanéztem a te kis gépednek, és nem találtam hozzá a Toshiba oldalán XP-s drivert. Emiatt lehetséges, hogy XP alatt nem is támogatja az FN bilentyűt, mert Kabooom kollega jól mondja, általában a driverek hiánya miatt nem szokott működni valami. Egy dolgot még megpróbálhatsz: töltsd le a gépedhez a legutolsó BIOS-t, hátha az segít. Az alábbi linken éred el a gépedhez letölthető cuccokat: [link]
Itt a kiválasztásnál először az archívumot válaszd, onnantól már egyértelmű lesz a géped típusát megtalálni.
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2659 üzenetére
Biztos nagyon meg fogsz lepődni: www.toshiba.hu.
Ha túl lassúnak találod a letöltést, a Toshiba USA oldaláról gyorsabban jönnek le a cuccok. Igaz, feléjük pl. az L30 az L35 néven fut, de a driverek ugyanazok. Itt a link L30 tulajoknak: [link]
Az oldalról letölthető telepítési instrukciók szerint egyébként a Value Adde Package-t kell legelőször a gépre telepíteni, utána jöhet a display, audio, stb. driver.
Egyébként tegnap a "Free Download Manager" nevű programmal töltögettem le a drivereket, ajánlom mindenkinek, aki nem akar szívni a letöltéssel.
-
ABE
őstag
Első komoly meglepetés: a letölthető Value Added Package részeként a Power Saver v8.03.00 beépül a Vista energiagazdálkodási rendszerébe, és ennek köszönhetően Vista alatt is eljátszható a ventillátor megszelidítése! Most éppen 2 Ghz-en fut a proci, és netezés közben hallhatóan, de halkan megy folyamatosan a hűtő (mint ahogy XP alatt is tette), a CPU hőmérséklete 47 fok, a gép nem melegszik. A sebességet 800 Mhz-re levéve már csak 40 fok a hőmérséklete... Egyelőre tetszik a rendszer, köszönhetően annak, hogy az elmúlt időszakban sikerült az L30-hoz is megfelelő drivereket írni Toshibáéknál.
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2644 üzenetére
Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar eljön az igazság pillanata, de tegnap sikerült szétcsesznem az XP-t, úgyhogy 5 perce felkerült a gépemre a Vista. Ami meglepő, hogy úgy tűnik, minden drivert feltett magától, legalábbis működik minden alapból. Szóval nem sokára én is élménybeszámolót tartok az első tapasztalatokról.
-
ABE
őstag
Ugye nem keveritek a Core Duo-t a Dual Core procival?
Sopronman
Nálad a T2080-as proci mennyire melegszik fel? Vista alatt milyen gyakran kapcsol be terhelés alatt a hűtő?
-
ABE
őstag
Amit írtam, az az Xpress 200M chipsetes L30-ra vonatkozott, a te gépedhez teljesen más driver kell. Ugyanakkor olvastam valami olyasmit, hogy automatikusan állítja GMA950-nél a VGA-nak jutó memória mennyiségét, függően a terheléstől. Ezek szerint nincs beleszólásod ebbe az opcióba, de az elképzelhető, hogy legalább 1 Gb memória kell, hogy a maximumot is le tudja osztani.
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2646 üzenetére
Valószínű, hogy nálam az 1 Gb memória volt kevés, mikor kipróbáltam a Vistát. A jelenlegi konfiggal szerintem nem lesz gond a teljesítménnyel, inkább azért vannak fenntartásaim, mert nálam már a Celeronnal is állandóan pörgette a ventillátort. Na de majd meglátjuk, ha sikerül kipróbálnom.
-
ABE
őstag
-
ABE
őstag
válasz
stala74 #2637 üzenetére
Közben megtaláltam én is külföldi Toshiba oldalon, L40-12X-re tényleg GMA 900-ast ír. Sajnos sok helyen téves infót adnak meg.
Egyébként ezek után bátrabban merem kijelenteni, hogy L40-14F a befutó (X3100 barátságosabb), pláne, hogy XP kerül rá. Rápillantottam közben a driverekre is, nem látom, hogy gond lenne majd vele (akár most elkezdheted letölteni, mert iszonyat lassúak mostanában a Toshiba szerverei). Még valami: talán úgy 50-100 hozzászólással ezelőtt le volt írva, hogy lehet XP-t telepíteni L40 alá, mert gondot okoz általában a SATA driver hiánya. Ezt mindenképp nézd meg, mielőtt nekiállnál a Windows-t telepíteni. És persze érdemes ellenőrizni, hogy a megfelelő BIOS van-e gyárilag a gépen.
-
ABE
őstag
Bocsánat, annyi még kimaradt, hogy a T2310 már 64 bit-es, Merom magos, a T2080-as viszont 32 bit-es, Yonah magos. A 64 bit végülis akkor jöhet jól, ha 64 bit-es oprendszer kerül a gépre, azt viszont már nem tudom sajnos megmondani, hogy a frissebb fejlesztésű Merom mag le tud-e dolgozni valamit a Mhz hátrányból a Yonah procival szemben. Az viszont biztos, hogy ha a 2000 mAh-s akksi kevés lenne, akkor 25e forint körül lehet venni erősebbet. A garancia beáldozásával egyébként procit is lehet cserélni (vagy garanciát megtartva horrorisztikus áron).
-
ABE
őstag
válasz
stala74 #2635 üzenetére
Ha jól látom, az L40-14H akksija jóval erősebb, az L40-12X procija viszont jobb, más különbség asszem nincs a két gép között. A 4000mAh-s akksival olyan 2,5 (esetleg max. 3) órát kibírhat a noti, a 2000mAh-s akksival ennek a felét. A két proci között van 300 Mhz különbség, ami nem tudom, nálad mennyit számít. Én 1 évig egy 1,46 Ghz-es Celeronnal elvoltam, tulajdonképpen az sem volt vészesen gyenge, ráadásul az csak egymagos volt ezekkel ellentétben. Végülis ezt csak te tudod eldönteni, melyik a fontosabb. Én személy szerint az L40-14H-t választanám. Esetleg ott van még az L40-14F, az annyiban különbözik az L40-14H-tól, hogy nincs hozzá oprendszer, de olcsóbb is valamivel. Arra számíts egyébként, hogy a Vista lassú lesz a gépen, az XP-t viszont nem mindegyik L40-re lehet könnyen feltenni. Memóriabővítés 2 Gb-ra javasolt, ha Vistát akarsz használni. Könnyebb lenne válaszolni akkor is, ha tudnám, hogy hol és mennyiért nézted ki a notikat.
A helyedben még várnék egy napot, hátha idetéved pár L40 tulaj, és elmondja a véleményét, mert nekem csak L30 van. Esetleg a keresőt használva nézz utána itt a topicban az L40-nek.
Amúgy milyen követelményeknek kell a gépnek megfelelnie, mire és hogyan lesz használva? Nehogy csalódás legyen belőle, hogy nem felel meg valamiért...
-
ABE
őstag
Szerintem itt félreértés van köztünk. A www.toshiba.hu-ról letöltötted a szükséges drivereket, ami a géped modellszámának megfelelő? Megfelelő sorrendben feltelepítetted őket? Ugyan Vistához nem találok Hotkey drivert, de XP-hez minden szükséges cucc megtalálható az oldalon. A BIOS frissítés valószínűleg nem old meg semmit, mert ennél a gépnél XP és Vista alá is ugyanaz a BIOS van. Az A100 nem a legújabb modell, ezért az XP-s támogatása jobb.
-
ABE
őstag
válasz
stala74 #2618 üzenetére
Szia!
Információ szempontjából szerintem a Toshiba honlap a mérvadó: [link]
Ezek szerint X3100 van benne (tehát GM965 chipsetes a gép), ez fejlettebb, mint a GMA 900 videovezérlő (a 915GM chipsettel együtt található meg). 945GML nem létezik, csak 943GML és 945GM, ezek chipseteket jelölnek (és GMA 950 videovezérlő van hozzá, ami szintén elavultabb az X3100-nál). Remélem nem bonyolítottam be nagyon.
-
ABE
őstag
Első körben tedd fel az XP-s BIOS-t, és nézd meg, úgy is gond van-e, vagy próbáld meg újból installálni a drivereket. Gondolom alapból SP2-es XP-t raksz fel. A hangkártyát feltelepíti, és csak hang nincsen, vagy az eszközkezelőben hiba van? Ha a hangkártya az eszközkezelőben hibásan látszik, akkor el kell távolítani, majd a KB835221 és KB888111 jelzésű hotfixeket kell letölteni, ezek orvosolhatják a hibát. Lehet rosszul néztem a letöltéseket, ha van Power Saver, azzal is lehet próbálkozni. A Control Driver-nek elvileg az XP-s BIOS-szal működnie kell. Power Saver meg asszem csak akkor fog működni, ha az FN gombok is működnek. Az XP újratelepítése egyáltalán nem biztos, hogy megoldja a problémát, azért javasoltam, mert gondoltam nemrég raktad fel, és akkor nem nagy időveszteség újra feltenni.
Látom, közben a hangkártyára megtaláltad ugyanazt a megoldást.
-
ABE
őstag
Látom jó kis éccakai programod volt.
1. Driverek letöltéséhez használj letöltésvezérlőt vagy Firefox-ot, sajnos mostanában valamiért lassú a Toshiba oldala.
2. Azért nem engedi felrakni a referencia ATI drivert, mert a gép a saját védelme érdekében (ne lehessen húzni a kártyát) csak a Toshiba által aláírt vga drivert hagyja telepíteni. Van egy trükk ennek kijátszására, de nem érdemes vele szórakozni.
3. Az FN gomb talán azért nem működik, mert nem az XP-s BIOS van rajta. Mondjuk én a letöltések között Controls Driver-t nem találtam a te gépedhez. Nem lehet, hogy rossz drivert töltöttél le, és azért nem megy fel?
4. Ha a gyári audio driver nem megy fel, vagy nem működik, akkor ajánlom a Realtek honlapjáról leszedhető drivert, néha az segít megoldani a problémát.
5. Driver sorrendre a következőt ajánlom: chipset, storage manager, vga, audio, és utána jöhet a többi. Frissítsd a BIOS-t (esetleg rakd újra utána az XP-t is), és úgy próbálkozz meg a telepítéssel. Drivereknél ügyelj, hogy pont a te gépedhez valót szedd le (PSAE6 a tied, ha jól tudom).
6. Az A200-ban elég komoly proci és videokártya van, ezért a hűtésnek valószínűleg meg kell vele küzdeni még alaphelyzetben is. Ha nincs kihasználva a gép, érdemes a teljesítmény visszavenni.A Power Saver trükk L30 alatt működik. A te gépedhez asszem nincs Power Saver, nem támogatja, ezért a Notebook Hardware Control nevű programmal érdemes próbálkozni.
Egyébként nem kell itt sem 2000 oldalt végignyálaznod, van kereső funkció, csak beírod, hogy A200. Igaz, szerintem nem nagyon van itt másnak rajtad kívül.
Ja, azért ilyen nehéz XP-t felrakni, mert a köcsedék Májkrofos nyomatja a Vistát, emiatt meg a legújabb trendi az, hogy csak késve és félig hibásan adják ki az XP-s drivereket. A drivereknél (a chipset és vga drivert kivéve) végülis annyit lehet variálni, hogy probléma esetén megpróbálsz referencia drivereket keresni, vagy hasonló modellek programjait kipróbálod.
Ajánlom az alábbi oldalt, ha konkrét problémára keresel még választ: [link]
-
ABE
őstag
A Display Driver tartalmazza a chipset drivert, ezt tedd fel legelsőnek a gépre. Ajánlom, hogy a PSL30 driverét töltsd le, mert abban lehet állítani a videokártyának jutó memória méretét.
Utána jöhet a hangkártya drivere, abból viszont a Realtek oldalán lévőt ajánlom letöltésre, mert az megy fel a legkevesebb tököléssel: [link]
Ezen kívül szükséged van még a WLAN driverre, ehhez jó végülis akármelyik gyártó Atheros AR5005G chip-es drivere, asszem ez a legutolsó: [link]
LAN driver elvileg magától települ XP-vel együtt, bár nem árt frissíteni, modem drivert viszont le kell tölteni. Végül, ami még mindenképp kell, az a Power Saver, illetve a Hotkey Utility (ezt még a Power Saver előtt kell telepíteni). A többi cucc a "sallang".
-
ABE
őstag
Az L30-34 elírás lehet szerintem, L30-134 létezik. A sorozat megjelölése után 3 számjegyű kombináció szokta a kiépítést jelölni a Toshibánál. Az L30-134 típusjelzése PSL33E, ezek a driverek kellenek. De mivel az L30-ak gyakorlatilag megegyező kiépítésűek, lényegében mindegy, melyik drivert töltöd le.
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2602 üzenetére
Kíváncsi vagyok, hogy válik be nálad a Vista. Még tavaly tavasz környékén próbáltam ki, nálam 2 napig bírta, aztán elegem lett belőle. Igaz, akkor még jóval gyengébb volt a gép, talán a teljesítménnyel már nem lenne gondom, de az a fránya hűtés... Mondjuk azóta kijött az új BIOS, ami feljebb emelte a hőmérséklet határokat a ventillátor bekapcsolásnál, de asszem nem próbálkozom többet. Terhelés alatt a Core Duo hőmérséklete pillanatok alatt felugrik 70 fok fölé, aztán meg hallgathatnám a zajos hűtést egész nap.
-
ABE
őstag
Oh, bocsánat, elnéztem.
Nekem még kora reggel volt, mikor válaszoltam.
Az viszont szerintem szép teljesítmény, ha megy együtt az a két memória. Én még 1 Gb memóriával próbáltam a Vistát, nagyon lassú volt. Ami ennél nagyobb baj volt, hogy Vista alá nincs Power Saver, és nem lehetett az XP-s lehalkítós trükköt eljátszani. Emiatt folyamatosan felpörgött a ventillátor, így hangos volt a gép, és melegedett is rendesen, mert megszenvedett az op. rendszerrel. Saját tapasztalataimból kiindulva én L30 alá semmiképp nem ajánlom a Vistát.
-
ABE
őstag
Hali!
Tapasztalatok alapján az L30 akkor érzékeny leginkább a memóriára, ha 1 Gb fölötti mennyiség kerül bele. Ebben az esetben már oda kell figyelni, hogy a modulok ajánlott és támogatott sebességűek legyenek. Valószínűleg ezért van az, hogy önmagukban hajlandóak menni a 800-as memóriák, de párban már nem. Szóval vagy marad önmagában az 1 Gb-os 800 Mhz-es modul, vagy pedig kénytelen leszel beszerezni helyette másikat. Utolsó próbálkozásként még meg lehet próbálni a legújabb BIOS-t felrakni, hátha...
Amúgy asszem Hiviewell a memória pontos neve, de én is csak most kerestem rá Guglin.
-
ABE
őstag
válasz
tigerscorpio #2592 üzenetére
Sajnálom, hogy nem sikerült segítenem, de remélem találsz rá megoldást.
Sok sikert hozzá!
-
ABE
őstag
válasz
tigerscorpio #2586 üzenetére
Még egy trükköt találtam, állítólag ez is működhet:
Exit Windows or reboot to native MS-DOS mode, using the "Command prompt only" option from the Windows 95/98 Startup Menu: hold Shift + F5 at the same time while your PC boots.
Then type at the C:\> prompt:DEBUG
and hit Enter. You'll see a dash (-) at the DEBUG prompt. Now type:
o 70 2e
which will show as -o 70 2e at the DEBUG prompt. Hit Enter. Then type:
o 71 ff
and hit Enter. Finally type:
Q
and hit Enter one last time to quit DEBUG back to the C:\> prompt.
Now you're ready to reboot your PC, and press the appropriate key or key combo (look it up in your motherboard manual if you don't know it) to access your BIOS Setup. You'll notice the password is gone."
NOTE: This works ONLY with MS-DOS 5.xx/6.xx, MS-DOS 7.xx/8.00 [a.k.a. Windows 9x/ME] or any other real mode OS.
-
ABE
őstag
válasz
tigerscorpio #2586 üzenetére
Igazság szerint annak van a legkisebb esélye, hogy ilyen backdoor jelszavakkal be lehessen jutni a BIOS-ba, ez csak végső próbálkozásra jó, hátha...
Ha a Floppy-s módszer nem jó (ahogy olvastam, az sem működik mindenkinek), akkor egyetlen megoldásként a Parallel Port-os kulcs létrehozása marad. Még egyszer érdemes a Floppy-s módszert megpróbálni, hátha csak valami el lett gépelve, meg lehet kutakodni neten, de attól félek, kell szerezned egy olyan kábelt, amit meg lehet buherálni...
-
ABE
őstag
válasz
tigerscorpio #2583 üzenetére
Az alábbi lépések is megvoltak (be kellett írnod új jelszót)?
8. Press Enter when asked for Password:
9. You will be asked to Set Password again. Press Y and Enter.
10. You now see the BIOS configuration where you can set a new password.Ha ezek kimaradtak, esetleg próbáld meg manuálisan, a programot kihagyva készíteni a lemezt.
Talán ez kicsit pontosabb leírás:
You will need the following items:
• Blank formatted floppy diskette (720K or 1.44Mb)
• The notebook in question
• Another PC, even a desktop
• A decent hex/disk editor
Follow these steps to create the disk:
1. Fire up the hex/disk editor on your working PC
2. Insert the floppy into the drive
3. Edit the disk with the editor
4. Move to sector 1 on the disk (sector 0 is the boot sector)
5. Alter the first 5 bytes of the sector to reflect the following:
1. 004B
2. 0045
3. 0059
4. 0000
5. 0000
6. Save the disk
7. Put the disk in the laptop's floppy drive and cold-boot
8. When the password prompt appears, press Enter. You should be asked if you want to set the password again.Van még egy megoldás, állítólag ez mindig működik, pl. egy régi nyomtató kábelének felhasználásával létre kell hozni egy Parallel Port-ra csatlakoztatható kulcsot:
http://www.laptoprepair101.com/laptop/2006/02/10/remove-clear-toshiba-laptop-bios/
-
ABE
őstag
válasz
tigerscorpio #2580 üzenetére
Kicsit pontosítsunk a dolgon: van a gépen működő Windows? Elindul, meddig jut el a gép? Csak a BIOS-ba nem tudsz belépni? Ki a BIOS gyártója, Toshiba? Floppy-d van a géphez? Az alábbi leírást találtam, ez működhet, ha van Floppy meghajtó:
Description
I forgot my BIOS password. What can I do ?
1. Your notebook
2. An empty formatted diskette (720KB or 1.44MB)
3. A second computer (e.g. a DOS desktop PC)
4. A hex-editor (e.g. Norton DiskEdit or HexWorks)This is what you have to do:
1. Start the desktop PC and start the hex-editor
2. Put the disk in drive A:
3. Change the first five bytes of sector 2 (boot sector is sector 1) to: 4B 45 59 00 00
4. Save it! Now you have a KEYDISK
5. Remove the disk from drive A:
6. Put the disk in the notebook drive
7. Start the notebook in Boot Mode (push the reset button)
8. Press Enter when asked for Password:
9. You will be asked to Set Password again. Press Y and Enter.
10. You now see the BIOS configuration where you can set a new password.Elvileg ez létrehozza a lemezt, ha letöltöd: http://www.cgsecurity.org/keydisk.exe
Még ilyen ötletet is találtam:
TOSHIBA BIOS
Ha a bal Shift gombot végig nyomva tartod, talán kioldja.
Hirtelen nincs más ötletem...
-
ABE
őstag
válasz
tigerscorpio #2578 üzenetére
Létezik ilyen típusszámú gép. A linkelt képek igazából nekem nem sokat mondanak, az ilyen szerelésben nem vagyok járatos.
Leginkább azt tudom tanácsolni, hogy frissítsd valahogy a BIOS-t, vagy áldozz rá egy kis időt, hátha Google segítségével lehet valami okosságot találni. Hirtelen nincs jobb ötletem.
-
ABE
őstag
válasz
tigerscorpio #2575 üzenetére
Szia!
Gyanítom, hogy nem a BIOS elemeit találtad meg (bár fogalmam sincs, hogy akkor mit). Végülis 3 lehetőség elképzelhető:
1. Nem az elemet kell kivenni, hanem megkeresni a BIOS reset jumpert, ha van.
2. Elképzelhető, hogy neten lehet találni valami master reset kódot.
3. Ha frissíted a BIOS-t, akkor kitörlődik a régi jelszó.
Satellite Pro szérián belül nagyon sok típus van, úgyhogy szükség lenne a pontos típusra is, hogy tovább tudjunk lépni a probléma megoldásában. Szerintem a legegyszerűbb a BIOS-t frissíteni, ha van rá lehetőség. A www.toshiba.hu oldalon megtalálható a régi modellekhez is a BIOS frissítés.
-
ABE
őstag
Hali!
Memóriáknál pontosan arra kell ügyelni, amit említettél. Nekem 2db 1 Gb-os 533 Mhz-es Kingmax van, gond nélkül üzemelnek, és eddig nem is hallottam panaszt erre a márkára. Egy dologra figyelj még: lehetőleg 2 teljesen azonos modult vegyél, mert úgy a legkisebb az esélye, hogy bármi kompatibilitási gond lenne.
Nem kizárt, hogy nem mindegyik A200 támogatja a dupla HDD-t. Egész pontosan mi a típusa (modellszáma) a tiédnek? Tulajdonképpen az alaplaptól függ, lehet-e 2 HDD-t rakni bele. Egy modellsorozat ugye kb. azonos házzal/felépítéssel jön ki, de a specifikációjuk más. Érdemes utánanézni a pontos típusnak, hogy létezett-e belőle gyárilag 2 HDD-s változat, vagy lehet-e utólag rakni bele. A Toshiba honlapján a Satellite A200-23W és a Satellite A200-1LA jelzésű modellekben van 2 HDD.
A winchester-t takaró lap alatt kellene találnod a winchester csatolóját (lehet kicsit eldugva van a műanyag alatt), ha az ott van, akkor semmi gond. Egy dolgot felejtettem ki, hogy mi kell hozzá: egy kis fém tartó, amit a winchesterre kell csavarozni, hogy stabilan tartsa. A csatoló és a fém basszantyú kinézetét az első HDD-nél meg tudod figyelni.
-
ABE
őstag
Hali!
Pl. Aqua-ban 4440 Ft a 667 Mhz-es 1 Gb-os Kingmax darabja, ezt a márkát nyugodt szívvel ajánlom.
Ha lehet két vinyót rakni a gépbe, akkor elvileg semmi extra cucc nem kell hozzá, gondolom én. Legbiztosabb, ha megnyitod a gép hátulját, és megnézed.
Asszem csak akkor tudod az XP-t a másik vinyóról indítani, ha a BIOS-ban megváltoztatod a boot sorrendet. A winchester tartalmának lementésére tudtommal vannak spec. programok, pl. Norton Ghost. De ilyet még sosem csináltam, csak felrémlett.
-
ABE
őstag
válasz
haralambusz #2565 üzenetére
A Display Drivert kell letölteni, az tartalmazza a chipsethez való drivert is.
-
ABE
őstag
Elnézést, még annyi lemaradt, hogy az ATI Xpress 200M hivatalosan max. a 667 Mhz-es sebességű memóriákat támogatja. Gyárilag pedig maximum 533 Mhz-es memóriákkal árusították az L30-at, gondolom okkal. Ha jól emlékszem, itt a fórumon még senki nem próbált rajtad kívül a gépbe 800-as memóriát, egyvalakinek volt gondja a 667-es memóriákkal, bár másnak meg gond nélkül üzemel. 533-as modulokkal tudtommal még nem volt gond.
-
ABE
őstag
Hali!
Le tudnád írni, hogy pontosan milyen méretű, sebességű és márkájú memóriákkal, és milyen kombinációban próbáltad? Ha nincs benne a gyári 533 Mhz-es modul, akkor milyen sebességű memóriákat raksz be helyette? Alapvetően a gép az 533 Mhz-es memóriákat támogatja, a 667-esekkel néha lehet gond, de az már gázosabb szerintem, ha 800-as van benne. A 667-es vagy 800-as memóriára érzékeny lehet (akár egyedül vannak, akár párban, akár különbözőek, akár egyformák), főleg akkor, ha 1 Gb fölötti mennyiség van benne. Próbáltad már, hogy a gyári helyett egy másik 533 Mhz-es modult beleraksz? Mert ha csak magasabb sebességűvel próbáltad, akkor valószínűleg az a gond. Gondolom valami olyasmi lehet a háttérben, hogy amíg a gyári memória bent van, addig a másik modul sebességét is hozzáigazítja a gép, de ha az nincs benne, akkor valamiért kiakad.
-
ABE
őstag
válasz
bence2005 #2548 üzenetére
Hali!
Jó hallani, hogy sikerült feltelepíteni az XP-t, gratula!
Az iata78_cd.exe és az iata78_enu.exe között csak annyi a különbség, hogy az előbbi többnyelvű, utóbbi pedig csak angol. Végülis mindegy, hogy melyiket töltöd le, egyformán jók.
Remélem, a driverek telepítésével nem volt gondod. Használd egészséggel!
-
ABE
őstag
válasz
bence2005 #2546 üzenetére
Ha ISO vagy hasonló formátumban van meg, akkor pl. a Nero-val (vagy egyéb CD/DVD író programmal) a képfájl felírást kell kiválasztani, és annyi, utána működnie kell. Esetleg még arra kell ügyelni, hogy tapasztalatom szerint újraírható CD-re vagy DVD-re írva a Windows-t nem mindig működik a telepítő.
-
ABE
őstag
válasz
kisKlambi #2523 üzenetére
A WLAN problémára találtam egy topicot, talán ez segít: http://forums.computers.toshiba-europe.com/forums/thread.jspa?messageID=105043
Pontosan mi is a gond a WLAN-nal nálad? Eszközkezelőben érzékeli a cuccot, driver föltelepül? A WLAN led-je ég, be tudod kapcsolni az Fn+F8 kombinációval? Mivel próbálkoztál eddig?
-
ABE
őstag
válasz
bence2005 #2542 üzenetére
Egész pontosan az XP telepítő meddig jut el, és milyen hibaüzenettel áll le? Jó lenne kideríteni, hogy hardver vagy szoftver problémával állunk-e szemben. Ha esetleg tudnál "szerezni" Vistát, érdemes lenne azzal is megpróbálkozni, mert ha az felmegy, akkor tuti, hogy az XP környékén kell keresni a hibát. Amúgy az integrált telepítővel tovább jut a folyamat, vagy ugyanott jelez hibát?
-
ABE
őstag
válasz
bence2005 #2542 üzenetére
BIOS és driverek letöltése: http://ce.computers.toshiba-europe.com/cgi-bin/ToshibaCSG/download_drivers_bios.jsp?LNG=23&service=CE
XP-hez BIOS 5.10: PSL48x, PSL49x, PSL4Bx or PSL4Cx
Vistához 1.60: PSL48x, PSL49x, PSL4Bx or PSL4Cx
Mindkettőhöz: 2.20: PSL40x, PSL41x or PSL43x
Ha jól tudom, az L40-14F modelljelzése (a gép hátoldalán megtalálható) PSL4CE, tehát ezek szerint az 5.10-es BIOS kell hozzá. Most ellenőriztem a file-t, és mivel a BIOS frissítés Windows alól történik (csak le kell tölteni a file-t és elindítani), valószínűleg mégsem ez lesz a hiba, hanem a hibás XP telepítő. Csak azt tudom mondani, hogy próbálkozz az eddig tanácsolt dolgokkal. Volt itt a fórumon még egy-két ember, aki L40-re telepített XP-t. Azt ajánlom, hogy olvass vissza a HSZ-ek között, és akinek ilyen problémája volt, annak küldj PM-et, hogy sikerült-e nekik. Sajnos néha nem írnak vissza az idelátogatók, hogy hasznos volt-e az itt adott tanács, és hogy sikerült-e megoldani a problémát...
-
ABE
őstag
Általában 2 Gb-nál többet nem nagyon raknak a gépbe, mert ez a mennyiség gyakorlatilag mindenhez elég, én ebből indultam ki. Én azért szeretek két modult tenni a gépbe, mert ha egyik meghal, akkor még mindig viszi tovább a gépet a másik. Igaz, neked ott az 512-es tartalékba. Valóban, a dual-channel nem jelent különösen sokat, csak lelkileg megnyugtató, hogy kihasználod a géped minden tudását.
Ha később esetleg bővíteni akarsz, akkor tényleg inkább egy 2 Gb-os darabot vegyél meg.
-
ABE
őstag
válasz
bence2005 #2539 üzenetére
Utánanéztem, és ha minden igaz, az ICH8 jelzésű driverek kellenek a gépedhez, ugyanakkor elvileg az összes driver integrálása sem szabadna, hogy galibát okozzon. A linkelt képen az OS kiválasztása csak annyit jelent, hogy ha pl. a 32 bites Windows-ba 64 bites drivert integrálsz, akkor a telepítő lefagyhat. A Driver64 mappában lévő file-okat ne integráld! Próbáld ki úgy is, hogy csak a két ICH8 jelzésű drivert integrálod bele (textmódúként). Amúgy az nLite indításakor megkérdi, mit akarsz csinálni. Válaszd ki azt is, hogy készítsen bootolható ISO-t, amit vagy még nLite-tal, vagy más programmal kiírhatsz CD-re.
Tehát még egyszer a tisztázás érdekében, és hogy később könnyebb legyen hivatkozni egy HSZ-re, leírom az egészet:
1. Innen letöltöd az Intel Matrix Storage Manager nevű cuccot: http://downloadcenter.intel.com/confirm.aspx?httpDown=http://downloadmirror.intel.com/14848/a08/iata78_cd.exe&agr=N&ProductID=2101&DwnldId=14848&strOSs=44&OSFullName=Windows*%20XP%20Professional&lang=eng
2. Megnyitod a DOS parancssort, elnavigálsz abba a mappába, ahova mentetted a fájlt, és beírod: iata78_cd /a Ez egy látszólagos telepítést lefuttat, a felugró telepítő ablaknál csak egy YES-t kell nyomni.
(alapból C:\Documents and Settings\”Felhasználónév” mappát hozza be a DOS parancssor, ha valaki nem ismeri a DOS-os parancsokat, ide mentse le a file-t)
3. nLite-tal kiválasztod a mappát, ahova települt a cucc (C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager\Driver, és az itt található drivereket beintegrálod. A Driver64 mappát a 32 bites XP-be nem szabad beintegrálni! Ha esetleg az össze driver beintegrálása galibát okozna, akkor csak az ICH8 jelzésű drivereket kell integrálni. Az nLite-tal bootolható ISO-t kell létrehozni, azt kiírni CD-re és használni.
4. A gépre az XP-s BIOS-t kell felrakni, talán ez is okozhat hibát, ha a telepítő a Vistás BIOS-szal indul.
Amúgy milyen üzenetet ír ki a laptopod? Az XP-hez való BIOS van fent a gépeden? Esetleg okozhatja az is a hibát, bár ez is csak találgatás. Volt a gépen korábban Vista, vagy valami működő oprendszer? Ezeket azért kérdem, hogy kiderítsük, tényleg csak az XP telepítő CD-je hiányos-e.
-
ABE
őstag
kisKlambi
Az L40 BIOS-t konkrétan nem ismerem, természetesen az oprendszerhez illő BIOS-t kell a gépre rakni. XP ugye azért nem megy fel a gépre, mert nincs benne alapből a SATA driver. Ezt BIOS-ban néha ki lehet kerülni valami Native Mode állítgatással. Nem tudom, kipróbáltad-e már az XP-s BIOS-t L40-en, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy csere után simán felmenne az XP, lehet, hogy még akkor is szükség van az integrált driverre. Persze, ez csak feltételezés, ki kell próbálni.
WLAN problémádra ennek az angol nyelvű fórumnak az alapos böngészését ajánlom, mert L40-nel kapcsolatos problémák gyakran felmerültek:
http://forums.computers.toshiba-europe.com/forums/forum.jspa?forumID=59&start=0
bence2005
Gondolom nLite-tal integrálod. Válaszd ki, hogy egész mappát integráljon, de csak a 32 bit-es drivermappát válaszd ki. Elvileg automatikusan meg kellene csinálni az nLite-nak a kiválasztást. Én úgy tudom, hogy TEXT módban kell integrálni a drivert. Mit értesz azalatt, hogy ki kell választani az oprendszer és hardver típusát? Elvileg neked a 32 bit-es XP kell (gondolom olyat akarsz telepíteni), illetve a 965GM chipsetre van szükséged. Amikor én integráltam drivert telepítőbe, tőlem csak annyit kérdezett, hogy PNP vagy TEXT módú legyen-e.
-
ABE
őstag
Hali!
Ha bent akarod hagyni a régi memóriát is, akkor 533 Mhz-en fognak futni, mert az alacsonyabb órajelű határozza meg a sebességet. Különböző sebességű memóriáknál nagyobb az esélye a kompatibilitási problémáknak, én inkább 533 Mhz-eset ajánlanék, ha mindenképpen ragaszkodsz az 512-eshez (bár 2 Gb fölött az 512 Mb nem oszt, nem szoroz). Mondjuk az is érdekes, hogy a procid FSB-je 667 Mhz, a memó pedig csak 533 Mhz-es. Szerintem a legjobb megoldás, ha veszel 2 db 667 Mhz-es 1 Gb-os memóriát (persze csakis megbízható gyártótól), és ezt a kettőt rakod bele, így dual-channel módban fognak menni a memók (tudtommal a 945PM chipset támogatja).
-
ABE
őstag
-
ABE
őstag
válasz
runner 125 #2516 üzenetére
Izéééé, keress rá guglival a típusra, és látni fogod, hogy mennyibe kerül(t).
Végülis az esetedben csak annyi a kérdés, hogy a 150e különbséget SZÁMODRA megéri-e a gép, mivel a plusz teljesítményt és minőséget a notiknál duplán meg kell fizetni. Mondhatom úgy is, hogy elvileg egy olcsó noti ár/érték arány jobb, mint egy drágább modellé, de attól az még csak egy belépőszintű gép marad.
-
ABE
őstag
válasz
runner 125 #2514 üzenetére
Hali!
Neked kell eldönteni, megéri-e. A említett két gép közül a Toshiba minden tekintetben jobb a FuSi-nál, jóval komolyabb gép. Ha tényleg jó állapotban van a Toshiba, akkor szerintem nem rossz vétel, de ezt leginkább neked kell mérlegelned, hogy megér-e ennyi kiadást számodra. Mindenesetre az biztos, hogy ez a P100-as szép kis darab.
Ha gondolod, cserébe felajánlok egy L30-at a P100-ért, és még ráfizetned sem kell.
-
ABE
őstag
A Power Saver nekem is egyszer hibásan települt. Ez akkor van, ha a Hotkey driver nincs felrakva előtte, ugyanis az Fn+F2 kombinációval lehet választani a profilokat, és mivel nem volt telepítve a Hotkey program, ezért a Power Saver se ment fel. Ha esetleg ez nálad is hiányozna, telepítsd fel, és tegyél még egy próbát.
-
ABE
őstag
Az NHC egyébként szépen beállítható, csak a felületén az advanced megjelenítést érdemes választani, és minden kis eldugott menüt végig kell járni. Amúgy ha egy kicsit foglalkozol vele, úgy 15-20 perc alatt tökéletesen ki lehet ismerni és beállítani. Nálam szépen szabályozta a sebességet is, be tudtam állítani az ikonokat, pl. az akksi töltöttségét is ki lehet vele tenni a tálcára. A proci sebességét és hőmérsékletét érdemes kiíratni vele, és figyelni a változást. A beállításoknál fixre vagy dinamikusan változóra is lehet tenni a sebességet. Ha a Power Saver nem ment, mindenképpen ajánlom, hogy molyolj egy kicsit az NHC-vel, mert megéri, általában ezt szokták ajánlani, ha nincs gyári program. Működik az szépen, csak ki kell ismerni...
-
ABE
őstag
Ha XP-t használsz, esetleg megpróbálhatod még a Power Saver nevű Toshiba programot, nekem L30-nál ez szabályozza a sebességet. Nem garantálom, hogy L40-et is támogatja, de egy próbát megér, hátha hajlandó együttműködni. Ez könnyebben kezelhető szerintem, mint az NHC, a www.toshiba.hu-ról az L30 XP-s cuccai közül le tudod vadászni. Kérlek szólj, hogy sikerült-e működésre bírni L40 alatt, mert kíváncsi vagyok rá.
Amúgy pedig pár hete már a Toshiba honlapján is elérhetőek az XP-s driverek L40 alá, ha esetleg gondod lenne a levadászott driverekkel. Sok sikert!
-
ABE
őstag
Hali!
Alapvetően a notik eléggé tudnak melegedni, hiszen nagyon kicsi helyen sok melegedő alkatrész (memória, HDD, processzor, VGA) van elhelyezve. Asszem a tiedben Dual Core proci van, amit tudja rendesen termelni a hőt. Azt kicsit kétkedve fogadom, hogy a memóriabővítés miatt tovább melegedne a gép, mert alapvetően a processzor a fő hőforrás. Új ventit nem lehet belerakni, mert a notikba úgy fejlesztik ki a hűtést, hogy valahol kompromisszum legyen a teljesítmény és a hangerő között. Ha netalán házilag barkácsolva sikerülne is ezt kicserélni, valahol valószínűleg hibázna a dolog. Az egyetlen megoldás, hogy amikor nincs szükséged a max. teljesítményre, akkor leveszed a proci sebességét. Nem tudom pontosan, milyen progikat adtak a géphez, és nem írtad, milyen oprendszert használsz, de ha nincs ilyen sebességszabályozó programod, akkor ajánlom a "Notebook Hardware Control" nevű programot, amivel meg tudnád kicsit zabolázni a sebességét és a melegedést is.
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2500 üzenetére
Külföldi fórumon pl. Crucial memóriákra panaszkodtak, amik elvileg márkásak. Ráadásul ott 2 db 1 Gb-os 533 Mhz-es modul nem ment együtt több esetben sem, de asszem panaszkodtak 667 Mhz-es memóriákra is. Csak arra akartam kilyukadni, hogy a kompatibilitási problémákat akkor lehet leginkább kizárni, ha ajánlott sebességű (jelen esetben 533 Mhz-es), márkás memóriát használsz, de még így sem feltétlenül garantált a biztos működés. És persze lehet, hogy az alábbi ajánlásnak teljesen ellentmondó esetben is tökéletesen fognak működni.
Mondjuk a legbiztosabb, ha utánajársz a hivatalosan támogatott memóriák listájának.
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2498 üzenetére
Ha jól emlékszem, már itt a topicban is volt valakinek problémája a 667-es memóriákkal, és külföldi fórumon is jelentkezett kompatibilitási probléma. Én inkább azt mondanám, hogy a siker attól is függ, hogy milyen márkájú, sebességű és méretű modulokat teszel össze. Én továbbra sem javasolnám bátran 667-es modulok használatát, csak azon az alapon, hogy nálad gond nélkül megy...
-
ABE
őstag
Egy vadiúj akksival, levett procisebességgel és fényerővel tuti tudná a 3 órát netezés közben. Talán még többet is, de végülis az üzemidő a beállításoktól és a terheléstől függ. Nekem kb. 3/4 év után 20 százalékos elhasználtságot mutat az akksira az EVEREST, ami részben annak is köszönhető, hogy elég rendszertelenül töltöm... Ha érdekel, pü-ben elküldöm, hogy merre lehet venni, mert nem akarok nyilvánosan reklámozni.
Amúgy szerintem könnyebb találnod, ha nem L30-ra, hanem akksi típusszámra keresel rá. Az én akksim aljára a következő kompatibilitási lista van nyomtatva:
PABAS059
PS3420U-1BRS
PS3420U-1BAS
PS3420U-1BAC
PS3450U-1BRS -
ABE
őstag
Egész pontosan egy éves. Egyelőre nincs pénzem lecserélni, ezért csak bővítettem, de remélem, hogy bírja még legalább egy évig meghibásodás nélkül. Jelenleg már fejleszteni sem tudok rajta, proci, memória, winchester, akksi már cserélve lett. A teljesítményével (a videokártyát leszámítva) nincs is gondom, inkább a mechanikai meghibásodástól tartok. Igaz, nem éppen kímélő üzemmódban használom, állandóan hurcolom, napi tizenórákat megy, de kénytelen lesz bírni még egy darabig.
-
ABE
őstag
Amikor a srác szerelte be nekem a procit, még a szétszedéskor, a burkolatok leszedése után eltűnt a recsegő hang. Emiatt gondolom, hogy a műanyagok voltak a ludasak. Ellenben a holtjáték okára nem tudok rájönni. Pár fokot tudom lötyögtetni már új kora óta a kijelzőt, ami szerintem nem normális. Igaz, eddig gondot még nem okozott, csak éppen meglepődtem rajta... Talán a zsanér perselyei rosszak gyárilag, vagy nem tudom, de asszem kár is idegesíteni magam rajta. Ellenben a venti kezdi megmakacsolni magát, első indításkor alaposan búg, bár mire feláll a Winfos, már nincs zúgó hangja. Szereléskor kértem a srácot, hogy olajozza meg, de valamilyen zárt rendszerű volt a hűtő, és nem mert nekiesni. Asszem ez is így marad, míg le nem cserélem a gépet.
-
ABE
őstag
Természetesen úgy akarta írni, hiszen olvasta a fórum alapelveit.
Azt el is felejtettem említeni, hogy a korábbi zsanér recsegés megszűnt a proci csere után. Gondolom valami műanyag borítóelem mozdult el az idők során, és most helyére került az összerakás után. Azt persze továbbra sem értem, hogy miként lehetséges, hogy már gyárilag is nagy holtjátéka van a kijelzőnek.
Anno fel is tettem ezt a kérdést, hogy ki mit tapasztalt, de asszem nem érkezett válasz. Lehet, hogy csak az enyémnek rosszak gyárilag a zsanérjai?
-
ABE
őstag
válasz
Jodanovich #2483 üzenetére
Hali!
Vista alapból felismerte ezt a funkciót, vagy driver kellett hozzá? Ha Toshiba oldalán nincs ehhez a típushoz XP alá driver, akkor valószínűleg nem fog működni ez a funkció...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Bittorrent topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Horgász topik
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Egérpad topik
- További aktív témák...
- LENOVO Legion 5 16IRX9 83DG0035HV
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Dell Latitude 7410
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman i3 NEO Gigabyte 850W
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest