Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bteebi

veterán

válasz janeszgol #45 üzenetére

Épp az is lett volna a kérdésem, hogy mik azok a "rejtett költségek"...

#46 és #53: Köszi, ezek már adnak némi extra infót. :R Pont ilyenekre (is) voltam kíváncsi.

"Pld. nagyon speciálisan van védve földrengések, áramkimaradás, légtértisztaság, stb ellen."

A földrengés elleni védelem érdekes kérdés lehet(ne), bár az egy "loft csarnok" esetén kevésbé kritikus, mint egy 50-100 szintes felhőkarcolónál. És talán nem is nagyon áremelő (valószínűleg <+50%) tényező. UPS nyilván kell bőven, a légtértisztaságot meg a több zónás zsiliprendszer, és a zónánkénti minimális túlnyomás megoldja. Na az drága, de az se végtelen sok pénz.

"A falak olyan anyagból vannak, ami nem porlik, nem ont magából a legyártása közben belezáródott gázokat (mint pl az új monitor illata amikor kibontod) és nem is fog az elkövetkező évtizedekben, vízpára minimális."

Ez (is) full jogos érv, bár hozzátenném, hogy a ~ppm mennyiségben felszabaduló, a gyártás szempontjából inert gázok amúgy nem zavarnának be. Bármilyen porlás nyilván de. (Itt az egy érdekes kérdés, hogy emiatt maga az egész építőanyag speciális, vagy csak egy speciális bevonat van rajta; vagy mindkettő. :DDD )

"De ezen túlmenően, minden egyes kritikus gép légrugós felfüggesztésen áll, hogy a környezeti rezgések ne zavarják meg a gyártási folyamatot, azaz ne rontsák a minőséget, selejtarányt"

A "légrugó" egyáltalán nem annyira nagy szám, és ezt szerintem magán a műszerEN belül kell megoldani (ha már 380 millió dollárba kerül, igazán belefér... :U), minden más maximum segéd/kényszermegoldás (bár akár az, akár nem, az ilyen esetekben nyilván nagyon körültekintőek a "design qualification"-nél). Már egy pár százmillió Ft-os pásztázó alagút/atomerő mikroszkóp (STM/AFM) is "légrugós". (A KFKI-ban majd' 20 éve láttam az ő STM-jüket. Légrugós, emellett még valahogy egy állandó mágneses térrel is segítették a rezgéscsillapítást. Szükség is volt rá a ~atomos felbontáshoz.)

#51: Nem. És jó eséllyel te se voltál a TSMC-nél se. Szerintem ilyen üzemekben nagyon kevés ember járt személyesen (bár attól még belső képek alapján lehetnek elképzeléseid róla), mert ilyen területeken nem szokás "csak úgy" látogatókat fogadni. Hozzánk se engednének be bármikor bárkit, és végképp nem bárhová. Pedig az itteni tisztatér a félvezetőgyártáshoz szükséges tisztatérhez képest leginkább csak a nevében az.

• bteebi

veterán

válasz janeszgol #38 üzenetére

Mióta tudod, hogy mennyit keresek meg kb. egy hét alatt? :U

A kérdésem full komoly volt, még ha poénkodtam is a "válaszomban". Tényleg nem értem a dolgot (de látszólag te se). Épp azért is kérdeztem, hogy valaki tudja-e. Sajnos a jól megalapozott, kikezdhetetlen érvrendszereddel se sikerült hozzájárulnod a megfejtéshez. :( Amúgy meg kétféle ember van, aki érti a poént meg aki nem. Szerinted te melyik csoportot gyengíted?

Nálunk most spec. talán 50-60 milliárdból húznak fel hatalmas épületeket több, a saját területén gyakorlatilag state-of-the-artnak számító gyártósorral, kifejezetten jelentős áram, víz meg légtechnika igénnyel. Maga az épület pedig egy high tech félvezető gyárnál se sokkal komplexebb szerintem. Gépészetben SE sokkal másabb, a benne lévő gépek nyilván mások (nálunk pl. egyetlen olyan ASML EUV gépből - amiből 10-40-et betettem a virtuális gyárba - felhúznának 2 teljes telephelyet nulláról).

Már egymilliárd forint is baromi sok pénz, ha nem hiszed el, keress meg/költs el annyit. Annyiból nem egy könnyűszerkezetes iparcsarnokot fel lehet húzni. Gépészet, villamosság egy-egy ilyenbe talán pár száz millió, de legyen egymilliárd. A különbözet meg a haszon körítés. És épp ez is volt a kérdés, hogy mi ez a körítés.

Csak hogy egy fokkal közelebb kerüljünk valós(abb) számokhoz is: nyilván ez csak egy 20×78×6 méteres üres csarnok, teljesen tipikus 150 mm-es szendvicspanellal MINDENHOL, de nagyon sok ablakkal-ajtóval-kapuval, és szőröstül-bőröstül megvan kevesebb mint félmillió euróból:

És nem a mosdótól, az étkezőtől meg a meeting roomban lévő projektortól lesz ez a 440 ezer EUR (173 MHUF) hirtelen 3,5 milliárd. És igen, ez még nyilván csak egy csarnok, de már ez is kb. 9300 m3... vagyis nagy. Az ára persze szépen skálázódik később (szintek, irodák, kiskutya), de gépesítéssel együtt is egymilliárdból nagyon sok mindent meg lehet építeni.

Új hozzászólás Aktív témák