Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz dz1989 #69 üzenetére

Igen, egyelőre inkább kérdések vannak a Nokia 9 kapcsán, de maga a koncepció szerintem pozitív.

A szenzorméretet csak azonos generációban érdemes vizsgálni, és akkor is felbontás függvényében. Illetve még a képfeldolgozó algoritmus is rengeteget számít.

Ez a mélységélesség amúgy szerintem kicsit túlértékelt. Olcsó hatásvadászatra jó a háttér szétmosása, de sokkal erősebb tud lenni egy olyan fotó, aminél megvan a rendes kompozíció és minden látszik jól. Van amelyik képnél jól mutat, de nem mindenhol azért. Igaz, hogy nem a mobil az elsődleges kamerám, de egyáltalán nem hiányolom belőle a háttérmosást.

Mik76: Igen, kiderül élesben majd. De neked is azt tudom mondani, hogy a koncepció nekem nagyon bejön, végre valami újítás, nem csak ugyanazt reszelgetik.

törölt tag

válasz dz1989 #64 üzenetére

-Önmagában nagyon a dinamikatartománya
    A Sony RX100 V-nek (ami egy elég modern és nem kicsit drága csúcskompakt gép 1"-os érzékelővel) van alig több mint 10 ev dinamikája. A Nokia 9-nél 12,4 ev dinamikáról beszélnek. Minek akkor a vaskosabb felépítés a nagyobb érzékelővel?

-Kevésbé zajosadik adott ISO értéken
    Ez nagyon sok dologról függ, így nem lehet jól számszerűsíteni, de ha mondjuk feltételezzük, hogy legalább az RX100 V szenzorát szeretnéd, az a gép még mindig 1000$-ért megy. Ehhez még vedd hozzá, hgy kellene mellé jó nagy UFS tárhely, meg erős SoC, meg mobilos hardver is, és mennyiért menne egy ilyen telefon, ami még mindig nem biztos, hogy lényegesen jobb egy felébe kerülő több kamerás rendszernél.

-Nagyobb a mélyséség élesség.
    Egy 1"-os érzékelőnek a crop faktora 2,7x, vagyis ha mondjuk egy full frame f1.8-as dof-et szeretnél elérni vele optikailag (ami amúgy nem rossz már, de semmi extra még), akkor egy f0.66-os optika kellene elé, ez értelmes rajzolattal kb lehetetlen lenne, plusz mekkora méretű lenne már. A CM1 optikája f2.8, tehát full frame gépen f7.6 körülre jön ki. Ez a 28mm-nek megfelelő látószöggel nem sok bokeht tud adni.
    Nem szeretem a szoftveres bokeht, de itt most az 1200 élességi síkkal azért egész használhatónak tűnik megint csak a több kamerás megoldás, ha már optikailag nem nagyon lehet megoldani.

-1pixelre több információ jut.
    Ez meg simán nem igaz. Ha arra gondolnál, hogy a nagyobb pixelek miatt több fényt gyűjt be, az még oké, de ez egyrészt ugyanaz, mint az ISO teljesítmény, másrészt meg az 5 egyforma kamerával egy pixelre itt 5 pixel információja jut, összesen 60mp méretet tud alapból, stacked exposure mellett meg 240-et, ez azért jóval több, mint bármilyen kereskedelemben elérhető gép (60mpx még középformátumban sem nagyon vagy, pedig az "kicsit" nagyobb érzékelő). Szóval ez rengeteg nyers információ, amivel lehet dolgozni, és ha megfelelő szoftverrel párosítják, akkor igen jó eredményeket lehet elérni majd vele.

törölt tag

válasz dz1989 #61 üzenetére

Én elhiszem, hogy ennek a híve vagy, de mégis milyen előnye van? Illetve mennyien vették a Galaxy telefonkamerát vagy ezt a CM1-et? Nem túl sokan. Ha valaki el is akarja adni a terméket, nem csak mutatóba csinálni, akkor ezeket kerüli.

Próbáltam elkerülni, de tessék, autós példa:
    Mintha azon problémáznátok, hogy miért nem V8 kerül az autóba, az sokkal jobb, mert nagyobb meg bla bla V8. Igaz, hogy a népszerűbb hothatch kategóriában nem fér el, kilógna a motorháztetőn felfelé, de nehogy már 4 motort tegyenek egy autóba, mert az szar, bezzeg a V8. Pedig ha teszel minden kerékhez egy apró elektromos motort, akkor megfelelő vezérléssel simán földbe tiporja azt a V8-at, csak ez újdonság, más és rögtön jön a fanyalgás.

törölt tag

válasz atike #54 üzenetére

Mindig az a kérdés, hogy van-e elég nagy kereslet rá, hogy megérje egyáltalán vele foglalkozni. Itt ugye nem úgy működik, hogy oké, összelegózunk egy ilyet is és feldobjuk a webshopba, hanem kell egy r&d csapatot fizetni, akik megtervezik, elkészítik a designt, összerakják, tesztelik, szoftvert írnak rá, kell egy gyártósor, amin elkészül, kell hozzá supportot adni (akárcsak az olyan apróságoktól, hogy user manualt írni, lefordítani nyelvekre, az célországok helyi support teamjét felkészíteni a termékre), kell esetlegesen szoftveres támogatást nyújtani rá, frissítéseket. Ez egy rakás pénz, és ha cserébe fogyna mondjuk 100 ezer darab belőle, akkor meg sem éri belefogni, mert egy random flagship telefonból meg naponta fogy ennyi, még a rosszabbul teljesítőkből is akár.

Amúgy szerintem az embereket nem érdekli hogyan jutsz el a jó képig, csak az, hogy jó képet tudjon csinálni vele. Ha ezt 5 kamerával éred el, az szerintem pont olyan jó, mintha egy nagyobbal. Amúgy az 5 darab érzékelő együttes mérete jóval nagyobb azért, mint a 808 egy érzékelőjének mérete, és ez a megoldás még egyéb lehetőségeket is tartogat (például mint a dof információk, a fekete-fehér érzékelő, stb). Illetve a 808 által használt 1,4 mikrométeres pixelméret sem olyan kiemelkedő, ennyi van például az Xperia 1 főkamerájának is.

törölt tag

válasz atike #52 üzenetére

Mondjuk így tud megbukni egy vállalkozás, hogy ami nekem jó, az biztos rengeteg más embernek is :K

törölt tag

válasz atike #31 üzenetére

Azért mondjuk a 808 az majdnem 2 centi vastag a kameránál :U Amikor még az 1mm-es kiugró kamera miatt is megy a sírás folyamatosan, akkor szerinted mennyien vennék meg azt?

törölt tag

válasz atike #24 üzenetére

Ha nem szeretnél 2-3 centi vastag telefont, akkor nem.

törölt tag

Az amúgy megvan, hogy ez a telefon korlátozott számban lesz elérhető? Azt hiszem a GSMArena videóban mondja a srác, hogy legyártanak X darabot, és annyi lesz, majd talán később az év során jön frissített modell.

törölt tag

válasz BalanceR #3 üzenetére

Ehhez semmi különleges nem kell, az OP6-ban simán működik, hogy elindítasz egy videót, és közben fotózol. De már ezer éve is volt ilyen telefon, nem is tudom melyikben volt először.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés