Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
Aktív témák
-
Konstantinus
csendes újonc
Rég nem használtam már Windows-t, de lehet hogy akkor kipróbálom a memóriateszt miatt.
Érdekes módon, sikerült legutóbb a két K jelű és az egy M jelű modult együtt elindítani, így 3 GB RAM volt elérhető, stabilan működött jópár órán keresztül. Kikapcsolás, újra bekapcsolás után viszont már nem ismerte fel a RAM-okat.Próbaképpen betettem a 2 régi 1 GB-os modul mellé egy ugyancsak régi 512 MB-os PQI modult, és láss csodát, felismerte! Ezen felbátorodva betettem még egy 512 MB-os mpdult, ami meg PMI márkájú, de elvileg mindkettő 400 Mhz-es. Csodák csodájára, azt is felismerte, pedig kb 1 évvel ezelőtt hiába rakosgattam őket ide-oda a slotokban. Most 512-512-1024-1024 formában mennek, a processzorhoz közelebb vannak az 512 MB-os modulok. Ámde fölöttébb különös, hogy csak 266 Mhz-re állítja be őket az alaplap, ha automatikusra van állítva a RAM frekvencia felismerése. Ugyanakkor a BIOS egy másik "general" lapján 400 Mhz-esként mutatja őket...
Ha manuálisan átállítoma frekvenciát 400 Mhz-re, akkor is elindul a gép, de mire félig begépeltem ezt a szöveget, amit most írok, magától ujraindult, tehát nem volt stabil a működés. 266 Mhz-en viszont úgy tűnik elketyeg, Így 2 GB 400 Mhz-es memóra helyett 3 GB 266 Mhz-es memóriát tudhatok magaménak. Félsiker.
-
Konstantinus
csendes újonc
Értem, köszönöm. Most viszont sikerült elindítanom a 3 db "K" jelű modullal, az "M" betűset kihagytam, így végül is 3 egyforma karakterisztikájú modul került az alaplapba. Ilyen módon többszöri ujraindítás és kikapcoslás után is ment, mégpedig úgy hogy manuálisra állítottam a BIOS-ban a memória időzítést, mégpedig 3-4-4-8-ra. Így a harmadik modul SPD információit is le tudtam kérdezni:
Guessing DIMM is in bank 3
---=== SPD EEPROM Information ===---
EEPROM Checksum of bytes 0-62 OK (0x2D)
# of bytes written to SDRAM EEPROM 128
Total number of bytes in EEPROM 256
Fundamental Memory type DDR SDRAM
SPD Revision 1.0
---=== Memory Characteristics ===---
Maximum module speed 400 MHz (PC3200)
Size 1024 MB
Voltage Interface Level SSTL 2.5V
Module Configuration Type No Parity
Refresh Rate Reduced (7.8 us) - Self Refresh
tCL-tRCD-tRP-tRAS 3-4-4-8
Supported CAS Latencies 3T, 2.5T, 2T
Supported CS Latencies 0
Supported WE Latencies 1
Minimum Cycle Time 5 ns at CAS 3
6 ns at CAS 2.5
7.5 ns at CAS 2
Maximum Access Time 0.7 ns at CAS 3
0.7 ns at CAS 2.5
0.75 ns at CAS 2
---=== Manufacturing Information ===---
Manufacturer Kingmax Semiconductor
Manufacturing Location Code A
Part Number MPXD42F-D8KT4BNem meglepő, hogy ugyanaz mint a régebbi típusú, de szintén "K" jelű modulé. A gond csak az hogy a napi teendőket végezve el-el tünedeztek az ablakok, illetve gyakran omlott össze a Firefox. Lefuttatam tehát a memtest86+ memóriatesztet, ami már pár perc után temérdek hibát jelzett:
http://i.imgur.com/sd1oc5D.jpg
Eztán a régebbi alaplaban fogom alaposabban tesztelni a két újdonsült modult, vajon ott is bejelez-e a memtest86+.
-
Konstantinus
csendes újonc
A BIOS az volt frissítve évekkel ezelőtt, még amikor kijött az a BIOS verzió (P21-es), talán 2005-ben... Hát jó rég volt, annyi szent.
Próbáltam a memória időzítéseket állítgatni a BIOS-ban, 3-4-4-8-ra de semmi változás, így sem mennek az új ramok a régiekkel együtt.
A két új RAM-ot betettem egy még régebbi alaplapba (Kobian KT266a fdsx, 1.8 GHz Athlon), ami simán felismerte őket, pedig abban csak 133 Mhz a rendszerbusz, és így a 400 Mhz-es memóriák 266 Mhz-en mennek, a Linux simán elindult, bár túl sokáig nem teszteltem, de láthatóan kezeli őket az alaplap, és egymás mellett mennek, állítgatni sem kellett semmit sem, csak mindent "Auto"-ra.
a tomshardare.co.uk oldalon olvastam hogy ez az Intel D865PERL alaplap igencsak válogatós a memóriák tekintetében, ha pedig mind a négy slotban van memóriamodul, akkor csak összepárosított modulok mennek együtt. Illetve hogy főleg a Samsung, Adata és Crucial RAM típusokat kedveli, azok közüül is a 2.5 V-os modulokat.
A két régi RAM sem egyforma, ezt csak most vettem észre, decode-dimms jelenti:
1. modul
Size 1024 MB
Supported CAS Latencies 3T, 2.5T, 2T
Supported CS Latencies 0
Supported WE Latencies 1
6 ns at CAS 2.5
7.5 ns at CAS 2
0.7 ns at CAS 2.5
0.75 ns at CAS 2
Part Number MPXD42F-D8KT4B
2. modul
Size 1024 MB
Supported CAS Latencies 3T, 2.5T
Supported CS Latencies 0
Supported WE Latencies 1
7.5 ns at CAS 2.5
0.75 ns at CAS 2.5
Part Number MPXD42F-D8MT4BLátható hogy főkét a "Supported CAS Latencies" sorban van eltérés, illetve a típuskód is különbözik egy betűben. Ha sikerül elindítani az új RAM-ok egyikével, akkor annak az adatait is beillesztem. Talán ez segíthet valamit.
Az említett módszert, miszerint egyesével betenni a modulokat, ki fogom próbálni, mihelyst időm engedi.
Aktív témák
- FEHÉR ASUS ROG STRIX X670E-A GAMING WIFI ÚJSZERŰ - GARIS
- Gigabyte GA-F2A88XM-D3HP Alaplap + AMD A10-7800 Radeon R7 + 2x4GB ADATA DDR3 RAM
- GIGABYTE B650 AORUS ELITE AX V2 ÚJSZERŰ - GARIS
- Kingston Branded Memory 64GB DDR5 4800MT/s ECC Reg 2Rx4 BONTATLAN INGYEN FOXPOST
- ASUS PRIME X670-P WIFI ÚJSZERŰ - GARIS
- PS Plus előfizetések
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Eladó Apple Mac Mini 2012 vége / 12 hó tótállás
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest