Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dr. Gumby

csendes tag

válasz Gabesz84 #31 üzenetére

Nem mondtam, hogy a GDS SQL-t hasznalna, csak azt mondtam, hogy nem text allomanyokat hasznal. Egyebkent felsorolnal meg egy "par desktop alkalmazasra szant adatbazis kezelo"-t?

En sem irtam, hogy alternativaja lenne, hanem peldat irtam, hogy miert nem jo, amit irtal.

Figyelj, nem akarlak megbantani, de az elso hozzaszolasodbol kiderul, hogy nem ertesz a temahoz. En csak rendben szerettem volna tenni a dolgokat, mielott valaki rossz nyomon indulna el.

• Dr. Gumby

csendes tag

válasz bzoley #25 üzenetére

Konkretan milyen adatbaziskezelohoz kellene, es milyen platformra?

MSSQL: letoltheto ingyenesen az SQL Manager Express. (http://download.microsoft.com)

MySQL: szinten ingyen letoltheto egy admin es egy query program hivatalosan is (http://mysql.com/products/tools/)

FireBird: ha jol emlekszem, ehhez nincs hivatalos, de vannak third party cuccok, en nem sokaig hasznaltam FB-t, nem volt ra igazan szuksegem. Nezz korul: http://www.firebirdsql.org/

PostgreSQL: termeszetesen ingyenes, PgAdminnak hivjak. (http://www.postgresql.org/)

Oracle: ezzel nem nagyon foglalkoztam, de biztosan van valami tool hozza. Valoszinuleg alapban adnak hozza.

Ezen kivul gondolom van tobb olyan is, ami altalanos, tud tobb felet is kezelni, de nekem eddig mindig a hivatalos, vagy a nativ tamogatasos cuccok jottek be. Lehet, hogy igy tobb program van a gepeden, viszont biztosan jol tudja kezelni, amire irtak.

• Dr. Gumby

csendes tag

válasz omani #15 üzenetére

Szerintem kicsit jobban ki kellene hangsulyozni, hogy ez Oracle alapon megy a leiras.
    A null-kezeles peldaul tipikusan olyan dolog, ami minden SQL implementacioban mas.
    A subquery-t es a derived table-t sem ismeri minden adatbazis-kezelo, peldaul a MySQL csak az 4.1-tol tudja, ha jol emlekszem.

Ha valaki elakad nem Oracle alatt, az irja ide, aztan atteszem neki a megfelelore. Van MySQL, MSSQL, SQLite, FireBird tapasztalatom.

• Dr. Gumby

csendes tag

válasz dekoninck #14 üzenetére

"By the way, programozni egy földi halandó is meg tud tanulni?"
    Ez hulye kerdes volt. Mindenki ugy indult neki, hogy nem tudott programozni. :P

• Dr. Gumby

csendes tag

"az hogy hogyan kell táblát csinálni meg adatot belerakni, szerintem közel sem olyan fontos, mint a lekérdezések" <- ez viszont teljesen igaz, mar csak azert is, mert a kulonfele SQL megoldasokban a tabla keszites, adat beillesztes vagy modositas szintaktikaja 99.9%-ban ugyanaz. Ezzel szemben a lekerdezesekben, es a lekerdezesek ertelmezeseben mar nagyobb kulonbsegek vannak a kulonfele SQL implementaciok kozott.

dekoninck: par ezer ilyen leirasnal mar erdemes lenne a metadatot adatbazisban tarolni. "Integralt" adatbazis kezelo temakort lasd kesobb.

"Az sql-t elsősorban webes alkalmazásokhoz használják" <- termeszetesen nem igaz, az SQL-t mindenfele hasznaljak. Belegondoltal mar, mi lenne, ha mondjuk a Google Desktop Search text allomanyokban tarolna az adatait? :))

"Java-s illetve .Net-es programhoz szerintem felesleges SQL adatbázist használni ha csak kevés fajta adatod van, és azok nem kapcsolódnak máshoz (értem ezalatt hogy az összes adat felsorolható pl egy darab egyszerű táblázatban)." <- az, hogy kell-e adatbaziskezelot hasznalnod, nem feltetlen a bonyolultsagtol fugg. Az adattomegtol is erosen fugg. Egy par tizezer rekordos adatbazisban nagysagrendekkel gyorsabban keresel, mint egy par tizezer soros text allomanyban.

"úgy tudom mindenképpen szükség van különálló SQL serverre ami a háttérben fut" <- sajnos rosszul tudod. A kulcsszo: embedded. Tobb olyan adatbaziskezelo is van, amit nem kell kulon telepiteni, nem kell allandoan fusson a gepeden, hanem csak egy (vagy tobb) DLL-ben megvalositott library. Ilyen peldaul az SQLite, a Firebird Embedded, vagy a VistaDB. Ezeket a programoddal siman telepitheted, nem terheli a gepet, nem kell hozza admin jogosultsag, es igy tovabb.

"Ilyen programhoz valami kisebb adatbáziskezelőt használnék, vagy access adatbázist vagy sqlite adatbázist... Nincs értelme adatbázis-szervert felrakni" <- igaz - nem igaz - igaz. :) Kisebb adatbazis-kezelot erdemes hasznalni. Accesst felejtsuk el, mert csak gondjaid lesznek vele (ebbe most ne menjunk melyebben bele, mert az nagyon hosszu lenne). SQLite eljen, hasznald egeszseggel. Van peldaul nativ .NET library is belole. Nem kell kulon adatbazis szerver hozza.

Csak azert regisztraltam, hogy ezeket ki tudjam javitani, mielott valaki nagyon felre lesz vezetve, szoval remelem ertekelitek. :D

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés