Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vistaboy

veterán

Én mindig több szempont alapján döntöttem videokártya vásárlásakor, hogy az éppen aktuális szériából melyik gyártó mellett tegyem le a voksomat. Főként a teljesítmény/fogyasztás/melegedés/zaj értékeket szem előtt tartva. Mindegyikre nyilván nem emlékszem már, hiszen a legelső 286-os konfigomat már nagyon régen vettem. :DDD

Amit fel tudok sorolni, az egészen 2005-ig visszamenőleg így néz ki:

- NV GeForce 7800 GTX
    - NV GeForce 8800 GT
    - AMD Radeon HD 4890
    - AMD Radeon HD 6870
    - AMD Radeon HD 7870
    - AMD Radeon R9 280X
    - NV GeForce GTX 980 (Jelenlegi kártyám)

Látható, hogy sokáig AMD VGA-t használtam, azon belül is Sapphire-t, mert szinte minden tekintetben az elmúl évek során sokkal jobbak voltak számomra a pirosak kártyái. Amikor pedig kijöttek a GCN-architektúrával rendelkező darabok, még tovább nőtt a különbség.

Ám 2014-ben az nVidia a Maxwell GPU-val nagyon magasra tette a lécet e tekintetben, mellyel beérték az AMD-t, azt követően pedig a GM204 kódjelű Maxwell GPU még tovább fokozott. Ezért csatlakoztam 7 év után újra a zöldekhez. És bár tudom, hogy az AMD még nem felelt a GTX 9xx sorozatra, de az R9 290X fogyasztása és melegedése még a TITAN kártyákhoz képest is magasabb, ezért nagyon jó megoldással kell előállniuk, ha hozni akarják a GM204 teljesítményét azonos fogyasztási és melegedési érték mellett.

Persze a melegedés és zajszint főleg a hűtésen múlik, pont emiatt vettem én is ASUS Strix GTX 980-at, hiszen a referencia hűtés számomra továbbra is túl hangos. Jobb szeretem a csendet. :)

Új hozzászólás Aktív témák