Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• King Unique

titán

válasz N0zer0 #1244 üzenetére

Igaz nem kommersz home user felhasználás, de nyilván azon rétegnek, ilyen tevékenységgel foglalkozó cégeknek azért eleve kizáró ok. Sok helyütt megfordultam már műszaki területen, ahol max szervernek voltak Linuxok, de tesztberendezéseken, irodai gépeken pont ezek, v más xy hasonló igényű programok miatt futottak Windows.ok.
    Persze egy kisvállalkozásnak alap célokra bőven jó lehet Linux, Open/-LibreOffice is, csak ott meg dolgozók, titkárnő hőbörög, h nem ahhoz van szokva, nem jó neki...ez a nyílt rendszer, nyílt szoftver németben is megbukott hivatalokban, aztán visszatáncoltak Linuxra, aztán akkor mégse, maradt végül a Windows...most nem tudom mi lesz, v mi van, de ott se vált be maradéktalanul.

• King Unique

titán

válasz N0zer0 #1237 üzenetére

Ez igaz, nem kell félni Linuxtól, bőven felhasználóbarátak a modern disztrók, én is használok másodlagos rendszernek Mintet. :K
    Viszont azért nem minden programra van tökéletes alternatíva, én pl. AutoCad-re, v 3D-s tervező progikra nem nagyon találtam igazán jót...Wine-ban is max esetleg régi verziók futnak el, de az újak nem nagyon. Van persze, mint mindenre, erre is alternatív program Linux alatt, pl. LibreCad, FreeCad, Q-Cad és társai, csak azoknál kompatibilitás se az igazi más rendszerekkel, fájlformátumokkal és tudás terén is sokx igen primitívek. Meg azért akad néhány program, v olyan Windows-user, akinek tanulmányai, munkája révén megkövetelt a Windows-os munkakörnyezet és sosem lesz 100%-os alternatíva számára a Linux, max 9x, de lehet épp az a pár százalékra eső program sokat számít adott esetben.

Azért, ahogy te is utalgattál rá félig, Win8.1-nél bőven használható szintre lettek varázsolva a dolgok, főleg mióta Update 1 kijött, méginkább kényelmesebbé tették a desktop használatot, de előtte se volt egyáltalán vészes. Szeptemberben érkező Update 2-ben meg még start menüt is visszavarázsolják a népnek, holott most is van legalább 8-10 féle ingyenes alternatíva, aminek keresése-felrakása 2 perc, másrészt asztalra és tálcára pakolva ikonokat is bőven megtalálni majdnem mindent, de kezdőképernyőre kimenni 2 másodpercre, majd ott indítani és vissza desktopra se olyan megerőltető, mint ahogyan egyesek állítják...+ alap bal klikkes start menü is bőven funkciódús. Az nem igaz, h mindent elölről kéne tanulni, mert ugyanúgy adott a desktop felület és gyakorlatilag el lehet úgy dolgozni a rendszerben, h egyáltalán nem kell modern UI-t használnod. De utóbbi használatához se kell nagy tudomány, meg tanulás. Tanulni egy programot kell huzamosabban, pl. egy Excel használatát, abban makrót programozni, nem egy ilyen egyszerű, xar kis Windows-t.

Ahogyan Linux OS vs Win userek kapcsán a probléma, h ők belekényelmesedtek a Windows használatába és Linuxot is Windows-ként akarják használni, úgy igaz ez XP/ 7 vs 8.1 esetén is valamennyire. Utóbbi esetben sokan belesüppedtek előbbiek használatába és ahogyan Linuxos példánál, úgy itt se hajlandóak rászánni egy fél órát, v egy délutánt, h kicsit felfedezzék, hanem, pár apró, már-már triviális kezdeti nehézség után élből elutasítják az egészet és xarnak titulálják...másik oldalról a mainstream win user "elvár" időről-időre vmi kis csicsát, új dizájnt, mert ezt az Aero Glass-t már ugye 2x előtték Vista,7 kapcsán és harmadjára olcsó dolog lett volna. Csak hát az igényeiknek nehéz megfelelni...
    Az objektív érvéket, mikor vkinek esetleges gondja akad bizonyos 3G mobilnetetnél a beállítással, v épp régi hardveréhez nincs 8 driver teljesen ok, ha felrója, emiatt nem vált új rendszerre. De a többi, javarészt triviális, szubjektív dolog, már fárasztó...

• King Unique

titán

válasz Syl #704 üzenetére

Hát ja, reklámozza magát mindegyik, próbálja késztetni a usert, h vegye már meg. Bár, ha már pénzt kéne kiadni érte, egyértelműen a nagyok közül - KIS, BDIS, GDIS, NIS, WSA - érdemes választani.
    Avast legalább csak felajánlotta, de nemrég láttam egy régi, elavult XP-s gépen, ahol AVG IS nem és totál kifektette ezáltal a masinát, mert auto nekiállt programot frissíteni a háttérben, userek meg közbe neteztek + egyéb dolgokat futtattak, panaszkodtak is, h belassult a gép, aztán BSOD lett a vége és ráadásul update se ment végig....De, ha feldobta volna az ablakot, h "akarsz, v sem", többség leokézta volna akkor is nyugodt szívvel. :D Más dolog, h mindegyiknek van tálcán ikonja és jelzi aktuális állapotot, műveleteket, speciel, ha látja az ember, h nagyban dolgozik és emiatt akad le a gyenge gép, akkor még nem teszek rá xy programok megnyitogatásával egy lapáttal, de persze erre is xarnak sokan nagy ívben, aztán meg csodálkoznak, ha vmi gond adódik...

"Átlagos felhasználóra" még egy (jó) példa a programtelepítés is: sokan csak next-->next--->next, nem nézik mit jelölnek be és utána ugrik az AV, h PUP és hasonló okosságok kerültek a gépre, netán elállítódik a böngésző kezdőoldala és hasonló finomságok. :DDD Sokan google-ban rákeresve, xy megbízhatatlan oldalakra navigálva töltik le, teszik fel az adott programot tele PUP-al, v más "extrával", ahelyett, h a gyártói oldalról szednék le. Igaz ott is gyakran vannak a támogatók xarjaival teletűzdelt telepítők, de sok helyem láttam már, külön "mentes" pakkok letöltésének lehetőségét is..

Nyilván e téren jobb a Linux, a központi szoftver / csomagkezelő és egyéb okosságok által, csökkentve a user error kockázatát.

• King Unique

titán

válasz Syl #702 üzenetére

Jól van, az más, meg te beállítgattad nagy szakértelemmel nekik. :)
    De azért egy Windows, egy XP kicsit más tészta. Többet kérdezhet, főleg a vírusírtó dobhat fel simán olyan ablakokat, amit nem fognak tudni értelmezni és rosszul döntenek..pl. Comodó-nak vannak hülye dolgai, h mindenre rákérdez, aztán, ha rosszat engedélyezel/ tiltasz--->okozhat bőven gubancot. (persze, ha van fent AV /IS, ha nincs, akkor meg előbb utóbb azért :D )
    Persze alapvetően, ha jól van beállítva, akkor tényleg csak "megy és megy" az is, de bele lehet futni problémákba, amiknek a megoldásához kell egy kis hozzáértés. Csak erre akartam utalni.

• King Unique

titán

válasz #40553216 #700 üzenetére

Még itt is meg lett említve, h a csak "megy és használjuk" elv / hozzáállás se teljesen helytálló, mert érteni is kell hozzá valamelyest. Fontos nyilván kik használják, mekkora tudással, de XP után, akkor mért nem egy 7-est rak fel nekik, mert utána azt használni, illene tudnia azért. (ahogy akár 8-cas desktopot is, ha azt helyezi előtérbe és xy beállításokkal Modern UI-t háttérbe szorítja). + meglenne azokban a kívánt böngészős funkció is.
    Persze nyilván Linuxban is beállítható valahogy, de a "csináld magad mozgalom"=esetleg tanulj vmi újat, már luxus és "xar a Linux, xar a rendszer" minősítést adja a user...

• King Unique

titán

válasz Obi-1 #678 üzenetére

Mit szeretnek egyáltalán, ha mindent utálnak (ne firtassuk, hogy az ő, v a rendszer hiányosságai miatt :F , rakjál 7-est nekik.

Autós példa: ahogy Linux vs más rendszerek, pl. Windows, vagy Win8 vs korábbi Windows-ok esetében, ha vki alapvetően tudja használni, akkor az újtól, kicsit mástól se fog annyira zavarba jönni és talán jobban is tetszik majd neki idővel. A gond ott van, ha nem tudja normálisan (még alap szinten se) használni...
    Sokáig 5 sebességes, botváltós verdákat koptattam, újabban automata váltósakat és 6 sebességes Renault-ot. Utóbbinál először fura volt, h nem hátra, hanem előre van a rückwárts, másképpen kapcsolható és máshol lévő kezelőszervek, fedélzeti computer stb., de meg lehetett hamar szokni, jobb, mint a régieknél. Volt sokx olyan, h idegen autókat kellett vezetnem, ami mindig más volt egy kicsit, érzetre is, de ha vki egyet normálisan kiismer, tud használni, akkor logikus gondolkodással, józan paraszti ésszel, a többivel is azért elboldogul, jobbára rövid megszokás után.
    Ez igaz nagyjából fenti OS-példákra is.

• King Unique

titán

válasz Syl #630 üzenetére

Igen, meg egységesíteni is akarták az egészet.
    Másrészt - bár erről megint volt sok vita - elő kellett rukkolni vmi újjal is az új rendszernél, mert, ha full 7-es klón lett volna, az egyrészt ok, másrészt nem, mert nincs benne semmi új, akkor azért szidták volna. Akkor egy Win7 user önszántából minek váltson ugye, bár előreláthatólag így se fog egy (nagy) része :D , max talán majd 9-re.

• King Unique

titán

válasz sh4d0w #627 üzenetére

Kétségbeesésében megrángatja az egeret és előjön :D , de másrészt ,aki ült már win8 előtt, az tudja, h van oldalt az az "izé", ott van és talán már kitapasztalta azt, h ha az egeret odaviszi, akkor előjön.

(#628) hcl v: fentiből kiindulva, azért ennyit csak kitapasztaltak, mert azt nekem ne mondja senki, aki 8-cas user, h még nem találkozott rögtön az elején, azzal a bal / jobb szélen előjövő kis izével, még ha nem is tudja miről van szó pontosan. Ott meg, ha logikusan keresni, billentyűparancsokat alkalmazni nincs is affinitása, de a Kezdőképernyő - mint ésszerű választási lehetőség - adja magát. Onnan meg asztalra bök, mert olvasni talán még tud.

Nem lehet mindig a nagy tudatlansággal hivatkozni inverz példáknál (még ha sajnos afelé is tendál), mert alap dolgokat már az legelején, később menet közben úgyis megtapasztal az illető, amiknek a megtapasztalásához és felfogásához nem kellenek hetek, hónapok. Onnan meg azért "összerak" magában néhány dolgot.

• King Unique

titán

válasz hcl #622 üzenetére

"akkor nem fog google-zni, mert ott a csempe, és nem tudja bezárni"
    De tudna, mert ott a fránya Charms Bar--->keresés--->metrós IE, vagy ott Kezdőképernyő katt, sőt Alt+Tab itt is műxik, v előbbi bal Charms Bar-on megtalálja asztal környezet ikonját is stb...szal van lehetősége bőven "kikerülni a szorítóból", más kérdés, h ezekkel tisztában van e (vsz nem minddel...), sokan ilyenkor lemerevednek és néznek, mint a boci.

(#623) Syl: ja, szép lenne sokaknak, de MS célja nyilván a megismertetése, ezért sem támogatnák a full kiírtását
    Linux meg Linux, ott lehet variálni az igaz, de Windows ugye más.Tudom, h te már rég ráuntál.

• King Unique

titán

válasz #40553216 #618 üzenetére

Kivételek, speciális esetek akadnak egyik, másik oldalon is. De, amit leírtam, annak van valós alapja bőven.
    megnyugtatlak, én nem :D

(#619) hcl : ez megint már mi...
    " hibás alpbeállítás"?? - attól függ honnan nézi az ember, mert maga a funkció - képmegjelenítés - működik, de ha nem felel meg neki a program és környezete, ott a választási lehetőség, nem.?..Amit triviálisan egyszerű átállítani, v legalábbis annak kellene lennie. Ha nem tetszik WMP, felraknak sokan, VLC-t, MPCHD-t, ott is kell fájltársítást néha csinálni.
    Alt+F4 elég alap, de rákeresni google-ban csempe bázárására is fél perc (1. találat 9. pont, persze olvasni, szöveget értelmezni már luxus sokaknak...)
    Ugyanaz, Win és Linux esetében is, de egy Windows user előbbin való tökölése triviális dolgokon, az cinkesebb.

Lehet ezt magyarázni jobbról-balról, de attól még érződik a lényeg, h van ebben, részben a társadalmi elbutulásból is fakadóan, egy nagy kanál user error...bizony néha már nem tudják a rendszert se mindig olyan szintre lebutítani, v olyanná alkotni, h kitalálja minden egyes gondolatunkat és megcsináljon helyettünk mindent.
    bár elvileg a Mac az ilyen egyesek szerint, az kitalálja. :D

• King Unique

titán

válasz hcl #590 üzenetére

"Úgy érzem, sokan iszonyodnak a gondolattól, hogy egy operációs rendszerről ismereteik legyenek."
    Most nem akarom megint felhozni a "régi dolgokat" :D , de pont ez a baj Win8 használatánál is. Sokan viszolyognak attól, h alapvető egyszerű dolgokat esetleg beállítsanak, amik ismerete azért elvárható lenne, v google-ban pár perc rákeresni, ahelyett, h egész nap facebookot túrja:

- kezdőképernyő helyett--->asztal (tálca---tulajdonságok--navigáció)
    - fájlok társítása, ne a metrós, hanem desktop kép /-videónézegető (jobb klikk a fájlon -->társítás / alapértelmezett programok)
    - modern app bezárása--->Alt+F4, ezt minden win user csak ismeri
    - charm bar kikapcsolása ((tálca---tulajdonságok--navigáció)
    - start gomb bal klikk / Win+X--->leállítás /újraindítás, ha nagyon hiányzik neki--->start menü pótlók, csomó ingyenes van, google ad rá bőven találatot.

90 %-ban ezek miatt lett lehúzva, mondhatni megbuktatva a rendszer, ilyen triviális dolgok miatt...a többi: driver-hardver inkompatibilitás és gondok egy dolog, de egy új rendszernél ez benne van sajna. Talán MS-nél se gondolták, h ez ekkora nehézséget okoz majd sokaknak, 8.-án jön majd Update 1, ezeket alapértelmezetten beállítva, de vsz már nem sokat dob rajta, mert már bemocskolták kellő képpen, vmint sokan alapból frissítést is kikapcsolják, mert vmi okos ismerőse azt tanácsolta (láttam sok helyen)... :U De ez igaz Linuxra is vmilyen szinten, h kezdők (win userek) idegenkednek attól, h vmi újat kell tanulniuk, akár menet közben beállítaniuk és ezért nem váltanak rá, inkább maradnak Windowsnál.

(#597) VIPowER : így van, egy ici picit kell azért érteni hozzá :K , csak az a baj, h nagyon elbutult a mai társadalom...pl. TV, net miatt. Utóbbi jó, hogy van persze, de sokaknak annyi a gépes tevékenysége: bekapcs--->Facebook, Skype, Twitter--->kikapcs. Aztán már, ha egy picit gondolkodni kell, v csinálni, beállítani vmit, az már nem megy....fikázzuk a rendszert. Nyilván nem várható el, h mki professzionális szinten értsen hozzá, de egy kicsi hozzáértés kell, csak ez sincs meg sokaknál, pici utánajárási szándék se, ez a legnagyobb gond...

• King Unique

titán

válasz hcl #536 üzenetére

Mármint Symantec, hát pl. Police-t gyakran átengedi... :U
    Gyorsabb volt, v sem, alapból a 8 nem lassabb a 7-nél, az, h esetleg SEP 7-re jobban van optimalizálva, kevésbé terhelve a rendszert működött, az más. Szerintem másik EP / ES lehet megoldás lenne.
    Vinyóreszelés nemtom mért van, ha nem a SEP-re gondolsz, akkor 8 pl. gyakrabban futtat karbantartást, de én azt is üresjáratban vettem észre, menet közben nem is nagyon figyeltem, h jobban "reszelt volna".

• King Unique

titán

válasz hcl #533 üzenetére

Akkor fene tudja, én még nem futottam bele ilyenbe home user, céges gépek terén se, bár azt tudom tapasztalatból, hogy a Symantec termékei nem éppen a legjobbak gépterhelés terén...az is lehet, az kavar be, v vmi más feltelepített program.

• King Unique

titán

válasz hcl #531 üzenetére

Akkor ott vmi nem kerek...Milyen víruskergető van fent, frissítések fent vannak, illetve rossz driver is okozhat fura dolgokat?

• King Unique

titán

válasz hcl #507 üzenetére

Már megint ez a "szar a nyóc + 1 ok"...nálam egyik notin 5400-as HDD-vel (win 7 / 8 / 8.1) nem tapasztalok negatív sebességbeli különbségeket 8-casok javára :N , egymagában felpakolva meg egyértelműen gyorsabb a 7-esnél.
    SSD-n meg nyilván hasít mindegyik.

(#477) sh4d0w : mint mondtam, sokféle tesztlabor van, sokx különböző eredményekkel. Megint más a valós használat közben esetlegesen bekapható vírusok lehetősége, mint a célzott támadás, amit ezen hackerek is bemutatnak.

(#477) sh4d0w : Mint: nem vagyok nagy Linux user, de amiket végigpróbálgattam, azok közül egyértelműen a Mint jönt be az egyik legjobban. :K , Ubuntu kevésbé...Viszont XP nyugdíjazása után egy vérbeli Windows home user továbbra is Redmond felé fog kacsingatni és vsz Win 7 /8.1 / 9 fog (idővel) felkerülni a gépére. Linuxra egy szűkebb réteg fog véglegesen átállni, még ha megvan az az előnye is, hogy csak rendszert kell cserélni és gépet nem kell bővíteni.

• King Unique

titán

válasz sh4d0w #459 üzenetére

Pedig ingyenesek közül Avast Win-re az egyik legjobb :K , Vírusirtó topic-ban is ki lett tárgyalva, nem csak egy tesztet kell nézni...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés