Új hozzászólás Aktív témák
-
El Kebir
őstag
Tehát arról írsz, hogy mindenképpen lesz egy "moire" effekt, ha nincs valamilyen egyszerű szűrés, ami ezt kizárná? (csak megfelelő képtartalom kell, hogy előjöjjön a hiba. ...erre nem gondoltam eddig)
Ezt így már értem, de ettől még mindig szükség lesz a nagyobb felbontásra, hogy a "kettő között valamilyen szürke" pixeleket ne lehessen látni, mert arra nincs más megoldás. -
con_di_B
tag
http://en.wikipedia.org/wiki/Aliasing
Ebben korrektebbül van elmagyarázva.
A hanggal pedig arra akartam rávilágítani, hogy önmagában az a tény, hogy az érzékszerveid érzékenységének megfelelő a mintavételi frekvencia az még miért kevés az üdvösséghez.
Ha csinálsz egy retina felbontású kijelzőt, az ugyanez az eset.
-
-
El Kebir
őstag
Oké, de ha az az aliasing csak 1 pixelen látszik, és az viszont olyan kicsi, hogy a szemed nem látja, akkor már nem is kell vele foglalkozni, nemlátható dolgokat nem kell "szűrni", alsószűrésnek jó lenne a szem és az agy korlátja.
Erre utaltam itt végig, hogy felesleges azokat a "kettő között valamilyen szürke" pixeleket kiszámolni, mert úgyse lesz látható a vonalon az aliasing, hiába van ott, ha a szemed nem tudja csak a fekete meg a fehér pixelt együtt látni, gyakorlatilag megvalósítja azt a AA-t, amit ki akarsz számolni.
-
con_di_B
tag
Alap:
Túlmintavételezett:
Az összehasonlítás nem állítom, hogy totál korrekt, főleg, hogy így szemre rá tudod vágni, h "na de az egyik vastagabb", de a módszertan az alábbi volt - lévén kódolni lusta voltam.
Szóval, ha már felhoztam MS Paint barátunkat, akkor az alap amit láthatsz az egy 100x100-as kép ahol -0.75-ös meredekséggel húztam egy egy pixel széles vonalat.
A Túlmintavételezett kép úgy állt elő, hogy ugyanezt 3 pixel széles vonallal csináltam meg egy 300x300-as képen, amit aztán Lanczos szűrővel átméreteztem ugyanúgy 100x100-asra, szóval valami hasonlót kéne látnunk, csak alias nélkül. És lőn.
Ebben persze nem köszön vissza az adaptivitás, de a nagy fehérségre édes mindegy ebben az esetben, hogy mit csinálunk vele, de a lényeg kb. ennyi.
(Szerk: és ha megnézed, simán lehet, h 900x900 is ráfért volna, mert még így is maradt benne egy kevés, bal fölül pl.)
-
El Kebir
őstag
"De ahhoz, hogy ne legyen aliasos a kép, nem kell feltétlenül retinafelbontású kijelzőkben vagy taknyolós AA-kban gondolkodni"
sikerült számomra magasra tenned a lécet
, de arra azért kiváncsi lennék, hogyan tudnád azt megoldani, hogy látható pixelméretű monitoron fehér alapon egy ferde 1 pixelszéles vonal ne legyen "aliasos" és homályos se! (ha már az utolsó kijelentésed az, hogy nem szükséges ehhez a nagy felbontás
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 24GB GDDR6X
- Msi Mech 2x Radeon RX 6600 XT GAMING X 8G
- MSI RTX 3080 Ti SUPRIM X 12GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest