Hirdetés
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- One mobilszolgáltatások
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- Apple Watch
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Telekom mobilszolgáltatások
Aktív témák
-
shaft72
tag
Hát a főszereplő már közel járt hozzá, nem rád értettem egyébként...
''Egyébként nem tom mi az egészségtelen egy mekis kajában...''
Láttad már miből készül? Osonkodtál-e már hajnalban a Meki háta mögé, amikor a fagyasztókocsiból pakolják ki a fagyasztott darálthúst, fagyasztott krumplit, fagyasztott tejport meg a többi kis finomságot? Az, hogy a frigóból frissen kivett sajtburgerhúst 30-40 másodperc alatt sütik ki? Kérem kapcsojja ki...
Persze, nem fogsz meghalni ha hetente-havonta eszel egy menüt a mekiben, kórosan elhízni meg lehet napi egy kiló abált szalonnától is. A cigibe sem káros annyira, ha keveset szívsz. Csak kérdés, hogy minek? -
Agyzuzo
addikt
Arról nem is szólva, hogy a szalonna főleg zsírból áll, ami jó kis energia az izmoknak és ritkán alakul testzsírrá. Régen a szegények mit ettek? Jóformán csak krumplit, azt is főzve és azt ami termett - zöldség, gyümölcs. És nem volt ám semmi szar vegyi adalék. És végeztek fizikai munkát, méghozzá sokat.
Valóban, az irodai munka, a kényelmesedés, az elősütött szemét kaják mind okolhatók a tömeges elhízásért.
Na ennek örömére mentem is kondizni. :D -
Loha
veterán
Egyrész a mekis hamburger mindeféle szabványnak megfelel, ahogyan a kóla is...
Nem tartom valószínüleg, hogy külön felcukroznák a zsemlét...
A mekis krumlit magyar hűtőházakban csinálják, ott ahol sok más fagyasztott krumli is készül...
Saját magam által készített hamburgertől is úgy elhíznák pár hét alatt ha folyamatosan azt enék, hogy öröm volna nézni... :)
És a legfontosabb:
Magyarországon a túlsúlyosak többsége SZVSZ még soha életében nem járt mekiben... Akkor ott hol a probléma? :) -
tildy
nagyúr
Hamár kenyér:tudja valaki hogy hol lehet és milyen áron teljes kiőrlésű lisztet kapni???
-
Agyzuzo
addikt
-
Loha
veterán
Az egyoldalu étkezés nem egészséges, akármit is eszik az ember...
szinte akármitől el tudnék hízni ami kalóriadús és égész nap mozgás nélkül azt zabálnám...
Egyébként nem tom mi az egészségtelen egy mekis kajában...
Sültkrumli van máshol is, a hamburger, meg kenyér + sajt + kis zöldség + vmi hús... Ez egy elég kalóriadús étel, de önmagában semmi egészségtelen nincs benne...
A szénbányászok pl szinte csak szalonnát meg kenyeret ettek anno, és nem híztak el mert minden kalórát el is égettek...
Nem a mekit akarom védeni, mert talán évente ha egyszer benézek, de önmagában erről nem feltétlenül ők tehetnek...
Mennyi elhízott ember van már magyarországon, aki pl soha nem is járt mekiben... -
DonLeo
senior tag
Ott szerintem a szendvicsek is nagyobbak.
Azt hallottam, hogy az usa-ban elég ''szutyok'' helynek számít a meki, inkább a csóróbbak járnak oda, wc-ben eldobott drogos tűk, szóval képzelhetitek milyen emberek (is) járnak oda.
Szóval ott abszolút nem számít olyan ''menő'' helynek mint itt, bár inkább itt is régen volt nagyobb szám, főleg az árai miatt.
[Szerkesztve] -
shaft72
tag
Ha eredeti olasz ételeket ennél, amik tele vannak friss zöldségekkel, biztos nem rohadna ki a májad egy hónap alatt. Az átlagéletkor egész véletlenül magasabb náluk...
Amúgy meg valahogy mindenki elsikkad a filmben ugyancsak fejtegetett dolog felett, hogy az egészséges alapanyagokból gondosan összeállított, átgondolt (iskolai) étkeztetés ugyanannyiba kerül, mint mocskos zsíros krumplival és cukros üdítőkkel tömni a gyerekeket. Öröm volt nézni a sok friss zöldséget, salátákat, igazi, erezett húsokat és tiszta VIZET a kóla- és chipsautomaták helyett. Télleg senki nem örülne, ha minőségi kaját kapna akkor is, ha csak 5-10 perce lenne beugrani valahová? :F
''A meki is mint még 1 pár az GYORSétterem. tehát ha megéhezel beugrasz benyomsz 1 szendót és usgyi tovább!''
:Y Neked is gratulálok, tipikus példája vagy a felpörgött kapitalista hulladékfogyasztónak, remélem a gyerekeidet is Ronald McDonalddal fogod szülinapoztatni egy tál szétdarált Csiken Meknágetsz társaságában. -
Agyzuzo
addikt
Nem is csodálom. Akkora energiabomba, hogy az keményen meg tudja ám dolgoztatni a gyomrot. És mivel ilyenkor ugye a legtöbb vér odakoncentrálódik az ember totál bepunnyad és ilyenkor deglik le a TV elé miközben szépen zsírosodik. =)
Egyébként ezért is ajánlják hogy az ember inkább többször egyen keveset, mert sokkal kevésbé terheli le vele a gyomrát és sokkal aktívabb marad (az energiaszintje kiegyenlített egész nap). Elég fárasztó ám azt a sok szemetet egyszerre megemészteni. =) -
bcs
aktív tag
a legjobb dolgok az életben 3 kategóriába sorolhatók:
- egészségtelen
- erkölcstelen
- törvénytelen -
TexT-BoY
addikt
-
TexT-BoY
addikt
én olyan 2hetente 1x benézek a mekibe egy BIG Mac-ra Super sizval:DDD
most akkor megfogok halni:U:U nyeemá:DD -
csabika25
aktív tag
Nyami, nyami...

-
Grass
aktív tag
Ezt a super size met hol lehet megnézni? melyikmoziba? mer amit én néztemott nem adják. meg én is hallottam valamiolyasmiról hogy egyes napokon ingyen lehet megnézni, tudja valaki hoyg ez pontosan hoyg van? előre is köszi.
-
Agyzuzo
addikt
Remeg a kezed? :D
Amúgy sajnos nem igaz, hogy nem kell figyelni... Én hízásra hajlamos vagyok, nekem MINDIG figyelni kell, különben cseszhetem. Ez van. Úgyhogy nálam a diéta + heti 6 nap edzés (5x kondi, 2-3x úszás, 1-2x bringa) hozott csak kielégítő eredményt. Valszin ha a helyedben lettem volna, én nem 5 kilót szedtem volna fel, hanem legalább 10-12-őt.
Szerk: látom kiszerkesztetted. :D Érdekes volt. :D
[Szerkesztve] -
cikasz
őstag
Nagy marhaság a film!!!!
A csávó nem evett hanem zabált.És valaki már irta, hogy ha egyvalamit eszel bármiből előbb utóbb nem lessz jó :)
A meki is mint még 1 pár az GYORSétterem. tehát ha megéhezel beugrasz benyomsz 1 szendót és usgyi tovább! Aki meg azon él az meg is érdemli!! :) Nincs is jobb 1 jó kis CSÜLÖKPÖRKÖLTnél!!!!!!!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
csabika25
aktív tag
Azt hiszem, hogy nem lett igazán kiemelve a film másik mondanivalója - a mozgás teljes hiánya. SZVSZ nagyon nem kell félni a kajáktól. Együnk változatosan, ami jól esik, zöldséget, gyümölcsöt. Este már ne együnk semmit. És hetente sportoljunk valamit. Abba még senki nem halt bele, hogy lement futni a hétvégén... És természetesen figyeljünk a súlyunkra. Testtömegindex, meg ilyesmik. Én egy éve dolgozom, ami ülőmunkát jelent. Ezalatt híztam nagyjából 5 kilót, de még az elején, és ez jól is jött. De ennél többet nem engedek magamra. Ennyi. És nem filózok azon, hogy mennyi kalória van az ebédemben.:D
-
Agyzuzo
addikt
válasz
Cathfaern
üzenetére
Nem, a túl zsíros dolgokat nem bírom, azé' fosok. :) Szerencsére semmilyen allergiám nincs (KOPPKOPP).
A dobozos tej valóban leginkább tejpor + víz, de a Sole-nak és az ALPSKO-nak ettől függetlenül egész ''tejszerű'' íze van a többihez képest. :D
A kenyérkérdésről: szerencsére nem szeretem a kenyeret, úgyhogy sose eszem (de ha mégis akkor is rozskenyeret, amúgy maradok a hamlett-nél). -
Notes
senior tag
Miért kell azt lefölözni? Éveken át minden nyáron naponta megittam fél litert ott az istálóban a tehén szaros seggétől egy méterre, úgy, hogy még tőgymeleg volt az anyag! :) Semmi bajom nem volt.
Most meg mióta kicsit figyelek az egészséges táplálkozásra minden bajom van... -
Cathfaern
nagyúr
Egyrészt: egy 1,5%-os tej az sok minden csak nem tej :P De ezt igaz az összes ''bolti'' tejre :(
Másrészt: nem lehet hogy alergiás vagy a tejcukorra? Mert ez arra jellemző tünet (tejtől f*s*s)
harmadrészt: fehér vs. barna kenyér: el hiszem hogy a barna kenyér nagyon egészséges, de egyszerűen nem tudom megenni, mert nem ízlik :(
rog: én is pont erre gondoltam
[Szerkesztve] -
-
faster
nagyúr
Én nem értek a táplálkozástanhoz, a dietetikához, nekem csak az a problémám, hogy sokan magukat autentikus szakértőnek valló emberek,sokféle, egymásnak ellentétes dolgot mondanak, nekem meg gőzöm sincs, kinek van igaza, nem kísérleteztem petri csészében sovány tejjel. Nem eszem minden nap fasztfúdot, de néha betérek mekibe, ha már más nincs nyitva.
-
Notes
senior tag
Értsd meg. Nincs megoldás. Hol találsz Te pesten parasztokat? :F Zöldséges vállalkozó odaülteti az öreg nénit népviseletben a piacra, aztán a Transitból nyomja elé az árút. :((
Én is a nagymamámtól kapom a tojást aki ''nagyon falun lakik'', de hiába mert ő is azzal a táppal/terménnyel eteti a tyúkokat amit génkezelt, agyonpermetezett stb. kukoricából csinálnak. És a kör bezárult. -
Bagoly
senior tag
Majd jól elhízol és forgatunk egy filmet rólad, amibe megmutatjuk, hogy a 'kettőnyócas tej nem más, mint az emberiség időzített bombája.....
Ez a film kb. annyira reális és objektív, mint a kóla-sültkrumpli-mittudoménmégmi.
Remélem aki megnézi, csak azért teszi, mert diákoknak ingyen van. A muksónak mindenesetre bejött, hogy a gyorséttermi kaják kizárólagos és irreálisan eltúlzott fogyasztásával tönkretette a máját pár dollárért, meg negyedóra hírnévért. Inkább erről lehetne filmet készíteni......tipikus amerikai csökevény. (Remélem kiderült, hogy egyátalán nem vagyok USA fan!....) -
Grass
aktív tag
Ezt a super size met hol lehet megnézni? melyikmoziba? mer amit én néztemott nem adják. meg én is hallottam valamiolyasmiról hogy egyes napokon ingyen lehet megnézni, tudja valaki hoyg ez pontosan hoyg van? előre is köszi.
-
Agyzuzo
addikt
Én attó' má' fo*ok. :D Nagyanyámnál ittam egyszer frissen fejt kecsketejet. Utána órákig ültem a budin. :D
Egyébként teje válogatja. Próbáld ki a SOLE (főleg az Olympic) és az ALPSKO tejet. A 1,5%-osuknak is egész kellemes, ''teltebb'' íze van, nem olyan vizezett poros szar, mint pl. a Parmalatnak, Millinek és még sorolhatnám. -
AND1
őstag
Én úgy vagyok vele, hogy más sem egészségesebb.
Havonta egyszer megeszek egy Big Mc menüt átlagban és azért eszem mert nekem finom :)
Viszont abban egyet értek, hogy nem szabad rászokni az ilyen kajákra. Változatosság a kulcsszó. Sajnos nem mindenkinek van anyagi lehetősége váltzatos kajákat enni... -
Agyzuzo
addikt
Pontosan. Pont ez volt a lényege a filmnek: ha valaki csak mekis kaját eszik, valóban egészséges marad-e? De persze egyértleműen kiderült, hogy nem véletlenül nevezik a mekis kajákat ''junk food''-nak (szemét kajáknak).
A nevetséges, hogy tényleg ha az ember megnézi milyen papírokat raknak a tálcákra, milyen agymosó szövegeket tesznek ki a falakra végén még képes és beveszi hogy ez neki tényleg a lehető legjobb. És cserébe még k*rva drága is. Sokszor mikor mennek be haverok zabálni (persze én is bemegyek, mert csak nem fogok az ajtón kívül várakozni) és nézelődöm néha komolyan bepöccenek, főleg az ilyenek miatt. Totális agymosás az egész, ez neked jó, csak friss zöldség, jó minőségű krumpli, a legzöldebb legelőkön felnevelt boldogan szökellő marhából készült húspogácsa, friss 1000%-os tehéntejből készült shake, áááááááhhh... :( -
Agyzuzo
addikt
Azért annyira nem... A mozarellának durván 20%-os a zsírtartalma. Mondjuk én nemigen szoktam tejterméketet enni, de a mozarella és a 0%-os joghurtok beleférnek (+ 1,5%-os tej, de próbálom leszorítani a mennyiséget amennyire csak lehet). Viszont ezek a tejtermékek talán a legalattomosabbak, elképesztő mennyi zsírt tartalmaznak. A másik kedvencem, mikor az ember nyomja magába ezeket a ''könnyű és finom'' joghurtokat, azt hiszi hogy diétázik, anélkül, hogy egy dekát is le tudna adni. És sajnos itt a reklámok a hibásak, az átlaguser-t könnyű félrevezetni.
-
Sipi
addikt
Egyébként annak, aki leszólja a filmet, hogy egyoldalú, mert csak egyféleképpen táplálkozik:
A McDonald's, saját reklámja szerint, az egészséges táplálkozáshoz szükséges mindenféle anyagot árulja. Pl.: a shake finom, friss tejből készül. Salátáinkban a legfrisebb zöldség található. Ízletes fehérje a hamburger húsában. És így tovább...
Vagyis, ha rájuk hallgatunk, kizárólag mekis kaját zabálja egészséesen táplálkozunk, ugyanis az összes szükséges, összetevőt bevisszük szervezetünkbe!
Csak persze azt felejtik el megemlíteni, hogy minden összetevő a) cukorral van keverve, b) rengeteg mesterséges anyaggal an keverve, c) valójában múanyagból készül, ergo nem nagyon van benne az említett egészséges cucc (pl. szója a húsban).
Sipi -
Sipi
addikt
Bizony, elég brutális a különbség a nagyüzemi és a normális között.
Én a tojáson szoktam kiakadni. Szerencsére anyósoméktól hozunk, de néhanapján kénytelenek vagyunk boltban venni.
Több évi hazai után, amikor először bontottam fel boltit, megrettentem, azt hittem, romlott. Színben, állagban annyira eltér a normális tojástól, hogy majdnem undorodva dobtam ki.
Végül mégis csak maradt, de az íze (is) elég szar volt...
A kenyér pedig szerintem a mai emberiség szégyencsúcsa. Amit még nagymamáink csupán liszt, élesztő, víz, só segítségével értek el (nagyon finom, legalább egy hétig friss kenyér), a maiak kb. 20 adalékanyaggal. A **chanban vett kenyérre rá merik írni, mi van benne. Odáig értettem, hogy víz, só, az egyikfajta liszte is értettem, majd átment az egész egy folyékony szappan leírásába...:(
NAGYON SOK kémiai vegyszer van benne!!!
Sipi -
Szalma
őstag
(''...a lapkasajtnak kb. 75%-os a zsírtartalma...'', ami igen jó arány, a sajtokat tekintve... :) )
Szeretettel:
Szalma
ui.: A többi ül... Cukor, cukor hátán. Gyorséttermek közül javaslom a BurgerKirályt a Meki helyett: ki merik írni a honlapjukra, hogy a kajájukban mi minden van... A szemetek... És valódi (ugyan mócsingos) marhát sütnek, nem szójás disznót... (Azért őket sem kell félteni [L]http://www.burgerking.com/Food/Nutrition/NutritionWizard/index.aspx[/L].) -
Agyzuzo
addikt
Azért lehet, bár kétségkívül nem olcsó mulatság. A húst parasztoktól kell venni (a csirkét-tojást mi nagyanyáméktól hozzuk mindig), a zöldséget meg szintén magántermelőktől, nem áruházakban. Sajna ez van. És soha nem iszom semmilyen cukros-szénsavas üdítőitalt, csak ásványvizet és messzire elkerülök minden gyorséttermet ill. a cukrot, fehér lisztet (tehát semmi péksüti).
-
Agyzuzo
addikt
Ami engem még besokkolt, az pl. a Taco Bell salátájának kalóriatartalma, ami nem kevesebb, mint 850!!! Most képzeljétek el, mikor az egyszerű bamba amerikai bemegy és ''Diétázom!'' felkiáltással berendel egy Taco Bell salátát... 850 kalória egyetlen salátában kegyetlen sok. És ha valaki nem végez kemény fizikai aktivitást, ez mind zsírként rakódik le...
-
Agyzuzo
addikt
Igen. Svarci pl. ''Fehér Halál''-ként emlegette.
Egy kis ''kenyér mindentudó:
''Milyen a természetes kenyér??? Az emberi táplálkozás alapját ősidőktől fogva a gabonafélék jelentik. A szélfútta és napsütötte rónákon termett, s eközben töméntelen fényenergiát felvett gabona az emberi test ideális tápláléka évezredek óta. Mindez a gabonafélékben megtalálható hamonikus csoda hitbéli csodává is átlényegült, midőn Jézus Krisztus testének jelévé tette a kenyeret. Így lett testi és lelki táplálékká egyaránt. Alapvető fontosságához nem férhet kétség. A kérdés most már csak az, milyen is az a kenyér, amely képes és méltó erre a kettős szerepre. A kenyér kultúrája lényegében szinte egyidős az emberiség kultúrájával. Különösen igaz ez, ha ideszámítjuk a kelesztés feltalálását megelőző időszak egyszerű lepénykenyereit, amikor az ember a kövek között vagy mozsárfélében szétdörzsölt gabonatöretből víz hozzáadásával pépet készített és azt nyersen vagy megfőzve kásaként fogyasztotta. Azután a pépet forró kövön, vagy csak egyszerűen a hamuban, később vaslapon vagy kemencében meg is sütötte, ezek a lepények a kenyér ősei. Ennek különböző változatai mind a mai napig élnek. Példa erre az indiaiak lepénykenyere, az amerikai őslakók kukoricalepénye, az arabok pitakenyere stb. Az egyiptomiak rájöttek, hogy a kenyértészta bizonyos körülmények között megerjed, megsavanyodik, és közben lyukacsos, laza lesz. Megszületett a kovászolt kenyér és elterjedt az egész akkori kultúrvilágban. Mindez természetesen teljes gabonából készült, hiszen nem is volt más! Barna vagy fehér legyen? A fehér és a sötét kenyerek megkülönböztetése visszavezethető egészen a római korig. A rómaiak a búzát tartották a legtöbbre, melynek termesztése több szakértelmet, odafigyelést kíván, s amely kényesebb, igényesebb a klimatikus körülményekre is. Viszont nem vitásan a legmagasabb sikértartalma miatt ebből a gabonából lehetett és lehet ma is a leglazább, legvilágosabb és legkönnyebb kenyeret sütni. Ez a divatos, de drágán előállított gabona az előkelő, tehetősebb rétegek kiváltsága, s ezért örökké irigyelt gabonája volt és maradt. A búzakenyér már akkoriban státusszimbólummá lett. Az a fehér kenyér persze nem volt olyan fehér, mint a mai, csak sokkal világosabb a többi gabonából készült kenyérnél. A kő őrlőműves, hagyományos malmokban ugyanis lehetetlen volt annyira elkülönített fehér lisztet előállítani, csupán annyit tettek, hogy többször átszitálták a lisztet, ezáltal a korpa egy részét sikerült kiszitálni, de a finom részecskék mindvégig a lisztben maradtak. Ez tehát sokkal teljesebb értékű liszt maradt, mint a mai fehér liszt. A köznép továbbra is az igénytelenebben termeszthető, így olcsóbb, ugyanakkor a felsőbb osztályok által lenézett gabonafélékből készített kenyeret ette. Ezeket a sötét színű, tömörebb kenyereket, melyeket rozs-, árpa-, tönköly- és zab-, olykor köles- és ciroklisztből is készítettek, már csak a hatékony gabonafelhasználás miatt is mindig teljesre őrölték. Így a nép a sötét - bár akkor még nem sejtették, de ma már tudjuk -, sokkal egészségesebb kenyeret ette, miközben a luxuscikknek számító fehérebb kenyér után áhítozott. Ez a filozófiai különbség azután tovább öröklődött és mindvégig megmaradt azokban a főleg latin országokban, melyek valaha tartósan a római birodalom részei voltak. A barna kenyér kultúrája Ugyanakkor az északi, főként germán és szláv népeknél éppen az igénytelenebb, mostohább körülmények között is jól és biztosan termeszthető gabonafélék, a rozs, tönköly, zab terjedtek el, s így e népek táplálkozásában az ebből készült sötétebb kenyerek természetes kultusza alakult ki, itt a fehér kenyér legfeljebb választékbővítő ma is. Itt nem volt lenézett a rozs és társai, ebből is látszik, mennyire befolyásolja az embert a szokás, az életfilozófia! Magyarország, mely a búzatermelésre kiváló adottságú Alfölddel rendelkezik, inkább a búza kultúrkörébe tartozik. De itt is évszázadokon át a teljesre őrölt, némileg átszitált lisztből sütötték a legtöbb és legjobb kenyeret. A szegényebb réteg a súlycsökkenést elkerülendő nem nagyon szitáltatta a lisztet. Itt is elkülönült tehát a mindig fehérebb, könnyebb ''urak kenyere'', és itt is az áhított és irigyelt gazdagság jelképe volt. Mindez a társadalmi igény lényeges szerepet játszott az őrlési technológia fejlesztésében, amely a hengerszékes malom megalkotásával éppen Magyarországon forradalmasodott a múlt században. Innentől a tökéletesen fehér liszt előállításának lehetősége leegyszerűsödött és sokak régi álma megvalósult, népeledellé válhatott a fehérebb kenyér. Ráadásul a kiváló, nagy sikértartalmú, acélos magyar búzából készült kenyér nemzeti büszkeségünk tárgya is lett. E korábbi korszak kenyerei azonban még tökéletes kidolgozással, ''technológiával'' készültek. Gondoljunk csak vissza nagyanyáink falusi kenyereire, amikor az asszonyok otthon sütötték az egész hétre való kenyerét a családnak, hetente vagy kéthetente egyszer. Hogy az miért volt jobb? Mert a liszt egyrészt nem volt annyira természetellenesen fehérre őrölve. A liszt már önmagában is teljesebb értékű volt. Ezenkívül nem nagyüzemi futószalagos, élesztős gyorskelesztéssel készült, hanem lassan, egész éjjel alaposan dolgozó savanyú kovásszal, amitől a kenyér ízes, jól vágható és természetes úton tartós lett, anélkül, hogy bármilyen adalékot tettek volna hozzá. A kenyérhelyzet romlása A hengermalom ''áldásai'' folytán előállott helyezetet csak tovább rontotta a 20. század második felében felgyorsult azon tendencia, hogy a nagyüzemi termeléshez a gabonaféléket (főleg a búzát) nagyobb terméshozamra sikerült ''nemesíteni''. Azaz a gazdaságosság szempontjai győztek, jelentősen megnövekedett a hektáronkénti termés. Ezért a többletért azonban nagy árat kellett fizetni a minőség tekintetében. Az így termelt gabonafélék beltartalmi értéke ugyanis negatív irányba változott meg. A liszt sikértartalma és nyomelemei csökkentek, enzimjei kevésbé működnek, így a belőle készült kenyér íze, állaga gyengébb, rosszabb. A vegyszeres-műtrágyás, intenzív nagyüzemi termelés következtében a gabona eredeti értékei, tisztasága, s ezáltal biológiai értéke lényegesen lecsökkent. Mindebből az időközben szocialista iparággá erősödött sütőipar csak a sütőérték-csökkenést érzékelte. A látszólagos megoldást azóta az élelmiszer-vegyipar által ''kitenyésztett'' adalékok növekvő használata jelenti, amelyek feladata mesterségesen pótolni az elveszett jó tulajdonságokat. A kenyér állagát, ízét, tartósságát javítani. Csak összehasonlításképpen: a sütőipari adalékanyagok éves felhasználása 1973-ban csak 26 tonna volt, 1980-ban már 100 tonna, 1985-ben 1500 tonna, 1999-ben pedig már évi 3-4 ezer tonna!!! Ennyi adalékszert etetnek meg velünk. Már a fehér kenyér sem az igazi! De a fehér kenyerek nagy része sem az igazi! Mert mint említettük, a nagyüzemi termelésből származó mennyiségre nemesített búza beltartalma nem a régi, így egyre inkább támogatásra szorul. A magyar közízlésnek tetszetős, nagyon magas, nagyon könnyű kenyér a legtöbb esetben csak különféle pékészeti trükkökkel, adalékokkal érhető el, amiket a pékek gondolkodás nélkül beletesznek, ha ez kell a piacnak! A mindenféle állományjavító, sikérváz-erősítő, térfogatnövelő, habosító, puffasztó, satöbbiző adaléktól a kenyér mindennek mondható, csak természetes állapotúnak nem. Ez az az említett dimenziójú, habkönnyű, hófehér szénhidrátbomba, mely az ezen élő magyar átlagpolgár sziluettjét oly jellegzetesen kerekdeddé varázsolja, ez az a kenyér, ami már a kés alatt többnyire szerteforgácsolódik, amiből mindennap frisset kell venni, mert másnapra a maradéka már csak boxernek használható. A mai pékek úgy tűnik, elfelejtették - mert a gyors tömegtermelés miatt elfelejttették velük - azokat az egykori módszereket, melyek sokkal időigényesebbek, de tökéletesebb eredményt hoztak. Ma egyszerűen nincs sem idő, sem türelem (sőt, már tudás sincs) az ilyen pepecselésre, legalábbis nálunk. Ugyanakkor már a szomszédos Ausztriában a péknek van ideje a savanyú kovászolásra, s az ő kenyereik, főképpen a teljes őrlésű barnák 7-8 napig is elállnak tartósítószerek nélkül. A festett barna = össznépi becsapás Nézzünk csak széjjel a barna kenyerek között! Az elmúlt években - bár távolról sem a hangos médiareklámok mindent túlharsogó intenzitásával - de szolid visszafogottsággal többször elhangzik különböző fórumokon, műsorokban a szakértők szájából a barna kenyér fontossága, szerepe, hogy az mennyivel jobb, egészségesebb, éppen amiatt, hogy benne a liszt teljes értékű állapotban van. És mivel az ez irányú kereslet, főleg a városlakóknál, egyre erőteljesebben nyilvánul meg, a magyar pék - a víz folyásához hasonlóan - gyakran a számára könnyebbik utat választja. Azaz csinál barna kenyeret, csak éppen fehér lisztből! Hogy akkor mitől barna? Hát arra való a tésztasötétítő színezék! A fehér liszthez adagolt malátaalapú színezékkel beállítja a tészta színét (a többi adalékkal a tömegét, állagát, tartósságát, héjszerkezetét stb.), így készül a műbarna vagy festett barna kenyér, ami semmivel sem hasznosabb és teljesebb értékű, mint a fehér. A jóhiszemű magyar polgár pedig miközben azt gondolja, hogy egészségét ápolja, s ezért barna színű kenyeret vesz, valójában egyfajta becsapás áldozatává válik, s lényegében cseberből vederbe kerül! A teljes értékű barna kenyér A kenyérnek ugyanis nem az adalékolt színezéktől, hanem a teljesre őrölt értékes liszttől kell barnának lennie! Ezt nem szokták hangsúlyozni a nyilatkozók!!! Ha ugyanis teljesre őrölt a liszt, mindegy, hogy búza vagy rozs, a belőle sütött kenyér - a benne lévő korpaszemcsék miatt - eleve barnább lesz. Minél több a teljes rozs aránya, annál sötétebb. Tehát a kérdés nem az, hogy búza- vagy rozskenyér, hanem az, hogy a kenyér fehérre őrölt vagy teljesre őrölt lisztből készül. A gabona eredetileg ún. tápegészt képez, azaz a gabonaszemben minden fontos anyag együttesen ott van csodálatosan harmonikus arányban, fehérjék, szénhidrátok, értékes vitaminok, ásványi anyagok, olajok és enzimek formájában. Azonban ezek eloszlása a szemen belül nem egyenletes! Míg a fehér belső liszttestben a szénhidrátok és a fehérjék helyezkednek el, addig a többi fontos anyag zömmel a héj alatti rétegekben és a csírában található. A fehér liszt esetén az emberi önkény - azért, hogy a rostanyagtól, a korpától szabaduljon - elválasztja a belső, fehér, szénhidrátdús részeket és csak ezt őrli lisztté. A megemésztéséhez nagyon fontos kísérő anyagok így a héj alatti részekkel és a csírával együtt nem kerülnek a lisztbe, s így a kenyérbe sem. Ezáltal a fehér lisztből készült bárminemű táplálék kiegyensúlyozatlan, egyoldalú (ezért hizlaló is), és hosszú távon kifejezetten káros. Bár kétségtelenül javít a kenyér táplálkozási értékén a mostanában egyre gyakrabban beleadott különböző olajos magok keveréke, ez azonban nem helyettesíti a teljes őrlést és nem pótolja mindenben a fehér liszt hiányosságait. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű lisztben megmarad a gabonaszem tápegészsége, tehát kiegyensúlyozott, tökéletes táplálék. Igaz, hogy a benne maradt korpaszemcséktől a tészta mindig sűrűbb szerkezetű, nem olyan habosan könnyű, mint ahogy azt sokan megszokták az elmúlt 50 évben, de hát miért kellene ennek lennie az etalonnak? Vissza a teljes értékhez? Igen, úgy tűnik, nincs más kiút. Már az is jelentős változás lehetne, ha részben teljes őrlésű liszttel készülnének az átlagos kenyerek (amint az egykor szokás volt), olyan valódi félbarnák lennének (Nem azok, amiket manapság annak mernek nevezni.). Ehhez szemléletbeli változás szükséges mind a kenyér fogyasztói, mind pedig előállítói részéről. A fogyasztóknak tisztán kellene látnia a teljes értékűség lényegét és fontosságát (v.ö. nép-egészségügyi statisztikák), és kikövetelni a pékektől a régen létezett megfelelő kenyeret. A kenyér festése önmagában nem lenne káros, legfeljebb felesleges, a káros csak az benne, hogy megtévesztő és szinte mindenki beugrik. Így kétségtelenül könnyebb ''barna'' kenyeret előállítani, csak ennek semmi értelme. Hogy mégis miért csinálják így? Mert a teljes őrlésű lisztből ''macerásabb'', sokkal munka- és időigényesebb jó minőségű kenyeret készíteni. Lehet, csak az nem olyan gazdaságos, így persze drágább is. A kenyeret az adott lisztnek - lisztkeveréknek - megfelelő kovászolással kell készíteni. Minél nagyobb a tésztában a teljes rozs aránya, annál inkább szükséges az időigényes savanyú kovászolás, mert az ilyen lisztből csak azzal lehet megfelelő minőségű, ízletes kenyeret sütni. De ha így készül, akkor tökéletes, egészséges, tartós és valódi barna kenyér. Ez az, ami az ember hasznára van, a műbarna csak puszta marketingfogás. Honnan ismerhető fel a festett kenyér? Nos, ennek több biztos jele is van. Először is a valódi teljes őrlésű lisztből készült kenyerek mindig tömörebbek, sűrűbbek, és általában nem olyan látványosan magasak. Az ilyen kenyér metszetében jól látható a tészta szemcsés szerkezete, a sötétebb korpaszemcsék. Ha a barna kenyér gyanúsan könnyed, magas, laza héja és metszete nagyon homogénen barna minden szemcsézettség nélkül, (színe a világos tejeskávétól, az enyhén tejes sötét kávéig terjedhet), akkor alapos a gyanú, hogy festett kenyérrel állunk szemben. (Lásd fotóillusztrációinkat.) Még egy biztos jel: ha a kenyér egy-két napon belül jelentősen megkeményedik, megszárad, akkor festett lehetett (kivéve, ha telenyomják tartósítóval). A tudatosan táplálkozók körében egyre nő az igény a kenyérgyári, futószalagos, egy-két nap alatt száradó, nevéhez méltatlan mindennapi kenyér helyett az értékes barna kenyerek iránt. Ma már tudjuk, hogy a többféle gabonából készült (esetleg értékes olajos magokkal is dúsított) kenyér egyesíti magában az egymást komplettáló, egymás előnyeit kiegészítő gabonafélék éltető energiáit. Ma már egyre többen kezdik elhinni, hogy csak a természetes körülmények között - organikusan, azaz vegyszermentesen - termelt gabona komplettre őrölt teljes értékű lisztjéből gondos kézműves módszerrel készített kenyér lehet a kiegyensúlyozott, életadó mindennapi táplálékunk.''
Sorry a hossz miatt. -
Notes
senior tag
Szerintem ha kb. havonta egyszer elmegyek a McDonalds étteremhálózat valamelyik egységébe és ott elfogyasztok egy-két szendvicset illetve iszok egy kólát, akkor semmivel sem károsítom jobban a szervezetemet mint bárki más, aki ezt nem teszi.
Fogjuk már fel végre, hogy 2004-ben a Föld nevű bolygón nem lehet egészségesen táplálkozni! Egyszerűen ez a fogalom, hogy egészséges táplálkozás értelmét veszítette. Földünk annyira szennyezett, hogy egészséges élelmiszert előállítani (ipari mennyiségben, gazdaságosan) lehetetlen.
Mit egyek? Salátát? Répát? Ezek szívják fel legnagyobb mértékben a talajból a nehézfémeket! -
tildy
nagyúr
Uncsitesóm (junior vb, gerelyhajítás) kinn járt amerikában 10 éve.
Azt monta két féle embert látott:Anorexiásat és hihetetlenül kövéret, 80 kilós emberek mintha nem is lennének.Szal sok igazság van a filmben.
Még azt hozzátenném, megnéztem a filmet.
Ha valaki nem tudná miről van szó, az ürgének minden ételt ki kellett probalnia az étlapról, természetesen a salátákat is.
Volt több utalis is, pl. hogy a saláta mennyi zsírt tartalmaz (az öntet miatt...) Szóval durva volt...
[Szerkesztve] -
Agyzuzo
addikt
''Azt azonban jó lenne tudni, hogy miben van több kalória: abban a sültkrumpliban, amit magának csinál otthon az ember és kb 6-8 percig áztatja az olajban, vagy a McDonald's-es sültkrumpliban, ami kb 2 percet lát olajat.''
Ad. 1: otthon se 6-8 percig áztaztod olajban, mert akkor már chips lesz belőle.
Ad. 2: ha csinálod, akkor legalább tudod hogy az TÉNYLEG krumpli (ellentétben a mekis ''porkrumplival)
Ad. 3: a nagy adag mekis krumpliban kb. 500 kalóra van és annyiba kerül amiből veszel 5-6 kiló krumplit és te magadnak megcsinálod másképp (pl. főzöd, mert úgy talán nem lesz tőle az ember egy benga dagadt zsíros állat)
''Azt is jó lenne tudni, hogy miért van több kalória egy McDonald's-es hamburgerben, mint egy sima szendvicsben, amit reggelente csinál magának az ember.''
Cukros zsemle, majonéz, szójás-cukros húspogácsa, kecsöp (extra cukorral). Azaz semmi másból nem áll a mekis hambi mint szénhidrátból. És abból mi lesz? Testzsír. A BigMac-ben közel 600(!!!) kalória van. Egy 100g-s tábla csokiban durván 500.
''Gondolom nem a zsemle, nem a salátalevél, nem az uborka és nem a sajt, mert ha ezek lennének a nagy kalóriaforrások, akkor már nem lenne ember 100 kiló alatt.''
Rosszul tudod. Kevés gusztustalanabb dolog létezik mint a mekis zsemle és sajt. Annak a lapkasajtnak kb. 75%-os a zsírtartalma, a mekis zsömle pedig ISZONYATOSAN kalóriadús. Arról nem is szólva, hogy fehérlisztből készül, ami meg köztudottan rendkívül káros.
''Marad a hús. Akkor legyen mindenki vegetáriánus, reggelente és este a szendvicsből hagyja ki mindenki a szalámit, a húslevesből a húst.''
Ez megint nagy faszság (má' bocs), mert a mekis ''hús'' leginkább szójából készül + mindenféle ízfokozóval megturbózzák és jó ha nyomokban tartalmaz egy kis darált ipari hulladékhúst.
''Végülis a mi konyhánk nem zsíros.''
Lehet hogy zsíros, de korántsem ilyen egészségtelen. Van ugyanis tápanyagtartalma, a mekis kajákkal ellentétben, amik csupán üres szénhidrátot tartalmaznak. Szintetikus szar. Egy Super Size BigMac menü megközelítőleg 1500 kalória. És ez csak 1 étkezés. 1500 kalória rendes ételből már tetemes mennyiség, kb. 4 grillcsirke.
''Kéne egy ilyen filmet csinálni, amiben az ember reggelire lángost eszik, ebédre gulyáslevest meg töltöttkáposztát vacsira meg jó magyaros csípőskolbászt és utána összehasonlítani az eredményeket.''
Semmi értelme. Ez a film a gyorséttermekről szól, nem az otthon főzött kajákról és főleg nem a magyar konyháról. Aki így étkezik az meg is érdemli. Egyébként nálunk ilyen ''heavy user'' mekisek azért sincsenek, mert itt nálunk a gyorséttermek is kurvadrágák. Hétvégén voltam egy elég jó étteremben egyik barátommal, nem mondhatni hogy szarokat ettünk (citromfüves lazacsaláta, bélszíncsíkok vargányagombával zöldségkörettel és articsókás csirkesaláta) és jól is laktunk mindketten, a számla 3800 Ft volt. Kb. ennyibe lenne a mekiben is egy ekkorát zabálni. De szemétért minek fizessek és pláne miért ennyit? Amerikában tényleg húgyért-szarért, centekért hozzádvágják a sajtos negyedfontost.
''Persze kickboxNorbi könnyen beszél, mert ugye meg tud fizetni minden napra félkiló halat vagy csirkemellet. Így könnyű ugrálni.''
Egy McChicken szendvics árából veszel 1 kiló csirkehúst. Egy FishMac árából egy kiló halat. Akkor most melyik is a drágább? Norbi meg egy idióta, ő is beszél ám sok baromságot (aki a diétájában VIRSLIT ajánl, arra ráférne még némi művelődés).
''Arról meg, hogy dokumentum film lenne, csak annyit, hogy ezen az egyébként is dagadt pacákon kívül''
Akinek 11%-os volt a testzsírszázaléka a film elején (lemérték). Na most, egy testépítőnek VERSENYEN kb. 7-8%. Igen, valóban dagadt volt a pacák... Ebből is látszik hogy nem láttad a filmet, nem is akarod megnézni de azért osztod itt az észt.
''van másik ember, aki mindennap háromszor gyorsétteremben kajál?''
Van. Sok amerikai. Nem véletlenül van 60%-uk elhízva és nem véletlenül cukorbeteg minden harmadik. Ez nem mástól van, mint a kólától és a szénhidrátdús szemét kajáktól amit kilószámra tömnek magukba. -
''Persze kickboxNorbi könnyen beszél, mert ugye meg tud fizetni minden napra félkiló halat vagy csirkemellet. Így könnyű ugrálni.''
Ne legyunk ennyire demogogok, a csirke v. a pulyka nem annyival dragabb, hogy emiatt gondot jelentene a megveteluk.
Mellesleg ugralni - vagyoni helyzettol fuggetlenul - eleg izzaszto dolog :) -
''Arról meg, hogy dokumentum film lenne, csak annyit, hogy ezen az egyébként is dagadt pacákon kívül van másik ember, aki mindennap háromszor gyorsétteremben kajál?''
Az amerikaiak egeszen elkepeszto elkepzelesekkel birnak az etkezesrol, pl az iskolai menzan is kb meki jellegu cuccokkat adnak ebedre.
Amugy meg azon gondolom senki nem lepodik meg, hogy ha vki egy honapon keresztul ketpofara zabal, az meghizik.
Lehet, hogy a ficko kovetkezo filmje arrol fog szolni, hogy beul egy Fordba, nem koti be magat, szazzal nekimegy egy szembejovo kamionnak, majd a gyaszolo csaladtagok elmondjak, hogy milyen veszelyes is a Ford. -
heihachi
addikt
Én még nem láttam a filmet, és nem is akarom megnézni.
Azt azonban jó lenne tudni, hogy miben van több kalória: abban a sültkrumpliban, amit magának csinál otthon az ember és kb 6-8 percig áztatja az olajban, vagy a McDonald's-es sültkrumpliban, ami kb 2 percet lát olajat.
Azt is jó lenne tudni, hogy miért van több kalória egy McDonald's-es hamburgerben, mint egy sima szendvicsben, amit reggelente csinál magának az ember. Gondolom nem a zsemle, nem a salátalevél, nem az uborka és nem a sajt, mert ha ezek lennének a nagy kalóriaforrások, akkor már nem lenne ember 100 kiló alatt. Marad a hús. Akkor legyen mindenki vegetáriánus, reggelente és este a szendvicsből hagyja ki mindenki a szalámit, a húslevesből a húst.
Ráadásul szapuljuk a McDonald's-es sült húst mi magyarok, állami pénzen! Végülis a mi konyhánk nem zsíros. Kéne egy ilyen filmet csinálni, amiben az ember reggelire lángost eszik, ebédre gulyáslevest meg töltöttkáposztát vacsira meg jó magyaros csípőskolbászt és utána összehasonlítani az eredményeket.
Persze kickboxNorbi könnyen beszél, mert ugye meg tud fizetni minden napra félkiló halat vagy csirkemellet. Így könnyű ugrálni.
Arról meg, hogy dokumentum film lenne, csak annyit, hogy ezen az egyébként is dagadt pacákon kívül van másik ember, aki mindennap háromszor gyorsétteremben kajál? -
Dufresne
addikt
Erről még a sliban olvastunk vagy dél éve 1 angolórán, volt róla 1 cikk, valamelyik külföldi lapban.
Szóval az azért objektívabb volt, mint a film, gondolom én, mivel a mozgóképest még nem láttam:)
A dolog maga nem hülyeség, ugyanis a manus tényleg minden étkezést a mekiben költött el, asszem 1 egész hónapig, ami után konstatálták a súlyos hízást és egyéb a normálistól jelentősen eltérő értékeket az egészségében. Az egésszel arra akartak rámutatni, hogy mennyire nem egészséges a gyorsétterem, de asszem ott az is le volt még írva, hogy az még nem ártalmas, ha heti 1-2 alkalommal ott kajálsz, csak a túlzott rendszeresség ártalmas. -
Biaggio
őstag
Vitatkoznék azzal, hogy dokumentumfilm. [L]http://www.supersizeme.hu/[/L]
Hiányolom belőle az objektivitást, nagyon hasonlít a film a Fahrenheit 9/11-re (amit még nem láttam), azaz túlságosan sarkított álláspontot képvisel. Így inkább szatíra lett belőle. A fickó állítólag rengetegszer próbálta elérni a Mekit, de aztán feladta. Mit von le ebből a mozinéző? Az a szemét multi is letagadtatja magát és házon kívül van:((( Félreértés ne essék, nem a Mekit akarom védeni, de talán egy bugyuta, seriffnek kinéző arc fogja majd az ellenpólust képviselni egyedül???
Az Index két írását ajánlom mindenki figyelmébe, olvassátok el:
[L]http://index.hu/kultur/mozi/meki0730/[/L]
[L]http://index.hu/kultur/mozi/super1317/[/L] -
tray
aktív tag
Szerintem ez a film f*szság.
Nem vagyok plázamanus, vagy 4 éve ettem utoljára Mekiben (na jó, tavaly egyszer beugrottam a WC-re), szóval nem a gyorsétteremláncot védem. Ha a táplálkozásról van szó, ugyanilyen káros hatással lehet, ha az ember 30 napon keresztül csak spagettit és pizzát eszik, vagy csak vajas kenyeret párizsival. Sőt, hogyha csak vitaminokat és energiaitalokat eszik/iszik, valószínűleg bele is hal. A Welness kúrák is közismerten károsak :DDD, az ember 30 nap alatt jól lefogy. Szóval nálam ez a téma ejtve.
Ami az egyéb, a filmben szereplő fikázásokat illeti, bizonyára sokaknak okoz önelégült érzést az, hogy az amcsi gyerekek nem ismerik fel Jézust képről. Ez valóban a téma érdekes? -
tomi_mod
aktív tag
-
Biaggio
őstag
Pénteken ingyen mozi volt, jómagam is láttam a filmet.Többen jöttek ki úgy a moziból, hogy ők aztán soha többé nem esznek a Mekiben. Kicsit hatásvadász, néhol közhelyekre építő, de amúgy egész jó dokumentumfilmre hasonlító művet láthattunk.
Egy barátom odáig vetemedett, hogy a film után kidobta a Smart kártyáját, hogy márpedig ő nem gyűjti tovább a pontokat.
Vajon tényleg csak a McDonald's reklámfogása az egész film? Létezhet ilyen jellegű kampány?
Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Lightyear - befektetési app
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Philips LCD és LED TV-k
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Óra topik
- További aktív témák...
- Új, felbontott Kingston FURY 24GB (1 modul) Renegade DDR5 8000MHz CL38 KF580C38RW-24 - 24 hó gari
- Honor 90 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Motorola Moto G72 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Xiaomi 13T 256GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Új könyv: A szamuráj erényei Kicune - Itó könyve
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPad Pro 13 2024 M4 16GB/2TB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- Akció! HP ZBook Firefly 14 i7-1185G7 32GB 512GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060TI 8GB Rampage SHIVA ADATA 650W
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4181, 94% Akksi
- 100/100% 500GB SSHD, 500GB HDD - több db - 2,5"
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest