- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Magisk
- iOS alkalmazások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rickazoid
addikt
válasz
Cannabis7 #65 üzenetére
És abban a 2-3 évben az Intel mit fog csinálni? Nem ARM processzorokat, az biztos. Ellenben nem hinném, hogy a könnyű hordozható gépeken kívül máshova lenne értelme az ARM-nak. Egy asztali notebook vagy -PC fogyasztásában a processzor nem annyira jelentős egy magánember számára. Maximum 10 W vagy 35 W... esetleg 5 W vagy 20 W... mennyit számít neked, ha a videokártya megeszik 50-100 W-ot? Ha meg nincs diszkrét videokártya, nem fogja elfuttatni a komolyabb játékokat, csak a kb. 5 évvel ezelőttieket. A külön videokártya meg ugyanattól fog menni az ARM mellé mint az x86_64 mellé. Az nVidia-tól vagy az AMD-től, tehát ha ott csökken a fogyasztás azonos teljesítmény mellett, abból mindkét architektúra profitál.
Az egyetlen, amiben az Intel ma hátrányban van az az IGP és a fogyasztás, de 2-3 év hosszú idő. Én azt mondom tehát, hogy szerintem csak ott terjedhet el igazán az ARM, ahol minden egyes Watt számít, tehát ahol már elterjedt, az ultabookoknál, illetve olyan szervereknél, ahol fontosabb a nagyon sok szálú feladat-végrehajtás, mint a nagy teljesítmény lényegesen kevesebb feladathoz (vagyis mondjuk 1000 gyenge mag vs. 100 erős mag).
Ezt az egészet, illetve az Intel uralmát szerintem az ARM (a cég) és a processzorgyártók két esetben tudnák megdönteni: a cloud computing indokolatlan elterjedése és a heterogén programozás (ARM processzorok és azok melletti diszkrét kártyák közt, ami ma nem tudom létezik-e már, de még nem olvastam róla) általánossá válása esetén, de csak akkor, ha az Intel nem tudja az x86/x86_64 architektúrájú processzorokat megfelelően alacsony fogyasztáshoz tervezni. De ez utóbbira nem érdemes fogadni, csak ha merész befektető vagy, mert évek alatt bármi megtörténhet. Lehet a VIA rukkol elő valami akkora találmánnyal, ami átformálja a piacot. Na jó, ez csak egy alternatív univerzumban történhetne meg, de nem baj.Az Intelnek viszont nagyon el kéne szúrnia, hogy bárki utolérje, persze ez előfordulhat, de arra is pont ekkora esély van, hogy az Intel éri utol az ARM-ot a mobileszközök piacán.
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 11
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Melyik tápegységet vegyem?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- One mobilszolgáltatások
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Steam Deck
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újrakezdés
- Tőzsde és gazdaság
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- További aktív témák...
- HP Elitebook 850 G8 15,6' fullHD i7-1185G7 32/512GB + Notebook táska, Garancia
- Dell Latitude 5310 i5 10310u I 16GB I 256SSD I IPS 13,3" FHD I HDMI I W11 I jó akku
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Lenovo ThinkPad P17 Tervező Vágó Laptop -50% 17,3" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD Magyar
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest