Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Taci
    addikt

A létrehozott index sokat nem segít, mivel az egy 'compound index' (csak akkor működik, ha egyszerre használod a két mezőt inkluzív keresésre, és egyszerre tudja használni mind a kettőt). Két külön indexszel talán valamit javulna.

Amúgy akármit is csinálsz úgy tűnik a kapcsolótábla nagy mérete miatt - és mivel nem magát a táblát, hanem annak egy előszűrt nézetét használod - szinte biztosan lesz jelentős adatmozgás (ez látszik a "sending data" szekcióban).

Ahogy nézem a mariadb nem igazán tudja rendesen használni az indexeket (pontosabban a MERGE módot), DISTINCT és/vagy GROUP BY kifejezésekkel együtt, mindenféleképp temp táblát szeretne alkalmazni.
    Ezért is kisebb az első esetben létrehozott temp tábla (mivel itt csak egy mező jön létre és ezzel hasonlítja össze az item_id-t). A második esetben meg létrehozza a joinolt temp táblát (három mezővel) és mivel utána group by/distinct van így nem MERGE-et használ, hanem csinál egy teljes table dump-ot :/

Tényleg meg kell próbálni valami mással, mert még a MySQL doksiban is azt olvastam, hogy még pl a DISTINCT esetében is szépen kell működnie index-szel, ha a sorbarendezett mező sorbarendezett indexet használ.

Köszönöm szépen a részletes magyarázatot és okfejtést! (És mindenki másnak is, aki segített!)

Mindezt figyelembe véve még az az elméleti kérdés jutott eszembe, hogy:

Csakis és kizárólag a legfrissebb dátumú elemek vannak elől. Egyszerre mindig csak 4 elemet kap a felhasználó, mindig a (kiválasztott kategóriának stb. megfelelő) 4 legfrissebb dátumút. Mindig.
    Ezek a rekordok pedig 5 percenként kerülnek az adatbázisba, kb. 5-10-esével / forrás, 20-30 helyről egyszerre.
    Aztán ha görget a lap aljáig (mínusz X pixel), akkor következő 4 és így tovább. 25 görgetés 100 rekord. 250 görgetés 1000 rekord. 750 görgetés 3000 rekord. Ennyit nem fog senki soha egy huzamban végig pörgetni a szűrési feltételek módosítása, vagy ráfrissítés nélkül (ahol 0-ról kezdődik az egész).
    Plusz a következő "4-esbe" az időközben bekerült új rekordok is benne kerülnek, szóval egyre kevésbé valószínű, hogy "túl mélyre ér" (a rekordok időbélyegzőit figyelembe véve).

Így a tábláknak (items) nem kellene csak max 3 ezer (az items_categories-nak pedig átlag 3 kategória/item-mel számolva max 9 ezer) rekordot tartalmaznia. Tehát a mostani példa adatbázisomnak (300e / 900e) a század részét.

Most levittem erre a számra a rekordok számát, és így az eddigi 0,5 mp-es lekérdezés 0,01 mp-re (sőt inkább alá) szelídült. Azért ez már élhető. Még ha a duplájával számolnék (rekordszám) a biztonság kedvéért, akkor is.

A legfrissebb 3000 utáni rekordra pedig csak és kizárólag a szöveges keresésnél lehet szükség, ott pedig belefér egy lassabb (Union miatt) lekérdezés is.
    Illetve még akkor is, ha mondjuk csak 1 kategóriát néz, és abban a legfrissebb 3ezerből csak kb. 100 rekord van (30+ kategória van), és 25-től többet scrollozik - ami azért nem olyan sok. Inkább megnéztem most gyorsan 6e/18e rekordra, 0,03 mp alatti a lekérdezés, és így "biztonságban is lennék" minden téren.

A kérdésem az lenne, hogy:
    1) ezt jó ötletnek tartjátok-e,
    2) ha igen, akkor hogyan lenne jobb az "archív" rekordokat tárolni? Minden, ami nem a 3000 (vagy 6000) legfrissebben van benne, az legyen egyetlen egy darab (mondjuk items_archive) táblába áthelyezve? Mert ha jól emlékszem, azt mondtátok, hogy ahol ugyanazok a mezők vannak, nem jó ötlet szétszedni.
    Viszont azt is mondták, hogy mindenképp kell "archiválni" is.
    Tehát egy nagy archiv tábla legyen (items_archive), vagy legyen mondjuk évenkénti? (items_archive_2021, items_archive_2022 stb.)
    Úgy gondolom, csak kereséseknél kellene használni az archívokat, normál használattal görgetve oda már "nem jut le senki" (de biztos ami biztos, felkészíteném arra is).

@nyunyu: Az SQL Server Express-t most raktam fel, már a táblákat töltöm. Kíváncsi leszek az ottani eredményekre.

Új hozzászólás Aktív témák