- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Magisk
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Honor 200 Pro - mobilportré
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
Az, hogy valami nekem látszólag elkezdett némileg drágulni, az még nem jelenti azt, hogy szerintem már vissza is jutott, vagy hogy akár valaha vissza fog jutni oda, ahol valamikor régen járt a köztes csökkenés előtt (mert ja, nyilván olyan is volt), pusztán azt hogy most épp emelkedni látszik (szerintem).
De mikor valami a semmiből néptermékké válik, érthetőbb az árcsökkenés, mint ha elkezd kiszorulni onnan az ár magasabbra kúszása miatt (újra "elit" termék szaga kezd lenni, legalább is ha vadul extrapolálunk a jövőbe a közelmúlt pontjaiból).
Persze tudom, hogy az utóbbi években onnan is jön ez az emelkedés, hogy meg kellet próbálni visszahúzni a legutóbbi (2008 utáni) árcsökkenéseket (vagy legalább is pénzrontást nem lekövető stagnálást) követő eredetileg tervezett görbére, ami mostanra már valószínűleg teljesen ellapult volna így is, úgy is (most már nem csökkenne tovább semmi, ha lett volna közben "válság", ha nem), és jött hozzá idő közben jelentős pénzromlás (így magasabbra landolhat az árcímke, mint régen).
De ezeket összevonva sem biztos, hogy jó ez az irány. Nekünk vásárlóknak biztos nem, de kicsit hosszabb távon talán a gyártóknak se (most pár évig emelik az árakat, aztán ha túl jól sikerül, megint vissza fog esni a kereslet és akár csökkenteni kell az árat).
-
janos666
nagyúr
Az utóbbi években azért jóval a pénzrontás feletti arányban nőtt a hasonló cuccok ára. Már van akiben 2-3 éve is hyper-normalizálódott az, hogy ha kijön egy új generációs VGA, ami gyorsabb mint az előző gen, akkor az drágább is, mert hogy gyorsabb, és így nő az ár évről évre teljesítménykategórián belül, gyorsabban mint a pénzrontás + valós teljesítménynövekedés, miközben alig van értelmes új feature (szerintem a raytrace preview se az, ingyen jó móka tesztelgetni, de nem ingyen adják, növeli a GPU méretét a Tensor).
-
janos666
nagyúr
Passzív adapter esetén szerintem natív HDMI 1.4 módba vált a DP 1.x port (az olyankor logikai szinten effektíve egy HDMI port, aminél mellékes, hogy fizikailag a DP elektromos vezetékezését használja fel), már amelyik tud ilyen módot (egyébként nem működik a passzív adapter, ha nem).
Aktív adapter esetén pedig a VGA kártya tulajdonképp magát az adaptert látja (néha a kábel csatlakozófejébe rejtett, de akár egy külön, csatolófejtől méretesebb kis doboz, ami vagy a DP-ből kap magának tápáramot, vagy akár külön kis külső táp is kell neki), mint kijelző, és az adapter látja csak a HDMI eszközt. Ilyenkor az adaptertől függ, hogy mit és hogy másol át a HDMI oldali EDID-ből, mit láttat "magából" és mit a kijelzőből, de ilyenkor szerintem magának az adapternek is ismernie kéne a VESA Adaptiv Sync-et (már ez se triviális), sőt még azt is tudnia kéne, hogy ezt pontosan miként kell "lefordítani HDMI nyelvre" (ami pedig még annyira se egyszerű, hisz nem a HDMI <=2.0 szabvány része, 2.1-es adapter pedig szerintem még nincs - és ezt most szerintem csak az AMD tudja, hogy van-e és milyen különbség a DP 1.2a és HDMI 2.0 FreeSync megoldások közt, "lefordítható-e" egy-egy, vagy "titkos a szótár").
-
janos666
nagyúr
válasz
Dragon3000 #37 üzenetére
Csak arra céloztam, hogy saját tapasztalatom szerint az AMD általában rövidebb ideig hoz új driver-eket régi hardware-re, mint az nV, jelen esetben pedig kvázi új driver feature a VESA Async az nV-nél.
Amúgy is kívántam már addigra a cserét a játékos PC esetén.
A notim még mindig Bulldozer+TeraScale (amihez évek óta nincs új driver). Lassú, mint a dög (főleg a CPU része, de igazából még a GPU, sőt az utóbbi UVD egysége is gyengus így az évtized második felében, max 5 éven át volt elfogadható, amit tudott a cucc, max 3 évig "élvezhető"), de ritkán használom, sohasem szánom rá a pénzt, hogy kicseréljem, és nyilván működik (úgy, ahogy, de új korában is lassúcska volt, nem várhattam sokat). -
janos666
nagyúr
Jajj már... Nekem jövőre újra meg kell majd vennem ugyan ezt az OLED TV-t VRR-al kibővítve, pedig idén vettem meg újra a tavalyit, csak BFI-vel kibővítve és javított HDR színkezeléssel (azelőtt pedig megint csak majdnem megvettem már ugyan ezt, csak mégsem, mert akkor még túl sok minden hiányzott, így elálltam tőle 2016-ban
). Ezt kvázi mind át lehetett volna tolni firmware frissítésekkel, de semmit nem adnak.
(Most csak azért hozom ezt ide off-ként, mert a VRR-hoz VGA és kijelző is kell, nekem pedig a TV a kijelző...)
A Maxwell még ettől egy generációval öregebb cucc.
Több Radeon-om pedig általában akkor adtam el, mikor áttette őket az AMD legacy státuszba (sohasem várták meg, míg tényleg használhatatlanná elavul). -
janos666
nagyúr
Az AMD-t az mozgatja, hogy megmutassa hogy lehet kevesebb pénzt csinálni abból, amiből előtte valaki sok pénzt próbált csinálni, melynek része hogy próbálják a köztudatban (abban a kis szeletben, aki erre vevő) lejáratni azt, aki először sok pénzt akart csinálni, hogy az milyen buta és gonosz volt.
(#33) Dragon3000
Elképzelhető, hogy ha nagyon akarnák, akkor firmware frissítés megoldaná (vagy még az se kéne, csak driver). Viszont az is tény, hogy ha 1.2-re hitelesítve adták el 1.2 matricával, akkor abszolút jogos, ha nem adják oda ingyen ajándékba az extrát, akkor se ha tudná a hardware (de lehet, hogy nekik ez tényleg némi extra kiadás lenne, mármint végigtolni a Maxwell-eket a hitelesítési teszteken, vagy foglalkozni a panaszosokkal akkor is, ha "unsupported / as-is" alapon adják oda). -
janos666
nagyúr
Tippre a vörösöknél ezzel együtt átlapátolták volna legacy státuszba az összes Maxwell, vagy régebbi VGA-t (tehát csak biztonsági javítás, vagy kritikus bugfix = gyakorlatilag nincs több driver, de ha mégis, az sem jobb/gyorsabb, nincs benne új feature támogatása, csak egy-egy elszigetelt változtatás), csak hogy kényelmesen elejét vegyék az egésznek (= tuti nem jön semmi driver).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Újabb fejlesztői videót kapott a Gothic Remake
- Milyen egeret válasszak?
- Horgász topik
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- EAFC 25
- Tőzsde és gazdaság
- Gumi és felni topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Eladó PNY GeForce RTX 4070 Ti SUPER 16GB OC XLR8
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 24GB GDDR6X
- GAINWARD RTX 4070 Ghost OC 12GB - ÚJ! 3 év garancia
- ROG Astral GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition - 32 HÓNAP IPON GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE Pulse OC RX 9060 XT 16GB GDDR6 videokártya 27% áfa 3 év garancia
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Csere-Beszámítás! Corsair Dominator Platinum 2x32GB (64GB) Kit 5200MHZ DDR5
- LG 55G2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - 1100 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest