Hirdetés
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- OnePlus 15 - van plusz energia
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- CES 2026: Az állásodba kerülhet az egészséged
Új hozzászólás Aktív témák
-
mepet
addikt
Szerintem jó, hogy a munkáért fizetnek. Ez a Proof of Work. Nem támogatom azt a rendszert, miszerint a gazdagok gazdagodjanak, a többiek véletlenül sem. Ezutóbbi a Proof of Stake. Nyilvánvaló okokból ezutóbbi összeegyeztethetetlen a bitcoinnal, ami a fiat pénzek hibáit orvosolni, nem elmélyíteni kívánta, hiszen ezért jött létre.
-
D.Va
őstag
válasz
Antibazsi
üzenetére
Hiába igényel 13x több energiát ha cserébe 1000x több ember használja mint a Bitcoint.
Ha jobban elterjed a BTC és ezzel együtt a bányászás mértéke, pl tegyük fel hogy napi szinten 2 milliárd ember használja a BTC-t akkor az már akkora óriási energiát emésztene fel hogy a jelenlegi bankrendszer energiaigénye eltörpül majd mellette. Ezt is számításba kellene venni. Hogy "JELENLEG". Hosszú távon a Bitcoin egy halott, teljesen használhatatlan dolog a jelenlegi bányász igények mellett, amennyiben a jelenlegihez képest sokszorosára nő a napi tranzakciók és a felhasználók száma.
A proof of work BTC a jelenlegi energiaigény mellett szerintem hosszú távon halott ötlet. -
Hoplitész
junior tag
válasz
Graphics
üzenetére
Nem a pontos számok lényegesek, hanem az, hogy igaza van legalább részben, amiről itt nem szokott csevej lenni.
1. A Bitcoin számolása rossz, lehetne sokkal hatékonyabb, így nagyon komoly energia és hardverpazarlás.
2. Jelenleg az emberiség nagyon sok mindent hasonlóan pazarlóan vagy még pazarlóbban csinál. Lehet kergetni a számokat, ki-ki keresgélje maga.
3. A felfogás a lényeg, mert hiába állítjuk meg most a Bitcoint, attól még nem oldódik meg semmi. Az emberek pazarlóan élnek, magasról tesznek a kizsigerelésre, kibocsátásokra stb. ha a bevételről van szó. Így van ez individuális és közösségi (vállalati) szinten is. -
updog
őstag
válasz
Antibazsi
üzenetére
"És még ennél 10x környezetszennyezőbb az arany bányászat" jó lenne erre valami összehasonlítható tényeket írnod, különben ez így lóg a levegőben.
"Ezzel csak arra akarok utalni, hogy még rengeteg olyan dolgot művel az emberiség ami borzasztóan önpusztító és értelmetlen." Egymillió légy nem tévedhet esete, de semmit nem igazol a *coinok létén, értelmén stb.
"Ezzel mi egyének nem sok mindent tudunk tenni, lehet ellene lázadni, de sok értelme nincs." Még hozzátehetted volna hogy nektek is megvan a lehetőségetek megvenni az eszközöket, úgyis visszahozzák az árukat, akkor lett volna tökéletes érv

Aztán amikor az a válasz hogy azért nem szállunk be ezekbe a majomságokba mert vannak elveink, jobb esetben nem értitek, rosszabb esetben gúnyolódtok hogy az a mi bajunk, hogy nem leszünk belőle gazdagok (és szintén nem értitek...
).Lenne politikai hasonlatom is erre az egyének nem sok mindent tudnak tenni dologra de nyilván nem itt fejtem ki.
"Btw a jelenlegi bankrendszer fenntartása is 13x több energiát igényel." Számok, tények? Plusz pontért: 13x (?) annyi energiát igényel, de csak 13x annyi tranzakcióra, vagy esetleg sokmilliószor többre?

"de ez a technológia hosszútávon pont hogy a fenntarthatóságot is szolgálhatná. Hogy ez mégis hogyan jöhetne össze már nagyon sokan leírták, csak el kell olvasni.
"Van ez a mondás, hogy ha valamit nem tudsz pár mondatban elmagyarázni egy 12 évesnek, akkor te sem érted. Na ezek után csodálkoztok ha mi is így gondoljuk rólatok? Vagy legalább mindig mindenhova ugyanazt a linket bedobnátok közmegegyezéssel, hogy nesze paraszt ha nem érted, olvasd el.
Vagy ha tényleg ilyen bonyolult hogy nekünk kell utánajárni hogy megértsük, akkor az nem tiszta nekem, miért gondolja bárki hogy idővel a blockchain majd leváltja (HAHAHA good luck), mondjuk inkább akár csak kiegészíti egy már látható szinten a jelenlegi rendszereket?
-
Antibazsi
aktív tag
És még ennél 10x környezetszennyezőbb az arany bányászat, ami közben kihasznált emberek ezrei halnak meg, több száz éve. És ez oké? A Bitcoin bányászat tart még pár évig, de az arany bányászat sosem fog megszűnni és valószíű környzet/ember kímélőbb sem lesz mostanában.
A 10% ipari felhasználás mellet (ami most jött be csak az utóbbi pár évtizedben) mire jó még a maradék 90% arany? Oké, akkor ennek még vegyük le a 30%-t ékszerere, mert tegyük fel annak van értelme, akkor még mindig elég s..rul állunk..... és lehet vele kereskedni úgy a tőzsdén, hogy soha nem fogtál egy grammot sem belőle. Ezzel csak arra akarok utalni, hogy még rengeteg olyan dolgot művel az emberiség ami borzasztóan önpusztító és értelmetlen. Ezzel mi egyének nem sok mindent tudunk tenni, lehet ellene lázadni, de sok értelme nincs.
Én például a hobbi vadászatot nem tudom megérteni. (még a szükséges vadritkítást is nehezen)
Btw a jelenlegi bankrendszer fenntartása is 13x több energiát igényel.
Viszont a blokklánc technológiában nagyon komoly potenciál van ((jó a bitcointól próbáljunk meg kicsit eltekinteni), de ez a technológia hosszútávon pont hogy a fenntarthatóságot is szolgálhatná. Hogy ez mégis hogyan jöhetne össze már nagyon sokan leírták, csak el kell olvasni.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
fatpingvin
üzenetére
ÉsMilyen szép is ballagásra egy használt laptop
tavaly óta 2X szorzó került a használt laptopokra.Ugyanazért a gépért... Nagy élmény 60-80-ert második generációs Inteles gépeket nyomkodni...
Tessék fiam 2-es átlagért 2.gen..
Egy új tejfölös doboz 140 ezerről 220-ig szaladt.
Ha szerinted ez normális, és aki ennek hangot ad csak nyávog...
Nehéz lesz normális diszkusszióba folyamodni, mert te rúgod a port egyelőre... De meglesz ennek a storynak is a vége
-
fatpingvin
addikt
az általad felsoroltak közül egy van csak amire reális szükség lehet ebben az élethelyzetben és a használt laptopok piaca egyelőre nem mutatja komoly jelét annak hogy luxuscikk kategóriába csúszna át.
egyedülálló Gizi néni két tüneményes kis kölykének nincs szüksége se játékkonzolra se gémer pécére. az hogy AAAAAAAAAAAAANNYIRA szeretnék az nem egy szükség, same applies to gémerek videokártya-fixációja. ezzel érvelni finoman szólva csúsztatás.
képzeld, én is nagyon szeretnék egy normális 10G gerinchálózatot itthonra de semmi érdemi hátrányom nem származik abból hogy ezt anyagi okokból nem tudom megvalósítani. és ez még kisebb anyagi tétel mint amiről most a szájtépés megy.
szabad piacot akartatok, tessék. eddig a gémer agymenés diktálta a konzumer szektor egy jelentős részének alakulását, nem tudom ezt másképp látni mint hogy az első komolyabb alkalom amikor ez megváltozott, megy a nyávogás. az angol aszsem erre az entitlement szót használja.
félreértés ne essék, szerintem is vannak gondok a rendszerben. szerintem is tök jó lenne ezekről értelmesen beszélni. szerintem se jó dolog hogy a kriptó erőforrások ilyen módon centralizálódnak.
viszont ez az indulatos sivalkodás a gémerek részéről amiről süt hogy utólag kerestek egyéb érveket ahhoz hogy úgy-ahogy alátámasszák ezt a gyerekes hisztit azon hogy nem tudják megvenni a felsőkategóriás hardvert azért hogy ultrahájenden játszódásra pazarolhassák, valamint a zéró insight "tíccsákbemerillegááális" kategóriás agymenést tolják megállás nélkül...
nézd el nekem hogy nem tudom komolyan venni és kezd tele lenni a tököm azzal hogy mindenhol csak ezeket a hangokat lehet hallani, értelmes diszkussziónak esélyt sem adva. -
nubreed
veterán
Ahogy a klasszikus mondja, ne etesd a trollt. Nem hiszem, hogy épeszű ember komolyan gondol ilyesmit, amit dagadtpingvin is írt. Csak trollkodni jött. Ugyanis aki nem érti, hogy mi ezzel a baj (mármint itt nem csak egyszerűen arról van szó, hogy a gamerek nem tudnak normális áron videokártyához vagy ps5-höz hozzájutni, hanem az egész világ chip hiányban szenved gyakorlatilag és ez az élet mindenterületére, minden iparágra nagyon súlyos kihatással van kivétel nélkül), annál hatalmas problémák vannak és a lipótmezőn a helye.
-
Hoplitész
junior tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Az a baj, hogy korszerű minimál VGA nincs is. Irodista laptopik ára is az egekbe szökkent a lapkahiányok miatt.
A gamereket én sem sajnálom. Illetve inkább azért, mert nincsenek jó játékok manapság. -
D.Va
őstag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Eleve szerinted az NORMÁLIS (???) hogy a világban mindenhol a boltokig el sem jut a PlayStation meg a videókártya mert idióták felvásárolják? Még olyan nagy áruházak sem kapnak mint a Mediamarkt? Szerinted ez normális? Elfogadható? És egyáltalán nem probléma? Ahogy az sem hogy egy csúcs VGA annyiba amennyit sok ember itthon egy év alatt se tud összegyűjteni?
-
D.Va
őstag
válasz
fatpingvin
üzenetére
De kemény vagy hogy te leszarod. Nagyon menő lettél.
Magyarázd el ezt egy 2 gyerekes egyedülálló családanyának, aki nem tud a gyereknek se laptopot, se Playstationt-t, se gamer PC-t venni, mert annyiba kerül bármelyik mint 2 havi teljes fizetése.
Kicsit nézz már magadba mielőtt kiosztasz mindenkit Mr. Billionare. -
ddekany
nagyúr
válasz
VikMorroHun
üzenetére
A scalperek kb. kiegészítették az árat a valós piaci árra (ami olyan magas, amiért még épp hogy el tudod adni, amennyit gyártani tudsz), amit a Sony mesterségesen lekorlátozott, PR okokból. Illetve ugyan ezt tette az MS is, le is lettek skalpolva az Xboxok is. Hogy ez hernyó dolog? Szerintem az, hacsak nem kb éhezik a családja a scalpernek. De hát, ami matematikailag működik, az ki is lesz használva. Kripto dettó... olyan szabályokat találnak ki, ami mellett megéri ipari léptékben bányászni, akkor ezzel garantálták, hogy ez meg is fog történni, azaz szándékosan csinálták ilyenre. Legalább is új kriptoknál, ahol ezért már látták mi történik a többinél.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Volt olyan is, aki nem értette, mi a baj azzal, hogy botokkal felvásárolta a PS5 konzolokat, aztán 3* annyiért adta tovább a fogyasztóknak...
-
copass
veterán
válasz
cinemazealot
üzenetére
boyc itt beszél róla pár órát. nagy koponya. rendszeresen ott van a partykon.
-
ddekany
nagyúr
válasz
cinemazealot
üzenetére
Művészileg nálam a fermi paradox - mercury ami pl. jobban üt. De ha már kis méret, 4 KB kategória még mókásabb, pl.: Elevated
-
Márton
nagyúr
válasz
cinemazealot
üzenetére
Scream tracker! kedvencem volt

-
cinemazealot
addikt
Meglehetősen jó minőségű zenével!
Ilyenkor sírom vissza a MOD, S3M, XM és a még jóval előtte létező FM szintézissel előállított zenéket (ami picivel volt csak jobb a C64 zenéinél). És valószínűleg ennek is minden eleme generált, de ha közben meg ránézel az animációra és meglátod azokat a 3D objektumokat, meg az azokra ráhúzott textúrákat, meg magát az animációt, akkor azért elkezdesz gondolkozni, hogy egyfelől hogyan tudták ezt összecsomagolni 64k-ba, másfelől milyen kód optimalizáció játszik még mellette, hogy maga az animáció is tartalmas, látványos, szórakoztató és változatos... 
Más kérdés, hogy ezen a 4,5 percen talán hónapokon át dolgoztak. És ez nyilván nem az a fajta tevékenység, amit pl. egy multi "szoftverfejlesztés" címen elvár. Pedig, kifejezetten példamutató lehetne ez a fajta precizitás.
-
copass
veterán
válasz
cinemazealot
üzenetére
na igen. conspiracy nem szrral gurigázik!
nem semmiért nyerik a compokat sorra.
ez mondjuk azért dúrva mert 4,5 percnyi animáció. -
kilua
senior tag
Olvasva a hozzászólásokat: igen a feleslegesen túl energiaigényes bitcoinnnal tényleg kezdeni kellene valamit. Az is a baj hogy a bitcoin bányászok minden olyan fejlesztést leszavaznak ami csökkenti a profitjukat (ez érthető)
Lehetne egy hardfork proof of stake alapú Bitcoint kellene létrehozni (mindenkinek ugyanannyi maradna, és ugyanúgy jönne létre csak nem munkával hanem az érme birtoklásával lehetne bizonyítani a jogot a blokklánchoz írásra, azt hívnák a tőzsdék bitcoinnnak a pazarló módon bányászottat meg el lehetne felejteni. Olcsóbb gyorsabb energiahatékonyabb lenne, és nem Kínában összpontosulna a nagy része.
Pont mint az ethereumnál akarják.
-
Rodi 4.80
senior tag
válasz
cinemazealot
üzenetére
A pénzforgalom sosem lesz független a bankoktól, ma is ők adják a zsetont mindenre, többszáz éves dinasztiákról van szó, ezek nem 5-10-20 évben gondolkoznak. Ha nem is a mostani hagyományos bankok fújják a kriptopénz lufit, az élére állnak mire az egészből lesz valami.
-
válasz
cinemazealot
üzenetére
Ez a fajta függetlenedés egyfelől tényleg hasznos tud lenni (lásd világválságok)
Ezt így hogy? A világválságokat tipikusan az ilyen "függetlenedések" okozzák.
-
Lenry
félisten
akkor kötelező olvasmány
-
hunluki
senior tag
válasz
Apollyon
üzenetére
Ott több a lehetőség. Én is szeretek reszelgetni és rpi-n futtatni a mindent is, de azért errefele is rengeteg a szemét, viszont legalább lehet válogatni.
Lásd pl ablakkezelők, egy trinity -igaz kicsit retro- de egy sajtreszelőn is villámgyors, ellenben egy gnome már egészen más tészta, vagy régebben a KDE, mondjuk ő meglepően sokat javult.
Az hogy valami opensource nem jelenti azt hogy automatikusan nem bloat. Szerencsére ha valakinek nem tetszik és megvan rá az ideje/kompetenciája akkor csinál jobbat és kész.
-
hunluki
senior tag
Igazi programozó gépi kódot ír, sőt csak egyeseket és nullákat, a többi csak erőforrás pocsékolás
A programozó abban ír amiben a megbízója elfogadja/kéri és pénzt keres vele. Ha van olyan nyelv amivel 10 perc megírni valamit akkor nem fog ugyanazért a pénzért éveket csiszolni rajta hogy jobb legyen.A programozó bére többe fáj mint vasat venni. Azt nem mondom hogy ez jó de ez a valóság.
#132 szépen kifejtette. -
Lacee83
tag
válasz
blackcoffee
üzenetére
Az én "utazásom és szórakozásom" másnak munkát ad (jelen esetben pont nem ad). Az idegenvezető, az utazási iroda adminisztrátora, könyvelője, idegenvezetője, buszsofőrje, szállodai recepciós, pincér szakács....
Visszatérve a bányászatra előbb utóbb az adóhivatal is elkezd kopogtatni a befektetések hozamai miatt.
-
Danex
addikt
Nem éri meg, illetve olyan határidőkkel kell dolgozni, hogy nagyon idő sincs gyakran az optimalizációra.
Pl 80%-os sebességre lefejleszteni valamit 1 egység idő, 90%-osra 4 egység, 99%-osra meg 20 egység.
10% pluszért nem éri meg a 500%-os költség a legtöbb esetben, olcsóbb a hardvert fejleszteni. -
btprg
senior tag
Ne félj, ilyen sohase lesz
Annyira el van már minden bonyolítva, hogy ilyen bloat framework-ök nélkül már szerintem hozzá se lehet kezdeni, ha egy olyan programot akar írni valaki amilyen mostanában megszokott. Így marad a gigahertzes processzort maxra pörgető SD videó lejátszás, meg ~100MB nagyságrendű memóriát zabáló aknakereső játék. -
Márton
nagyúr
Na végre, még a végén visszajönnek az igazi programozók és megszabadulunk a GB-os alkalmazásoktól.
-
AD4MINATOR
nagyúr
válasz
blackcoffee
üzenetére
most is
neki lehet nem, de azért sokaknak (lásd, vendéglátás, kultúra, stb.), főleg akik nem tudnak homeoffice, stb
-
FattyDove
őstag
válasz
Anonymusxx
üzenetére
Oksika.
-
waccamár
senior tag
válasz
Anonymusxx
üzenetére
Olvasd el Steven Pinker - Felvilágosodás Most című könyvét, ha szeretnél bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy "sosevótmégilyenjó". Pinker elég jól és tudományos igényességgel körbejárja a témát, mindent statisztikákkal bizonyítva és levezetve. Tényleg sosem volt még ilyen jó. Az is tény, hogy ezt a legtöbben nem így érzik.
-
anulu
félisten
válasz
cinemazealot
üzenetére
stornöztattam már banki tranzakciót, és én is kaptam SMS-t a bankomtól, hogy nekem utalt összeg hibás volt, és visszavonva.
-
válasz
cinemazealot
üzenetére
Ez ott hibádzik, hogy csak a bitcoin bányászat/tranzakciók önmagában több energiát fogyaszt, mint az összes bank fűtése, fenntartása, világítása, szervereinek energiafogyasztása és bárakármilyen egyéb költségei összesen, miközben milliárdszor több a tranzakció. Ergo a bitcoin energiaköltsége milliárdszorosa a sima banki költségeknek. Ez a gond. Ha versenyképes akar lenni hosszútávon, akkor inkább alá kell mennie költségekben, nem sokszorosának lenni...
-
cinemazealot
addikt
Nem 100 Ft átutalásához kell 95 Ft áram, hanem egy vagy akár több ezer darab 100 Ft (vagy 100 millió Ft) értékű átutalás hitelesítéséhez. Te, aki csak kereskedsz 100 Ft értékben ugyanannyi áramot fogyasztasz, mint ha erre egy bankot bíznál meg. Ha ezt a tranzakciódat (és másik néhány ezret) hitelesíti 5-10 bányász által generált blokk, akkor azoknak a tranzakcióknak összességében csak annak az 5-10 bányásznak az adott blokk legenerálásához elhasznált elektromos energiája az "ellenértéke". Ez szerintem még mindig eltörpül egy bankhálózat ugyanarra az időszakra vetített energia felhasználásának költségéhez képest. Csak mivel a tranzakciók folyamatosan jönnek létre és még mindig jár jutalom a bányászatért, a bányász rigek is folyamatosan fogyasztanak. Ahogy a banki infrastruktúra is folyamatos költségekkel jár, amiket mellesleg Te fizetsz ki havi számlavezetési díj formájában.
#115 anulu
Ez így van, bár én inkább egy technológiai kísérletnek nevezném, amibe történetesen sikerült elég sok embert bevonni. Viszont egy félrement banki tranzakciónál sem feltétlenül fog a bank egy személyben melléd állni, mindenképpen szükséged lesz a másik fél belátására, ha vissza akarod kapni tőle a pénzed. -
anulu
félisten
válasz
cinemazealot
üzenetére
valamint azt se felejtsük el, hogy egy hibás tranzakciónál mit tudsz tenni? semmit? ha esetleg tudod, hogy kié a wallet (mert ismered) és jó fej, akkor visszautalja. ha nem, akkor azt az összeget buktad. legyen akár 0,000000000000000001 BTC vagy 2,5 BTC vagy ETH vagy akármi. ez így ebben a formában nem más, mint játékszer. csak mocsok sok energiába kerül.
-
válasz
cinemazealot
üzenetére
Ez mind rendben is van, csak az a baj, hogy valami félrement, amikor 100 Ft átutalásához 95 Ft-nyi áram kell. Ennél kicsit olcsóbb a banképületek fűtése. Ez nyilvánvalóan nem fenntartható...
-
cinemazealot
addikt
A big picture valószínűleg az, hogy függetlenedjen a pénzforgalom a bankoktól, illetve legyenek olyan tranzakciós lehetőségek is, amiket a bankok és pénzügyi felügyeleti szervek nem tudnak nyomon követni. Ez a fajta függetlenedés egyfelől tényleg hasznos tud lenni (lásd világválságok), másfelől rizikós, mert ha egy megbízható felügyeleti szerv nem tanúsítja a pénzmozgások megbízhatóságát, akkor ugye én, egységsugarú Gipsz Jakab, merjek-e azzal a pénzzel foglalkozni?
A nyilvános kriptók koncepciója az, hogy mindenki látja a pénzmozgásokat, ezért a megbízhatóság nagyjából adott. Ehhez viszont az is kell, hogy ne lehessen ezt a megbízhatóságot úgy meghamisítani, mint pl. a netes értékeléseket vagy befolyásolni, mint az állam által kontrollált valuta árfolyamokat. A megbízhatóságért tehát meg kell dolgozni, ezt reprezentálja a bányászat (ami nyilvánvalóan nincs ingyen). Ami egyébként nemcsak "bányászat", tehát a bányász nem csak pénzt teremt vele, hanem azt a megfelelő megbízhatóságú tanúsítványt (gyakorlatilag a blokkot) állítja elő, ami magában foglalja egy adott elmúlt időszak tranzakcióit. Ha tehát elvégzel egy tranzakciót, akkor az úgy lesz hiteles és megbízható, hogy azt több bányász által előállított blokk is tanúsítja. Ahhoz, hogy ezt a tanúsítást (blokk generálást) a bányászok elvégezzék, egyfelől kapnak némi jutalékot (fee), másfelől adott blokkmennyiség után kapnak egy kis jutalmat is (reward), amivel egyben az adott kripto valuta forgalomba bekerülő mennyiségét is "gyarapítják". Ez utóbbi azonban valutától függően véges (a valuta saját szabályai szerint), így a majdani értékvesztés veszélye nem (vagy kevésbé) áll fenn.
Idővel (BTC esetén talán ~120 év) a bányászatért kapható jutalom csökken, majd meg is szűnik, így később a bányászat már nem lesz annyira kifizetődő, mint ma. A blokkgenerálásért kapható jutalék viszont megmarad. Kérdés, hogy ez is elegendő lesz-e később ahhoz, hogy maradjon annyi bányász a világon, aki elvégzi a tranzakciók tanúsítását reprezentáló "blokkgyártást", így a rendszer nem áll földbe.
Ahhoz ugyanis, hogy akár csak a tranzakciók is nyilvántartásba kerüljenek, folyamatosan szükség van a bányászatra. ... Mint ahogy a nagy bankok épületének fűtésére és bankárok és pénzügyi tanácsadók fizetésére. Épp csak ez közösségi alapú.Ha hülyeséget írtam, kérlek, javítsatok ki. És félreértés ne essék, én sem rajongok a dolog piaci hatásaiért, de az ötlet maga tetszik.
-
válasz
cinemazealot
üzenetére
Reméljük lesz gépház-coin is, túl olcsók a gépházak!
-
anulu
félisten
tök jó lenne, ha valaki vázolná a "big picture"-t, mert jelenleg annyit látok, hogy
a) irtózat mennyiségű energia elég
b) egyre több típusú alkatrészből hiány van/lesz csak azért, mert valakik virtuális pénzzel játszanak.jó lenne, ha valaki értelmesen végre elmondaná, hogy mégis mi a búbánatra jó ez az egész. talán akkor megváltozna a véleményem azokról, akik ezzel baromkodnak. mert jelenleg úgy állok hozzájuk, hogy "ott a csákány, és mehetnék igazi bányába. annak több értelme lenne!"
-
Lenry
félisten
de itt nem arról van szó, hogy pár programozó bohóckodik egy garázsban, és hátha majd egyszer kisül belőle valami.
országnyi mennyiségű áramot pazarolunk el erre, gazdasági problémákat okoz.
ez szerinted oké?Olyan szinten nem látod a nagy képet, a honnan-hovát
muti a honnan-hovát, légyszi!!!!
valaki! egyetlen egy ember írja már le, hogy ez miért jó! könyörgöm! -
Dißnäëß
nagyúr
Ugyanaz a kérés: maradj már veszteg a seggeden egy picit, és talán várd ki türelmesen, míg a technológia kiforrja magát és a vadhajtásoktól megszabadul. Olyan szinten nem látod a nagy képet, a honnan-hovát, hogy félelmetes. És ahelyett, hogy másokat osztogatnál nagyokosan, előbb kapj a víztoronyhoz és nyugi, relax. Nem kell mindenkit csaholó kutyaként megugatni, csak azért, mert biciklit tol el az orrod előtt.
-
Lenry
félisten
ugyanaz a kérdés: sorolj már fel kérlek három (3) olyan előnyt, amit a bitcoin nyújt a hagyományos fizetőeszközökkel szemben és mindennapi életben releváns.
egyelőre az látszik hogy rohadtul tolnak valamit, az égegyadta világon semmit. semmit nem ad a meglévőekhez képest, de legalább drága, pazarló és egy csomó másik helyen problémát okoz. mintha kifejezetten cél lett volna a létező legrosszabb hatékonysággal megoldani.
bocs, ha ez engem zavar.Az ellen senki nem hápog...
de igen, az, hogy hozzád nem jutnak el ezek a hírek, arról nem tehetünk. -
Dißnäëß
nagyúr
Nekem semmi bajom nem volt a kommentjével, de legalább - cinizmusod elnézve - lementél ugyanarra a szintre, ami ilyen szóhasználatot váltott ki Belőled.
A blokklánc technológia, ugyanúgy, mint a robotika, az AI, a big data és megannyi más új technológia, nagyon gyerekcipőben jár még. Nem hiszem, hogy az egyre energiaszűkösebb világban klasszik módon kell majd ezeket bányászni, hosszú távon ez nem fenntartható.
Kis türelemmel kellene lenni, mert mint látod, percenként tiltják be itt, ott, amott, a bányászást, vagy a velük való vásárlást, és persze lehet itt mindenféle elméletet gyártani, hogy "csak azért, hogy jól beszálljanak amikor a hírre beesik, és utána kilőjön" de pár évre előre tekintve nem gondolom, hogy MadMax a jövő csak azért, mert szétkriptózta mindenki az agyát és szétb*tuk a bolygót.
Az ellen senki nem hápog, milyen szénbányászat és égetés megy Kínában, de arra sem tikkelt senki szeme, amikor a bohóc kivonta a világ "legfejlettebb" (khm.), leghatalmasabb országát a párizsi egyezmény alól, csak mert őt és pár hűséges szenátorát megkente az ipar..
Hagyjuk már ezt a kripto faszságot, hogy így szar, úgy izé. Szállj be és nyerj, vagy maradj a parton türelmesen és el fog múlni, legalábbis a mostani formájában biztos, de hogy innentől itt marad velünk, az nem kérdés. A blockchain biztosan, a kriptó meg jó eséllyel, mert az sem kerek, ami a világban eddig ment a fiat-okkal..
-
updog
őstag
Fenntartom a jogot hogy egy videós hivatkozást megosszak, ami egyesek számára megrázó (
) lehet, és lazán a véleményemmel egy síkon mozog.#86-RARA- "hanem élvezi és használja a világ legjobb decentralizált fizetőrendszerét."
na várj, nem a Dogecoin a világ legjobb decentralizált fizetőrendszere?
Mindenesetre 2 x 8TB HDD és Samu 980 Pro berendelve, sokakhoz hasonlóan én is vártam a vásárlással, de mivel munkához kell, bocs de nem szeretnék ugyanazon termék megvásárlásáért duplaannyit dolgozni néhány kapzsi ingyenélő miatt. Igen, húsz éve ülök számítógép előtt, nem, nem játszok ~10 éve, tehát pont nem érint hogy nincs VGA, haladó szellemű embernek tartom magam, és mégis ez a véleményem erről az egészről.
-
btprg
senior tag
Amúgy ki az aki egy eldobhatóra és javíthatatlanra tervezett elektronikai hulladékon otthon elkezdi az ólommentes fossal forrasztott BGA csipeket újraforrasztgatni, meg alkatrészeket cserélgetni? Annyira tűnik logikusnak, mint milliókért restaurálni egy porrá rohadt 2001-es Suzuki Swift-et
-
btprg
senior tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
"persze, kisebb gyártókapacitás, drágább lesz minden. ennek szerintem egy elég hasznos hozadéka lehet hogy az emberek nem akarnak évente új vasat venni. hátha a szoftveres oldalon is sikerül ezt átverni hogy optimalizálni kéne mert nem lehet mindent sárkányfűvel megoldani."
Ez amúgy jó lenne.
Csak az lenne a jó, ha magától is menne, nem ilyen áron. Engem nem érint semmi új elektronikai eszköz vásárlása, egyszerűen csak idegesít hogy arra mennek el terawattórák és végtelen anyag, hogy néhány nyomorult a képzeletbeli kincsét bányássza, meg a milliárdosoknak a tőzsdén legyen egy új szórakozása.
-
Lenry
félisten
"A legtöbb kommentelőnek itt halvány lila fingja sincs arról hogy mi a BLOKKLÁNC technológia, miért jó, és mire való."
akkor minő szerencse, hogy te ide méltóztattál jönni és felvilágosítasz bennünket... ugye?
mert egyelőre az látszik, hogy 20 percenként bejelentenek valamit, hogy mire is jó még a blokklánc, aztán nem lesz belőlük semmi.
a blokklánc technológia jelenleg válasz egy olyan kérdésre, amit még nem tett fel senki, cserébe legalább borzalmas hatékonysággal lehet vele energiát elbaszni."Ezt a tranzakciót hitelesítik a bányászok."
ezerszer több energiabefektetéssel, mint egy sima bank."A legtöbb ember akinek van Bitcoinja az nem bányászik, hanem élvezi és használja a világ legjobb decentralizált fizetőrendszerét."
sorolj már fel kérlek három (3) olyan előnyt, amit a bitcoin nyújt a hagyományos fizetőeszközökkel szemben és mindennapi életben releváns.
ugyanide: a legtöbb ember, akinek bitcoinja van, az elsősorban azt élvezi, hogy egyre többet ér. ennyi. ha majd összeomlik, akkor kevésbé fogják élvezni, pedig hát biztos akkor is nagyonkurvajó lesz, csak nem 55000 dollár lesz darabja, hanem mondjuk 55 cent. de a technológia attól még biztos nagyon jó, csak hirtelen a kutyát nem fogja ez érdekelni a továbbiakban. -
Lacee83
tag
válasz
blackcoffee
üzenetére
Nem halt meg 500 millió ember, viszont ennél több ember életét teszi tönkre. Nincs utazás, normális szórakozás. Élmény lesz maszkban sétálni nyáron 30 fokban majd.....
Az emberek egyre nagyobb része olyan dologba lapátolja a vagyonát ami mögött nincs kimutatható érték (maximum a villanyszámla). Egy fék nélkül gyorsuló vonathoz hasonlítanám, aki rajta ül élvezi a száguldást. A végén amikor már nem lesz áram a működtetésre, nem lesz nyersanyag amiből VGA készül, mit fognak csinálni? Nekem inkább az a bajom hogy a földből nőnek ki új valuták amiről mindenki azt hiszi hogy egyre többet ér....és csak ettől ér többet.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Jesus_Shaves
üzenetére
Most megnéztem a magyar kínálatot, lehet kapni videokártyát elérhető áron. GT710-et 15-20 ezerért.

Igaz, játszani nem fogsz vele, de képet ad. Másfelől meg ott vannak az inteles IGP-k is. (AMD oldal túlárazott vagy szintén nem elérhető).Ebből kiindulva szerintem teljesen érthető a para, mert ha egy termékkategória felső szegmense elérhetetlen lesz a túlkereslet miatt, akkor az az alsóbb kategóriát is magával rántja. Tehát ha "bejön a hír" és szétfosztják az ssd-ket is bármilyen okból, akkor 120 gigásat se fogsz kapni értelmes áron (már ha kapsz). Aztán majd lehet hdd-zni, ami linux alatt tiling ablakkezelővel el fog menni, de egy KDE vagy akár egy xfce komoly fájdalom lesz, nem beszélve a win10-ről. Magyarul ha valóra válik a "hiszti" tárgya, az értelmes számítógépezés, vagyis az a szint ami 7-8 éve könnyedén elérhető volt, luxussá fog válni, legalábbis pár évre biztosan.
-
VIC20
őstag
,,...míg egy bányászatra használt videokártya komoly munkával és alkatrészcserékkel életre kelthető, addig az SSD-k jellegéből adódóan az effajta adattárolók véglegesen tönkre mennek..."
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Jesus_Shaves
üzenetére
Nekem pedig az avatarom alapján hatalmas a pélóm ..
-
válasz
fatpingvin
üzenetére
Nem ultrahighend-ről van szó, hanem konkrétan medium-low-ra elég kártyák ára is minimum 3x-osa. Ráadásul ugye hivatalosan csak a 3000-es és 6000-es széria megy, az összes régebbi csak megmaradt raktárkészletről van. Szóval nem high-end nincs, konkrétan semmi nincs, ha új gépet akarsz építeni, akkor így jártál.
Egyébként furcsa. Avatarod alapján Linuxos vagy, ők híresek a logikájukról. Nem gondolod, hogy ha ennyi helyen látod a panaszkodást, akkor valami TÉNYLEG nem okés? -
Danex
addikt
Akinek nincs elvi problémája ezzel már rég meg kellett volna vennie és banyasztatnia neki is a kártyát.
Febr eleje óta 330-400e a 3070, azóta havi 45e-t ki tudott volna kaparni, gyakorlatilag lassan már elerne a normál árat. Az év végére pedig egy negatív forgatókönyv alapján is legalább a 2/3ad ára megvan.
-
C64
őstag
aki háborog és szörnyülködik a "cryptoláz" miatt, az csak azért teszi, mert:
1. nem ért hozzá
2. nincs rá pénze
3. ezért kimarad a jóból
konklúzió:
így jártak
-
AD4MINATOR
nagyúr
válasz
fatpingvin
üzenetére
"drága a videokártya, igen. ha tényleg szükséged van rá akkor megveszed ennyiért is, ha meg nem akkor nem értem miről beszélünk."
és ha nincs készleten, (márpedig mostanság eléggé nincs) hogy veszi meg?
mégha lenne is rá pénze -
blackcoffee
csendes tag
@Lacee83:
Világjárvány? Hol van ez a történelem igazi világjárványaihoz képest? Csak himloben meghalt 500 millió(!) ember a 20. században egyedül.
Igen, problémák vannak de a világ soha nem volt ennyire biztonságos és ennyire kevés konfliktussal. Ajánlom olvasd el a "The Better Angels of Our Nature" könyvet.
-
D.Va
őstag
A legtöbb kommentelőnek itt halvány lila fingja sincs arról hogy mi a BLOKKLÁNC technológia, miért jó, és mire való.
Illetve azt sem értik mi az a bányászás.
Utána nézni lusták, de osztják az észt meg a butaságot.
Azt se tudják mi a lényege, miért vagy mi okán jött létre.
Nem is akarom elmesélni, de pár szó konyhanyelven mert annyi baromságot olvastam itt...A bányász munkát végez. Ilyen egyszerű. Ha Jóska bemegy a Tesla autószalonba és Bitcoinnal fizet, akkor Jóska pénztárcájából átvándorol "x" mennyiségű Bitcoin az eladó pénztárcájába. Ez egy tranzakció. Ugyanúgy mint mikor egy OTP számláról átutal egy másik OTP-s vagy bármi más valaki számlájára pl tesódnak pénzt küldesz.
Ezt a tranzakciót hitelesítik a bányászok.
Nem a bányászás a Bitcoin lényege. A bányászás csak egy eszköz a tranzakciókhoz. Amiért a bányász pénzt kap, azaz Bitcoint. Ami érthető hisz pénzért vette a bányászáshoz az eszközt amivel bányászik.
A Bitcoinnál a bányászok hitelesítik a tranzakciókat. A Bankokban meg a Bank saját szerverei.
A Bitcoinnak nem a bányászás a lényege. A legtöbb ember akinek van Bitcoinja az nem bányászik, hanem élvezi és használja a világ legjobb decentralizált fizetőrendszerét. -
D.Va
őstag
#30[K2]
Vannak Blokklácok (mert ennek kellene hívni, a coin csak egy "fizetőeszköz) ahol nem kell számítási teljesítmény sem, vagy minimális. Hogy van-e annyira megbízható és biztonságos mint a Bitcoin vagy az Ethereum, az idő eldönti.
A Cardano egy ígéretes projekt, hosszú távon inkább ez a jövő, és a fenntartható. (A Cardano és hasonlók)
Jó dolog a Proof of Work, csak borzalmasan drága mindenkinek, de egyelőre ezt a szekeret tolják amíg el nem fogy minden IS. -
t72killer
titán
Mindigis lesz: a kriptopénzek a "nem-szokványos" pénzmozgás mára kb kizárólagos szállítóeszközei, legyen az tőkemenekítés a kínai nagy fal mögül, É-Koreai, stb ügynökök kp-vel történő ellátása, IT és talán egyéb alvilág pénzmozgásai. Ezek mind dollármilliárdos tételek és jelen lesznek a jövőben is.
-
ddekany
nagyúr
Elvileg az összes ilyenben az lenne a haszon, hogy van egy elosztott nyilvántartásod, aminek lehet hinni, és nincs központja. Csak ez totál hidegen hagy kb mindenkit, aki ezzel foglalkozik, mindenki csak a pénzét próbálja felszorozni. Ezzel kb. el is veszti a hitelességét az egész ötlet, és valószínűleg a fenntarthatóságát is (azaz, el fog múlni az egész... idővel).
-
anulu
félisten
válasz
tatararpad
üzenetére
ha nem lenne, aki elfogadja ill átváltja, akkor nem lenne értelme "bányászni".
-
tatararpad
őstag
Igazából az kellene hogy még jobban felpörögjön a bányászat, többszörösére mint ami most van. Akkor már az átlag jóska is megérezné minden negatív hatását, és onnantól kezdve rövid úton beszántanák, Elon Musk félék ide vagy oda.
-
Lenry
félisten
válasz
fatpingvin
üzenetére
mert elegem van ebbből a hisztiből.
mondd meg a fickónak is, aki fegyvert tart a fejedhez, hogy idejárj és ezt olvasd, hátha akkor nem kényszerít rá.
mert gondolom egyébként magadtól rájöttél volna, hogy nem kötelező... -
doooo
veterán
És megint Kína... ki más, mi más is lehetne...?
Látszik mennyire mennek rendben a "dolgok" feléjük. Minden hétre jut egy aranyláz. Aztán végül minden lufi kipukkad és marad sok ezer tonna szemét, meg a sok ezer elpazarolt Megawatt megtermelésével környezetbe kerülő szenny, és persze sok millió dühös felhasználó, meg sok dühös cég. Megéri, tényleg. -
anulu
félisten
válasz
fatpingvin
üzenetére
tavaly nyáron megvettem a 1440p-s monitorom és úgy voltam vele (elég sok indok miatt), hogy egy év múlva veszek hozzá VGA-t. de nem 800k+ -ért! az 5 éves 980 GTX-em meg FHD fölött elhasal.
bocs, de az iránt, hogy tök felesleges dolog miatt a sztratoszférában van egy olyan komponens ára, amit terveztem, hogy megveszek, az empátiam úgy a nulla környékén van.
-
saw1989
csendes tag
Áldom az eszemet hogy mindig mindent előre megveszek az én gépemhez 3-4 évig tutit nem kell hozzányúlni. Igaz úgy minimum 800 E és 1 M 1.2 közötti összeget költöttem rá.
-
copass
veterán
válasz
fatpingvin
üzenetére
nem csak a gémereknek fáj a vga hiány.
grafikus, játékfejlesztők,cad,stb. kell az erős vga, rtx quadro meg duplája,triplája.
kis cégek nem feltétlenül éri meg, ezért a geforce vonalnál maradnak.
3 hónap alatt majdnem triplázódott a GTX 1660 6GB ára...90k-ból lett 250k...pedig az nem egy bivaly kártya.
kidöglött az egyik gépből a vga, kellett egy másik:140k gtx 1650...50k volt januárban. -
törölt tag
Chiphiánnyal kapcsolatban jegyezném meg, hogy már akkor hallani lehetett a globális chiphiányról, amikor még a kriptovaluták ára el sem szállt. Mindenhol a koronavírust emlegették mint fő okot.
-
vakablak93
őstag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Most mondjam azt hogy az MXM videokártyát fogadó Work Station laptopjába nem kapott kártyát az öcsém munkahelye és emiatt 2 hónapig nem tudott az új helyen munkába állni???
Ő nem gamingre hanem tervezésre, CAD-re használja a videokártyát, és 2 hónapig volt emiatt a gyökérség miatt munkanélküli....Hidd el a céget nem érdekelte az ár ha lett volna megvették volna, de nem volt!Hovatovább nem csak ő szívta meg, henem azok az emberek akik a házakat építették volna melyeket tervez. Mondd meg hogy egy egyszerű kőműves aki 2 hónapig otthon ülésre van kényszerítve holott dolgozna a családjáért miért is ne emelhetné fel a hangjat ezek ellen???
És azok a családok akik az új otthonukba emiatt hónapokkal később költözhetnek be???Hidd el értelmes felhasználókat is érint ez, nem csak a gamereket!
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
fatpingvin
üzenetére
Majd ha az élet minden területén érezhető drágulást fogsz tapasztalni, akkor lehet te is bedobod a "hisztit"

Viszont ne legyél se f az, se tahó, mert azok általában kihullottak innen.
-
<Lacy85>
addikt
Szuper. A méregdrága VGA-k után jöhetnek a horror árú SSD-k.
Igazán betilthatnák már ezeket a szarokat.
Előnyük semmi (ja de, "ingyenpénz"), de legalább komplett iparágat lehet vele szivatni. -
-Alvin-
tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Elég egyoldalú a látásmódod... A chip hiány már egyes hűtőket is érinti. Tom szrted vegye meg túlárazva a szülő a csemetének a pc/laptopot online oktatáshoz...
Nem a gamerekről van szó, itt már rég nagyobb a hiány.
-
Graphics
Jómunkásember
Ok, várom a válságot

Várható volt, nincs olyan hardver, ami ne drágult volna az utóbbi időben
Kérésnek megfelelően szerkesztve.
[ Módosította: odrif ]
-
fatpingvin
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
> Van, egyelőre tök jól elvagyok rajta + valszleg leszek is.
na, QED, nincs min aggodalmaskodnod. vigyázz a mostani kártyádra, ne hajtsd túl hogy sokáig bírja.
persze, kisebb gyártókapacitás, drágább lesz minden. ennek szerintem egy elég hasznos hozadéka lehet hogy az emberek nem akarnak évente új vasat venni. hátha a szoftveres oldalon is sikerül ezt átverni hogy optimalizálni kéne mert nem lehet mindent sárkányfűvel megoldani. -
t72killer
titán
válasz
fatpingvin
üzenetére
Van, egyelőre tök jól elvagyok rajta + valszleg leszek is. De az úgy eljutott az aktív agysejtekig, hogy ez a baromság nem csak a VGA-szektort érinti?
Egyébként nálad ez egyfajta mazochizmus, hogyha kiütéseid vannak egy témától-kommentektől, akkor direkt ott töltöd az időd?
-
fatpingvin
addikt
csak rád reagálva mert veled lehet értelmesen beszélni:
én is szívom a fogam mert cserélném a videokártyámat és átkozom a hülye fejemet hogy nem vettem másfél éve használt csákány(oka)t, mégse nyávogok. ez van, most ez a piac állása, nem létszükségletem, igazából van egy jobb kártyám is csak kéne hozzá adaptereket venni de az egész nem ér annyit nekem hogy ráköltsem 3 DP-HDMI adapter árát. ugyanez pepitában az összes hisztiző esete: szeretné de a pénzt sajnálja rá. ezzel együtt tudok érezni viszont az empátiám ott szűnik meg pillanatszerűen amikor ennek kapcsán elvárja hogy körülötte és az ő igényei körül forogjon a világpiac és a jogszabályi keretrendszer. -
t72killer
titán
válasz
fatpingvin
üzenetére
Hja, olyan 15éve "hirtelen" találom ki... És nem biznisznek csinálom, családi-baráti-saját felhasználás.
Felverik a kajád árát: tényleg szükséged van rá, fizesd ki. Hjanem, dögölj éhen, mert 10x annyiért SINCS SEMMI A POLCON. Csak egy dolog az emelt ár.
Bővítsd az orrod hegye +2mm-nél egy kicsit tágabbra a látóköröd.
-
hunluki
senior tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Amúgy tényleg szívás a mostani helyzet ahogy 50-51-ben is írták a kollégák. Engem speckó azért hagy hidegen mert -most már a lenti kommentből való vétellel- mindenem megvan és nem is tervezem cserélni az elkövetkezendő legalább 5 de talán még több évben sem.
-
fatpingvin
addikt
-
t72killer
titán
válasz
fatpingvin
üzenetére
Köszönjük Emese. Sok sikert a VGA-nélküli videoszerkesztéshez, grafikai és egy sor egyéb munkához.
Az is megvan ugye, hogy a memóriachipeknél is masszív hiányt produkált a kriptoőrület, aminek köszönhetően a telefonod is drágább.
-
hunluki
senior tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Videójátékfüggő vesz konzolt (előző gen) és boldog. Vagy előfizet cloud gamingre. Akinek meg ez a hobbija csak szeretne egy jó gépet amivel játszhat, na ez a réteg anyázik.
Amúgy a hiszti tényleg picit erősebb a kelleténél, az én gépem se mai csirke és simán játszok az összes új játékkal, max le kell csavarni a grafikát mediumra és jónapot. -
fatpingvin
addikt
jön a hiszti. ennyi. én nem is akarom ezt ennél tovább dimenzionálni. nem, semmilyen szinten nem tudok együttérezni a videojátékfüggőkkel. nem érdekel a nyomoruk. leszarom hogy nem tudnak a legújabb videojátékokkal ultrahájend settingen játszani. ha ekkora nagy érvágás akkor tetszettek volna valami értelmesebb hobbit keresni.
tessék, lehet nekem esni, máér kib*szottul elegem van abból hogy az ÖSSZES fórumon kb témától függetlenül ez a raplizás megy. drága a videokártya, igen. ha tényleg szükséged van rá akkor megveszed ennyiért is, ha meg nem akkor nem értem miről beszélünk.
-
t72killer
titán
Naszuper, most lőjék agyon egész kriptobaromságot, csupán azokat engedélyezve, ami műanyagszeméten, rohadt kajamaradékon és ócskavason fut...
#44: simán előfordulhat. Vadnyugat 2.0
-
Apollyon
Korrektor
válasz
fatpingvin
üzenetére
Már bő egy éve pandémia van, meg karantén, sokan be vannak zárva a négy fal közé. Az otthoni szórakoztatás egyik kiemelkedő eleme a pc gaming, és most a bányászok miatt is, de főleg miattuk, félmillióba kerül, de legalább háromszoros áron van egy kritikus alkatrész, ami már ugyan nem először fordul elő, mert kb. 4 éve minden év elején ez történik a bitcoin láz következtében. A dolog közben már globális chiphiánnyá evolválódott, és lehet, hogy ez most hosszú évekig is eltart, és kialakult hiány + brutális áremelkedés valószínűleg átterjed más elektronikai eszközök elérhetőségére is.
Szóval ja, azért érhető hogy megfáradt a nép és jön a rage meg a hiszti a kriptovaluta hallatán, konkrétumok nélkül is.
-
Padree
senior tag
Szerintem a hardver cégek vannak az egész cécó mögött. Most az ssd gyártók kartelleztek össze, megbíztak pár kópét dobjanak össze valami kriptovaluta rendszert amihez ssd-k kellenek...
-
törölt tag
CPU és VGA eddig is tudott bányászni. Most már az ssd és hdd is tud. A hangkártya meg csak úgy hever a gépben? Semmi dolga? Nem lehetne néhány hangkártyát összekötni és együtt nyekeregve még valami lóf*szt bányászni vele? Mondjuk legyen Silent vagy Noise Coin.
Na, valaki? Kiaknázatlan terület. -
peetyy
őstag
-
nemlehet
őstag
Ez így van. Megint sikerült jó kis crypto ellenes hangulatkeltő cikket írni ami a napi.hu-tól meg ezeketől a szaroktól oké, de a PH utána nézhetett volna.
Amúgy el lehet olvasni a whitepapert minden coin-nál (aminél nem az 1000% hogy scam). Itt van amúgy elég röviden leírva hogy hogy működik és miért lehet tárhellyel "bányászni".
Nyilván köpködéshez nem kell olvasni. De ez pont nem égeti az energiát mint egy classic proof of work coin és elvileg nem is ír álllandóan nagy intenzitással mint a burstcoin.
-
anulu
félisten
a poén része ennek az, hogy mivel az enterprise ssd/hdd-ket kezdték el felvásárolni, azoknak a hiánya miatt első körben nem az átlag emberek, hanem az enterprise-ok/cloud providereknél lesz plusz költség, illetve ssd/hdd hiány.
valamint egy fontos dolgot tudni illik: az enterprise hdd-k nem megbízhatóbbak, mint a desktop cuccok sőt. ellenben gyorsabbak ÉS a szolgáltatói szerződés miatt rövid időn belül cserélik a partnerek gariidőn belül. ezért is van az, hogy a SP/DP SAS HDD-k hullanak, mint a legyek ősszel. cserébe gyorsak.
ilyen nagyvállalati szerződést viszont kötve hiszem, hogy a "nagyon mélyen tisztelt" bányászok kapnának az SSD-ikhez. cserébe miután meghajtották őket nettó szét fognak esni.
hosszabb távon szerintem vagy megy ez a bányászat a lecsóba, vagy a 7200rpm-es desktop vinyókra fog beállni. az 5400-asokat nem gondolnám, hogy megéri bevetni. aztán persze majd kiderül, hogy mennyi képzeletbeli pénz van ebben.
mindenesetre r*hadjanak éhen ott, ahol vannak. szerintem.
-
Kellene már valami környezetbarátabb dolog az ilyen coinok helyett.
Mittomén, lehetne tulipánhagymákkal tőzsdézni...
-
Volt már ilyen, csak most valamiért ezt tolják a hírforrások, hogy ez milyen új. A PH-s hír topikjában már beírták. Burst coinnak hívják, rá lehet keresni. 2014
#32:
nekem ma is számol. bár nem seti, de amíg dolgozok, addig elfér. nagyon sok projekt van, legtöbb cpu-ra, de van gpu-ra is. -
Apollyon
Korrektor
-
-
Valaki igazán kitalálhatná már azt a kriptovalutát, ahol a számítási teljesítményt adjuk el. Ahol nem a semmit, vagy egy végtelen ciklust pörgetünk, hanem adatot dolgozunk fel vagy valamit kiszámítunk...
-
Apollyon
Korrektor
Azt én se.

De ha tegyük fel tévedek, és tényleg nagy ssd felvásárlás lesz, akkor tök mindegy, hogy a kicsiket (<1TB) nem veszik tömegével, annak is fel fog menni az ára.
Kb. ugyanúgy, ahogy most a GT 720-730 is 30 ezer forintért megy.
Holott biztos, hogy ezekkel senki nem bányászik.Aztán tovább eszkalálódik, mindegy lesz, csak legyen tárhely (nand), és befertőzi az SD kártyákat meg a hdd-ket is...
De viccet félretéve, ez most csak pánik, mert globális chiphiány van, kell fokozni a szenzációt.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
cinemazealot
üzenetére
Így van, és a csúnya orosz vagy kínai mindig rendelkezésre áll, mint mumus, ugyanúgy, mint a filmekben. De hát ott is mindig elhiszik, ki a jó és ki a gonosz, akkor why the heck not to do it in real life, for fuck's sake ?
Ennyike, zárható.
-
Apollyon
Korrektor
Nem lesz ebből semmi.

-
waccamár
senior tag
oké, nem néztem nagyon utána, meg alapvetően kriptóból is hiányos a tudásom, szóval világosítsatok fel... Egyrészről fura nekem az, hogy egy ígéretre ennyire ráugrottak a kínaiak. Miért? Egyelőre pontosan 0-t ér, annyit, mint a Pi Coin - amit szintén nagyon hypolnak, de ott legalább csak idő van mögötte.
Miért kell ide a tárhely? Mi lesz a proof? Mi adja az értékét? A BC értékét adja a számítási teljesítmény illetve az, hogy az emberek hisznek benne - ezt értem. De ennél?
-
Danex
addikt
Elég hibás a cikk, mármint utánaolvasva a Chia-nak, a gyors SSD csak a kezdeti "block" létrehozásához kell, utána már oda másolja az ember a blockot ahová szeretné, onnantól kezdve az SSD-nek semmi dolga.
Azért kell a gyors SSD-mert egy ilyen 100GB-os block létrehozása még SSD-re is kb 5-6óra, merevlemezre meg bőven több. De önmagában nem az SSD-n történik a tárolás. -
floatr
veterán
Akkor leszünk igazán bajban, ha a következő kriptovalutához WC-papír kell nagy mennyiségben
-
ledgeri
nagyúr
válasz
AD4MINATOR
üzenetére
Háát... több dolgot lehet használni dedikát gpu nélkül, mint háttértár nélkül...
A 0 órás steamkönyvtárak sem kérnek új gpu-t minden évben.... -
Rive
veterán
Nem lehetne ezeket a kreatív embereket elküldeni valami bányába
Mármint
-
hunluki
senior tag
Igaz HDD, de a fene tudja mi lesz az árakkal alapon gyorsba beszereztem parasztnasnak itthonra 2x4 terás ironwolfot meg egy 2 hdd-s dokkolót, hétvégén már madzagolom is hozzá a pi-hez.
2 hónapja filózok rajta, ez volt a trigger. -
nubreed
veterán
Tehát GPU lesz de SSD nem?
Csodás...#11 anulu: gondolom nem PC, de én veled együtt elküldöm őket, ezen ne múljon.
-
anulu
félisten
mennyire politikailag korrekt elküldeni ezeket a "bányászokat" a francba?
-
ledgeri
nagyúr
#6 + #9 Kész: Vegyenek maguknak egy erőművet, és meg van oldva

-
copass
veterán
hdd után várható volt az ssd is...bármivel fognak kaparni ami csak számolni tud...
már commodore 64-el is lehet!
persze teljesen értelmetlen, de lehetséges.
-
Yeffy
veterán
fantasztikus, nem tudom, mi hianyzott meg
-
törölt tag
Hát ez remek. Már nagyon várom, hogy az elpakolt 486-osom ismét jó gépnek számítson majd?
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Tesla topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Gaming notebook topik
- Spórolós topik
- Motoros topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- EAFC 26
- További aktív témák...
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- ASTRO A50 WIRELESS HEADSET + BASE STATION 4th gen. fejhallgató
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" Fekete i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- Samsung 860 Pro 256GB V-NAND SSD
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4160
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

).
"
Nyilván az úriember fürdik a milliókban ha szerinte: "aki játszani akar az megveszi 1 millióért is a videókártyát".

Annyira el van már minden bonyolítva, hogy ilyen bloat framework-ök nélkül már szerintem hozzá se lehet kezdeni, ha egy olyan programot akar írni valaki amilyen mostanában megszokott. Így marad a gigahertzes processzort maxra pörgető SD videó lejátszás, meg ~100MB nagyságrendű memóriát zabáló aknakereső játék.