Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• fateless

veterán

Most kapcsolok:

A Notch-ot a Motorola órákról lopták, csak ott alul található, nem felül. Ott is teljes készülékfelületre szóló kijelző van, amiből egy kis notch levesz az érzékelők kedvéért.

• fateless

veterán

válasz Somatom #1168 üzenetére

Meglepő lett volna, ha mondjuk a 862. Hsz-ben válaszolnak az 1153. Hsz-re...

Jövő héten vasárnap ha ott lesz az ismerősöm a találkozón, megint elkérem tőle, akkor megnézem neked, ha addig nem jön válasz, vagy nem találsz yt videót.

• fateless

veterán

válasz #96302336 #1158 üzenetére

Tisztában vagyok azzal, hogy Mr Hyde nem ettől változik Dr Jekyll-lé, de attól még Stevenson kész volt szolgálni a publikumot.

• fateless

veterán

válasz Parallaxis #1123 üzenetére

No, megyek tovább az önkínzásba az olvasók kedvéért :B

Hogy könnyebb legyen a megértés, a "notch" szót lefordítom, és "bemetszés" szót használom.

Catan telepesei
    Ha valóban szeretnéd tudni, hogy milyen részt takar ki, természetesen pár másodperces google kereséssel egyből látnád, hogy néz ki a játék képernyője, hiszen az első találat megmutatja. Az egyik oldalon az adatokat látod szélen, a másik oldalon találod azt a menüt, ami az egész játék vezérléséhez szükséges.
    Természetesen játszható a játék, csupán csak állandóan át kell forgatni a telefont 180 fokkal - vagy bemetszésmentesítőt kell használni.

Videó lejátszás
    Látom, hogy következetesen a 16:9-es képarányú filmekről beszélsz, majd azt mondod, hogy az én döntésem, hogy széthúzom-e a képet. Én kiemelten a 21:9-es filmekről beszéltem. Megmondom őszintén, én nem nézek telefonon filmeket, de azok számára, akik ezt teszik, gondolom ez nem olyan marginális kérdés. Leginkább azért nem, mert a mozifilmeket az 1950-es évek óta 2,35:1 (nagyjából 21:9) képaránnyal készítették. Manapság már a 2,39:1 a sztenderd. Persze amikor a TV-ről beszélsz, vagy a youtube-ról, akkor beszélhetsz a 16:9-ről, mint általános felbontásról, de úgy alapban filmet hoztam fel példának, ha már egyszer bő 60 éve a 21:9 közeli az általános méretarány a filmek esetén. (Az, hogy egy HD TV adás esetén a filmekből levágnak oldalt, nem hiszem, hogy mérvadó lenne - nekem semmiképp sem az, ha már egyszer a szélesebb felbontás a sztenderd filmek esetén)
    Márpedig egy ilyen videó lejátszásakor belóg a bemetszés. Most nem írom le újból azt, amit korábban, minek ismételjem magam, csupán jelzem, hogy én a filmek képernyőarányát kérdeztem tőled, amire te a 16:9-es képaránnyal akartál válaszolni.
    Már előre látom, hogy erre a rögtönzött válaszod az, hogy állítsam be úgy a 21:9-es videót, hogy csak a bemetszés aljáig érjen, és akkor ugyanazt látom, mint pl a Samsung S8-on, de még megmarad a két kis fülecske. A gondunk eddig sem azzal volt, hogy ugyanazt látjuk-e, hanem hogy nem ugyanakkorát. A gond itt van ezzel, erről beszélek, beszélünk. A látható kép területe egyszerűen kisebb lesz. Mégpedig a bemetszés miatt lesz kisebb

Bemetszés és Apple
    Az Apple folyamatosan és konzekvensen notch-nak, azaz bemetszésnek nevezi a szenzorszigetet. Értem én, hogy magyarul ez nem annyira triviális, de angolul az. Újra és újra azt mondják, hogy a szenzorsziget bemetszés a kijelzőbe. Ha segít, olvasd úgy a cikkeket, hogy notch helyett mindig bemetszést olvasol (elvégre ezt jelenti), és egyből könnyebb lesz megérteni.

Látom egyébként, hogy az alapvető félreértés közted és a fórumozók nagy többsége között abban rejlik, hogy mikor kisebb látható képet említünk, akkor te a képarányról beszélsz, azaz arról, hogy megvan az iPhone X esetén is a 18,5:9 képarány, valamint ezen felül még van két extra kis terület is. Ezzel szemben mi rendre a látható képernyő felületéről beszélünk adott kijelzőméret esetén (éppen ezért adja magát az iPhone X kapcsán a Samsung S8 példája, hiszen mindkettő készülék 5,8" átmérőjű kijelzőt használ). A látható felület tekintetében gondold át, kérlek, mindazt, amit válaszoltál eddig és amit válaszként írsz.

Megpróbálok kicsit könnyíteni a "játékon" szarkasztikusan:

1. feladvány:
    Mekkora az iPhone X kijelzőjének átlója? (Ezen feladványnál használhatnánk más készüléket más adatokkal, nem csak ez a készülék él a notch adta "kiemelkedő lehetőségekkel")

a. 5,6"
    b. 5,8"
    c. 6"

2. feladvány:
    A készülék kijelzőjének méretét milyen síkidomra vetítve adják meg?

a. téglalap
    b. kör
    c. hexagram

3. feladvány:
    A fenti síkidomba történő bemetszés után hogyan változik a síkidom területe?

a. nő
    b. nem változik
    c. csökken

• fateless

veterán

válasz Parallaxis #1119 üzenetére

Catan telepesei

De ezt már írtam is

Örülök, ha nincs több kérdésed, én a válaszod várnám

• fateless

veterán

válasz Parallaxis #1080 üzenetére

Tehát ha jól értem, akkor a megoldás az, hogy ha valaki videót néz a készüléken, akkor nézze meg a 16:9-es változatot, ne a 21:9-es változatot (tehát nézzen kisebb képet), és akkor majd nem lóg be a notch.
    Ha például a Catan telepeseivel szeretne játszani, akkor csak egy irányba lehet tartani a telefont, különben nem fog hozzáférni a menühöz. Mert ez a játék például alkalmazkodik a kijelző felbontásához, és mindig a szélére rakja a menüt, függetlenül attól, hogy 4:3-as, 16:9-es, vagy épp 19,5:9-es kijelzőről van szó. (ajánlom mindenkinek akár táblajátékban, akár telefonon)

Ezt írod:
    A képi tartalom viszont 18:9-es képarányon jelenik meg álló nézetben, fektetve meg addig amíg nem nagyítasz bele.

Sajnos ez nem igaz. Nem igaz a fenti példáknál akár annál a játéknál (de más játékra is biztos igaz, csak nem ismerem a játékokat, de más sorolhatja, ha akarja), nem igaz ennél vagy ennél a youtube videónál, vagy sok másiknál. Persze értem én, hogy választhatja a kedves használó a 16:9-es verziót, és sokkal több fekete csíkot hagy inkább alul és felül, de valahogy biztosan érzed te is, hogy ez az érvelés (már az, hogy nézzen kisebb képet azért, hogy ne lógjon bele a notch) bizony sántít.

A Youtube-on a legtöbb videó 16:9-es, ami normál esetben pont ugyanúgy néz ki az X-en, mint bármelyik hagyományos kávás készüléken. Ha meg belenagyítasz, akkor az a te döntésed és nem a notch a legnagyobb problémád, hanem az, hogy alul/felül levág a képből jelentős részt.

A fentiek tekintetében értelemszerűen láthatod, hogy sok esetben nem kell belenagyítani semmit ahhoz, hogy alul és felől ne vágj le semmit a képből, miközben a kis belógás ezt oldalt megteszi (legyen szó akár IOS, akár android készülékről).

Természetesen továbbra is várnám az észrevételedet annak kapcsán, hogy ha a termék gyártója úgy aposztrofálja az érzékelők által elfoglalt területet, mint egy, a kijelző területébe belógó egységet, akkor mi alapján kellene nekünk mégis meggyőződéssel kiállnunk a véleményed mellett, hogy az mégsem lóg bele a készülék megjelenítőjébe (ami teljesen független a felbontásától, mivel - ahogy magad is /tévesen/ állítottad a QHD felbontás ellen érvként - a felbontás nem befolyásolja a látható kép méretét).
    Én tehát itt és most szeretném megvédeni veled szemben az Apple-t (még inkább az Essential PH1-et), és kiállni amellett, hogy igenis, nekik van igazuk, ez az egység kihasít egy kis darabot a készülékből, amint azt ők állítják. Nem gondolom, hogy az általuk elképzelt, megtervezett és legyártatott készülékek kapcsán velük szemben nagyobb háttérismerettel rendelkeznél e téren, így alapvetően érthetetlen számomra, hogy miért kérdőjelezed meg ezen és más gyártók állítását, hogy a "szenzorsziget" kihasít egy darabot a kijelzőből.

Amennyiben úgy látod, hogy az Apple téved, az állítása hamis és a notch nem lóg bele a kijelzőbe, úgy természetesen célszerű lenne erre felhívnod a gyártó figyelmét is, hiszen az e fórumon való cáfolat még nem valószínű, hogy eljut a megfelelő szintig, hogy felkeltse a cupertino-iak figyelmét is. Márpedig egy ilyen tévedésük bizonyosan nagy visszhangot kavarna a mobilos társadalomban.

• fateless

veterán

Eddig csak röhögni jártam ide, de olyan jó buli, hogy nem bírom kihagyni...

Mekkora az Apple iPhone X kijelzőjének mérete?
    5,8"

Ez a méret hol került lemérésre?
    A kijelző átlójában

Amennyiben arról lenne szó, hogy az iPhone X egy ~5,6" átmérőjű készülék, amelyet a gyártó megtoldott két kis füllel kiegészítésként, hogy ne pazarolja el a kamera és érzékelő melletti területet, akkor valóban arról lenne szó, amiről "védők" beszélnek, hogy ti. a gyártó bölcsen kihasználta az extra területet (tegyük hozzá, hogy egyébként tényleg jól használták ki ezt a részt, ha már kényszerűségből megjelent).

Amennyiben azt állítjuk, amit a gyártó is tesz, hogy a készülék 5,8" méretű, úgy az érzékelők benyúlnak a gyártó által megadott kijelző területére. Erre utal egyébként ennek a benyúlásnak az elnevezése is (notch - bevágás, bemetszés).

Bár értem Parallaxis nézőpontját, miszerint a - mondhatni - sztenderd 18,5:9-es felbontás arányához értendő hozzá az extra fülecske, mint többlet, ugyanakkor kénytelen vagyok az ő véleményével szemben a gyártó által adott hivatalos adatokat figyelembe venni, ők pedig nem a notch alatti részig tekintik a kijelzőjük méretét, hanem a kijelzőre vetítetek egy téglalapot, és annak az átlóját számítják a kijelző átlójának (illetve hogy teljesen korrektek legyünk, a teljes téglalap átlója 5,85" lenne lekerekítések nélül, ahogy például a Samsung S8 kijelzője is nagyobb lenne, ha kiterítenénk a kijelző széleire hajló kijelzőt). Ebből a gyártó által számított télalapból metsz ki egy kis darabot a felső érzékelő, kijelző és hangszóró, emiatt is kapta a bemetszés elnevezést függetlenül a felbontás arányától. Ezen területvesztést kompenzálandó találta ki a cég roppant praktikusan azt, hogy miképp lehetne alkalmanként kiaknázni az adott területet.
    (Megjegyzem, bölcsebb lett volna, ha ezen rész megmarad külön funkcióként minden más alkalmazás során is akár vezérlőgombok elhelyezésére, akár egyéb információk közlésére ahelyett, hogy körülötte is megjelenne tartalom olyan formában, mintha a notch helyén is kijelző lenne.)

Kísérletképp kipróbáltam, hogy milyen megnézni egy rövid youtube videót a telefonon. Számomra sajnos folyamatosan vonzotta a tekintetemet a notch körüli rész, mivel a mozgókép alatta és felette is mozog. A tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy meg tudta szokni, most már fel sem tűnik számára. Ugyanakkor kipróbálva a készüléket "notch-semlegesítő" programmal videózás során már egyáltalán nem zavaró, hogy az oldalán egy fekete sáv marad, persze ez esetben kisebb kijelzőn történik a videó megtekintése. Azt gondolom, aki megveszi a készüléket, tisztában van ezen tényezővel, és elég "nagyfiú"/"nagylány", hogy el tudja dönteni, mennyire zavarja mindez őt.

Összességében tehát én inkább maradok annál, amit a készülék gyártója állít, ezért a "fülek" nem extra területek, hanem az alap kijelző részei, melyből lecsippent egy kis részt a notch. Természetesen ha a gyártó a jövőben Parallaxis által ismertetett módon mutatja majd be a készülékét, úgy el fogom tudni fogadni az ő véleményét, addig azonban az Apple hitelesebb forrásnak tekinthető.

Gondoltam, leírom a következő 1000 elején...

• fateless

veterán

Az Apple szeretné csökkenteni a következő telefonján a notch méretét.
    Azaz "fórumosítva" mondva ez azt jelenti, hogy a gyártó nem szégyelli lecsökkenteni a most még nagy, extraként adott notch melletti kijelzőfelületet. Vagy lehetséges, hogy csak a látható kijelzőfelületet szeretnék növelni? Hogy is kell akkor ezt értelmezni majd? A kijelző felületét növelik, vagy elveszik a kiegészítést? Segítsetek ennek megértésében :B

• fateless

veterán

válasz Reinhardt #553 üzenetére

Először a vasárnapi prédikációban lesz, de a házasságterápiánkhoz is jó lesz, és a mentálhigiénés anyagba is illeni fog. De lehet, hogy lesz még helye.

Az egyik cím, ami már megvan: 4P és 4E

• fateless

veterán

Srácok, köszönöm ezt a fórumot. :R
    Több leendő előadásom demonstráló anyaga lesz ez a "vita".

• fateless

veterán

válasz #96302336 #457 üzenetére

Szegény Jonathan, őt nagynak tekintem (nem épp ezért a húzásáért)
    De a kép üt

• fateless

veterán

Az a vita oka, hogy vagy kocka szemmel nézitek a kérdést, vagy "alma" szemmel, és ebből jönnek a támadások és védekezések. Nézzétek inkább üzleti szemmel.

Az Apple kihozott egy olyan telefont az iPhone X képében, ami azonnal felismerhető, megkülönböztethető nem csak a csúcs androidos telefonoktól, hanem az összes többi apple telefontól is. Ez által olyan eladásokat generálhatnak, amik nem realizálódtak volna abban az esetben, ha nincs egy ilyen készülékük (lényegtelen, hogy nem lett akkora siker, mint szerették volna, így is célt ért).
    A következő "alsóbb" iPhone kategóriákban gondolom kihozzák ezt a kinézetet, hogy már mások is megkaphassák a látható különbség érzetét. Így szinten tarthatják a bevételeiket, amik más gyártóknál még mindig marginálisak az Apple-höz képest.
    A rá következő évben majd kihoznak egy olyan készüléket, amin nincs notch, valamint kisebb lesz a keret körben. Ezzel megint elérik azt, hogy a generációváltás látható lesz a készülék első pillantásakor, mindenki tudni fogja, hogy neked melyik széria van.

De mielőtt valaki azt mondja, hogy a buta Apple vásárlónak fontos csak ez, nem árt kicsit megismerni az emberi psziché működését - ez mindenkinél működik, max nem mindenki esetében telefonokban jelenik meg mindez, és nem mindenki "enged" ebbéli vágyódásainak.
    A Samsung is ezt használja ki, amikor az A8-as az S8-ast akarja követni külcsínyben. Vagy épp a P9 és P9 lite, Mate 10 pro és lite és még sok másik készülék esetében. A fő különbség az, hogy az Apple sokkal profibban teszi mindezt, illetve azok esetében, akik erre fogékonyabbak, már hamarabb elérték őket, mint a többi gyártó, akik e téren nem ébredtek elég gyorsan.
    Természetesen tudom, hogy itt sok ember "kivétel", őbennük semmiféle vágy nem ébred, véletlenül sem akarnának beállni a sorba és hasonlók... ;)

Szerintem az notch visszataszító, mégis remek dolog. Öncélú, hiszen simán meg tudta volna csinálni az Apple úgy a készülékét, hogy ne kelljen ez rá, de akkor nem lenne a formai megkülönböztetés. Ügyesen kreáltak hozzá szoftvert is, amivel meg tudják magyarázni a két kis nyelvecske létjogosultságát is. Meg fogják majd azt is tökéletesen magyarázni, amikor elhagyják. Mindezt pedig azért, mert pofik a maguk területén. A Samsunk és a Huawei hiába nagyok, ezen a területen még gyerekcipőben járnak. az Apple ugyanis nem csak egy készüléket ad el, hanem egy életérzést, egy filozófiát, már egy ökoszisztémát is. Olyan dolgot, amit nem lehet leírni számadatokkal, MHz-ekkel és GB-okkal. Próbáltam pár Apple terméket, egyik sem vált be nálam, mégis példaértékű, ahogyan ráéreznek arra, hogyan kell eladni dolgokat. (Milyen érdekes, hogy a Xiaomi az egyedüli, aki ezt a filozófiát le tudja másolni - elég csak arra gondolni, milyen boldogan vesznek meg emberek bármit, ha "mi" felirat van rajta - mert az a jó minőségre is garancia a hasonló árú termékek között)

Szóval érthető, hogy miért vált ki ennyi érzést minden Apple termék, ez pedig épp a cég malmára hajtja a vizet.
    Bravo Apple, ti tudtok valamit :R
    (Amire hál'Isten, nekem nincs szükségem) ;]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés