Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Rickazoid

addikt

válasz Cannabis7 #65 üzenetére

És abban a 2-3 évben az Intel mit fog csinálni? Nem ARM processzorokat, az biztos. Ellenben nem hinném, hogy a könnyű hordozható gépeken kívül máshova lenne értelme az ARM-nak. Egy asztali notebook vagy -PC fogyasztásában a processzor nem annyira jelentős egy magánember számára. Maximum 10 W vagy 35 W... esetleg 5 W vagy 20 W... mennyit számít neked, ha a videokártya megeszik 50-100 W-ot? Ha meg nincs diszkrét videokártya, nem fogja elfuttatni a komolyabb játékokat, csak a kb. 5 évvel ezelőttieket. A külön videokártya meg ugyanattól fog menni az ARM mellé mint az x86_64 mellé. Az nVidia-tól vagy az AMD-től, tehát ha ott csökken a fogyasztás azonos teljesítmény mellett, abból mindkét architektúra profitál.
    Az egyetlen, amiben az Intel ma hátrányban van az az IGP és a fogyasztás, de 2-3 év hosszú idő. Én azt mondom tehát, hogy szerintem csak ott terjedhet el igazán az ARM, ahol minden egyes Watt számít, tehát ahol már elterjedt, az ultabookoknál, illetve olyan szervereknél, ahol fontosabb a nagyon sok szálú feladat-végrehajtás, mint a nagy teljesítmény lényegesen kevesebb feladathoz (vagyis mondjuk 1000 gyenge mag vs. 100 erős mag).
    Ezt az egészet, illetve az Intel uralmát szerintem az ARM (a cég) és a processzorgyártók két esetben tudnák megdönteni: a cloud computing indokolatlan elterjedése és a heterogén programozás (ARM processzorok és azok melletti diszkrét kártyák közt, ami ma nem tudom létezik-e már, de még nem olvastam róla) általánossá válása esetén, de csak akkor, ha az Intel nem tudja az x86/x86_64 architektúrájú processzorokat megfelelően alacsony fogyasztáshoz tervezni. De ez utóbbira nem érdemes fogadni, csak ha merész befektető vagy, mert évek alatt bármi megtörténhet. Lehet a VIA rukkol elő valami akkora találmánnyal, ami átformálja a piacot. Na jó, ez csak egy alternatív univerzumban történhetne meg, de nem baj. :) Az Intelnek viszont nagyon el kéne szúrnia, hogy bárki utolérje, persze ez előfordulhat, de arra is pont ekkora esély van, hogy az Intel éri utol az ARM-ot a mobileszközök piacán.

• Rickazoid

addikt

válasz cqr #45 üzenetére

Ettől még nem lesz kevesebb, csak elölről kell kezdeni a fejlesztőknek. Igazából majd meglátjuk a jövőben, hogy mennyire tudják megvalósítani, mert ha csak újra kell majd fordítaniuk a fejlesztőknek a programjaikat ARM-ra, akkor nem lesz gond, de ha egyéb optimalizálást, konkrétabb portolást kell csinálniuk, akkor könnyen megosztottság lehet belőle (sok szoftver csak egyik architektúrára fog elkészülni). Szerintem akkor két fajta PC fog kialakulni, egyik lényegében szórakoztatóelektronikára kihegyezve (ARM), másik pedig marad a jó öreg univerzális eszköz (x86_64, idővel talán csak 64 bit).

• Rickazoid

addikt

válasz cqr #41 üzenetére

"Bár ha már ennyire reklámozza ezt az nv, akkor igazán megkérhette volna az ms-t is már ezzel a lendülettel, hogy 'teljes értékű w8' menjen arm-re is.."
    Miért, mitől nem lesz teljes értékű az ARM verziós Win8? Szerintem csak attól, hogy tabletekre lesz butított (bocsánat, optimalizált) verzió, de az asztali (ha lesz processzor) ugyanúgy teljes értékű (hagyományos) marad. Nem hinném, hogy a Microsoft egy olyan cég lenne, ami nem készül fel és a két-három éven belül megjelenő asztali és notebookos ARM processzoros gépekre nem tud majd mit kínálni, csak egy tabletre optimalizált rendszert.

• Rickazoid

addikt

válasz floatr #26 üzenetére

Ez az, hogy ez már csak szórakoztatóipar, a körítése viszont bullshit, csak azoknak szól, akiknek az informatika == szórakoztatóelektronika. Akkor hinném el, hogy megközelítené a T7200-at teljesítményben (ilyen van a notebookomban), ha le tudnám vele fordítani a legfrissebb Linuxot közel azonos idő alatt. De csak egy easystroke fordítását is megnézném, hogy meddig vacakol el vele. Vagy bármivel, ami igényli a számítási teljesítményt, de nem GPU gyorsított.

• Rickazoid

addikt

Azért kíváncsi lennék, hogy a játékokon (főleg GPU) és a videolejátszáson (GPU gyorsítás) kívül a processzor másra is képes lehet-e egy PC-vel szemben, mondjuk mennyi idő alatt indítana el egy op.rendszert (64 bitest eleve nem is tud), rajta a programokat, mennyi idő alatt dolgozná fel a fájlrendszerből és nem a RAM-ból beolvasott adatokat, mennyi idő alatt fordítana le adott méretű C++ programot vagy mennyi idő alatt tömörítene .tar.xz-be adott méretű fájlt, stb., stb., stb., lehetne még sorolni, majd ezt összemérni egy T7200-as Intellel, de mivel az már elég régi és szerintem már nem is lehet kapni, inkább egy első generációs Core i3-mal. Ugyanis az Intel szépen fejlesztett már a Core 2 Dou processzorok óta és ez a lényeg. Kelthetik azt a látszatot, hogy mindjárt utolérik a PC-ket, de ahhoz tényleg utol kéne érni őket.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés