- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
vtechun
veterán
Szia, hol áll a projekt?
-
válasz
Blindmouse #20 üzenetére
Ezért kalibrálom először egy higanyos laborhőmérőhöz. Van otthon egy marékkal. Így kiesik az offsethiba, marad a zaj, amit meg szépen mozgóátlaggal simítok.
-
Blindmouse
senior tag
Egy kis megjegyzés:
"elméletben nem volna rá szükség": valóban, egészen jó értékeket produkál
"szenzor elméletipontossága": felbontása
"ráadásul a méréseket többször megismételve (750ms időközönként ismételhető) és a kapott értékeket folyamatosan átlagolva (mozgó átlag: mindig az utolsó tíz mérés átlagát tekintem aktuális hőmérsékletnek) a mérési hiba -0,15/+0 °C értékre szorítható le" én erre nem vennék mérget. Akkor lehet csökkenteni a hiba nagyságát, ha a hiba és a mért érték nem korrelál egymással. Itt inkább arról van szó, hogy az egyik szenzor mindig kicsit felfelé fog csalni a másik midig kicsit lefele, nem pedig fél foknyi fehérzaj lesz a mérésen. -
válasz
Blindmouse #18 üzenetére
Higanyos, tizedfokos laborhőmérőhöz fogom kalibrálni a szenzorokat, elméletben nem volna rá szükség, de sajnos ezek a szenzorok szeretnek hazudni. Ha kalibrálás megvan, akkor a szenzor elméleti pontossága akár 2^(-4), azaz 0,0625 °C is lehet. A datasheet alapján a használt intervallumban (40 - 60 °C) a szenzor +/-0,5 °C pontossággal dolgozik (17. ábra), ráadásul a méréseket többször megismételve (750ms időközönként ismételhető) és a kapott értékeket folyamatosan átlagolva (mozgó átlag: mindig az utolsó tíz mérés átlagát tekintem aktuális hőmérsékletnek) a mérési hiba -0,15/+0 °C értékre szorítható le. Ez bőven megfelelő lesz a készülékhez.
-
Blindmouse
senior tag
Gyors kérdés: Pl írták hogy a keménytojáshoz fél fok pontosan kell főzni:
1. Tudod már mivel méred meg ilyen pontosan a hőmérsékletet?
2. Mivel kalibrálod be? A Jeges Víz + forrásban lévő víz kombináció egész korrekt, ha nincs nagy INL hibád. -
Blindmouse
senior tag
válasz
Jim Tonic #15 üzenetére
Pl a tea leforrázásához kb 100 fok körüli víz kell, ha elkezd hamarabb forrni akkor nem lesz jó a tea. Gondolom ugyanígy nem lehet mást sem megfőzni, vagy csak hosszabb idő alatt. Ha jól értem nem az a pláne benne, hogy a lezárt részben vákum van, az csak a bacik bejutását akadályozza meg, hanem az, hogy a megfelelő hőmérséklet miatt csak azok a fehérjék csapódnak ki amiket szeretnénk
Pl a bacik?
Amúgy jobban belegondolva ennek van értelme. Még ha levákumozol egy ételt, és a vákumban lévő víz forráspontja fölé növeled a hőmérsékletét, akkor elkezd gőzzé válni, amitől "elmegy a vákum".
Az 1.5mA szivárgási áram meg ~0.4W-ot disszipálgat el. -
válasz
Jim Tonic #15 üzenetére
Ez már nem igaz, csak egyszerűsített a cikkíró. Ott is megfő az étel, minden csak idő kérdése. Ott is emberek élnek, és nem esznek nyers kaját, sőt a Sous Vide-ban 50 °C-on is megnőmegfő.
Teljesen más mint a párolás. Itt az étel nem érintkezik sem vízzel (a vízgőz is víz), sem oxigénnel, és a hőmérséklet is tervezett, nem random. Párolás során van egy levegőhőmérséklet, ami úgy-ahogy szabályozható, de a vízgőz lecsapódása hűti az ételt, annak hőmérséklete nem tervezhető.
-
Ennyi megvan nekem is fizikából.
Viszont ha azt állítják, hogy nagy magasságokban azért nem lehet főzni, mert kevés a 70 fok, akkor itt miért fő meg mégis? Nem azt írták, hogy sok idő kell, hanem hogy nem fő meg. Ezért nem értem.Lényegtelen, elhiszem, hogy 12 óra alatt akkor megfő 70 fokon is. Finom lehet. Miben különbözik ez pl. ízben egy pároláshoz képest? Ott is hasonló az elv.
-
válasz
Jim Tonic #12 üzenetére
Mindhárom állítás igaz.
1. Valóban nincs effektív vákuum. Azért kell vákuumfóliázni, mert így a zacskóban nincs jelen hőszigetelő levegőbuborék, ami miatt nem lenne garantálható a maghőmérséklet, továbbá se a főzés során, sem pedig a későbbi tárolás során nincs jelen levegő, így az étel nem oxidálódik, jobb az íz, és tovább eltartható.
2. Valóban nem forr a víz, és amúgy is lényegtelen, a főzéshez nem forrás, hanem hőmérséklet kell.
3. Magas fekvésű területen alacsonyabb légnyomás és alacsonyabb forráspont mellett nehezebben főnek meg az ételek, ezért is van szükség rendkívül hosszú főzési időre. Cserébe jobb a főzési minőség.
-
Közben utánanéztem, mi is ez, mert nagyon jól hangzik. Kicsit összezavarodtam. Itt ezt írják:
Az eljárást tévesen nevezik vákuum alatti főzésnek, habár a szó szerinti fordítás helyes.Az előkészítés valóban vákuumfóliázó készülékben történik, a levegő valóban el van távolítva a csomagolásból, de abban a pillanatban, amikor a zacskó leforrasztását követően a készülék ráengedi a környező légnyomást a vákuumkamrára, az a csomagot azonnal összepréseli, és a csomagban a nyomás a légköri nyomásra növekszik. (Egy membrán -jelen esetben a zacskó fóliája- jól ismeri a fizika törvényszerűségeit, és a két oldalán a nyomás emiatt azonos.)
Ebből következően az a megállapítás, hogy az eljárás fontos előnye, hogy a víz forráspontja 20 °C-ra csökken enyhén szólva is téves. Az persze tény, hogy vákuumban a víz forráspontja akár 20 °C-ra is csökkenhet, csak fentiek szerint itt nincs vákuum, és az eljárás szempontjából ez a megállapítás teljesen közömbös. Lássuk be érdekes látvány lenne egy szobahőmérsékleten asztalra helyezett vákuumcsomagolt étel felforrása, vagy egy hőközlés nélkül főzésre használt vákuumfóliázó gép.
Ez pedig még jobban összezavar:
Biztosan mindenki hallott már arról egyébként, hogy magas hegyen (ahol alacsony a légnyomás) nem, vagy csak nehezen fő meg az étel mert ott a víz alacsony hőmérsékleten forr!
Akkor most ennél miért fő meg mégis az étel? -
válasz
Jim Tonic #10 üzenetére
Igen, a fázis megszakításának igénye nekem is megvolt, de nem volt ötlet, hogyan tegyem meg. A plusz relés gondolatod adta az ötletet, hogy mivel úgyis más (ugyanaz csak négycsatornás változatban) relélapom van, ha mindkét eret megszakítom, akkor garantáltan közte lesz a fázis.
Az ssr pontos típusa Omron G3MB-202P. A datasheet alapján 1.5mA a szivárgó áram, ami nem gáz.
Mivel elég "open source" a projekt, nem szívesen kötném fixen a hálózatba. Ha ipari/vendéglátós készüléket gyártanék akkor más volna a helyzet, de ez most nincs tervben. Így marad a próbanyák, a rendes Cortex-M kontroller helyett az AVR, és az RTX helyett az Arduino.
-
A fázis mindenképpen illik megszakítani, mert az ugye önmagában is letérdelteti az embert, ha baj van.
Kivenném a konnektort, így biztosítani lehet, hogy az SSR-en mindenképp a fázis haladjon át (ugyebár egy villásdugó bárhogyan csatlakoztatható, így lehet, hogy az nullát szakítod meg). Ha négycsatornás, akkor lényegtelen.
A SSR-ek milyen típusok? Csak mert tökéletesen megszakító nincs belőlük, így amint bedugod a konnektorba az eszközt, a a fűtőszálakon már áram fog átfolyni. Azaz, még ha a nem is érzékelhető, mindenképpen fűtenek és fogyasztanak majd. -> Nem hagyhatod bedugva használaton kívül, vagy kell az egész berendezésnek egy főkapcsoló. -
Pontosan hogy érted, hogy direktbe kötnéd?
Annyit biztosan felhasználok az ötletedből, hogy mivel amúgy is 4 csatornás SSR-em van, megszaggatom a fázist és a nullát is, így biztos, hogy közte lesz a fázis.
A fix hőmérsékleten tartáshoz elég lesz pár százalék kitöltés.
Minden ételnek megvan a saját receptje, ami garantálja a sterilizálást.
-
Arról nem is beszélve, hogy az SSR-nek van szivárgása, még ha csekély is.
Kisebb vagyon lesz egy-egy étel megfőzése. Ha csak 50%-os kitöltéssel számolsz 800W-ot 12 órára, már az nem kevés.Mondjuk az ízére kíváncsi lennék, fantasztikus lehet. Biztosan elpusztulnak így a kórokozók?
-
A konnektorba dugott vízforraló/fűtőszál nem túl elegáns. Vagy direktbe kötném, úgy, hogy a fázis kapcsolását vezérelem, vagy beépítenék egy relét, ha marad a villásdugó.
-
válasz
Blindmouse #4 üzenetére
Kínából az elektronika is lassan ér ide
Posta hozza...
-
FatalEror
addikt
Holnap átolvasom,azért is írtam nehogy elfelejtsem.
-
válasz
Blindmouse #1 üzenetére
Az alkatrészek egy része már egy hete úton van, remélhetőleg jövő héten megkezdhetem az összeépítést
-
Blindmouse
senior tag
Szép project. Kiváncsi vagyok hogy fog kinézni végül. Illetve hogy finom-e lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Tesla topik
- Bluetooth hangszórók
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Xbox Series S + 2 kontroller
- Dell laptop eladó i5 11. gen, 8GB RAM, 512GB SSD, újszerű állapotban!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest