Hirdetés

Notchak-nocsak, megint másolunk?

Tavaly csak szimplán megnyúltak a kijelzők, idén viszont boldog-boldogtalan az iPhone X dizájnját nyúlja. Pedig akad előremutatóbb koncepció a képernyődominanciára.

To be or notch to be

Sokakat pont hidegen hagy az egységnyi telefonfelületre jutó képernyő százalékos dominanciája és a körülötte futó káva vastagsága. Sokan viszont, ha már kinyitják a pénztárcájukat, a lehető legnagyobb megjelenítőre vágynak, a legkevesebb felesleggel, és tavaly óriási harc indult a gyártók között ez irányban, vegyes vásárlói visszajelzésekkel.

Dupla kijelző mellé dupla előlapi kamera dukál
Notch az LG V10-en is volt, csak az nem a kijelzőt nyújtotta meg: másodlagos megjelenítőt és funkciókat kínált. Nem teremtett divatot [+]

Addig mindenesetre, amíg az összehajtható kijelzős készülékek kora el nem jön (ha egyáltalán), szó szerint keretek közé van szorítva, mekkora megjelenítő férhet adott méretű telefonba.

Hangszóró a felső peremen, kamera az értesítési sáv közepén, kompromisszumok kizárva
Az Essential PH-1-nek sem akadt sok követője [+]

Andy Rubin, az Android egykori alapítója ráérezhetett a dologra, mert az apró betüremkedéssel szerelt Essential PH-1 az előlapi kamerát nem számolva rekorder, 84,8%-os képernyőaránnyal bírt.

A Sharp Aquos Crystal még 2014-ből. Akkor még nem indult el a kávamentesítés divatja
A Sharp Aquos Crystal 2014-ből, notch nélkül. Akkor nem indult be a kávamentesítés trendje (forrás: The Verge) [+]

Viszont limitált darabszámú mobil lévén, amit ráadásul rosszul is fogyott, lényegében zárójelbe tehető, akárcsak a Sharp egy-két, nemzetközi karriert el nem érő kuriózuma.


A Galaxy S9+ szimmetrikusan és szemrevalóan oldotta meg a kávamentesítést. A megmaradó kerettel együtt lehet élni [+]

Nemzetközi forgalomban ma a Galaxy S9+ áll a legjobban 83,61%-os előlapi képernyőaránnyal, ami sokakat meglephet, mert ugye az iPhone X vele szemben az alsó-felső kerettől is megszabadult.

Íme, az iPhone X elölről, lekerekített sarkokkal és betüremkedő TrueDepth kamerarendszerrel
Íme, az iPhone X és erősen idézőjeles, kávamentes kijelzője [+]

Az a körbefutó sáv, ami az almás mobilon szükségszerűen megmaradt, mégis elég vastag ahhoz, hogy notch, vagyis szenzorsziget nélkül 81,2%-nál megálljon a mutató. Ha azt sem számoljuk kijelzőnek, a 80% sincs meg.

A Wiko View2 Pro a kevés Essential PH-1 másolók egyike, a gyártók inkább az iPhone X-et kezdték utánozni
A Wiko View2 Pro a kevés Essential PH-1 másoló egyike, a gyártók inkább az iPhone X-et kezdték utánozni [+]

Éppen ezért furcsa, hogy 2018-ban miért nem a Galaxyk, hanem az iPhone X klónozása indult meg, méghozzá akkora vehemenciával, hogy a jóisten se tudja az áradatot megállítani. A dolog persze érthető: az iPhone X-ről folyt tavaly a legtöbb diskurzus és az Apple-é a mobilpiac profitjának a java, nyilván őt fogják a legtöbben másolni.

Az iPhone X zárképernyője
Az iPhone X a kávamentes formához a szoftveres gesztusvezérlést is hozzátette [+]

Az pedig teljesen mellékes ezek szerint, hogy a közönséget a notch-kérdés eléggé megosztotta. Pedig így is meg lehet szabadulni az előlapi feleslegtől:

Nem renderkép: a Vivo Apex koncepciókészülék kint volt az MWC-n, és működött
Nem renderkép: a Vivo Apex koncepciókészülék kint volt az MWC-n, és notch nélkül is élt és virult (forrás: Pocket-lint) [+]

Oké, a Vivo Apex motorikusan kiemelkedő szelfikamerájával és képernyőjébe integrált ujjlenyomat-olvasójával nem végtermék, csak koncepciókészülék: vagy eljut a polcokig, vagy nem.

A motorikusan kibújó szelfikamerával az Apex az előlapi fényképező kérdéskörét is letudja
A motorikusan kibújó szelfikamerával az Apex az előlapi fényképező kérdéskörét is letudja (forrás: Pocket-lint) [+]

Megmutatja viszont, hogyan lehet idézőjelek nélkül maximalizálni a kijelzőfelületet, esztétikai öngólok nélkül, 90% fölé tornázva azt a bizonyos mutatót.

A Mi Mix 2 a dobozban mellékelt védőtok mellett
A Mi Mix 2 előlapján a képernyő dominál, és nem találta szükségesnek a notch bevetését [+]

Bár a hang továbbításához a saját házát használó Apex beszélgetési minősége kapcsán nem vagyunk derűlátóak (a Xiaomi Mi Mix esetében nem volt igazi a dolog), a Mi Mix 2 úgy tudott három oldalon kávamentes maradni, hogy odafért felülre a hagyományos hangszóró, a fénymérő és a közelségérzékelő. És puff neki: a szelfikamerának alul jutott csak hely, így önfotózáshoz a mobilt meg kell fordítani, notchra viszont nem volt szükség.

Lehet, hogy végül mégsem így fog kinézni a Mi Mix 2S, de a sarokba száműzött notchnak nagyon is van értelme
Lehet, hogy végül mégsem így fog kinézni a Mi Mix 2S, de a sarokba száműzött notchnak nagyon is van értelme (forrás: GizChina)

Még ígéretesebbek a Mi Mix 2S kémanyagai: a március 27-ei startra a Xiaominak sikerülhet a maradék kávából is faragni, a jobb felső sarokba száműzve a kamerát, ami bár elsőre elég érdekes, használat közben biztosan kevésbé zavaró, mint a képernyőtartalomba kontárkodó, széles szenzorsziget. A kémanyagok persze még kacsának bizonyulhatnak, mindenesetre nem rossz ötlet ez a betüremkedés szolid letudására, az androidos konkurensek mégis inkább almás kosárral tértek be a fénymásoló szalonba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés