MWC 2019: Mozgóképre vettük a Nokia 9-et, majd kattintottunk vele

Hirdetés

A Nokia 9 PureView végre befutott, és nem kell érte néhány konkurens egészen elképesztő árát kifizetni, és most nem is az összehajtható modellekről van szó: akad hagyományos ketyere is 400 ezer fölött. Az összesen hat lencsét használó HMD Global phablet 230 ezer forintért lesz otthon megvásárolható, és kétségtelenül hátlapi kameraötöse az igazi különlegessége, melynek fejlesztéséből a Light.co is kivette a részét, ők pedig értenek egy rakás szenzor jelének összehangolásához.

Minden fotó nagy dinamikával készül a Nokia 9 PureView kameraötösének köszönhetően
Minden fotó nagy dinamikával készül a Nokia 9 PureView kameraötösének köszönhetően [+]

Mahesh Makhijani, a kaliforniai vállalat termékigazgatója a Mobilarenának elmondta: igen komoly előnyei vannak, ha nem egy, és nem csak hagyományos, színszűrős kamera veszi ki a részét egy jófajta kép elkészítéséből. A Nokia 9 PureView esetében például a központi, 12 megapixeles, RGB színszűrős kamerához még egy színszűrős és három monokróm egység tartozik hasonló felbontáson és látószöggel, plusz egy mélységérzékelős ToF modul. Az öt kamera nyers jelének összedolgozásával pedig kiemelkedő dinamikájú HDR fotók, pontos háttérelmosás és utólagos fókusz is elérhető, ezeket aztán magáról a telefonról szerkeszteni lehet kattintás után.


[+]

Ez gyakran nagy JPG fájlmérettel jár, illetve kattintás után pár másodpercnyi feldolgozással, amiből a Snapdragon 845 SoC számos chipje kiveszi a részét. A Google Fotók alkalmazásban aztán nem csak a fókuszpont vagy a háttérelmosás mértéke állítható utólag (korábban is volt ilyesmi), HDR fotók esetében a csúcsfények és árnyékok szabályozásakor nagyobb mennyiségű nyers információ áll rendelkezésre, így a máskülönben kiégett vagy túl sötét részletek előcsalhatók. Épp csak pár percünk volt a kamerát a standon próbálgatni, és a Tech2-vel egy gyors videót is összeraktunk. A fenti képek azt mindenképpen demonstrálják, hogy komolyabb képösszegyúrási nyomok nélkül készülnek tényleg jó dinamikájú fotók.


[+]

Ez persze csak a jéghegy csúcsa, és nem mesterséges fényben érdemes a Nokia 9 PureView-t, illetve HDR, bokeh képességeit bevetni. A HMD Global és a Light csapata sokat kattintott odakint a phablettel, a DNG RAW állományok feldolgozását is demonstrálták a mobilos Adobe Photoshop Lightroom segítségével, plusz ott van ugye magának a telefonnak a profi módja, hogy a készülék minden igényt lefedjen. Legközelebb már a nagy mobilarenás tesztre szánt példánnyal készülünk kattintani, persze majd valamikor az MWC után, most ugyanis még a kiállításról szólnak mindennapjaink.

MWC 2019 utazásunkat a SEAT támogatta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés