- Google Pixel topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
"Nagyon nagy tévedésben vagy, ha ezt az ipari forradalomhoz kapcsolod,"
Egyáltalán nincs nagy tévedésben.
Az igaz, hogy a társadalmi változások vezettek a javak egyenlőbb elosztásához, de az ipari forradalom kellett ahhoz, hogy legyen mit elosztani, valamint az ipari forradalom kellett ahhoz is, hogy megindulhassanak ezek a társadalmi változások.(#146) Ed_007: "A gépesítés miatt kirúgott munkásoknak semmit sem fizettek - ezért erősen sántít az összehasonlításod, hogy az alapjövedelem felé már az ipari forradalomban elindultunk."
Pedig a munkanélküli segély (illetve úgy általában a szegények központosított segélyezése) pontosan ennek a korszaknak az eredménye.
-
Dare2Live
félisten
"A mostanra elért eredmények is inkább kapcsolhatók a társadalmi mozgásokhoz, mint magához a technológiához."
Lehetnek akármilyen társadalmi mozgások, ha nincs megtermelve a szövet/kaja/autó... akkor nincs mit felhúzni, megenni, vagy mibe beülni és elkocsikázni.
Értem én szomorú, meg lehet furcsa is neked de ez van.
-
dabadab
titán
"Észak-Afrika nem a világ vége, amikor teljes villamos hálózat van Oroszországban vagy Kínában, ahol a távolságok ennél sokkal nagyobbak."
Erős a gyanúm, hogy az oroszoknál meg Kínában sem az az átlagos, hogy ezer kilométerekre viszik az áramot, hanem a nagy részét az erőmű közelében használják fel.
-
joysefke
veterán
Igen, de nem mindegy, hogy mekkorák a költségek:
Például (hasraütésszerű, de nem elrugaszkodott számok) az atomerőmű mondjuk 10Ft/kWh termeli az áramot, a hálózat technikai költsége pedig további 10Ft/kWh akkor, ha teszemazt te építesz egy energiatermelőt, ami 5Ft/kWh áron termeli az áramot, de a bekötéséért felelős hálózatrész költsége 20Ft/kWh, akkor ez nem egy nagy előrelépés...
-
bambano
titán
de ebben pont az a lényeg, hogy a levegő aktuális co2 változás nulla marad. a hagyományos benzinnel az a baj, hogy valamikor nagyon régen a benne levő szén kikerült a co2 körforgásból, ezzel tisztult az akkori levegő, amit most visszapöfögünk bele, ezzel koszosodik.
ennek a technológiának meg az az értelme, hogy kiszeded a mostani levegőből a mostani co2-t, benzint csinálsz belőle, majd elégeted, és akkor visszakerül a co2 a levegőbe.
a káros hatású gázok tekintetében pontosan ugyanolyan, mint a tisztán villanyautó. legalább annyira környezetkímélő, vagy még jobban, mint a villanyautó.
(#101) joysefke: de erről nem feltételes módban kell beszélni, mert pl. az audinak van ilyen üzeme, ami működik. és amikor rákerestem arra a technológiára, amire én emlékeztem, azt pont nem találtam meg, de másik hármat igen. ebből egy az audié, amivel jelenleg pár autónak elegendő benzint állítanak elő, de többet is bírna.
-
joysefke
veterán
Nem vagyok energetikai szakember, de attól még emlékezhetek a középiskolából arra, hogy a villamos hálózati vezetéken az ohmikus veszteség mértéke az I²R lesz, értelemszerűen minél hosszabb a kábel, annál nagyobb lesz az ellenállás mértéke, ezzel arányosan a veszteség is.
Egyik megoldás a feszültség feltranszformálása, amellyel ugye arányosan csökken az áramerősség, tehát a veszteség négyzetesen csökken. Egészen addig amíg el nem érsz ahhoz a ponthoz, hogy a sok- százezer voltos feszültség polarizálja és ezáltal vezetővé nem teszi a levegőt. Wikipédia szerint ez európai távvezetékek döntő többsége 400kV-n dolgozik. Gondolom, ha följebb kell menni a feszültséggel, az egy plusz extra transzformátorállomás beruházás lesz, hogy a 400kV-hoz igazítsák az érkező nagyfeszültséget (transzformátor veszteség)
A másik megoldás ugye az ellenállás csökkentése vastagabb kábelkötegek segítségével, ami arányosan drágítja a kábelek árát, illetve jóval erősebb tornyok kellenek, hogy megtartsák a nehéz vezetéket. (Tengerfenéki kábel esetén meg kábelt kell fektetni)
Nem azt mondom, hogy megoldhatatlan problémák ezek, de az átviteli veszteségek illetve a drágább technika bőven felnyomhatja annyira az árakat, hogy ne érje meg észak Afrikából Európába importálni.
-
bambano
titán
Észak és Dél-Amerikának, Ausztráliának is vannak olyan területei, amik nem jók másra. Ha találgatnom kellene, azt mondanám, Kínában is, az oroszoknál is van. Meg nálunk is lesz itt az Alföldön egy pár év múlva... itt a nagy büdös pusztában, ahol sok helyen annyira nitrátos a föld, hogy a marhák is csak papucsban mennének rá, simán lehetne nagy naperőművet építeni, rögvest azután, hogy megoldottuk az energia tárolását.
-
bambano
titán
"Technológia létezik sokféle, de azt ne felejtsd el, hogy ezeket a mostani olcsó energiára alapozták.": de, elfelejtem, mert nem arra alapoznak. párat elolvastam tegnap, mindegyik úgy nézett ki, hogy a fő technológiai lépéseket napenergiával csinálták, a segédberendezéseket hajtották hagyományossal. Mondjuk ez se releváns, mivel ha éppen süt annyira a nap, hogy például fel tudja melegíteni a berendezést üzemi hőfokra, akkor pár napelemet leraknak az udvar sarkába, és a szivattyúkat meg a többit is lesz mivel meghajtani.
Szerintem jó ötlet ez, mert a napenergia felhasználásával jelenleg az a nagy baj, hogy nem tudjuk tárolni, hogy akkor használhassuk, amikor kell. Ha meg műbenzint csinálnánk belőle, akkor lehetne tartályban egyszerűen tárolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Nyaralás topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Milyen videókártyát?
- Google Pixel topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 15 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Apple iPad Air 4 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged