Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz Mr Bond 007 #107 üzenetére

Pont ez az, hogy nem feltétlenül minden az ár / teljesítmény arányról szól.
    Amúgy ha valamire jellemző a pofátlan túlárazás, akkor az pont a szerver piac.
    Pl. egy nyavajás hdd keretért elkérnek többszáz dollárt, mert már a szerverházat is eleve úgy tervezték, hogy semmi mással ne legyen kompatibilis. De ugyanez a helyzet a brand workstationökkel is: még az alaplapi tápcsatlakozó, a cpu hűtő felfogató csavarja is egyedi, hogy csak az adott gyártótól tudjad beszerezni a pótalkatrészt horror áron.
    Persze a "pofátlanság" relatív, ha adott hardver összetevők túlárazása része az üzleti modellnek és ezt a vevők is megértik. A szerver és workstation piacon ugyanis a maintenance költségeket is beszámolják a beruházás költségeibe, és 4-5 éves távlatban már bőven megtérül az önmagában túlárazottnak tűnő hardver, ha jár hozzá a 24/7 support, 4 órán belül ingyenes cserealkatrész, stb.
    Ez most csak annyiban érdekes, hogy az apple kb. ugyanezt csinálja csak a consumer piac felső szegmensében. Rájöttek, hogy nem csak a cégeknek, hanem mikrovállalkozásoknak és magánembereknek is lehetnek az ár/teljesítményen túl extra igényeik és ezekért hajlandóak is fizetni.
    A magánembereknek viszont mások az igényeik, mint a cégeknek, így pl. nem a 24/7 rendelkezésre állásra fókuszálnak, hanem a _teljes_ rendszer könnyű kezelhetőségére és stabilitására.
    Ehhez viszont az kell, hogy az apple minimalizálja a támogazott hardverei számát, hogy az os-t és a szoftvereket jobban lehessen optimalizálni. Ami az apple sikerének a lényege, hogy a kevesebb fajta és drága hardverből viszonylag sokat tud eladni, ezért jobban le tudja szorítani a gyártás költségeit és jobban optimalizált szoftver és szolgáltatás ökoszisztémát tud a biztosítani.
    Na most van, akinek megéri ezért kifizetni a drágább hardvert és van, akinek nem. A kevés fajta hardver mindig kompromisszumos lesz a többség számára: vagy mert hiányoznak róla számára fontos funkciók, vagy mert számára felesleges, de drágító funkciók vannak benne.
    Alapvetően természetes emberi tulajdonság, hogy mindenki szereti a saját igényeit a normalitásnak elfogadtatni, azaz feltételezi, hogy a többség ugyanazt szereti, amit ő, vagy ha nem, akkor majd idővel azt fogja szeretni, ha megjön végre az esze. Ebből adódik az egész apple körüli mizéria.
    Miközben a felhasználók többsége megérti, hogy ugyanazt a teljesítményt nagyvállalati szinten nagyságrendileg többért árulják az átlagtól eltérő céges igények miatt, gyakran képtelen elfogadni, hogy ugyanez a logika érvényes lehet egyes consumer termékek esetén is: a gyártó nem feltétlenül a nagy többség igényeit vette figyelembe a termék tervezésekor, de attól még igenis létezik a termék iránt valódi felhasználói igény, és nem azért veszik az apple termékeket, mert "még nem jött meg az eszük", hanem mert másra van szükségük.

törölt tag

válasz Mr Bond 007 #49 üzenetére

Jaj hagyjuk már ezt.
    Egyszerűen arról van szó, hogy a netes fórumokon azok a tinik vannak többségben, akik egyszer már cseréltek videokártyát a gépükben és emiatt "hozzáértőnek" vizionálják magukat. Mivel ezek a gyerekek képtelenek megérteni, hogy a hardver ár / teljesítmény mutatóhoz képest létezik más szempont is, ami alapján egy számítógépet értékelni lehet, minden apple termék bejelentésekor elindul a fikagépezet, hogy "ugyanezt kihozom a tizedéből, mekkora ordenáré bukta lesz ez".
    Aztán amikor kiderül, hogy nemhogy nem bukta, hanem komoly siker lett belőle, akkor beüt a kognitív disszonancia, és előjön valami abszurd érvvel, hogy miért a valóságban van a hiba és nem az ő hozzállásával. Az apple esetében ilyenkor a sikert általában a "konzumidióta sznobokat" átverő mindenható marketingre vezetik le.
    És mivel az ilyen gyerekek teszik ki a fórumozók többségét, a negatív vélemények nagyságrendekkel felülreprezentáltabbak a valós felhasználói tapasztalatoknál. Ez aztán tovább erősíti a téveszmét, hiszen "milyen sokan mondjuk, biztosan csak igaz lehet".
    Aki pedig esetleg veszi a fáradtságot és valós, gyakorlati tapasztalatok alapján próbálja elmagyarázni, hogy az apple gépeket lehet nagyon is racionális indokok alapján is választani, azonnal rányomják az "agyatlan fanboy" bélyeget és onnantól az ellenvélemény ignorálható.
    Az már csak hab a tortán, hogy a "szakmai" oldalak pedig a nagyobb klikkelésszám érdekében igyekeznek apple-flamebait híreket bedobálni, ami tovább erősíti a jelenséget.

Ezen kívül létezik még a fikázóknak egy érdekes csoportja, az "én apple felhasználó vagyok, de..."-vel kezdődő hozzászólások, akik legalább ennyire abszurd módon érvelnek, pl. hogy az apple hogy kicseszett velük, mert már nincs sd-kártya olvasó az új macbook pro-ban, mintha bármilyen szempontból is hátrányos lenne bárki számára, hogy valami hiányzik egy gépről, amit egyébként nem birtokol. Ez a fajta "belülről kritizálok" indítás megszokott troll technika a politikai sárdobáló topicokban, ez hivatott elméletileg hitelt adni a savazásnak ugye, pl. "én baloldali vagyok, de a Gyurcsány húzzon az anyjába", vagy "én a fideszre szavaztam, de az Orbán egy g..ci", és így tovább. Szomorú, hogy már a tech fórumokon is ezen a szinten zajlik a vita.

Összességében tehát nem csoda, hogy a netes szubkultúrban axiómaként kezelik, hogy az apple csupa szart gyárt drágán, mert míg egy lefagyó windows-os vga driver nem hírértékű, addig az esetek kb. 0.01%-ában fagyó osx vga driver-re azonnal ráugrik a "szakértő" kommandó és a szaksajtó.
    Ilyenkor persze előjön a "mert ennyi pénzért legyen már tökéletes" érvelés, de érdekes módon az apple-nél esetenként nagyságrendileg drágább egyéb brand windows-os gépeknél nem hergelődik senki a hibákon, mert azokat nem rakja címlapra a "szakmai" média. Ezt hívják öngerjesztő folyamatnak.

Az egészben az persze a legviccesebb, hogy ez a fikatenger összességében jó az apple-nek, mert folyamatosan fenntartja az érdeklődést a márka iránt, aki pedig komolyan gépvásárlásban goldolkodik, az eleve szelektálja a trollkodásokat és a valódi felhasználók tapasztalataira fókuszál, ami az apple termékek esetében rendszerint kiugróan pozitív.

törölt tag

válasz Mr Bond 007 #63 üzenetére

Kivéve a fapadokat, ott általában az alma olcsóbb volt, viszont ahogy öregedett, úgy romlott ama területen is.

törölt tag

válasz Mr Bond 007 #51 üzenetére

Mióta Intel alapú az Apple, azóta van értelme összehasonlítani a WS-eit. Jó párszor megtettem, sokszor nem jött ki az, hogy jobb lenne akár csak nyersen is, és ne lenne drágább. VGA és extra memória vonalon vérzett el. Cserébe alapból kaptál két CPU-t.

• nubreed

veterán

Nehéz elismerni és belátni, hogy az imádott cégük (és ez nem csak az applre vonatkozi, hanem általánosan minden cégre), akinek a termékeit imádják, rossz irányba megy. A fanboyok ezt végképp nem látják. De csak fanboyokból nem tartható el egy ekkora cég, meg lesz ebben a böjtje előbb utóbb.

• EV6

csendes tag

A csőd széléről nem a mac vonal és a pro userek hozták vissza, hanem egyrészt a Microsoft befektetése, másrészt az iPod és az iTunes zenebolt. A pro userek valahol az OS8-9 körül elkezdtek lelépni, velem együtt, majd az Intelre váltás, rosetta bénázáskor végképp. Szóval ha a pro usereken múlt volna, akkor döccenő nélkül csődbe mennek.

• tothzoltan

tag

válasz Mr Bond 007 #40 üzenetére

Tisztában vagyok milyen savazást kap az Apple mostanában. De mondd csak, nem furcsa hogy amikor a Microsoft/Windows volt toppon akkor az volt az mocskos szar, Nvidia mostanában úgyszintén, adatot lopnak ne higyj el nekik semmit, Apple most kilopja pénzt a tárcádból ...
    Ezekenk a prémium terméket gyártó cégeknek semmit sem szabad elhinni, de az internet mint információforrás kétségtelenül hiteles? ... Nem hinném, én mindössze csak arra próbálok itt reflektálni, hogy nem minden igaz amit olvasol és látsz, és nem kell egymást megetetni a hülyeséggel - mint azt itt sokan gyakorolják előszeretettel. Úgy konkrétan az egész média manapság egy lótúró, ami után az emberek vakon gyalogolnak büszkén ismételve amit ott láttak-halottak.
    Én nem fikkantom sem az Apple-t se Microsoft-ot, sem pedig az nVidia-t és más céget, mert mindháromtól örömmel használok minden egyes nap valamit, igen, munkára és igen, teljes megelégedéssel. Addig míg a "fika tárgya" át nem ment a kezem alatt, nem ugatok. Ezek a cuccok nem márványtörmbök vagy tengerparti kavicsok. Emberek tervezik őket és ami elromolhat az elromlik.

Ha meg a régi userek beállnak a sorrba akkor álljanak be. Én is az vagyok, de tudtommal nem állok sorba sehol.
    Bocs a hosszú válaszért, szeretem magam tisztán megértetni. :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés