- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
WN31RD
addikt
válasz
Gregorius #267 üzenetére
A gyártók nem (elsősorban) azért hibásak, mert nem készítenek linuxos drivert, hanem azért, mert (sok esetben) szándékosan visszatartják a driver elkészítéséhez szükséges dokumentációt.
Szerk.: Szerintem driverektől függetlenül, ha valaki vesz egy terméket (nem csak számítógép alkatrészekre gondolok), ahhoz járnia kellene a pontos működést, felépítést, javítási lehetőségeket, stb. részletesen tartalmazó dokumentációnak. Persze ez a gyártóknak nem érdeke, mert így kevésbé működne a vendor lock-in illetve több dolgot lehetne megjavítani újabb vásárlása helyett... De a társadalomnak érdeke lenne. Ha rajtam múlna, törvényi erővel kényszeríteném ki ezt. -
WN31RD
addikt
''még leg automatább linuxnál is bizti elmegy 1 nap a konfigra és abban nincs a testreszabás és app inst, csak h működjön''
''1 nap''?
''app inst''?
Pl. az UHU Linux egy modern PC-re max. 20 perc alatt felmegy, teljesen használható alapbeállításokkal és egy rakás alkalmazással együtt, köztük pl. Office csomaggal (és az UHU nem különleges kivétel). Ezzel nem azt akarom mondani, hogy 20 perc alatt feltétlenül készen van, csak arra mutattam rá, hogy egyfelől az 1 nap konfig, hogy működjön, nagyon erős túlzás (az esetek túlnyomó többségében), másfelől az ''app inst'' külön említése (is) a hozzánemértésedet bizonyítja.
Nem láttál te még ''automata'' Linux disztribúciót...
''h szerencséssek vagyunk és mindenhez van driver.''
A hardvert tényleg meg kell válogatni (annyira nem nehéz egyébként manapság). -
WN31RD
addikt
A PHP-val kapcsolatban majd elvitatkozgat veled faster, az az ő területe.
''de pl kérdezz meg mindkét osnél tapasztalt rendszerkazdákat, h pl egy 100 gépes terem beüzemelése mennyivel rövidebb ha wint kell felrakni''
Történetesen én is az lennék - bár igyekszem (és egyre jobban sikerül is) csak Linuxszal foglalkozni -, és nem egy ilyesmivel foglalkozó embert ismerek, úgyhogy nem kell messzire mennem a válaszért. A válaszom pedig az, hogy nem, ez baromira nem ennyire egyszerű. Ezer meg egy dologtól függ, hogy egy rendszert mennyire gyorsan lehet összeállítani, de alapvetően sokat kell pöcsölni bármelyik oprendszerrel, ha tisztességesen be akarod állítani.
''márcsak 1 db server felállítása is gyorsabb.''
No, ezen nagyot nevettem, ugyanis pont nem túl rég kellett egy megdöglött W2K3 szerver helyére Linuxot beállítanom, de hirtelen, mivel annyira sürgős volt a dolog, hogy nem volt idő arra, hogy Windows-zal foglalkozzanak.
(Persze tévedés lenne ebből azt a következtetést levonni, hogy Linuxot beállítani minden esetben gyorsabban lehet.)
A végére hagytam a legjobbat:
''wint felrakod és fut''
LOL
Nincs több kérdésem...
(Ez baromság. Kérdezd meg bármelyik tapasztalt windowsos rendszergazdát. Aztán gondolkodj el picit... a dolgok nem ilyen feketék-fehérek.) -
WN31RD
addikt
Nem vonom kétségbe a szavad, hogy ti gyorsabban haladtatok a ti projectetekkel, de ez is csak egyetlen példa. Linuxra is vannak RAD eszközök és libek, amelyekkel lehet gyorsan haladni.
''az egy hónapos munka megvolt másnap estére''
Ez elég vadul hangzik, gyanítom, voltak ott egyéb körülmények is, amelyek közrejátszottak.
''ez tény. ugyna úgy, mint, h egy frissen telepített win konfigolása 2 nap, a linuxé 2 hét.''
Sokmindentől függ az ilyesmi, de nekem ezzel kapcsolatban alapvetően éppen ellenkező tapasztalataim vannak (bár nem ennyire rossz aránnyal).
''a havi support díját is és azt is, h több vele a munka.''
A support díja nyilván a support minőségétől függ. Hogy több lenne vele a munka (illetve probléma), arról nekem összességében megint csak ellenkező tapasztalataim vannak.
Na most akkor melyikünknek van igaza...? -
WN31RD
addikt
''win platformra kevesebb ember kb harmad annyi idő alat elkészül''
''a rendszerbe állás is gyorsabb (hetek helyett napok).''
''egy linuxos rendszert fenntartani eleve költésgesebb''
''egy egyszeri felhasználónak linuxon minden munka tovább tart mint winen''
Bizonyára vannak olyan rendszerek, amelyekre a fentiek némelyike, vagy akár mind, igaz, de így általánosan kijelentve... jajj.
Hagyjuk már az MS propagandát... -
WN31RD
addikt
(Sajnos mostanában alig van időm a fórumra, ezt a topicot is csak most láttam meg, ezért nem reagálhattam hamarabb. Ha időben észreveszem, mi folyik itt, takarítottam volna, de így utólag már nincs értelme.)
FTeR, legyél szíves azonnali hatállyal befejezni a flame-et!
Sipi meglepően türelmesen vitázott neked, te pedig pl. így vágsz vissza:
''minden mással gond van, csal a linux módi a tökéltes. elkéne gondolkodni azon, h talán mégsem a világgal van baj, hanem csak a linux nem illik bele.''
A fentihez hasonló szöveg fölösleges és rosszindulatú hangulatkeltés, amelyre nem tartunk igényt, tartózkodj az ilyesmitől a továbbiakban.
Köszönöm az együttműködést.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Xbox Series S + 2 kontroller
- Dell laptop eladó i5 11. gen, 8GB RAM, 512GB SSD, újszerű állapotban!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest