- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Magisk
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
ABE
őstag
válasz
Hosiminh #3595 üzenetére
Gondolom az XP-s BIOS-t felraktad a gépre, és az nem lehet akadály már. Ha még nem tetted meg, akkor pótold a hiányosságot (a te géped emlékeim szerint PSL4CE modellszámú, ahhoz 5.50-es a legutolsó BIOS). BIOS frissítésekor minden működő programot állíts le, legyen bent a gépben az akksi, és pontosan kövesd a megjelenő utasításokat.
L40-en van egy kapcsoló tudtommal, azzal kell aktiválni a WLAN-t. Ezután fel kell tudnod rakni a WLAN drivert is. Ha a letöltött driver nem akar semmiképp se működni, esetleg próbálj meg egy másik modellszámú L40-hez való drivert, de nem hiszem, hogy ez lenne a gond.
-
ABE
őstag
Az ethernet az általában LAN vagy WLAN kártya. Toshiba oldaláról szedd le mindkettőhöz a drivert, és azzal frissítsd.
Az én gépemen asszem a Bluetooth is létrehozott ilyen hálózati kapcsolatot, tehát az is lehet, hogy abban a mappában kéne hozzá drivert keresned, ahol a BT driverei vannak.
-
ABE
őstag
válasz
Hosiminh #3574 üzenetére
Itt neked a Satellite L40 / PSL4CE-t kell kiválasztanod. Létezik XP-s BIOS is itt (ezt az XP felrakása után kell feltenni). Ahogy láttam, minden szükséges driver megtalálható, a Hotkey-hez lehet elég csak a Utility és az XP-s BIOS. DVD-hez pedig semmiféle driver nem kell. Hanghoz majd vélhetően kell ez is: KB835221 Hotfix
SATA driver. Letöltöd, kitömöríted a 965-ös mappát valahová, majd beleintegrálod az XP telepítőjébe.
Segítség driver integrálásához
Driverek telepítésének sorrendje: chipset, display, KB 835221 hotfix, sound, és utána a többi.
-
ABE
őstag
válasz
Hosiminh #3567 üzenetére
Tényleg sokszor le lett írva, ezért a tanácsom: ennek a topicnak a keresőjében a sata, nlite, vagy L40 szavakat próbáld ki, meg fogod találni a hasznos hozzászólásokat. Ha nem, akkor mondjuk keresgélj az elmúlt 1-1,5 hónap termései közt, nem olyan rég volt egy ugyanilyen probléma, akkor szintén ki lett tárgyalva.
-
ABE
őstag
válasz
Balinov #3562 üzenetére
Notebook Hardware Control. Talán, de nem biztos, hogy működik. Van belőle bugfix verzió is, azt is ki lehet próbálni. Nem garantált a működése, régóta nem frissítették, Vistát kevésbé komálja, és nem minden gépet támogat.
Szerk:
Ilyet se hallottam még, hogy valaki magasabb feszültséget és órajelet akarjon megadni energiatakarékos módban.
Egyébként Vista energiagazdálkodásnál belőhető százalékosan, hogy milyen órajelek között állítgassa a procit.
-
ABE
őstag
válasz
spyduck #3548 üzenetére
Olvasgass utána a Vista memóriakezelésének.
Szerk:
2 gigával sosem volt gondom a Vistával. Ha valakinek 40 Mb szabad memória marad, akkor ott valami más hiba lesz. Emlékeim szerint nekem alapjáraton a 2 Gb-ból kb. 1200-1300 Mb maradt szabad.
A linkelt hozzászólásról csak annyit: ha valaki arra panaszkodik, hogy sok formátumot nem játszik le a WMP, és nem talált megfelelő alkalmazást, nos... annak az embernek a szakértelmére én nem sokat adok.
És még valami: én saját, több hónapos tapasztalat alapján mondom azt, hogy elég a 2 Gb.
-
ABE
őstag
Inkább itt tedd fel a kérdésed, talán valaki próbálta már az összehasonlítást: Azonnali notebookos kérdések órája
Elvileg a lemezműveleteket gyorsítja, de cserébe hangosabb és jobban melegszik, talán az akkus üzemidőt is növeli. Tény, hogy a notebookok többségét 5400-as vinyóval adják, pont az említett hátrányok miatt. Szerintem felhasználástól függ, hogy észrevenni-e a teljesítmény növekedést. Ha gyakran érzed lassúnak a vinyót, akkor esetleg megéri a csere.
-
ABE
őstag
válasz
hitchins #3537 üzenetére
Szerintem az összesen 2 Gb memória elég Vista és XP alá is, ha minél olcsóbban akarod megúszni, elég csak ennyire bővítened. Én anno XP alatt gyakorlatilag semmit nem éreztem, mikor 1 Gb-ról 2 Gb-ra bővítettem a memóriát. Tény és való, hogy Vista inkább igényli a 2 Gb-ot, de vannak kétségeim, hogy a 3 Gb ki lenne-e használva. A megtakarított pénzt inkább fordítsd egy vezetéknélküli egérre.
-
ABE
őstag
válasz
hitchins #3530 üzenetére
Csak megjegyzem, hogy a T2330 és a T2370 nem Core Duo, hanem Dual Core (kevesebb L2 cache, valamivel kisebb teljesítmény). Nehéz a döntés, talán az utolsó kettő közül választanék a helyedben, de a 23J-be mindenképp raknék plusz 1 Gb ram-ot (kb. 4e Ft). Nagyon nagy különbség a T5450 és a T2370 között nincs, de ha figyelembe veszem a memória bővítésének a költségét is, talán megéri a felárat. Talán. Viszont ha meg az 1S9-et vennéd, akkor már 18e-rel kevesebb lenne memó bővítés után is, mint a 23O. Huh... nem tudok mit mondani.
-
ABE
őstag
válasz
Balinov #3524 üzenetére
Csak tippek, én mit állítottam be:
Kikapcsoltam:
- ütemezett töredezettségmentesítőt
- indexelő szolgáltatást
- rendszer-helyreállítást- egy-két nem használt szolgáltatást leállítottam
- a feltelepített programok automatikusan indított baromságait letiltottam
- a tűzfal mellé csak egy vírusírtót raktam (szvsz ez is elég)Kb. ezek voltak a főbb elemek, ahogy behangoltam a saját ízlésem szerint a Vistát, így igen gyors és jól használható lett. Érdemes rászánni 1-2 órát a beállításokra.
-
ABE
őstag
válasz
Balinov #3521 üzenetére
Én speciel sok értelmét nem látom, nem hiszem, hogy észrevennéd a különbséget sebességben. Ráadásul így az egyik modult adhatnád is el, mert ugye csak 2 bővítőhely van.
Nálam 1 giga alatt is korrektül futott a Vista, bár 2 gigával jobban érezte magát. Ha normálisan be van állítva, akkor elég kell legyen a 2 Gb.
-
ABE
őstag
válasz
Balinov #3517 üzenetére
Volt már más típusnál is ilyen, hogy gyárilag frissebb BIOS volt a gépen, mint ami a honlapról elérhető volt.
Memóriánál elvileg az időzítést összehangolja a gép, inkább az a lényeg, hogy ha gyárilag 667-es van benne, akkor olyan kerüljön bele utólag. Lehetőleg azzal megegyező márkájú, vagy más, de minőségi típus legyen.
-
-
ABE
őstag
válasz
tboy120 #3486 üzenetére
Ha WLAN-on megy, akkor lehet router hiba is, nekem ilyen gondom volt L30-cal. Router firmware frissítése, időnkénti újraindítása segített kicsit.
Érdemes másik WLAN drivert is kipróbálni, mert olyannal is találkoztam már, hogy a referencia driver nem volt megbízható, de a gép gyártójának oldalán található igen.
-
ABE
őstag
VGA memóriáját dinamikusan állítja a gép, talán ezért lehetett. Vagy driver hülye, ki tudja. Nekem GMA950-re azt írja ki az Intel infópanel, hogy 128Mb a maximum, holott elvileg 224Mb a max. kiosztható már 1 Gb rendszermemória mellett is.
Vista alatt ha nem megy valami, akkor a program indítóikonján az XP kompatibilitási módot be kell jelölni, és menni fog.
-
ABE
őstag
válasz
Schakos #3456 üzenetére
Szerintem a Vista biztonsági beállításai környékén kellene szétnézni (pl. tűzfal), talán túl érzékenyre van állítva valami. Ha nem jutsz dűlőre vele, ajánlom ezt a topicot: Windows Vista
-
ABE
őstag
10 perc alatt fel lehet tenni az alapjátékot. 10 perc alatt ki lehetne deríteni, hogy tényleg lassú-e a gép, vagy pedig csak a 3DMark mutat fals eredményt. De ha neked egyszerűbb napokat (talán eredmény nélkül) várni, hogy valaki esetleg talált megoldást ilyen problémára, ám legyen, én nem akarom magam strapálni emiatt. További sok szerencsét!
-
ABE
őstag
Ugyanúgy lehet róla bootolni, mint hagyományos lemezről, és egy tiszta oprendszert rak fel. Sajnos az "egyszerű" felhasználók sokkal-sokkal többen vannak, ilyen szempontból ez a jobb megoldás. Természetesen én is kellemesebbnek tartanám, ha szabadon lehetne választani vásárlás előtt.
-
ABE
őstag
válasz
Jodanovich #3431 üzenetére
Simán...
-
ABE
őstag
válasz
Jodanovich #3429 üzenetére
Ha jó állapotban van, minden működik rajta, és az akksija is jó, akkor némi alku után jó vétel lehet. Bár a memóriát nem árt bővíteni rajta (egy 512-es sima DDR olyan 4e forint), proci végülis vállalható, de vélhetően nincs már garancia a gépre (nem mai modell).
-
ABE
őstag
válasz
Norb555 #3427 üzenetére
Én nem mernék 667-es memóriát venni látatlanban a gépbe. Volt itt olyan L30 tulaj, akinek gond nélkül mentek a 667-es memóriák, és olyan is volt, akinek nem. A linkelt memória elvileg jó, gyakorlatilag pedig előfordulhat, hogy valamiért nem lesz okés. Ha le tudod vásárlás előtt tesztelni az adott gépben, akkor rendben a dolog, de egyébként 533-as modult néznék.
-
ABE
őstag
válasz
Norb555 #3423 üzenetére
Időzítések annyira nem számítanak, szinkronba fogja hozni az alaplap. A lényeg, hogy 533 Mhz-es legyen a memória, mert 667-essel néha gondok vannak. Márka végülis mindegy, bár érdemes gyárival megegyező márkájút, vagy valami nevesebb gyártótól származót venni (pl. Kingston, Kingmax).
-
ABE
őstag
válasz
polonic #3421 üzenetére
Igaz, én sem használtam sosem a gyári rendszert, feltettem saját magam úgy, ahogy én szeretem. Ellenben többségben vannak azok, akik ezeket a dolgokat nem vágják, nekik ez a jobb megoldás. Tényleg az lenne a legjobb, ha két lemezt adnának a géphez, de gyanítom, ez nem igen kivitelezhető.
-
ABE
őstag
A "fos" helyreállító CD/DVD driverekkel, és egy-két programmal együtt telepíti fel a gépre a rendszert, tehát egyből munkára fogható a gép. Miért is jó ez? Mert az egyszeri felhasználó nem fog szenvedni, hogy miért nem megy fel a rendszer a gépére, miért van hibaüzenet, melyik drivert használja, stb. Az így kapott Windows is teljes értékű, a különbség annyi, hogy kevesebb beleszólást hagy telepítéskor, ellenben kevesebbet is kell vele vacakolni. Ja, hogy nem lehet így más gépre feltenni? Kérem szépen, ez OEM verzió. Ha az OEM verziót más gépre rakod fel, mint amihez jár, annyi erővel már kalózverziót is leszedhetsz.
-
ABE
őstag
válasz
IveyBaby #3392 üzenetére
Kicsomagoltad a teljes tartalmát, a mappából a winflash.exe-t futtattad? Elején rá szokott kérdezni, hogy tényleg felülírod-e a régit (és ki is írja a BIOS-ok verziószámát), 1-2 percig el szokott tartani ha lefut, szóval még mindig ott az eshetőség, hogy azzal van a gond.
-
ABE
őstag
válasz
IveyBaby #3387 üzenetére
Akkor így: BIOS Letöltése
Kiválasztod: Hordozható számítógép / Satellite / Satellite L Series / Satellite L40 / PSL4CE, rányomsz a keresés gombra, és a felajánlott két lehetség közül a második, 5.40-es verziószámú cuccot töltöd le.
-
ABE
őstag
válasz
IveyBaby #3385 üzenetére
Még egy ötletem van, a BIOS frissítése. Ezekhez a modellekhez kétféle van (XP-s és Vistás), neked az XP-hez valót kell felrakni. Innen tudod letölteni: L40 XP-s BIOS
Letöltöd, kicsomagolod egy mappába a fájlokat, és XP alatt futtatod a winflash.exe-t. A gépben mindenképpen legyen bent az akksi és legyen töltőn, a megjelenő infókat pedig pontosan kövesd. Elvileg a frissítés végeztével újraindítja magát, és utána próbáld meg felrakni a korábban próbált drivereket. Ez az utolsó ötletem.
-
ABE
őstag
válasz
IveyBaby #3383 üzenetére
Első próbálkozásként rakd fel ezt: KB835221 Hotfix
Ez általában meg szokta oldani a gondot egy újraindítás után. Ha mégsem, akkor telepítsd fel ezt: High Definition Audio Codec
Az egy dolog, hogy elsőre ökörségnek tűnik a driverek variálgatása, újratelepítése, a másik pedig az, hogy tapasztalatok szerint nem mindig lehet megtalálni a logikát a szoftverek működésében.
-
ABE
őstag
válasz
VadnyugatiP #3378 üzenetére
Pontosabb infókhoz szerintem Toshibánál dolgozó embertől juthatnál, de elmondom a véleményem, hátha segít valamit.
Az általad kinézett gépet én már nem találtam meg a Toshiba honlapján, ez szerintem nem túl bíztató. Én azt tippelem, hogy augusztus környékére esetleg a beragadt raktári darabokból lehet még választani, ha lesz egyáltalán. Ahogy én néztem, a drágább Pro modelleket inkább rendelésre hozzák, tehát elég neccesnek tűnik.
A Pro szerintem leginkább a felszereltsége, teljesítménye miatt kerül többe. Én legalábbis nem találtam a gépeket összehasonlítva érdemi különbséget. Képek alapján a Pro fekete billentyűzetét láttam különbségként, szóval esetleg a külső borításban lehet eltérés.
Még jó 1,5 éve néztem kiállított A100-as gépeket, akkor futólag néztem rájuk, de elsőre nem láttam igazából eltérést a Pro és nem Pro gépek között.
Remélem jönnek nálam okosabbak, akik pontosabb információt tud adni.
-
ABE
őstag
Van egy olyan sejtésem, hogy az A300-ra felmennének az A200 driverei (legalábbis egy részük), csak kicsit kivárnak a hivatalos verzióval.
Pár hónapja az L40-nel volt hasonló a helyzet: volt XP-s driver, aztán eltűnt, de az ügyes userek összekaparták a szükséges cuccokat úgy is.
-
ABE
őstag
válasz
07_fecc_87 #3353 üzenetére
Érdemes figyelemmel követni, hogy hol és mennyiért adják, szerintem elég hamar lesznek árengedmények.
-
ABE
őstag
válasz
07_fecc_87 #3347 üzenetére
Itt van már a Satellite A300-as sorozat, szerintem érdemes lesz mostantól arra figyelni.
-
ABE
őstag
Szerintem ne add fel, érdemes körbenézni. Pl. ezt találtam: A200-1S9
Szerintem ez kellően erős, procija gyengébb ugyan az előtte kinézett modellnél, de a videokártyája jóval erősebb, másnak is van itt ilyen gépe. Szerintem kellően erős ez is. Ez is kifutó modell tudtommal, de raktárról átvehető (más helyen is láttam még).
-
ABE
őstag
Létezik sajnos...
Egyébként ajánlom, hogy írj privit KillHates fórumtársnak, ő segített nekem L30-hoz zsanért szerezni (pedig hiánycikk volt), talán tud valami ötletet adni, jóban van a Toshibásokkal.
Ha van egy kis affinitásod a szereléshez, magad is meg tudod oldani a cserét. Itt egy leírás az M105 szétszedéséről (ugyanaz, mint az M100): M100/105 szétszedése
-
ABE
őstag
Én ennek ellenére is az A200-at vinném, de nyilván te tudod, hogy mennyi a keret a gépre, és mi éri meg neked.
Kompromisszumként vehetsz bele 1 gigásat is, és akkor lesz 1,5 Gb, ami szerintem elég. De mondom, én 1 gigával sem éreztem lassúnak a gépet, sokat számít Vistánál, hogy be van-e rendesen állítva (pl. felesleges szolgáltatások letiltva).
-
ABE
őstag
Személyes szimpátia, kicsit komolyabbnak tűnik az A200 (elvileg feljebb is pozicionálja a sorozatot a Toshiba).
De ez ízlés kérdése. Teljesítményben szerintem nincs jelentős különbség, ahol az A200 procija nem elég, ott az L40-é is kevés szerintem. Vinyó egyértelmű (vagy elég neked, vagy nem), a memória pedig... Nos, nekem 1 Gb memóriával is elfut rendesen a Vista, de 2 gigával érzi igazán jól magát, ezt meg kell hagyni. Feltéve, hogy tényleg egy darab modul formájában van az A200-ban a memória, mindössze 4e forintért, házilag, a garancia elvesztése nélkül ki tudod bővíteni 2 gigára. Ha az adatlap tényleg jó, akkor az A200 gazdagabb felszereltsége (bluetooth, kamera, kártyaolvasó) is vonzóbb. Ha jól tudom, akksijukban nincs eltérés, tehát az sem visszatartó tényező.
-
ABE
őstag
válasz
bandi_hun #3303 üzenetére
Próbáld meg úgy felrakni a drivert, hogy amit leszedtél, azt kicsomagolod (lehet egyből így jön le, nem tudom), és az eszközkezelőben manuálisan hozzárendeled abból a mappából a drivert. Így elvileg vissza lehet rá szuszakolni. Ha ez sikerült, utána a telepítőjének is végig kell futnia.
És pesti vagyok, igen.
-
ABE
őstag
válasz
bandi_hun #3301 üzenetére
Mostani gépem egy HP nc4400: Intel 945GM chipset, Core Duo 1.83 Ghz proci, 1 Gb 667 Mhz memória, Intel GMA950 videokártya.
Előtte egy Toshiba Satellite L30 volt: ATI xPress 200M chipset, X300 videokártya (max. 256 Mb-ot vett le), Core Duo 2 Ghz proci, 2 Gb 533 Mhz memória.
A teljesítményük nagyjából megegyezik, Vista kicsit jobbra értékelte a GMA950-et, az Intel chipset ellensúlyozza az erősebb procit a mostani gépnél.
Mindkét gépen volt már Vista és XP is, mindkettőn jól fut mindkét oprendszer, a kipróbált játékokkal nem volt baj (Ballance, Trackmania, NFSU2, szóval régebbi cuccok), elfogadható sebességgel, grafikai hibák nélkül mentek.
-
ABE
őstag
válasz
bandi_hun #3296 üzenetére
Próbáltam Vistán játékokat, ott is jól mentek. Csak megjegyeztem, hogy az NFSU2-t pont XP alatt próbáltam.
Ha a Windows által letöltött driver a hibás, akkor ne engedd feltelepülni, nem szükséges felrakni. Maradj a Toshiba vagy az Intel oldaláról leszedhető drivernél (nem tudom, melyik a jobb nálad).
Ha a SATA vagy nLite szóra rákeresel a topicban, megtalálod a megoldást.
Most nézem, a HWSW-n ebből a topicból származó leírásom van.
-
ABE
őstag
-
ABE
őstag
Vistával nem rövidebb az akkus üzemidő, mint XP-vel.
-
ABE
őstag
válasz
tasteoftaboo #3252 üzenetére
Ezt leginkább magad tudod megnézni, hogy segít-e valamit egy új driver. Veszíteni nem vesztesz vele.
-
ABE
őstag
válasz
bandi_hun #3251 üzenetére
Nem, nem ilyen gépem van, de Intel kártya van az én notimban is. Én az Intel honlapjáról származó chipset és VGA drivereket használom. 3DMark 2001-ben tényleg többet kéne elérnie a gépnek, de azt kicsit kétkedve fogadom, hogy a Carbon és a Pro Street szépen kellene fusson rajta. Egyébként ha ilyen nagy eltérés van az elért pontszámokban, és ennyire nem klappol valami, akkor az nem valószínű, hogy egyetlen driver hibája miatt lenne.
Sajnos nem nagyon van most ötletem...
-
ABE
őstag
válasz
tasteoftaboo #3246 üzenetére
Szerintem ne a micsodádat töröld ki, hanem vidd el garanciális javításra a gépet. Ha fagy a gép, akkor esélyes valami meghibásodás. Erre van a garancia, hogy megoldják a gondokat.
-
ABE
őstag
Szívesen!
SP2-es Windowsba integráld be szerintem, az az alap már. Ha nagyon akarod, akkor más drivert is beintegrálhatsz, de én nem ajánlom. Egyrészt a driverek mindig frissülnek, tehát úgyis kijön majd egy újabb verzió, másrészt előfordulhat, hogy véletlenül becsúszik egy rossz driver, aztán esetleg megy a levesbe az egész. Nálam egyszer véletlenül egy 64 bites driver került bele a lemezbe, szépen meg is döglött a telepítés. Ha gyakran akarod a gépre telepíteni, akkor meg lehet vele próbálkozni, de ugye ez is csak adott géphez lesz jó. Én inkább maradnék egy egyszerű SATA driver integrálásnál, többit meg gyorsan fel lehet rakni telepítés után. Ahogy néztem a honlapon, van XP-s driver ehhez a típushoz (Satellite A200 PSAE6E), tehát driverekkel elvileg nem lesz gond.
Egyébként még annyit jegyeznék meg, hogy a mendemondákkal ellentétben nem kuka a Vista, ha az ember hagy egy kis időt a kiismerésére, az opciók végigböngészése és beállítása után egy kezes oprendszer válik belőle. Érdemes 1-2 hétig próbálgatni, megismerni, és nem mások véleménye alapján dönteni
-
ABE
őstag
SATA driver integálása nLite-tal: [link]
Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy az elején megkérdi, mit akarsz csinálni. Ott ki kell választani, hogy drivert integrálni, illetve bootolható ISO-t készíteni. Ja, és a drivereknél a TEXT módot kell kiválasztani az integrálásnál. -
ABE
őstag
XP alapból nincs ellátva SATA driverrel, így általában nem lehet feltelepíteni az ilyen gépekre. 3 megoldás létezik a problémára:
1. Be kell integrálni a telepítőlemezbe a drivert.
2. Telepítés közben Floppy lemezről be lehet olvasni a drivert (ez notebooknál általában nehézkes, mert keveseknek van USB-s Floppy meghajtója).
3. BIOS-ban a SATA Native Mode átállítása után nem szükséges telepítés közben a SATA driver. Toshiba notiknál általában nincs ilyen opció a BIOS-ban.
-
ABE
őstag
Alap akksival tényleg ennyit bír. 25e-ért lehet kapni erősebbet, azzal 2,5 óra fölött bírja. Nem egy minőségbajnok gép, de ha nincs ütve-vágva kegyetlenül, nem fog szétesni. Érdemes egy jó minőségű táskát venni hozzá, és mondjuk nem illik a képernyő fedelét strapálni. Ha most ennyiért vették, akkor valaki tényleg jól járt, mert rég volt ennyi az ára. Előnye viszony, hogy csak a fedlap festett felületű, a belsején nem fog annyira meglátszódni a használat.
-
ABE
őstag
válasz
super65 #3157 üzenetére
Nem vészes ez a hőmérséklet, ezek a procik 90 fokig simán üzemelnek. Alaphelyzetben az L30-ban is 60 fok környékén leledzett a hőmérséklet egy T2450-es procival. Ha nem fagy le, akkor nincs gond. Inkább az a kellemetlen, ha a proci melegedését már a gépház tetején is érezni, és süti a kezed.
Ellenben ajánlott mondjuk havonta egyszer a venti szellőzőnyílásához odatenni kicsit a porszívó csövét, és kicsit kiszippantani belőle a lehetséges felgyülemlett koszt.
-
-
ABE
őstag
válasz
spyduck #3146 üzenetére
Ha az asztali gép szerinted teljesen más (mert azon könnyen megoldható a driver beolvasása), akkor miért kell egyáltalán a notikhoz integrált SATA driver? Miért kell másképp kezelni a notit és a PC-t? És miért lenne az AMD kivétel? Nem találkoztál még ilyen géppel, és ezek alapján azt mondod, hogy más érvényes rá? Furcsa logika... De guglizz egy kicsit, és fogsz találni nem egy olyan esetet, mikor AMD procis géphez kerestek SATA drivert. De hogy egy példával éljek: előző gépemben ATI Xpress 200M chipset volt Intel procival, és igényelte a SATA driver integrálását. Ugyanakkor ebből a chipsetből létezik AMD-s változat is. Tehát te el tudod képzelni, hogy ugyanazon chipset a két proci alatt másképp viselkedne, és az AMD-s változathoz nem kell SATA drivert integrálni azért, mert AMD-s???
-
-
ABE
őstag
válasz
zolikaDB #3095 üzenetére
Próbálj ki egy Kubuntut, én tegnap próbaképp felraktam HP notira, és szépen felismerte a komponenseket. Mondjuk ettől függetlenül Windows-t használok továbbra is.
Külön letölthető angol nyelvi csomag tudtommal nincsen XP-hez: [link] Inkább egy angol nyelvű XP-t kellene felraknod. -
ABE
őstag
Tapasztalatom szerint alaphelyzetben nincs jelentős különbség a két rendszer között akkuidőben. XP-vel talán egy kicsit tovább bírja, de az eltérés az én méréseim szerint 10%-on belül marad, és ez az érték nyilván gép és használat függő is. Az L40 akksija pedig eleve nem olyan erős, hogy jelentős eltérés lehessen. Amit inkább érdemes megnézni vásárlás előtt: a gép pontos modellszámát (PSL....) jegyezd fel, és nézd meg, hogy van-e fent hozzá driver a Toshiba honlapján a kívánt rendszerhez.
-
ABE
őstag
Szia!
Nem tudom, hol akadhattál el, de 2 dolog kell a telepítéshez:
1. SATA driverrel integrált XP. Ennek leírása itt van:
[link]
[link]2. XP-s Toshiba driverek. Ezeket innen tudod letölteni: [link] Itt kiválasztod a géped típusszáma alapján (PSL4CE a tied, ha jól tudom) a szükséges drivereket, és az alábbi sorrendben felrakod a cuccokat:
-chipset utility
-display driver
-kb835221 hotfix (innen tudod leszedni: [link])
-sound driver
-wlan, lan, touchpad, card reader, sd utilities
-miután ezzel készen vagy, felrakod az XP-hez való BIOS-tKb. ennyi.
-
ABE
őstag
Előfordulhat, hogy a CD azon része, amit a bootoláskor olvasna be, az sérült, ezért nem érzékeli. Viszont Windows alatt meg másik részét olvassa már, emiatt ott olvasható. Ilyen pedig simán elképzelhető, hogy egy idő után a CD bizonyos részeit nem tudja olvasni a meghajtó.
-
ABE
őstag
Nekem ez nem tiszta. Mikor ismeri fel a CD-t, és mikor nem? Win alatt be tudod olvasni a CD-t? Egyáltalán nem olvassa be a CD-t indításkor? Tutira jó a meghajtó? A hiba sokféle lehet. Elképzelhető, hogy csak a Win zakkant meg, a telepítő CD meg rossz. Ezt első körben ki kell szűrnöd egy másik telepítő CD-vel. Ha ezután sem jó, akkor próbáld meg másik kábelre kötni a meghajtót. De lehet akár memória, táp, winchester vagy alaplap hiba is. Ezek alapján nehéz megmondani a gond okozóját, szép sorban kell ilyenkor végigmenni a hibalehetőségeken.
-
ABE
őstag
válasz
Nesh007 #3059 üzenetére
Töltsd le a következőket, és az alábbi sorrendben telepítsd:
-Display Driver (a PSL30 modellét érdemes letölteni, mert az engedi a VGA-nak jutó memória mennyiségét állítani)
-KB835221 Hotfix, ezt innen tudod letölteni: [link]
-Sound Driver (vagy alternatívaként innen a High Definition drivert: [link])
-Hotkey Utility
-Power Saver alkalmazás
-Wireless LAN Driver
-LAN Driver
-Modem Driver
-Touch Pad DriverEzek mindenképpen ajánlottak. A többi cucc, mint pl. WLAN Client Manager, Zooming Utility, stb. nem feltétlenül kellenek, én sosem raktam fel, mert számomra sallang. De egy próbát megérhet neked is, hogy van-e rá szükséged.
-
ABE
őstag
Szia!
Igen, rakd újra a rendszert, valószínűleg kicsit megzakkant már a Windows. XP alá elég szokott lenni 512 Mb is netezésre, és hasonló feladatokra. 1 Gb mondjuk érezhető gyorsulást hozhat, de az is biztos, hogy pusztán attól nem lassabb a gép, hogy eltérő márkájú memóriák vannak benne. A géped nyilván azért melegszik, mert valami állandóan leterheli. Én egy új rendszer feltelepítését, és a memória bővítését is javaslom.
-
ABE
őstag
válasz
Mazsola2 #3048 üzenetére
Ez jó, kezdek kifogyni az ötletekből...
Pedig az egyéb eszközöknél az ethernet vezérlő tuti, hogy a WLAN. Ha a driver jó lenne, utána átköltözne a hálózati eszközökhöz.
Lenne akkor egy kérésem. Telepítsd fel az EVEREST-et, és abban meg lehet nézni elvileg, hogy milyen alkatrészek vannak a gépedben: [link]Ha ezt felrakod, és végignézed, a hálózati eszközök részében ki fogja írni, hogy milyen chipes a WLAN kártya. Egyelőre ez jut eszembe.
-
ABE
őstag
válasz
Mazsola2 #3046 üzenetére
Ha biztosan aktiválva van a WLAN, akkor az eszközkezelőben meg kell jelennie. Ha az egyéb eszközök közt van valami, akkor elvileg az lesz az, csak éppen a driver nem települt hozzá. A hálózati kártyáknál a LAN-t látod, a most egyéb eszközök közt lévő WLAN-nak is ott kell megjelennie, ha rendesen van telepítve. Tanács: telepítsd fel újra a WLAN drivert úgy, hogy aktiválva van a WLAN. Elvileg ezután meg fog jelenni rendesen az eszközkezelőben is, és a tálcán is az ikonja!
Nem tudom, milyen drivered van hozzá, de ha az nem működik továbbra sem, akkor próbáld az innen letölthető Atheros drivert: [link]
-
ABE
őstag
válasz
Mazsola2 #3044 üzenetére
Amikor be van kapcsolva a WLAN, akkor megjelenik eszközkezelőben rendesen (kapcsolóval és a billentyűkombinációval is aktiváltad gondolom)? Ha igen, akkor működésre kész, innentől csak fel kell csatlakozni a hálózatra. A tálcán lévő hálózat ikonra rákattintasz, és kijelölöd, hova akarsz csatlakozni. Vagy mit értesz azon, hogy nem máködik?
Nekem bejött a Vista, szóval ízlések és pofonok. Szerintem mindenki maga tapasztalja meg és döntse el, hogy melyik tetszik neki. Én legalábbis nem fogok most visszatérni XP-re csak azért, mert az ismerőseim azt használják.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen autót vegyek?
- Cyberpunk 2077
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Eredeti játékok OFF topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Fotók, videók mobillal
- LED világítás a lakásban
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Dell Latitude 7410
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Apple iPhone 13 Pro Max / 128GB / Kártyafüggetlen
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 3080 / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest