- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Yettel topik
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Edorn
senior tag
NAS-ba mennyire ajánlott/nemajánlott azonos márkájú és tipusú HDD-ket tenni?
WD Red Pro-t raknék bele, de elég borsos az ára, így a kettőből az egyik lehet csak WD Red Plus lenne... -
Edorn
senior tag
Én úgy oldanám meg, hogy csak a NAS-okat szinkronizálnám egymással. A gépekre meg felcsatolnám a saját NAS-jának egy szinkronizált megosztott mappáját.
Így egy szinronizáció szükséges csak: kisebb hibalehetőség.
A gépek közvetlenül a NAS-okra dolgoznának, így minden azonnal leszinkronizálódna. Nem csak akkor, ha pl otthon bekapcsolod a gépet. -
Edorn
senior tag
válasz
fatal` #91648 üzenetére
Naponta több mint egy tucat helyről jön hozzám biztonsági mentés (van ahonnan 30-50 giga, van ahonnan csak pár száz mega) + ami adatot én mozgatok rajta nap közben. És itt ugye nem csak arról van szó, hogy írok rá és csak azzal kell számolni, hanem vajon mennyit olvasok, mennyit olvas a nas mondjuk tesztelésnél, stb. Én sem gondolom, hogy használok ennyit, de fene tudja, mennyi minden írás/olvasás mehet a háttérben, amivel nem is számolok...
-
Edorn
senior tag
válasz
fatal` #91645 üzenetére
Ebből indultam ki:
WD Red Plus Workload rate limit: 180 TB/year
WD Red Pro Workload rate limit: 300 TB/yearA két változat üzemideje, Cache size, RPM, stb értéke hasonló. Még a garancia több 2 évvel a Pro-nál. Így a fenti érték szúrt szemet, hogy csak amiatt nem veném a 30 ezerrel drágább példányt, pláne többet, ha esetleg meg sem közelítem ezt az értéket... csak ki kellene nyomozni, hol lelek rá...
-
Edorn
senior tag
DS220j NAS-nál le tudok kérni olyan statisztikát, hogy eddig mennyi adatot mozgatott meg?
Merevlemezeket cserélném nagyobbra és a WD Red Plus és WD Red Pro között leginkább a Workload rate limit ami jelentősen eltér. És ha mondjuk meg sem közelítem a WD Red Plus kapacitását, akkor nem venném a drágábbit változatot...
-
Edorn
senior tag
Én új fiókot hoztam létre és letiltottam az admint, már nem rémlik hogyan...
De most nézem, hogy az admin fiókot át is lehetne nevezni... Nem egyszerűbb úgy? Azért érzékeny a támadásokra, mert admin az elenevezése és ezzel a felhasználó névvel kezdik a próbálkozásokat, de ha átnevezed, kilőve ez a lehetőség... Vagy az admin fiókot a látszat ellenére nem lehet átnevezni?
-
Edorn
senior tag
Ha egy Synology NAS-ról akarok rendszeres biztonsági mentést (hyper backup?) ütemezni egy másik Synology NAS-ra, akkor megoldható, hogy ha titkosított mappákról csinálom, akkor a másik NAS-on is titkosítva legyenek azok?
Azaz meg lehet adni, hogy az egész titkosított mappát küldje át, vagy inkább úgy működik, ha működik, hogy akármit mentek, célhelynek megadhatok a másik NAS-on egy ott lévő titkosított mappát, már ha tudom annak a kulcsát? (mondjuk ez esetben meg nálam letárolódik a kulcs? vagy csak egy hash?)
-
Edorn
senior tag
válasz
Sanyi.mTs #70731 üzenetére
Igen, SHR-t ír.
Akkor berakom, a NAS-meg rögtön "klónozni" fog rá? Vagy be kell állítani a "Tároláskezelő"-ben?
Ez után ugyanitt tudom valahogy felhúzni, miután kivettem a 2TB-osat, hogy 4TB(~3.6)-ot használjon?
Majd (bizonyos okokból csak kis csúszással majd pár nap múlva), ha berakom a másik 4TB-osat, gondolom ugyanúgy kell eljárni, mint az első lépésnél...
További kérdés: van jelentőssége, hogy melyik slot-ban van winyó? Illetve hogy melyikben melyik van?
Illetve a klasszikus RAID1 helyett jól látom, hogy ajánlottabb ez az SHR? Illetve fentiek alapján nennél is, ha az egyik winyó teljesen elszállna valamiért, csak kiveszem és megy a másikról tovább minden...
-
Edorn
senior tag
Lenne egy olyan kérdésem, hogy:
Van egy ideje egy DS220j NAS-om 1 darab WD Red Pro 2TB winyóval. Teljesen jól megy.
Most viszont rendeltem ennek a winyónak a helyére két darab ilyet: WD Red Pro 4TB. Amiket Raid 1-ben szeretnék használni.
Mi a cserének a menete, hogy megmaradjon minden adatom és NAS beállításom az új winyókon is?
-
Edorn
senior tag
Nem tudtok véletlenül az alábbi problémára valami megoldást?
Synology DS220j NAS
Windows 10 Home 64bitA mappákat simán elérem IP és NAS elnevezés alapján is: \\192.168.1.123 illetve \\VALAMINEV
Viszont! Ha felcsatolok mappákat meghajtónak, de nem jegyeztetem meg hozzá a jelszót, akkor mikor el szeretném érni, akkor kéri a jelszót, de beírása után azt mondja nincs jogom hozzá... Ilyenkor ha nem a meghajtóra kattintok, hanem beírom fileböngészőbe a címet, akkor is ez a jelenség, de csak felcsatlakoztatott módszerekkel. Tehát ha ip alapján csatoltam fel, akkor onnantól sehogy sem érem el ip alapján, de név alapján igen. Ha bontom a kapcsolatot, tehát eltűntetem a felcsatlakoztatott meghajtót, akkor minden jó megint.
A NAS megvétele után 1-2 hétig simán jól ment úgy, hogy felcsatoltam a meghajtót jelszó néálkül és akkor adtam csak meg a jelszót, amikor böngészni akartam az adott felcsatolt meghajtót. De aztán egyik napról a másikra nem működött (már hetek óta).
Hogy lehetne ezt megreparálni?
-
-
Edorn
senior tag
Ó, köszöm, így már működik, csak jogosultságokkal kell kicsit bíbelődnöm még, mert mapparejtés esetén nem látja azokat a könyvtárakat sem, amikhez lenne joga, de ezt már megoldom.
Viszont majd azt meg kéne még oldanom, hogy valahogy csak 1 eszköz (ip/maccím) számára legyen engedélyezett az SMB1, vagy időzítve legyen az aktiválása, inaktiválása, mert ahogy nézem biztonsági szempontból jóval gyengébb, mint az smb 2-3... De gondolom ezügyben már gugli a barátom...
-
Edorn
senior tag
Egy asus hdp-r1 (oPlay) médialejátszóval próbálok csatlakozni a ds220j NAS-ra. De semmilyen jelszót nem fogad el. Felhasználók beállítva, jogok beállítva, PC-ről tesztelve. De a médialejátszó csak sikertelen bejelentkezés felirattal reagál. Médialejátszó firmware a legfrissebb... (magát a NAS-t látja a workgroup kapcsolatoknál, csak mikor kiválasztom kéri a felhasználót-jelszót, amit nem fogad el... próbáltam egyszerű és bonyolult jelszóval is)
Van esetleg valami tippetek, hogy hogyan lehetne megoldani ez ta problémát?
-
Edorn
senior tag
Köszönöm a válaszokat, sikerült.
Újrakezdtem elejétől, leginkább a router újraindítás maradhatot ki, ami miatt eddig nem sikerült.
Valamiért a portforward csak újraindítás után lépett életbe.
(végül DHT és UPnP ki lett kapcsolva... csak azért kapcsoltam be, hátha ezekkel sikerül beüzemelni)Ja és nem elhanyagolható, hogy sokáug úgy próbálkoztam, hogy le volt állítva a visszatöltés, mert alapból úgy volt beállítva telepítés után, hogy visszatöltés ne legyen. Beletelt egy kis időbe, mire rájöttem, hogy nem is próbál feltölteni... :-)
-
Edorn
senior tag
Synology DS220j NAS torrent beállítás, mert nagyon úgy néz ki, hogy passzív vagyok
Most üzemeltem be az új NAS-omat és a torrentezést is rá szeretném költöztetni.
Torrent letöltés megy, visszatöltés nem. Mintha passzív lennék.Egyelőre a PC-n is meghagytam a torrentet és ott működik a feltöltés, seed-elés. (más torrenteket seedelek PC-n és NAS-on!)
PortForward-ot próbáltam manuálisan és UPnP-el is.
PortForward:Régebbi próbálkozás más port-al UPnP-el:
Jelenlegi NAS torrent beállítás (UPnP próbálkozáskor természetesen 16881 port volt beállítva):
Mi okozhatja a gondot? Valmit még be kellene állítanom?
-
Edorn
senior tag
Hű, ez a ház (DS220j) elég durván felhangosítja a HDD írás közbeni "recsegését"... Vagy csak én szoktam el nagyon a HDD-k hangjától?
-
Edorn
senior tag
Hogy tudok egy felhasználónak csak egy almappához olvasási engedélyt adni? Úgy, hogy a szülőmappákhoz nem kap?
Pl mappaszerkezet.:
otthoni/media/meseMédialejátszó csoportnak adtam csak a mese mappához teljes olvasás jogot. lejtatszo felhasználót meg beraktam a csoportba.
A "lejatszo" felhasználó jelszavával sikeresen belépek az eszközre, látom a gyökérben lévő mappákat, köztük az "otthoni"-t. De a \\NAS\otthoni\media\mese utvonal megnyitásakor újra kér jelszót, és beírás után azt mondja nincs engedélyem...
-
Edorn
senior tag
Meghajtó titkosítás megoldható ezekben a NAS-okban (konkrétan DS220j)?
Az online demo-ban nem nagyon találok ilyesmit. Csak olyat, hogy mappa megosztás titkosítva. Az ilyen mappák a HDD-n is titkosítva lesznek? Azaz ha kiveszem fizikailag a HDD-t és megpróbálom megnyitni a titkosított megosztott mappát, akkor védett lesz?
A lényeg, hogy van-e olyan megoldás, hogy HDD fizakai eltávolítás után a HDD-ről ne tudjak adatokat kinyerni (legjobb, ha meghajtónként/mappánként lehetne külön titkosítani).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASRock B550 PG Velocita + Ryzen 5 3600 + 32GB (4x8GB) DDR4 3600Mhz CL18
- Philips 58PUS8505 Smart LED Televízió,146 cm, 4K Ultra HD ,Android, Ambilight, HDR10+ KIJELZŐHIBÁSAN
- Canon EOS 250D kiegészítőkkel, táskával (CSAK 200 expoval !!! )
- Lenovo Legion Go 512GB + rengeteg extra!
- Bivaly erőmű Lenovo P1 G3 (Core I9 8mag/16 szál 32Gb DDR4 1Tb SSD 4Gb Nvidia) MAGYAR laptop eladó!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest