- One mobilszolgáltatások
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Yettel topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- iPhone topik
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mákos7észta
aktív tag
Az Ovidius teljesen helytálló. nem olvastam újra az írásom, összekevertem a dolgot, teljesen igazad van. Caesar tudtommal tényleg csak másfél évig uralkodott. Augustussal lehet tényleg túloztam kicsit, de a Nero, Caligula ügyet nem tudom miért hoztad szóba, mert ők már bőven Kr.u időszakban éltek, amit már hivatalosan nem nevezünk már Róma aranykorának. Főleg, mert ugye Nero egyik legnagyobb botránya volt a brutális keresztényüldözés, meg pár apróság, hogy felégette Rómát (bár ezt ugye nem bizonyították, legalábbis ő a keresztényekre fogta), csakhogy saját kis kerületet hozzon magának létre, asszem Aranykert néven, ahol felhúzott egy óriás Napisten szobrot, ami kísértetiesen hasonlott ő rá. Persze ezt halála után rögtön lerombolták, és egy bazinagy aphiteatrumot húztak a helyére, mai nevén Colosseum. Caligula is vicces alak volt, állítólag beválaszotta a lovát a senatusba. Na mindegy, szóval ezek valamivel később voltak az aranykortól, tudtommal.
ja, és a Valentin nap szerintem is hülyeség
-
Mákos7észta
aktív tag
Jó, akkor nézzük máshonnan. Mikor volt Róma aranykora? Kr.e. 1. sz. Ugye volt Julius Caesar, aki kimondta, hogy ő bizony császár, ezzel felrúgta az SPQR rendszert (Senatus PopulusQue Romanus = Róma népe és szenátusa, azaz egész Róma), aminek a lényege volt a félig demokratikus elgondolás, bár ez túlzás. Volt a százfős senatus, amibe csak pénzzel vagy névvel lehetett bejutni és ott szavazták meg az emberek a tisztségviselőket, pénzügyminisztert, igazságügyi minisztert, ami persze nem mai formában értendő, csak ehhez hasonló személyek voltak. Ezt a témát nem boncolgatnám tovább, mert nem ez a lényeg. A lényeg, hogy nem egyeduralkodó volt. És ez azért jópár százévig elélt, csak a Birodalom nőtt, a tisztségviselők meg nem mindig értették a dolgukat, szóval szétesőben volt a rendszer, és Caesar ezt használta ki, mikor kilőtte a triumvirátus többi tagját és bevonult Rómába a seregével. Felrúgta a rendszert és ez persze szúrta az emberek szemét, ezért volt rossz uralkodó. Kevesen tudják, hogy a leghíresebb császár kemény 1,5 évig uralkodott, ami azért nem igazán jön le a nagy sztorikból. Ezek után pár csetepaté, botrány éskavarodás után jött Ovidius, ismertebb nevén Augustus. Ő csak a legfőbb senator volt, aki először döntött és persze nem krdőjelezte meg senki a szavát (princeps et senatus), békét teremtett, ami azért nagy szó, mert egész történelmünk ideje alatt alig volt 200 év, amikor béke lett volna. Ő meg rögtön 50 évig tartotta ezt az állapotot. Emellett jólét volt, meg persze árnyaltan önfényezés, de jól csinálta. Ezért aranykor, mert felvirágoztatta Rómát, csak a saját kedvére
mindegy, a lényeg, hogy az ún. császárkor Caesar után jött csak, ami még Kr.e. 100 évvel volt, Claudius meg már bőven Kr.u. volt. Addigi császárokat hadd ne soroljam fel ( nem is tudnám mindet), de biztos, hogy Kr.u. 270 körül volt, ugyanis akkor halt meg pestisben. Punktum
Bocsi a kusza és hosszú meséért, csak jó latintanárom volt
-
Mákos7észta
aktív tag
Az az i.e 270et írd át szerintem
Krisztus előtt keresztény pap az teljesítmény, Claudius sem akkor élt
Új hozzászólás Aktív témák
- One mobilszolgáltatások
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- Revolut
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Hálózati / IP kamera
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- AKCIÓ!! i9 9900 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Inspiron 14 7440 2-in-1 14" FHD+ IPS érintő Core 5 120U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv gar
- Garis ZOTAC GeForce RTX 4070 Ti Trinity 12GB GDDR6X videokártya
- Nokia mobilgyűjtemény - E-series + 2 klasszikus
- Siemens SL 45 - magyar, dobozos, ingyen Fox
- SZÜNETMENTES TÁPOK
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest