Új hozzászólás Aktív témák
-
BigManus
addikt
Olvasod is amit szoktam írni?
Már írtam róla! -
-
-
Kelvin
őstag
Töltsd le ezt: makerpm-amd-12.1.sh
Majd tedd futtathatóvá. (tudod, hogy kell?)
A konzolban válts root felhasználóra, /su, majd a jelszó/ majd írd be a következőt ini 3.
Ezután átvált runlevel 3 -ra, itt ismét jelentkezz be root-ként, root és jelszó.
Majd állítsd be a könyvtárat ahova letöltötted a script-et. /mondjuk mc-ben lépkedj oda/
Ezután már nincs más dolgod, hogy elindítsd: ./makerpm-amd-12.1.sh -i
Ha befejezte indítsd újra a gépet, /reboot/ és minden szép és jó lesz. -
Melack
veterán
"Hiba történt a Catalyst Control Center Linux változatának elindításakor. Ezt a következő okozhatta.
Nincs AMD grafikus illesztőprogram telepítve, vagy az AMD illesztőprogram nem működik megfelelően.
Kérjük, telepítse a megfelelo AMD illesztot az AMD hardverhez, vagy konfigurálja azt az aticonfig haszálatával"Most meg ezt írja ki :/ Ötlet?
-
-
tropico
tag
"A failedeset miért ne tegyem így láthatatlanná?"
Ez a menüpont arra van, ha valamit nagyon hazavágsz a rendszeren akkor is el tudd indítani a suse-t. Egyfajta biztonsági megoldás. Asszem minden linux disztróban van ilyen menüpont.
Azt tudod még csinálni vele, ha zavar, hogy a menü aljára teszed. A hogyanra szerintem tudod a választ.
Ha nem természetesen segítek.
-
wetomi
aktív tag
Az asztalnál az aktivitásoknál, a (jobb?) felső sarokban lévő kis körcikkre kattintva a beállítások és ott külön aktivitás minden munkaasztalra.
Valamint ehhez érdemes kitalálni, hogy alul a paneltálca mindig minden asztal programját mutassa, vagy csak az éppen aktív asztalét.Esetleg KDE frissítésre érdemes lehet felvenni a tárolók közé a 4.7-es kde stable repót és váltani arra, hátha abban frissebb van, mint a rendszerben. Nálam a 4.7 upstream repoból van a kde, még frissebb, az egészen rendben van.
-
tropico
tag
Nyitsz egy terminalt és ezt beírod:
kdesu kwrite /boot/grub/menu.lst
/boot/grub/menu.lst <-- ez az útvonal
Nem kell törölni elég, ha egy # jelet teszel a sor elejére és végére. Így jelőlik a file-ban azt a részt amit a program végrehajtáskor nem vesz figyelembe. Tehát:
title Windows 7 -----> #title Windows 7#
rootnoverify (hd0,1) -----> #rootnoverify (hd0,1)#
chainloader +1 -----> #chainloader +1# -
tropico
tag
Én úgy csinálnám, hogy csinálnék egy biztonsági mentés a menu.lst file-ról.
Ezután törölném az egyiket amire úgy gondolom, hogy nincs szükség. DE mindenbe csak akkor kezdenék bele, ha van kéznél egy live CD/DVD, hogy az esetleges hiba esetén tudjam javítani. Nem ördöngőség a dolog, de a live azért kell, hogy lehessen baj esetén korrigálni. -
tropico
tag
Ez alapján a Label oszlop mutatja a nevet.
A /boot/grub/menu.lst file pedig így tárolja é használja a wint:###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: Windows7###
title Windows 7 <---- ez sor jelenik meg a "zöld" bootképernyőn ezt tudod átírni
rootnoverify (hd0,1)
chainloader +1A menu.lst filet így is tudod szerkeszteni: Terminal --> kdesu kwrite /boot/grub/menu.lst
Mivel nálad több jelenik meg én azt csinálnám, hogy átnevezném win 7 A, win 7 B ...stb és kipróbálnám melyik indítja a Win7-et. Valószinűleg minden ntfs partíciód kapott egy jelölést a menuben, mert a grub telepítéskor nem az oprendszert ellenőrzi hanem a filerendszert(szerintem). Vagy méret alapján, ha tudod melyiken van a Win 7 akkor csak azt írd át.
-
BigManus
addikt
Azt tudnod kell, hogy a SuSE ext fájlrendszert használ.
A Win7 ntfs fájlrendszert. Ha a SuSE 12.1 KDE-t rakod fel, látni fogja a Win partíciót, de visszafele nem.
Olvasni tudja alapból, de írni nem fogja. Meg lehet oldani viszonylag könnyedén, de nem tudom milyen a tudás szinted, mennyire értesz a Linuxhoz.
Nem kell hozzá gurunak lenni, csak gondoltam nem árt ha tudod.Windows alól nem fogod látni a Linux partíciókat, de ha lényeges akkor az ext2 explorer használatával át tudod menteni a dolgokat Linuxról.
Ha telepítetted a SuSE-t, a telepítési forrásokhoz add hozzá a packman tárolót és csinálj egy rendszer frissítést.Ha elindítod a telepítést, mint már írtam, javasolni fog egy alap particionálást, de nem muszáj elfogadnod.
Viszont bármit változtatsz és nem jól csinálod, elszállhatnak a partíciók, tehát óvatosan, ne vedd szentírásnak amit leírtam!
Csak saját felelősségedre fogj bele bármibe.A partícionálásról.
Példának ha egy 80 GB-os winchestert veszel alapul:
SWAP: 2 GB
/ 28 GB
/home 40 GB -
BigManus
addikt
-
wetomi
aktív tag
Esetleg a titkosítást nézd meg és hogy milyen kódot használsz. Pl. WEP esetén csak 64 és 128bites kódot kezel, legalábbis nálam, de 192 biteset már nem, pedig a router tudja.
Legyen valami WPA/ WPA2 PSK kulcsokkal nekem rendben van.
MBR ügyben mi volt a gond? Vicces, mert nekem korábban sose működött a win7 javító funkciója
Telepítéskor beállíthatod, hogy hova rakja a Grubot, MBR-be vagy máshova. -
wetomi
aktív tag
Két módon is tudsz csatlakozni a hálózathoz, az egyik a KDE Knetwork managere, a másik pedig a yast-on keresztül a suse rendszere.
A live rendszer azt hiszem a Knetwork managert használja, mindenképpen érdemes lenne megpróbálni egy telepített és frissített rendszeren, mert ott már működhet.
A másik, hogy próbáld meg a yast-ból beállítani a hálózatot. A hálózatkezelést ne a Knetwork manager csinálja, utána az eszközöknél jó esetben ott van a wifi-d. Utána pedig talán egy kicsi részletesebben, mint kellene, de minden ott van ami a beállításhoz kell. Ezt live rendszeren is ki tudod próbálni.
Ha ezek után a routered kezelőfelületét eléred, akkor már nem az oprendszer részéről lesz a gond szerintem. -
wetomi
aktív tag
Ha fájlrendszerre gondolsz, akkor maradjon még az NTFS, mert a linux kezeli, de a windows nem ismeri a linuxos fájlrendszereket.
De a konkrét rendszer alá mehet az etx3/ext4, azt úgysem kell windows alól piszkálnod.
Az ismerkedés (és az átállás) idejére pedig a suse úgyis felcsatolja a windows partíciókat a /windows/(meghajtó) mappába és onnan eléred őket.
Esetleg a jogosultságokkal lehet némi kavarodás, de arról pedig volt itt már korábban szó, ha visszaolvasol. -
wetomi
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- BestBuy topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Xbox Classic / Xbox 360
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Elektromos autók - motorok
- Milyen egeret válasszak?
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Melyik tápegységet vegyem?
- Yettel topik
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged