Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mofiba

csendes tag

Sziasztok!

Elkezdtem szépen lassan belőni a rendzert (ahogy időm engedi).
    Ami fura nekem, hogy a video station pár dolgot összevissza szedett be (gyereksorozat - Madagaszkár pingvinjei - mindig ugyanazt a részt indítja el, mindegy melyik évadot/részt próbálom is elindítani). Ezt meg tudom oldani valahogy? Direkt dlna lejátszással működik.

- Synology Drive: elindítottam a szinkronizálás az I-maccel. De egy jó hosszú elérési utat választott: /home/Drive/Backup/xxxx-iMac.local/Users/xxxx/Documents/____Minden
    Tudom ezt egyszerűsíteni utólag, vagy az elején ejtsem meg, s kezdjem újra a szinkronizálást?

Ha ilyen lesz a Macbook pronál, akkor hogy tudom összefésülni a két tartalmat?
    Tudok olyat csinálni, hogy amennyiben a ___minden könyvtár minkét gépen azonos (csak mondjuk a macbookon csináltam jópát új filet, az Imacen máskat), hogy ezek tartalmát összefésülje, s csak az kerüljön be, ami frissebb?

Minden összefésülés után tud ez a nasról mindig összeszinkronizálni mindennel? És ha módosítok egyik gépen, akkor mindenhol módosul (munjuk egy köztes nem árt a synon)?

Előre is köszönöm!

Balázs

• mofiba

csendes tag

válasz oroszlan12 #59554 üzenetére

A routerben be van állítva a port?
    Eleinte nekem sem akart menni, de újrakonfiguráltam a ddns részt, s másodszorra a routeren is beállított 5000es porttal működni kezdett.
    Pedig nekem azt írja ki, hogy dupla NAT van.
    Nem is értem, de nem igralok, amíg megy 😊

• mofiba

csendes tag

válasz oroszlan12 #59539 üzenetére

Szia!

Lehet, hogy hülye a kérdés, de a végére bírtad a portszámot?
    Nekem csak úgy működik. Xxxx.synology.me:5000

És amíg én erre rájöttem, nem kevés idő telt el.... 😊

• mofiba

csendes tag

válasz dkess #59253 üzenetére

Szia/sziasztok!

Elég rég jelentkeztem, mert picikét szenvedtem a dolgokkal...
    Kezdődött azzal, hogy reseteltem a szolgáltatói routert, hogy tudjak garázdálkodni a belsejében (elfelejtettem a jelszót).
    Utána, miután mindent beállítottam, a net leesett az 1-2 mbit közelébe, szakadozott.
    Hibabejelentés/én szétszedtem a kábelrengeteget/szerintem a szolg kábelezés miatt volt rossz a net, mert megjavul, ahogy elrendeztem, de éjszaka kapok egy emilt, hogy hárították, mert valami központilag gyengus.

Közben a NATot is kikapcsolták elvileg és kaptam publikus IPt.
    De valahogy nem sikerült semmit rendesen beállítanom.
    Nem akart menni a távoli elérés, plex, miegymás - a mentésekkel nem foglalkoztam eddig.
    Aztán mind méregettem a net sebességt, s mindig olyan 90 mbitet mértem.
    És elkezdtem gondolkodni, hogy nekem elvileg 1000es netem van, mi ez a 100 körüli sebesség?
    És kiderült, hogy a szolgáltató routere csak erre képes.
    Vettem egy routert (ASUS AC65P), na azóta wifin van sebességem: 500 mbit.
    Most egyetlen cucc lóg kábelen, s az a NAS.
    Ellenben arra minden azt írja ki, hogy nem 1000es, hanem csak 100as?
    Ilyennel találkozott valaki már (a kábel cat5e)?

A dupla NATot még mindig mutatja, de már elérem kintről a NASt (meg anyósom is egy országgal arrébb, és a sógorom is jó párral arrébb), ezt nem értem.
    A DS music működik, a Plexet és a gyárit is sikerült beizzítanom.
    Belső hálózat is rendben van már.

Ez a dupla NAT zavar, s lassan nekikezdenék annak az összementős dolognak, ha csak a kezdeti progit elmagyarázod picit.
    Megvallom nem volt teljesen tiszta.
    Melyik gépen kezdjem? IMac? MacBook Pro? Melyik hova szinkronizál és hogyan (egyetlen munkafolder)?

Előre is köszönöm!

• mofiba

csendes tag

válasz gergo36 #59482 üzenetére

Szia!

Amennyiben nincs szükséged a szolgáltató routerére (mert az ASUS le tudná fedni a teljes lakást és amit még kell), akkor a szolgáltató routerét állítsd/állíttasd bridge modeba (avagy hogy csak és kizárólag átmenjen rajta a jel), az egyik LAN portjából menjen tovább a kábel gigabiten az ASUS WAN portjába.
    Az ASUSON állítsd át az IPt a Neked megfelelő tartományba. Ha van bejelentkező/jelszó, akkor hagyd, hogy az ASUS ossza a dolgokat.
    És én amondó vagyok, amelyik eszközt szeretnéd mindig elérni, ott állíts manuális IPt (NAS, TV, asztali gép). A wifin lógó eszközöknek nem életfontosságú a fix ip, ott jó lesz a DHCP.

Amennyiben ez így nem megoldható, úgy ha jól emlékszem a korrekt hálózattopológiára, akkor Modemből kábel a jeltovábbító (ez esetben az ASUS) LAN portjába, a bejelentkező IPt vidd azonos tartományba, de olyanra, ami nincs használva a szolgáltatóiból (avagy korlátozd ahogy itt nemrég ajánlották, pl szolg 192.168.1.1, dhcp 192.168.1.2-49, Asus router 192.168.1.50, DHCP 192.168.1.51-100).
    Így elvileg a teljes tartományban látniuk kell mind egymást, s akkor rendben is vagy, főleg, ha van fix IP is a rendszerben.

A dupla NAT meg nekem egyelőre rejtély. :)
    Én is most szívtam teljes rendszerrel, de azt hamarosan leírom mindenkinek, hátha van ötlet.

És ha valamit elront az ember, mindig tud resetelni :D

• mofiba

csendes tag

válasz Essejó #59257 üzenetére

Nem, sajnos nem volt.
    Nekem az első munkahelyem alatt lett gépem itthon (ami előtte volt, az csak wordre volt alkalmas), s ott elkepesztő bérelt vonalunk volt. Itt töltögettem először 😊
    De akkoriban a szomszédnak az volt 😊
    Én 2001ben ADSLel kezdtem.

No kiderült, hogy amíg nincs új router, addig nem használom a NASt csak zenére és filmre, s csak belső hálón.
    Én balga az 1000es net mellett elégedett voltam a 80 mbittel wifin. 😊
    A szolgáltató router ennyit bírt wifin, s itt minden azon lóg, kivétel a most beszerzett Syno. A régi d-link a lányom születése óta most lett nemrég elővéve (3-4 év után), s derült ki, hogy nem jó már semmire, amire használni szeretném...

Szétnézek, hogy milyen router érdemes venni 30ig, ami már úgy ahogy hasít a teljes otthonunkban (amíg nem itthonról dolgoztam, esténként elég volt a mostani rendszer 😁).

Majd jelentkezem részeredményekkel...

• mofiba

csendes tag

válasz dkess #59219 üzenetére

Szia!

Alapismeretek vannak, bár kissé megkopottak.
    Én még abból a korból származom, amikor még egy teljes éjszakát vártam, míg lejött egy mp3 a napsterrel :D
    És még régen, amíg nem voltam házas és volt időm játszadozni, hálózatot építeni, elég sok mindent építettem, dolgoztam ki, infóval is foglalkoztam.
    De aztán a munka és család eltérített (lustított?). :)
    Meg a MAC is segített ebben, leegyszerűsítette a dolgokat (bár amikor én elkezdtem, még nem annyira divat, mint munkaeszköz volt).

No mindegy.
    Elkezdtem volna szép lassan a dolgokat a hálózat pontos belövésével, de máris belebotlottam az első problémába. Digi, dupla nat :)
    Írtam a szolgáltatónak, lássuk mikorra rak át rendes ipre.
    És igencsak gondolkodom egy rendes router beszerzésén, mert minden wifin lóg, s nem lesz meg az ötöde sem az általad leírtaknak, ha nem tudnak a Synora rendesen csatlakozni...

És a támogatás meg köszönöm. Ha valakinek kell Mac-es segítség, s tudok, szívesen segítek.
    Csak lassú lesz.
    A munka, család után ez ráér... :)
    De mindig minden elkészül...

Kellemes éjt!

• mofiba

csendes tag

válasz dkess #59211 üzenetére

Huhh...
    Köszönöm!
    De csak este fogok tudni ránézni mindenre, mert a lányom követeli, hogy játszunk (4 éves), s egész héten nagyrészt a feleségem volt el vele napközben (érdekes, ő tud játszani és dolgozni egyszerre, nekem ez nem megy), így most én vagyok a soros...
    Megnézem, azt is pontról pontra, hogy miket csináltam már meg saját szakára, s jelentkezem.

Kellemes napot! :)

• mofiba

csendes tag

válasz dkess #59186 üzenetére

Szia!

Megpróbálok lépésről lépésre válaszolni:
    A meghajtókat a storage részben látom külön, de nem tudom, hogy mire mit tudok másolni (mondjuk hogy tudok a 2-esre írni, s nem az egyesre).
    A file station alatt csak az alapot látom, de hogy melyikre mentek (gondolom az első meghajtóra - méretcsökkenés), de nem tudom kiválasztani azt. (printscreenen látszik a felcsatolt külső, összemásolás történik közben).

A 4 TB vinyóval kezdtem, mert a 2 TBn adat volt. Alapból SHR btrfs-re formázta. Utána átmentettem az adatokat a D-Linkről (2 nap hálózaton), s utána beraktam a 2TBt, s azt formázta: Basic-re, de emlékeim szerint ugyanúgy btrfs-re állítottam.

Nekem a következő kell a Mac-ekre.
    Van egy iMac és egy Macbook Pro. Ugyanaz az oprendszer, programok, minden.
    Grafikus vagyok, dolgozom az iMac-en, de valahova kell mennem (elutazom, normál munkahelyre stb.), s ott akarom folytatni, ahol abbahagytam, de most a Macbook Pron.
    Szeretném kinyitni, s onnan folytatni a munkát, ahol az iMac-en abbahagytam.
    Mindezt úgy elképzelve, hogy maga a munka folder lenne szinkronizálva a két eszközön a NAS közbeiktatásával (elvileg a Dropbox, gdrive, apple felhője is kínál ilyet, s úgy hallottam, hogy ezt meg lehet oldani a Synoval is). És természetesen nem ártana egy köztes biztonsági mentés a NASon, aminél van valami köztes mentés is - ha jól tudom bizonyos mennyiségű adatot vissza lehet menteni pár verziószámig.
    És ezt a könyvtárat szeretném "tükrözni" a másik meghajtóra mint biztonsági mentés - de van külső vinyóm is, amire szoktam mentegetni hellyel közzel...
    Mivel a két Mac tárhelye viszonylag kicsi, s néhány régi anyagomhoz hozzá kell nyúlnom, ezek megvannak külső adathordozón, de nem ártana bármikor hozzáférni (itt szerintem a szimpla FTP is megteszi) - na ezt is "tükrözném" a másik vinyóra.
    Ami nem kell tükrözve, az a média (film, zene), de ezeket majd szeretném elérhetővé tenni anyósomnak és a sógoromnak (mindketten távol élnek).

Tehát igen, el szeretném érni a NASt netről, méghozzá bárhonnan (egyelőre a routerbeállításokkal küzdök, mert lát valami közbeiktatott routert, amit nem kéne, mert nincs).
    És szeretnék az említett embereknek és a feleségemnek is hozzáférést adni (feleségem, mint külön user, ők is, de csak olvasási joggal és csak a médiatartalomra - akár letöltve, akár streemelve).
    Az én mappáimhoz senkinek nem lenne hozzáférése (munka, az ilyen szinten csak az én dolgom a családból - itthoni gépről nejem teheti, de lehetőleg a jelenlétemben, nehogy valami törlődjön véletlenül).
    Tehát max 5 felhasználó, de ebből egy admin, egy user (saját részre tudjon menteni, telefont szinkronizálni, menteni stb.), s három médiafogyasztó.

Nyomtató: linux, win, mac van. Egy monokróm brother HL-1110E, ami az itthoni nyomtatásra elég, de jó lenne nem dugdosni két-három gép között, hanem lógjon a NASon, s nyomtasson bármiről.

Előre is köszönöm a segítséget, a D-link csak adattárolásra volt jó, de a végén már hangos volt...
    Remélem így minden érthető...

• mofiba

csendes tag

Sziasztok!

Nemrég sikerült beszereznem egy DS218+ NASt, s ezzel váltom le a régi D-Link-emet.
    Onnan az egyik vinyó átkerült a DSbe, a másik sajnos bad sectoros lett, így helyette egy 4 TBs lett (2+4 Tb konfiguráció).
    Nézegettem a fórumot, de ezekre nem találtam megoldást, infót (mondjuk a teljeset nem sikerült átnyálazni :))), el tudjátok magyarázni?
    - a Dlinkben külön láttam a meg hajtókat (itt sincs raid), de itt nem látom őket külön. Hogy működik az adatmegosztás?
    - két MAC-et is ki kell szolgálnia, mint mentő/szinkronizáló. Megoldható, hogy mindhárom eszközön egy könyvtárban ugyanaz az anyag legyen (munka)? Ha az egyiken befelejezem, a másik gépen folytathassam, + meglegyen a biztonsági mentés a NASon (és lehetőleg ez a könyvtár tükrözve a két vinyón egyedüliként)?
    - fel lehet USBs nyomtatót rakni rá, ami nem szerepel a listában? Ha igen, hogy(PSs és Mac-es driver van a honlapján)?

Kb ennyi jut elsőre eszembe, de biztos lesz még... :)

Előre is köszönöm!
    Balázs

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés