Új hozzászólás Aktív témák

• Lortech
    addikt

Miért állítasz olyat, amit nem tudsz biztosan? (pláne hogy valótlan)
    Totál ugyanaz a tudása a legelső palomino Athlon XP-nek az Applebred Duronon, Thortonokon, Sempronokon át a legerősebb Bartonokig. Órajel, FSB, és az L2 mérete differenciálja őket. SSE2 A64-től van, egyetlen SocketA-s prociban sincs.

A 64 bitesek viszont csökkentett L2 méretű a64ek, esetleg az alacsonyabb órajelű modellekből hiányzik a c'n'q, de másban megegyeznek. Az AMD az am2-s 3600+ x2-vel ''ismerte el'' hogy a semi és a64 között csak az L2 a difi, mivel az 2x256kb cache-t tartalmaz, a többi a64 512-t vagy 1 mb-t.
    A 32 bites 754-es Sempik architekturálisan ugyanúgy a64 magosak, csak le van bennük tiltva az x86_64 utk, de fizikailag bennük van. Már a legelső Sempronoknál is teljesen nyilvánvaló volt, hogy ugyanazok mint az Athlon XP-k ill. Athlon 64-ek, csak le van bennük tiltva a cache fele, negyede. (különböző okokból: 1, hibás L2 >>letiltom a rossz felét, eladom Sempronnak, így nem kell kidobni; 2, nem hibás, de mégis letiltják, hogy tudjanak eleget gyártani belőle az alsó kategóriába)

1 magos am2-seknél már láttam olyat, hogy azonos órajelű semi vs a 64 esetében a semi volt a drágább, ennek pedig az az oka hogy sokkal jobban tuningolható, gondolom éppen az L2 kisebb mérete miatt, mert így kevésbé melegszik

Na ne mondd már, hogy azért drágább, mert jobban tuningolható. Az rendben van, hogy ez a véleményed, de tényként azért ne könyveljük el. Egyrészt egyáltalán nem bizonyított számomra, hogy jobban tuningolható, másrészt meg eléggé utolsó szempont ez az árszabásnál. Az sem egyértelmű, hogy kevesebbet fogyasztana, mert csak letiltva van a cache, de a magban ott van a maradék L2 is, és nem vagyok benne biztos, hogy nem kajál semmit, annak ellenére, hogy hasznos munkát valóban nem végez. Egy AMD mérnök szava lenne ebben az esetben mérvadó.
    A néhány esetben magasabb ár megfejtésére szerintem nem kell túl mélyre ásni: beragadt készletek, magasabb számozás mint vevőcsalogató is okozhatják, egy konkrét esetet vizsgálva lehet erre választ találni.

Új hozzászólás Aktív témák