- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen GPS-t vegyek?
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Di Natale
senior tag
Ez egyébként új nyelvként is megállja a helyét? Oroszul próbáltam meséket nézni, de nagyon nem kötöttek le. A sitcomokhoz még gyenge vagyok, pedig néhány kifejezést már megértek. Annyira idegesítő, hogy angolul sorozatokat nézek, de oroszul ugyanezt nem tudom megtenni.
A magántanárokról meg annyit, hogy beleestem abba a hibába, hogy attól, hogy beszéli az oroszt, még nem képes oktatni a nyelvet. Ráadásul vannak akik képesek több pénzt is elkérni diploma nélkül, csak azért, mert mondjuk Ukrajnában született.Szóval ezt a nyelvtanulást gondosan meg kell tervezni. Tudjátok hogy szereztem oroszból a jelenlegi tudásomat?
Hetente egy órát Viberen haza telefonál a barátnőm a szüleihez és észrevettem, hogy 70%-ban ugyanazokat a kifejezéseket használja...
Esküszöm jobban rám ragadt így mintha meséket néztem volna. -
BonFire
veterán
Van, aki hamar eljut arra a szintre, amikor nem ugrik be egy szó, bedobja, hogy „izé”, mint az anyanyelvén, aztán jön a körülírás…
A körülírással meg az a baj, hogy nehezebb dolog, mintsem gondolnád. Egyetlen főnév helyett annak a tulajdonságaira, a melléknevekre kell emlékezned. Nekem még az anyanyelvemen is nehezemre esik körülírni valamit, meg folyékony bullshit-nyelven társalogni.
Most szeretnék húsz évvel fiatalabb lenni, akkor még minden könnyebben ragadt meg. Ma is tudok tanulni persze, csak sokkal több idő kell hozzá.
-
BonFire
veterán
Persze, hogy fontos a szókincs. De csak akkor ér valamit, ha kellőképp ki van gyakorolva. Rengetegszer előfordul, hogy beszéd közben egyszerűen nem jut eszembe egy-egy szó. Azt hiszem, sosem tanultam, sosem láttam. Felütöm a szótárat, és – jé! – legnagyobb csodálkozásomra tudom, mert tanultam valami tíz évvel ezelőtt, de olyan banális dologról van szó, hogy rendkívül ritkán van rá szükség, és ilyenkor nemhogy felidézni nem tudom, de még abban sem vagyok biztos, hogy tanultam-e egyáltalán.
Előbb szeretném begyakorolni, hogy az a pár ezer szó, amit már ismerek, az kapásból jöjjön, aztán neki lehet állni az angol nyelvű olvasmányoknak, mert az aztán rendkívüli módon fejleszti a szókincset.
-
b0bcat
addikt
Te már nyilván azon a szinten vagy, ahol a gyakorlás, valamint a szóbeliség sokkal fontosabb, mint az elmélet építése. Ez teljesen jó így.
Amikor nagy lendülettel a nyelvtan szükségességéről vitázunk, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy kiről, értsd: milyen tudásszintű tanulókról beszélünk. A különböző szinteken ugyanis eltérő megközelítés szükséges, a személyes különbségekről nem is beszélve (amit már említettem, hogy ami az egyik embernél jól működik, az simán lehet hatástalan egy másiknál).
@BonFire:
"Az igeidőkkel meg úgy vagyok, hogy annyit használok belőle, amennyinek magyarul értelme van és slussz."
Akkor nincs gond, hiszen ahogy korábban írtam is, a legtöbb angol igeidőnek van magyar kifejezésmódja, csak nem nevezzük őket magyarul további igeidőknek.
"Ha beszélsz, garantáltan fejlődni fog a beszéded."
Ha olvasol vagy hallgatsz, akkor is.
-
BonFire
veterán
„Az összes nem nyelvtani jegyem ellenben 5-ös volt.”
De ugye azt tudod, hogy az életben nem jegyre játsszák ezt a játékot?
Az egyik legnagyobb baj, hogy iskolában tanítják a nyelvet osztályozás keretein belül, aminek soha nem lenne szabad megtörténnie. Ideális esetben egy nyelvet mindig az adott nyelven beszélőtől sajátít el az ember. Az iskolai oktatásban a leglényegesebb faktor, az emberi kapcsolat, a kommunikáció van kihagyva a történetből. Az anyanyelvét a szüleitől és a testvéreitől sajátítja el az ember. A nyelv természetes közegében. Ebből kiragadva idegen a módszer.
Az igaz, hogy minden ember más és más, de azt kell figyelembe venni, ami mindenkinél eredményt hoz! Az pedig a beszéd. Ha beszélsz, garantáltan fejlődni fog a beszéded. Ez alól nem kivétel senki, aki már sikeresen elsajátított egy nyelvet.
Még jó, hogy hibákat ejtünk, ezt tesszük az anyanyelvünkön is. Állj csak neki valakinek sztorizni valamiről, vedd fel videóra, aztán nézd vissza, és próbáld meg leírni, amit mondtál. Csodálkozni fogsz, hogy az élő beszédben alig vannak befejezett mondatok, mindegyik nyitva marad, és az egyikből át van kötve egy másikba stb. Aztán a mondat elején az igeidő nem biztos, hogy passzol a mondat végével, próbáld csak ki. Hányszor mondja az ember naponta, hogy „aizé” meg „hogyaszondja”, „hogyishíjják” stb. Ez persze nem szép, de nem is irodalomkönyvben áll, hanem az élő beszédben. Az meg nem olyan, mint ami a könyvekben le van írva. Angolul sem. Van olyan angol, aki úgy teleszórja a mondandóját töltelékekkel, hogy ember legyen a talpán, aki kiérti belőle a lényeget.
Az igeidőkkel meg úgy vagyok, hogy annyit használok belőle, amennyinek magyarul értelme van és slussz. Persze azt megtanultam, hogy bizonyos szituációkban csakis PP-t lehet használni (sosem, valaha stb.), de például a folyamatos igeidőket is olyan rajtaütésszerűen használom, hogy néha meglepődök saját magamon, hogy ezt most miért is kellett? Jobban rááll a szám a folyamatosra, mint a szimplára, és eddig még nem értettek félre miatta. Mert egy anyanyelvi beszélő tisztában van vele, hogy neked nem ez az anyanyelved, és elnézi neked. Ahogy mi is elnézzük a magyarul tanulóknak a küzdelmét a tárgyas ragozással, vagy az igekötők random csereberélésével.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520 AORUS R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest