Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• proximus

senior tag

válasz anderm #152 üzenetére

''Elkezdtem letölteni az UHU linux-ot.'' Helyes, csak így tovább...:)
    ''Vagy nem teljesen ugyan az a kettő?'' Ha megveszed, kapsz pólót, bögrét, talán valami supportot, stb. is.:)

• proximus

senior tag

válasz anderm #147 üzenetére

''c-n van a win. Ide gondoltam a linux-ot is, de formázás nélkül, ha lehet.'' Ezt maximum Fat -nál lehetne megcsinálni, ráadásul egy egyénileg készített Live -CD -vel, ami nem a CD -ről fut teljesen, hanem a Win Fat -on lévő fájl-ba, mint partícióba írna.:)) Mondom ilyet lehet, de sokat kell vele dolgozni.
    Egyébként hasonlót csinál a SuSe Live is, amikor fájlok jelennek meg mondjuk a Fat C -n, de ''ő'' csak felhasználó(k) profiljában történt módosításokat tárolja, és nem pedig a ''/'' -t (root -ot) és tartalmát.
    ''és azt part. magic-kel (vagy, ha van jobb ajánljatok) leválasztom''
    Ez lesz a legjobb szerintem. + ahogy látom eléggé teli van a D -d.:) Ajánlok előtte egy jó kis töredezettségmentesítést, (megszencségteleníthetetlenségességetekért:DDD :DDD) mert csak a tárolt adatokig lehet húzni a csúszkát a part. managerben. Melyikből szándékozol ''lecsípni''? Az 5 -ből, vagy a 35 -ből?

• elttiL

senior tag

válasz anderm #147 üzenetére

Bocs hogy beledumálok. Csinálj helyet a partíción, utána defrag, scandisk, és a suse telepítő szépen lecsípi onnan a neki tetsző részt (windows partíció átméretezése - ilyen szípen kiírja), elfogadod, és már indulhat a bakterház ...

PS.: ne Te partícionálj neki helyet, hagyd hogy a suse csinálja.

[Szerkesztve]

• proximus

senior tag

válasz anderm #143 üzenetére

''Akkor az egyetlen megoldás, hogy partition magic-el(vagy valami hasonlóval) átméretezem az adott partíciót, és oda telepítem?'' Ha több partíció is van a lemezeden, akkor mázlid van, mert mondjuk az utolsó part. tartalmát egy előrébb lévő part.-ra teszed ideiglenesen, majd törlöd az utolsó part. -ot. Ha ez kész, akkor hozd létre újra, de hagyj 2-3(felső korlát nincs:)) ) Giga helyet szabadon.

''Szerettem volna elkerülni ezt a megoldást, mert azt halottam, hogy adatvesztéssel járhat.'' Legyen tiszta a rendszer amennyire lehet(fölösleges progik-> exit), + ne menjen el az áram(UPS jól jöhet:) )+ Az átméretező progi támogassa az aktuális Win -t rendesen. Ha ez így megvan, akkor nem szabadna elvesznie semminek.

• proximus

senior tag

válasz anderm #141 üzenetére

''Én azt hittem, hogy ez az ntfs probléma már megldott a 9.0-ban.'' Ez szerintem csak reklámfogás, meg még egy darabig lehet az is marad. A kernelben(2.4, 2.6) lévő driver-t csak olvasásra érdemes használni, viszont van egy ''külső'' project is, amiben úgy próbálják(-ták) szóra bírni az NTFS -t ugy mindenestül, hogy a Win-ből kivett NTFS -t kezelő drivert egy speciális emulátorban futtatják Linux alatt, és azon keresztül íratják-olvastatják az NTFS -t. Hogy ezt fejlesztik -e még, illetve hogy hol(weboldal), azt nem tudom, + azt sem hogy mennyire megbízható. No most hogy a SuSe használ -e ilyen ''trükkös'' megoldást... Szerintem nem, pont az esetleges bizonytalansága miatt. Gondolom ők sem szeretnének fekete pontokat gyűjteni a képzeletbeli bizonyítványukba.:DD

''Jól értem, hogy ha beszerzek egy teljes verziót, akkor azt az ntfs-en is fel tudom majd rakni a win mellé?'' Öööö:), ha nincs partícionálatlan üres terület a vinyódon, akkor át kell méretezni(''összébb nyomni'':) ) az NTFS -t, vagy ha Fat az utolsó part. típusa, akkor azt.
    Ha viszont úgy értetted, vagy azt szűrted le a ''CD-s Linuxos'' dologból, hogy mivel akár egy vinyó nélküli gépben is működik, akkor a teljes egy vinyóssal miért ne; akkor az rossz megállapítás,:) mert ha pl. NTFS -t talál egy Live CD, akkor az FULLRA nem ír semmit a lemezre(max pendrive -ra:) ), viszont egy telepíthető Linux ugyanúgy igényli neki megfelelő partíciók elkészítését, mint a Win.

''egyelőre még csak az ismerkedési fázisnál tartunk'' Ha tényleg érdekel, bele fogsz jönni hidd el.:) + aztán én nem sajnálom senkitől az információt, mint látod.:)

• proximus

senior tag

válasz anderm #132 üzenetére

Hohó, Live CD -s Linuxot nem sűrűn lehet csak úgy felrakni a gépre, mert azt direkt úgy állították össze, hogy CD -ről fusson minden. Persze hogy valami azért megmaradjon a beállításokból, automatikusan, vagy kézzel lemezre kerülhet egy két dolog, ilyen a SuSe Live is, De csak akkor, ha talál Fat32 típusú partíciót, mert csak arra tud érdemben menteni, a Win éppenhagyása érdekében. Egyébként van olyan olyan Live disztrib., ami fel is rakható a gépre, ilyen a Knoppix Linux.
    ''Mind a két gépen xp fut. Sztem ez nem lehet probléma. Vagy mégis?'' Annyi hogy ha NTFS -en vannak, akkor tutira nem ír semmit a lemezre, és csak és kizárólag a memóriában fog létezni.
    KÉRDÉS: Kipróbálás szintjén szeretnél csak foglalkozni a Linux-szal, vagy komolyabb terveid is vannak vele? Ha az utóbbi, akkor biza be kell szerezni(letölteni) egy telepítőset. Ha előnyt jelent az hogy egy opre. többnyire magyarul diskurál, akkor ajánlom az UHU Linux-ot(1-2 CD), ha viszont nem gond az angol, akkor Mandrake(a felület többnyire azért magyar, ha úgy állítani be.) (3-4 CD). A SuSe sem rossz, csak ennél 7-8 CD -n vannak ''szétszórva'' a progik, + a SuSe maga nem ''osztogatja'' az ISO -kat, viszont nem számít illegálisnak, ha másoltatsz egy ''készletet'' belőle.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés