- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
-
Mobilarena
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
Azzal a ventivel minden üzemállapotban melegebben üzemelne a táp, amitől lecsökken a várható élettartama. Minél inkább közelíted a tápod max terhelését, annál jobban csökken, és minél porosabb az a hely, ahol használod, annál jobban csökken, és minél melegebb van a gépházadban, annál jobban csökken.
-
mr_ricsi
veterán
Az az Arctic oda kicsit kevés.
"Ha csak szimplán beforrasztanám, akkor a táp gondolom 0,3 Amperrel megkínálná és szépen felhangosodna, vagy elfüstölne? Esetleg meghajtaná 0,15-tel, és így jobban melegedne a táp?"
A táp feszültséggel kínálja a ventit, ezért nem ég le, és a nem is fog a gyári fordulatszáma felett pörögni. -
mr_ricsi
veterán
"Tapasztalatom szerint (igaz, hogy szubjektív) szinte kizárt, hogy az ilyen tápoknak, asztali PC-k- ben, ilyen teljesítményű ventikre van szüksége."
Akkor a gyártók miért tesznek bele ekkorákat? És pl. az FSP miért rakja az egyik típusba a közepes légszállításút, a másikba a magasat, amikor nagyobb kedvezményt kapna, ha egyféle ventiből venne dupla annyit? Illetve miért nem a kisebb fordulatszámú ventiket használják, amikor a kisebb zaj jobb eladhatóságot jelenthetne? -
mr_ricsi
veterán
válasz
Deadzone41 #990 üzenetére
-
mr_ricsi
veterán
válasz
hamizoli #985 üzenetére
Ezesetben azt tudom javasolni, hogy amikor a cseréhez szétszeded a tápot, nézz rá a venti címkéjére. Amennyiben 0,3A-nél nagyobb szám van ráírva, akkor nyugodtan cseréld ki a Scythe-ra. Ennyi tartalék szinte biztosan van a meghajtó tranyóban.
Ha viszont 0,1-0,2A-es a venti, akkor a vezetékein visszakövetve meg kell keresni a tranyót, a típusszáma alapján megnézni a gyári adatait, és csak ezt követően szabad cserélni a ventit. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Steve(AMD) #982 üzenetére
Ha a táp ventivezérlőjének a végtranyója nincs méretezve a dupla áramra, akkor elpukkan.
Tegnap ezt valóban nem néztem.
Viszont a 0.16A mellett irreális a megadott légszállítás és/vagy statikus nyomás adat. És az is érdekes, hogy csúszó- és golyós csapágyazással is ugyanakkora legyen az áramfelvétel. -
mr_ricsi
veterán
"míg az Arctic a 74-et 1350-en."
Az 1350-es F12 csak 57 CFM-et tud. Az 1600-as változata tudja a 74-et.A 460-as Gigában kár volt használni. Nem tudom, hogy az Energonban milyen venti volt gyárilag, lehet hogy az F12 tudja a paramétereit. De ha nem, akkor sem kár ezért a tápért.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
attilav2 #953 üzenetére
"Akkor gyere le szegedre és forraszd be."
Ha fizeted a kiszállási díjamat, akkor ennek semmi akadálya!"Jelenleg senkit nem találok itt helyben aki ért a tápokhoz."
Egész Szegeden nincs egy (elektronikai)műszerész? Nemár!Ha megfelelő szerszámok és hozzáértés nélkül vágsz bele, az csak buherálást eredményez: kétes, hogy megoldod-e a problémát, vagy nem hozol-e létre másik kettő-hármat a "javítás" során.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
attilav2 #946 üzenetére
"A két noctua-t kiszedtem, sajnos kénytelen voltam mert két szobában elment miatta az áram(egyre hangosabban klattyogtak, végül le kapcsolt a gép, azóta két szoba konnektoraiban nincs áram) valahol meg égett a vezeték."
A (ház/táp) venti nem képes a lakás áramhálózatában hibát okozni."A táp 2008-as kb, a prociventi 2010 eleji, nem tudom meg állapítani melyik makkanhatott meg, legjobb lenne mindkettőt cserélni,"
Csak a rosszat érdemes cserélni. Egy műanyag darabot (pl. filctoll) dugj be a ventik lapátjai közé, és állítsd meg pár másodpercre. És azonnal kiderül, hogy melyik adja a hangot.A tápventi helyett a SCYTHE Slip Stream SY1225SL-12H-t érdemes használni, de a cserét remélhetőleg nem te akarod csinálni. (Forrasztás...)
-
mr_ricsi
veterán
Meg kellene nézni annak a tápnak a címkéjét. Codegen név alatt adtak el Sirtek beles tápot is. Ha olyanod van, akkor érdemes benne ventit cserélni, mert évekig tökéletesen ki tud szolgálni. (Csak a kondikat kell benne rendszeresen ellenőrizni, és ha púposodnak, akkor kicserélni.)
-
mr_ricsi
veterán
válasz
djdaniel #905 üzenetére
"én ezt szemeltem ki"
Házventi, ezért a hőfokszabályzója nem a tápok hőmérsékletéhez van igazítva. Bekapcsolás után pár perccel már teljes fordulaton fog menni. Tehát nem alkalmas."esetleg az gáz, ha nem forrasztom oda ? ha nem simán rá kötöm chassis_fan.ra az alaplapon?"
Gáz, mert a táp a ventijének a forgását a saját melegedésétől függően szabályozza. Nem az alaplap egy bizonyos pontján mért hőmérséklettől függően kell szabályozni.
A tápod csak "gagyi" kategória, alapvető védelmek hiányoznak belőle. Ha túlmelegíted, az valószínűleg a gépedben lévő alkatrészek végét is jelenti egyben. (Ha kigyullad, akkor meg a lakás végét is.)A venti lehet hogy azért hangos, mert a csapágya tönkrement. Ez esetben a típusszáma alapján nézni kell egy azonos vagy jobb tulajdonságú ventit, és arra kicserélni. De az is lehet, hogy a zajt az okozza, hogy a venti nagyon gyorsan pörög, mert meleg van a tápban. Ezt úgy lehet megszüntetni, ha portalanítod a belsejét, illetve házventilátor(ok)kal megakadályozod, hogy a proci és a VGA melege a tápon menjen keresztül.
(Esetleg az is lehet, hogy túl kevés a gépedhez, hiszen mégiscsak egy ~310 W körüli tápról van szó.) -
mr_ricsi
veterán
"kipróbálom majd ellentétesen is bekötve."
Az nem túl jó ötlet, mert a fekete drót minden ventin a test vezeték. Csak az változhat, hogy a +12V piros vagy sárga."A mostani annak ellenére, hogy rá van írva, hogy gigabyte azért nem egy csúcsminőség, sőt a gagyi fajtából való - anno erre volt keret."
Mégis sokan örülnének, ha használtan megvehetnék az LCpowerjük vagy a HKC-jük helyett, ha nem amortizálod le teljesen. -
mr_ricsi
veterán
"A boltos azt tanácsolta, hogy kössem az alaplapra, és így tudom állítani maxra a fordulatot."
Ez egy teljesen rossz tanács volt."Ha a tápba kötöm, akkor milyen fordulaton fog menni a szabályozó nélkül?"
Mivel a Codegenben venti fordulat szabályzás is csak elméletben lehet, ezért maximális fordulaton pörög majd. (Vagy 0 fordulaton, ha rosszul kötötted be.) -
mr_ricsi
veterán
"hát érdekes módon egyikkel sem működött"
A PWM ventiknél kétféle kábelszínezés fordulhat elő. Szerintem rosszul kötötted be a ventiket."ha behal akkor veszek egy másikat - már egyébként is érik régóta."
Ezt nem értemVan egy márkás tápod, ami a gépedet is elbírja. Miért kellene ennek a cseréjét tervezni, de legfőképpen miért kellene szándékosan kinyírni?
"sztem nem kell forrasztani."
De kell forrasztani. Ahol rezgés és hőmérséklet változás van, ott az összetekert vezetékek idővel kontakthibásak lesznek. -
mr_ricsi
veterán
"Igazából ilyen blade master hever itthon parlagon már egy ideje"
Ha nem kerül pénzedbe, akkor kipróbálhatod. Amikor szétkapod a tápod, kiderül, hogy Protechnik van-e benne. Annak a helyére tedd be a CM-t. A PWM vezetéke szabadon marad, csak a + és - drótokat kell bekötni.
Bekapcsolás után, még hidegen ellenőrizd hogy forog-e. Ha nem forog, vagy csak remeg, akkor nem jött össze, cseréld vissza a gyárit."ez külső fordulatszám szabályzós (nem pwm) ... Ez megfelelhet a giga tápba?"
Házventi, ezért a hőfokszabályzója a tápok hőmérsékletéhez van igazítva. Bekapcsolás után pár perccel már teljes fordulaton fog menni. Tehát nem alkalmas. -
mr_ricsi
veterán
A tápodban vagy Protechnic MGA12012HS-25 (12V, 0.38A, 80.48CFM, 2500RPM) vagy Yate Loon GP D12SH-12(f) (12V, 2200 RPM, 88CFM) venti van.
A CM venti a Protechnic helyére elvileg jó lenne, de a PWM alkalmazása elvi hiba, ugyanis a táp a jelenlegi ventijét is szabályozza, PWM nélkül és 2 dróton. Ha a PWM kihagyásával kötöd be a tápba, nem biztos, hogy el fog indulni hidegen.A "hosszú élettartamú csúszócsapágyban" pedig annyira nem tudok hinni, főleg a táp nagyon poros belsejében.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
#92049152 #810 üzenetére
"Amúgy ha ventilátor (fordulat) szabályzást is akarok a táp ventijére"
Ne akarj, mert van ilyen a tápodban."az azzal jár h a feszültség 5 és 12 volt között fog ingadozni ugye?"
Nem. Ha te csinálod a szabályzást, akkor 0V és 12V, vagy 11 és 12V, vagy 3 és 6V, vagy bármennyi között fog ingadozni, ahogy a szabályzót elkészíted és beállítod. -
mr_ricsi
veterán
válasz
csikonrox #798 üzenetére
"M-tech KOB AP4600XA 600W tápom ... ventilátorja már egy ideje elég hangos, le szeretném cserélni."
A táppal együtt kellene..."Az interneten sokat kerestem ugyanerre a típusra de sajnos semmit sem találtam."
DFS122512M
Sleeve Bearing
Operation Voltage=6.0~13.8 Vdc
Rated Current=0.23 A
Rated Speed=2000 RPM
Air Flow=76.9 CFM (131 m3/h)
Staticpressure=3.5 mmH2O
Noise Level=38 dBA"Érdekelne, hogy új típusú ventilátor beszerelésénél mit kell figyelembe venni.Elég csak a feszültséget ,és körülbelül ugyanolyan teljesítményűt venni, vagy van benn több is?"
A feszültségnek egyezni kell. A légszállítás nagyon fontos, 10%-on belül egyformának kell lenni. És vagy 2 vagy 3 vezetékes venti kell, a 4 vezetékes PWM venti nem jó.
És a jelenlegi csúszócsapágyas helyett érdemes volna golyós- vagy fluid csapágyasat venni. -
mr_ricsi
veterán
válasz
zsolti1902 #796 üzenetére
"A legtöbb venti amit régen nézegettem ilyen 0.25A és 0.30A-t tudott. Az nagyon gáz?"
És azokra 138 m3/órát adtak meg? Nem hinném. -
mr_ricsi
veterán
válasz
zsolti1902 #794 üzenetére
Sokkal kevesebb ne legyen. A kevesebb áramerősség arra utal, hogy a ventilátor kisebb statikus nyomásra képes.
-
mr_ricsi
veterán
Nagyon rossz tanácsot kaptál, ami a tanácsot adó személyét tekintve egyáltalán nem meglepő!
A gyári venti másfélszer annyi levegőt képes mozgatni, mint amit bele akarsz rakni."Superred CHB12012DS-F ez volt a matricára írva, de erről semmilyen adatot nem találtam, "
•Rated Speed: 2600 RPM ± 10%
•Max Air Flow: 94.3 CFM = 160 m3/h•Operating Voltage Range: 6.5 ~ 13.8V
•Rated Current: 0.47A
•Dimensions: 120x120x25mm
•Sleeve bearing fan
•Sound Level: up to 47 dB -
mr_ricsi
veterán
"Van egy 400W-os FSP tápom"
Mi a típusa? Mert attól függően lehet benne közepes fordulatú YateLoon is."milyen (lehetőleg olcsó) darabot ajánlotok a cserére?"
"Nem szeretném ha egy pár száz forintos alkatrész miatt kilehelné a gépem a lelkét..."
Csak én érzek ebben ellentmondást? Az olcsó új venti miatt nem halhat meg a táp? -
mr_ricsi
veterán
válasz
jobbacsabba #745 üzenetére
"Nem a Scythe-ról volt szó..."
Az Aerocool kifogyott, és 2-3 hétig nem is várható.
Ha nem a LEDesre van szükséged, akkor nyugodtan válaszd a Scythe-ot. -
mr_ricsi
veterán
"valami Codegen 420W körüli"
Akkor mégsem a tápodat fogod tönkretenni, hanem az egész gépedet.Az ábrán a "case", vagyis a "ház" hőmérsékletére hivatkoznak, tehát ez a venti házhűtésre való, nem tápba. Azt írják, hogy a házak belsejében 32-40°C között szokott lenni a hőmérséklet, és ehhez van a szabályozás beállítva. A tápokban ennél jóval melegebb van, vagyis a venti szinte mindig teljes fordulaton fog működni.
És végül: a táp maga szabályozza a ventijét. Ide egy TC ventit rakni nagy elvi hiba, mert a két szabályzásból valami zagyvaság jön létre.Mivel a Codegenben túlmelegedés-védelem nyomokban sincs, ezért figyelemmel kellene lenni a ventik légszállítására is. Azt gyanítom, hogy ez az F12 jóval kevesebb levegőt tud megmozgatni, mint az eredeti venti, ezért amikor szükség volna rá, teljes fordulaton sem tudja lehűteni a tápot. A táp megszalad, és kivégzi a gépedet.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
jobbacsabba #737 üzenetére
Nem az lett volna a helyes válasz, mert rákerestem a Googleban, és a 2-3. helyen volt is olyan találat, aminek nem csak webáruháza, hanem boltja is van Budapesten. (már ha a Scythe-ről beszélünk)
Csak abban próbálok segíteni, amit nem tudsz, nem pedig amit lusta vagy megcsinálni.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
jobbacsabba #735 üzenetére
"Hol? Esetleg a fővárosban?"
Ott is meg lehet venni.
Ezt a keresőt nem ismered? -
mr_ricsi
veterán
válasz
jobbacsabba #732 üzenetére
"Lehet ezt a ventit valahol megvenni? Úgy értem, nem megrendelni, nem regisztrálni, csak egyszerűen megvenni?"
Lehet. -
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
"A gyári egy idő után iszonyat hangosan elkezd tekerni.."
Talán mert az ország területén kánikula van, emiatt a tápodban is forróság honol, és több levegőt kell átmozgatni a tápon, hogy ne melegedjen túl.
Ha még poros is a belseje, akkor mindez fokozottan igaz."Tápba milyen venti van?"
iArena 450W két-három típust is takarhat, ezért ha tudni szeretnéd, a legegyszerűbb megnézni. -
mr_ricsi
veterán
válasz
jobbacsabba #714 üzenetére
-
mr_ricsi
veterán
válasz
#56184576 #710 üzenetére
Te egy nagyon bonyolult ember lehetsz, aki ráadásul olvasni sem tud!
Kezdjük a másodikkal:
A képenyőképen a "Cpu fan2 speed"-nél van 0 RPM. (Valószínűleg nincs második prociventilátor a gépedben.)És akkor az első pont:
A hátsódat is szoftverrel törlöd ki?
A ventik lapátjai közé egymás után bedugsz egy színesceruzát, és 1 másodpercre leállítod mindet. Ahol megszűnik a zaj, ott megtaláltad a hibás ventit. A tápventiről se' feledkezz meg. Aztán a címkéjéről leolvasod a típusszámát, és például itt tudunk helyette ajánlani másikat.És a végére egy jótanács: a ház alján a tápventi rácsát ne feledd el negyedévente portalanítani, mert különben meghal a tápod. (A portalanítást nem szoftveresen kell elvégezni, hanem egy 25-60 mm széles festőecsettel.
-
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
"Az jó ha belecsavarozom az újat, és nem a tápra dugom rá, hanem az alaplapra a ventit?
Nem fogja a táp "hiányolni"?"Ezt ne csináld!
Hiányolni nem fogja, viszont azon a dróton nem állandó feszültséget kap, hanem a táp annál gyorsabban forgatja, minél melegebbet érzékel a táp belsejében a hőérzékelőjén.Ha a ventit a tápon kívülről állandó 12V-tal hajtod, akkor hűtési gond nem lesz, csak kis terheléseknél feleslegesen gyorsan forog a ventije. (Zaj.)
Ha meg szabályozod, akkor nem tudod a táp melegedéséhez igazítani, és előfordulhat, hogy kevés hűtést kap a táp, és vagy megsül, vagy hosszabb távon nézve hamarabb öregszik meg a bele. -
mr_ricsi
veterán
"Erős teljesítmény visszaesést is érzékeltem és ezt a tápra tudom csak visszavezetni."
A táp nem tudja befolyásolni a gép számítási teljesítményét. Ha nem képes elég áramot adni, akkor a gép vagy lefagy, vagy leáll."a ventilátorra nem forog és nem világítanak a ledek benne."
Ez nem normális. Nem kap a táp áramot, ha egyáltalán nem világítanak a LEDjei. Meg kell nézetni egy hozzáértő szakemberrel, mert hűtés nélkül a táp gyorsan tönkremegy. Lehet, hogy csak a fordulatszám állító potmétere lett kontakthibás. -
mr_ricsi
veterán
"erre gondoltál gondolom.."
Még véletlenül sem arra. A linkelt venti a "TC" változat, amit írtam, hogy ne legyen.
Erre gondoltam: [link]"az ajánlott ventilátor is két vezetékes csak? tehát magyarul megforrasztom ugyanúgy vagy hogy?"
3 vezetékes. A pirosat és a feketét elnyisszantod, és beforrasztod a régi venti helyett.
A sárgát pedig vagy levágod tőben, vagy kiviszed a tápból. Kívül ha a rádugod egy alaplapi venticsatira, akkor tudod mérni a tápventi fordulatszámát üzem közben."tuti kussba lesz ez?"
Tuti nem lesz kussban. Csodák nincsenek: ha mozog a levegő, az zajt is kelt. Annyi a pozitívum, hogy a gyári venti 33dB zajt keltett, ez pedig csak 23,5dB-t. -
mr_ricsi
veterán
"eddig úgy csináltam hogy elvágtam és beletettem a Noctua 12 es ventit amit kivezettem ,és molexre köttöttem a csendesítő ulna átalakítójával.. ultralownoise akarmi...
mehet e ennél is így vagy kell valami más okosság is ?"
Ha a táp idő előtti megölése a célod, akkor a leírt módszer járható útnak tűnik.
"ez a Noctua venti ulna val is több levegőt szállít mint a gyári tehát ezzel így nincs gond.."
A gyári YL D12-SM12 légszállítása 70,5CFM, míg a Noctua NF-P12 ULNA-val 37,3-at tud, ami csak a fele!
Még teljes sebességgel is csak 54.3 CFM-et tud, ezért a Noctua ide teljesen alkalmatlan.
Az Arctic F12 (mindenféle PWM és TC nélkül) viszont jó lenne helyette, -
mr_ricsi
veterán
válasz
szatyor1972 #683 üzenetére
"Adott egy Gigabyte Superb 460-as táp.Sajnos ventillátor cserére szorul."
Abban is a YateLoon D12-SH12 venti van, azaz 88CFM a légszállítása."Aerocool Shark
Arctic Cooling F12 TC
Coolink SWIF21201"
A Shark az OK. (Gondolom, a kék LED-essel akarod csicsázni.)
Az AC F12 TC-t felejtsd el: kicsi a légszállítása, és a hőszabályzása nem illeszthető a rendszerbe.
SWIF2-1201: kicsi a légszállítása. -
mr_ricsi
veterán
válasz
sssirius #679 üzenetére
"de mire kellene cserélnem?"
Olyan ventire, aminek a jellemzői nem térnek el 10%-nál jobban a gyári ventitől.
Például ezekre:
[link]
[link]
(Utóbbi elég nagy fordulatú, de nem is lesz gond a melegedéssel. Viszont irgalmatlan hangos. Már 4V-nál is, de levegőt is nyom rendesen. 12V-on meg aztán tornádó. A golyós csapágyai miatt pedig elvileg kiszolgálja a táp élettartamát.) -
mr_ricsi
veterán
"Az eredeti Chieftec által szerelt ventilátor: GP D12SH-12(f) - Yate Loon Electronics
Gyári adatok: D12SH-12C, fordulat: 2000, légszállítás: CFM 69,0, zaj: 32 dB
Ezt találtam: [link]"Tulajdonképpen melyik venti van gyárilag a tápodban?
Ugyanis a GP D12SH-12(f) egy 25mm vastag venti, 2200 fordulat mellett 88CFM légszállítással. Amit linkeltél, az meg egy 20 mm vastag venti, 2000 fordulat mellett 69CFM-mel. -
mr_ricsi
veterán
"Nevezetesen ezt: Enermax Magma UCMA-12 . Azt hiszem én ezt, vagy esetleg a már a korábbi hozzászólásokban felmerült Coolink Swif2 1201-t fogom beletenni."
Ez leginkább nem a te választásodon múlik, hanem a gyári venti jellemzőin.
Ha egy kisebb légszállításút raksz bele, vagy olyat, ami hideg tápnál nem indul el, könnyedén eldurranthatod a tápot. -
mr_ricsi
veterán
A Revolteced légszállítása 50CFM, míg a gyári ventié 88. Nem jó a Revoltec a tápodba.
Ajánlom az Aerocool Shark ventiket: Fekete
Ha csicsázni akarod a tápot, akkor van kék és piros LED-es is.
A légszállítása 10%-nál kevesebbel tér el a gyáritól. Kis fordulaton sok levegőt nyom. 4,3V-tól már forog.
Ha a forgásjel vezetékét kivezeted a tápból, és az alaplapra dugod, akkor menet közben még a fordulatszámát is mérheted.Andrade ....
Az általa ajánlott venti PWM vezérlésű, emiatt nem való a tápodba. Bele lehet szerelni, de az induló feszültsége jóval magasabb, mint a gyári ventié, ezért kis terhelésnél esetleg el sem fog indulni, és a tápod túlmelegszik.[ Módosította: philoxenia ]
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Sziszka_88 #613 üzenetére
"A scythe már 4V-ról és ez tuti mert az én tápom is annyit ad, amikor elindul."
Ezt a videót láttad már? A gyári Yate Loon D12SH-12 már 3,0V-nál elindul. Ha ehhez viszonyítok, akkor már nem is olyan jó a scythe 4 V-ja. Ha a tápod 4V-tal indul, akkor a ventid most még forog vele, de mi lesz később, amikor már használódik a csapágyazása, vagy por lepi be? A YL-ban viszont komoly tartalék marad még 4 V-nál is.
-
mr_ricsi
veterán
A ház alján, ahol a táp szívja be a levegőt, összegyűlik a por, és végül alig áramlik át valami a tápon.
Úgy két hete cseréltem ilyen házban egy 550W-os Chieftec CTG-t, éppen emiatt. Pedig csak 200W körüli gépet hajtott, és van benne hővédelem. Mégis szaga lett a belsejének. -
mr_ricsi
veterán
válasz
tomgabor #597 üzenetére
"azt mondják "ez jó lesz", meg is veszi azt de utána kiderül hogy még se jó."
Visszaolvastam, és a többesszám nem indokolt, mert a PH! egyik trolljával hozott össze a rossz sorsod.
(Neki van ideje egész nap a fórumon lógni, és hülyeségeket írogatni.)"és még hülyének is néztek hogy ezt nem tudtam."
Más nevében nem beszélhetek, de én inkább sajnállak, hogy megszivatott, és párezer Ft-od bánja.Azért hogy valami előremutatót is írjak, és próbáljam menteni a menthetőt: Emlékeim szerint a tápodban van pár potméter. Ezek egyikével a venti kezdeti feszültségét lehet beállítani.
Ha itt lenne a kezemben a tápod, akkor kis nézelődés után tudnám, hogy melyiket kell tekergetni, de emlékezetből nem akarok hibásat mondani. Ezért szerintem itt kérj segítséget. (Csak figyelj oda, kire hallgatsz.) -
mr_ricsi
veterán
"A Coolink SwiF2 120P 5V-ról indul ami a legtöbb tápnak tökéletes."
Az a darab indul 5V-ról, amit a linkelt oldalon teszteltek! A gyári adat 7V. A gyár azt garantálja, hogy minden legyártott darab a tervezett üzemideje alatt és az üzemi hőmérséklethatárok között 7V-on biztosan indul. Ennél alacsonyabb feszhez használni mindenképpen rizikó. -
mr_ricsi
veterán
"A tápod ventilátora: 149m3 a Coolink 127m3 simán elég lenne a tápodnak."
Tényleg, most nézem, hogy ez egy PWM-es venti. Akkor meg nem nagy csoda, hogy nem akar elindulni kis feszültségen.
Nem is értem, hogy ez hogyan jöhetett a képbe, amikor a tápokban teljesen hagyományos, kétvezetékes ventik vannak. -
mr_ricsi
veterán
válasz
tomgabor #586 üzenetére
"GP D125H-12F, DC 12V 0,30A, 809, Yate Loon Elektronics.
Ezek vannak pontosan ráírva."Nem pontosan ezek, hanem "D12SH-12F".
Itt láthatod a gyári adatait. Rossz tanácsot kaptál, mert az a Coolink jóval kevesebb levegőt szállít."3800Ft-ba van nekem ez a ventilátor most, többet már nem költök ilyen dolgokra mert akkor ott vagyok hogy egy fél táp árát elb@sztam ventilátorra ami nem is biztos hogy jó."
Pedig kezdj keresgélni, ne várd meg, míg végleg leáll a jelenlegi, mert nagyfordulatú 120-as ventit nem olyan egyszerű beszerezni. Szinte csak a "silent" változatokat forgalmazzák.
[link] -
mr_ricsi
veterán
"FSP 350-60APN tápomban meghalt a venti. Milyet ajánlotok bele?"
A gyári ventije 1600 fordulatú, és 70 m3/óra légszállítású.
Ha cserélsz, a gyárit tekintsd alapnak, és hasonló (vagy nagyobb) légszállításút tegyél bele.
Lehetőleg golyós csapágyast (ball bearing), mert azok a csapágyak kisebb fordulatszámra szabályozva sem kopnak jobban, ezért hosszabb élettartamra számíthatsz. Cserébe egy kicsit zajosabb lesz egy új -még meg nem kopott- siklócsapágyashoz viszonyítva.Az andrade által javasolt Chieftec is megfelel a gyári helyett.
-
mr_ricsi
veterán
Az AirG 90 papíron m3/órás. Mérőeszköz nélkül nem veheted észre a 70 és 90 m3/óra közötti különbséget. Másrészt -szerintem- a Revoltec adata durván túlzó, mert egy 1200-at forgó 120x120x25-ös ventiből nem lehet 90m3/órát kivenni. Csodák nincsenek, még ha computerrel optimalizálták is a lapátokat.
-
mr_ricsi
veterán
"vagy mit rontottam el?"
Lehet, hogy a ventidet.
A ventiken a sárga a fordulatszámjel vezetéke.
Kiszerelve próbáld ki a ventidet, és ha még működik, akkor szereld vissza a házba, ugyanis a tápodban nincs semmi keresnivalója!Az eredeti tápventi címkéjéről a típusszámot nézd le, aztán googlizd le a műszaki adatait, elsősorban a légszállítását. Csak olyat szabad helyette betenni, amelynél a légszállítás nem tér el +/-10%-nál nagyobb mértékben.
"Fogtam a házventit rákötöttem fekete-piros, ugyanabban a sorrendben, ahogy az eredeti volt és akkor látom, hogy forog ugyan, de lassan, akkor eszméltem fel, hogy ez csak 5V kap."
Jól kötötted be, csak a tápban van hőmérséklet-függő ventiszabályozás, ezért forog kezdetben lassan.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- COOLER MASTER MASTERFAN SF360 ARGB HŰTŐ
- Lian Li uni fan tl wireless lcd 120 (garanciális)
- Minőségi SUNON 24V 3800RPM 12CM Dupla golyóscsapágy, inverteres, brutális, ujj lekapós
- Cooler Master SickelFlow 120 ARGB ház ventilátorok eladóak /Garanciás/
- Kolink Observatory MX/HF ventilátor szettek - 4x 120 mm
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Samsung Galaxy A54 5G , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest